Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#3001) _BM_ válasza SirTom (#2997) üzenetére


_BM_
senior tag

Hát nem egy hónolt felület, az biztos.

(#3002) zolikaDB válasza Danivagyok (#2998) üzenetére


zolikaDB
veterán

Én ismerem! Bármelyik szemétdomb szívesen fogadja, ingyen és bérmentve biztosít helyet az ilyen és ehhez hasonló technikai csodáknak, ahol jól érezhetik magukat a megannyi rozsdás Ladamaradvány, lyukas mosóteknő, porladó bicikliváz között! Sőt, barátokat is tudok szerezni neki, szóval hadd ne soroljam!
Szabolcs: ragálok a múltkorira. Ha szoftveresen tudja a gép a menetfúrást, de az orsó nem pozícionált, akkor is van mód menetfúrásra. Na, nem a lakatos bácsira gondoltam (2 menet be, kiteker, kifúj, olajoz, megint 2 menet le...)
Hanem ottvan a kiegyenlítőfejnek, vagy minek nevezett szerkezet, amivel ez lehetséges. Azt hiszem, a pneumatikus menetfúró gépek is majdnem ilyet használnak (ha nem teljesen ilyet, pl Roscamat)

(#3003) Danivagyok válasza zolikaDB (#3002) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Te nem tudod mi ez. :N

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3004) zolikaDB válasza Danivagyok (#3003) üzenetére


zolikaDB
veterán

Dede! Sőőt! Akarok is egy ilyet! Beteszem a TNC155 és a Hunor 721 mellé. Ők ott állnak a fáskamrában, a robikapa mellett!! :DD

(#3005) nchelp válasza zolikaDB (#3002) üzenetére


nchelp
tag

Vazze, a multkor MEREVSZÄRASROL volt szo.

nchelp

(#3006) zolikaDB válasza nchelp (#3005) üzenetére


zolikaDB
veterán

Jóvan, látom, na, csúszik a kupplung a mai nap után :DDD

(#3007) _BM_ válasza zolikaDB (#3002) üzenetére


_BM_
senior tag

"Ha szoftveresen tudja a gép a menetfúrást, de az orsó nem pozícionált, akkor is van mód menetfúrásra."

Persze, hogy van. Rugós befogóval, amit akkor is célszerű használni, ha mind a szoftver, mind a hajtás tudja a merevmenetfúrást (főleg kis átmérőkön).

(#3008) Danivagyok válasza zolikaDB (#3004) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Hát mondom, hogy gőzöd sincs. De, hogy egy kicsit tágítsd a látóköröd, elmondanám, hogy amiket te emlegettél azok elavult cnc vezérlések. Ez viszont egy hagyományos eszterga. Csak kibővített funkciókkal rendelkező digitális kijelző is van rajta. (Pl: kontúresztergálás nagyolóciklussal, menetesztergálás, fúróciklusok, mindezt G kódok nélkül, de grafikus kijelzéssel) :C

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3009) zolikaDB válasza _BM_ (#3007) üzenetére


zolikaDB
veterán

Igen, tudom, és meg is neveztem az eszközt.
Értem én, h ez valami felturbózott útmérő, de hagyjuk inkább. Sok technikai eszköz, ami anno mérföldkő volt, a mai fejlődés sebességét látva, nem hogy elavult, hanem sokszor a munkát is hátráltatja.
Tehát, a cégnél hamarabb meghúznak a tanulók egy síkot (pedig nem egyszerű mutatvány) egy hagyományoson, amin semmi csicsa, minthogy az ehhez képest ultraszupermodern Siemens System3-al egy lyukat fúrjanak. Ami azért is egy szupi gép, mert tud a feje horizontba forogni, de alapból (mondom, vertikálisan!!!) a függőleges tengely, na mi??? Y!!!
Kb 8 helyen van rajta törlés gomb, meg ugye Szabival beszéltük is, h a drága Siemensen véletlen sem úgy működnek a G kódok, mint pl egy Fanucon.

(#3010) Danivagyok válasza zolikaDB (#3009) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Rátapintottál a lényegre, pontosan ez az amiért megtetszett. Egy bazi jó hagyományos eszterga. Bekapcsolod, tekergeted, esztergálsz. A vezérlő semmiben sem hátráltat. De ha kell szinte bármit le tudsz vele programozni. Egyébként nem olyan régi, 99'-es.
A siemensről megjegyezném, hogy a 810D-hez a solidcam alap fanuc processolását használom, csak néhány szintaktikai különbséget kell utólag átírni. (Pl: R helyett CR=)

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3011) zolikaDB válasza Danivagyok (#3010) üzenetére


zolikaDB
veterán

Pont az R-ekről van szó :D
Persze, értem én, magamnak barkácsolni, otthonra nagyon jó lehet egy ilyen, főleg ha ingyen/sörér'/csokiér' van, mert mekkora feeling, h "magátó' megy, oszt nem kell tekerni" :D
Ipar. Az más. Nagyban, gyorsan, termelékenyen.
Ja igen. Kedves drága kollega (tudod Szabi, 1200€ négyszerre) vmi rozsdamenteset mart, 50-es, 5 v 6 lapkás Jongennel. Kontúrt. Hidróztam vmit, amikor hallom, h dübörög a gép, mint az állat, látom is, h lekapcsol a fél éves csoda, HDH530-al. Jön a német, nézi stb, elmegy. Jön a kolega, babrál, ír, majd egy 30-as HSS folytatja.
Este benéztem a tárba, hááát. Rommá törve a maró. Amit azért kapott, mert az előzőt egy állítólagos rossz pozícionálás miatt tört össze a "program", amit nem is ő írt...
Muhaha!
(persze, amíg a tárban dugdossa a marót, addig jó... neki.)

(#3012) Danivagyok válasza zolikaDB (#3011) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Az iparnak sok ága van ám. Az enyém inkább a kicsiben, pontosan, drágán. Ide meg pont jó.
Kb. 2 hete sikerült álló orsóval egy kicsit odacsapnom egy 6lapkás WNT fejet z-ben. Se a fejnek, se a lapkáknak nem lett látható baja, viszont elgörbültek a szorítócsavarok. Olyannyira, hogy nem lehet őket kitekerni. Most arra vár, hogy legyen hely a tömbösön. :W

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3013) nchelp válasza zolikaDB (#3011) üzenetére


nchelp
tag

Zoli, mär csak 6 heted van, ebböl egy het szabi... szoval nyugi, neked nem fog fäjni. Jut eszembe, ne värj räm, majd csak valamikor novemberben megyek haza.

Dani: Gratulälok Ja, törd össze a lapkäkat, olcsobb, mint a tömb rezsije

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#3014) zolikaDB válasza nchelp (#3013) üzenetére


zolikaDB
veterán

Feltakarítottam, nemcsak a magam részét az előző kéróban, és átköltöztem az újba, a melóval szembe. Ő ottmaradt, ugye netfüggő, és itt meg nincs net. Kb 3x mondta, h jajj nézzem meg a gépét, mert vmi VGA fiszem-faszom nem jó neki (WoW-hoz kell...), mire megnéztem. Hálálkodásnak legkisebb jelét sem véltem felfedezni.
Közben ottmaradt 3 sörösüveg. Az nem az övé, nem ő vitte oda. Azóta nem köszön, és ez halál komoly...

Oké, már rendeztem is hazafelé-visszafelé buszocskát magamnak, mindkettő időben és helybe jön, Pestig és Pesttől!
Dani: milyen fej, h megéri ennyire? :D

(#3015) Maxx304


Maxx304
újonc

Sziasztok!

Cincinnati Acramatic 2100-assal kapcsolatban tud valaki segytséget nyújtani?
Sürgős lenne. Nem ingyen kérem!

Köszönöm

(#3016) SirTom


SirTom
tag

egyik kedvencem

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#3017) Danivagyok válasza SirTom (#3016) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Fasza. Ha jól sejtem, ezt se igen programozzátok kézből. Az a zöld purhab egész pontosan milyen anyag?

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3018) Ganxxta


Ganxxta
csendes tag

Sziasztok!
A munkaügyi központon keresztül jelentkeztem több induló tanfolyamra, és úgy néz ki a CNC forgácsolóra felvesznek.A tanfolyam 7 hónapos,minden hétköznap 6 óra oktatás van. Soha nem tanultam ilyesmit, semmilyen vasas előképzettségem nincs, lövésem sincs az egészről, én meg azt olvastam valahol, hogy olyanoknak ajánlják ezt a szakmát akiknek van valamilyen vasas szakmájuk vagy legalább gépészeti szakközépbe jártak stb..
Azt írtátok fentebb, hogy egy tanfolyam elvégzése messze nem elég a szakmához, de erre most ne térjünk ki, mert ingyenesen elvégezhető, és kb 60 emberből kerültem be 15-be.

Szóval az a kérdésem hogy így hogy fogalmam sincs az egészről, fog-e menni, mert megtanítanak mindent teljesen az alapoktól vagy nézzek esetleg más szakma után?
Azért kérdezem amúgy mert a képzést a munkaügyi központ állja, de ha félbehagyom, vagy nem sikerül levizsgáznom akkor vissza kell fizetnem több százezer FT-ot.
Köszönöm a válaszokat előre is.

(#3019) Dr V válasza Ganxxta (#3018) üzenetére


Dr V
őstag

Én is hasonlóra járok, kb 0 előképzettséggel.
Az enyém 1000 órás (kb 10 hónap) a tied már gondolom a csökkentett 800 órás tanfolyam.
Nekem tanítanak: anyagismeret, kézi (hagyományos) forgácsolás (reszelés, fúrás, eszterga...), cnc programozás (elmélet, gyakorlat, maró, eszterga) műszaki rajz, műszaki dokumentáció, anyagvzsgálat. Sztem ha elvégzed, munkahelyen felvételin kezedbe kapsz egy rajzot nem lesz különösebb gondod, míg az olcsóbb gyorstalpalós tanfolyamosok pisloghanak sokszor. Ha jól tudom vizsgán bukásnál csak vizsgadíjat kell fizetned és sikeresen vizsgázni. különben tényleg fizethetsz vissza pénzt. Sokat.
Jótanácsként tanulj az elejétől fogva, kérdezz bátran és olyat a gépen ne csinálj, amiben nem vagy biztos. Kérdezni ingyen lehet...
Egyébként helyileg hová valósi vagy/hol a tanfolyam?

(#3020) SirTom válasza Danivagyok (#3017) üzenetére


SirTom
tag

talált! sülyedt! van 4 programozó a 6 marógépre. Általában a síkoláson kívűl nem kell programoznunk. darabot felcsavarozzuk kockákra, nullapont, belő, és 3D-s mozizás 3D-s szemüveg sem kell hozzá. :) Figyelni kell még, hogy a fej nehogy beleforogjon a darabba, vagy készülékbe, esetleg az asztalba. Elég alap meló ha azt nézzük...Majd levadászom milyen anyag ez, neten nem találom..

Nincs más hátra mint előre

(#3021) zolikaDB válasza SirTom (#3020) üzenetére


zolikaDB
veterán

5 tengelyeseknél alap, hogy néha-néha nekicsapódik az asztalkának, ami így már nem éppen lesz "tükör" :D Ki figyeli, hogy a fej most elfér-e vagy sem!

(#3022) lacibai válasza Maxx304 (#3015) üzenetére


lacibai
újonc

Helló én ilyen tipusú gépen is dolgozom ha tudok segítek.

(#3023) SirTom válasza zolikaDB (#3021) üzenetére


SirTom
tag

Lett volna egy pár alkalom ütközésre, mivel itt nem használnak VeriCut-ot, szal nem tudják lemodellezni(vagy nem akarják) a programokat. Nekem még nem sikerült lefejelni a géppel semmit sem, és nem is bánnám, ha ez így maradna még pár évig :)
Egy durvaság volt, az is a 20 éves gépen, ilyen véletlenek sorozata eredményeként egy síkmarót leamortizáltam.
Mai nap habszivacs szerű dolgokat martam, vigyázni kell, nehogy a huzat levigye az asztalról a kész darabokat.... Aztán meg house buli, most meg zúg a fülem... a szemem meg jojózik a sok spanyol szilikonos cicik láttán..

Nincs más hátra mint előre

(#3024) DarthRoni


DarthRoni
tag

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy gépi forgácsoló végzettséggel, 3 éves szakmai tapasztalattal Heidenhain és Siemens (főleg Heidenhain) ill. angol középfokú nyelvvizsgával milyen fizetést lehet elérni külföldön? vagy nektek személyes, vagy ismerősök tapasztalataiból leszűrve mire lehet számítani külföldön, megéri megpróbálni?
válaszotokat előre is köszönöm, Üdv!

(#3025) zolikaDB válasza DarthRoni (#3024) üzenetére


zolikaDB
veterán

DarthRoni: fentebb sok szó esik erről. Min, hol, hány tengelyen tudsz/akarsz dolgozni? Eddig mit csináltál, milyen mélységig, mennyire ismered a vezérlőt...?
Tomi: ismét egy ok, h sajnáljunk téged!!!! :DDD Na, nem a maró miatt! :) Mi max a sziloplasztos tubusban látunk szilikont, te meg csajok csöcsébe építve! Ez az élet kérem! :D

(#3026) SirTom válasza zolikaDB (#3025) üzenetére


SirTom
tag

Gyertek Olaszba, borivó nép mint a magyarok :D
Tegnap be voltam még csicsentve mikor írtam azokat, nem épp egy cnc-s fórumba illő téma :B

Nincs más hátra mint előre

(#3027) SirTom válasza DarthRoni (#3024) üzenetére


SirTom
tag

kb 8-18 euró között

[ Szerkesztve ]

Nincs más hátra mint előre

(#3028) 3DFan


3DFan
aktív tag

A Swansoft CNC Simulator programmal próbáltam a videón látottakat gyakorolni, de ha a nullpont felvétele után elküldöm X0 Z0 -ra, akkor a refpontra fut, nem a mdb. nullpontjára áll rá.
A videón látható eljárás helytálló, így történik a valóságban is?
Hogyan kell helyesen felvenni a nullpontot e vezérlésnél? Köszönettel.

(#3029) nchelp válasza 3DFan (#3028) üzenetére


nchelp
tag

kövezzetek meg: megneztem ketszer is, de en itt nullpontfelvetelt nem lättam, csak egy szerszämbemerest

nchelp

(#3030) Danivagyok válasza nchelp (#3029) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Én nem értek ehhez, szerszámbemérésnek lehet hogy jó volt . Ha leszámítjuk, hogy a végén a késháttal kissé belevert a darabba, akkor egyenesen tökéletes. :D

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3031) 3DFan válasza nchelp (#3029) üzenetére


3DFan
aktív tag

Igazad van, szerszámbemérés.

(#3032) zolikaDB válasza nchelp (#3029) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szabi: jövő héten finom friss magyar levegő? :D

(#3033) Phülöp válasza zolikaDB (#3032) üzenetére


Phülöp
addikt

Jöttök haza sörözni?

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#3034) zolikaDB válasza Phülöp (#3033) üzenetére


zolikaDB
veterán

Én épp azon csodálkoztam, h Magyarországon vezető az alkoholisták száma, holott egy Kauflandban akkora a választék, hogyha az összes magyar Tescot összetennénk, se kapnánk annyiféle piát!

(#3035) nchelp válasza zolikaDB (#3032) üzenetére


nchelp
tag

vasärnap hajnalban indulok :D De hogy finom friss? Ha härom nap utän nem tudok visszaindulni, mär minden bajom van
Nemetorszägban 3 ! millio alkeszt tartanak nyilvän! Magyarul, ennyi a hivatalos... De van az 9 is.

iguana azert is, meg hozom vissza az asszonyt, most 3 honapig magyar földön volt. Zoli mär indul visszafele :)

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#3036) nchelp válasza Danivagyok (#3030) üzenetére


nchelp
tag

tegyük rögtön hozzä, hogy ezzel a kestipussal nem illik ebben az iränyban nagyolni...

nchelp

(#3037) SirTom


SirTom
tag

Jó utat Nektek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vigyázzatok az úton!!
Spanyol srác tegnap pórul járt, bekapta a maró a ruháját a vállánán, aztán odavágta a földhöz..

Nincs más hátra mint előre

(#3038) Danivagyok válasza SirTom (#3037) üzenetére


Danivagyok
csendes tag

Vaze. Még örülhet, ha a feje a helyén maradt.

Mindenki végezzen adatmentést MOST!

(#3039) Phülöp válasza SirTom (#3037) üzenetére


Phülöp
addikt

olcsón megúszta

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#3040) nchelp válasza SirTom (#3037) üzenetére


nchelp
tag

Azert az megerne egy miset, hogy mi a francot matatott ugy a gepen, hogy a VÄLLA ott järt a szerszämnäl???

nchelp

(#3041) _BM_ válasza SirTom (#3037) üzenetére


_BM_
senior tag

Spanyol srác tegnap pórul járt.............aztán odavágta a földhöz..

Lehet, hogy szélmalomnak nézte a gépet? ;]

(#3042) nchelp válasza _BM_ (#3041) üzenetére


nchelp
tag

Tulajdonkepp stimmel. Egy gepesitett Don Quiote... :D

nchelp

(#3043) _BM_ válasza nchelp (#3042) üzenetére


_BM_
senior tag

Egy üveg malaga után engem is megbabonázna a Fanuc Robodrill forgó revolvere :))

(#3044) zolikaDB válasza _BM_ (#3043) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szabi ilyenen melózik! Vagy vmi hasonló :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3045) zolikaDB válasza zolikaDB (#3044) üzenetére


zolikaDB
veterán

Szabi, mit szólnál egy ilyenhez? Robonano :C

(#3046) SirTom válasza nchelp (#3040) üzenetére


SirTom
tag

Ez az, hogy mit csinált ott, mikor még nem végzett a program! Azt hitte már végzett a program, és elkezdett takarítani, a gép meg "arra járt", lett pár horzsolása szegénynek, de semmi komoly, és a feje is a helyén maradt. Zippzáros fölsőben volt, na azt cafatokra vágta, még nem láttam ilyet, a ruha vállát, fél ujját, meg a fél hátát feltekerte, meg szétcincálta a maró. A pólójával együtt.. Szerencsés az biztos!!
Van egy programozó, az 10 éve forgatta meg a jobb karját 2másodpercig az esztergán,szinte alig tartotta valami.. most nyáron is volt még mütétje, nem az igazi még neki,de alakul..

Nincs más hátra mint előre

(#3047) zolikaDB válasza SirTom (#3046) üzenetére


zolikaDB
veterán

Otthon, a szomszéd "községben" van egy cég, ahol horizontok vannak. Tkp nagy TOS gépek, szerszámváltó nincs, burkolat nincs, hegesztett szerkezeteket barkácsolnak rajta. Az utolsó szónak súlya van, ugyanis 3 versenyző otthagyta a helyet, és elkezdte szennyezni a levegőt a Hurcokon, amin én is dolgoztam, azóta kicsit minuszos a cég, a volt főnököm feje meg vörös mindig...
Na, a lényeg, h ennél a cégnél anno olyan 2007 végén egy fiatal srác kezdte a műszakot, melegítette az orsót, benne a szerszámmal. A hülyéje nem tudom, miért, de felmászott a gép tetejére, de ahogy jött le, a szerszám odakapta a kabátujját... Párszor megtekerte, szerencséje volt, h kistermetű, és nem tört a gerince. Szétszakadtak az inai, azt hiszem, vagy a kézfeje, vagy a lábefeje is majdnem leszakadt... Azóta raktáros szerencsétlen.

(#3048) _BM_ válasza zolikaDB (#3047) üzenetére


_BM_
senior tag

Ezért jó a szikraforgácsoló. Az nem tudja elkapni az ember kabátját. :))

(#3049) zolikaDB válasza _BM_ (#3048) üzenetére


zolikaDB
veterán

Kollega egy AGIE gépen dolgozott, árasztásos tömbszikra (ha nem megfelelő a "típus", kéretik javítani), jön be reggel, darab kész, halál nyugodtan nyitja az ajtót, aztán vagy 150-200 liter dielektrikum csak úgy zúgott kifelé :D
Jó, persze ilyen alapon kár dolgozni, ha csak a problémát keressük...

[ Szerkesztve ]

(#3050) SirTom


SirTom
tag

ha valaki Siemens NX 7.5 programozó, és képes hibátlanul 5 tengelyes programokat készíteni Heidenhain vezérlőre,alap, hogy folyamatosan beszél angolul, kimenne fél évre Olaszba dolgozni, kiköltözést fizetik, négycsillagos hotel svédasztalos reggelivel biztosítva, munkaidő 17.30-tól max 4-ig. Fizetést nem tudom mennyi, ez ugye megállapodás kérdése,de biztos vagyok benne, hogy hatszámjegyü.

Nincs más hátra mint előre

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.