- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirTom
tag
szabad-e dumálni...
sztem is fontos,ki milyen tapasztalatokat szerzett, melyik ügynökséget ajánlja, mikor bedobnak ilyen sablon szöveget, az mindíg sántít, gyanítom jó ha 10 eurót eléri az órabér, persze ők bármikor megszakíthatják a szerződést, míg a "felkarolt" szerencsétlen meg dolgozzon 12 hónapot min. Mi szóltunk, ha vki mégis ezt az utat válassza, az inkább kérdezzen. De ne azt, hogy kell-e tudni forgácsolni egy programozó technológusnak? -
zolikaDB
veterán
válasz
Danivagyok #4046 üzenetére
-
Danivagyok
csendes tag
Ez a dumatopik nem volt valami nagy ötlet. Át kéne keresztelni CNC tanfolyam és pályakezdők topikra, a duma meg maradhatna itten.
-
nchelp
tag
Én voltam náluk anno, nem tudnák megfizetni, hogy akár csak ajánljam a céget. Az meg, hogy visszamenjek? Önkezűleg lövöm magam főbe, ha egyszer azt veszem észre, hogy komolyan elkezdtem foglalkozni a gondolattal. Igaz, én duplán ráfaragtam, mert kifogtam a románokat... Ott a fiatalabbik piskóta ritka senkiházi tetű. Nem elég, hogy román???
-
SirTom
tag
-
sabesz770
újonc
Angolul, Németül, esetleg Hollandul alapfokon beszélő CNC esztergályosokat-marósokat keresünk Hollandiai munkára.
Érdeklődni: www.eastmen.eu
sabesz70@gmail.comcímeken lehet.
-
arpad.attila
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg CAD-CAM informatikusnak tanulok, és azt tervezem, hogy majd utána elvégzek egy 1 éves CNC forgácsoló, majd végül egy fél éves CNC programozó technológus tanfolyamot.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek hol a legszínvonalasabb a CNC forgácsoló oktatás felnőttképzési rendszerben, melyik iskolát ajánljátok?
Milyen képzéseket érdemes még elvégeznem ebben a témában?
Tudnátok néhány linket + oktató anyagok elérhetőségét megadni, ahonnan megfelelő szimulátorprogikat, oktatóprogikat, jegyzeteket tudnék letölteni, megrendelni?
Mivel érdemes kezdeni?
Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat.
-
hajnalbros
tag
válasz
Angyal Zoli #4027 üzenetére
Ja és milyen vágósebességel mész? Nekem a 90 jött be legjobban, fölötte már nagy volt a rezonancia. a fordulat 35ös átmérőn 8-900 körül jár ...
-
hajnalbros
tag
válasz
Angyal Zoli #4027 üzenetére
Hali! Teccik a dolog! Kérdésem, mi az a kis fogásmélység ??? Én átmérőben 2mm-t fogatok, 1et is fogattam , de semmi különbség nem volt közte. Ja és pontosan milyen TNMGs lapkával, milyen rádiuszú, 0.4 v 08 ???
üDv !
-
-igu-
addikt
válasz
Kislecso87 #4026 üzenetére
odaát válaszoltam
-
Angyal Zoli
csendes tag
válasz
hajnalbros #4005 üzenetére
Hali! Gyakran találkozom átmérőjéhez képest mély furatok furatolásával, méghozzá felületi érdesség tűréssel fűszerezve. Ezeket egy Doosan Puma 240M gépem kell megoldanom. Furatoláskor, hogy ne gyűrje be a forgácsot bentről kifelé szoktam furatolni kis fogásmélységgel, TNMG lapkával. Így nem a furatba befelé tolod a forgácsot, hanem a forgács bentmarad, a kés pedig halad kifelé. Ha fenekes a furat, akkor beszúrás átmérőre F0.03-al, majd F0.1-0.15 ki Z1-ig.
-
Kislecso87
csendes tag
Sziasztok!
Jövőhéten fogok elkezdeni egy fél éves hétköznap délutánonkénti oktatással egy CNC forgácsoló tanfolyamot. Szolnokon a Gépipari szakközépben. Összesen 900 óra. 30% elmélet, 70% gyakorlat.
Érdeklődnék, hogy végzett e itt valaki? Ha igen mi a vélemény?
Milyenek most a frissen végzettek elhelyezkedési lehetőségei? Főleg ebben a régióban érdekelne.Mivel az eddig megszerzett fölösleges OKJ-s végzettségeimmel semmire nem mentem így ebben bízom. De az interneten sajnos sok negatívumot lehet olvasni, de azt mindig előbb megírják, mint a pozitívat. A félreértések elkerülése végett nem az a kérdésem, hogy kereshetek e egyből 400 nettót. Hanem egyáltalán van e értelme belefektetni az időt, pénzt, és energiát?
Várom válaszaitokat!
Üdv!
Kislecso -
zolikaDB
veterán
válasz
Danivagyok #4024 üzenetére
hajnalbros: nos, a telibefúró azért telibefúró, mert telibefúrsz vele. Én a Komet-tel 100 mélyen kiemelés nélkül fúrok. Kivételes esetekben emeltetem ki. Szerintem a te ciklusoddal is lehet olyat, h annyi a süllyesztési mélység, mint a teljes, fúrni kívánt mélység. -
hajnalbros
tag
válasz
zolikaDB #4022 üzenetére
A G83as fúróciklus pont így működik, szakaszosan. Sőt a furatbővítésem a belső furatkéssel is ilyen fúróciklushoz hasonlóan megy 40 mm-es átmérőig (egy fogással 30mm-t be aztán ki,60mm-t be, ki, ... 105ig) aztán 40mm-től már kijön a forgács szépen, és megy végig a furatkés, átmérőben 2 mmes fogás mélységgel, 90-es vágósebességel, 0.15ös tolással, ahogy a fórumtársak sugalmazták.
-
zolikaDB
veterán
válasz
hajnalbros #4021 üzenetére
Végülis... 3 művelet, elüldögélsz a gép mellett, és azt sem mondhatod, h nem tettél meg mindent, ami tőled telik. Sajnos ez az akarat és kitartás hiányzik sok emberből, aki ezt a szakmát választja. Aki egy tanfolyammal is túl akar élni, úgy, h törekszik arra, h a legjobb legyen, az fogja vinni vmire.
Nem vagyok esztergályos, hagyományoson van pici tapasztalat, de ha szakaszosan fúrnál, mondjuk 40-50mm-enként, nem kizárt, h elég lenne az 5-6 bar. De ugye megint a hülyeség: van belső hűtés, de nem használjuk, mert a tömítés kaki. Ne haragudjon már meg a világ, addig elvileg át sem szabad venni a gépet, amíg minden funkció tökéletesen nem működik.
De ez lerágott csont.
Ilyen hűtésre gondoltam Dani: [link] -
hajnalbros
tag
Viszont ma szóltam a főnöknek, hogy kell Komet Kub Quatron furó! Azt mondta, hogy semmi gond venne is DDEE az esztergán szar a revfej, a tömítéseknél elengedi a nyomást, és hűtővíznek max 6-8 bar nyomása van. Ezekhez a szerszámokhoz meg ilyen 30-40 átmérőn a minimum nyomás a gyártó szerint 15 bar.
Korábban amikor beüzemelték a gépet ki lett rajta próbálva ilyen fúró de nem működött.Úgyhogy uraim marad a --- 25 - 32 - furatkés --- megoldás... A sorozatgyártáshoz még kaphatok majd még 1 nagyobb fúrót is de arra sztem nem lesz szükség, mert 30-35 körül már jó a forgácskihordás..
üDv !
-
-igu-
addikt
válasz
zolikaDB #4014 üzenetére
Plusz, sose azt nezd, mennyi a szerszam. Felejtusk mar ezt el. Mi kozod hozza???
ööö... nem igazán értem a kirohanásodat irányomban.
A 32-es fúrót nem érdemes úgy elköszörülni, hogy 33-at vigyen, mert az csak abban az esetben működik, ha telibe fúrunk, ugyanis a szimmetriatengelytől eltolt keresztél vezeti meg a fúrót, így ad az nagyobb átmérőt. Mivel 25-ös átmérőjű a furat előzőleg (azt kell kibővíteni), a keresztél pont nem fogja vezetni a fúrót, tehát értelmetlen félreköszörülni.
Elnézést kérek, amiért szakmai oldalról közelítem meg a témát - úgy látszik, jelen esetben ez nem számít.Megint van egy kis zavar... Miért nem egyből 33-ast vesznek neked?
Itt van az igazság, nem a félreköszörült fúró a megoldás.
-
zolikaDB
veterán
Plusz, sose azt nezd, mennyi a szerszam. Felejtusk mar ezt el. Mi kozod hozza???
Nem hinnem, h 60e haszon lenne a melon. Tovabba: ne, barom, itt a melo, tegyel bele 200 melyen 33-as lyukat. Meg nesze, itt egy 40 hosszu 10.2-es furo, csinald azzal. Akkor megprobalod azzal es ha nem megy, szolsz. Aztan ha ezutan is 32-est vesz, akkor ott gondok vannak a felfogassal. Arrol nem is beszelve, h a szovegertes is hibadzik. -
-igu-
addikt
válasz
hajnalbros #4011 üzenetére
Holnap a 32es fúrót beköszörülöm, hogy vigyen 33-at, utána egyenesben leszek.
Ezt kicsit erősnek érzem.
-
zolikaDB
veterán
válasz
hajnalbros #4011 üzenetére
Megint van egy kis zavar... Miért nem egyből 33-ast vesznek neked?
-
hajnalbros
tag
válasz
zolikaDB #4007 üzenetére
A technológus faszán kitalálta... de már mevvan a 32es fúró is , holnaptól azzal nyomom!
Mondjuk hozzáteszem, hogy a próba 5 dbot kellett határidőre lenyomni, a továbbiakhoz lesz még véve ez meg az mert termelékenyen kellene ugye csinálni!
Mondjuk 1 normális titex 32es fúró úgy 60-70e körül van.
De mondjuk az hogy mit vesznek nem az én dolgom, csinálom amivel tudom. Holnap a 32es fúrót beköszörülöm, hogy vigyen 33-at, utánna egyenesben leszek.
A polármarásom továbbra is íveset hoz, a szervíz küld majd szerelőt, mer valszeg a gépnek van baja! (a 3 hónapos taiwani csoda...)
üDv!
-
zolikaDB
veterán
válasz
Danivagyok #4008 üzenetére
Lattam mar belso hutest HSS furora szerelve. A furo palastjan a toveben egy menetes furat, azon egy szabvany csatlakozo, es erre dugtak az eszterga hutovizet. Persze ez szegnyeregbe szerelt furo volt. (Nemetorszagban, atmeroben olyan 40 korul volt a cucc, es cirka 8-10D-s.)
De egy Komet Kub Quatron, belso hutessel, valamint egy speci kes... 32-rol 33-ra mar eleve nem keletkezne olyan tetemes forgacs, amit ne hozna ki a viz. -
Danivagyok
csendes tag
válasz
hajnalbros #4005 üzenetére
Mondjuk azon sírva tudok röhögni, amikor egy ilyen kaliberű melóhoz "drága" a 32-es fúró 18 ezerért. Vagy egy passzos furatkés lapkával 35-ért......
Heh, mire bepötyögtem Zoli is bemondta a tutit.
-
zolikaDB
veterán
válasz
hajnalbros #4006 üzenetére
Tudod mit mondok en erre? Inkabb semmit... Bar ha VALODI szakmabeli/szakerto olvassa: szerinted normalis az, h berendelek 7 tonna vasat, de b.szok venni egy 32-es csigafurot??? (elarulom, nem kell napi szinten, es meg soha nem volt veresen indokolt, de nalunk van 30-as, 32-es, 33-as, 33.5-os csiga is, 28-as, 32-es telibefuro is. Pedig csak elofurunk vele, nem celmunkara kell. Sot: eddig soha nem hasznalt ket elu felfuro is.)
-
hajnalbros
tag
válasz
bandi777 #4003 üzenetére
Csigafúróval megy! Tömör anyagból (60as átmérő, 780mm hossz - S355A szerkezeti acél) A legnagyobb probléma még mindig a bennragadó forgács a furatkés első fogásainál 31-33 mmen, van hogy annyi forgács ragad be, hogy a furatkés mindennemű remegése megszűnik, egy ideig megy mint állat majd hasad a lapka...
Pedig már találtunk 1 db 29-es fúrót és onnan megy fölfelé a furatbővítés.
Holnap kipróbálom a furatkést 0.25ös előtolással, 150es vágón, hátha jobb forgácsot tör, mert most 100as vágóval 0.15 ös tolással túl apróra töri, a lapka meg folyton pattog el, szerintem hősokkot kap a kis technológia miatt...
Az hogy végül kúposra kell a furatot besimítani, hogy végig tartsa a méretet már nem is meglepő.
A menetet is három nekiindulásból vágom, azzal nincs is gond, pedig tűrt menet !
Kemény így kezdő fejemnek ez, de le kell nyomni, mer a főnök már bevette az alapanyagot 3 milláért !
üDv, és köszi a jótanácsokat !
Ja és a marás problémáját nem tudtam megoldani, így azt lenyomják a marógépen a kollégák!
-
bandi777
csendes tag
válasz
hajnalbros #4002 üzenetére
CTX -en még nemvolt lapolási problémám
Bandi
-
bandi777
csendes tag
válasz
hajnalbros #4002 üzenetére
Szia
Csőből csináljátok ?
Ha fúrjátok X-nulpont eltolással fúrj még 1-et vagy 2-öt , az etolási érték átmérőben duplán
számit ( ha nem csigafúróval dolgoztok azzal ne próbáld meg )Ha csőből van akkor is megfúrnám.
Aztán forgasd meg 220-240 vágóval 0,15 előtolással oszt HAJRÁ !!
Üdv : Bandi
-
hajnalbros
tag
Hali!
Elég nehézkes a furatbővítésem! Mindegy valahogy mellessz. Meg még menetet is vágnom kell bele 85 mélyen az is érdekes, de sikerült másodjára, jól begyűrte a 34es furatba a forgácsot!
De született még egy problémám. A 60as átmérőjű anyag végére kell két lapolás 45re. Semmi probléma, gondoltam, G12.1 - polármarással gyorsan megírtam a programrészt, erre a marás során az anyagra nem lapolást mart, hanem 1 kis ívet. Nem értem miért !!!
Szépen kiszámoltam a koordinátákat, elvileg szépen "egyenesen" végig megy a 4 pont közt, de mégsem, mintha a főorsót nem forgatná a megfelelő sebességgel .Miért? Beadtam neki a szerszámvégállást, frankón veszi a kontúrkövetést is, mi lehet a baj ?
Találkozott már valaki hasonlóval ?
üDv!
-
SirTom
tag
válasz
Danivagyok #3999 üzenetére
Ha cermet nem válna be, még ott van a CBN(köbös bór-nitrid), mint lehetőség..
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest