Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
szevasztok
éreztem hogy ilyen topic is van ph-n
én is cnc-sként dolgozom, és olyat szeretnék kérdezni, hogy mostanában mennyit keres egy cnc-s akinek cnc gépkezelői papírja van?
önállóan dolgozom, egyedi gyártás van nálunk. gépbeállítást, programírást, szerszámbemérést-cserét én végzem.
lassan fizetés emelésért akarok felmenni már így 2 év után, aztán utána szeretnék járni, hogy mi meg merre
remélem tudtok segíteni, üdvॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
köszönöm
előző kérdésekre azért nem válaszolok amiket feltettetek, mert elég bonyolult ez a cég
és nem akarok itt regényt írnimajd követem itt az eseményeket.
én Fanuc-on programozom, de heidenhein-t tanultam, bár sokat elfelejtettem abbólvan még nálunk egy biglia cnc eszterga, azon is fanuc van, illetve egy hurco. hurco-t még nem tudom kezelni, de majd eljön ennek is az ideje
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #739 üzenetére
a cégnél a cnc-sek szerencsére nagyon segítőkészek ha úgy lesz hogy hurco-hoz kerülök akkor megtanítanak, de most sajnos válság miatt egy műszak van, és foglalt a gép, meg megvannak oda az emberek bár tavaly volt szó róla hogy jön egy nagyobb Hurco szerszámlapozás miatt de sztem a válság közbe szólt és tolódik a dolog.
ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
-
veterán
na akkor nem csak én gondolom hogy ez g*ci kevés
mikor egy éve voltam ott jött be a válság és az olasz anyacég főnöke kiadta az ukászt hogy nincs fizu emelés
de még inflációkövetés se volt
és hát mikor megtudtam egy egyszerű darabolós, aki nem csinál sok mindent egész nap kap br600at az betett...ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
Egy kis marás
telefonnal vettem fel, sorry a minőségértॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #760 üzenetére
csípem ezeket a gyors marásokat
gyorsan fel is tettem kettőt youtube-ra, eddig nem akartam mert nagyon nem látszik sok
Hurco-n ment a móka, régen volt már talán 6000es tolás volt és 0.2-es fogás.
illetve fok alatt süllyedés.ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #762 üzenetére
áá az vicces lehetett
nálunk cégnél csak akkor remeg a fal mikor a nagy Cincinatti FTV 850-1200 beindul durvába pl 59es telibefúró mikor furaton megy át vicces hangja vanॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #765 üzenetére
igen, ilyen a mienk is, csak kisebb az asztala.
bontani nagyon jók igen, csak az a baj hogy elvárják az embertől hogy 2 százados tűréssel dolgozzanak utána rajta
nem én dolgozom rajta, de egyik kolléga észrevette hogy már z-ben nem ugyanoda pozicionál vissza kicsit ki van szegény
kolléga vissza akarta küldeni z-ben simítani és hát húzott bele akkora lépcsőt hogy egyből selejt lett a darab...nálunk 5 cnc gép van. 1 hurco vmx 42, 22 cincinnati arrow 750, akkor ez az ftv amit előbb írtam, meg egy biglia eszterga- ez meg nem tud már központba fúrni eléggé leharcolták az idők folyamán
-
veterán
amin én dolgozom kis cincinatti arrow 750 az reggel még a 20-25 perces melegítő program után is csal z-ben +0.04-et, szerencsére pluszba így nem lesz kuka a darab egyből
aztán 1 óra múlva már jól beáll.szerk: üdv
[ Szerkesztve ]
-
veterán
ma lehalt a Hurco
aztán megjavítottuk.hátul a dobozában a proci hűtő kicsit csámpásan állt. utóbb kiderült hogy a proci hűtő keretének az egyik lába elfáradt és elengedte a rögzítőt. procit is kihúzta vicces volt.
kötegelő megoldotta sufni tuning...ma befejeztem két jó munkát, mindkettő bronz volt. valami dohánygyárnak csináltuk.
egypár kép akit érdekelॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #781 üzenetére
fogás közben nekünk régebben állt le a kis cincinatti, simán leverte magát és újraindult. és olyankor esett a főorsó is pár tizedet. volt is hogy tűrt felületet simítottunk vele és akkor indult újra. kuka is lett 2 műszak munkája...
a megoldás nekünk a 12 V-os táppal volt. ingadozott és az vágta le magát.nagy cincinatti ftv-n meg a kézikerék zsinórja volt megtörve a sok mozgatástól. azt is forrasztgatták
szerencsére aki a fanuc-tól szokott hozzánk járni srác az marha okos és ügyes és nagyon hamar megtalálja a hibákat mindig.
