Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1101) urdongo


urdongo
tag

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mi a véleményetek a ZMNE CNC-s oktatóközpontjáról én itt végeztem (felnőttképzésben magam finanszíroztam). Mennyi az esélyem ilyen végzettséggel, (plusz informatikus múlttal) úgymond friss húsként a piacon?
Az az 1 év amit a suliban töltöttem nagyjából arra volt elég, hogy magabiztosan kezeljem az NCT vezérléssel rendelkező (5 tengelyes maró, 3 tengelyes maró, C tengelyes eszterga, jobb illetve balsodrású esztergák) gépeket és megtanuljak néhány felszerszámozási eljárást.Valamint 2D-ben lényegében le tudok programozni mindent erre a vezérlésre. Persze vizsgáznunk kellett hagyományos egyetemes esztergából is...de azokon a gépeken összesen vagy 40 órát töltöttem :D....tehát részemről felejtősek.
A 3D-t még csak most kóstolgatom a Solid Edge-n keresztül. Főleg ebbe az irányba szeretnék fejlődni és minél több vezérlést megismerni.

A válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel dongó voltam. :P

(#1102) urdongo válasza urdongo (#1101) üzenetére


urdongo
tag

Jah maga a végzettség megnevezése lemaradt. CNC- Forgácsolói képesítést szereztem.
Valamint azt az 1 évet úgy értelmezzétek, hogy heti durván 2 - 3 alkalom, alkalmanként 6-7 óra. ( mondjuk az utolsó két hónapban nyílott gyakorlásra bőven lehetőség. Volt, hogy egész héten egész nap bent voltam gépen.)

[ Szerkesztve ]

(#1103) zolikaDB válasza urdongo (#1102) üzenetére


zolikaDB
veterán

Neki kell állni, állást keresni, és majd akkor magad meglátod, mennyit is érsz te és/vagy a képzésed!

(#1104) tsoky28


tsoky28
újonc

CNC szerszám köszörüvel senki nem foglalkozik?

(#1105) zolikaDB válasza tsoky28 (#1104) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szerszámlap köszörülés?

(#1106) Petie válasza zolikaDB (#1105) üzenetére


Petie
veterán

vagy maró szerszámok újra köszörülése :F :D

[ Szerkesztve ]

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1107) zolikaDB válasza Petie (#1106) üzenetére


zolikaDB
veterán

Vagy CNC-bakköszörű? Vagy flex? :DDD

(#1108) urdongo


urdongo
tag

Nos úgy néz ki sikerül elhelyezkednem Heidenhain vezérelt szerszámgépen...de már is felmerült az első kérdés bennem (miután ismerkedem az iTNC 530-as 630 oldalas kezelési útmutatójával. :D).
Na már most pl. ha el szeretném hagyni ezt a párbeszédes formátumot amit a gép kínál (mivel egyrészt butít másrészt a G kódokat jobban szeretem) és kizárólag ISO-ban akarom megírni rá az első programom, akkor a vezérlés fogja tudni értelmezni az NCT-n megszokott G kódokat?
Vegyünk példának egy egyszerűbb mélyfúróciklust: G83 X50 YI15 Z20 R2 Q5 F80 M8 L3
Tehát ezt így ebben a formátumban megeszi a Heidenhain is? Vagy valamit félre értelmeztem az ISO-val kapcsolatban?

Lehet a kérdés hülye, igazándiból azért fogalmazódott meg bennem mert az összes Hedienhain szimulátor ami az elmúlt napokban megfordult nálam, lényegében csak az interpolációs adatmegadásokat tudta értelmezni (tehát sem fúróciklust, sem léptékezést sem eltolást stb.....)
Ezért nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy a hiba bennem, vagy a szimulátorokban van.

A válaszokat előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#1109) zolikaDB válasza urdongo (#1108) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hát, butít, butít, de majd ha elkezdesz pl szép kis szabadkontúrokat írni, paraméterezni, rájössz, h mégiscsak okosodhatsz. Másrész az egyik legnépszerűbb vezérlők egyike a HDH, az 530 meg főleg. Az NCT nem annyira (főleg külföldön). G-kód, meg ISO, de tudni kell, hogy a 90-esen MSZ szerinti kódok vannak, ami annyit jelent, hogy a G01, G02, G03, G00 és még pár kód él más gépeken is. Nem valószínű, h egy Fanuc-on ugyanezt jelenti a G83. A legújabb NCT-k elvileg Fanuc kompatibilisek, de még a HDH ISO-hoz így sem tudom miben hasonlítanak.
Mint fentebb is olvastad, a programírásnál csak a kiterjesztést kell átírnod .h-ról, és ISO-ban programozhatsz.
A Heidenhain tud értelmezni fúróciklust is, léptékezést is és eltolást is.
Fúrás: én a 200, 203, 205-ös ciklust szoktam használni. (CYCL DEF, GOTO 200 és már töltheted is kifelé).
Léptékezésnél az inkrementre gondolsz? Számbillentyűknél I gomb a tengely bevitele után. Vagy síkot, tengelyt akarsz leléptetni? Q paraméterrel tedd!
Eltolás? CYCL DEF, Koordinátatranszformáció.
Amúgy figyelj. Ott van a G83. Gyakorlatilag tudnod kell, mi mit jelent, és úgy töltöd ki. A Heidenhain-nél szövegesen (DIALOG) felkínálja az opciókat, ki is tölti alapértelmezett értékekkel, amit te változtatsz a rajznak megfelelően, és ezt a vezérlő korától függően grafikusan támogatja. Így nem kell bevágnod a ciklus kódját (bár befogod), és látod, h mi mire jó.

(#1110) urdongo válasza zolikaDB (#1109) üzenetére


urdongo
tag

Nah azt hiszem a válaszod igencsak kielégítő. Egyébként nem találom haszontalannak a HDH párbeszédes módját, csupán csak arról van szó, hogy időbe telik míg azt ki fogom tapasztalni mivel számomra egyelőre szokatlan. A legrosszabb viszont az, hogy a cég ahova megyek dolgozni, lényegében nem rendelkezik olyan emberekkel akik meg tudnák nekem mutatni, hogy akkor hogyan is működik ez a HDH gép...ennek a kitapasztalását rám bízzák úgy, hogy rögtön elvárják, hogy produktív is legyek.Ezért gondolkodom elsőkörben iso-ban. Aztán szép lassan, ha már töviről hegyire átnyálaztam a gépkönyvet, térek át a saját nyelvére. Nem szeretek úgy gépen dolgozni, hogy sok a bizonytalan pont számomra...de valahol ezt is el kell kezdeni.

(#1111) zolikaDB válasza urdongo (#1110) üzenetére


zolikaDB
veterán

Küldj rajzot, megmutatjuk, hogy kell kimarni!

(#1112) tsoky28 válasza zolikaDB (#1105) üzenetére


tsoky28
újonc

sziasztok.jaja...marók,fúrók gyártása,élezése...valaki esetleg foglalkozik ilyen meló
val?

[ Szerkesztve ]

(#1113) tsoky28


tsoky28
újonc

ilyen fajta külföldi munkát hol lehetne találni...?

(#1114) nchelp


nchelp
tag

Üdv, urak, kicsit közbeugatnék kiegészítési szándékkal :)

Urdongo, a Heidenhain is mutathat a klartexttel cifra dolgokat, amikre ISO-val csak azóta van esély, amióta a Heidenhain kidobta a Philipsre épült MillPlus-t. Ne kiabáljuk el azt a butítást. Inkább élvezd a könnyítést, hogy ráérsz a "stratégián" gondolkodni, a "taktika" adott. Régebben sem a Fanuc-NCT alapú G-kódokra épített... Nyugodtan elfelejtheted. ISO csak annyit jelent a gyakorlatban, hogy G-kód, és G0-G4-ig ugyanaz, de a beviteli adatok címei már vezérlőnként mások, és efölött a G-kódok is. Próbáltam Heidenhaint alapból ISO-ra programozni, sokkal lassúbb. Különösen, ha javítani kell.

Zolika, erre kifelé a Fanuc mellett az NCT labdába sem rúgna, nem is erőlködnek. :DD :DDD

nchelp

(#1115) zolikaDB válasza nchelp (#1114) üzenetére


zolikaDB
veterán

:K Bizony, bizony, ezek így igazak! Bár én meg sem próbálom a HDH-t ISO-ban nyomni!
Amúgy nem azért, de számomra az NCT elég elk.rt egy vezérlő (a 90-es esztergára tetszett), nem csípem, s kerülöm is!
Mesélj vmit nchelp, milyen Németország? Milyen a melóhely, min vagy, s mit gyártasz? Ha nem indiszkrét! Hadd csorogjon a nyálunk :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1116) nchelp válasza zolikaDB (#1115) üzenetére


nchelp
tag

Hali, valójában még nem dolgozom. Kétszer is elutasították a munkavállalóimat, és csak most tartok ott, hogy kinéz egy olyan szerződés, amire nem tudnak nemet mondani, mert ezt egyenesen a Bundesagentur für Arbeit instrukciói alapján szerveztem magamnak. Most járok bemutatkozó melóra Oberhausenbe, megmutatni a leendő górénak, hogy tudom használni a Fanucot ÉS a Heidenhaint is. :D Kicsit döbbenten nézett, amikor átállítottam mindegyik vezérlőt magyarra, és életet leheltem a vadiúj Robodrill 31-esébe :)) Na, ennyi talán elég is a gallérfényezésből, jelenleg itt tartok, ha minden jól megy, kb 6-8 munkanap, és sínen vagyok, de nem keresztben a vonat előtt :DDD :DDD. Daruelemeket gyárt a mókus, bár csak ennyit látni belőle egyenlőre. Kb 3 hete költözött a közelünkbe, úgyhogy még nem igazán látszik a valódi cégprofilja. Pár gépe még nincs is rendesen letéve. Ha erre csorog a nyálad, akkor igencsak kocka vagy :DD :DD :DDD

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1117) urdongo


urdongo
tag

zolikaDB -
Köszönöm a segítőkészségeteket! Egyelőre mégis csak "megúszom" a Heidenhain-t. Így lesz időm a szimulátoron itthon gyakorolgatni (tudom nem ér fel egy "hús-vér" géppel :) )
Helyette viszont szerencsém lesz többféle siemens vezérlés elsajátítására (Sinumerik vezérlések a 840D-ig bezárólag), valamint Mazatrol-hoz. :D

Viszont szívesen látnék egy teljesen mindegy milyen munkadarabot, (lehetőleg egy átlagosat ne legyen túlbonyolított :D), hogy hogyan programozod le a HDH saját nyelvén. Vagy ha tudtok olyan oldalt ahol sorról sorra leírják, hogy épp mit csinálnak megköszönném. :P

nchelp -
Így utólag belegondolva én sem értem, hogy miért olyan vezérlést oktatnak ami jóformán itthon is csak kisebb kft-knél érhető tetten (az NCT-re gondolok). HDH ismerettel talán jobban tudnék érvényesülni ezen a meglehetősen kis "piacon".

[ Szerkesztve ]

(#1118) nchelp válasza urdongo (#1117) üzenetére


nchelp
tag

Urdongo!

Az első NCT-szériákat leszámítva gyakorlatilag majdnem teljesen Fanuc programozást tanulsz vele. Az NCT legbosszantóbb hibája a kezelőfelület és főként a szerkesztő mód kicsit sem felhasználóbarát konstrukciója. Ha vették volna a fáradságot egy CNC-specifikus kezelőfelület kidolgozására, ahol ráadásul nem kiskalapáccsal kell nyomkodni a gombokat, mert annyira ragadnak, az már nagy előny lenne. Meg az sem lett volna hátrány, ha bedobnak egy automatikus sorszámkiosztási lehetőséget, aztán majd a kezelő eldönti, hogy akarja-e. Rendkívül bosszantó, hogy a beviteli címek közt nincs szóközkiosztás sem. Az rendben van, ha a szerkesztősoron nincs, de a felvitt mondatba illene... Az egyedi mondatbeviteli üzem, vagy másképp MDI pedig annyira katasztrofálisan fapados megoldás lett, hogy az már gyalázatos. Azt büntetni kéne. Azért ezt oktatják, mert ez "magyar"... És olcsó hozzájutni a dokumentációjához. De volt a kezemben róla hivatalos tananyag, hát kinyílt tőle a bicskám...

Mondhatni, kaptál egy elég jó tudású, azaz szigorúan taktikai szempontból nézve jól programozható, de iszonyatosan életidegen, "kezelhetetlen" CNC-vezérlőt az NCT-vel...

A szimulátorokról annyit, hogy többnyire nem értelmeznek sem ciklust, sem paramétert. Főként CAM-programok tesztelésére lettek annak idején kitalálva. Még csak mostanában, az utóbbi pár évben történt elmozdulás a vezérlőspecifikus dolgok szimulációs lehetőségei felé, és csak nagyon kevés fejlesztő csapat foglalkozik vele, de erről valaki kompetensebbnek kéne már nyilatkoznia.

nchelp

(#1119) zolikaDB


zolikaDB
veterán

nchelp: s hogy lehet átállítani a nyelvet HDH-n? :)
urdongo: itt van nchelp egyik programja, a lényeg a nagyon gyakran használt Q paraméterezés egyik lehetséges felhasználási módja! [link]
Majd ha lesz időm, magyarázok még, csak most este hattól reggel hatig vagyok, és fáradok már.
Hidd el, jól jártál, h láthatsz Siemens-et és Mazak-ot is!

(#1120) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Jajj, te! Oberhausen nincs is olyan túl messze a holland határhoz! :))
Viszont Észak-Németország nagyon szép, Siegen nekem nagyon tetszett anno!

(#1121) nchelp válasza zolikaDB (#1119) üzenetére


nchelp
tag

MP7230.0-tól MP7230.4-ig állítsd át az értéket 12-re, akkor magyarul dumál, ez az 530-ason van így, a korábbiakon passz... Viszont, ahhoz, hogy jól működjön, benne kell legyen a vezérlőben a megfelelő szöveges adatállomány a kezelői üzeneteknek, hibajelzéseknek, stb.. Ellenkező esetben többet ártasz magadnak az átállítással, mint használsz. Ha egyre lövöd, németül dumál. Elvileg a 2-es az angol.

nchelp

(#1122) nchelp válasza zolikaDB (#1120) üzenetére


nchelp
tag

Igen, tom... Mint említettem, Venlotól 8 km-re lakok...
Franc tudja, nekem Württemberg a sváb stílussal, meg a hegyvidékkel jobban bejön. Azóta is hiányzik Gmünd környéke. Itt még mindig túl sok a klinker is...

nchelp

(#1123) Spawn


Spawn
csendes tag

Sziasztok! star eszterga gépre nincs valakinek magyar gépkönyve?

(#1124) nchelp


nchelp
tag

De csönd lett két napja :DDD Úgy tűnik, nincs...

nchelp

(#1125) zolikaDB válasza nchelp (#1124) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ja, hullik az eső, nincs kedve senkinek írni, vagy bentragadtunk hétvégére a műhelyben! :DDD

(#1126) sugo válasza urdongo (#1101) üzenetére


sugo
újonc

Bocs igy kesve irok urdongo-nak. En jelenleg a ZMNE tanulok a CAD\CAM Informatikuskent vagy CNC programozonak. Amit ott tanultal az elegendo lehet sok helyre mivel mar hasznaltad eleget, sikerult elsajatitanod sokminent. Engem pl baromira vonzanak ezek a gepek, csak en a cnc forgacsolo tanfolyamon nem tanultam semmit. Ill nem tanitottak. Egy regi Szalvezetos STAR gepen dologoztunk, es kb annyi volt hogy a korrekcios mezoket irogattuk at. Gondoltam majd belejovok ha lesz munkahelyem de sajnos igy nulla gyakorlattal sehova nem vesznek fel, pedig engem tenyleg erdekel is. Most pl EdgeCAM be sok hianyossagom van amit a gepkezelonek tudnia kell. Ugyanis ott mar technologiat is meg kell adni, nem csak rajzolgatni. A solid egde-el nincs problemam, mondhatni profi vagyok belole hiszen cad-es programokat hasznalok mar 7 ev.(kezdve az autoCAD-el, mar gyakorlatilag a nagyokat SW,SE.Catia, tudom hasznalni) En most olyan helyet keresek ahol csak a gyakorlatra van kihegyezve az egesz oktatas, csak ilyet meg nem talalok sajnos.
Azert is irtam ide a forumba, ha valaki tud egy olyan helyet, oktatast ahol nct hdh fanuc siemens, gepek kezeleset lehet megtanulni, vagy tudna javasolni egy tenyleg eredmenyes gyakorlatba atultetett oktatast azt megkoszonnem ha elmondaná.
A legnagyobb bajom hogy odaallitanak egy 3 tengelyes gep ele es azt mondjak kapcsoljam be, nem fogom tudni, holott elmeletben megy a programozas is meg minden.

elore is koszonok mindent

(#1127) bandi78 válasza Spawn (#1123) üzenetére


bandi78
csendes tag

Üdv,milyen star esztergára gondolsz?Én sr20-ason dolgozok.Esetleg tudok segíteni.

(#1128) Spawn


Spawn
csendes tag

Sr20 nálunk is van gépkönyvkéne ami magyar

(#1129) bandi78 válasza Spawn (#1128) üzenetére


bandi78
csendes tag

Le lett fordíttatva,a miénk,de nem az egész,csak a lényeg.Megpróbálom beszkennelni,de ez sok idő lessz, mert nagyon sok oldal.Ha esetleg tudnám mi érdekel,akkor csak azt a részt szkennelném be.

(#1130) Spawn


Spawn
csendes tag

Hát végül is az egész kellene.

(#1131) bandi78 válasza Spawn (#1130) üzenetére


bandi78
csendes tag

Be van szkennelve,tömörítve 8,6MB

(#1132) Spawn válasza bandi78 (#1131) üzenetére


Spawn
csendes tag

Hu nagyon frankó!ha adok egy email cimet akkor elküldöd nekem?Ha kell valami segitség star gépekre akkor szólj nyugottan hát ha tudok segiteni benne.akkor az email cimem spawn@invitel.hu Köszi mégegyszer!

(#1133) urdongo


urdongo
tag

Na.... egy szörnyeteget kaptam a nyakamra gyerekek. :D De nagyon tetszik meg kell mondanom!! Egy hat orsós INDEX MS32-ről van szó. Siemens Sinumerik 840D vezérléssel. Amint lehet rakok fel róla képeket meg videót. Sajnos a neten nem nagyon találtam nagyobb felbontásban semmit amit linkelhetnék.

(#1134) zolikaDB válasza urdongo (#1133) üzenetére


zolikaDB
veterán

És mit gyártasz rajta? Jó is, amikor az embert bedobják a mélyvízbe :)

[ Szerkesztve ]

(#1135) urdongo válasza zolikaDB (#1134) üzenetére


urdongo
tag

Elsősorban sárgarézből (+különböző ötvözői, így számos színes, szagos rúdanyag áll rendelkezésre a különböző munkadarabok elkészítésére) cső szerelvényeket "gyártok" rajta. Azért raktam idézőjelbe, mert egyelőre még tanulom a gépet. :)
Közben sikerült képeket készítenem. Íme: az MS32-es

A külső nem számít:

A belső a fontos :D :

(#1136) nchelp válasza urdongo (#1135) üzenetére


nchelp
tag

Vazze, ebben el fogsz keveredni, mint maci a málnásban :DDD :DDD Höhöhö :C

De sok sikert hozzá! :K :)

nchelp

(#1137) urdongo válasza nchelp (#1136) üzenetére


urdongo
tag

Teeee kárörvendő. :D:D :DD Mikor élőben megláttam már akkor elkeveredtem. :D:D:D
A siker el fog kelleni az biztos. :D Remélem boldogulok majd vele....különben 3 hónap múlva nézhetek új állás után. :D

(#1138) péterd


péterd
csendes tag

Sehol nincs cnc állás :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( kezdek megőrülni ,mi a picsa van ,hol keresgéljek még expresszen afsz á végül is mindenhol próbáltam google:állás cnc .de semmi.

(#1139) bandi78 válasza péterd (#1138) üzenetére


bandi78
csendes tag

Hol laksz?Én Hajdúnánáson tudok felvételt.

(#1140) zolikaDB válasza bandi78 (#1139) üzenetére


zolikaDB
veterán

Kihez? Mire?

[ Szerkesztve ]

(#1141) nchelp


nchelp
tag

Halkan megjegyzem, a mai napon raktam fel a CNCBankon egy álláshirdetést német nyelven, Dániába. 4 szabad állás van, a szállást biztosítják, közvetlen céges reklám, nem fejvadász. Szóval, aki komolyan el van szánva, és megél a német tudásából egy műhelyben, valamint jó a Heidenhainon, az ne habozzon...

nchelp

(#1142) bandi78 válasza zolikaDB (#1140) üzenetére


bandi78
csendes tag

http://www.muforg.hu/hajdunanas_hun.html

(#1143) zolikaDB válasza nchelp (#1141) üzenetére


zolikaDB
veterán

- CNC-Fräser mit Erfahrung mit Heidenhain-Steuerung für die Abend/Nachtschicht (éjszakás műszakba)
- Vollzeitstelle: 37Stunden/Woche (a maradék 3 óra hova lett? 5x8 = 40 alapon)
- próbaidő csak 1 hónap! :)

[ Szerkesztve ]

(#1144) nchelp válasza zolikaDB (#1143) üzenetére


nchelp
tag

A te helyedben éjszakás műszakra ennek csak örülnék. Mellesleg egy csomó helyen 35 órás hetet hirdetnek, tehát ez még egész jó.

nchelp

(#1145) Spawn


Spawn
csendes tag

Sziasztok! Fbm szálladagolohoz van v alakinek magyar leirása?Frankó a gépkönyv Bandi78
!Remélem amit küldtem abban volt valami hasznos számodra?kunszenten is van cnc felvétel csak kevés a pénz sajna mint ahogy máshol is.üdv

(#1146) bandi78 válasza Spawn (#1145) üzenetére


bandi78
csendes tag

Van,intézem. Mennyi az a kevés?

(#1147) Spawn


Spawn
csendes tag

90-100 között sajna de megteheti mert más hely a környéken nem nagyon van.3müszakban.de gépkezelöként. De viszont túlóra van folyamamtosan igy az valamennyire kompenzája ezt.

(#1148) urdongo válasza péterd (#1138) üzenetére


urdongo
tag

Ne az expressz-en keresgess....az az oldal kiábrándító. Csak szimplán írd be a google-ba, hogy CNC állás és válaszd a careerjet.hu-t vagy a CVonline-t. Ezeknél már lehet szemezgetni. Viszont azt tanácsolom, hogy soha sem csak egy helyre küld el az önéletrajzod (én is legalább 15 helyre jelentkeztem abból 1 sikerült). Valamint nyugodtan pályázz meg 1 hónapnál régebbi (max 2-3 hónapos hirdetéseket) és mindenképpen kérjél időpontot személyes találkozóra.

Viszont így pályakezdőként én is tapasztalom, hogy itthon nem nagyon dúskálnak a cnc-sek fizetésben. :D Mindenesetre én örülök annak a kevésnek is egyelőre, így legalább a szakmában dolgozhatok....majd ha meg lesz a több év gyakorlatom lehet másként fogok hozzá állni.

(#1149) patrik0818


patrik0818
újonc

Sziasztok!

Látom profiktól kérdezhetek ezért a segítségeteket kérném.
2006-ban végeztem mint forgácsoló.Azóta CNC gépeken dolgozom egy nógrád megyei munkahelyen.A gépeket csak pakolni kell+ néha segítek a beállítónak szerszámokat bepakolni stb.Programozás nem nagyon ragad rám sajnos.
Most vagyok azon a szinten,hogy más munkát keresek.Nem találok olyan munkahelyet ahol belekóstolhatnék a beállításba,programozásba.
A CNC annyira nem érdekel,hogy otthon is ezzel foglalkozzak.Szeretem,de nem ennyire.Így is érdemes foglalkozni vele?

Ti mit javasolnátok?Keresgéljek még?Találok olyan munkahelyet ahol tanulhatok többet?Nógrád sajnos elég halott ilyen szempontból.Máshol?Otthon meg lehet tanulni programozni vagy csak tanfolyamokon?Néztem,hogy Pesten indul,de munka mellett nagyon nehéz lenne megoldani+pénzben sem lenne kevés.

Köszönöm a válaszotokat,nagyon fontos lenne!

(#1150) nchelp válasza patrik0818 (#1149) üzenetére


nchelp
tag

Hali, patrik!

Ha csak ennyire érdekel, akkor ne keress másik helyet... Ritka az olyan, ahol betanulásra keresnek CNC-beállító-, programozókat. Ha nem köti le az agyad, akkor igazából nem tudlak biztatni ezügyben. Így ellehetsz a szakmában, de kicsi az esélyed a komolyabb kiugrási lehetőségre.

A tanfolyam arra jó lehet, hogy ad egy alapot, de csodát ne várj tőle. Többnyire csak "kapunyitáshoz" elég, a "páholyra pezsgővel" nem jogosít... De ha ahhoz nem tanulsz magadtól, akár otthon is, akkor nehezen fogsz továbbjutni.

De lehet, a többiek másképp látják, úgyhogy még ne dönts ez alapján semmit. Ez csak az én véleményem.

nchelp

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.