Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyick
őstag
válasz
Plazmacucci #16099 üzenetére
Én is ezt mondtam mikor kértem az arcképet
-
-
Gyick
őstag
Hi!
Van egy régi semmitérő fémhúros akusztikus gitárom amin az első bundoknál leginkább az alsó 3-nál rezeg(eléri a bundot) gondolom ilyenkor inkább "domboritani" kell a nyakon.Vagy nem?Ennek a hanglyuknál van a csavarja.Merre kell tekerni a csavart?Óra járásával ellenkezőleg vagy megfelelően?Azt ne
irjátok hogy vigyem hangszerészhez a gitár nem ér annyit. -
Eastman
addikt
Fontos változások a GitarShop.hu hirdetések feltöltésében itt.
-
izomhod
őstag
válasz
Eastman #16086 üzenetére
dede, a színt is kell nézni
én kezdőnek elektromosra 9-est, akusztikusra 10-es tennék, aztán idővel ha szeretné, tolhatja feljebb
nekem most 11es van az elektroakusztikuson, már megszoktam, kacérkodok a 12-esseltegnap olyan frankót próbáltunk, vittem egy saját dalt, úgy néz ki, bevesszük azt is a többi dal közé.
jól muzsikált a bolt60-as kombó, olyan szép clean hangja van, hogy csak na -
-
Eastman
addikt
válasz
jeefoo #16079 üzenetére
Szerintem Te már eldöntötted magadban, hogy a villanygitár felé mozdulsz.
Nincs is ezzel baj, hiszek abban, hogy aki Rockot / Metált hallgat az olyan gitáron képezze magát, amilyen stílusún a kedvencei is játszanak, hiszen csak úgy lesz öröm a tanulás. Fontos, hogy ha ránézel a hangszeredre, odalépsz hozzá, az öledbe veszed, örömöd leld benne, mert az is inspirál. Kérdés, hogy az asszonka és a gyermek mennyire tolerálja ezt otthon. Ha van garázs, mindjuk az egy fokkal jobb. ...vagy egy alaposan kiválasztott elektroakusztikus hangszer az betalálhat.
Viszont olcsón tüzifát ne vegyél!
Én a Startra 11-es Ernie Ball húrkészletet használok, mert a 10-est fáig nyomtam és hamis lett az egész. Most gondolkodom a 10-re váltáson, úgy érzem, hogy már képes vagyok vele finomkodni. Tudnod kell, hogy - persze nagyon leegyszerűsítve - minél vastagabb a húr, annál inkább szól bele a hangszer faanyaga is a hangzásba. Elektromos 12-es már hajókötél szerintem, de pl. akusztikus 12-es az annyira még nem brutál. Vastagabb húrral teltebb lesz a hangzás, vékonnyal pedig könnyebben megy a virgázás.
Ha alaposan kiválasztottad és megtaláltad a Neked való gityót, számtalan netes oktatóanyagot találsz. Én ezt a srácot, az ő koncepcióját kedvelem a legjobban. E-mailben is nagyon segítőkész. Korrekt módon írd le neki, hogy fehérvári vagy, tehát személyesen nem fogtok találkozni, nem Te fogod teletömni a zsebét pénzzel, de a kezdésnél lenne néhány kérdésed. Jó arc, tuti, hogy segít.
Szóval az első lépés, hogy a jelenlegi gitárodon tanulj meg az elejétől a végéig valami rövid tábortüzi dalt, ami nem a Smoke on The Water, mert azt már rendesen utálják a kereskedők. Ezután kezdd el végigjárkálni a megye összes hangszerboltját és vegyél az öledbe legalább 20 bármilyen - szerintem fix hidas - gitárt. Ne a színüket nézd, hanem azt, hogy milyen érzés a térdedre fektetni, a bal kezedben tartani őket, milyen a fogásuk, az ujjaid megtalálják-e a helyüket! Eljátszogatod a dalod és amelyik legkényelmesebb, amelyiknél elmosolyodsz, az a Te első gitárod.
-
izomhod
őstag
válasz
jeefoo #16070 üzenetére
"Nem bírom az újjaimmal odapréselni, hogy tisztán szóljon, és iszonyatosan kikészülök a fals hangoktól. "
az már valami, ha kikészülsz a fals hangoktól, így ráleszel kényszerülve, hogy szépen játssz
ez a barré téma a legelején nem könnyű, de ha egyszer megvan, onnan meglásd mennyivel jobb lesz gitározni!
van aki rágörcsöl, mert nem sikerül, de az a gitártól is lehet, mert pl vastag a nyaka, rossz minőségű a gitár, vagy csak rosszul van beálltva. próbálj ki más gityókat is boltban, haveroknál, vaaagy más is próbálja ki a tiedet.görcsoldószernek ajánlom még esetleg a két sört, ami a hűtődben van
oktatás Fehérváron, biztos tud segíteni, 1-2 óra nem árthat meg, ha már a gitár megvan, nem? nem ismerem, csak első találat, de találsz méghajrá
-
Dealer95
őstag
Ibanez AS53-ról valami vélemény, tapasztalat?
AS53 review
Erősítő nélkül, "akusztikusan" mennyivel hangosabb mint egy elektromos? -
Bobrooney
senior tag
válasz
jeefoo #16080 üzenetére
Nézz valami lazább számokat, én első nap az ACDC - Are you ready elejét gyakorolgattam. Meg nem tudom a kvinteket lefogni sem volt nekem az elején olyan nehéz persze azért nyúzni kellett. Ilyenekkel kezdtem. Esetleg a Smoke on The Water "main" riff-jét. Szerintem ezekkel a számokkal lesz sikerélményed.
Hangszerboltban kérj segítséget az eladótól. Vidd be a gitárod, mutasd meg neki, ha normális segít, ha nem meg menj el egy másikba.
-
jeefoo
csendes tag
válasz
Eastman #16078 üzenetére
Nah igen, lazán könnyedén. Én pont így nem tudom. Azt látom, ghoigy tényleg az árnyékok egyenesek, nem nyomja be tökig a húrt. A barrénál a mutatóújjat én is kicsit megcsavarom, de képen pl jól látszik, hogy neki párhúzamos a mutatóújja a többivel, míg én erre képtelen vagyok. Nem bírom így szétnyitni az újjaimat.
A tanácsokat köszönöm, ha az előző postomban lévő kérdésekre is választ kapok, akkor lehetséges, hogy tudok dönteni és átlibbenek a problémáimon, elindulok valamilyen úton. Max megint jövök ide nyavajogni, hogy kérem ez és ez a legújabb problémám.
Köszi a segítő szavakat!
-
jeefoo
csendes tag
válasz
Eastman #16077 üzenetére
Itt azt látom, hogy fémhez szinte hozzáér a húr. Nálam azért ott van rendesen rés... Talán állítanom kéne, márha lehet állítani rajta?
Húrkeménységre mit javasolsz? Főleg, hogy kezdő vagyok, valami kemény húrt vennék, de milyet?
Elektromos gitáron könnyebb lenne az akkordfogás és tanulás?
Márcsak ezek a kérdéseim... Valamilyen irányba elindulok, nomeg lehet, hogy kéne valami közeli tanár is. Hol van jó tanár, aki el tudja rendezni a problémáim és nem a szokványos "skálázz fiam" órákkal indít. Biztosan ez fontos én alá is írom ezt, de inkább sikerélményre van szükségem az elején mint unalmas pötyögésre, amiben semilyen sikerélményem nem lesz. Fejér megyében lakom, esetleg Fehérváron van valaki akit ajánlanátok gitártanuláshoz és nem a világvége összegért csinálja?
-
Eastman
addikt
válasz
jeefoo #16074 üzenetére
Nem ér hozzá a húr a fához. A képen jól látható hangképzést próbáltam leírni 5-6 mondatban.
Itt a Fisz dúr akkordnál jól látható, hogy barréban a mutatóujj kicsit „tekeredik”, minimálisan balra tol, a gyűrűsujj a Cisz hangot az optimális mértékben nyomja (látod alatta a húr árnyékán, hogy az nem görbül, nem tolja a fáig hősünk.)
Csak lazán, könnyedén...
-
Eastman
addikt
válasz
jeefoo #16074 üzenetére
Szorítani semmiképpen sem kell. Optimális nyomóerőre van szükség, ahol nem fáradsz és nem zörög a lefogott hang. Tény ami tény; az egész dolog alapja egy jól beállított gitár.
Ha ez megvan és a hat húr üresen szépen tisztán szól, hangológéppel megnézed, hogy a lefogott hangok is tiszták-e. (Egyébként egy kromatikus hangológéppel csekkolhatod is, hogy a magasabb fekvésekben mennyire kell nyomnod a húrt a tiszta hang képzéséhez.) A húrokat mindig a bund fölött fogd le. Tehát ne a fémre szorítsd, hanem közvetlenül a fém mellett a fej felé balra - így értem, hogy fölötte. Ha pl. négy ujjad használod egy akkordhoz, akkor mind a négy közvetlenül a fém bundok mellett, tőlük közvetlenül balra legyen. Így esélyed sincs fáig nyomni és tiszták maradnak a hangok.
