- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
Dorian #157286 üzenetére
Egy megoldásnak jó lehet, de biztos nem az egyetlen megoldás. Egyfelől vannak olyan dobozok, ahol bizony a saját rezonanciákat számításba vették, ezeket nem kéne túlcsillapítani.
Másodszor ez a tüske kicsatolja a rezgést dolog szerintem nem olyan egyszerű és triviális. Ha mondjuk a hangdoboz aljába vannak csavarva, akkor elképesztő difik vannak a között, hogy éppen min van a tüske. Most nem is a parketta, kó, ötforintos, fémpogácsa közötti eltérésekre gondolok, mert most tapasztaltam annál durvábbat is. Kaptam próbára szlovák gyártmányű, Let it feel, vagy mi a csoda nevű, még többé-kevésbé prototípus izéket. Ezek fém pogácsák, az alsó és felső felük el tud fordulni egy máson, és van bennük egy menetes rész, Ezt közvetlenül is bele lehet csavarni a hangdoboz aljába, de ide be is lehet állítani a doboz tüskéjét, ha az nem behemót széles. Van nálam egy ezüst, meg egy arany színű cucc, az el ugyan az, a méretek azonosak, csak a töltelék más. Nos az ezüst színű tök ügyes cucc, szerintem sokkal jobb, mint a Superspike, de az arany színű annyival hatékonyabb, hogy én még ilyet alátétnél nem pipáltam. Szétkapta rögtön a hifim egységét, mint Blöki a lábtörlőt, csak néztem ki a fejemből, hogy ilyen felbontás, részletek, nyugalom és erő van a dobozaimban? Ha nálam maradna, biztos újra gondolnám hozzá a kábelezést, erősítést, gyakorlatilag egy új hangdobozt kaptam. Na és ebből mi a tanulság? A tüske szerintem nem csak elvisz energiát, hanem vissza is hoz, és nagyon nem mindegy, hova tud vinni energiát.
A másik, hogyha nem közvetlenül tüske van a doboz, készülék alján. Itt annak a tömege, anyaga, annak a feltámasztása szintén jelentősséggel bír, és más-más hangot ad. Ezért van az, hogy van aki a nagy tömegtől leválaszt gyurmával, bicajtömlővel, tüskével, filckoronggal vagy éppen nem, csavarral rögzít a nagy tömeghez, és ezért van, aki súlyos nehéz állványokat használ van aki meg pille könnyű rezonánsat.
Én azt gondolom, a lehetőségek száma közel végtelen, és tuti megoldás nincs, csak adott környezetben és a fülünknek jó, vagy kevésbé jó.
-
Dorian
félisten
válasz
ctrlaltdel13 #157289 üzenetére
A laminált alatti
filcpolifoam képtelen arra, hogy az olyan rezgésekkel, amik egy bútort megmozgatnak bármit is tegyen, bizony a túlnyomó részét továbbadja az aljzatnak. -
python1
veterán
Vagy marad a DIY, mondjuk aki nem tudja, hogy melyik végét kell megfogni a csavrhúzónak, az bízza szakira, sokat tud hozni.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Dorian #157288 üzenetére
A doboz megépítettsége és belső csillapítása nagyon fontos,ez nem is vitatott.
Ezzel a dobozhang már ki is pipálva.
De szerintem aki fa padlót használ annál csak amit Fapaci is mondott az lehet a legjobb.
Ellenkező esetbe, például a laminált alatt levő filc nem adja a betonnak majd a földnek tovább a rezgést, hanem a padló viszi tovább és hozza mozgásba a többi bútort stb.Érdekes hogy ezeket gondolom a hangdoboz gyártók is tudják, mégis jelentős része a 16 mm-es fing anyagból van összerakva.
-
Dorian
félisten
válasz
ctrlaltdel13 #157287 üzenetére
Ha a doboz megfelelően merev, akkor eleve sokkal kevesebb káros rezonancia keletkezik (így az alátámasztások szerepe is csökken, ebből a szempontból is sokkal fontosabb egy jó doboz, mint a csillivilli méregdrága tüskék), ill. ezek az aljazbeton nagy tömegébe elvezetve jelentősen csillapodnak.
-
ctrlaltdel13
őstag
-
Dorian
félisten
(#157285) lemmy9:
Pontosan így van, hiszen egy hangfalban működés közben folyamatosan mozgó tömeg van.
Két dolognak kell megfelelni, amik nem feltétlenül vannak összhangban egymással:
- rezgéselnyelés
- stabil alátámasztásKorábban Fapaci írta korábban a saját megoldását: az aljzatbetonba fémdübel, abba tőcsavar és arra a hangfalat. Én is ezt tartom a legjobbnak, csak majd kiváncsi leszek a zasszony fejére, amikor mondom, h megvan a hangfalak végleges helye, most már átfurkálom a parkettát
-
python1
veterán
Nekifutok mégegyszer.
A hangsugárzó dobozok aljába,de általánosságban is a furat feszültség elvezetésére,összegyűjtésére szolgál,általában menetes csavarral érintkezik a dobozzal a tüske,és igy vezeti le a káros rezonanciákat a dobozról,átadva az alátámasztási felületnek.Pontosan azért vannak a tüskék,golyók egyebek,hogy ezeket szépen levzessék,gondoljunk bele,hogy ilyenkor a doboz falai kevésbé rezonálnak,kevésbé viselkednek menbránként,saját doboz hangot kevésbé adnak hozzá.Léteznek légpárnás,rugó,gumi stb alátámasztások,amik arra szolgálnak,hogy valamennyire ezt az energiát elnyeljék,de a tüske nem képes erre,azért van az,hogy a tüske néhol nem annyira hatékony a többi alternatÍva mellett.Gondoljunk pl az állványokra,ott is akáros rezonancia elvezetése a cél,de CD játékosok,vagy éppen LP-k káros rezonancia elvezetése is igen fontos.A legjobb az lenne mint az iparban szokás,(gépek káros rezonálását vezetik le a betonba)tőcsavar az aljzatbetonba,ami közvetlen érintkezik a hangsugárzóval,van rá példa,de arra is,hogy vastag betonkockát készitenek a hangsugárzók alá,hogy kellő mértékben,és hatékonyan nyeljék el a káros rezonanciákat. UFFJa igen,van még pont erre a célra,kaviccsal töltött láda is,de hangsugárzó talpakat,állványokat is szoktak tölteni kaviccsal,homokkal.
-
törölt tag
válasz
ctrlaltdel13 #157281 üzenetére
" Elvileg ha lebegne egy hangdoboz, akkor szólna a legjobban, mert nem adna át rezonanciát semminek, csak a levegőt bírna mozgásra ezáltal hangra."
Tényleg így van.. Röhej, de pont valamelyik nap láttam egy külföldi fórumon, hogy van egy felhasználó, aki készít speciális mágnest, ami szó szerint a készülék felett 2-3cm- re lebegteti a centert.
Próbáltam linkelni, de már nem találom!
-
migabi24
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #157281 üzenetére
Ezt én is így tudom
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
python1 #157277 üzenetére
Húha.
Nagyon más a megszerzett ismeretem ezzel kapcsolatosan.Elcsatolás, ami azt jelenti hogy a hangdobozba keletkezett káros rezgéseket ne adja át a tartó felületnek.
Úgy mint padló, hifi rack, polc stb.
A tüske lényege hogy minél kisebb felületen érintkezzen az alá támasztással így nem tud akkora rezonanciát át adni az alá támasztó felületnek.
Ha jól tudom vannak olyan tüske, kehely kombók ahol még valami rezgés elnyelő anyag is van, a két felület találkozási pontjai között.+ Elvileg ha lebegne egy hangdoboz, akkor szólna a legjobban, mert nem adna át rezonanciát semminek, csak a levegőt bírna mozgásra ezáltal hangra.
Valaki önthetne "tiszta vizet a pohárba", a témával kapcsolatosan.
-
kezo0
addikt
válasz
python1 #157277 üzenetére
A fémtüskék kifejezetten hozzájuk való fém alátéten állnak, ahogy korábban írtam. Az alátét padló felöli oldalán van egy vékony filcréteg, hogy ne sértse fel a padlót, ha meg kell mozdítani a hangsugárzót. Akárhogy is, ez egy lakás, ahol néha – ha másért nem, hát a takarítás céljából – meg kell mozdítani egyes tárgyakat, szóval ez a szempont kénytelen-kelletlen felülírja nálam a tökéletes akusztikai hatásra törekvést. A rendszerem is max. középkategóriásnak számít, így nem hiszem, hogy ez túl sokat jelent. Ja, és már 50 felett vagyok, szóval feltehetően a fülem sem olyan már, hogy az így előidézett hamgminőségbeli romlást (ha ugyan tényleg előidéződik) meghalljam.
-
python1
veterán
válasz
kezo0 #157276 üzenetére
Akkor a lényeg az,hogy a tüske,golyó,kúp közvetlen kapcsolatot hozzanak létre a talapzattal,ami szilárd vagy minimálisan rugalmas lehet,és a rezonanciát gond,akadálymentesen vezesse le. A filc egy elcsatoló köze, ami szinte megszünteti a tüske jótékony hatását,az öntapadós tüskét sem javaslom,pont emiatt,de még az szódával elmegy. A legjobb az lenne,ha a beton aljzattal érintkezne közvetlenül a hangsugárzó,de ugye közben van a parketta,alatta pedig valami rugalmas anyag,ami elcsatolja a hangsugárzót,azért lehet pont,vagyis nem hoz sokat némelyik hangsugárzónál a tüskézés parkettán.
-
-
Quqesz
nagyúr
válasz
fehér_ember #157264 üzenetére
Köszi az ötletet. Igazából nem tudtam, hogy van olyan topik is.
A két hátsó Warfedale, azért az jobb kicsovel, mint a Sal, marad is. -
fehér_ember
addikt
válasz
Quqesz #157263 üzenetére
Ha olyanok a frontjaid, akkor lehet a többitt se ártana cserélni.
Vedd meg ezt az Acoustic Energy Aegis Evo 5.0-át.
És ha lehet akkor inkább a belépősnél kérdezz. -
Quqesz
nagyúr
Mission m34i-vel van valakinek tapasztalata? Megér használtan szép állapotban 65e?
-
migabi24
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #157257 üzenetére
Átmenetileg sajnos egy régi házba lakunk, itt még aluvezeték van és szinte minden egybe vagy kötve, na de majd ha felépül az új otthonunk, ott lesz külön hifi ösvény mert már volt alkalmam megtapasztalni az előnyeit
-
Quetz
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #157257 üzenetére
A mosógép egy, a mélynyomóhoz hasonló, rezgéseket generáló eszköz. Olyan durván dolgozik, hogy nálunk képes volt az emeleten rázni az ajtót. Első körben elcsatolnám a szilárd felületektől, pl. masszív gumipók hálóba függeszteném fel. A préselt gumilap alátét nem elég, tapasztalatból mondom.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
migabi24 #157255 üzenetére
A mosógép is a hifi is egy körön van?
Vagy elosztóba?
Nálam minden helyiség külön körön van, semmi ilyesmit nem tapasztaltam ezidáig.
Viszont a boltíves nyitott bejáratot minap kipakoltam (bezártam) ideiglenesen panelekkel, nem kicsit lett más a hangkép.
Olyan mély lett szub nélkül, magam is meglepődtem.😊 -
Visormail
addikt
Nekem nem sikerült ilyen összefüggéseket megfigyelnem, hogy ajtóablak. Nyilván az ember nem mindig egyforma hangulatban van, de nem sokféle állapotot tapasztalok, hanem csak kétfélét. Nagyrészt úgy szól ahogy megszoktam tőle, kisebb részt meg gyengén/mély és dobhiányosan/ugyanolyan hangerőn halkabban.
-
-
Visormail
addikt
Hali, valamikor nem úgy szól a rendszer mint más napokon, minden változtatás nélkül. A panel áramhálózatára gondolok mint gyanúsított. Alces-el lenne érdemes próbálkozni?
-
Tegnap tapasztaltam, hogy az EU-s Oppo 203 lejátszó gyári FW-vel is lejátsza a nem B régiós filmeket is. Még egy olyan lemezt is, amire direkt rá van írva, hogy B-s lejátszóval nem lehet megnézni. Ki érti ezt...
-
Quqesz
nagyúr
Sziasztok
Gondolkodom a házimozi frontjainak a cseréjén, amik jelenleg Sal 3408-ok(gondolom érthető miért). Az erősítő egy Cambridge Audio 540R V2 és szerintetek milyen márkájú hangfalak passzolnának hozzá? Nem feltétlen újat nézek, akár lehet használt is.
Eddig számításba jöttek: B&W(pl használt dm 603 s2), jbl, mission, polk audió, tannoy, Heco, Magnat, Celestion, Taga Harmony 806....vagy régi videoton c101(vagy 902). -
Quetz
őstag
Akiket érdekel: Getting Started With REW: A Step-by-Step Guide
Rengeteg hasznos információ arról, hogy mit hogyan mérjünk, miként hangoljuk jobban össze a rendszerünket, vagy épp hova érdemes akusztikai elemeket tenni. Csak egy mérőmikrofon és REW szükséges hozzá, no meg idő...
-
powerup2
addikt
Valaki próbálta ,ár ezt az eszközt panasonic dp ub9000 ? ha igen hálózatból tud filmet lejátszani ?
-
xxxxxxxxx
tag
válasz
Vicarious1 #157186 üzenetére
Jó választás az Oehlbach!
Lehetne több ilyen hasonló tapasztalat megosztós komment. -
arcitec
addikt
válasz
powerup2 #157219 üzenetére
Az attól függ ... Neked mi a jó, speciel láttam olyat is már, hogy ülve kitörik a nyakad. Szóval, elvileg az a jó, ha a nézői ülő pozícióból nézve a tv középsíkja vízszintes a szemeddel. Esetleg kicsit lehet feljebb(a tv), ha olyan az ülő pozíció. pl ha eleve úgy ülsz, hogy kissé felfelé tartod a fejet(mert hátra dölsz), ami a természetes.
-
powerup2
addikt
Ha a tv alja a földtől 94cm-re van az magasan van ? A center és a tv alja között 22cm távolság van.
-
tomyka74
senior tag
3 m-re vannak egymástól a frontok és 3-ra a hátterek is és 3m-re vannak a hátterek a frontoktól is tehát a hangsugárzók egy 3 x 3-as négyzet négy sarkában helyezkednek el.
én a hátterek közt ülök falra tolt kanapén ( tudom,hogy ez így szar de panelban ennyi van)a hátterek mélyközepe 95 cm-re van a földtől ez kb. 20 cm-re a fejem fölött ha filmezek és döglök.
-
-KP-
addikt
válasz
tomyka74 #157214 üzenetére
"az elég ha az állvánnyal magasabbra teszem őket és olyan 20-20 cm.-vel távolabbra is?"
Távolabbra és messzebre, de mihez képest?
"most kb. ugyan olyan távol vannak egymástól mint a frontok. egy + 20-30 cm"
Ok, de milyen messze vannak a frontok?
Nagy általánosságban jobb ha távolabb van, meg kellő magasan. De erre így nem lehet válaszolni, nincs meg a viszonyítási alap. Nem gond elvileg, ha nem forgatod be, de itt se mindegy, mennyire lesznek a fejed síkjától hátrébb és hogy van a szobád kialakítva.
-
tomyka74
senior tag
értem én ezt, csak úgy álltalánosságban kérdezem,hogy jobb e ha távolítom is őket egymástól nem csak feljebb rakom.
mert ugye ha távolítom is akkor már kintebb lesznek a képzeletbeli "körből" ahogy ugye el kéne helyezni őket.
most kb. ugyan olyan távol vannak egymástól mint a frontok. egy + 20-30 cm. távolítást képzeltem el oldalanként a háttereknek, frontok maradnak helyükön. -
tomyka74
senior tag
válasz
#98221312 #157205 üzenetére
én is azt tervezem,hogy tágítom a teret hangban mert most csak olyan 20 cm.-vel van magasabban a háttér mint a fejem.
és még távolabb is tervezem tenni őket egymástól.
az elég ha az állvánnyal magasabbra teszem őket és olyan 20-20 cm.-vel távolabbra is?
és a hallgatói pozíció felé le/be kell fordítani őket vagy az nem szükséges? ( mert a befordítást nem tudom megoldani, tehát nem pont lefelé felém fognak sugározni csak úgy vízszintesen mint most. ).
és ha távolabb lesznek mint a két front van egymástól az is jót fog tenni a térnek vagy távolítani nem kell őket csak magasabbra tenni?hát kb.ennyi érdekelne még mielőtt szérfúrom a szobát.
-
Squirrel
őstag
válasz
BBéci #157198 üzenetére
Állvánnyal lesznek a sugárzók kb. fülmagasságban, ha ülünk, ha félfekve nézzük a tv-t, akkor fül fölött. A Focal S 900 állványok 60 centi magasak.
Ez lesz a nappali a túlsó sarokból fotózva. Balra lesz a tv, center, frontok, szubládák, a kandalló mellett az ajtó felé az oldalsó (kábel lyuka látszik, attól még jobbra szinte az ajtónál), a saroktól kissé felénk a hátsó. A másik oldalon meg hasonlóan.
Powerup2: nekem is ilyenek vannak :-) csak a jobb front bőrét meg kellene javíttatnom, a kislányom felszakította egy 3-4 centis szakaszon. Nekem meg a szívem szakadt ebbe meg...
-
-KP-
addikt
Én 5.1-ben használok két darab direktsugárzót hátul. Fejem mögött kb. 1 méterre hátsó irányban, oldalt meg 2 méterre. A mélyközép 115 centi magasan van, a magas 130 centi. Az ülő fejmagasságom 1 méter körüli, bár attól is függ mennyire veszem kényelmesre a figurát. Hát abszolút nem érzem, hogy ne lenne teres...
-
Mankó
veterán
válasz
BBéci #157203 üzenetére
A régebbi erősítőnél egyszer próbáltam ki, még a vételkor, utána nem használtam. Ennek jó 5 éve volt. A kábelt a média lejátszóból húztam ki, abban tökéletesen működik. Router, avr ki-be kapcs meg volt, router nem látja csatlakozott eszközként, avr ip-t nem kap se kábelen, se wifi-n. AVR reset is meg volt.
-
törölt tag
válasz
BBéci #157198 üzenetére
" Állvánnyal megoldható a fülmagasság plusz 60-90 centire helyezés?"
Pont ezek gondolkoztam, hogy állvánnyal ez szinte megoldhatatlan.
Nekem úgy sikerült, hogy az állványos hangfalakra, amiket sourrond-nak használok, felszereltem egy akasztót, aztán egy tiplis csavart beleütöttem a falba, és arra akasztottam fel.
Így a magassugárzó olyan 60-70cm magasan van a fejemtől.Sokat próbálkoztam a sourrond hangfalak magassági elhelyezésével, és én is azt tapasztaltam, hogy valóban sokkal jobb a hangzás ha magasabban vannak, mint közvetlen fejmagasságban.
-
BBéci
legenda
válasz
mettek #157199 üzenetére
A frontsugárzóknak nem is kell fül fölött lenniük, azt soha, senki nem ajánlotta. Jártál már házimozi bemutatótermekben, demószobákban? Melyikben vannak fülmagasságban a háttérsugárzók? Kivéve természetesen az Atmos kiépítéseket.
Azért kell a plusz magasság, hogy 3D térérzet alakuljon ki, ami fülmagasságban elhelyezett háttérsugárzókkal a büdös életben nem fog megvalósulni, tehát az a baromság, amit te állítasz.
Szerinted hülyeség a THX ajánlás? [link]
"Left Surround and Right Surround Speakers (Ls & Rs): Place the Ls & Rs speakers between 90° to 110° to each side and 2 feet or higher above the listener."(#157200) Mankó
User error is lehet.
Más erősítőkkel simán mentek azok, amikkel most nem boldogulsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- BestBuy ruhás topik
- bambano: Bambanő háza tája
- DOOM - The Dark Ages
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Túra és kirándulás topic
- Befutott a MindsEye végső előzetese
- Le Mans Ultimate