Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1451) Petie válasza nchelp (#1448) üzenetére


Petie
veterán

530ason tanultunk tanfolyamon, de sajnos nem nagyon tudtam jobban belemélyedni pedig jó lenne. munkakörnyezetben gyártásban gondolom. majd talán eljutok egy olyan céghez ahol lesz hdh :) szeretek újdonságokat tanulni :))

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1452) zolikaDB válasza nchelp (#1450) üzenetére


zolikaDB
veterán

Csak a legegyszerűbb módját soroltam fel, de persze LBL-be szervezni is lehet.
És itt is az van, h a "pozícionálás" az maga a kiállás, amit amúgyis megcsinál, h ezt a mondatot megírnád. Csak max nem áll be X, Y poz-ra, és hajlonganod kell a gépbe.
Azt sem mondanám, h mechanikailag jó, mert pl a nagy Hurcon 2 hétig tornázott egy villanyszerelő (nem szervízes, nem Hurcos), és kiderült, h egy relé elmmozdult, a gép indulásnál túlterhelést jelzett, és nem indult. Meg is oldódott a hiba, de!
Most azt csinálja, h nem veszi fel reggel a refpontot. Karos szerszváltója van, ugye kis zsebekben vannak a szerszámok. A zsebeket egy munkahenger nyitja le és fel, és ennek megfelelően két érzékelő van rácsavarozva, ami jelzi a vezérlőnek, h a hidraulika lenyitotta, vagy fölcsukta a zsebet. Na, reggel lebontom a burkolatát, a kis érzékelő betonstabilan van a helyén. A gép azt mondja, h lkent van a zseb, pedig én látom, h fent van. Fellazítom az érzékelőt, és addig mozgatom, míg nem világít, és az Ultimax megnyugszik, h ja jó, tényleg fent van. Meghúzom a csavart, burkolat vissza, és mehet a meló.
Ha kikapcsolom a gépet, újra eljátssza, pedig nincs olyan meló most a gépen, h a nagy rezonanciától kimozduljon bármi is. Bár néztük, h a relék megint csálén álltak.
Szóval mechanikalig nem is olyan jó. A kicsin 35 méteres gyorsjárat, 5mp egy szerszcsere, orsón keresztül 20 bar víz, 24-es tár, és ennyi is volt. A nagyon 18m megmunkálás közben, 40-es tár, víz orsón keresztül. De pl olyan még nem volt, h a belső és külső forgácskihordó egyszerre megfelelően működjön. Meg az asztalra is ráóráztam amikor csináltam rajta az első nagy munkát, és volt benne 0.1 mm. Süllyedt volna a gép, mióta ittvan?
A garit megint nem tudom, mert ezek Németből jöttek, 3 évesek, egy német cégnél voltak Magyarországon, amit felszámoltak, és most nálunk vannak. De pl telepíteni, meg beállítani sem a magyar/osztrák képviselet jött, hanem egy maszek cég. Engem nem érint a vezérlőcsere, nekem 8, h min kell marnom, persze már tudom, h van ennél jobb vezérlő is. De ha fentebb olvasol, látod majd Bloodpandust, ő nagyon odáig volt ezért a gépért...

[ Szerkesztve ]

(#1453) péterd


péterd
csendes tag

Tud valaki az excell csepelről?

(#1454) Petie válasza péterd (#1453) üzenetére


Petie
veterán

#1380 ? :U

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1455) nchelp válasza péterd (#1453) üzenetére


nchelp
tag

Mit kéne róluk tudni?

nchelp

(#1456) péterd válasza Petie (#1454) üzenetére


péterd
csendes tag

Na ezt most nem értem .

(#1457) péterd válasza nchelp (#1455) üzenetére


péterd
csendes tag

Nem érdekes voltam ott fölvesznek horizont maróra ,igazából csak azon aggódtam hogy betanítanak-e ,de nagyon korrektek voltak.

(#1458) zolikaDB válasza péterd (#1457) üzenetére


zolikaDB
veterán

Mit kell gyártani, órabér bruttóban?

(#1459) péterd válasza zolikaDB (#1458) üzenetére


péterd
csendes tag

A főnök asszony nem volt ott nem derült ki h mennyi ,de gondolom nem sokat kapok nem is várom el mert hát nem is tok sokat. Egyedi gyártás azt tudom baromi nagy alkatrészeket nézegettem h mi akar lenni az asztalon de nem jöttem-rá elfelejtettem megkérdezni engem már semminem érdekelt csak h betanulási idő van :DD

(#1464) gaboca0910 válasza Radeon.Z (#1401) üzenetére


gaboca0910
csendes tag

Kedves Fórumozók! A segitségeteket szeretném kérni! A férjem 44 éves,gépi fogácsoló-marós.Nagyon jó szakmunkás,munkája miatt,még sehonnan nem rugták ki.Sajnos itt Miskolcon ahol lakunk nem sok lehetőség van.Ha valaki tudna Németbe,vagy valamelyik közelebbi külfödi munkahelyre bejutni neki,nagyon megköszönnénk!Én sajnos nagyon beteg vagyok,ritkán tudok felkelni.Ápolásom miatt,ő ritkán van itt,ezért az imail cimen kivül telefonszámot is irok.Aki tud kérem segitsen!Email:gaboca0910@citromail.hu Tel:06205839526 Előre is köszönet! :)

(#1465) nchelp válasza gaboca0910 (#1464) üzenetére


nchelp
tag

Németországot, és Ausztriát sajnos még nem tudom javasolni, csak esetleg közvetítőn keresztül, én negyedik éve vagyok kint, és közel fél évet cseszekedett velem a német munkaügy. Mivel nemsokára lejár a korlátozás, most bekeményítettek a végére. és gyötrelem, ebben a két országban jobb kivárni a májust.

nchelp

(#1466) gaboca0910 válasza nchelp (#1465) üzenetére


gaboca0910
csendes tag

Köszönöm válaszod!Nekünk közvetitőn keresztül is jó lenne,de nem mind becsületes.Legtöbb igérget,aztán semmi.A huncutabb már az elején a zsebünkben szeretne kotorászni.Azért ha mégis valaki tudna valamit értesitsen!Köszi.

(#1467) Ferink


Ferink
tag

Üdv!

Szakdolgozatot készítek, és Edge Cam 2009 R1-el szeretnék 3D marást szimulálni benne. A cégtől ahonnan a témát kaptam NCG Cam 9.1. szoftvert használnak és NCT nyelvre generáltatnak programot vele. Ezt nekem idadni nem tudják :s... mind1...bonyolult.

A problémám az, hogy az Edge Cam-ben gyárilag fanucon-kívül nincs más poszt processzor. Lehet hozzá valahonnan esetleg más nyelvekre letölteni? Van valakinek ilyen?

Köszönöm a segítséget.

(#1468) nchelp válasza gaboca0910 (#1466) üzenetére


nchelp
tag

Huncutabb... Aranyos. Én koszos tetű sakáloknak hívom őket inkább...

nchelp

(#1469) nchelp


nchelp
tag

Jut eszembe: a minap véleményezést olvashattunk, méghozzá oktatási "intézményről"... Megköszönnénk, urak és hölgyek, ha ebbéli dolgaitokat elhoznátok a Portálra, azaz a CNCBankra is. Kifejezetten erre a célra szolgáló téma is van, ahova várjuk az ilyeneket is, oda nem csak ismertetőket várnánk, hanem tapasztalatokat, jót és rosszat egyaránt, hogy aki legközelebb infót keres, az megtalálja, mindezt ingyenesen.

Persze, most nem innen akarjuk elszippantani az embereket, mert ennek az ömlesztett fórumnak is megvan a maga előnye, de ott témára bontva ezek az információk a későbbiekben könnyebben elérhetők bárki számára.

Azt már csak halkan jegyzem meg mellékesként: CNC keresőszóra a portált előbb kidobja, mint ezt a fórumot...

nchelp

(#1470) Btmetall


Btmetall
újonc

Sziasztok!
Valaki írta még pár hónapja, hogy grafikus kijelzést raktak a FANUC 0-ás vezérlésébe.
Megkaphatnám a kontaktot, hogy kik csinálták?

Köszi előre is!!

(#1471) powertom válasza Ferink (#1467) üzenetére


powertom
csendes tag

Helló!
Milyen más nyelvre gondolsz? Ha Nct-re kell akkor azt egyszerűen módosítani lehet. Csak a szerszámhívás után kell kitörölni kb 12 sort helyére 1,2 sor és kész.
Amúgy gépkönyv szerint az nct 100% Fanuc kompatibilis. Igaz még úgy nem próbáltam.

(#1472) Ferink válasza powertom (#1471) üzenetére


Ferink
tag

Heló!

Köszönöm, hogy válaszoltál.

Én annyit tudok, hogy az NCT nyelv erősen fanuc alapokra épül. Azt nem tudom, hogy az Edge Cam-al generált programot (ha szerszámg.-nek fanuc vezérlésű megm. közpot van beállítva) tudná e kezelni a cégnél alkalmazott NCT vezérlésű gép (NCT Emb 1600).

Azért lenne fontos, hogy lehetőleg NCT nyelvre tudjak programot generálni, hogy a diplomatervben a valóságtól amit a cég alkalmaz ne térjek el. Mivel az ő szoftverük nekem nem elérhető (NCG Cam) ha mással ugyanazt az eredményt tudnám produkálni már jó lenne.

Az eredeti forráskódom megvan amit NCG Cam-al generáltak NCT nyelvre.

(#1473) zolikaDB válasza Ferink (#1472) üzenetére


zolikaDB
veterán

Én nem értek hozzá, de itt nem az van, mint a ProE-nál, h generálni kell egy NCT posztprocesszort?

(#1474) Ferink válasza zolikaDB (#1473) üzenetére


Ferink
tag

Az a baj, hogy ennyire én sem.

Én azt hittem, hogy a vezérlés gyártója készíti ezt, és a cam programokba beépíthető valami modul formájában telepítéssel. Egyébként amit te mondasz az hogy működik?

[ Szerkesztve ]

(#1475) zolikaDB válasza Ferink (#1474) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hű hallod, nem vágom. De azt hiszem a posztprocesszort nálunk is a programozósrác csinálta, van neki majdnem mindenhez, csak ProE-ra. HDH-ra, Mazakra, Hurcora.
Sztem a cncbank-on nézd meg.

(#1476) zolikaDB válasza nchelp (#1469) üzenetére


zolikaDB
veterán

Helyes, amit szólsz, DE. Ez egy logout fórum, nem hardcore szakmai, és nem célspecifikus oldalon helyezkedik el. Címe alapján, és az első bejegyzések szerint is csupán egy "beszélgetős" topic bárkinek. Mert pl. Norbi paraméterezős fórumja inkább csak szakmabelieknek szól, s nem kezdőknek, de ez így jó.
Másrészt, én Hurcos segítséget, amikor kértem, nem kaptam a cncbank-on, itt pedig van pár ember, aki tud a témához szólni, tehát valamilyen szinten van létjogosultsága ennek a kis közösségnek itt (saját példámon okulva akár), de nem is a portál konkurenciájának készült (mert a Fanuc makróprogramozásba nem itt mélyedünk el, ugye ;) ). Én itt mindig megtalálom a bajomra a megoldást, de ezt te is tudod, hiszen segítettél már. De ha nem is nagy valami ez az egész, Petie már a ti oldalatokhoz is tett hozzá azzal, h felajánlotta a VMX-42 gyári CD-jét.
Örüljünk annak, h már nem csak egy központi gyűjtőhelye van a CNC-seknek :R

(#1477) nchelp válasza zolikaDB (#1476) üzenetére


nchelp
tag

Egy kis emlékeztető: "Persze, most nem innen akarjuk elszippantani az embereket, mert ennek az ömlesztett fórumnak is megvan a maga előnye, de ott témára bontva ezek az információk a későbbiekben könnyebben elérhetők bárki számára."