Én pl. az elején a lágy húrokkal mindig az A dúr akkordot fogtam hamisan, mert ott ugye a két fém bund közé kellett bepréselnem a három ujjbegyem és a D és G húrt általában fáig toltam. Meg kell tanulni az optimumot, ebben a hangológép és a füled segít - főleg, ha korábban zenéltél is.
Nézd, itt van pl. az Yngwie Malmsteen Stratocaster nyaka. Malmsteen szinte csak hozzáér a húrokhoz, szó sincs arról, hogy fáig préselné:
-
impalaman
aktív tag
válasz
doboka98 #16075 üzenetére
A Jazzmasterek nekem speciel nagyon tetszenek, tehát mindenképpen ajánlanám. Amúgy a hidat sokan ki szokták cserélni Tune-o-matic-ra, lehet pont azért mert a gyárival zörög, de én igazából nem hallottam ilyen hibáról.
A tremolótól pedig tény, hogy elhangolódik, de ha nem használod, akkor nem lesz azzal gond. Nekem is lebegő tremolós gitárom van, és nem hangolódik el, ha nem használom a tremolót.
-
doboka98
tag
Sziasztok! Gitárvásárlás előtt állok és eddig magamnak kinéztem egy Squier Vintage Modified Jazzmastert. Na már most én a tremolo nélküli modelt venném, mert hallottam több helyen is, hogy mennyire elhangolja a gitárt. A következő hiba az lenne, hogy ezeken a gitárokon a bridge "zörög" (ezt is csak hallottam). Szeretném kérni véleményeteket, hogy megéri még ígyis vagy nézzek mást ebben az árban? Milyet ajánlanátok?
-
jeefoo
csendes tag
válasz
Eastman #16073 üzenetére
Szia,
huhh, akkor én nagyon nem a megfelelő naprendszerben járok...
A kezem méretével szerintem nincs gond, Legalábbis hosszúak az újjaim, mondjuk úgy hogy normál méretű kézfejem van.
Szóval ha jól értem, a fémig kell csak lenyomni a húrokat? Érdekes, én préselem mint a satu a fához. Ebbe fárad bele a kezem, lehet, hogy ettől is vagyok görcsös? Passz. Ha csak finoman a fémig nyomom, akkor konkrétan csörög zörög ahogy a fémlapnak neki ér vagy sem. "Zörgés nélkül" nehéz és megerőltető vele játszani.
Milyen keménységű húrt vegyek rá?
Elektromos gitárral jobban járnék? Könnyebb rajta játszani?
-
Eastman
addikt
válasz
jeefoo #16070 üzenetére
Gumikarikával erősítheted a csuklód. Csak ne vidd túlzásba, mert ha lemerevedik, átesel a ló túloldalára.
Ha esetleg alapból kicsi a kezed, akkor erölködős lehet az akkordozás egy normál menzúrahosszú és vastag nyakú gitárral. Les Paul és társai (másolatok) jobbak a rövid ujjakhoz. Barrénál a mutatóujjad kicsit fordítsd el a bund fölött. Tehát ne csak tedd rá, hanem balra fordítsd egy hajszálnyit. Úgy nem kell odapréselned, hanem kellően fogod majd mind a hat húrt.
Ha úgy érzed, hogy eleve szorítod a nyakat, az hátráltatja az egész tanulást.
A kicsit vastagabb húrkészlet az elején abban segít, hogy nem tudod lenyomni a fáig a húrokat, tehát viszonylag tiszta marad a hang, nem lesz hamis. Lágy húrokat az erölködéstől a fogólapig toltam én is az elején. Az akkord mind a hat hangja fals lett, és úgy valóban nehéz. ...és olyan gitárt kell választani ami kényelmes a kezedben / kezednek. Türelem, tornaterem...
-
jeefoo
csendes tag
Sziasztok,
Én kb 2 éve tél folyamán vettem egy samick gitárt egyik zenélős haveromtól. Akusztikus gitár, gyönyörű szép fekete, hangja elfogadható, nyakán végignézve nincsen hullámvasút stb... Akkor volt is időm rá, nomeg sokat próbálkoztam, nagyon lelkes voltam kb jó fél évig. Aztán észrevettem, hogy semmit sem fejlődtem, semmire sem mentem vele, ugyanaz a dal amit próbálnék játszani még mindig nem megy. Tablatúra olvasással nemsok gondom volt, az alap akkordokat betanultam, szinte mielőtt megvettem 1 hónapig elméletet tanultam, persz azóta el is kopott. Az eredmény az, hogy ott áll a szekrénynek támasztva.
Most hogy megszületett a fiam és 2.5 hónapos, nyíladozik az értelme, gondoltam teszteljük a fiút zenével. Elkezdtem neki valamit pütyögni, de igazság szerint elsírta magát, így inkább visszatettem a hangszert a tokba.
A mostani tanulság amit észrevettem és levontam magamban, hogy:
- barré: nem létezik ember aki ezt szerintem képes megcsinálni...
Biztos videótrükk vagy playback minden...
Nem bírom az újjaimmal odapréselni, hogy tisztán szóljon, és iszonyatosan kikészülök a fals hangoktól. Az újjaimat nem tudom párhúzamosan tartani és szétnyitni annyira, hogy 2 bundot tudjak lefogni a mutató és gyűrűs újjammal.
- A bal kézfejem 5 perc után totál begörcsöl, nem bírok tovább menni. Amikor aktívan próbálkoztam még, ezt az 5 percet kb 10 percre tudtam kiterjeszteni és fél óra után volt olyan szintű, hogy nah mostmár egyáltalán nem vagyok képes lenyomni egyetlen húrt sem.
- A kéztartás totál életszerűtlen, csukló megtörve, olyan mintha nem embernek találták volna ki ezt a hangszert. Variálhatok rajta a végtelenségig, nekem ez akkor is kényelmetlen lesz és abnormális.Korábban fúvós hangszerrel játszottam (gyerek koromban) a zene nem ismeretlen számomra, nyilván ezért is szeretem és szeretnék gitározni megtanulni. Ennyi negatív élmény után is vágyakozok, hogy megtanuljak gitározni, de úgy tűnik, hogy jobb lenne, ha ikari warriorsoznék inkább...
Szerintetek mit kéne tennem, hol lehet a baj? Miért nem bírok lenyomni húrokat, miért görcsöl és miért érzem ennyire életellenes tartásnak a bal kezet? Adjam el a gitárt és vegyek elektromos gitárt? Az könnyebb sokkal? Igazából metál zenéket szeretnék majd megtanulni, főleg akkordozni szeretnék, nem szólózni.
Ha inkább úgy látjátok, hogy jobb lenne inkább csak eladnom és másikat nem venni, akkor legyetek őszinték hozzám és tanácsoljátok azt.
Üdv, köszi: Balázs
-
Dealer95
őstag
Sziasztok!
Bátyám lehet hogy vesz majd egy elektromos gitárt magának.
Ő jobbkezesB.C. Rich Bich NJ Speed Loader Floyd Rose tremolós változatról valaki tudna valamit mondani?
50-et megérne?
Mennyire minőségi darabok ezek a B.C. Rich gitárok? -
nagyj74
senior tag
Sziasztok.
Rászántam magam, és ma beszereztem egy Cort Action basszusgitárt.
Hát abszolút nem bántam meg...
Viszont az lenne a kérdésem, hogy így feleslegessé vált egy csak szobában használt balkezes Samick FN1 széria. Azt hol lenne érdemes meghirdetnem, ahol talán még jó eséllyel el is viszik? -
Bencsizy
csendes tag
válasz
toth_janika #16046 üzenetére
Minden kattogásra 4 pengetés jut?
Ha igen, akkor kezd el 80-tól úgy, hogy csak egyet pengetsz kattogásonként, és vidd fel 10-esével 200-ig, majd vissza 80-ra, de most már kattogásonként 2 pengetés legyen, ezt vidd fel 200-ig, vissza 80-ra és onnantól minden kattogásra 4 pengetés jusson, így fogod jól fejleszteni a ritmusérzéked.
-
atidzsiforc
őstag
válasz
toth_janika #16053 üzenetére
csak annyiot gyakorolj, amennyi jol esik. en pl azt is elvezem ha egesz nap ugyanazt a notat tolom, mas ember, mas tema, ennyi.
-
nap
addikt
Ezzel kívánok jó éjszakát mindenkinek!
-
toth_janika
őstag
válasz
izomhod #16051 üzenetére
Azt szoktam csinálni, hogy megpróbálok napi 1 órát gyakorolni, teljes koncentrációval. Van hogy ez fél óra, mert elkalandozok, van hogy 2 mert nagyon megy. És tudom, hogy jobb lesz, csak egyelőre idegesít, hogy mindig elmászok ütemben...
Köszönöm az appot, én a justinguitar appját használom. Ez sem rossz... ahogy néztem -
izomhod
őstag
válasz
toth_janika #16044 üzenetére
ha tempó kell és nem szereted a metronómot, akkor az flstudio-ban 1 perc alatt összearaksz egy 4/4 dobot, van benne sok sample, változtathatod a hangját is, a tempót is, jó kis cucc, semmi bonyolutság és mehet a groove
-
izomhod
őstag
válasz
toth_janika #16050 üzenetére
idővel menni fog az, nem kell rágörcsölni
szerintem inkább többször kis ideig gyakorold, mind egyszer sokáigvaagy próbálj meg egy dalra számolni
itt egy metronóm ez is segít:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest