Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
balint355
aktív tag
Sziasztok! Csak annyi lenne a kérdésem, hogy Alpenföhn WingBoost 2 és Be quiet Pure Wings PWM közül melyik a halkabb/erősebb? (12 cm-es méretben)
Nem mintha bajom lenne a pár napos Wing-Boost-okkal, csak most látom PCX-en van BQ is jó áron, ha legközelebb majd egyszer ventit veszek elgondolkodnék azon is.
I've just locked an open door. Strange, yet symbolically compelling...
-
Pöttön
őstag
válasz Pöttön #22549 üzenetére
A másik kérdésem, ami lemaradt, hogy az alaplapomon csak 2db venti aljzat van, ezt orvosolni fogom tudni egy ilyen y kábellel?
A sport a legjobb kikapcsolódás...
-
Frenky89
addikt
Nem csodálom, PWM-ről tényleg nagyon szuperül mennek ezek az eLoop-ok, feszültségről szabályozva meg max. 40%-ig (kb. 600RPM) van értelmük, de így is zavaró a motorhang.
Egyébként a tapasztalataitok alapján melyik lapok/márkák azok, amelyekkel a legjobb support-ot nyújtják venti vezérlés terén (=megbízható a dokumentáció, jó a BIOS, jó a gyári szoftver, stb)?
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Frenky89 #22554 üzenetére
Egyébként a tapasztalataitok alapján melyik lapok/márkák azok, amelyekkel a legjobb support-ot nyújtják venti vezérlés terén (=megbízható a dokumentáció, jó a BIOS, jó a gyári szoftver, stb)?
Egyértelműen az ASUS, bár ezzel a válasszal nem vagy most kisegítve ... Az kijelenthető, hogy mindegyik gyártótól általában felső-középkategóriától kapsz értelmes mennyiségű és szabályozhatóságú csatlakozót.ASUS és MSI lappal van saját tapasztalatom, az utóbbi sem rossz ilyen téren, de az előző egyértelműen veri a beállítási lehetőségeket nézve. Pusztán a dokumentációt nézve a Gigabyte sem lehet rossz, azonban a kézikönyv alapján az ASRockkal nagyon nem vagyok kibékülve.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
hegegabi80
addikt
Értem. Akkor bevállalok egy lepát. A pirosat érdemesebb, annak halványabb a fénye igaz?
80 mmesből a BQ Pure Wings 2 ajánlottad. Ebből lehet 2db is kell majd, meglátom hogy fér be.
Kéz db csak sima 4 pines pwm- es csati van a lapomon. A sys- re köthetem nyugodtan elosztóval a 2-3 db rendszer ventit? Vagy osszam 2-2 felé cpu és sys fanra?
92-esből melyik pwm-es a jó. Részben lehet rendszernek kell ha befér, ha nem akkor lehet cpu bordára megy. -
Dzsozi56
tag
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy az alábbi hűtő gyári ventilátora helyére
[link]
rögzíthető-e a kapott drótprofilokkal egy NB eLoop B12-PS ventilátor, mivel ahhoz más rögzítőelemek tartoznak?Köszönettel: Dzsozi56
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz hegegabi80 #22556 üzenetére
Most kicsit jobban megnéztem az eloop ventit és megtetszet. Mivel első körben 1 db kell, lehet meglepem vele magam.
Ebből csak a b12-ps a jó? Vagy vehetem a sima p változatot? Elvileg zajosabb de nagyobb is a teljesítménye. Meg azon is gondolkoztam, lehet a cpu towe hütőről levenném a ventit.
Esetleg az m széria?[ Szerkesztve ]
-
Frenky89
addikt
válasz hegegabi80 #22558 üzenetére
A P és a PS PWM-esek, az 1-4 pedig hagyományosak. A P amúgy max. 2000 ford./perc, ami szerintem rengeteg, nem tudom szükséged van-e ilyen brutál teljesítményre - a B12-2, vagy a B12-PS bőven elegendő szerintem bárhova.
PWM-eset csak akkor vegyél, ha biztosan tudod PWM-mel szabályozni (lásd. a kálváriámat fentebb).
-
hegegabi80
addikt
válasz Frenky89 #22559 üzenetére
Mindenképp PWM-es kell ,mert csak 2 olyan csati van a lapon. Feszültség alapon nem tudok szabályozni elvileg a manual szerint, tehát nem hibrid, meg 3 pines stb.
A 2000 rpm-esre azért kérdeztem, mert kis szűk cube házban vannak a cuccok. Netezéshez, egyéb dolgokhoz ok elég a PS, de játék közben azért megemelkednek rendesen a hőfokok. Ezért gondoltam csak a nagyobb teljesítményűre. Hang meg másodlagos, alap dolgoknál lassabban forog nincs hang, játéknál meg füles van, így annyira nem vészes a zajosabb, de azért nem hinném hogy ezek a minőségi ventik annyira zavaróan hangosak lennének.
Ha meg sok a 2000, akkor lejjebb szabályozom biosban, és még mindig ott lapul egy kis tartalék nyárra, ha szükséges.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz hegegabi80 #22556 üzenetére
A sys- re köthetem nyugodtan elosztóval a 2-3 db rendszer ventit? Vagy osszam 2-2 felé cpu és sys fanra?
Egyformából legfeljebb hármat igen, de különbözőket nem kellene erőltetni.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
hegegabi80
addikt
Nos akkor ismét egy újabb útválasztó.
Ugyan is 120 és 80-as kell, pwm-es, akkor max a Be Quiet Pure Wings 2 lehetne, amiből van mind a két méret és mehet egy aljzatra, sőt ebből van 92-es is.
Vagy akkor lepa vagy eloop 120-as, és 80-asból csak sima nem pwm-es molex csatival. -
dqdb
nagyúr
válasz hegegabi80 #22562 üzenetére
Az egyforma alatt pontosan ugyanazt a modellt kell érteni, amibe nem tartozik bele egy adott típus két különböző mérete, mert előfordulhat, hogy különbözik a motorjuk, és emiatt teljesen eltérő szabályozást igényelnek.
Szerencsére a BQ felteszi a fordulatszámgörbét, és szemre eléggé nagy hasonlóságot mutatnak, így talán bevállalható:
A kevés ventilátorcsatlakozó és többféle ventilátorméret eléggé szerencsétlen kombináció.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
hegegabi80
addikt
Akkor marad az eredeti felállás. Első körben 1 db minőségi 120-as venti.
Aztán ha nagyon szükséges próbaképpen beteszem a régebbi 2 db 80-as xilence ventit, vagy 2 új minőségit molexre.Egyébként az lenne az igazi, ha előre be tudnék tenni egy 140-est. Elvileg megoldható lenne, be lehetne barkácsolni, mert a ház eleje teljesen szellőzős. Csak ugyebár ott a táp ventije. Esetleg azt ki lehetne iktatni és a 140-es hűtené a tápot és a házba is jutna kívülről hideg levegő, de ez a táp gari vesztésével járna, mivel van még rá kb 4 év így ez így kilőve.
Vagy csere SFX-es tápra és mehet elé a 140-es. -
Grózi
Topikgazda
válasz Pöttön #22549 üzenetére
Első körben lebeszélnélek a Korszarról,ajánlom figyelmedbe az Arctic kompaktját-sokkal jobban jársz,de ez már a kompakt topic [link] témája.
Venti terén megtaláltad a legjobb választást 3 pin-s fronton.Viszont amiről nem esett szó,hogy miről szabályozod?Szabályzó vagy van megfelelő mennyiségű feszültségalapon szabályzó aljzatod?
Ha igen,nincs más dolgod mint megrendelni a 2 fajta ventit-nincs jelenleg jobb náluk.És igen,egy Y kábellel tedd az egyik aljzatra a 2db 120-s ventit és a másikra a 140-st.Viszont elosztókábelből csak márkásat(Akasa,Phobya,Nanoxia,Bitfenix) vegyél,mert ezek a noname szarok néha csúnya dolgokra képesek!!
(#22550) Melorin Ez a legjobb felállás ami nálad is van-ha nem elég akkor ott gond van vagy nem megfelelő ventiket választottál.
(#22554) Frenky89 Osztom dqdb véleményét,az Asus felsőközép- és felső kategóriás lapjai a legjobbak ezen a téren és az Msi ezen lapjai+ kerüld az Asrock-t,Giga-t.
(#22552) GalaHUN Pedig vannak nagyobb légszállítással rendelkező és ugyanolyan halk(és halkabb) ventik-csak van áruk.
(#22557) Dzsozi56 A gyártói leírás szerint a gyári ventid sima 120*25mm-s,tehát akkor az eLoop is passzol a kampóhoz!
(#22564) hegegabi80 Egyszer döntsd el pontosan mit szeretnél,támogatja-e a lapod,nézd át az Összefoglalót (akkor nem akarsz 2 különböző ventit egy kábelre tenni...)és akkor pontosan tudok ajánlani!Lepa-ból a piros haloványabb,az eLoop viszont a jelenlegi csúcs.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Pöttön
őstag
Köszi!
Alaplapra kötném, azzal szabájoznám őket, de azon csak 2db csatim van, ezért kell majd hozzá az y kábel.A vízhűtéssel az a gond, hogy nem fér a házamba, csak 25mm vastagságú 1x12cm-es radiátor, ezért néztem ki a h75-öt, az Artiknak túl vastag a radiátora, nem férne be a házamba..
Az ajánlott vízhűtések közül talán a Lepa Aquachanger 120 férne még be, viszont azt nem tudom, hogy ez mennyivel lenne jobb-rosszabb a Corsairnál...[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz Pöttön #22566 üzenetére
Menj át kompakt topicba(amit linkeltem) és olvasd el a tapasztalatokat.Nekem 240-s Lepa-m volt és szerettem is-a 120-s Lepa/Enermaxokról is csupa jó tapasztalat van.Ez nem mondható el a Korszarról és durván túl is van árazva.
Viszont ha jól látom az alaplapod user manual-jat,mindkét aljzatod kizárólag pwm-s vezérlésre képes-tehát az eLoop-okból a 4 pin-s(PS a vége) ventikre lesz szükséged!!!
(#22567) Melorin
Az önmagában nem gond,de te vagy a sokadik aki ennek a háznak a hűtésére panaszkodik(mondjuk jó lenne tudni milyen ventik vannak benne,már a gyáriak egy kalap...) és a saját tapasztalataim is ezt erősítik meg.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #22569 üzenetére
Minek házhűtésre 2000 rpm-s venti?Az 1500 rpm-s is bőven sok,nem profitálsz abból a plusz 500 rpm-ből.
Melorin
A légszállításuk,a hangjuk és természetesen a statikus nyomásuk is a kategória alja.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
tpeter77
addikt
válasz Melorin #22535 üzenetére
Vettem pár hónapja egy Noctua NF-R8 redux-1800 PWM ventit
Ha fix 12V-ról járatom, akkor olyan hangos lesz, hogy semmit sem hallani a zúgástól, mert az előlapi keret mögött van egy 8 centis keretben a venti és hűti a HDD-t.
ide csak tényleg a leghalkabb ventit jó rakni ami kis fordulaton megy, mert egy bizonyos fordulatszám felett igen felerősödik a szélzaj, ami nagyon zavaró.
Jelenleg csak feszültség alapon tudok vezérleni és 6-7V körüli feszültséget kap. Így viszont van egy állandó morgó hangja.
Ha ezt átrakom majd az új alaplapba, ami már PWM csatis, akkor ez a morgó hang megszűnik és csendben forog majd a venti?
ilyen a gépházam és így néz ki a HDD keret a ventivel együtt. -
prokxy
veterán
Corsair H110-en szeretném a gyári ventiket cserélni vmi halkabbra, erre gondoltam: Alpenföhn Wing-Boost 2 Blood Red Plus 2 140
Akinek van, valóban halk ha radiátorra rakom? A légszállítás, nyomás gyáritól jobb? Esetleg más alternatíva fentiek alapján, de a piros legyen! /magas labda egyeseknek, de én adok a design-ra is, szóval bocsi /Origin/Uplay/RSC/XBOX: Pr0kxY ; BattleTag: Pr0kxY#2203 ; PSN: x_Pr0kxY_x ; YT channel: Pr0kxY_Gaming_HD
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #22572 üzenetére
Felesleges és előre mondom,ha nem vezérled hőfok függvényében(molex,fix 12V és barátai) hangosnak fogod találni még az 1500 rpm-st is.
(#22573) rokafiu77Az elöbbi mondat neked is szól.A mai mínőségi,nagy légszállítású ventiket nem kell fix 12V-n járatni.A Noctua pwm-s ventijei se szeretik a feszültségalapú vezérlést,ha ez okozza a búgó hangot akkor pwm alapon megszünik.De láttam-hallottam már rezonáló házelemtől is olyan hangot ami hasonló.
(#22575) prokxy A gyáritól nagyságrendekkel jobb minden téren.A piros színnek hála ez az egyetlen befutó radira,ami még szóba jöhetne az az Apache és az eLoop-de ezek nem pirosak.
(#22576) .LnB Házhűtésre kiválóak,de radin/bordán hamar elvéreznek az alacsony statikus nyomás miatt.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
A Thermalright TY 14013R ventinek szabványosak vajon a rögzítő csavar helyei?
Egy ilyen Akasa porszűrőt rá tudnék csavarozni szerintetek?[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz Pöttön #22579 üzenetére
"12 cm mounting hole–allows installation on the 12 cm dimension, so will be compatible with most coolers without having the need to buy extra kit for 14cm fan"
Tehát a lyuktáv a normál 120-s ventikkel megegyezik,akárcsak a TY-147A-nal.Rá tudod tenni azt a porszűrőt,viszont nem fedi be az egész ventit-ergo szarul néz ki és nem is fogja meg a port teljesen.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hegegabi80
addikt
A 12-esből mindenképp pwm-es lesz, hőfok alapján vezérelve. Jelenleg az arctic is így van, alapon 800-900 körül megy, csak játék alatt megy 1100-1200-re, maxon talán még nem is nagyon ment.
Félig előre egy froze-n 8cm-es van bebarkácsolva, molexre kötve 1400rpm-es, ezt sem hallani, max csak este mikor mindenki alszik, de akkor is csak ha odahajolok a géphez. -
Egon
nagyúr
Üdv!
Lassan csereérettek lesznek a Scythe S-FLEX 12 cm-es ventijeim (2 db). Define R3 házban használom őket, elöl (a vinyókat hűtik) illetve hátul (felül és oldalt le vannak zárva a szellőzőnyílások, hogy le jöjjön ki a zaj). 800 RPM-en mennek fixen. hasonló (vagy picit jobb) légszállítású, hasonlóan halk (azaz gyakorlatilag néma) ventiket keresek helyette. Mik a legjobb alternatívák? 1000 RPM fölé nem mennék, pwm vezérlés nem feltétel.
Előre is köszi a segítséget!"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
Most lesz majd gépcsere (1-2 hónapon belül), az új gépbe kellenének a ventik. Még nem tudom pontosan milyen lap lesz, jó eséllyel Asus, i5 6600-as procival. Gondolom lesz mód vezérelni a ventiket.
Ugyanakkor rossz tapasztalataim vannak az ilyen automatizmusokkal: szerintem mindig túlpörgetik a ventiket, feleslegesen. Inkább legyen melegebb 5 fokkal a konfig, mintsem zavarjon a ventizaj.
De ha mostanság már nincsenek ilyen gondok, akkor tőlem lehet pwm-es venti is, csak mondjátok meg, melyikkel nem járok rosszul (azaz melyik nem hangosabb, illetve nem rezonál jobban a 800 RPM-es S-FLEX-nél, legalább ugyanakkora légszállítás mellett).[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
balint355
aktív tag
Ha beleszólhatok, én most vettem 2 db Alpenföhn Wing-Boost 2 ventit itteni ajánlásra, igaz egy teljesen más gépbe, de szerintem az alaplapi PWM-es ventilátor szabályzás pont nem pörgeti túl a ventiket, terhelés alatt is halkak maradnak. Egyébként be lehet állítani a szabályozást, hogy milyen hőmérséklet mellett mennyire pörögjön a venti (ASRock lapom van, ASUS-nál is biztos lehet), úgyhogy pont annyira fognak pörögni, amennyire szeretnéd
[ Szerkesztve ]
I've just locked an open door. Strange, yet symbolically compelling...
-
Grózi
Topikgazda
Fogalom zavarod van,illetve a régi berögződésekből indulsz ki.A mai modern lapok a cpu hőfok függvényében,fokra pontosan tudják szabályozni a ventiket-amit a saját kényed-kedved szerint tudsz szabályozni.A fejlettebb lapok ki is tudják kapcsolni a ventiket ha nincs szükség rá,egy bizonyos hőfok alatt(te állítod ezt is be).És mindez független attól,hogy 3 pin-s vagy pwm-s a venti.Ami nem mindegy,hogy az adott lap melyiket tudja szabályozni.Ezt úgy tudod kideríteni,hogy leellenőrzöd az adott lap lábkiosztását(lásd Összefoglaló ).
Tehát egyszer az alaplapod kéne eldönteni és ha az adott,akkor kel ventit választani.Az Asus felső közép és felső kategóriás lapjai nagyon jók,általában hybrid szabályzású aljzatokkal rendelkeznek-tehát tudsz 3 és 4 pin-s ventit is szabályozni.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Egon
nagyúr
Nos, 99% hogy vagy H170 Pro Gaming, vagy Z170 Pro Gaming lapot veszek (a 35-50K-s árszegmensből szeretnék lapot venni, még nem döntöttem el pontosan, hogy melyik lesz). Ezeken 4 pin-es ventihelyek vannak (ha netalántán másik Asus lapot választok, jó eséllyel azon is 4 pines csatik vannak, legalábbis próbaképp megnéztem még 3 lapot, és mindegyiken az volt).
Ha jól gondolom, 4 pin-es csatira lehet 3 pin-es ventit is kötni,csak fordítva nem működik.
Szóval, ilyen paraméterek mellett, konkrétan melyik, a már említett követelményeknek megfelelő (ne legyen zajosabb az S-FLEX-eknél, és fújjon legalább annyi levegőt) ventik lesznek jók számomra?[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Grózi
Topikgazda
"Ha jól gondolom, 4 pin-es csatira lehet 3 pin-es ventit is kötni,csak fordítva nem működik."
Rosszul gondolod,feltéve ha szabályozni is szeretnéd.Nézz utána a 2 lap user manual-jaban(gyártói oldalon letölthető) az aljzatok lábkiosztásának-segítséget találsz az Összefoglalóban.
Ha nem megy-nem vagy biztos,jelezd és holnap utánanézek.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Frenky89
addikt
-
Egon
nagyúr
Oké, köszi. Nem teljesen egyértelmű számomra az összefoglalóban szereplő meghatározás, és amit a manual-ban találtam. Az egyszerűség kedvéért kiollóztam:
Ennyi infó elég, hogy tudj konkrét ventit ajánlani?
-
_seth_
veterán
Üdv!
Adott egy GT220-as vga kártya amin van egy picike venti, de kissé hangos. 2 vezetéke van. Megoldható, hogy bekössek a helyére egy 8 centis halk ventit, lehetőleg a saját 2 vezetékes csatlakozójára? Alaplapon csak 2 venti csatlakozó van és már mindkettő foglalt.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
nemethpityu
csendes tag
Hali
Phantom 530-as gépházba keresek 140-es ventiket 2-öt előre 2-öt felülre, melyiket éri meg?
Eddig Aerocool Dead Silence 140 black néztem ki. -
MasterMark
titán
Üdv
Ez az ebay-es elosztó/hosszabbító vehető szerintetek?
Switch Tax
-
Grózi
Topikgazda
válasz _seth_ #22593 üzenetére
Megoldható,hogy a vga vezérelje és 2 pin-l is beköthető-viszont tudni kéne a gyári venti főbb paramétereit,főleg az indulófeszültséget.Ki kell kapni a gyárit és ki kell mérni.
(#22594) nemethpityuKiváló választás,feltéve hogy tudsz 3 pin-t vezérelni.
(#22595) MasterMarkNemrég linkelte pont valaki(azt hiszem Pöttön ),pont neki is írtam hogy ezekkel a noname elosztókkal nem rizikóznék,mert kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni.600FT körül kapni Akasa-t vagy Phobya-t,de a Bitfenix és a Nanoxia is jó választás.
(#22597) Melorin Miért nem szabályozod hőfok függvényében?De unom már leírni...Egyébként a gyáritól lényegesen jobb.
(#22598) EgonMaradj 3 pin-nél szerintem,azt biztosan tudod szabályozni.140 mm 3 pin-sben ami lényegesen jobb mint az S-Flex:
Nanoxia Deep Silence 1400 rpm
Be Quiet Pure Wings 2 140
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2 vagy B14-3
(#22599) Frenky89
Persze,szépen átváltasz pwm módra-viszont a lap feszültség alapon fogja szabályozni ...Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
- Phanteks M25-140 PWM D-RGB White 3-pack
- Bequiet Pure Wings 2 120mm (4db,dobozos)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest