Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1151) zolikaDB válasza patrik0818 (#1149) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ha érdekel, PÜ-ben küldök egy cégnevet, akinek a főnöke Németbe közvetít néha embereket, de van egy műhelye a te megyédben is!

(#1152) patrik0818 válasza zolikaDB (#1151) üzenetére


patrik0818
újonc

Megköszönném a segítséget!

(#1153) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Valakinek van leírása az 1998-as gyári (elég magyartalan) könyven kívül Ultimax 4-eshez?

(#1154) Petie válasza zolikaDB (#1153) üzenetére


Petie
veterán

angol, német manual van.
hurco vmx42 géphez kaptunk cd-t és azt másoltam le :)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1155) péterd válasza bandi78 (#1139) üzenetére


péterd
csendes tag

:(((

(#1156) zolikaDB válasza Petie (#1154) üzenetére


zolikaDB
veterán

Könyörgöm, segítsen valaki a kiváló Hurcohoz :)
Szerszámbemérés érdekelne!
Ahogy HDH-n csináltam:
- adott egy girbe-gurba fostaliga darab műanyag, két oldalról kell megmunkálni, legyen kb 25 vastag, a cél 18 mm
- nullát felveszem taszterrel a satura, az összes szerszámot hozzámérem
- belököm a darabot a satuba, kell 50 darab, egyszer veszem fel a tetejére, hogy Z+1,5
- a progit úgy kezdem, h egy síkmaró végigdönget 0-n, lesz egy szép sík, egy másik maró kontúrt mar, majd furkálás, zsebek, menet, letörés, stb. A felületek párhuzamosak, merőlegesek
- fordítok, alátétre taszterrel felveszem, h Z-18 -> megint végigmegyek nullán, kész a 18-as vastagság, és a már bemért szerszámokkal vígan folytatom a megmunkálást hátulról

EZ HOGY MEGY HURCON???? (Ultimax 4)
A srác, aki betanított (nem jön újra, ennyi volt), az megmutatta, hogy:
- Z-ben taszterrel nem veszünk fel nullát
- raporterrel, hézagolóval, papírral, vagy belemarva a felületbe tudjuk a szerszámot hozzámérni a darab síkjához... Raporternél a gépi nullponthoz adom a raporter magasságát, eingabe, és a munkadarabnullpontnál mutatja, h a szerszám raportenyire van a darabtól.
- oké. A fenti HDH-s mutatványt hogy kivitelezzem minél egyszerűbben Hurcon, h ne kelljen minden felfogásnál a szerszámtárat újra bemérnem??? Nem előkészített darabokkal dolgozok, amin van már egy érintő húzva, és minden fut mindennel...
- nullát hogy veszem középre???? Mert annyit tanultam ma, hogy megérintem az egyik oldalt, nullázok a kézikeréken lévő gombbal, elmegyek a másik oldalra, érintek, mutatja mennyi a távolság, fejben elosztom, visszajövök a felére, majd újra nullázok (a közepén ugye). (HDH-n megérintettem a másik oldalt, mutatta az értéket, CALC-al osztottam, bevittem az értéket, és minden kész, nem kellett járkálni)
- ha van a darabon körbe pl 1 mm, és a bal sarkán van a nulla, akkor szeretném beírni a bal oldali élre, hogy X-1 -> ma azt tanultam, h ezt úgy lehet itt, hogy nullázok, megyek 1 mm-t, majd megint nullázok.
Hurcon ezek a legjobb módszerek, ez ilyen?

Előre is köszönöm a készséges egítséget!

(#1157) Petie válasza zolikaDB (#1156) üzenetére


Petie
veterán

hát ő izé :D
hurcon Z-eltolás és szerszámnullpontok (nem szerszám hosszak) vannak igazából.
mi úgy vesszük fel a szerszám nullpontokat, hogy az asztalon van egy fix hely, és mindig ott veszem fel a szerszám nullpontokat raporterrel. ez ad egy Z-síkot. és ez lesz minden szerszámnak a z síkja mert ugye szerszám nullpontok vannak.
aztán mikor beteszek egy darabot amit meg kő munkálni, akkor behívok bármilyen szerszámot és a darabot megérintem vele, vagy raporterrel alácsuszigálok és mikor szoros akkor letekerek valamennyit hogy legyen felhúzva a z 0. mikor ott állok ahova akarom a dolgokat, bemegyek munkadarab nullpont felvételbe és nyomom az F7-et a z-nél, kézikereken meg a kis gombocskát. és lesz egy eltolásom. ha rapcsival vetted fel akkor még bekell írni egy (50es rapcsinál) 50- eingabe-t.

x,y-ban meg szélkeresővel vesszük fel a nullákat, simított felületnél meg órával közepelünk. és be kell lépni ahol lesz a munkadarab nullája és munkadarabnullpont felvételben x,y F7 F7.

remélem érthető :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1158) nchelp


nchelp
tag

Ezek után vigyázni fogok... Nehogy olyan helyre kerüljek, ahol Hurco van... :W :DDD

nchelp

(#1159) zolikaDB válasza Petie (#1157) üzenetére


zolikaDB
veterán

Köszönöm a segítséget, és ha nem gond, kérdezek még, ui errefelé nincs Hurco, csak nálunk egy hete (a legközelebbi kb 100 km-re, és annyi...). Kicsit sokkolt, h ez egy nagyon egyszerű vezérlő, de a bemérés megfeküdte a gyomrom :O
- az asztalon van egy fix hely -> az asztal is lehet az? vagy nálatok mi?
- ott veszed fel a nullpontokat rapcsival -> alájuk tolom, a gépi nullpontból kivonom, beírom a szerszámadatoknál az adott szerszámhoz, és akkor látom fent a gépi mellett a MDB nullpontnál a raporter méretét, azaz a nullához képest a marót
- ha beteszem a girbegurba darabot, rámegyek egy maróval, húzok egy síkot, eddig OK -> látom majd, hogy ez mennyire van a fent meghatározott nullától? Mert akkor így tudnám, hogy mennyivel toljam el az egész tárat Z-ben... Vagy akkor ez hogy működik? a kis gombbal a kézikeréken nullázok? Akkor minden szerszám nullára van ettől a mart síktól? És a többi 100 darabot végigküldhetem síkmarással Z0-n?
- órával közepelsz ->taszterrel?

Még valami! Munkadarabnullpontokat lehet elmenteni???

(#1160) Petie válasza zolikaDB (#1159) üzenetére


Petie
veterán

nincs mit, segítek ha tudok :)

- nálunk egy megbeszélt hely van az asztalon és mindent ott mérünk be. van egy köszörült alátét és arra még rátesszük a rapcsit és úgy mérjük be. alátét azért van, hogy ne menjünk le z végállásra.

- nem vonok ki semmit a gépi nullpontból. csak simán rámegyek a szerszámadatoknál arra a helyre ahol van a szerszám nullája és ott nyomom meg a kézikeréken a beméréses gombot. a kis picit jobb sarokban. a szerszámok nullpontjai így mindig egy Z-síkon vannak. csak ugye változni fog az érték mivel a gépi nullponthoz képest van megadva ott az érték a szerszámadatoknál.
- ha húzol egy síkot egy szerszámmal akkor a mdb nullpont-nál a z-eltolásnál nullázod a z-t a kis pici gombbal és akkor megkapod a Z nulla eltolást a szerszám nullpontokhoz képest. és az mindig megmarad a következő 100 db-nál is.
-3d-tasterünk is volt csak elvitték másik gépre mert ott lerongyolták a sajátjukat :D így mi sima órával és szélkeresővel dolgozunk.

munkadarab nullpontok a programon belül mentődnek.
Hurcon a program áll:
- munkadarab nullpontból
- szerszámadatokból
- programparaméterekből ( itt vannak a biztonsági síkok meg elemelés stb, nagyon nem nyúlkáltam benne :) )
- mondatokból ami ugye maga a programod, a marások, fúrások stb stb.

ezek mind egy fájlban tárolódnak hogy ha mented a programodat a zusatzban. tehát ha visszahívsz egy régi programot akkor minden visszatöltődik.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1161) zolikaDB válasza Petie (#1160) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hú, kezd letisztulni, bár holnap minden kiderül, ha elkezdek valamit dolgozni rajta.
Akkorhát:
- lemész a köszörült alátét + rapoterre -> tkp itt méred be az összes szerszámot: akkor az adott szerszámnál (szersz száma:1, típus: síkmaró oszlopra gondolsz ugye? bocs, de még nincs előttem a display teljesen) nullázhatok? (ez tkp olyan, mint az L HDH szerszlistában?)
- ha húzok egy síkot, akkor a mdb nullpontnál a Z eltolásnál nullázod a Z-t -> akkor behívok egy bemért szerszámot, síkolok, akkor a MDB bemérés menüben nekem a Z eltolásnál ki fog írni egy értéket? Azt a gép is kíírhatja, nemcsak én vihetek be oda számot? És akkor innen hogyan tovább? Ezt nem értem. Síkolok, Z eltolás nullázva, de mit is kéne megkapnom???
- ha írok egy progit, azt értem, h abban vannak mdb nullpontok, azt fentebb néztük, szerszadatok -> ezek resetelődnek, ha másik progit hívok be? A szerszám típusai is, vagy csak a szersznullpontok?
Tkp, akkor több nullapont tárolása hogy néz ki? Ha én írok egy progit és van hozzá egy XY nullám, akkor ha két hét múlva ugyanott van a satu meg az ütköző, a lefűrészelt vasak meg ugyanakkorák, akkor ezt a progit behívva a Zyklus startnál ugyanoda repül a maró, mint két hete és nem kell újra ott bohóckodnom, csak elég tudni, h azóta nem változott ott semmi?
Ha nem veszek fel nullát XY-ban, akkor az előző programét használja? Tehát ha szikraforgácsolóba csinálok 30 különböző elektródát, és van egy szabványos befogóm, annak a közepén a nulla, akkor nem kell oda mindig felvennem, ugye?
A programparaméterekben megadott értékek minden progira érvényesek? (Z bizt magasság pl)
Ha CAM-mal programozzák a a gépet, tehát ISO-ban, akkor mire kell figyelnem?
Köszönöm, előre is, sokat segítesz!

[ Szerkesztve ]

(#1162) Petie válasza zolikaDB (#1161) üzenetére


Petie
veterán

- lemész a köszörült alátét + rapoterre -> tkp itt méred be az összes szerszámot: akkor az adott szerszámnál (szersz száma:1, típus: síkmaró oszlopra gondolsz ugye? bocs, de még nincs előttem a display teljesen) nullázhatok? (ez tkp olyan, mint az L HDH szerszlistában?)

igen az az oszlop. hát nem nullázásnak mondanám, hanem bemérésnek, csak ez lesz szerintem a szerszámok által használt nullasík. és igen itt is egy hosszértéket fogsz megkapni ami a gépi Z nullától számolja, nekünk -500+-os értékek, annyira van a Znullától a szerszám nullpont.

- ha húzok egy síkot, akkor a mdb nullpontnál a Z eltolásnál nullázod a Z-t -> akkor behívok egy bemért szerszámot, síkolok, akkor a MDB bemérés menüben nekem a Z eltolásnál ki fog írni egy értéket? Azt a gép is kíírhatja, nemcsak én vihetek be oda számot? És akkor innen hogyan tovább? Ezt nem értem. Síkolok, Z eltolás nullázva, de mit is kéne megkapnom???

igen mdb nullpontál a z eltolásra állok a kurzorral és ott nyomod meg a bemérés gombot.
ha pl tegyük fel lesíkolod a darabot, vagy ugye akkor egy Z síkon. bemész a mdb nullpont felvételbe és a Z-eltolásra állsz a kurzorral és megnyomod a bemérést. itt meg azt a számot fogod látni ami a szerszámnullpontokhoz képest eltolás. minuszos érték lesz sztem, vagyis nekünk az mert mindig magasabban dolgozunk mint ahol bemérjük a szerszámokat, azért minusz mert elvesz a Z hosszból a cucc.

- ha írok egy progit, azt értem, h abban vannak mdb nullpontok, azt fentebb néztük, szerszadatok -> ezek resetelődnek, ha másik progit hívok be? A szerszám típusai is, vagy csak a szersznullpontok?
A programparaméterekben megadott értékek minden progira érvényesek?

ha másik progit hívsz be akkor annak a proginak a szerszámadatai lesznek benn az agyába. ha így indítanál el egy progit akkor tuti csatt lenne, mivel van benn szerszám de más adatokkal dolgozna. tehát ilyenkor mindig azt csináljuk hogy kitárazunk és berakjuk a behívott program szerint a szerszámokat és újra bemérjük őket. ez egy hátránya a Hurconak sajnos :( tömegtermelésre van csinálva a Hurco rendszer, nem az egyedi alkatrészekre :)
programparaméterekben meg az is csak az adott programra hat. mert az is jön vele együtt.

ja meg egy kis kiegészítés.
van egy olyan rész hogy Funkció beolvasása. ennél be lehet olvastatni másik programból, az adott programba adatokat. pl mdb nullpont, szerszámadatok. szoktam ezt is használni :)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1163) Spawn


Spawn
csendes tag

Szia Bandi78 hogy állsz az fmb-es papirokkal?

(#1164) zolikaDB válasza Petie (#1162) üzenetére


zolikaDB
veterán

Megvolt az első nap a Hurcoval. Eltelt vérrel verítékkel.
Volt egy áramszünet, köszi, illetve bemértem mindent, behívtam egy progit szerkesztésre, és majdnem nekiszaladtam a falnak, mert elveszett minden.
De, jelentem, a módszered JÓ!!! :) Köszi!
A következőképp gondoltam ki a dolgokat:
- ha a módszereddel bemérek egy rakat szerszámot egy köszörült raporteres síkhoz, akkor a köv munkánál is elég csak 1 szerszámot hozzámérni a munkadarabhoz, a többi nullpontja is odakerül (ha ugye a lista ugyanaz, a szerszámok méretével együtt, és a köv progiban is ugyanazon számmal szerepelnek ugyanazon szersz-ok)? --->
- ugyanis kb behatárolható, hogy mennyi és milyen szerszámot használok a munkák során, ezek mindig ugyanott lesznek a tárban, és mostantól fogva csak az általam készített programokat fogom megnyitni szerkesztésre, tehát a 25-ös maró tuti, hogy mindig az xy helyen lesz
- arra gondoltam, h mi lenne ha pl az 1-es szerszám lenne a TASZTER?! Munka előtt betenném, felveszem a szerszámnullpontot vele, ugye akkor jön a többi nullpontja is vele, és esetleg meg tudom keresni egy esetleg amorf már megmunkált forma legmagasabb pontját is, ha kell - ezt egy maróval nehezebb lenne kivitelezni
- a másik, ami eszembe jutott, hogy ha van egy darabom, körbeütöm, síkolom, és fordítom, van rajta fölösleg - én meg nem tudom az alátétre beírni, hogy -20 (készméret), akkor az alátétre felteszek egy raportert, akkorát, mint a kész méret, és ennek a tetejére veszem a munkadarabnullpontot.
- ISO programozásnál is ez a hercehurca?

Amúgy van egy szerszámbemérőnk is, köszörült talp, rajta óra, annak a tetején meg egy köszörült kis tányérka. Hasznát fogom venni szerintem!

[ Szerkesztve ]

(#1165) Petie válasza zolikaDB (#1164) üzenetére


Petie
veterán

- ha a módszereddel bemérek egy rakat szerszámot egy köszörült raporteres síkhoz, akkor a köv munkánál is elég csak 1 szerszámot hozzámérni a munkadarabhoz, a többi nullpontja is odakerül (ha ugye a lista ugyanaz, a szerszámok méretével együtt, és a köv progiban is ugyanazon számmal szerepelnek ugyanazon szersz-ok)? --->

mivel egy síkon veszed fel a szerszám nullpontokat, és ahhoz a síkhoz képest Z-eltolással határozod meg a munkadarab z nullpontját, ezért igen :)
köv progiban igen benne lesznek a szerszámok ha cipeled magaddal a szerszám listát.

én ugy szoktam csinálni hogy ha másik meló van akkor pl elmentem amivel épp dolgoztam. utána még egyszer elmentem egy másik programként ami a következő alkatrész lesz, csak amikor már elmentettem törlöm a mondatokat és így megmarad a szerszám lista és a mdb nullpont, de a mdb nullpontot ugyis átírod szoval ami megmarad az a szerszámlista. és így lehet cipelni tovább a szerszámlistát. :)

2. ehhez. nemtom mekkora a szerszámtárad, nekünk 24 szerszám fér bele. de kb 2-3 hetente mindig új listát írunk, hogy mi van benn.
fontos. mindig vezesd papíron mi van benn a tárban, mert különben nem fogod tudni és belebonyolódsz :D mi mindig listát írunk A4-esre T1-től T24-ig beszámozzuk és felírjuk mi hol van, ha úgy van akkor átmérőt is írunk mellé ha pl H7-et csinálunk.

- arra gondoltam, h mi lenne ha pl az 1-es szerszám lenne a TASZTER?! Munka előtt betenném, felveszem a szerszámnullpontot vele, ugye akkor jön a többi nullpontja is vele, és esetleg meg tudom keresni egy esetleg amorf már megmunkált forma legmagasabb pontját is, ha kell - ezt egy maróval nehezebb lenne kivitelezni

sztem jó az elgondolás. csak akkor ezt is be kell mérni, bár nemtom hogy mennyi hűtővíz csöpögne rá a tárban, bár ha kiveszed akkor nincs gond, csak akkor egy fészekkel kevesebbet tudsz használni :S

- a másik, ami eszembe jutott, hogy ha van egy darabom, körbeütöm, síkolom, és fordítom, van rajta fölösleg - én meg nem tudom az alátétre beírni, hogy -20 (készméret), akkor az alátétre felteszek egy raportert, akkorát, mint a kész méret, és ennek a tetejére veszem a munkadarabnullpontot.

vagy húzol rajta egy síkot Z-eltolásnál bemérés, utána mérsz egyet tolómérővel, vagy mikróval és eltolod a Z-t :)

de kb én is így szoktam. alátéten 50es rapcsival Z-t bemérem. utána letolom 50-el hogy megkapjam az alátétet, és utána hozzáadom a Z magasságot ami lesz a kész méret oszt ennyi. nem kell kirakni, mittomén 57,5-öt :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1166) Petie válasza Petie (#1165) üzenetére


Petie
veterán

jaj iso kimaradt :D

még nem programoztam hurco-t isoban. a saját nyelve sztem sokkal jobb és gyorsabb. nem kell pöcsölni a számolgatásokkal, ha esetleg van egy bonyolultabb kontúr amin nincs megadva minden méret.

szerk: ja meg még egy dolog, bár ez inkább marhajó feature :D
tegnap elment a levegő a gépekről. cincinattik sorba megálltak szerszámcsere közben :D hurco az nem, érzékelte hogy gáz van, megszakította a programot és felállt pihenő állapotba (mintha a sárga gombos megszakítást nyomtam volna) marha jó :))

[ Szerkesztve ]

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1167) batyo85 válasza Petie (#1166) üzenetére


batyo85
csendes tag

Üdv Petie! A hurconál azért nem mindíg jó ez a szerszámfelhúzós megoldás.. Egyszer előfordult velünk ,hogy ütőkéssel furatba beszúrást csináltunk a kompresszort közben lekapcsolták a szerszámot a hurco felhúzta és összebarmolta a h7-es furatot. A szar az egészbe hogy nem kis értékű munkadarabról volt szó.
Úgyhogy én azóta nem igazán szeretem ezt a megoldást.

(#1168) Petie válasza batyo85 (#1167) üzenetére


Petie
veterán

ez igaz. :S

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1169) zolikaDB válasza Petie (#1168) üzenetére


zolikaDB
veterán

VMX30 lévén 24-es a tár, megér annyit, h az 1-es legyen a taszter, de az maradna manuálban, nem hagynám benne. Jobbnak tűnik, mint raportert karmolászni.
Amúgy nem hülye a szerszámváltója, van egy japán HDH-s gép, és előfordul, hogy ha fut a progi, és éppen bekészíti (külön kérésre persze -> TOOL DEF) a köv szerszámot, és leveszed az előtolást, vagy progi közben megállítod pirossal, akkor meghülyül, elkezd forogni a tár, és mondja, h refre akar menni. Na, ma nyomtam egy pirosat, a Hurco befejezte a váltást és megállt.
Mondom, én is úgy csinálom, h papír, tár felkarmolva rá, illetve az utoljára általam szerkesztett progit nyitom meg mindig újra, és törlök, de adott helyen mindig az marad, ami volt. Max a fúróknál változik az átmérő, de az minden gépnél így van.
A raporteres alátéthez mérést meg azért gondoltam, mert elég macera így is a meló, nem mikrózgatok, ill a módszert ma is alkalmaztam jópárszor, és rendben volt.
Kérdeznék én valamit! Mit gyártasz te a Hurcodon? Mert nekem nagyon megterhelő az, h gyártok 2-3-5 hüvelykujjnyi mütyürt 4 felfogásból, felfogásonként 2-3-4 szerszámmal, mindenütt saroktöréssel, na az tuti...
Az ISO-t azért kérdeztem, mert nálunk kellene majd 3D-s CAM progikat futtatni, és a saját nyelvén nem fogják programozni, hanem csak ISO-ban.
Apropó, ma érkezett egy VMX64, 40-es tárral, 1000 liter vízzel :DDD

(#1170) batyo85 válasza zolikaDB (#1169) üzenetére


batyo85
csendes tag

" a másik, ami eszembe jutott, hogy ha van egy darabom, körbeütöm, síkolom, és fordítom, van rajta fölösleg - én meg nem tudom az alátétre beírni, hogy -20 (készméret), akkor az alátétre felteszek egy raportert, akkorát, mint a kész méret, és ennek a tetejére veszem a munkadarabnullpontot."

Üdv zolikaDB!
Mondtad pár hsz-el feljebb hogy van nektek ilyen munkadarab nullpont beállitó ,legalábbis azt hiszem hogy igy hívják.
Óra köszörült talpal a tetején egy kis tányérral.Szerintem ezt tedd az alátétre és ,akkor tudod pontosan hogy az alátáttől mennyire van a szerszámod .Nekünk például ,ha megérintem a szerszámmal az óra tapintóját és letekered nullára az pontosan 100 mm.

(#1171) Petie válasza zolikaDB (#1169) üzenetére


Petie
veterán

nálunk vmx42es van :) de majd érkezik egy nagyobb Hurco, sztem olyan amilyen Nektek most a 64es. csak még nemtom mikor...

változó hogy mit csinálok. nálunk is vannak olyanok hogy kisebb mint egy gyufás doboz. de van nagyobb is. van olyan alkatrész, alu, hogy 250x178x10 a vége. hasonlít egy pingpong ütőre. odahoznak 10es anyagot és még fel kell húzni tetejét, alját. így lesz az alkatrész kb 9.4-es :D plusz még egykét tized görbeség. de az jó...

sokféle cucc van. méretileg is és anyagilag is.

most már egy hete gyúrunk egy 360as szériát és még nem vagyunk a felénél se kb. az is 4 felfogás, először körbe kell gyúrni a konturt aztán felállítani furat, bontás. zsír.
anyag: 42CrMo4 lézerrel darabolva, nemesítve. lágyítani minek? ... eszi a lapkát, eszi a menetformázót. ja M3-at kér bele a köcsög olasz 8 mélyen. okéköszi :D

iso. ja értem ^^ hát nemtom még nem csináltunk olyat azzal. 3d-zni cincinattiken szoktunk.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1172) batyo85 válasza Petie (#1171) üzenetére


batyo85
csendes tag

Üdv mindenkinek!
A 42 crmo4-hez már nekem is volt szerencsém de mi kilágyítottuk. A kontúrmarással nem is volt igazán nagy bajom mert ahhoz volt mitsubishi lapka 25-ös maróba az elvileg 50hrc-ig birja akár hűtés nélkül sőt kemény anyagoknál inkább nem is ajánlatos hűteni mert kipattog a lapka.
A nagyobb gond a síkolással volt az az istennek sem akart menni ráadásúl be is volt tűrve az anyagvastagság. Igy hát belátták hogy ki kell lágyítani. Aztán ment vissza nemesíteni.
Az m3-as menet az tényleg érdekes lessz.
Ehhez az anyaghoz milyen menetfúrót használtok?

(#1173) Petie válasza batyo85 (#1172) üzenetére


Petie
veterán

hát ja. de most már nem tudunk mit csinálni így kell kiszenvednünk :((( mert nem fogják most elküldeni lágyítattani...

mi Fraisa szerszámokat használunk.
20as gyorsfej síkol, és kontúr. w-sx lapkával ami stainless/inox-hoz van, hűtés nélkül. csináltam is egy videót róla, hogy milyen szép a szikraeső :D

m3, meg ugyancsak fraisa menetformáló. van amelyik kibírt 50 mdb-ot (100 menet)
van amelyik 20 után belereccsent. van ami 33 db-ot bírt. szóval frankó...

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1174) batyo85 válasza Petie (#1173) üzenetére


batyo85
csendes tag

Hát akkor az nem is rossz ha ennyit bir.Az eddigi legdurvább anyag amit martam az mangánlap volt ami fel volt hegesztve egy tárcsára és valszeg még fel is keményedett ,na ott is volt szikrázás rendesen.
Ja most meg hoztak S235-ös anyagot na mondom oké lehet neki nyomni kettő darab alkatrész volt 80x80-as négyszögből kellett egy 40x60 marni plusz furat kibontások.
Ette a lapkát mint állat megnéztük keménységmérő gépen és 35Hrc kemény volt ,na az a nem semmi.

(#1175) Petie válasza batyo85 (#1174) üzenetére


Petie
veterán

ezt is mértük. 33 hrc :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1176) Locsi válasza batyo85 (#1174) üzenetére


Locsi
senior tag

Nem piskóta. Nekem eddig a legdurvább anyagom a molibdén volt. Gyűjteni kellett a forgácsot, mert annak is kilója 50000ft volt.

(#1177) zolikaDB válasza Petie (#1171) üzenetére


zolikaDB
veterán

Értem. Én is csináltam szerszámacélba M2-es menetet. Illetve tegnap 2 mm vastagra martam alut, bele 1.5 mm mélyen fejsüllyesztéket 3-as csavarnak.
Ha belereccsen, akkor mi van? Kuka a darab, vagy megy szikrázni tömbösbe?
Nálunk WNT-s lapkát használnak, szépen viszi a 60 HRC-s anyagot is, csak melegszik.
Egyébként szépen lehet vele programozni, legalábbis eddig így tűnik, Heidenhain-en cseppet másabb lett volna, amikor egy egyenes után 3 körív fonódott egymásba, majd egyenes, újra 3 körív. Illetve ugye ha van egy kontúr Z akármilyen mélységig, utána valamivel másabb innentől teljesen le. Na HDH-n mezei megoldással ez egy Q paraméter, label, kontúr, fogás, ismétlés, label hívás, esetleg külön leállás, majd újra ez. Hurcon csak beírom a mondatba, h Z0-tól Z LE -14, pár mondattal arrébb Z-14-től Z LE -30. De pl a fejsüllyeszték készítés zavaró, h nem lehet meghívni pozíciókra, hanem mintával kell tologatni egy kör/zseb ciklust kiszámítva a távot. (bár ez rajzfüggő is). Illetve hogy nem tud rampolva hornyot marni.
Ja, és kár, h nem tud levegőt nyomni orsón keresztül!
Nem baj, megszokom.

Apropó, van egy kis gondom. Kellene nemesített acélba marni egy fecskefarok alakú hornyot direkt erre a célra készíttetett profilmaróval 2mm mélyen. A hornyot egy 2-es maróval kiszedem (ekkor lesz 2 széles, és 2 mély). Ez nem gond, 4 élű bevonatos maró. Ezután beleengedem a fecskefarok marót, aminek a profilja a maró homlokfelületén (alul) 3.6 mm átmérőjű, a kis szára meg ugye 1.8, h véletlen se dörzsöljön be. Így oldalanként 0.8 mm-t visz telibe. És hát törik a nyomorult, bevonat nélküli. Adtam neki egy 50-es vágót, foganként 0.003-as tolást, Kühlmittel 1 és 2 bekapcsolva, forog olyan 4000-et a gép, meg F10, de törik. Mit lehetne tenni. (előtte 8000-el forgattam, és toltam 30-al, akkor is kibírt egy darabot, majd a következőben eltört)
8 darab kellene, és mindegyik 314 mm hosszú...

(#1178) CNCBank válasza zolikaDB (#1153) üzenetére


CNCBank
csendes tag

Kedves ZolikaDB!
A kereset magyar doksit a CNCBank Országos CNC Szakipari Portálunkról letöltheted, mely közel 3 éve elérhető tőlünk...
Íme az elérése és tartalma:

CNC Szakmai Letöltések => VEZÉRLÉS INFÓ Kategória => 3.oldalán:

Csak klikk a címére ésmár megy is lefele....
HURCO ULTIMAX 4 Programozói Kézikönyv
Leírás:
268 oldalas, magyar nyelvü tömörített kezelöi gépkönyv.
Ultimax 4 VMX gépekhez
Ez átdolgozott kiadás 1999. május
A tömörített fájlban Word dokumentumban.
A kezelõi gépkönyv leírja a szerszámgép mûveleteket, az Ultimax funkciókat, illetve egy Hurco szerszámgép kezelõ által használt képernyõket.
Jelen gépkönyv számos megállapodást használ a rendszerfogalmak megmagyarázására és a kulcsfontosságú fogalmak kihangsúlyozására. Jelen fejezetben határozzák meg ezeket a megállapodásokat.
Jelen kézikönyv a következõ fejezetekre osztható:
1. fejezet: Rendszer alapok Üzenetváltó
1. fejezet: Alkatrészprogramozás Megnövelt NC alkatrészprogramozás
1. fejezet: Szoftver opciók
Verzió: 1999
Méret: 439.57 Kb
Felvétel napja: 2007. 08. 11.
Sikeres letöltések: 364

Mivel be vagy reggelve hozzánk és több, mint 100 pontod van, ezért le is töltheted...

Üdv.: A CNCBank Szakipari Portál-ról

(#1179) zolikaDB válasza CNCBank (#1178) üzenetére


zolikaDB
veterán

Kedves Norbert, már átnyálaztam, köszönöm! Esetleg ismersz Hurcosokat is? Mert CNCbank-on nemnagyon vannak a fórumban jelen!

(#1180) CNCBank válasza zolikaDB (#1179) üzenetére


CNCBank
csendes tag

Pedig vannak, csak mivel kevés a témában a hsz-ek száma ezért átsiklanak felette...
Be kell írni olyat, melynek a címébe is ott van a Hurco szó és akkor könnyebben toborozhatod, invitálhatod őket, hogy reagáljanak... Sokan csak a főoldalt a középső blokkban alul, az utolsó 10 bejegyzés címeit olvassák és klikkelnek bele, így ha nincs aktuális Hurco-s című hozzászólás, topic, akkor nincs is szemelőt sajna ami vonzaná a Hurco-s szakik szemét, kíváncsiságát.

Üdv.: A CNCBank Szakipari Portál-ról

(#1181) Petie válasza zolikaDB (#1177) üzenetére


Petie
veterán

ha reccsen akkor vágnak másikat. ha nincs több anyag akkor megy tömbözni. most 360 db kell, és 17el vágtak többet szerencsére. eddig 10 db-ban benne van menetfúró illetve formázó :D

@CNCBank: üdv :) én azt hiszem elfelejtettem a jelszavam mert nem enged be :D tudnál ebben segíteni? ezen a néven regisztráltam ott is illetve bepetie kukuc gmail dot com email-el. :)

[ Szerkesztve ]

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1182) CNCBank válasza Petie (#1181) üzenetére


CNCBank
csendes tag

Üdv Péter!
Ment privát az új jelszavaddal...

De ha már itt vagyok, demonstrálok egy picit az ország egyedülálló technológiai rádiója mellett....
Ma 18:00-tól közel 20:50-ig több mint 2,5 órás műsort hallható a Német holland munkavállalásokkal kapcsolatosan, a témát illetően mindenre alaposan kitérve,mely a CNC-s szakmánkat érinti. Ha valaki az elejétől szerette volna végighallgatni, az se csüggedjen,mert 23:00-tól megismételjük.
Továbbá ma 21:00h-tól a június 4.-ei Trianon emlékműsort is megismételjük,mely 73 perces.
A CNCBank Technológiai Rádiót nem csak a portálon lehet hallgatni!

Winamppal:
[http://stream02.radiozz.hu/tunein.php/cncbank/playlist.pls]

Média playerrel:
[http://stream02.radiozz.hu/tunein.php/cncbank/playlist.asx]

Real playerrel:
[http://stream02.radiozz.hu/tunein.php/cncbank/playlist.ram]

Quick Time-al:
[http://stream02.radiozz.hu/tunein.php/cncbank/playlist.qtl]

A portálon egyébként minden infót megtudhattok a rádióról...

[ Szerkesztve ]

Üdv.: A CNCBank Szakipari Portál-ról

(#1183) zolikaDB válasza CNCBank (#1182) üzenetére


zolikaDB
veterán

Norbert, nchelp, Petie, öregek:
"Apropó, van egy kis gondom. Kellene nemesített acélba marni egy fecskefarok alakú hornyot direkt erre a célra készíttetett profilmaróval 2mm mélyen. A hornyot egy 2-es maróval kiszedem (ekkor lesz 2 széles, és 2 mély). Ez nem gond, 4 élű bevonatos maró. Ezután beleengedem a fecskefarok marót, aminek a profilja a maró homlokfelületén (alul) 3.6 mm átmérőjű, a kis szára meg ugye 1.8, h véletlen se dörzsöljön be. Így oldalanként 0.8 mm-t visz telibe. És hát törik a nyomorult, bevonat nélküli. Adtam neki egy 50-es vágót, foganként 0.003-as tolást, Kühlmittel 1 és 2 bekapcsolva, forog olyan 4000-et a gép, meg F10, de törik. Mit lehetne tenni. (előtte 8000-el forgattam, és toltam 30-al, akkor is kibírt egy darabot, majd a következőben eltört)
8 darab kellene, és mindegyik 314 mm hosszú..."

Erre valami javaslat? A főnök szikrázásra gondolt, tömbösön.
Valaki nem tud valamit Bloodpandus-ról? Összekapott valami okostojással itt a fórumon, azóta nem jár erre.

(#1184) batyo85 válasza zolikaDB (#1183) üzenetére


batyo85
csendes tag

Üdv ZolikaDb!
Hss maró vagy keményfém?
Az anyag milyen keménységű?
Max azt csinálhatod szerintem hogy a 2mm mélységet nem egy fogásból veszed ki hanem háromból.
De ha az anyag olyan 250-280HB-re van nemesítve akkor nem ártana keményfém maró szerintem.

(#1185) Petie válasza zolikaDB (#1183) üzenetére


Petie
veterán

sajnos nem tudok hozzászólni ehhez :\
még egy kis T-horony maróval rásegíteni? hogy tényleg csak simítson a fecske ( ez az amit mi szoknyamarónak hívunk a cégnél?:D /\ valami ilyesmi?)

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1186) nchelp válasza zolikaDB (#1183) üzenetére


nchelp
tag

Szeva Zolika!

Miután Norbival skype-on beszélgettünk kicsit, arra jutottunk, hogy öreg a nénikéd :DDD :DDD :DDD Én 32 vagyok, és ő is innen van még a 40-en...

Már elkezdtem vésni, mire láttam, hogy batyo is reagált. Körülbelül ezen a csapáson állunk mi is sorban. Ilyen pici szerszámnál tényleg a legkisebb dolog is számít, ha a főorsó kicsit jobban berezeg az egészségesnél magasabb fordulatokon, az már haza tudja vágni a mutatványt. Az sem mindegy, hogy a nemesített anyag hányféle és milyen ötvözőket tartalmaz, a molibdén pofátlan módon ragad és eszi a szerszámot, akárcsak egy kis nikkeladalék, ám a nikkelen legalább a víz tud segíteni kicsit. Ha a profilszerszám HSS, akkor az 50 m/min akkor is sok, ha porkohászati gyorsacél, nemesített anyagnál 18 fölé nem illik vinni. Ha a köszörülés felülete hagy maga után kívánni valókat, az hamar, szinte azonnal élrátéteződésre vezet, és ugyanott vagyunk, ezen még a víz sem változtat.

Bevonatolatlan keményfémmel meg igen macerás. Sima K10-K20-as anyagok ilyen kis méretre köszörülve könnyen lesznek "porhanyósak".... Ha 2-nél több élük van, az már itt többet árthat, mint amennyit nyersz vele.

Azt mondod, néhány mikron a fogankénti előtolásod, de biztos ez? A patron igen könnyen félrecsúszik, ha csak egy kicsit is erősebben van meghúzva, a veldon meg alapból egy századot mellészoríthat, függ ez a keményfém előgyártmánytól is. Már ez is rengeteg dolgon megbukhat. Szerszámkilógásról ne is beszéljünk, ebben a méretben ez már hatványozottan számít, mint ahogy az is, hogy a profil feletti rész mennyire sarkosra van aláköszörülve. Ha nagyon retek az ötvözet, akkor ráadásul lehet, hogy jobb lenne pl repceolajat használni. Nem tudunk eleget egy megfelelő válaszhoz, távdoktor alapon csak tippeket tudunk adni...

nchelp

(#1187) zolikaDB


zolikaDB
veterán

batyo85, Petie: keményfém, de bevonat nélküli, és igen, szoknyamaró. Mondom, a mélység, és 2 mm szélesség megvan, amit az alján kellene kibővíteni 3.6-ra. Én is a nagyolásra gondoltam, de olyan kicsi maró már nincs, a szerszámköszörűn meg nem tudok "gyártani" másik maróból, mert nem alkalmas rá a gép.
Az anyagról annyit tudok, h nemesített, nem edzett, valszeg nem is szerszámacél, de nincs a rajzon anyagminőség...

(#1188) batyo85 válasza zolikaDB (#1187) üzenetére


batyo85
csendes tag

Hát igen a szerszámkinyúlás is sokat számít ahogy Nchelp is irta.
Mennyire lóg ki a szerszámod?
Igazából lehetséges hogy ide már zsugorbefogó kellene.A nagyon jó futáspontosság és stabilitás miatt.
Hány élű a maró?
A nagyolás meg szerintem felejtős max ha egy ugyanilyen marót úgy köszörűlnétek be hogy az alja ne 3.6-ra vigye ki hanem kevesebbre és úgy beleengedni aztán a másikat.

(#1189) zolikaDB válasza nchelp (#1186) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szevasz nchelp!

Kiváló távdoktorom van úgy látom! :R
Többféleképp próbáltam:
- 2500/4000/8000-es fordulatokon, 50-es vágóig
- fogankénti tolás 0.002-0.003, ami biztos, mert a Hurcon így kell megadni a Szersz adatoknál
- 2 fog, keményfém, bevonatolatlan, a kinyúlás meg minimális, van a profil, ami alul 3.6 mm, ez innen felfelé 2mm, majd az 1.8-as lélek, ez is 2mm körüli, ez kúposan szélesedik ki egy 5mm-es erősített szárba - a kúpig betoltam a befogóba
- a befogót én csomagoltam ki aznap, WNT Saint Tropez, ez az az 5 mikron pontos cucc
- víz 20 baron jött, orsón meg csöveken körbe ill próbáltam levegővel is, ugyanaddig tartott

A helyzet az, h nagy fordulaton sem tartott tovább a maró, mint alacsonyon.
De én is azt hiszem a rezgés lehetett a ludas. Oldalirányban 0.1-0.1 mm volt a tér a kis szárnak (a kinagyolt horony 2 mm, a szár meg 1.8 mmm, amit nem tudtam alászedni, mert nem volt olyan vékony korong a szerszámköszörűn, hogy ezt a hosszt átérje, de ne menjen bele a profilba), h kibírjon egy remegést. Ez meg kevés. Pedig elvileg ez egy 3 éves, alus-műanyagos gép...

Ejj, ezek a kis mütyürök. A VMX64-esen csak kényelmesebb lenne... :)

[ Szerkesztve ]

(#1190) nchelp válasza zolikaDB (#1189) üzenetére


nchelp
tag

Az első javaslatom: Azt a vizet vedd el, ne legyen ilyen durva. Ennél lényegesen kisebb nyomás miatt is dobhattunk ki többkilós réz tömbelektródákat, mert kinyomta a pozícióból a másfeles fúrót... ennyire nem kell a víz :) A másik: csalj egy kicsit. A profilszerszám pozícióját vidd ki horonyközépről kb 0.03-0.05-dal arra az oldalra, ahol a szerszám egyenirányban visz. Kb ennyi szerszámelnyomásod amúgy is lesz, kisebb az esély, hogy befeszül. Még mindig nem tudunk semmit az anyagról.

És ne hízelegj :DD

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1191) nchelp válasza zolikaDB (#1189) üzenetére


nchelp
tag

Valamint: 3.6-os átmérőn az 50-es vágó mindössze kb 4400-as fordulatot jelent. Ha szerencsétlen K10-et megforgattad 8000-rel, az már inkább 90, minden bevonat nélkül sikít ettől a tempótól bimbiacélban is :)

nchelp

(#1192) nchelp


nchelp
tag

Most pár napig nem leszek... Csá

nchelp

(#1193) zolikaDB válasza nchelp (#1191) üzenetére


zolikaDB
veterán

Az anyagról én sem tudok semmit :DDD
- 2500/4000/8000-es fordulatokon, 50-es vágóig -> a 8000 egy teszt volt.
Most más ment a gépre, ezt odapakoltam a tömböshöz.
Van köztetek, aki sokat melózik savállóval? Mennyivel és milyen marót szabad benne forgatni/tolni? Csak kontúrmarás lenne!

(#1194) Petie válasza zolikaDB (#1193) üzenetére


Petie
veterán

inox? az geci anyag :D
éles szerszám, kisebb fordulat nagyobb tolás. nekem ezt mondta egy öreg esztergályos mikor esztergára kaptam az inoxot.
marón is kb így szoktuk. bár mi most kaptunk savállóba való szerszámokat, még nem használtuk őket, mert rég volt.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1195) batyo85


batyo85
csendes tag

Az sem árt ha savállót munkál meg az ember ha jó olajos a hűtővíz.
Mi példáúl esztergán van hogy alu lapkával munkáltunk meg saválót igaz nem a legjobb megoldás ,de ha nincs más egy darabig birja az is benne legalább is jobban mint az acél lapka.
Lehet azt pörgetni is csak megfelelő lapka kell hozzá.

(#1196) zolikaDB válasza Petie (#1194) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ahogy mondod. Lefogattam két csavarral segédlapra, 3-as marót nekiengedtem, de amikor leért az aljára, a kis hártyát nem bírta felszakítani egy, a kontúrba beugró horonynál, és a tizedes kis anyag lepattintotta a marót :)
Persze ez sima, bevonatos keményfém maró volt. Utána HPC maróval, direkt inoxba való, besimítottam. Szép felületet adott 0,1-es ráhagyásnál!
Bizony, bizony, tetves egy anyag ez. A vékony fúró is könnyen mászkál benne!

(#1197) nchelp válasza zolikaDB (#1196) üzenetére


nchelp
tag

Üdv, visszatértem.

Savállóztam az elmúlt pár évben eleget.

Melyik fajta? Az 1.4401 nagyon szépen aprítható, egy hátránya van, hogy cseszettül vetemedik. Általában a rozsdamentesekről elmondható (ismét mondom, ÁLTALÁBAN), hogy sima acélhoz való lapkákkal is lehet 60-70 körüli vágókkal stabilan lehet bennük hasítani, csak vízbe kell fojtani a szerszámot. :D Szármaró, takarmánymaró nagyon szépen muzsikál bennük, én Jongen maróval 70-80-as vágóval tudtam vésni frankón, az is igaz, hogy a hűtővíz, ha lehet, 5% alatt ne legyen. Savállóban fokozottan igaz, hogy ha megoldható, inkább a fogásvétel legyen nagyobb, mint a marási szélesség. A fúróval sincs baj, csak nem szabad benne vastag magvút használni, és botrányos mennyiségű víz kell neki. Meg max. 20-as vágó...

nchelp

(#1198) péterd


péterd
csendes tag

Valaki tud a késmárk úti siemens gyár-ról milyenek a körülmények azt már tudom hogy 12 óra hétfő kedd és utánna 2nap pihi utánna meg2nap este 12 óra :Y

(#1199) cnc marós


cnc marós
újonc

Keresek németországi munkahelyre cnc gépre gyakorlattal rendelkező fanucos maróst!

Azonnali kezdési lehetőséggel!

Német nyelvtudás nem feltétel!
telefonon :

+4915150361967
vagy

sandvik4@freemail.hu

(#1200) cnc marós válasza péterd (#1198) üzenetére


cnc marós
újonc

király hely !Én ott huztam a szekeret 1,5 évig!

Pörögni azt kell ! De teljesen normális munka körülmények!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.