Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#5001) zolikaDB válasza nchelp (#4999) üzenetére


zolikaDB
veterán

Mondjuk ez nalunk is igy van, es meg csak nem is Nemetorszag :D
Amugy HSS-el meg jo marni, mer legalabb sokaig tart, bar erdekes, h a nemeteknel tobzodik az ipar, a csucstechnika, es en is lattam/tapasztaltam, meg te is, h sok helyen kokorszak van.
Miert nem dolgozhatsz 40 orat?

(#5002) nchelp válasza zolikaDB (#5001) üzenetére


nchelp
tag

Igen, Jó a HSS, csak nem üvegkeményre beedződött kérgű krómötvözet acélöntvényhez... Főleg, hogy fúrónak is kell elősüllyesztenem, mert amit kézből elfúrkodtak, most azt kell ledugózni.

Mivel 35 órás munkahét van, két műszakra, így elég sz@r vicc a helyzet. Az a legkevesebb 20 kieső óra még a műszakpótlék ellenére is 200+ nettó kiesést jelent, mert a pótlék itt csak este 6 után ketyeg, és 15%-ot jelent. Túlóralehetőség nuku, de mondjuk itt azt mondom: hál'isten...

Tom, részvétem, kezelgesd alkohollal :C ha meglesz a járógipsz mehetsz hajtani vele a muffokat :R

nchelp

(#5003) zolikaDB válasza nchelp (#5002) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ja, igen, itt pont annyira elég a HSS, h legyen mit elnyalni első körben az anyagnak.

(#5004) SirTom válasza zolikaDB (#5003) üzenetére


SirTom
tag

Köszi Szabolcs, tegnap vodkával végeztem a napot, kellett egy kis bátorság a saját magam injekciózásához, nyista járógipsz, fekvőgipsz van dec 7-ig, meg szép zöld mankó.

angolok is használják előszeretettel a HSS marót aluhoz.
a mostani cégnél csak mutatóba van 1-2 db, pedig úgy tapasztaltam, a HSS kevésbé hajlamos a rezonanciára ugyanazon paraméterek mellett mint a keményfém simitómarók, bár ez lehet az élgeometriára vezethető vissza, másnak is van ilyen tapasztalata?

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#5005) zolikaDB válasza SirTom (#5004) üzenetére


zolikaDB
veterán

Igen, bár én nagyolni használom rozsdamenteshez. "Rugalmasabb", jobban idomul a felülethez, ott is, ahol már pattan a VHM éle.
Hardoxnál mondjuk szart sem ér, mert elnyalja az élét.

(#5006) zolo0525


zolo0525
tag

Sziasztok Tekna 2002 tud valaki leírást? esetleg programozást?

(#5007) aram01


aram01
nagyúr

tegnap a belső gyakorlaton végig néztem egy kajak ütközést,a gyerek kajakra telibe verte a satut egy beszúró késsel, tanulságos volt

SirTom: jó gyógyulgatást

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5008) zolikaDB válasza aram01 (#5007) üzenetére


zolikaDB
veterán

Esztergan satu??? :C

(#5009) BÁ Nutrition válasza zolikaDB (#5008) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

satumány ;)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5010) aram01 válasza zolikaDB (#5008) üzenetére


aram01
nagyúr

satukmányt :P

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5011) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Munkahelyem:

(#5012) blasko92 válasza zolikaDB (#5011) üzenetére


blasko92
őstag

:C
Üzenőfal. Postagalambbal küldözgetik egymáshoz?

(#5013) aram01 válasza zolikaDB (#5011) üzenetére


aram01
nagyúr

legalább van infó csere :D

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5014) DarthRoni


DarthRoni
tag

Sziasztok! Remélem ez nem számít off-nak, de itt láttam a legjobbnak megkérdezni.
Gépi forgácsoló szakot végeztem, és fel is vettek oda ahol tanultam, ráadásul egy világhírű és sikeres cégről van szó.
De csak munkaerő közvetítőn keresztül vettek fel, ami hát finoman szólva nem egy életbiztosítás, és lényegesen kevesebb a fizu is, mint annak aki a cég kötelékébe tartozik. De ez még teljesen elfogadható mert nem rég végeztem, és bizonyítanom kell, nincs is bajom vele.
TMK-ban dolgozok, egyedi gyártásban szerszámokat készítünk illetve rengeteg kézi programozás, tehát ellátjuk a termelést mindennel ami kell.
Egy G-kódos istenátkán, egy Siemens Sinumerik 810D vezérlésű és egy Heidi ITNC 530 vezérlésű gépeken dolgozunk, 3 gépen dolgozik 1 ember.

A Munkatársak nagyon rendesek, és szerintem nagyon jó helyen vagyok hogy kitanulhassam a szakmát, de...
a havi 90 ezres fizumat kevésnek érzem ezért a munkáért. És a főnök nem is akar emelni. Illetve minden év vége fele szoktak lenni átvételek, amikor a legjobb bérmunkásokat átveszik a cég állományába.
És az a helyzet, hogy mostanra kiderült egy nyílt titok, mégpedig hogy a TMK-ban nem vesznek át embert a céghez. Holott kb. aki szakember, az mind itt dolgozik, aki meg csak zöld gombozik egész nap, fél év után átveszik és 2x annyit keres mint én... De nem az a bajom, nem sajnálom mástól, csupán az zavar hogy a szaktudás a legutolsó szempont amit figyelembe vesznek átvételnél.

És amíg ezt nem tudtam, nagyon motivált voltam, mert fűt-fát ígért a főnök, de mára látom hogy a fele sem igaz.

Így nagyon elgondolkodtam, hogyha meglesz 2-3 év szakmai tapasztalatom, és elég képzettnek érzem majd magam, elgondolkoznék rajta hogy elhagyom az országot.
Arról érdeklődnék, hogy akinek van tapasztalata külföldről, akár privátban, vagy akár itt is, megosztaná velem a véleményét? tapasztalatait? Illetve hogy milyen szintű szakmai tudással érdemes belevágni egy ilyen kalandba? Milyen külföldön a munkamorál? Megéri belevágni?

Válaszokat előre is köszönöm, és bocsi a regényért :)

(#5015) kpityu2 válasza DarthRoni (#5014) üzenetére


kpityu2
őstag

Szóval kevesled a zsét, de amint kitanultad a szakmát náluk, elhúzol mint a vadliba. :D
A TMK sokkal jobb tanulásra, mint ha szériáznál. Nem csak a változatos gépmunka miatt, hanem mert látni fogod, hogy hogyan kell szerszámot csinálni, milyen problémák lehetségesek, miként kell azokat megoldani. Igazság szerint neked kellene fizetned azért a tudásért amit kapsz. (Persze fizetsz is a munkáddal, inasoknál már csak így megy) :D
Megértem, hogy te is pénzből élsz, de előbb le kell tenni valamit az asztalra, ahhoz, hogy igényei legyenek az embernek. Egyenlőre még nálad pattog a labda.

[ Szerkesztve ]

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#5016) DarthRoni válasza kpityu2 (#5015) üzenetére


DarthRoni
tag

Persze, teljes mértékben egyet értek Veled! Nem az a bajom, hogy nem kapok annyit, mint mondjuk a munkatársam aki 15 éve a cégnél dolgozik, nem erre akartam kilyukadni :)
De szerintem nagyon sokan küzdenek azzal amivel én is kezdek szembesülni, hogy a havi 90 ezer forint kevés ahhoz, hogy akár csak 1 évvel is tudj előre tervezni, igaz hogy ez nem a cég hibája, hanem az ország helyzete az oka. És engem az zavar, hogy hiába teszek majd le valamit az asztalra, úgyse fognak feljebb léptetni, mert már az elődömmel is ugyanezt megcsinálták, mert ha bérmunkás kevesebb pénzért is megcsinálja, akkor minek léptessék feljebb, így vannak vele.
És én mindent meg is teszek, mert hatalmas lehetőséget kaptam a cégtől, hogy viszonylag magas szinten megtanulhassam a szakmát, szóval nem akarok úgy tűnni, mint egy pénzéhes barom, aki teljesítmény nélkül akar sokat keresni. És igyekszek bizonyítani, hogy jól jártak hogy engem választottak, tanulok ahogy bírok :)
Viszont az ország helyzete, és hogy ez csak egyre rosszabb lesz, arra sarkall, hogy addig menjek el, amíg fiatalnak és elég lelkesnek érzem magam, ezért tettem fel a kérdést.
Arról nem is beszélve, hogy nehéz körülmények között élünk, és szeretném a családomat is kiemelni a sz@rból.

Szóval az érdekelne, hogy akinek van külföldi tapasztalata, az elmesélné hogy mivel másabb, illetve mit várnak el az embertől :)

(#5017) zolikaDB válasza DarthRoni (#5016) üzenetére


zolikaDB
veterán

Keress ra a forumban nchelp, SirTom, esetleg Bloodpandus, netan az en nevemre. Nagyon sok info van. Tobb orszag, tobbfele gyartas. Akit nem emlitettem, az sikitson, h kint van/volt.
Persze, ez ilyen. Mondjuk ocsem (es en is, meg paran itt, ahol jelenleg vagyok) ugy van ezzel, h a kurva anyja keresse meg X db bujkalos alkoholistanak a fizeteset, es mivel nehez 90e forintbol egy jot kakilni, menni kell.
Az olyat en is utalom, akinek 2-kor lejar a zoldgombosa, utana megy csapatni a ladat, es a haverja apjanak a TESVIRE aszonta, h nemetben uldogelessel 20€ nettot lehet keresni, es en holnap megyek ki, mer semmi tudas nem kell es MILLIJOMOS leszek, ertedöcsem, BÉJEMVÉ, othuszonot TÉDÉ... Na, ettol a hideg raz.
Ertelmesen persze lehet tervezni.

(#5018) DarthRoni válasza zolikaDB (#5017) üzenetére


DarthRoni
tag

Köszi a tippet, keresgetek lelkesen :)
Ez is egy nagy baj, hogy a munkásoknak kell eltartani a kiccsaládokat, de nem is megyek bele mert csak felhúzom magam rajta.
És eszem ágába sem jutna elmenni innen, ha egy normális életet lehetne itt élni, de csak egyre rosszabb.
És attól függetlenül hogy kint 2x-3x-4x annyit lehet keresni, mindenhol dolgozni kell, nem hiszem hogy odakint is hawaii lenne, de ott legalább megfizetik a a munkádat.

Úgyhogy nekem az a szándékom, hogy a jelenlegi helyemen megszerezni 2-3 éves tapasztalatot, kitanulni magas szinten a szakmát, aztán meglátjuk :)

Csupán arra voltam kíváncsi hogy Ti is hasonlóan gondolkoztatok annak idején, illetve hogy megbántátok-e hogy kimentetek.

(#5019) nchelp válasza DarthRoni (#5018) üzenetére


nchelp
tag

Megbánni? Azt azért nem. De azt jó tudni, hogy a munkaerőpiacon mindenhol egyformák a feltételek: minden egyes centért fél órát kell alkudozni.

A keresetről: Amíg egy cég adott munkáért pl 15 bruttót fizet, addig ugyanannál a cégnél a másik ember ugyanarra a munkára közvetítőn keresztül max 11.50-12 eurót kap.
Mivel a cégfelszámolás miatt jelenleg is bőszen állásokat nézek, így első kézből mondhatom, hogy a nyugati területeken is a meghatározó bér egyedi gyártásban 15-17 eurónál tetőzik átlagban, ami efölött van, az már a kivétel kategóriába tartozik. Ez még bizony a bajoroknál, sváboknál is így van. A közvetítőknél a 14.50 indulásnak már hihetetlen jó pénznek számít, a jellemző 10-11 körül van. Egyébként náluk a plafon a hatályos munkajog szerint 18 bruttó körül van. Az egyetlen előnye a közvetítőknek itt a jogilag előírt béremelési kényszer.

A munkakörnyezet: a magánvállalkozások igen nagy hányadánál ahogy Zolika mondta, bizony őskor van. Ennyire leharcolt öreg gépparkkal, ilyen rossz és hiányos felszereltséggel Magyarországon még nem találkoztam, mint ahol most dolgozom. A főnökség a honi viszonyokat idézi, végzettség van, hozzáértés nincs, ergo műhelyfőnök az illető...

Viszont a munkahelyi hangulat: na, ezért már megérte eljönnöm otthonról. Itt nem ismert a sakálstílus, nem divat leüvölteni a dolgozó fejét, és ha látják, hogy kicsit értesz hozzá, akkor előbb-utóbb meghallgatnak/kikérik a véleményed, uram bocsá', bizonyos dolgokat egyenesen rádbíznak, pl, rendelési lista, mikre van szükséged a gyártáshoz.

Egyedihez a 2 év minimum gyakorlat elengedhetetlen, ha ki akarsz jutni. De ennyihez azért tudj eléggé németül is. Ezt a 2 évedet ugyanis annak tekintik, hogy nem fogod már megzúzni a gépet, és bizonyos dolgokat rajzról magad megoldasz, de még nem vagy TELJESEN önálló.

A hasonló gondolkodásról: (majdnem) Mindenkit a pénztelenség és kilátástalanság hajt ki külföldre.

nchelp

(#5020) zolikaDB válasza nchelp (#5019) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ezek szorol szora igazak! (sajnos)

(#5021) BÁ Nutrition válasza nchelp (#5019) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

"Egyedihez a 2 év minimum gyakorlat elengedhetetlen, ha ki akarsz jutni. De ennyihez azért tudj eléggé németül is. Ezt a 2 évedet ugyanis annak tekintik, hogy nem fogod már megzúzni a gépet, és bizonyos dolgokat rajzról magad megoldasz, de még nem vagy TELJESEN önálló."

ezért is nem értem hogy van aki 1 hét alatt full profivá válik kedzőből.. :F
állítólag :)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5022) aram01 válasza BÁ Nutrition (#5021) üzenetére


aram01
nagyúr

2 év? én egyet akartam adni magamnak :(((

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5023) BÁ Nutrition válasza aram01 (#5022) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

én meg felet ;]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5024) aram01 válasza BÁ Nutrition (#5023) üzenetére


aram01
nagyúr

:D
és mennyi lesz belőle?

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5025) BÁ Nutrition válasza aram01 (#5024) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nem tom, az biztos hogy túl sokáig nem engedhetem meg magamnak azt a luxust hogy magyarországon dolgozzak/tanuljak.. de ugye beszélgetés a másik topicban :)

egyik tmk lakatos szerelte nálunk az egyik spinnert múlt héten és mondta hogy belül már rohad.. az nct 90es 20 éves és az meg nem :R
költségoptimalizálás rulez ;] :C

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5026) DarthRoni válasza aram01 (#5022) üzenetére


DarthRoni
tag

Ha egy év alatt megtanulod, akkor Te leszel az egyetlen a világon!
még 3-4 év után is találkozhatsz olyannal, amihez hozzá se tudsz szagolni, munkatársam 7 éve űzi az ITNC530-at, és csak most meri azt monda, hogy neki már nem lehet újat vagy hasznosat mutatni :) Pedig ő egy fanatikus, nap mint nap a forgácsolással foglalkozik, szabadidejében is.

Mellette kiderül, mennyit kell tanulni és mennyire sokoldalú is ez a szakma. :)
De szerencsémre a maga módján segítőkész, és példaképnek is tökéletes!

Tényleg, egyébként ITNC530-nál a paraméteres programozáshoz és szabad kontúr "FK" programozáshoz tudtok valami hasznos anyagot, amiből lehetne tanulni? :) Ha nincs magyar, angol vagy német nyelvű is jó.

Előre is köszönöm!
Kellemes hétvégét "Kollégák" :)

[ Szerkesztve ]

(#5027) zolikaDB válasza DarthRoni (#5026) üzenetére


zolikaDB
veterán

iTNC 530... Rajzot viszed magaddal, oszt próbálkozol. Plusz egy HDH könyv. Polárt meg SL bizonyos részeit onnan lestem ki németben németül :D
És a munkatársad mennyire mélyült el a smarTNC programozásban? Nem sokan csipázzák eddig, pedig nem mai.

(#5028) BÁ Nutrition válasza DarthRoni (#5026) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nyilván, de ez nem azt jelenti hogy kizárólag 10 éves gyakorlattal vállalhatsz külföldön melót.
ill ha belegondolsz nem is éri meg.
itthon 10 évig dolgozol "ingyen" kint kapsz 12 eurót mondjuk
ha meg kimész pincérnek, vagy vmi egyszerűbb melóra akkor kapsz 9-10et.
ami azt jelenti hogy még vagy +10 év mire ugyanott vagy esetleg..
de szerencsére nem ez van, hanem kijuthatsz előbb is, vagy így vagy úgy.
de tény hogy 10 év után is lesz mit tanulni, lesz új dolog mert fejlődik a technika is..

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5029) aram01 válasza DarthRoni (#5026) üzenetére


aram01
nagyúr

az alapokat,de amilyen gyorsan fejlődik,örökre tanuló maradsz

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5030) blasko92 válasza aram01 (#5029) üzenetére


blasko92
őstag

Viszont akkor már nem vagy olyan helyzetben, mint egy pályakezdő, mert az alapokat tudod. És nem azokat az alapokat, amiket a suliban alapoknak neveznek.

(#5031) gaborh válasza blasko92 (#5030) üzenetére


gaborh
aktív tag

Én most járok a cnc gépkezelő tanfolyamra (hétvégi oktatás) és sajnos tényleg nem sokat lehet tanulni. Látszik hogy csak a pénzre mennek ennél az iskolánál.

Gábor

(#5032) blasko92 válasza gaborh (#5031) üzenetére


blasko92
őstag

Mint mindegyiknél. Létezik egyáltalán lelkiismeretes tanár? (Szerk.: Manapság)
Csak érdekességként: Pécsett (otthon, szülővárosomban) érettségikor megmondták, hogy ne menjünk technikusira, mert meg fognak minket buktatni. Komolyan is vettem, mert voltak ismerőseim a tecnikusi képzésről, akiket vizsgán csak úgy heccből meghúztak. Ezért megfogtam magam, és elmentem Debrecenbe egy ugyan olyan suliba, ráadásul ott nem 2 éves volt a képzés, hanem 1 (ami érthető is, mert az első 1 évben Pécsen ugyan azt a hülyeséget oktatják le, amit az elmúlt 4 évben), ott viszont szartak bele mindenbe a tanárok. Ha csak az iskolán belül tanultam volna, akkor most kívülről fújnám a tanár családi életét. Debrecenben viszont a CNC forgácsoló tanfolyam, 70K volt, nem 30, mint Pécsen, és ugyan az az OKJ-s papír....

Zolika, a te idődben is ugyan ez volt a helyzet?

[ Szerkesztve ]

(#5033) DarthRoni válasza zolikaDB (#5027) üzenetére


DarthRoni
tag

Gyakorlok lelkesen :D
És Q paraméteres programozásra tudsz hasznos anyagot esetleg? Egy cimborám, akit a GO98-asok tanítanak, küldött gyakorló programokat, de sajnos egyenlőre értelmeznem is nehéz mert elég komoly szinten tanulják, de előbb utóbb megfogom érteni :)
Jelenleg nem tudom hogy mennyire mélyült el a smaTNC-ben, de nálunk mióta ott vagyok, nem igazán volt használva, de majd kifaggatom, hogy mit tud a témában :) De mivel egy fanatikusról van szó, szerintem tud róla mesélni, csak szerintem valamiért nem látja értelmét a használatának, de nem akarok hülyeséget mondani, szóval majd a jövőhéten kifaggatom :)

A többieknek pedig: Lehet hogy a pincér is keres többször annyit mint itt egy CNC forgácsoló, de ha már ezt tanulom, akkor nem pincérnek akarok kimenni, és a saját érdeked, hogy a megfelelő szaktudással indulj neki, mert különben így is úgy is megszívod, hacsak nem tanítanak ki, de az szerintem ritka :) És én sem 10 évről beszélek, de 1 év alatt egyszerűen lehetetlen megfelelő tudásra szert tenni, 2-3 év biztosan kell, attól függ mennyit foglalkozol vele, ha a szabadidődből nem áldozol rá, akkor felesleges.

Munkatársam gyönyörűen fogalmazott: Ha csak munkának látod, akkor esélyed sincs, de ha hivatásodnak érzed, és élvezed is, akkor nagy esélyed lehet :)

(#5034) blasko92 válasza DarthRoni (#5033) üzenetére


blasko92
őstag

Id.:id.: "Ha csak munkának látod, akkor esélyed sincs, de ha hivatásodnak érzed, és élvezed is, akkor nagy esélyed lehet "

Ez tényleg gyönyörű megfogalmazás. Szeretni kell amit csinálsz, különben nem leszel benne sikeres. :R Ne azért akarj forgácsoló lenni, mert "sok píz van benne...", hanem azért, mert tetszik.

[ Szerkesztve ]

(#5035) BÁ Nutrition válasza blasko92 (#5034) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

pont az a legjobb benne hogy mennyit lehet tanulni :U

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5036) blasko92 válasza BÁ Nutrition (#5035) üzenetére


blasko92
őstag

Mondtam én egy szóval is, hogy nem sokat kell hozzá tanulni? :U
Azt mondtam, hogy utána nem kell már sokat tanulni (ha már a szakmában dolgozol, és tudod a dolgokat....) Igen sokat kell. De egy jogásznak mégtöbbet. Évente újabbnál újabb törvényeket benyalni. Nekik a római jog az alap, nekünk más.

Egyébként kinek a pap, kinek a paplan. Neked az a legjobb, nekem meg más. Én se kötök bele abba, hogy milyen cipőt hordasz.

[ Szerkesztve ]

(#5037) zolikaDB válasza blasko92 (#5036) üzenetére


zolikaDB
veterán

Mielőtt vitára kerülne a sor.
A f.sz kivan az olyan kérdésekkel, h ugye, de ... év/hónap/nap elég??
Akkor elég, ha nemcsak te érzed úgy, hanem a vas is úgy néz ki, h kifizetik, és hoznak máskor is a revés lángvágottból. PONT.
A suli meg szar. Mint az ország.
Akinek nem inge, ne vegye magára. Nem kell okoskodni, ez NEM CSAK (!!!) SZUBJEKTÍV DOLOG!!!
blasko92: igen, már akkor is fos volt. Kövér tanított? Jobban tudtuk, melyik takarítónővel b.szott, mint az NCT-n bekapcsolni az állandó kerületi sebességet. B. Antal tanár úr úgy mondta mindig, h ott jön a CNC megmunkálás atyaúristene. Ez nagyon belénk ivódott. Amúgymeg egy irigy szar volt, mert látta 1-2 emberben, h picit van sütnivalója a dologhoz. Nyáron, amikor találkoztunk és említettem német kalandjaimat is, elvörösödve mondta vagy 3x, h sietnek, mostmár mennének, meg nem akar feltartani engem. Azt "tanította", h a kontúrkövetést azt most nem kapcsoljuk be, nem tart sokba hozzáadni 5-öt 10-es marónál a kontúrhoz.
DarthRoni: a te hozzáállásod ha szorgalommal, tehetséggel és alázattal párosul, akkor nyertél egy hivatást. :) Te is blasko!

[ Szerkesztve ]

(#5038) blasko92 válasza zolikaDB (#5037) üzenetére


blasko92
őstag

Kövér egyszer jött be, amikor B. Antal táppénzen volt. Akkor talán többet tanított, mint Anti. Ha hiszed, ha nem, nekünk pont akkor mutatta meg nct-n az állandó vágósebességet...
Nálunk se volt kontúrkövetés :D

És köszi az elismerést :R Igyekszem. Valahogy imádok nagy rozsdás vasból szép kisebb szép kisebbet csinálni.

(#5039) zolikaDB válasza blasko92 (#5038) üzenetére


zolikaDB
veterán

Igen, mert B Antinak még annyi fingja sincs a CNC-ről, mint annak a balf..., akarom mondani, tanárnak. Anti olyan bakköszörűt rajzolt a táblára, h ihajj, meg tanított esztergálni, de a CNC más világ számára. Na, nem egy gyalu, és kész!

(#5040) blasko92 válasza zolikaDB (#5039) üzenetére


blasko92
őstag

Mivel mi nem ismertük ez előtt, nekünk próbált "arcoskodni". Ha valaki mondott egy ötletet, akkor: "Te vagy a tanár, vagy én? Te akarod nekem megmondani mit hogy csináljunk? Az istenk.....f....szát mostmááááár!!!!"

Én sok jót hallottam arról a suliról, de mégtöbb rosszat tapasztaltam. Arra jó volt, hogy megkapjam az "útlevelet" az induláshoz. Köszönöm, de a többit inkább kint az életben. Szerintem ahhoz képest, amikor még te jártál oda, sok dolog változott, és sajnos nem előnyére. Én ennyi "leszaromnemtörődömvelecsináljamitakarsz" tanárral még nem találkoztam. A gyerekemet biztos nem íratnám oda be.

(#5041) DarthRoni válasza zolikaDB (#5037) üzenetére


DarthRoni
tag

A suli meg szar. Mint az ország.

Ezzel elmondtál mindent 1 mondatban :) A Tanárok szempontjából én még azt sajnálom, hogy ha esetleg van szaktanár, aki talán tényleg látott forgácsoló gépet, és tud is egyet s mást (pl. a szaktanárunk, aki sajna csak az utolsó évben volt velünk), lehet, hogy meg akarná tanítani a lényeget, de olyan idióta módon van összeállítva a tanmenet, hogy esélyes sincs a fontos dolgokat tanítani.

A CNC tanárunk az más tészta, neki mi magyaráztuk el, hogy mi az az M13, többet nem is kell mesélnem a vele 2 hetente eltöltött 2 óráról :)

Lehet, hogy a munkatársaim máshogy látnak engem, mint én magamat, de én nem mondanám, hogy egy őstehetség vagyok, csupán nagyon érdekel a szakma, valami megfogott benne már a legelején, és igyekeztem mindent magamba szívni azalatt a két év alatt, amíg a cég tanulója voltam, és meg is lett az eredménye, mert fel is vettek szerencsémre :)
Szóval ha tehetség hiányzik is, tanulással, és igyekezettel próbálom ellensúlyozni.

Bár a mostani tanulókat elnézve... sz@rnak az egészbe, most kapott a cég egy 3 milliós szimulátort, Heidi, Siemens és Fanuc vezérlésekkel, kb. a 3 legfontosabb, és rá se szagulnak... Nekem lett volna ilyen lehetőségem, egész nap nyomkodtam volna :D Nekem csak a gépre letölthető ITNC530 simulator volt, azt is a TMK szerver gépén, amikor épp volt 5 perc hogy nem ült oda senki :D
Az a baj, hogy az a kép alakult ki a CNC-ről, hogy odaállsz a gép elé, nyomkodod össze-vissza, és dől a lé, ráadásul a suliban is már 40-70 ezerig kap havonta a gyerek ha jobb 2,5-nél az átlagja. És így a sok hülye, akik csak azt nézik h legyen péz a cigire meg a bulikra, elkezdik ezt "tanulni", és az indulók legalább fele nem lesz jó szakember, és lehet h még optimista számot mondtam :)

Szóval volna min javítani kishazánkban...

[ Szerkesztve ]

(#5042) BÁ Nutrition válasza DarthRoni (#5041) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

mert mi az M13? :F :U

tudtommal olyan funkció amit a gép gyártója megálmodik annak.. még azonos vezérléseknél is eltér
(nálunk)

pl patron/tokmány szorítás, nyitás detto tök más az összes gépen.. stb..
az utolsó szabvány szerinti lista amit láttam alig definiál pár M funkciót.

de csak azért mondom mert végre szakmai dolgokról van szó és hátha tanulok valami újat, már megérte fentmaradni :R
tegnap éjszakás voltam ;]

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5043) DarthRoni válasza BÁ Nutrition (#5042) üzenetére


DarthRoni
tag

én úgy tudom, az M13-14 is szabványos, de a mesterek javítsanak ki ha nincs igazam :)

M13: M3+M8 Orsóforgás OJM irányban + Hűtőfolyadék
M14: M4+M8 Orsóforgás OJE irányban + Hűtőfolyadék.

Persze sok régebbi vezérlő ezt nem tudja, vizsgán is meglepődtem amikor a kőkorszaki Chiron a sinumerikkel hibásnak vélte :)

Ui.: Éjszaka??? pföjjjj :S legalja, én nagyon utálom, de szerencsére eddig csak 1 héten volt rá szükség...

[ Szerkesztve ]

(#5044) BÁ Nutrition válasza DarthRoni (#5043) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nálunk van olyan gép ahol revfejet forgat
és van olyan ahol a orsó fékjét oldja
meg van olyan ahol az amit írtál
de esélyes hogy a többin is találtak ki rá vmi mást

van ahol M41-44 fordulatszámtartományt állít, máshol csúcssugárkorrekcijó, máshol meg az g40-42
stb
ha mész egy új gépre akkor először igen alaposan tanulmányozni kell a gépkezelői utasításokat, gépkönyvet, akkor is ha valaki elmondja a lényeget
először sokkolt engem is hogy ennyi eltérés van, de már megszoktam valamennyire..

ill az én szintem még mindig a másik topic alja :B szal lehet jobb lett volna oda írnom inkább :)

én az éjszakás műszakot szeretem legjobban, itthon nem annyira éri meg mint kint mondjuk.. de ez másik történet. kint dolgoztam úgy is hogy csak éjszakásba voltam minden héten, az a legjobb :R

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#5045) kpityu2 válasza blasko92 (#5038) üzenetére


kpityu2
őstag

Kontúrkövetés, hehe. Sugárkorrekciónak hívom, mert annak, hogy kontúrkövetés semmi értelme. Olyan mint a lézerkard. :D

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#5046) nchelp válasza BÁ Nutrition (#5021) üzenetére


nchelp
tag

Tudod, ezt mifelénk úgy mondták anno, hogy tapasztalat és önbizalom szorzata állandó...

De látom, beletenyereltem a lecsóba, bepörgött a topik, mint egy falusi körhinta, ha részeg a gépkezelő :C

Urak, tetszik, vagy sem, nem én találtam ki azt a két évet. Ezt látom. Ha ez alatt próbálkozol, tisztességes helyre, ahol valóban tanulhatsz, fejlődhetsz, azaz egyedi gyártásban kijutni csak éppen több ez esély nullánál.

Más, a hét évről: 16 éve tettem le a szakmunkásvizsgát. MINDIG lát az ember valami újat a szakmában (persze, eleinte többet) , még akár egy adott vezérlő esetében is. Ha nem azt, hogy "HEURÉKA", akkor olyant, hogy "hűvazze", mert mindig van felfelé, de lefelé is végtelen a kiterjedés. Mindig van jobb, ami nem egyenlő mindig az újabbal, és mindig van elképzelhetetlen baromság is, de minden dolog alul- és felülmúlható... csak abba gondoljunk bele, hogy maga a fogaskerékgyártás részterülete a marásnak, de simán felér egy önálló szakmával, ha azt tényleg teljes mélységében valaki vágni akarja... Mint ahogy finommechanikában forgácsolni is egy teljesen más világ, ahol a karcos darab, akármilyen pontos, akkor is selejt, mint mondjuk agrotechnikának szárzúzó tengelyeket szinte szemre 'tűrve" bordázni. És akkor nem beszéltünk most a nanotechnikás gépekről, ahol a gép 4-6 tizedesjegyig programozható, extrém rezgésmentes főorsókkal 30k+ fordulatszámokkal, mert 3/5 százados átmérőjű furatokat pakolnak több mm mélyen. A youtube videók erről adhatnak némi ízelítőt.

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#5047) aram01 válasza gaborh (#5031) üzenetére


aram01
nagyúr

mert nem abba jöttél amibe én :P

Isten jól sikerült alkotása vagyok, elvégre rögtön bőrkötésben adott ki...

(#5048) zolikaDB válasza kpityu2 (#5045) üzenetére


zolikaDB
veterán

"Nálam" a sugárkorrekció az a maró sugarának "korrigálása" a forgácsolni kívánt méret fényében, alias DR+, DR-...
A kontúrkövetés pedig picit más, RL, RR, vagy nincs R0. Hurconál jobbról, balról, nincs, zseb, sziget, kontúron megy (a maró).
Jajj, Szabi, én hadd marjak D0.035 H5-öt, lécci, én hadd! :D

(#5049) gaborh válasza aram01 (#5047) üzenetére


gaborh
aktív tag

Ennyire telik nekik a pénzemből. ;]

Gábor

(#5050) nchelp válasza zolikaDB (#5048) üzenetére


nchelp
tag

Marjál... De belsőt :DD ;]

Ja, nagy H tűrést adtál... csak így tovább, látom, nem riadsz meg a nehézségektől :R :DDD

[ Szerkesztve ]

nchelp

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.