Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1651) zolikaDB válasza batyo85 (#1650) üzenetére


zolikaDB
veterán

"Úgyhogy nem marad más minthogy az ember megpróbálja betanítani őket csak az a szomorú legalábbis az én tapasztalatom szerint hogy sokan alkalmatlanok ennek a melónak az elvégzésére mert nem figyelnek oda és csak azon jár az eszük mikor jár már le a munkaidő de persze sírnak hogy kevés a pénz ,hát talán azért tenni is kéne valamit hogy több legyen."
Dettó... Ugyanez volt ma. És ennyi erővel bárkit fel lehet venni az utcáról, a kőművesnek is kb ennyi fogalma van a H7-ről, mint egyik-másik "tanfolyamos" tanulónak. Mert nem azt mondom, ha akarja, akkor nagy előnye van! De pl a srác ma kétségbeesetten kereste a 3.3-as fúrót, merthogy az nincs sehol a műhelyben... A menetalapfúró készletedben nézted? Ami minden gép alaptartozéka a cégnél, 2.5-6.8ig vannak benne fúrók. Merthogy a 3.3 menetalap? Igen, öcskös, az...

(#1652) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Valaki nem ismeri a Matechmetal Kft-t?

(#1653) Phülöp


Phülöp
addikt

az allasok.net oldalon (ahol a Matechmetal is hirdet), a következőbe botlottam:

21 éves fiatalember, CNC forgácsolói végzettséggel, CNC marós, CNC esztergályos, esetleg CNC progrmaozói állást keres. Próbaidő alatt 50.000-60.000Ft-ot kérek.

... és akkor csodálkozunk, hogy mi nem kapunk állást... :(((

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1654) Phülöp válasza zolikaDB (#1651) üzenetére


Phülöp
addikt

a menetfúró-készletből szokott leghamarabb lefogyni a fúró :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1655) _BM_ válasza batyo85 (#1650) üzenetére


_BM_
senior tag

Múlthéten a srác majdnem tönkrevágta nálunk a 2éves gépnek a főorsóját iszonyat nagy szerencsénk volt hogy a szervizesek ki tudták javítani

Ez azért van, mert felelőtlenek a munkaadók. Sajnálják a betanítással járó költségeket, ezért inkább beengedik a mélyvízbe a kezdő embereket (hátha egyből csodát művelnek). Sok esetben azért nem invesztálnak a képzésbe, mert (joggal) félnek, hogy a konkurencia learatja a hasznot a drága pénzért betanított melós elcsábításával. Nehéz ügy.

[ Szerkesztve ]

(#1656) zolikaDB válasza _BM_ (#1655) üzenetére


zolikaDB
veterán

Nehez ugy, de a gazdasagban mindenutt verseny van - akkor majd pont a munkaeropiacon ne legyen? Nem akarok sem dicsekedni, sem ellenszenvet kivaltani senkibol, de a megyemben en vagyok tudtommal az egyetlen (aktiv) Hurcos, plusz gep csak nalunk van, de a legkozelebb is Szabolcsban van ilyen, aztan kifujt... Hadd ne reszletezzem, h mennyiert milyet es mennyit dolgozok. Szoval kepletesen mondva: a verseny ram is vonatkozik es elni fogok vele, ha mas kamatoztatni akarja a tudasomat.
Az ar sokszor regiofuggo nalunk, tehat van egy plafon a nyirsegben es van Pesten is es ezek k.vara nincsenek fedesben. Fent egy 1200-as oraber normalis, itt nincs is vagy csak mutatoba 35 ev munkaviszonnyal...
Viszont hanyok az 50 ezerert elmegyek dolgozni CNCsnek dologtol...

(#1657) nchelp válasza zolikaDB (#1652) üzenetére


nchelp
tag

Dolgoztam náluk.

nchelp

(#1658) Petie


Petie
veterán

aloha.
ma megint jó megmunkálás van :D
C40 nemesített anyag.
Franken Time-S-Cut szerszám IC 8mm-s lapka.
2181 rpm / 11000 mm/m 0.5-es fogás. :D
video már megvan, otthon majd feltöltöm és linkelem :))

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1659) nchelp válasza Petie (#1658) üzenetére


nchelp
tag

Így készül a narancsizzó golyósorsó :D

nchelp

(#1660) Petie válasza nchelp (#1659) üzenetére


Petie
veterán

:D van ideje lehűlni :D csak 3 percet megy :D teljes progi 10perc.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1661) Petie


Petie
veterán

na feltettem a videót :), enjoy :)

szakmai angol kérdés. a nemesítést jól puskáztam ki hogy quenched C40? sajnos ilyen téren az angolom még nem jó :(

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1662) nchelp válasza Petie (#1661) üzenetére


nchelp
tag

Kolléga, ez csalódás volt... Ilyen munkának egy sima döntött négyszöglapkás maró (D63), 2-3 mm fogás oda-vissza, 180-200 as vágó, élenként 0.15-0.2... nekem 5 lapkás van, 1000-es fordulaton 750-1000-es tolás, és mivel oda-vissza jár, meglepően hamar kész van. Rendszeresen használom, és a sima Garant katalógusból is jó a Korloy lapka, akár X42CrMo5-ben erre a technológiára.

Amitől most épp prüszkölök, az az X31Cr V5... Na, ez egy retek dolog marni. Zabálja a Sandvik lapkákat, mint állat...

A puska jó, itt tudsz ellenőrizni pl:[link]

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1663) Petie válasza nchelp (#1662) üzenetére


Petie
veterán

jó csak ugye minden cégnél mások a lehetőségek. nálunk nincs olyan maró amit mondtál.
fraisa van főleg. de az kibírt kemény 3 db-ot és szarrá ment a lapka. akkor cseréltük erre.

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1664) nchelp válasza Petie (#1663) üzenetére


nchelp
tag

Ebben a "lehetőség" dologban van valami... Néha én is összetenném a kezem bizonyos dolgokért...

nchelp

(#1665) zolikaDB válasza nchelp (#1662) üzenetére


zolikaDB
veterán

Az oda-vissza síkolás Hurcon nem kivitelezhető úgy, mint Fanucon vagy HDH-en. De nagyon anyagfüggő, h a műhelyben lévő szerszámok mit bírnak. Nekem is volt a múltkor olyan anyag, a youtube-os videóimban is szerepel, szegmens marása címen, hogy vagy 10 darab sandvik nagyolómarót megevett, mire elkészült... És nem volt más, és sürgősen kellett, mert a kimart alakzatba betét került, és hadd ne soroljam. Senki nem tudta, hogy milyen anyag, hiába kérdeztem, csak azt tapasztaltam, h kemény, mint az üveg.
Mint pl a héten érkezett meg a spéci fecskefarok maró, keményfémből aluba (?), fecskefarok profilú ó-gyűrű horonyhoz (baromállatok, miért nem jó a furatra egy sima fejsüllyeszték, vagy egy kör köré...). Szár 6mm hosszú, lélek 1mm átmérőjű... Ehhez csatlakozik a fecskefarok profil, meg ugye erősített szár megy a befogóba. egy 11.4-esre felmart süllesztékbe engedtem bele ezt a marót, és ezt bővítettem fel 13.5-re. 3 körből, ugye mélységben (1.75 mm) telibe. 8 darabot bírt ki. Utána gyorsacélból köszörültünk sürgősbe egyet, annak 6 mm-es lelke volt, kibírta mindet.
De pl a sandvik 16-os nagyolómaró úgy aprította a KO-s anyagot, mint a szart. Keresztirányban 11mm, Z-ben 5.5mm-es fogás. Hangja nem volt.

[ Szerkesztve ]

(#1666) powertom


powertom
csendes tag

Sziasztok!

Egy kis technológiai segítséget szeretnék kérni.
Saválobba dolgoztam már, de nagyon keveset. Most kaptam egy nagyobb sorozatot, ausztenites ötvözésüböl. Maró tömör keményfém 4-es, és 3-as perfor-os Hm carbid alcrona bevonattal. A forg adatok amit probaltam (4-es maronal) s8000 f240 (ezek ajanlott adatok) fogasmelyseg 0,4-d. A probléma hogy eszméletlenül le kellene csökkenteni a gépi idöt, de a szerszámnak is birnia kellene (valamennyire). A maró visz 50%-ba telibe 50%-ba meg kb negyede dolgozik. Szerintetek lehetne-e még a toláson feljebb venni? Fordulaton nem tudok az max 8000 :( A fogásmélységen még veszek ahol csak negyede dolgozik a maronak azt kb. 0,8-re akarom. Még az elsö darab van a gépen annak kb. 1/4-e van kész és már sorjáz rendesen.

(#1667) zolikaDB válasza powertom (#1666) üzenetére


zolikaDB
veterán

Akkor valszeg kopott... Én alig dolgoztam még KO-val, de a tapasztaltabbak szerint általános jótanács, hogy keresztirányban nagyobb fogás, Z-ben kevesebb, kisebb fordulat, mint szimpla acélnál azonos átmérőjű maróval, és lehetőleg locsolni kell rendesen. Ez nem mentesíti a főnöködet az alól, hogy vegyen célszerszámokat direkt ehhez az anyaghoz.
"eszméletlenül le kellene csökkenteni a gépi idöt" - ezt imádom. Csak ahhoz hülye a delikvens, hogy hogyan vagy mivel. Eleve olyan darab, ahol indokolt a 4-es maró használata, nem lesz olyan haladós, mint ahol egy 52-es pokolm feedmill használata az elvárható.

(#1668) powertom válasza zolikaDB (#1667) üzenetére


powertom
csendes tag

A szerszámmal probléma nincs, megfelelő az anyaghoz. Új a szerszám is. Akkor marad a tapasztalatszerzés, 2 darab után kiderül majd mit bír. Aztán majd ahhoz viszonyítok. A főnök tisztában van vele hogy nem kevés idő lesz nem is "hajt" inkább én vagyok az aki szereti nyomni neki:). (Ez van, hülye vagyok).

Pár hónapja dolgoztam egy canela 2 élű lapkás gyorsmaróval (F5000) K-s anyagot döngettem mikor egy pukkanás nagy csönd. Elpukkant a szerszám feje :Y . A maró nem ütközött semmivel, egyszerűen fogásba megadta magát. Hát igen a minőség. Mondjuk már használtan lett vásárolva, (óccsón) de akkor is.

(#1669) nchelp válasza powertom (#1668) üzenetére


nchelp
tag

Kolléga, azt mondod, saválló. A KO33, másképpen 1.4301 teljesen jól marható tapasztalataim szerint, inkább az vele a baj, hogy vetemedik, mint a képviselői tisztesség... Savállóban keményfémmel sem nagyon illik repegetni 80-90 m/min felett. Ez egy négyes marónál 6200-7300 körüli fordulatot jelent. Élenként max 2-3 század ennél az átmérőnél. Az alapvetően nem szerencsés megállapítás, hogy az a jó egy szármarónál, ha nagyobb szélességben, mint mélységben visz. Főleg nem saválló, rozsdamentes anyagoknál. Pont fordítva igaz, mivel az élek csavarva vannak, így folyamatosabb a forgácsolás, azaz nincsenek mikrorezgések, jobb a hőelvezetés, Nehezebben pattanik le a szerszám sarka! Ha teljes átmérőn dolgozik, ezen az átmérőn egy négy élű szerszám átmérő mélységben 6500-as fordulat mellett szerintem nem fog tudni többet 350-400-as tolásnál tartósan. De ekkor már igen jó a bevonatolásod. Én 4! hónapja tartok egy hosszú 10-es keményfém marót az egyik tárhelyen, jó, K-s tűréshez már nem használom, de ezzel a stratégiával még mindig jó falat felsimítani, bevégelni, a 2-3 százados tűrésekhez még teljesen jó.

Valóban, a szerszámot fojtsad nyugodtan vízbe, nem fog érte kiabálni. Viszont tovább tart, és lehetőleg nagyobb nyomáson, hogy ne tudja visszatekerni maga elé a forgácsot. Nikkelötvözet ragad, mint a takony. Nekem ez stabilan bejött évek óta.

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1670) zolikaDB válasza nchelp (#1669) üzenetére


zolikaDB
veterán

Jajj te! Hát én rosszul emlékeztem! :)
Íme, pont te írtad régen nekem: "Savállóban fokozottan igaz, hogy ha megoldható, inkább a fogásvétel legyen nagyobb, mint a marási szélesség. A fúróval sincs baj, csak nem szabad benne vastag magvút használni, és botrányos mennyiségű víz kell neki. Meg max. 20-as vágó..." :R Igazad van!
És az is teljesen igaz, hogy vetemedik. Van nálunk egy srác, aki kisebbfajta cuccokat csinál egy lepukkant egyszerszámos gépen, KO-sból. Csapágyas a gép. Na ezzel, és ilyen anyagban tűrtet csinálni igazi művészet! :U Néha én is besegítek neki egy-egy darab erejéig, de pl volt olyan alakzat, amit körbeütöttem, kifúrtam, és volt benne egy szép nagy lépcső, az anyag aljától számolva 10 mm vastag, megfordítva, síkolás után szabályosan elhajlott. Szemmel láthatóan :) Ilyenkor szoktunk ráhagyni jobban, hogy ha lehet, tehát ezek nem mennek készre, mint az alu.

(#1671) nchelp válasza zolikaDB (#1670) üzenetére


nchelp
tag

Igen, ezért szoktak ebből az anyagból kétoldalról jó vastagon ráhagyni, és azt felesben lemarni, a második oldalnál "visszahúzza" magát. Főleg a léc típusú alkatrészeknél jön be a mutatvány, ahol lehet két satuba fogni, csak hosszú alátét kell, ami át is fedi a kettőt. Ekkor a két vége leüthető a darabnak, középen meg a vetemedés nagyon szépen feszíti magát lefelé...

nchelp

(#1672) zolikaDB


zolikaDB
veterán

A portalmaros fotozkodos csaj volt tegnap a valo vilagban!

(#1673) Phülöp válasza zolikaDB (#1672) üzenetére


Phülöp
addikt

mire kijön, lehet perselyezni :DDD

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1674) zolikaDB válasza Phülöp (#1673) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hidd el, csinálnak azon bent még szoros illesztést is :P

(#1675) nchelp válasza zolikaDB (#1674) üzenetére


nchelp
tag

igazából ott a kérdés, hogy melyik/hány hajtókar lesz egy hengerben... :D

nchelp

(#1676) creed30


creed30
aktív tag

Sziasztok!
Államilag támogatott gépi forgácsoló képzésre járok,ez 4 modult foglal magába.Lehetőség lenne igaz már önköltségen cnc képzésen is részt venni (5.modul).Külföldi munkavállalás miatt szeretnék részt venni ezen (150.000 Ft/koponyából hozná ki a szaki).
Mivel a cnc is összetett (sokféle programnyelv és géptípusok),arra lennék kíváncsi (a külföldi munkavállalás lehetőségét figyelembevéve) hogy melyek azok a dolgok amelyeknek feltétlen benne kell lenniük egy jó cnc képzés anyagában.Nem szeretnék ugyanis pofára esni a képzés elvégzése után (cnc) és azzal szembesülni hogy nem a számomra megfelelő,gyakorlatban hasznosítható (külföldi munkavállalás) képzésen vettem részt. :Y :K
Köszönöm!

(#1677) nchelp válasza creed30 (#1676) üzenetére


nchelp
tag

Mit kaptál eddig?

nchelp

(#1678) creed30 válasza nchelp (#1677) üzenetére


creed30
aktív tag

Szia!
Ha a gyakorlatra gondolsz akkor esztergagépen már csináltunk külső-belső menetet,külső-belső kúpot,meg ami ezeknél egyszerűbb,maró,köszörűgépen gyakoroltunk.
Szeptember-márciusig tart a képzés,de úgy néz ki aki akar az januártól önköltségen heti 1 alkalommal cnc képzésen is részt tud venni.Hétvégén,mivel hétfőtől-péntekig gépi forgácsoló képzésen vagyunk.

(#1679) nchelp válasza creed30 (#1678) üzenetére


nchelp
tag

Igazából nem csak arra gondoltam. Mit foglal magába ez a képzés? A CNC nélkül, majd mit adna többet a CNC maga?

nchelp

(#1680) creed30 válasza nchelp (#1679) üzenetére


creed30
aktív tag

Neked milyen képesítésed van? (cnc-vel kapcsolatos)
Egyébként kis óraszámban magába foglal a képzés cnc ismereteket is,de elsősorban a sima esztregályos ,maró,köszörüs munkákkal kapcsolatos dolgokat,meg sok más ismeretet (műszaki rajz,anyagiseret,stb ) foglal magába.12(!) tankönyvünk van.

[ Szerkesztve ]

(#1681) creed30 válasza creed30 (#1680) üzenetére


creed30
aktív tag

Még annyit hogy elsősorban cnc-st keresnek külföldön és nem sima esztergályost ha jól tudom,márcsak a kereseti szempontokat figyelembevéve se mindegy,nem?

(#1682) creed30


creed30
aktív tag

A lényeg még mindig a következő:

Mivel a cnc is összetett (sokféle programnyelv és géptípusok),arra lennék kíváncsi (a külföldi munkavállalás lehetőségét figyelembevéve) hogy melyek azok a dolgok amelyeknek feltétlen benne kell lenniük egy jó cnc képzés anyagában.Nem szeretnék ugyanis pofára esni a képzés elvégzése után (cnc) és azzal szembesülni hogy nem a számomra megfelelő,gyakorlatban hasznosítható (külföldi munkavállalás) képzésen vettem részt. :Y :K
Köszönöm!

(#1683) péterd válasza zolikaDB (#1672) üzenetére


péterd
csendes tag

jaja én is meglepődtem

(#1684) Phülöp válasza creed30 (#1682) üzenetére


Phülöp
addikt

Gyors kérdés: a célország nyelve megy anyanyelvi szinten?

Csak azért kérdem (és ebben szerintem nchelp kolléga is megerősít), hogy ha nulla tapasztalattal (egy suli elvégzése pont ennyit ad) kimégy külföldre, nem sok sikered lesz, ha nem érted meg pontosan azt a segítséget, amire szorulsz szakmailag. Vagy éppen nem tudod elmondani a problémádat, és nem tudsz kérdezni.
Szerintem vagy szakmailag kell nagyon spilernek lenni, és akkor elég az alap nyelv, vagy fordítva (de ez sokkal cinkesebb).

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1685) creed30 válasza Phülöp (#1684) üzenetére


creed30
aktív tag

Szia!
35 éves vagyok,dolgoztam már több ízben Németországban (teljesen más területen).Ha nem is anyanyelvi szinten,de meg tudom magam értetni,tehát német nyelvterület érdekelne.Azt meg tudom hogyha lehetőségem lenne kimenni,előtte a szakmai nyelvet kellene tanulnom.
Namost te tudnál KONKRÉT választ is adni a kérdésemre mindezek tudatában? :B :P

[ Szerkesztve ]

(#1686) Phülöp válasza creed30 (#1685) üzenetére


Phülöp
addikt

Ha tudod a nylevet, valóban könnyebb dolgod van.
Nem azért kérdeztem, hogy beléd kössek (válaszodban némi ingerültséget érzek)

Konkrét választ nem tudok adni neked (pedig 2 napja gondolkozom, mit lehetne okosat írni).
Idestova 17 éve vagyok a szakmában, és mindig tudtam tanulni valamit, mindig volt újdonság.
Nagyon cégfüggő, hogy mire van szükség. Van ahol, nagy hegesztett szerkezeteket kell megmunkálni forgatott fejjel, van, ahol kis szériák mennek satuban, van, ahol javarészt alumíniumot munkálnak meg, de van, ahol meg rozsdamentes acélt. A felsorolt esetek közül egyik technológiája se húzható a másikra.
Javarészt az adott helyzet dönti el, mire van szükséged.

Egy dolog van, ami mindig jól jön (és remélem, a többiek folytatni tudják a listát): ha a paraméteres programozást ha vágod, az sokat segít.

Igazából szerintem a legfontosabb a szemlélet berögződése. Ha a szükséges lépéseket le tudod játszani fejben, onnan kezdve mindegy, milyen vezérlőt tolnak a kezed alá.

Nem tudom értelmesebben elmagyarázni, kérem kaccsojja ki. :Đ

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1687) creed30 válasza Phülöp (#1686) üzenetére


creed30
aktív tag

Kedves iguana nem volt semmi ingerültség soraimban,az elpiruló fej az én értelmezésemben inkább rösteltséget jelez,a kidugott nyelvben sincs semmi rosszalló ha érted.........
De most már kezdek ingerült lenni :DD
Viccet félretéve hálás köszönetem,segítettél! :R
Az általad beírtakhoz hasonló konkrétumok érdekelnének még,elvileg januártól indulna a már önköltséges cnc-képzés.Szeretnék minél felkészültebb lenni,meg tényleg olyat tanulni ha már pénzt adok ki rá aminek hasznát veszem a gyakorlati életben.

[ Szerkesztve ]

(#1688) Phülöp válasza creed30 (#1687) üzenetére


Phülöp
addikt

A legnagyobb hasznát a gyakorlatnak fogod venni.
Tapasztalatból tudom.
:)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1689) nchelp válasza nchelp (#1679) üzenetére


nchelp
tag

nekem semmi CNC képzettségem nincs... Marós szakmám van...

nchelp

(#1690) Phülöp válasza nchelp (#1689) üzenetére


Phülöp
addikt

15 évig én is így voltam vele
szép szakma

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1691) nchelp válasza creed30 (#1682) üzenetére


nchelp
tag

Ami nagyon fontos: legalább egy, de inkább kettő, az iparban elterjedt, valóban használt vezérlés paraméterezési szintű ismerete. Tehát, ha az NCT-t nyomják, akkor felejtős, ha a Hunort, akkor golyót nekik, nem pedig pénzt.

Miért fontos a több, azaz legalább kettő? A többféle menüismeret nagyban elősegíti egy újabb vezérlőre a zökkenőmentes átállást. Nem okoz gondot hamar megtanulni egy harmadikon a bemérést-beállást, ilyesmiket. Ezek létfontosságúak. Ha ezen elbuktál, fél óra múlva már nincs állásod.

Iszonyat fontos a stabil rajzismeret! Enélkül neki se állj! Főleg, ami a vetületeket illeti Erre felfelé igen szeretik azt a mocsok amerikai vetítést... hamar benézi az ember, ha nem figyel!

A közhiedelemmel ellentétben, itt sincsenek a cégek mindennel ellátva, meglepődnél, ha tudnád, mennyi minden tud hiányozni egy német műhelyből. Tehát fontos a jó szerszámismeret, a "mit mi helyett" okán is, de gyakran kell tudni szerszámot élezni kézből, fúrót szinte biztos.

Ám azt gondolom, mindezek magukban, vagy így együtt sem érnek sokat, ha egy adott gyártási ágban még nem szereztél kis gyakorlatot, ha nincs meg a magad erőssége. Mert ezzel tud az ember nagyot durrantani, erre lehet igazából építeni, ez a mag úgymond, amiből kikel a CNC-s... Különösen úgy, hogy májustól nem csak nekünk szűnik meg az engedélykötelezettség, de pl a tótoknak, lengyeleknek is. Uraim, most borítékolom, irgalmatlan tülekedés, és iszonyatos bérpusztítás lesz a németeknél. Ami nem egyedi gyártás, ott sírni való fizetések lesznek. (már most is közel van)

Ha ezek megvannak, azt mondod, dolgoztál már kint, a nyelvvel nem lesz gond. A napi rendszerességgel használt eszközök nevét illik legalább a kiutazás hetében megtanulni. Ez egy erős kezdésnek így jó, amit leírtam. Ezzel már nem fog rezegni a léc.

A mérést nem említettem, mert az annyira alapkövetelmény, hogy ezt azért kinézném egy olyan emberből, aki eleve a külföldnek tanul...

nchelp

(#1692) nchelp válasza Phülöp (#1690) üzenetére


nchelp
tag

Ma sem érzem szükségét, hogy legyen...

nchelp

(#1693) creed30 válasza nchelp (#1689) üzenetére


creed30
aktív tag

hát akkor nehezen tudnál tanácsot adni! :Y :D

(#1694) creed30 válasza nchelp (#1691) üzenetére


creed30
aktív tag

Hálás köszönet az újabb konkrétumokért mester! :R :R :R
Szóval te a germánoknál nyomod.Igen azt tudtam hogy a műszaki rajzra nagy hangsúlyt kell fektetni,erről az amerikai vetítésről is tanultunk már.
Erről az engedélykötelezettség megszűnéséről még nem hallottam,most szomorúan konstatálom. :F
A szaki mintha említette volna a Hunor kifejezést az elbeszélgetés alkalmával :F .
Na ennek holnap utánakérdezek.Köszi az infót! :C

"Ami nagyon fontos: legalább egy, de inkább kettő, az iparban elterjedt, valóban használt vezérlés paraméterezési szintű ismerete. "
Mester de melyek ezek az iparban elterjedt, valóban használt vezérlések? :U

(#1695) Phülöp válasza nchelp (#1692) üzenetére


Phülöp
addikt

nálunk is a cég erőltette
ki is fizette, fél évet kellett aláírni érte
ki tudja, mikor kerülök olyan helyzetbe, hogy szükségem lesz rá - van olyan cég, amelyik a papírt (is) nézi

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1696) Phülöp válasza creed30 (#1694) üzenetére


Phülöp
addikt

Heidenhain, Sinumerik, Fanuc - ezekkel biztos nem lősz mellé.
NCT csak itthon megy, Hunor meg olyan szinten túlhaladott, hogy jóérzésű ember ma már nem nyúl hozzá.

csak hogy átérezd:

hunor

vs

heidi
sinumerik

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1697) nchelp válasza creed30 (#1694) üzenetére


nchelp
tag

Annak, hogy megszűnik a munkavállalási engedély, nem tudom, hogy örüljek-e, vagy sírjak inkább miatta. (Személyes okokból mindenesetre kib@szottul dühös vagyok érte, ha eszembe jut) De azért most szólok: hölgyek és urak, azon kívül is rohadt sok papírmeló van annak, aki magában akar kijönni, önállóan. És ezekben a cég nem valószínű, hogy segíteni tud, pláne akar...

Vezérlő terén Siemens helyett tudnám javasolni Mazak-Mazatrollt... gyakrabban látni ezt álláshirdetésekben.

Nem vagyok mester... (bár a franc tudja, chef-nek, Meisternek hív mindenki, még a tulaj is, mert fél 8 helyett inkább csak 8-ra érek be... :DD ) És igen, Oberhausenben dolgozok.

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1698) creed30 válasza Phülöp (#1696) üzenetére


creed30
aktív tag

Úgy néz ki NCT gépen fog történni a betanulás.
nchelp kösz még nem hallottam erről a Mazak-Mazatroll-ról,de már látom itthon nem nagyon lesz lehetőségem ilyeneken tanulni. :F

(#1699) nchelp válasza creed30 (#1698) üzenetére


nchelp
tag

Látom, nem érted: ha otthon nem szedsz össze magadnak egy jó szakmai alapot, akkor jobb, ha el sem indulsz külföldre. Nem rád akarok célozgatni, amikor azt mondom, hogy "bénagéza" van itt is elég, sőt néha az az érzésem, hogy más sincs, amikor a tulaj, vagy a kolléga mesél... Rajnát lehet velük rekeszteni. Mindegy, koncentrálj HH, HH-Millplus, Fanuc lehetőségekre. NCT annyiból jó, hogy a programnyelv majdnem teljesen Fanuc, csak a gyakorlatban eléggé nudli... Azzal a vezérlővel elég nehéz használható forgácsoló gyakorlatot szerezni, egész egyszerűen azért, mert az NCT bizonyos megmunkálásfajtákra gyakorlatilag alkalmatlan...

nchelp

(#1700) creed30


creed30
aktív tag

Közben változott a helyzet,úgy néz ki mégis lesz lehetőség normális képzésen részt venni,de ez csak 1-2 hónap múlva körvonalazódik pontosan. :))

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.