-
veterán
üdv
azon agyalok hogy tovább kéne képeznem magam. ilyen cad/cam programozói tanfolyamok érdekelnek, tudtok erről valamit? merre érdemes? hol adnak jó képzést?
Budapest (inkább Buda), Győr, Székesfehérvár errefele keresgélekॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
Te Angliában merre fele vagy?
Én jövőre tervezem a kimenetelt, most még elkezdtem egy tanfolyamot (CAD-CAM informatikus cnc-programozói) és ez egy éves lesz így meló mellett.
Mennyivel lehetne ott kint elhelyezkedni olyan helyen ahol gondolkozni is kell? programokat írni és nem csak zöld gombot nyomni?
bátyám Banbury-ben van, bár ő nem cnc-zik, de így sztem arra a területre koncentrálok első sorban majd meló keresésbenॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
Értem
köszönöm az infókat.catia nem lesz a tanfolyamon, de próbálok szerezni majd valami tananyagot hozzá és magamtól tanulgatni. a tanfolyamon EDGE-CAM, SOLIDCAM, MASTERCAM, OpenCAD lesz, ahogy olvastam az ismertetőt, de kezdésnek biztos jó lesz
fizetések elég jók. csak nem tudom, hogy frissen odakerülve hogy lehet bekerülni egy íróasztal mögé mondjuk.
-
veterán
Holnap szerszámteszt lesz nálunk
vett a cég egy 63as Seco gyorsfejet síkmarásra, 6 vagy 7 lapka megy bele, lapka 6 élű vicces lesz
1.223-as szerszámacélba lesz használva főleg nagy kibontásokra. használtunk seco duratomicot (ez egész jó volt), utána ceratizit 40es gyorsfejet (ez elég kaki volt :S) aztán 2 napja kilapkázta magát és ezért hozatta ezt a főnök.
paraméterek 600as fordulat 500as tolás 7,5mm fogás kíváncsi leszek majdॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
Na csak sikerült egy videót csinálnom
Sajnos tesztnél nem voltam ott ahol telibe is vitt a maró
Seco Square 6ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
üdv. sikerült valamit megütyködni?
Mi paraméterezni szoktuk a helikális marást:
N10 G0 X0 Y0;
N20 #1=0;
N30 G1 G41 D1 X0 Y30;
N40 G3 X0 Y30 I0 J-30 Z#1;
N50 #1=#1-2; (egy kör alatt a süllyedés)
N60 IF [#1 GE -30] GOTO40;
N70 G3 X0 Y30 I0 J-30 Z#1 (ez tesz még egy kört legalul, hogy ne legyen benne lépcső)
N80 G1 G40 X0 Y0;
N90 G0 Z100;Remélem tudtam segíteni valamit
vezérlés: Fanuc Series 18i-Müdv
-
veterán
D1 a szerszám sugárkorrekciója
GE az a kisebb egyenlő tehát ha eléri a -30at akkor nem fog tovább menni.
ha pozitivba mész, pl síkmarásnál szoktam még y-ban lépkedni akkor LE-t kell írni.N70-nél igen, megőrzi a gép a fejében a paraméter értékeket ezért lesz -30. lehet z-30 is illetve sztem z nélkül is, igen igaz.
én a paraméterezést napi szinten használom. főleg bontásnál és síkmarásnál amikor z-ben y-ban kell lépkedni.
pl: síkmarás z-ben és y-ban lépkedve 0.2 mm simítással a végén.
darab 100*100 (z-ben van rajta 5mm) nullpont középen. szerszám legyen 20as most, mert miért neN10 T1M6;
N20 G90 G54 G0 X65 Y-45 S2000 F600 M3;
N30 G43 H1 Z20 M8;
N40 #1=4.2;
N50 #2=-45;
N60 G0 X65 Y#2;
N70 G0 Z[#1+5];
N80 G1 Z#1;
N90 G1 X-65;
N100 G0 Z20;
N110 #2=#2+15;
N120 IF [#2 LE 45] GOTO 60;
N130 #1=#1-2;
N140 IF[#1 EQ -1.8] THEN #1=0;
N150 IF[#1 GE 0] GOTO 50;
N160 G0 Z100;nos itt annyi történik hogy #1 lépked Z-ben, #2 lépked y-ban. látszik hogy a #2-es feltétel előbb van, ezért mindig egy síkon mászkál a maró amíg el nem éri az y45-öt amikor tovább ugrik a program a következő z síkra és y-nt elnevezi újra -45-nek és kezdődik elölről a marás.
N130 és N140nél az történik hogy 2 mm-ként lépkedek. 4.2, 2.2, 0.2 és következő lenne a -1.8 és amikor ez teljesül elnevezi #1-et 0-nak és ott a 0.2-es simító fogás.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #1062 üzenetére
jah értem
engem most tanítottak be Hurco-ra és azon dolgozom most már 1,5 hete.
de ezen a Hurco-n nincsenek ilyen program részletek amiket be tudnék másolgatni sajnosॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #1064 üzenetére
na én meg épp melóztam, de batyo kolléga jól leírta a dolgokat
egy kis hibát vétett, de lényegtelen. konturkövetés: bal.letörést nem tud csinálni sajnos csak lekerekítést. letörést azt mi egyenessel csináljuk és kész.
az a jó hogy nem sokat kell gondolkozni és számolgatni, mivel a beviteli egység egyben egy számológép is.
pl az előző példán ha 1*45 fokot akarok az élekre tenni akkor beírom hogy 160-1 x-re bevitel és 159et beveszi.
letörést egyenesekkel csináljuk.további hiba a gépnél hogy nem lehet levenni a potit 0%-ra, előtolást, gyorsjáratot. ez kicsit idegesített az elején. van egy gomb ami a poti 0%-ot jelenti kb. azt kell nyomogatni
jó dolog. pl ha van egy bonyolult kontúrod (pl a kurzuson ezt a munkadarabot programoztatta velem a szaki), akkor ha nincsenek megadva konkrét értékek, pl egy rádiuszos ívnek a középpontja, vagy vége ilyesmi, akkor csak annyit kell beírni amit tudsz, utána mész a következő részre amit már lehet tudni és egy idő után összeköti, kiszámolja magának a gép az egészet.
A Hurcot az amerikai piacra csinálták, ahogy mesélte a Singár úr (ő a magyarországi Hurco képviselet és tanár is), mert a négereknek 2-3 nap alatt elmagyarázták és utána szög egyedül tudtak rajta dolgozni nekem bonyolultnak tűnt míg a kollégáim dolgoztak rajta, de így hogy megtanultam nagyon egyszerű. én nagyon szeretem
-
veterán
válasz zolikaDB #1071 üzenetére
Nagyobb kibontásokat fészkeket zsebként kezeli és kiszámolja magának az útvonalat és úgy kiszedi, kimarja. lehet neki adni átfedést és akkora átfedéssel dolgozik (%-os).
illetve lehet programozni szigeteket is és akkor az kimarad többit lemarja
majd csinálok képeket ha lesz kis időm és rakok fel szemléltetésnekparaméterezni mit szeretnél?
fokos gondolatod a Z-X vagy Z-Y tengelyre érted? kúpot még nemtok marni, de valahogy lehet azt tudom láttam már papíron valami ilyesmitbatyo85: üdv 3d nekünk se lett megvéve, de van 3d ív, bár azt nem tudjuk mit jelent, nem is használtuk még
igen programozni nagyon könnyű ezért is egyszerű a megtanulása sztembár ma egy újabb hibába futottam (ezt mondjuk zolikaDB-nek mondom)
a gép mindent programba ment. tehát a szerszámlistát, munkadarab nullpontot, és magát a programot is egy programként kezeli.