Az a fórum (most már muszáj lesz kiabálnom, hogy mindenki megértse végre) NEM CSAK A PROFIKNAK KÉSZÜLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Akkor mi értelme volna? Kölcsönösen alányalnánk egymásnak? Láttam már olyant, és köszönöm, abból nem kérek. Ott is elmondtam már a kocsmában, évekkel korábban Norbi is: az nem egy elitklub! Oda mi valóban megpróbálunk minél teljesebb információkat begyűjteni, de éppen azért, hogy aki keres valamit, az lehetőleg minél sokrétűbb, minél teljesebb választ kaphasson a kérdésére. Pontosan ezért van az, hogy nem csak a profiknak van. Ott a legkezdőbb ember is talál már magának böngészni valót.

Tudod, ott azért vannak ilyen szobák, témák, (most azokról beszélek, amik mennek) mert anno ilyeneket nyitottunk. Ezeknek számos altémája nyílt már, amit tovább bontottak, de néhányunkon kívül a többség csak sunnyog, elhúzza a száját, és csendben tovasompolyog, mert ő maga nem mer írni! Pedig nem véletlen, hogy BÁRKI nyithat új témát.Nézd meg, hogy a topikok többsége hány névhez kapcsolódik! És majd 4000 regisztrált tag van! De mi páran nem tudjuk kitalálni az egyes emberek gondjait! És igen, 6-7 ember együtt sem érthet mindenhez. Igen, a Hurco itt pl. jobban megy.

De azt ne felejtsd el, hogy én négy hónappal a portál indulása után regeltem oda, és ott EGYETLEN általános Fanucos szoba ment, a többinek a javát, azaz elég nagy részét (most jön a gallérfényezés) én indítottam, vagy a hozzáállásom adott hozzá bátorságot. Kell minden témához egy kulcsember, aki meglöki a hógolyót, hogy legyen miből lavina. Csak nézd meg, mivé fejlődött a "külföldi munka" rovat... Ott te még alig rúgtál párat a Hurco témába. Köszönet érte, hogy egyáltalán megtetted, mert végre van olyan is, és előbb-utóbb úgy is ráharapnak, ugyanúgy mint a többire. De az még eléggé friss dolog, az általam említettek is veszettül nyögvenyelősen indultak! Csak türelem! És én egy szóval sem mondtam, hogy itt hagyjátok abba, hisz ez a fajta kötetlenség is kell, gyakran megvan a haszna. De az egy információs bázis szerepet is kíván betölteni, és ott sokan látnák nagy hasznát pl. az ilyen oktatási infóknak. Mert aki idetalál ilyen kérdésekkel, az ott már járt... és ott nem talált. Hosszú távon magatoknak is dolgoztok, sőt: akár évekkel későbbi műszakváltóitoknak is. Vegyétek ezt akár egy meghívásnak egy interaktív információs szakmai központ létrehozásához a csapatba.

nchelp

(#1478) nchelp válasza nchelp (#1477) üzenetére


nchelp
tag

Most nézem mekkora arcom volt, simán profinak nevezem magam... Bocsesz... :B :U

nchelp

(#1479) Petie válasza nchelp (#1478) üzenetére


Petie
veterán

és az miért baj? :D nem kell szégyellni :))

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1480) Locsi


Locsi
senior tag

Minden cnc gépkezelőnek, programozónak ajánlom a következő linket. Így készül profi módon egy számítógépház.

(#1481) Petie válasza Locsi (#1480) üzenetére


Petie
veterán

csini :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1482) zolikaDB válasza Locsi (#1480) üzenetére


zolikaDB
veterán

Mehet a PCstyle-ra :)

(#1483) Jézus1969 válasza 3DFan (#50) üzenetére


Jézus1969
tag

sziasztok! 1986-óta dolgozok cnc-gépen az utóbbi 3 évben cnc-marón. előtte cnc esztergán. nálunk nagykanizsán nagyon gyenge a kereseti lehetőség ebben a szakmában.90-körül van. úgy látom ezért nem volt érdemes szakmát tanulni. csak lebeszélni tudnék róla minden fiatalt. röhely, de a bezinkutas és a bolti eladó is legalább ennyit megkap. szégyen gyalázat ami az országunkban megengedett. :R

komolytalan gyerekek kiméljenek!!!

(#1484) Petie


Petie
veterán

hm lehet láttátok már ezeket, én csak most leltem rájuk :D ilyen szerszámokkal mi is dolgozunk a cégnél, de a gépek nem bírnák ezt az biztos :D
Fraisa AX-FP
és
Fraisa NX-FP
in action. durva... :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1485) Jézus1969 válasza Petie (#1484) üzenetére


Jézus1969
tag

tényleg durva. kifejezett sztahanovista. :C

komolytalan gyerekek kiméljenek!!!

(#1486) zolikaDB válasza Petie (#1484) üzenetére


zolikaDB
veterán

A Hurco nem egy rampolókirály, meg szerintem ez valami olajos levegő lehet, mert nem ragad meg a forgács a szerszámban... Én is "demoztattam" saját célra egyszer a nagy Hurcot, mert ugye milyen látványos, ahogy a nagyolómaró 7 mm-es fogással mar aluban. Igen, az is volt kb 4 mm erejéig, majd el is tört :DDD

(#1487) Petie válasza zolikaDB (#1486) üzenetére


Petie
veterán

hát akkor valami nagyon szar szerszám lehetett az :D mennyivel küldted?
én még cincinattin nyomtam ilyen AX-FP-vel (d20) 14 mm-t telibe 4500/1500al, simán kiszedte :D kedvenc szerszámom :D vizet toltam rá mint a picsa nehogy beragadjon :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1488) zolikaDB válasza Petie (#1487) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ez a nagyolómaró k.rva kib.szott egy jó maró volt, csak mondom, h nem kapott vizet, mert látni akartam, ahogy szárazon rombol, de ez az én ökörségem volt.
Hullámos volt az éle, azt hiszem WNT, D16, fogás 7.5mm, fészket bontott telibe, S olyan 2000 körül max, F500, de szépen dolgozott nagyon. És amúgy patronos befogóban volt, és ment rá a víz orsón keresztül is meg körbe. Azóta lett másik, de szerintem csak acélba meg aluba OK, mert a rozsdamentest normális körülmények közt nem tolerálta.

(#1489) _BM_ válasza Jézus1969 (#1483) üzenetére


_BM_
senior tag

"nálunk nagykanizsán nagyon gyenge a kereseti lehetőség ebben a szakmában"

Gázgép? Németh?

(#1490) _BM_ válasza zolikaDB (#1486) üzenetére


_BM_
senior tag

"ez valami olajos levegő lehet"

Sima levegős hűtésnek tűnik. Divatba jöttek mostanában az olyan kialakítású és anyagú szerszámok, amelyekkel a leválasztott forgács elviszi a hő túlnyomó részét. Más kérdés, hogy nem értem, mire jó, de látványos, az biztos.

[ Szerkesztve ]

(#1491) Petie válasza zolikaDB (#1488) üzenetére


Petie
veterán

ja azt nem írtad hogy nem volt víz :D
mi 3 élű fraisa marókat használunk alut bontani, 5-7 mm 4200/700-1000 attól függ mennyit fogunk. elég jó és sokáig bírják.

fraisa azt mondja rá hogy acélba is jó mert univerzális maró, de hát nemtom. acélban mindig lepattan. arra hx, nx-et használunk, az jobb acélra.

[ Szerkesztve ]

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1492) Petie válasza _BM_ (#1490) üzenetére


Petie
veterán

mi mire jó? a rablás? vagy a levegő hűtés? :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1493) _BM_ válasza Petie (#1492) üzenetére


_BM_
senior tag

A levegős hűtés. Egyébként a szerszámra fújt levegő elsősorban nem hűt, hanem eltávolítja a forgácsot a szerszámról. Ez a szerepe, mert a forgács elveszi a hőt a szerszámtól. Mindez rendben is volna, de mi van a kenéssel? :F

[ Szerkesztve ]

(#1494) Petie válasza _BM_ (#1493) üzenetére


Petie
veterán

hát változnak a bevonatok így szerintem nem szükséges a hűtőfolyadék. elég hogy kivigye a forgácsot.
pl ha vízzel hűtjük a fraisa hx-es szerszámokat acélba akkor gyorsabban kopik, lepattog. ilyesmi.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1495) nchelp


nchelp
tag

Hmmm... Éppen a mai napon volt szerencsém takarmánymaróval küzdeni. De egy kis hétszázas Robodrillen. Anyag 1.4301 (aki így nem ismerné: saválló, érdekes anyag) átmérő 12 telibe, fogás 10 mm, szerszám vízbe fojtva, 1000-es fordulat, 80-100 közötti tolás (belső íveknél kicsit érdemes visszavenni...), tökéletesen szépen aprított.

Csak arra kell vigyázni, hogy víz legyen mindig elég, és a forgács ne gyűljön fel a szerszám körül. Akkor haladós a nikkel-króm ötvözet is.

A Fraisa jellemzően "levegős" szerszám, eleve az élkialakítása is olyan. A homlokszög erősen közelít negatív értékhez, ha vizet kap, könnyen megcsúszik, és saját magát morzsolja fel, ahogy begyűri maga alá a forgácsot.

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1496) forestia


forestia
tag

Sziasztok!

Hogy én eddig miért nem találtam rá erre a topikra...? Nem értem.

Öt éve dolgozom egy műanyag-fröccsöntő szerszámokat gyártó cégnél. Az első két évben MEO-s voltam, megtanultam a különböző mérőeszközök használatát (pl.:tolómérő,külső-belső mikro, 3D koordináta mérőgép), meg az alapokat. (szerszámok felépítése, működési elve stb.)
Kicsit bele is untam a dologba, mondhatni pont jókor. (Felmondott az egyik nc marós)
Pár hónap hagyományos megmunkálás (Maho MH800P) után jött a cnc.
Két nagyértékű van, Deckel Maho DMU 60T (TNC430) és egy DMU 60 Monoblock (iTNC530). Az utóbbihoz van infra táccsprób, "lézerkapu", meg 24k főorsó. Az esetek 90%-ában ezen mennek az elektródák, illetve a mütyür darabok, a TNC430-as a "vasas" gép.(itt épp egy formabetét zárásán ügyködök: [link])
Van még két tömbszikra, két huzalszikra és egy startfuratszikra.
Nagy vonalakban ennyi.

Üdv.

(#1497) Petie válasza forestia (#1496) üzenetére


Petie
veterán

üdv köztünk :)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1498) Phülöp


Phülöp
addikt

akkor én is beköszönök:

hali

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1499) nchelp válasza forestia (#1496) üzenetére


nchelp
tag

Atyám, de rohadtul régen láttam már hidrót!

nchelp

(#1500) Petie válasza nchelp (#1499) üzenetére


Petie
veterán

nekünk hurcohoz is van pár :D jó kis cuccok. nagyon bejön.
bár egy minusz van, beletört egy seco fúró még nagyon régen :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.