Hirdetés
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
giigz
veterán
válasz
Ununqatrium
üzenetére
Méret?
-
Ununqatrium
aktív tag
Hali.
Véletlenül találtam rá erre a topikra, így ha már betévedtem, kérdeznék egyet. Épp gumi vásárlás előtt állok, és hosszú tanulmányozás során kettőre szűkítettem a kört. Aki ismerné őket, ár/érték arányban melyiket találjátok a befutónak? A kiegyensúlyozottság lenne a fontos. Fulda EcoControl vagy Kumho Solus KH17?
Eddig Falken SN828-am volt. Szárazon nagyon rendben van, de gyorsan elkopott és vizes úton borzasztóan gyenge, főleg a féktáv bajos. Szóval márka csere

-
trassher
addikt
Vettem ma gumit a kis mutyukira. 155/70R13 Falken SN-828. A téli is falken így nem volt nehéz a döntés. Bevált az is, remélem ezzel sem lesz gond.
-
giigz
veterán
Vredestein T-Trac-ot vettem, es meg sokkal jobban meg vagyok vele elegedve, mint a teli SnowTrac 3-mal, pedig azt hittem annal jobb gumi nem lesz a kocsin...
Sokkal kozvetlenebb a kormanyzas, kanyarokban stabilabb, konnyebb elfordulni, fekezeskor meg ezzel sem csusztam meg egyszer sem.
Nagyon elegedett vagyok.
-
giigz
veterán
Ejj de régóta várom már az új tesztet, hát jól megkaptam... Mi ez b+?
Most akkor mindenki Hankook-ot fog venni?
Ez a teszt kegyetlenül nagy átverés, nem biztos hogy az eredmények miatt, inkább a kialakított sorrend miatt, pl. a 13. helyen álló Conti CPC5 rosszabb gumi lenne, mint a Hankook, Fulda, Nokian, stb.? Na ne vicceljünk már... Úgy van feltüntetve, hogy hú de nagy különbségek vannak, a Fulda pl. ajánlott, a Conti meg csak közepes? Na mind1, alapból olyan nagyon nem értek hozzá, csak ez a teszt most egy oltári nagy vicc lett...
Pl. a 175-ös méretben miért nem bírták letesztelni a Dunlop legújabb gumiját, a SR 2-t?
Ez a szándékos befolyásolás nem tetszik nekem...

Összesítettem a gumikat, a fogyasztást, menetzajt, kopást figyelmen kívül hagyva, száraz és esős tapadásra 50-50%-ot adva (nekem pl. csak ez a két érték számít), és inkább ez alapján legyen már megítélve egy gumi, minthogy az egyik megy 50k km-t a másik meg 45k-t, viszont az első 5 méterrel később áll meg esőben, akkor inkább legyen már az jobb guminak titulálva, amelyik jobban tapad...
Pont egyenlőségnél felúszás szerint rendezve, ha az is egyenlő, nedves tapadás előnyben. Zárójelben az Adac helyezés.
1. 1,60 - Continental ContiPremium Contact 5 (13.)
2. 1,75 - Goodyear Efficient Grip Performance (1.)
3. 1,75 - Hankook Kinergy Eco K425 (3.)
4. 1,75 - Bridgestone Turanza T001 (12.)
5. 1,85 - Pirelli Cinturato P1 Verde (6.)
6. 1,95 - Apollo Alnac 4G (16.)
7. 1,95 - Dunlop Sport bluResponse (2.)
8. 1,95 - Vredestein Sportrac 5 (7.)
9. 2,00 - Nokian Line (5.)
10. 2,20 - Yokohama BluEarth AE01 (10.)
11. 2,20 - Michelin Energy Saver+ (11.)
12. 2,25 - Fulda EcoControl HP (4.)
13. 2,25 - Kumho EcowinG ES01 KH27 (9.)
14. 2,40 - Semperit Speed-Life (8.)
15. 2,70 - Nexen N blue HD (14.)
16. 3,10 - High Performer Sport HS3 (15.)
17. 4,50 - Federal Formoza FD2 (17.)Akkor kezdjük az elején, a teszt alapján éppen csak megfelelőnek mondott Continental gumi az egész mezőnyből a legjobb tapadással rendelkezik, azt hiszem ezt részletezni nem kell.
A Bridgestone sem illik a hátsó régióba a 12. hellyel, tapadásban az élen jár ő is, úgy mint az Apollo sem tapad rosszul, csak éppen nem mindenki ismeri a nevét, ugye az Apollo-Vredestein-ből lehet ismerős, egy indiai cég, akik megvették a Vredestein-t, és már pl. a Vredestein gumik egy része is Indiában készül, ellentétben azzal, amit sokan hisznek, hogy bezzeg a Vredestein még Hollandiában gyártja a gumikat, ez részben igaz is, de már indiai gyártású gumikat is árulnak. Tehát nem kell félni az Apollo-tól, lévén egy gyárban készül a Vredestein-nel, akiket pedig nem kell bemutatni... Tehát az általam leírt első 9 gumiból bármelyiket nyugodt szívvel meg lehet venni, amelyik a legolcsóbban van közülük.Persze azért a kopás is fontos, aki annyit megy, hogy számítson, a Yokohama, Apollo, Bridgestone és Conti jobban kopik a többieknél, kivéve az utolsó helyezetteket. Kopást is figyelembe véve pl. a Pirelli lehet nagyon jó választás, vagy a Goodyear... A Michelin meg kimegy a világból, az nem is kopik...

Egyébként még azért is érdekes az Apollo 16. helyezése, és elégséges minősítése, mert szárazon jobban tapad mint a Fulda (4. helyezett), esőben jobban tapad mint a Dunlop (2. helyezett), kényelemben/komfortban jobb, mint a Goodyear (1. helyezett), fogyasztásban olyan mint a 3. helyezett Hankook, kopásban pedig annyira kopik, mint egy Bridgestone, Conti, de akkor is érhetetlennek tartom ezt a 16. helyet, miközben szárazon, esőben, "kényelemben", fogyasztásban ott van a legjobbak között, sőt akár veri is, és akkor ez a rohadt teszt a kopás alapján ítéli meg a gumikat, miközben így a valós tudáshoz semmi köze nincs az eredményeknek, és az, hogy egy gumi 45k helyett 50k-t megy, még nem fogja azt kárpótolni, hogy gyengébben tapad...
Na szóval szerintem ez a teszt vicc lett, nem a kopásnak kellene ennyire az előtérben lennie, persze én nem értek hozzá, de akkor is nekem ez így nem tetszik, és becsapásnak, átverésnek, vagy ha jobban tetszik félrevezetésnek érzem...
-
AXisBOLD
addikt
Sziasztok!
Peugeot 206-ra akarok nyári gumit(175/65 R14)
Ezek közül melyik lenne a legjobb?
Firestone - 12000
Barum - 11400
Hankok - 13500
Nokian - 13000
Bf godrich - 12500
Pollensz(?) - 2500 -
Matthew
őstag
Üdv!
205/55 R16 méretben az alábbi kettő közül melyiket ajánlanátok?
- Vredestein Sportrac 5
- Barum Bravuris 3
Árban kb 2k-val drágább a Vredestein, tesztekben jobban is szerepelt viszont a Barum féle kátyúgarancia tetszetős... -
Elől új gumik fent DOT 5113
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
átlagos. attól blokkolásgátló, hogy fel van készítve a blokkolásra.
amiről én beszélek, azoknál külön program van a téli havas útra, és azt csinálja, hogy kis időre hagyja blokkolni a kereket, hogy fel tudja túrni a havat. tehát sokkal később avatkozik be. -
Tom5
addikt
-
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
ugye meg tudod különböztetni azt a mondatot, hogy abs, amit te hiszel, attól a mondattól, amit én írtam, hogy pláne, ha az abs-ed is fel van rá készítve?
a jégen induláshoz kb. mindegy, milyen gumid van, havon indulásnál ugyanaz a kérdés: le tud ásni a gumi az aszfaltig vagy sem. ha nem, akkor sem számít, ha szélesebb.
-
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
közkedvelt, ámde téves mítoszunkat hallották.
(#5674) kornelka: havon a megállás legjobb módszere, pláne, ha az abs-ed is fel van készítve rá, hogy feltúrod a kerék előtt a havat és az fog meg. következésképp a szélesebb gumi a jobb.
a keskeny gumi akkor jó, ha a hó olyan állapotú, hogy a kerék képes lesüllyedni a talajig, árkot vág a hóba és a földön tapad. -
AMD Power
titán
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
Én télre biztosan a keskenyebb gumit választom.

-
Kornel
veterán
válasz
AMD Power
üzenetére
Nehogy kormorant vegyel.
Telibe is mehet a 165/65 r13, tevhit, hogy telre jobb a keskenyebb. Foleg hogy lassan tel se lesz, iden pesten belul alig volt minusz, meg hajnalba se.Ahogy lathatod, a.kormoran az idei teszten is megbukott, mint mindig a gyenge nedvestapadas miatt.
[link] -
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
a lelki békéd érdekében szeretnélek megnyugtatni, hogy ő is le lesz

-
Kornel
veterán
válasz
neduddki
üzenetére
na most mondd mi a gondod konkrétan
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
más: itt vannak számokkal is az ADAC teszteredmények, az osztrákok azt is kiírták

-
Kornel
veterán
válasz
Zozzant
üzenetére
sajnos nem (csak) az volt.
a felni is nehezebb volt még a gyári alunál is. (szélesebb is volt)
egyben a kettő okozhatta a gondot, a súly mindenképpen közrejátszott.(#5647) AMD Power: rámennek, én azzal jártam télen nyáron

mod: kár hogy premiumcontact5-öt nem teszteltek 175/65 r14-ben, most az van fent nekem, de rossz nem lehet

-
Debilon
addikt
válasz
PRDZsolesz
üzenetére
nem a 8000 ft a kérdésem
az nem téma, megvan a szettre a pénzcsak felmerült, mint lehetőség mire 1-2 héten beül megyek cseréltetni, addigra kellene eldöntenem
Dunlop ellen szólt a gumis (és használó 1-2 ismerős szerint), hogy ha megkopik kicsit akkor "hangosabb" lesz a gumi, amúgy minden tekintetben megfelelne nekem a kékválasz
a Kumho mellet egyedül az A fogyasztási index szól számomra, (bár nem tudom mennyit jelent az A és a B között a differencia), ezt meg is tudtam tapogatni, és nagyon puha maga a futófelület is, és
az oldalfal is elég puha, majdhogynem össze lehet gyűrni
-
Debilon
addikt
válasz
neduddki
üzenetére
hogy ezeket emberi nyelven nem lehet sosem elérni
(angol vagy magyar)pont tegnap szólt gumisom, akinél vannak az előző autó kerekei eladásra, hogy a kékválasz helyett nem-e szeretnék Kumho Ecowing ES01 KH27-et ami ebben az ADAC tesztben is van és az erős középmezényben végzett
1 szett-et szereléssel a Kumho-ból 60k-ért odaadna, a kékválaszra meg 68-70-et mondott szereléssel
-
-
-
neduddki
nagyúr
HI!
Trehst akkor a kerek nagyobb tehetelensegerol beszelunk, es van koze a gumiknak si mert azok nehezebek voltak /az hogy a rugozatlan tomeg is nott az nem kerdes de annka mashoz vna koze/, tudodoo a szipsgert eg kell senvedni:- )
es a gummedliket is teejs aron vettek vissza?udv
neduddki
-
Kornel
veterán
válasz
neduddki
üzenetére
Rosszul fogalmaztam.
Gyorsulasnal erezheto volt a kerekek nagyobb tomege.
Ahol 3-asbol el tudtam "rugaszkodni", ott a nehezebb kerekekkel vissza kellett valtanom 2-be.
Egy nyomatekszegeny kis benzinesrol beszelek, ne egy tdi-re gondoljon senki.
Ehhez nincs koze a gumiknak, azok meglepoen komfortosak voltak kisebb katyukba is akar, de a nagyobb uthibaknal a kerek nagyobb tomege miatt jobban felutott.Bambano: amit addig 100-al vettem be hegyi uton kanyart, azzal megvolt a 110 is

Viszont rosszabb volt a gyoryulasom, nem ment az auto ugyanugy, illetve mint irtam fel is utott. Ezt csak az extra sulynak koszonhettem, meg a rovidebb rugoutnak. -
ha látok egy kanyart, amit 70-nel lehet bevenni, azt 2-5 között bármelyik fokozatban be tudom venni 70-nel. szóval az, hogy vissza kellett kapcsolni, érdektelen infó. az lenne érdekesebb, hogy le kellett lassítanod és mennyivel.
másrészt meg gondolj bele: a felfüggesztést kétféle irányból érheti erő: felüt a felni vagy a kasztni tolja a kerekeket (pl. kanyarban vagy fékezésnél). szerinted azt a felfüggesztést, amit egy másfél tonnás kocsiszekrény terhel, meg fog kínozni egy 2 kilóval nehezebb kerék?
szerintem a gumi minőségének változása okozta a problémáidat.
-
Kornel
veterán
válasz
neduddki
üzenetére
Nem mindegyik kocsi reagal ugyanugy a rugozatlan tomeg novekedesere ezek szerint, raadasul nekem a rugout is rovidebb, mint a gyari

Plusz ahol 3-asba elgurultam, ott most vissza kellett kapcsolni, annyit jelentett a nagyobb kerek tomeg! Es ugye nem egy raketarol beszelunk
A 195/50 viszont nem volt veszesen peres egy konnyebb enkei felnivel ujra bevallalnam, foleg a kekvalaszt
Szerintem kocsi fuggo, hogy mennyi rugozatlan tomeg novelest bir el, en mindenesetre nem mennek a gyari suly fele, az a biztos! -
Kornel
veterán
fasza. ülj előre egyes. ennél már csak az lenne gázabb, ha sunny gumit tettek volna rá

más: alufelni projekt lefújva, eladtam a szettet, helyette felment egy szett 175/65 r14 conti premiumcontact5 gyári acélon, kerekenként kb. 2 kg-val könnyebb.
aki alut akar a kocsijára, először méregessen, ha nem akar sokszor gumishoz járni, hogy visszacseréltesse a gyárira
-
-v-
addikt
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Ezekről a nyári gumikról kérnék véleményt, tapasztalatot? Mindegyik 155/70R13 méretű.
KORMORAN Impulser B3
SAVA Perfecta
DEBICA Passio 2
Kumho Solus KH17
DAYTON D-110
FALKEN SN 828
Kingstar SK70
MATADOR MP16
BARUM BRILLANTIS 2
Fulda EcocontrolMik amik a vállalható kategóriába tartoznak?
-
DeFranco
nagyúr
Pár hónapig volt csak fent, szezon közben cseréltem debicáról.
A debicához képest ég és föld volt a különbség, sokkal csendesebb, sokkal jobb, sokkal stabilabb. Utána dunlop lett a téli, prémium, tesztgyőztes, minden, az a barumhoz képest már nem volt akkora ugrás, ha a debica-barum mondjuk 10 lépcső, akkor a barum-dunlop 1-2.
Tapadással nekem soha nem volt bajom, nem szoktam határon vezetni.
De mondom, sok tapasztalatom nincs, a héten kerül vissza megint, akkor talán lesz valami plusz tapasztalat. De nagy "visszalépésre" nem számítok, szerintem ez egy jó gumi.
-
neduddki
nagyúr
HI!
a finnek is elokerultek meghozza epeszu merettel: 205/55r16
conti pc5
apollo alnac 4g
nokia hakka blu
p7cint
primacy3
kikvalasz
gy effperf
ventus prime2
sportrac5
bravuris3udv
neduddki
-
ReSeTer
senior tag
Mennyire veszélyes majdnem 20 éves gumival járni? :-/ Nincs lekopva, télen leápolva sötét helyen volt mindig.
-
D.Orion
veterán
Nos megvan a pénz és a döntés is. Újra Michelin Agilis+ kerül a Toyota-ra, 195/70/R15.
Eddig a gumiszerviz.hu-n találtam a legolcsóbban, 25.900Ft/db + 6K-s üzemanyag utalvány.Esetleg valaki látott/hallott akcióról? Hátha még tudunk faragni az áron.

Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Tanuljunk angolul!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SSD kibeszélő
- Hardcore café
- Fujifilm X
- Macska topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- További aktív témák...
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Jura Ena 8 kávégép
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Thermalright Aqua Elite 360 V3
- Eladó Pegatron R7 240 4GB videokártya
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3521
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)