pl ma dolgoztam egy alkatrésszel és be volt szerszámozva minden és ezt a szerszámlistát visszük tovább és tovább, cserélgetjük a szerszámokat ha úgy adódik, de mindig a legutolsó program szerint van a szerszámzat. papíron mindenképp vezetni kell hogy mi található a gépben, mivel rugalmasan kezeli a szerszámokat. pl T1-et beteszi a 18as fészekbe és ha pl jön T2 akkor a T2 kerül a 18ba és így tovább
ma kaptam egy visszatérő munkát amiben teljesen más a szerszámzat, ezért az egész gépet ki kellett pakolnom és aszerint (ha csak nem akarom megírni újra a programot) kellett beszerszámoznom. ilyenkor látszik hogy a Hurcot inkább tömegtermelésre csinálták, nem pedig egyedi gyártásra.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #1076 üzenetére
azt hiszem értem
ilyet nem tanultam, nem csináltam én, szerintem még a többiek se csináltak ilyet.
nálunk nincs ilyen speciális letörés, ha meg van pl 30 fokos akkor arra van állítható lapkás saroktörőnk.Ha lenne 3D-opció a gépben akkor szerintem meg lehetne
-
veterán
válasz zolikaDB #1083 üzenetére
üdv, bocsi hogy csak most írok, de hétvégén sok volt a tennivaló kicsit fáradt vagyok most, ezért a 1081-es kérdésed nem nagyon értem
a hatszöget ma leprogramoztuk, mert reggel láttam hogy erre kíváncsi vagy
szóval nem tudjuk a sarokpontokat. nem lényeg
de mindenképp kell tudni hogy milyen hosszú a hatszög oldala, illetve hogy hogyan áll.
Csináltam egy skiccet, nincs forgatva 10mm-es oldal.
Nullpont hatszög közepe. ez igazából marhára mind1, hogy mondjuk egy bonyolultabb alkatrészen belül hol van a nullponthoz képest a hatszög közepe, mert el tudjuk tolni pozícióba a hatszöget.
Kicsit ügyeskedni kell majd a darabnál. (megjegyzés: a képeken ahol a SZÁM szerepel a számok (x,y,xy-hossz,szög) előtt azt a gép számolja ki.
1. mondat így néz ki. adatokat kitölteni értelemszerűen. (Z-start: ahonnan G1-el megy már a maró és ettől számolja az első fogást is, Z-le: végső mélyeség, fokozat mélység: a lépték, ha 0 akkor egybe szedi le.)
Amit itt hirtelen tudunk az az X-start, ami -5, mivel 10-es az oldal. Az Y-t nem tudjuk, nem akarunk számolni. Oda beírunk valami megközelítő értéket hasraütésszerűen, ezt majd a végén ki fogjuk törölni és akkor átszámolja magának az egészet.
1. szegmens: itt megadjuk amit tudunk megint csak. x-vég, xy-hossz, és a szög. többi üresen marad, nem írunk semmit. (itt adunk előtolást is a marónak, nem az első mondatban,mivel tudunk szegmensenként előtolást választani, mondjuk ha egy sarokba megy be a maró ahol többet visz akkor visszavehetünk az előtolásból.
2. szegmens: itt is azt írjuk be amit tudunk. Y-vég ami 0, xy hossz, és a szög.
és egy így megy tovább a többinél is.
szegmens 3-4-5-6
7-es, utolsó szegmens meg egy kis tovább küldés hogy ne hagyjon pöcköt.
ezután töröljük mondat 1-ben az y-nt és kiszámolja körbe az egészet.
így néz ki a végső kontúr. (sárga szaggatott vonal maró útvonala, kék vonal a kontúrKb ennyi
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #1087 üzenetére
két képernyő van, csak a jobb oldali amin a kirajzolás is van az halott és nem cserélik ki. próbálták megjavíttatni, de 1-2 órát bírt és újra kiment
szóval most rá van kötve egy monitor és így dolgozunk tiszta szánalomelőző kérdés: nem programozzák cam-el, mi írjuk meg a progit a gépen. ha bonyolultabb ív van akkor csak dxf-be lehozzák és beolvastatjuk és ennyi. progit még nem küldtek így rá úgy tudom. talán régebben, de akkor még nem voltam ott
-
-
veterán
válasz zolikaDB #1156 üzenetére
hát ő izé
hurcon Z-eltolás és szerszámnullpontok (nem szerszám hosszak) vannak igazából.
mi úgy vesszük fel a szerszám nullpontokat, hogy az asztalon van egy fix hely, és mindig ott veszem fel a szerszám nullpontokat raporterrel. ez ad egy Z-síkot. és ez lesz minden szerszámnak a z síkja mert ugye szerszám nullpontok vannak.
aztán mikor beteszek egy darabot amit meg kő munkálni, akkor behívok bármilyen szerszámot és a darabot megérintem vele, vagy raporterrel alácsuszigálok és mikor szoros akkor letekerek valamennyit hogy legyen felhúzva a z 0. mikor ott állok ahova akarom a dolgokat, bemegyek munkadarab nullpont felvételbe és nyomom az F7-et a z-nél, kézikereken meg a kis gombocskát. és lesz egy eltolásom. ha rapcsival vetted fel akkor még bekell írni egy (50es rapcsinál) 50- eingabe-t.x,y-ban meg szélkeresővel vesszük fel a nullákat, simított felületnél meg órával közepelünk. és be kell lépni ahol lesz a munkadarab nullája és munkadarabnullpont felvételben x,y F7 F7.
remélem érthető
-
veterán
válasz zolikaDB #1159 üzenetére
nincs mit, segítek ha tudok
- nálunk egy megbeszélt hely van az asztalon és mindent ott mérünk be. van egy köszörült alátét és arra még rátesszük a rapcsit és úgy mérjük be. alátét azért van, hogy ne menjünk le z végállásra.
- nem vonok ki semmit a gépi nullpontból. csak simán rámegyek a szerszámadatoknál arra a helyre ahol van a szerszám nullája és ott nyomom meg a kézikeréken a beméréses gombot. a kis picit jobb sarokban. a szerszámok nullpontjai így mindig egy Z-síkon vannak. csak ugye változni fog az érték mivel a gépi nullponthoz képest van megadva ott az érték a szerszámadatoknál.
- ha húzol egy síkot egy szerszámmal akkor a mdb nullpont-nál a z-eltolásnál nullázod a z-t a kis pici gombbal és akkor megkapod a Z nulla eltolást a szerszám nullpontokhoz képest. és az mindig megmarad a következő 100 db-nál is.
-3d-tasterünk is volt csak elvitték másik gépre mert ott lerongyolták a sajátjukat így mi sima órával és szélkeresővel dolgozunk.munkadarab nullpontok a programon belül mentődnek.
Hurcon a program áll:
- munkadarab nullpontból
- szerszámadatokból
- programparaméterekből ( itt vannak a biztonsági síkok meg elemelés stb, nagyon nem nyúlkáltam benne )
- mondatokból ami ugye maga a programod, a marások, fúrások stb stb.ezek mind egy fájlban tárolódnak hogy ha mented a programodat a zusatzban. tehát ha visszahívsz egy régi programot akkor minden visszatöltődik.
-
veterán
válasz zolikaDB #1161 üzenetére
- lemész a köszörült alátét + rapoterre -> tkp itt méred be az összes szerszámot: akkor az adott szerszámnál (szersz száma:1, típus: síkmaró oszlopra gondolsz ugye? bocs, de még nincs előttem a display teljesen) nullázhatok? (ez tkp olyan, mint az L HDH szerszlistában?)
igen az az oszlop. hát nem nullázásnak mondanám, hanem bemérésnek, csak ez lesz szerintem a szerszámok által használt nullasík. és igen itt is egy hosszértéket fogsz megkapni ami a gépi Z nullától számolja, nekünk -500+-os értékek, annyira van a Znullától a szerszám nullpont.
- ha húzok egy síkot, akkor a mdb nullpontnál a Z eltolásnál nullázod a Z-t -> akkor behívok egy bemért szerszámot, síkolok, akkor a MDB bemérés menüben nekem a Z eltolásnál ki fog írni egy értéket? Azt a gép is kíírhatja, nemcsak én vihetek be oda számot? És akkor innen hogyan tovább? Ezt nem értem. Síkolok, Z eltolás nullázva, de mit is kéne megkapnom???
igen mdb nullpontál a z eltolásra állok a kurzorral és ott nyomod meg a bemérés gombot.
ha pl tegyük fel lesíkolod a darabot, vagy ugye akkor egy Z síkon. bemész a mdb nullpont felvételbe és a Z-eltolásra állsz a kurzorral és megnyomod a bemérést. itt meg azt a számot fogod látni ami a szerszámnullpontokhoz képest eltolás. minuszos érték lesz sztem, vagyis nekünk az mert mindig magasabban dolgozunk mint ahol bemérjük a szerszámokat, azért minusz mert elvesz a Z hosszból a cucc.- ha írok egy progit, azt értem, h abban vannak mdb nullpontok, azt fentebb néztük, szerszadatok -> ezek resetelődnek, ha másik progit hívok be? A szerszám típusai is, vagy csak a szersznullpontok?
A programparaméterekben megadott értékek minden progira érvényesek?ha másik progit hívsz be akkor annak a proginak a szerszámadatai lesznek benn az agyába. ha így indítanál el egy progit akkor tuti csatt lenne, mivel van benn szerszám de más adatokkal dolgozna. tehát ilyenkor mindig azt csináljuk hogy kitárazunk és berakjuk a behívott program szerint a szerszámokat és újra bemérjük őket. ez egy hátránya a Hurconak sajnos tömegtermelésre van csinálva a Hurco rendszer, nem az egyedi alkatrészekre
programparaméterekben meg az is csak az adott programra hat. mert az is jön vele együtt.ja meg egy kis kiegészítés.
van egy olyan rész hogy Funkció beolvasása. ennél be lehet olvastatni másik programból, az adott programba adatokat. pl mdb nullpont, szerszámadatok. szoktam ezt is használniॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #1164 üzenetére
- ha a módszereddel bemérek egy rakat szerszámot egy köszörült raporteres síkhoz, akkor a köv munkánál is elég csak 1 szerszámot hozzámérni a munkadarabhoz, a többi nullpontja is odakerül (ha ugye a lista ugyanaz, a szerszámok méretével együtt, és a köv progiban is ugyanazon számmal szerepelnek ugyanazon szersz-ok)? --->
mivel egy síkon veszed fel a szerszám nullpontokat, és ahhoz a síkhoz képest Z-eltolással határozod meg a munkadarab z nullpontját, ezért igen
köv progiban igen benne lesznek a szerszámok ha cipeled magaddal a szerszám listát.én ugy szoktam csinálni hogy ha másik meló van akkor pl elmentem amivel épp dolgoztam. utána még egyszer elmentem egy másik programként ami a következő alkatrész lesz, csak amikor már elmentettem törlöm a mondatokat és így megmarad a szerszám lista és a mdb nullpont, de a mdb nullpontot ugyis átírod szoval ami megmarad az a szerszámlista. és így lehet cipelni tovább a szerszámlistát.
2. ehhez. nemtom mekkora a szerszámtárad, nekünk 24 szerszám fér bele. de kb 2-3 hetente mindig új listát írunk, hogy mi van benn.
fontos. mindig vezesd papíron mi van benn a tárban, mert különben nem fogod tudni és belebonyolódsz mi mindig listát írunk A4-esre T1-től T24-ig beszámozzuk és felírjuk mi hol van, ha úgy van akkor átmérőt is írunk mellé ha pl H7-et csinálunk.- arra gondoltam, h mi lenne ha pl az 1-es szerszám lenne a TASZTER?! Munka előtt betenném, felveszem a szerszámnullpontot vele, ugye akkor jön a többi nullpontja is vele, és esetleg meg tudom keresni egy esetleg amorf már megmunkált forma legmagasabb pontját is, ha kell - ezt egy maróval nehezebb lenne kivitelezni
sztem jó az elgondolás. csak akkor ezt is be kell mérni, bár nemtom hogy mennyi hűtővíz csöpögne rá a tárban, bár ha kiveszed akkor nincs gond, csak akkor egy fészekkel kevesebbet tudsz használni :S
- a másik, ami eszembe jutott, hogy ha van egy darabom, körbeütöm, síkolom, és fordítom, van rajta fölösleg - én meg nem tudom az alátétre beírni, hogy -20 (készméret), akkor az alátétre felteszek egy raportert, akkorát, mint a kész méret, és ennek a tetejére veszem a munkadarabnullpontot.
vagy húzol rajta egy síkot Z-eltolásnál bemérés, utána mérsz egyet tolómérővel, vagy mikróval és eltolod a Z-t
de kb én is így szoktam. alátéten 50es rapcsival Z-t bemérem. utána letolom 50-el hogy megkapjam az alátétet, és utána hozzáadom a Z magasságot ami lesz a kész méret oszt ennyi. nem kell kirakni, mittomén 57,5-öt
-
veterán
jaj iso kimaradt
még nem programoztam hurco-t isoban. a saját nyelve sztem sokkal jobb és gyorsabb. nem kell pöcsölni a számolgatásokkal, ha esetleg van egy bonyolultabb kontúr amin nincs megadva minden méret.
szerk: ja meg még egy dolog, bár ez inkább marhajó feature
tegnap elment a levegő a gépekről. cincinattik sorba megálltak szerszámcsere közben hurco az nem, érzékelte hogy gáz van, megszakította a programot és felállt pihenő állapotba (mintha a sárga gombos megszakítást nyomtam volna) marha jó[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #1169 üzenetére
nálunk vmx42es van de majd érkezik egy nagyobb Hurco, sztem olyan amilyen Nektek most a 64es. csak még nemtom mikor...
változó hogy mit csinálok. nálunk is vannak olyanok hogy kisebb mint egy gyufás doboz. de van nagyobb is. van olyan alkatrész, alu, hogy 250x178x10 a vége. hasonlít egy pingpong ütőre. odahoznak 10es anyagot és még fel kell húzni tetejét, alját. így lesz az alkatrész kb 9.4-es plusz még egykét tized görbeség. de az jó...
sokféle cucc van. méretileg is és anyagilag is.
most már egy hete gyúrunk egy 360as szériát és még nem vagyunk a felénél se kb. az is 4 felfogás, először körbe kell gyúrni a konturt aztán felállítani furat, bontás. zsír.
anyag: 42CrMo4 lézerrel darabolva, nemesítve. lágyítani minek? ... eszi a lapkát, eszi a menetformázót. ja M3-at kér bele a köcsög olasz 8 mélyen. okékösziiso. ja értem ^^ hát nemtom még nem csináltunk olyat azzal. 3d-zni cincinattiken szoktunk.
-
veterán
válasz batyo85 #1172 üzenetére
hát ja. de most már nem tudunk mit csinálni így kell kiszenvednünk mert nem fogják most elküldeni lágyítattani...
mi Fraisa szerszámokat használunk.
20as gyorsfej síkol, és kontúr. w-sx lapkával ami stainless/inox-hoz van, hűtés nélkül. csináltam is egy videót róla, hogy milyen szép a szikraesőm3, meg ugyancsak fraisa menetformáló. van amelyik kibírt 50 mdb-ot (100 menet)
van amelyik 20 után belereccsent. van ami 33 db-ot bírt. szóval frankó...ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #1177 üzenetére
ha reccsen akkor vágnak másikat. ha nincs több anyag akkor megy tömbözni. most 360 db kell, és 17el vágtak többet szerencsére. eddig 10 db-ban benne van menetfúró illetve formázó
@CNCBank: üdv én azt hiszem elfelejtettem a jelszavam mert nem enged be tudnál ebben segíteni? ezen a néven regisztráltam ott is illetve bepetie kukuc gmail dot com email-el.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz zolikaDB #1183 üzenetére
sajnos nem tudok hozzászólni ehhez :\
még egy kis T-horony maróval rásegíteni? hogy tényleg csak simítson a fecske ( ez az amit mi szoknyamarónak hívunk a cégnél? /\ valami ilyesmi?)ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #1193 üzenetére
inox? az geci anyag
éles szerszám, kisebb fordulat nagyobb tolás. nekem ezt mondta egy öreg esztergályos mikor esztergára kaptam az inoxot.
marón is kb így szoktuk. bár mi most kaptunk savállóba való szerszámokat, még nem használtuk őket, mert rég volt.ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
veterán
válasz zolikaDB #1204 üzenetére
kritikus anyagnál fraisa katalógus is azt írja hogy 0.1-el nagyobb magfurat inoxba mi is alapba úgy toljuk.
vmx64en winmax van? vagy ugyanúgy ultimax?
nyelvi fájlt passzolom :S talán a magyar hurco kp-ot felhívod tudnak okosat mondani :t
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● nem beszélgetős OFF topic!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- War Thunder - MMO Combat Game
- Esik a hóóó!!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Seed szerver topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Diablo IV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest