Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1951) zolikaDB válasza nchelp (#1949) üzenetére


zolikaDB
veterán

Koszonom, mondom, mostmar jo a dolog, viszont finomitani kell, es en is a tolasra gondoltam! Ma megint jott a szerszamkeres ficko, mondja, h 180-as vago... Es nem erti, h en azzal befurodtem...
En is dolgoztam Kondia B560-ason, NCT 100-assal, vagy hanyassal, de az enyemnek igen veres volt a torka, logott az orso, meg ha Y+ban kiment vegallasra, akkor az ketemberes melo volt. Tetszett a hanyatteger, meg h Windows-os volt, nettel :)

(#1952) SirTom válasza nchelp (#1950) üzenetére


SirTom
tag

Erős a konkurencia az NCT nem tud így teret hóditani a sok Heidenhain, meg a többi mellett, pedig azért jó érzés lenne itt olaszban a magyar vezérlővel alkotni :)

Pedig az hogy netezni lehet rajta, nálam sokat nyom a latba, gyors rá is kerestem a neten, jól néznek ki,és van usb port!!! Bellissima :C

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#1953) zolikaDB válasza SirTom (#1952) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szerintem arrol van szo, hogy a HDH-nak van penze erre az egeszre, illetve Kanadatol Magyarorszagig el tudjak adni mindenhol a vezerloket. Igaz, h az NCT sem ma kezdte, de ha jol tudom, sosem indultak el a dialogos iranyba, az lett a szlogen, h Fanuc kompatibilisek, azt jonapot. Melyebben nem merultem bele, ne is kerjetek szamon, annyi, h alap dolgokra rendben van, barki szamara hasznalhato. Bar erre a legtobb vezerlo alkalmas - max egyik-masik kevesbe elheto (Hurco).
Igaz, h van rajta net meg windows, meg kijeloles-masolas egerrel, de ezeket egy elso generacios 530-as is megoldja szepen. (marmint a kezelhetoseget illetoen)
Vegso soron, minel tobb vezerlot ismerunk, annal gordulekenyebb egy ujnak a betanulasa. Az, h vki 100%-os melysegig ismerje azt, amin van, az vagy piszok egyszeru, vagy nagyon regota dolgozik rajta. En kis varosban vagyok, megis volt mar dolgom NCT-vel, 3/4 tengelyes HDH-val, plusz ezeknek az esztergalyaval, illetve Agie tombos es valamilyen svajci vagy milyen huzalost is lestem, amikor a kollegam programozta, csak nem jutottam el addig, h nyustoljem is - talan nem is baj :), Hurco Ultimax-szal marok most, es nezegetem a Winmax esztergat. Persze az nem erdekel.
Egyszer kerestek Nemetorszagba 5 tengelyes Fanucra embert, termeszetesen felhivtak, vhogy akkor nem volt ingerenciam arra a gepre.
Persze, szart sem a programozas, ha a paraszt nem tud egy darabot feltenni, vagy gondot okoz neki a mikrometer hasznalata; de lattam olyat, h a muveleti terv sem ment egyeseknek.

Mod: Tomi, olni tudnek, ha lenne USB-m, nagy piros pont az NCT-nek. Amikor a kiemeles nelkuli tobb MB-os programot 3D formafeluletre meg kell vagni, mert csak floppy van, se pendrive, se halozat...

[ Szerkesztve ]

(#1954) nchelp válasza zolikaDB (#1953) üzenetére


nchelp
tag

Az NCT-nek is lehetne pénze. Hogy ma komoly anyagi nehézségekkel küzd, az nem véletlen, az bizony a problémák szőnyeg alá söprésének, a szeméthalom maguk előtt görgetésének a következménye.

A vezérlés mind a mai napig olyan gyerekbetegségekkel küzd, amely nem teszi lehetővé sok esetben biztonságos üzemi használatát, mert a programozott funkciók nem a kívánalmaknak, az alkalmazási feltételeknek megfelelően működnek. Egy példa: ismétlődő megmunkálás kilógna a mozgástartományból, megadunk neki egy munkatér-lehatárolást, a határon a vezérlés nem leáll, hanem úgymond "beljebb hozza" a tevékenységet, elmarva ezzel, amit nem kéne. És ez csak egy a sok közül.

USB? Franc tudja, Fanuc SD-karit olvas... De van ott még pár értelmetlen fejlesztés, miközben a vezérlés évtizedes hibáit a mai napig nem javították ki. Nem véletlen, hogy külföldön nem erőltetik, hisz labdába sem rúghatna, ha itt kint a cégek ilyen hibákkal szembesülnének egy gépnél, statáriálisan végeznék ki a forgalmazót...

A Fanuc kompatibilitásból meg annyi igaz, hogy a G-kód lista meghatározó része klappol, de azért nem kompatibilis...

nchelp

(#1955) batyo85


batyo85
csendes tag

Hát igen az a jó kis Nct!
Nállunk hála istennek csak egy Nct Vezérlésű eszterga van Nct-tnl100A.
Kb egy éve cseréltek benne billentyűzetet de a betűket kalapácsal kell leütni komolyan mondom vicc. A relytélyes hibákról a vezérlő lefagyásáról már ne is beszéljünk.

(#1956) zolikaDB válasza nchelp (#1954) üzenetére


zolikaDB
veterán

Ezt nem értem. Ismétlődő megmunkálás kilóg a mozgástartományból? Milyen irányban, milyen megmunkálás, és hogyhogy kilóg?
Ezekre a gépekre akkor minek NCT? Itt nem az van, h fűrészelünk egy másikat :) [link] Mert gondolom a 4000-es asztalon nem 16 satu van feltéve.

(#1957) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Ejj, de kis pofás játékszer: Emco VMC 100

(#1958) SirTom válasza zolikaDB (#1957) üzenetére


SirTom
tag

Na az tényleg játékszer,mit lehetne ezzel kezdeni? fogkoronákat marni? vagy eljegyzési gyürüt gravírozni?
akkor inkább a FS-5, mégha a forgóasztal szögletes is :Y remélem nem gurítják a gépet kiszállításnál.. Én úgy gondolom, hogy alapvető gond, hogy magyar cégek figyelmen kívül hagyják a nemzetközi piacokat,de hátha sikerül teret hódítani, és nem tünik el, én úgy gondolom mi CNC-sek egyetértünk,hogy ezen a területen a drága az olcsó, mert az jó, akárcsak a szerszámoknál, itt nem lehet hibákat megengedni,amikor egy gépóra simán 8-10Eft, és ez nem is sok.
Heidenhain is találkoztam hibákkal,
-volt többször olyan program, ami grafikázás közben lefagyasztotta a gépet,
-volt olyan, főleg 410-esen, hogy a zsebmaró ciklus elfelejtett pozícionálni az xy koordinátára, ehelyett ott végezte a ciklust ahol volt,
-meg olyan is, hogy ua a program egyszer eggyik irányba mozgatta a gépet, másszor meg másikba(ez nem tudom összefüggésbe volt e a 2000-es év problémájával, de a forgalmazó gyorsan kicserélte a vezérlést a gépben egy ujabra)
-a spirálmarást az új vezérlőn is előbb be kell írni, hogy cp ipa+360 aztán a z érték ugy lehet, hogy visszajavítod a sort, nem lehet csak ugy bevinni szekvenciálisan mint a régi 3x HDH-n
De legalább, ha megy a vezérlő, akkor nem marja el a darabot, az azért komoly hiba..

Nincs más hátra mint előre

(#1959) SirTom válasza zolikaDB (#1957) üzenetére


SirTom
tag

egy kicsit sokallom az Emco VMC 100 árát

Nincs más hátra mint előre

(#1960) zolikaDB válasza SirTom (#1959) üzenetére


zolikaDB
veterán

Kicsit én is, viszont elég jó árban láttam gépeket a wtunet oldalon, s szerintem elgondolkodtató.
Amúgy ilyen emco volt a sulinkban, esztergával együtt, de ezek tényleg csak oktatni jók. Y is valami 90 mm-t mozdul el :) Gondolom cserébe 220-ról megy. Mire lejön egy film torrenttel, ez is megmarja, amit kell - mert a számítógép asztalon pont lenne hely neki!
Ja, szar öttengelyes: [link] :C
Amúgy régen a horizont marókra voltam ráizgulva (érthető, hisz az élet 1 tonnánál kezdődik darabot nézve persze), most valahogy a karusszel izgatja a fantáziámat :U [link]

[ Szerkesztve ]

(#1961) zolikaDB


zolikaDB
veterán

Youtube-os kedvemben vagyok: daru failed

(#1962) _BM_ válasza nchelp (#1954) üzenetére


_BM_
senior tag

"Fanuc SD-karit olvas"

CF-et, nem? Vagy a legújabbakon SD csati van?

(#1963) Phülöp válasza zolikaDB (#1960) üzenetére


Phülöp
addikt

a letörést 5 tengelyen kicsit túlzásnak érzem :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1964) nchelp válasza _BM_ (#1962) üzenetére


nchelp
tag

PCMCIA-adapteren keresztül bárminemű karit, ami abba beletaszajtható

nchelp

(#1965) zolikaDB válasza Phülöp (#1963) üzenetére


zolikaDB
veterán

Az is, túlzás, főleg, h teljes mélységben simította a kontúrt egy szármaróval, de gondolom, nem jelentett gondot leprogramozni CAM-el!

(#1966) _BM_ válasza nchelp (#1964) üzenetére


_BM_
senior tag

Tényleg. :R

(#1967) SirTom válasza zolikaDB (#1960) üzenetére


SirTom
tag

összehasonlításképp, a Bridgeport 1000-es 22-es szerszámtár 3xx vezérló HDH, azok olyan 15.000Euroért mennek kint, ahoz képest egy ilyen drága nagyon.

Majd lesz a kezed alatt horizont maró, meg karusszel is:D
Én a Cam-es programozást szivesen csinálnám,de vhogy sose jött még össze

Nincs más hátra mint előre

(#1968) Danivagyok


Danivagyok
csendes tag

Szevasztok!

Melyik emulziót ajánlanátok 1000 literes rendszerhez (DMC63V), hogy sokáig bírja berohadás nélkül, és a festéket se vigye le a gépről? Ez nálunk új gép, ekkora tartályunk még sose volt. Ja és általános megmunkáláshoz, főleg acél egy kis alu. :F

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#1969) zolikaDB válasza Danivagyok (#1968) üzenetére


zolikaDB
veterán

Az 1000 liter akkor indokolt, ha nagy mennyiségű forgácsot választotok le viszonylag rövid idő alatt (alu). Az én gépem is 1000 littyós, nekünk a CIKS hozza az olajat, ha tényleg érdekel, megkérdezem, h mi a típusa. Nekem annyi bajom van, h valahol verki kifele a vizet, és a gép háta mögött mindenütt áll az emulzió. Plusz nyáron nagyon párolog a víz belőle, nem győzöm tölteni (ált olyan 200 literrel). És az enyém egy nagy nyitott kád, totál egészséges szívni a gőzét. (Knoll)

[ Szerkesztve ]

(#1970) Danivagyok válasza zolikaDB (#1969) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Hát nekem bőven elég volna a kis hátsó (~150l-es) hűtővíztartály, de van még forgácskihordó (580l), meg az ágyhűtéshez hőkompenzációs tartály (500l), az egész összevissza cirkulál- viszont legalább zárt a rendszer. A kapacitás persze messze nem lesz kihasználva, ezért is kellene valami olyan, ami nem hajlamos a berohadásra.

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#1971) zolikaDB válasza Danivagyok (#1970) üzenetére


zolikaDB
veterán

Mondom, az enyémnek nem érzem a szagát, annak ellenére sem, h a Kleylein-től 1 év állás után jött a gép, és az megbüdösödött, de a sterimó használt neki!

(#1972) Spawn


Spawn
csendes tag

sziasztok!Valaki nem tudja mi a helyzet németországban a munkalehetöségek terén?cnc részre gondolok esztergálásra. 3 éve vagyok szakmában mint gépkezelö de most már gépbeállitó részen dolgozok.Star gépeken fanuc vezérlés.Nyelvtudás gyengécske de probálom fejleszteni.ha tudvalaki valamit ajánlani azt megköszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#1973) zolikaDB válasza Spawn (#1972) üzenetére


zolikaDB
veterán

(#1974) Phülöp válasza zolikaDB (#1973) üzenetére


Phülöp
addikt

korrekt válasz :(

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1975) SirTom válasza zolikaDB (#1973) üzenetére


SirTom
tag

Expresszen sok kamu hirdetés van, főleg, ha képzettség nélküli állásra jelentkeztek, sose fizessetek senkinek semmit, mert az mindig ablakon kidobott pénz lesz, a csalók kamu autókat hírdetnek, ez a legújjabb(és akkor is próbálnak lehúzni, ha eladod a kocsid) szal csak ésszel, és mindek okés lesz.
Én is expressz-en keresztül jutottam ki németbe, meg egyesült királyságba is.

Nincs más hátra mint előre

(#1976) zolikaDB válasza SirTom (#1975) üzenetére


zolikaDB
veterán

Rendben, ezt én értem, de ennél jobb helyet jelenleg én sem tudok. Ezen túl van a "keresek a neten egy céget és bekopogtatok", német oldalakon böngészek és úgy kopogtatok (helyismeret és esetleg nyelvismeret nélkül), ismerős ajánl/be.
iguana: a fentieket tudom csak, illetve én nem vagyok kint, és te sem tudsz ajánlani ezek szerint semmit. Annyit tudok, h durván 8-10 hónappal ezelőtt csak e-mail címmel volt fent pár (kamu jellegű) cég az expresszen, akiknek hiába írtam (nchelp is tanusíthatja, beszéltünk erről), most meg 8-10-15 is hirdet, szinte mindenki számmal, van a hirdetésben infó pénz, idő, vezérlő vonatkozásában, és ezek voltak azok, amik hiányoztak a válság utáni időkben. És lehet, h hamarabb beszélsz fejvadásszal, mint az e-mail megérkezik. Annyit látok, h trend lett a nyelvtudás elvárása. Tény, h májustól megnyílik a német munkaerőpiac, ki tudja, mi lesz ezzel az egész fejvadászrendszerrel.
Esetleg nevet is tudok adni, ha muszáj, bár én maró vonalon mozgok, és ezek a válság alatti időkből megmaradt arcok már akkor sem voltak bizalomgerjesztőek, szintén nchelp kollegára hivatkozok, említettem neki pár arcot...
Nagyjából ennyi munka témában.

(#1977) Phülöp válasza zolikaDB (#1976) üzenetére


Phülöp
addikt

ok :)

nekem úgy jött le a hozzászólásod, mint amikor bármilyen kérdésre a "használd a google-t" választ kapja az ember
félreértettelek, sry

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1978) zolikaDB válasza Phülöp (#1977) üzenetére


zolikaDB
veterán

Plusz: google :) Na nem, de esztergályos témában pontosan a már sokat említett nchelp ajánlott egy holland melót, igen komolynak tűnt.
A másik: régen még hirdetés se nagyon volt, legalábbis nem ennyi, és a fejvadász-világ fénykorát élte. Akkoriban a telefonszámcserélgetés volt a menő. Fater is így került ki 92-ben németbe. Sőt! Fizettek a jó számokért, meg volt a "fél disznót vigyünk" módszer is. E van, ez igaz, megtörtént, saját bőrömön tapasztaltam. Fater meghalt, megvan a kis telefonos füzete, de vele együtt a számok sem élnek már. Ez is egy világ volt, mostmár más van.
Sok helyen keresgéltem, az expressz tűnt a legjobbnak. De volt olyan is, h beütöttem a keresőbe a vezérlőt + országot és kiadta az ajánlatot, ahonnan 1 hívás után visszahívtak és elvileg keresik nekem a helyet.

(#1979) SirTom válasza zolikaDB (#1978) üzenetére


SirTom
tag

a legutolsó két melóm ügynökségen keresztül van,de ezek nem otthoni cégek, és nagyon meg vagyok elégedve velük.

Jaj, az expresszt én is nagyon ajánlom az a legjobb hely cnc-s külföldi állásokra, csak óvatosan a szélhámosokkal, mert azok is vannak ott :K

Floridába egyszer jó lenne elmenni, ha vannak ott is cnc-k :)

Nincs más hátra mint előre

(#1980) zolikaDB válasza SirTom (#1979) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hu, nekem mondod!!! Orange country chopper: szepen betennek egy darab ST vasat a Hurcoba, CAM progi ra, kivennem, mint lekromozott markolat es kozben venne a Discovery :) Na jo, ez nem Flo-rida :D
Szoval: expresszre fel!

(#1981) nchelp


nchelp
tag

Ha már annyit emlegettétek: [ez egy]

nchelp

(#1983) nchelp


nchelp
tag

[Ludwigsburg szép hely...] És Stuttgart a szomszédban.

nchelp

(#1984) nchelp


nchelp
tag

(#1985) nchelp


nchelp
tag

Szóval azért észre lehet venni, hogy az irodák is várják már május 1-jét... A megmaradtak javát mindenki maga akarja majd kiközvetíteni, már előre látom, hogy a német irodák is le fognak süllyedni a hollandok szintjére...

nchelp

(#1986) gamek!ller


gamek!ller
senior tag

A program 10.000 A4-es oldal és több mint 1m forintba kerül asszem. 4 óra 20 perc volt a darabidő. :D Teszek majd fel videókat a műveletről ha érdekel titeket.

[ Szerkesztve ]

(#1987) nchelp válasza gamek!ller (#1986) üzenetére


nchelp
tag

Nos, két hete kérdeztettem rá a góréval: itt kint a Vector XT, amivel már igen ügyesen el lehet modellezgetni, de már pár éves verzió, egy Fanuc posztprocival, teljesen jogtisztán 7500 euró... Ez 280-as árfolyamon számolva két miska, meg még száz ropi.

És akkor ez egy rohadt drága ország ilyen szempontból. Ehhez képest ez a programár otthon finoman fogalmazva is bicskát nyitogat...

nchelp

(#1988) gamek!ller válasza nchelp (#1987) üzenetére


gamek!ller
senior tag

De azért egy ilyen progit megírni és hibátlanul lefuttatni sem egy műszakos project.

(#1989) nchelp válasza gamek!ller (#1988) üzenetére


nchelp
tag

Az stimmel, de ha 10 ropit számolok óránként, akkor is hetekbe tellett. Annak pedig igen kevés valószínűségét látom, hogy egy tervező elkezdte modellezni, szerintem szimplán beszkennelték a formát...

nchelp

(#1990) 3DFan válasza gamek!ller (#1986) üzenetére


3DFan
aktív tag

10000 A4-es oldal? Nem sok az? Elég sok sor elfér A4-en, persze betűmérettől függ.
Jól értem, 1M kértek a program elkészítéséért? Azért az nem semmi, 2-2,5 M -ért már kapsz egy komoly CAM rendszert. Így hamar megtérül a program ára.

(#1991) Phülöp válasza gamek!ller (#1986) üzenetére


Phülöp
addikt

Hozzáértő kézben SolidEdge-gel fél óra a modell, EdgeCam-mel 15 perc a programgenerálás, max. fél óra a programfutás.
Aki most tanulja a fenti programok kezelését (vagy másikat - csak példának hoztam fel ezeket), egyszerű beadandó feladatnak ennél komolyabb munkát kap hétvégére.

PS: ahogy a felületet elnézem, a fél óra programfutás talán még sok is.

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1992) Phülöp válasza nchelp (#1987) üzenetére


Phülöp
addikt

Vector nagy jóság, én még a konyhánkat is azzal terveztem. :DDD

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1993) gamek!ller válasza 3DFan (#1990) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Az árát pontosan nem tudom, én is a főnöktől hallottam mint ahogy az oldalszámot is. :)

(#1994) Phülöp válasza gamek!ller (#1993) üzenetére


Phülöp
addikt

fele ennyiért megcsinálom 2* ilyen részletesre :)

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1995) zolikaDB válasza gamek!ller (#1988) üzenetére


zolikaDB
veterán

POM? En nem ertem ezt... A program 10000 oldalt foglal el nyomatasban? Maga a szamitogepes program elkeszitese kerult 1 millio forintba vagy a szoftver?
A felulet alapjan nem kene 10000 oldalnak lennie, igencsak nagyolt felulet, igaz a POM hajlamos torni, de olyan 5 millis fogasnal nalam a 32-es maro birta a 12000-es tolast (a nagygep ennyit tud).
Egy ilyen programot nem kell megirni. A PC generalja olyan 10 perc alatt. Persze en is megtudom oldani, h egy muszakot fusson :D Na jo, azt megsem, akkora emeletes suttyo muvesz nem vagyok!

[ Szerkesztve ]

(#1996) Phülöp válasza zolikaDB (#1995) üzenetére


Phülöp
addikt

a szoftver hihetőbb amúgy, max. nem azt sikerült leírnia

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#1997) gamek!ller válasza Phülöp (#1994) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Nem velem kell lebeszélni.. :D zolikaDB: Jah, gondolom a szoftver. Nem nagyon foglalkoztam a témával, bementem felvenni a melót és ott láttam az asztalán. Körbefényképeztem, annyit mondott h 1 mila körül volt a progi és 10.000 A4-es oldal.. :d

[ Szerkesztve ]

(#1998) 3DFan válasza gamek!ller (#1993) üzenetére


3DFan
aktív tag

Hátul mi az a folytonossági hiány? Tévedett a CAM? :) 3 tengelyes megmunkálás volt?

(#1999) Phülöp válasza 3DFan (#1998) üzenetére


Phülöp
addikt

a 3 tengely az biztos, mert sehol nincs alávágás
sőt, inkább csak 2 és fél, mert teraszolás nyomait látom csak

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#2000) gamek!ller válasza 3DFan (#1998) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Igen 3, Kondia B640-en lett csinálva. Nem tudom mi lett a hátuljával.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.