Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#1402) nchelp válasza nem_tom (#1400) üzenetére


nchelp
tag

Melyik országban, melyik régiójában, milyen gyártásban? Sorolhatnám...

nchelp

(#1403) Radeon.Z válasza nem_tom (#1400) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Hát ezt így nem lehet megválaszolni, cégfüggő a pénz, cégfüggő a munka, cégfüggő a túlóra.
Kereshet 90 ezertől 300 ezerig havonta. Én 200, és 300 ezer között keresek, 3 műszakban, és kb. 5 nap hétvégével. De 14 éve ezt csinálom. Ha most akarsz kezdeni, és csak a pénz miatt, nem fogsz messze menni.....

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1404) Radeon.Z válasza nchelp (#1402) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Látom azé' egyetértünk....:)

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1407) nchelp válasza zolikaDB (#1394) üzenetére


nchelp
tag

Ezt elfelejtettem mondani: ha dörzsárazol, az előfúrt likba eressz bele még egy 10-es marót, ami csak pár századdal fog kisebb méretet vinni a névlegesnél. Akkor a dörzsár is hozza a H7-et.

nchelp

(#1408) nem_tom válasza nchelp (#1402) üzenetére


nem_tom
őstag

Magyarország.

(#1403) Radeon.Z: Köszönöm a kielégítő választ! :R
Amúgy, mit értesz az alatt, hogy most akarok kezdeni és csak a pénz miatt?

[ Szerkesztve ]

(#1409) zolikaDB válasza nem_tom (#1400) üzenetére


zolikaDB
veterán

Hely/megye/gép/tapasztalat/munkafüggő.

(#1410) zolikaDB válasza Radeon.Z (#1406) üzenetére


zolikaDB
veterán

De hogy bírod ezt? Nekme maga az is megterhelő, ha két gépen kell dolgoznom, mert a kicsin ilyen 3-4 perces széria megy, a nagyon meg álljak be egy akkora melóra, mint az asztal, és ugye azt elkúrni nem kéne, közben meg megy a kisgép, rohanjak ahhoz is, és ez 12 órában. Bár a melóhellyel hasonló a helyzetem, mint neked.
nchelp: aluban 9.8-al előfúrok, bele a 10es maró, majd a dörzsár? Tkp az lenne a lényeg, hogy a H7 alatt pár századdal készítsek furatot, és úgy bele a dörzsár?

(#1412) nchelp válasza zolikaDB (#1410) üzenetére


nchelp
tag

Pontosan!

Épp azért dörzsár. ha megfigyeled, kettős hátszöge, és nem ritkán kettős homlokszöge van. Ha pár századnál többet hagysz benne, akkor mivel nem egyenlő a paláston az élkiosztás, már nem szimplán dörzsöl, hanem vág. És akkor nagyobbat visz. Ez az elősüllyesztős módszer (kb 1 átmérő mélységig legalább) az esetek 95-98 százalékában garantálja a méretet.

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1413) nchelp válasza Radeon.Z (#1411) üzenetére


nchelp
tag

Igaz, egyedül vagyok a cégnél, mert egyrészt nemrég költözött ide, azaz nincs garantáltan mindig sok munka, másrészt itt "csak" 3 marógép van, de ha az egyiken belövök egy szériát, a góré rögtön odajön, hogy majd ő rakja, csak mondjam el, kell-e valamire figyeljen, meg hogy is van beállítva, hogy én utána nyugodtan tudjak figyelni az egyedizésre... És ez akkor is így marad, ha belőttem az egyedit, és utána a darab ad akár egy-másfél óra futásidőt is. Akkor sem siet szabadulni, szépen végigrakja a szériát :D

nchelp

(#1414) Radeon.Z válasza nchelp (#1413) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Jó főnök...:)
Én is meg akarnám tanulni a marást, egyik munkatársam segítene is, dehát nincs rá időm...

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1415) Radeon.Z válasza nem_tom (#1408) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Azt értem, hogy ha teljesen kezdő vagy, sehol nem fogsz nagy lóvét kapni, évek kellenek, míg a technológiára ráérzel (ha ráérzel egyáltalán), és hogy szakemberként tekintsenek rád, ebből kifolyólag megfizessenek (bár még ez sem garancia, hallottam már olyat, aki vérprofi, és nettó 120-at keers) és ahogy kivettem a szavaidból, akkor mennél cnc-re, ha jól fizet. Így érdekütközést vélek felfedezni....

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1416) nem_tom válasza Radeon.Z (#1415) üzenetére


nem_tom
őstag

Azt gondoltam, hogy kezdőként nem fogok azonnal nagyobb pénzt keresni. A kereset azért lényeges, mert nem akarok egy rosszul fizető szakmát választani.

Amúgy faterom gépi forgácsoló, méghozzá nagyon jó. Szóval tudna nekem segíteni/engem tanítani, az persze kérdéses, hogy nekem van-e érzékem hozzá. (félreértés ne essék, tudom, hogy van különbség a sima gépi forgácsoló és a CNC között)

[ Szerkesztve ]

(#1417) nchelp válasza nem_tom (#1416) üzenetére


nchelp
tag

Egyik a másikra épül. Irgalmatlan sokat segít, ha a forgácsolásban már otthon vagy. Akkor már "csak" a vezérléssel kell először megküzdened.

nchelp

(#1420) nem_tom válasza Radeon.Z (#1418) üzenetére


nem_tom
őstag

Azt vágom, hogy CNC-zni nem fog megtanítani, mert ahhoz nem ért. De a hozzáfűződő alapok megtanulásában tud segíteni, mert gondolom nem csak programozásból áll az egész. Tudni is kell, hogy mit csinálsz, meg minden. De nem ásom mélyebbre magam, mert még egyáltalán nem értek hozzá. (félek, így is hülyeséget írtam) :B

(#1424) zolikaDB válasza nchelp (#1422) üzenetére


zolikaDB
veterán

Igazad van, örülni kell, ha nem egy kezdő "leszarom" srácot látunk, vagy géprombolót...
Radeon.Z: igen, kurva szopatós. Hányszor volt már olyan, h majdnem könnyeztem, csikorgott a fogam, anyáztam... Aztán elmúlt, és ötödjére is betettem a darabot, és jó lett. Szóval szopatós, de légy kitartó. Engem sem tanítottak sima forgácsolásra, az első melóhelyemen magam próbáltam hasznosítani a suliban tanultakat gyalun, köszörűn, műszerész, meg 1500-as TOS esztergán... Iskola mellett.
De senki nem pusztult még bele a szakmába (azaz majdnem, fizikálisan, amikor egy közeli cégnél a horizontról mászott le a srác, forgott az orsó, mert melegített, és elkapta a kabátujját, és összetörte szegényt, úh ma már csak raktáros, de túlélte).
Majd indult a karrier NCT-n, folytatódott Heidenhain-en, ma pedig Hurcot "programozok".
Ami állandó (eddig), az a nagy gép, de megismertem az alut, műanyagokat, esd-pom, pom, d-rim, almgsi, certál, meg rámszoktatták, h az 1.1730-at, 1.2342-t felejtsem el, jó a K1, M1, KO33 és társai féle jelölés. És a K1 az "jó".
Csak a kis pepecs szarokkal az a baj, h 3H7 35 hosszan. A keményfém fúró is képes elmászni aluban.
De tetszett, h csináltam csapágyháza(ka)t, 42H6-os tűréssel, és a különálló darabokban a csapágyak egytengelyűek lettek, és a tengely gyönyörűen forgott benne, pedig a darabok egymás után készültek, s nem egyszerre lettek összeesztergálva.
Na, van azért sikerélmény is, és az pumpálja az önbizalmat. Persze elhiszem, h 15-20 év után ez már nem ugyanaz, mint az elején.
Ha valamire kíváncsi vagy ezek után ( :D ), akkor kérdezz!

(#1425) péterd


péterd
csendes tag

Elvagyok keseredve, hát nem igaz hogy itthon ennyire nincs most meló hát már ott tartok hogy az önéletrajzba beírtam minimálbérért is vállalnám ennyire nincs kapacitásuk betanítani vagy mennyek el ingyen? de akkor meg ellenőrzéseknél mit mondanak mit keresek ott. :D ááááááá :O 1 kikötésem van minimálbér esetén bérlet térítés ,föladnám a klímaszerelő állásom heti 35e plussz hoznak visznek, jó(nincs meg sosem a teljes hónap én ilyen beugrós vagyok csak azért jó mert a föncinél mindig van lóvé és ha van 1pár napom kérhetek tőlle, és mint pálya kezdő azért motivál ez a szakma mert nagyon jól lehet vele keresni külföldön, ez nekem elég volt hogy gyenge anyagi helyzetem ellenére beiratkoztam cnc suliba .Ezt azért tettem h legyen papír talán könnyebben vesznek föl gondoltam mint 1 hentest itthon és külföldön .Később jött volna gyakorlat ,én szerintem nem vagyok egy ki bírhatatlan alak inkább szerény és tudásra szomjas ebből következtetve pénzre éhes ,nem vagyonra csak 1 kis házra kocsira a szokásos .Csak mindezt nem hitelből vagy csak minimálisból.beszélgettem 1 öreggel díszídált svédbe 56-ba lényeg h a fia svédbe 45000 koronát keres ,fegyver gyárba dolgozik mint forgácsoló nem tom bruttó vagy nettó de elég jó.De jó pár országban jobb az a lényeg.Nem utolsó sorban tetszik a szakma nem csak a piszkos anyagiak. Pc-n hdh-n irtunk progikat maróra nekem bejött és nem négy furattal egy 40x40x10 alkatrész sarkain , esztergára + sinumeric-et ott is volt minden kúpos menet beszúrások nagyoló simító menetvágó ciklusok R paraméterek ,de tudom hogy ez igy nagyon kevés nem csak azért mert nem forgácsoltunk eleget hanem lett volna még a vezérlőkből is mit tanulni ,nem beszélve arról h már a felét elfelejtettem :((

(#1426) Radeon.Z válasza péterd (#1425) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Hát nem tudom, szerintem most sok munka van CNC-re, mi már visszaálltunk a válság előtti folyamatos műszakra, 14 géppel (ebből 5 maró) szombat, vasárnap. Ami a gond most, hogy későn fizetnek a cégek, és pl . most sincs pénz alapanyagra a főnöknek, így abból dolgozunk, ami van. Az a szar, hogy betanulni kevés ember mer alkalmazni valakit, mivel rizikós, hogy kárt csinál. Bár nem értem, mert ha valaki felügyel rá....én pl. rendszeresen tanítok be embereket (igaz ők utána rendszeresen kibasznak velem, mert pénzéhes suhancok, és a kisfőnök haverjai, tudnék mesélni, de hoszú lenne. ) enyém a felelősség, és a megtermelt darabbérük fele az enyém. Bár őszintén szólva, manapság már nem árulok el mindent, gépi paraméterek, stb. mert volt rá példa, hogy ki akartak túrni a túlórapozíciómból, mondván már ő is ért a géphez, had jöjjön most ő túlórába, helyettem. Na innentől kezdve csak okosan...
Visszatérve a válaszhoz, az a baj, hogy addig, míg magabiztosan kimehetsz külföldre, sok idő, és tapasztalat kell, nem utolsó sorban a nyelvismeret. naiv ember aki azt gondolja, hogy majd ott megtanulja a nyelvet, vagy a programozást. Meglévő vezérlőismeretet át lehet hamar tanulni, de technológiai tapasztalatot szerintem nem. Még mindíg hiányszakma a CNC szerencsére, mert bár a képzések nagy ütemben folynak, és sok a jelentkező a tanfolyamokra, de szerencsére nem mindenki tudja megtanulni, és aki le is vizsgázik, még nem mindenkiből lesz jó szakember. Nem a semmiért a Királyszakma ez, és ezt nem én találtam ki. Elég csak rákeresni külföldi oldalon is a CNC dreher/fräser kifejezésre.
Jóccakát :)

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1427) zolikaDB válasza Radeon.Z (#1426) üzenetére


zolikaDB
veterán

Jóccakát neked is!
Munka van, nyomjuk is! :R
Aki okos, ismeri a korlátait, és nem öli a pénzt a tanfolyamokba, elég baj az, h sokan párszáz órás képzéseken oktatnak a pénzért, holott tudják, h ezzel nem használnak semmit a szakmának...

(#1428) nchelp válasza Radeon.Z (#1426) üzenetére


nchelp
tag

És akkor az oktatás tartalmáról és minőségéről nem ejtettél még szót... De mielőtt elkezdek dühöngeni, inkább én sem teszem. :((( Ezt a külföldi munka dolgot a CNCBankon 2-3 éve kitárgyaltuk már pár emberrel, ajánlom mindenki figyelmébe. A téma címe: Amit jobb tudni

Mellesleg a munka valóban nagyon szépen indul be mindenfelé, de még nagyon sok senkiházi sóher szemétláda tartja vissza a pénzt minél tovább, kamuflázsnak használva a "válság van" dumát. Anyja száradt csipáját van válság...

[ Szerkesztve ]

nchelp

(#1429) nem_tom


nem_tom
őstag

Köszönöm szépen, a hasznos információkat/tanácsokat. :R

(#1430) Zsozso-


Zsozso-
csendes tag

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy tudnátok-e tanfolyamot ajánlani.Kinéztem egyet magamnak de tálaltam pár véleményt a suliról ami nem igazan tetszett és 300ezer ft-ot nem szeretnék az ablakon kidobni.Remélem tudnátok nekem segíteni. Cnc-forgácsoló tanfolyamról lenne szó, nagyon érdekelne ez a dolog viszont sose dolgoztam hasonló gépekkel se fémmel ezért szeretném a legjobb sulit választani.
Üdv!

(#1433) nchelp válasza Radeon.Z (#1432) üzenetére


nchelp
tag

Naná, teljes mellszélességben :D De elolvasva, mit műveltél ma: röviden kifejezve, komám, te egy szép, jólfejlett címeres vagy, ha ezt csinálod. Ezt aztán nem hogy éjjel, de a nap egyetlen szakában sem csinálnám...

Ma reggel fél kilencre bementem (alapból fél kilencre járok... még) Elindítottam a Robodrillen, amit tegnap délután beállítottam a mágnesasztalon, Adott másfél óra futásidőt, amellett szépen a Kondián elegyedizgettem, ma jobban csak központozni, bevégelni valók voltak. Robo kiért, átfordítottam, hátulról belőttem, leprogramoztam, újabb két óra. Vissza Kondiára aprózni, kényelmesen, ha 2-3 darab van valamiből, az már sok. Robo kiért, reszelés, és azon mára vége, mert teljes átszerelés vár rá. De hogy legalább egy gépen történjen valami, sorjázás után még visszamentem a Kondiára, befejeztem pár apróságot és ennyi. Nem kell izzadni, ha kis céget találsz a németeknél, amelyik nem a mennyiségből él elsősorban, akkor nem kell fújtatni. Jó legyen amit csinálsz, és ne zúzd le a gépet. Ezért ad most a tulaj az elején, amíg amúgy sincs egyenletesen sok munka, nettó 8.5-öt óránként... de mivel látja, mit lehet (mert van, aki kihozza) kihozni a gépeiből, már beígérte a közeljövőre a bruttó 4.5-es emelést.

nchelp

(#1436) csiben


csiben
újonc

Szevasztok!
Korábban már írtam, hogy vki tud-e valami jó sulit ajánlani, sajna nem jött válasz.
Én ezt néztem ki most magamnak: http://gepeszetweb.atw.hu/pdf/cadcamcnc.pdf
Véleményetek? Egész jónak tűnik és nem is drága ( bár úgyis a céggel fizettetném ki :DD )
Valamit mondjatok rá. Köszi

(#1438) Radeon.Z válasza csiben (#1436) üzenetére


Radeon.Z
csendes tag

Ez nem tűnik rossznak, és nem is olyan drága. Feltételezem, megfelelsz a felsorolt kritériumoknak...(némi CNC-s múlt). Ha totál kezdő lennél, arra fentebb írtam választ.

Munkahelyemen én vagyok az Isten...mindenki tudja hogy létezem,de még senki sem látott...

(#1439) batyo85


batyo85
csendes tag

Sziasztok!
Úgy látom nem vagyok egyedűl a kettő vagy esetenként több gép kezelésével. Én is álltalában kettő gépen nyomom van úgy ,hogy odajönnek és mondják ,hogy a doosan és a hurco mellett még nyomjam a robodrillen is ,de csak akkor megyek át ha olyan a meló hogy tudom mellette csinálni.Nem igazán vagyok híve ennek mert szerintem könnyen selejt lehet ebből és már volt is rá példa nem egyszer. Például ma is csináltam egy melót a lemez meg van hajlítva erre van hegesztve egy alaplemez és három db persely van belehegesztve aminek a furatát ki kell szedni 40h8-ra. Felfogtam az osztófejbe készülékkel ,körbeforgattam megcsináltam az összes furatot rajta kész az első alkatrész.
Jó is lett. Közbe nyomtam a másik gépet és irtam a programon sajna egy előjelet elütöttem és már lett is egy selejt a szerszámnak nem lett baja mert éppen hogy csak belemartam még jó hogy nem a másik gépnél voltam. Szóval nem öröm ez.
Egyébként a kezelési utasításba benne is van asziszem hogy a gépet nem lehetne felügyelet nélkül hagyni ,de szerintem ma már mindenki szarik erre(mármint a főnökök).
Úgyhogy néha én azt se tudom hol áll a fejem. Ez a több gépes dolog nállunk azért is rossz mert nem igazán vannak nagyobb szériás munkák sok a beállás.
Én speciál nagyon utálom hogy úgy kell beállnom hogy közben rakom a másik gépet.
A másik dolog ti hogy álltok a szerszámozotsággal? Megvan minden ami kell a melóhoz?
Nekem még ez szokot fejtörést okozni. Még egy pár darab szorító vasat meg tőcsavarokat sem képes venni a főnököm a szerszámokról nem is beszélve. Multkor pl. csináltam magamnak t-anyákat mert már nem birtam ezt a szarakodást.

(#1441) Petie válasza nchelp (#1433) üzenetére


Petie
veterán

németekhez nekem is ajánlottak most melót, hurcora, amilyenen dolgozom most is. 8.5 euros bér. csak még nem tudok mozogni mert csinálom a programozói tanfolyamot :( annak meg csak jövőre lesz vége... :\

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1442) batyo85 válasza Radeon.Z (#1440) üzenetére


batyo85
csendes tag

Hát igen! Nállunk is ugyan ez a helyzet. Amikor odakerültem még három gép volt azóta jött még három csakhogy nállunk már akkor is szerszámgondok voltak.
A legjobb az volt amikor a főnök megvette az új megmunkálót negyedik tengelyel és se satut nem vett se tokmányt a negyedik tengelyhez.Aztán meg jön oda hogy indítsam el a melót a gépen én meg mondtam neki ha vesz hozzá legalább egy satut akkor tudok vele dolgozni.Aztán meg csak nézett értetlenűl hogy mi az hogy nincs hozzá satu.Na szoval nem túl jó a helyzet.
Arról nem is beszélve hogy a ráálási időket nagyon meg tudja növelni hogy külön köröket kell futni a szerszámokért meg leszorítókért. Például ma jött egy sürgős meló mondták hogy tegyem fel reggel a baj csak az volt hogy a marót mi nekem kellett a melóhoz éppen használták egy másik gépen. Végül muszáj volt kivenni a gépből igy az a másik meló megált pedig az is elég határidős. Ez egy hosszú huszas lapkás maró volt.Aztán jött a főnök értetlenkedve hogy lennie kell még huszas marónak másiknak is én meg mondtam neki hogy van is huszas maró csak az nem mindegy hogy milyen hosszú.
Szóval ezek mennek nálunk és nem is hiszem hogy a közeljövőben lesz ezen a téren valami változás. Úgyhogy ezek a dolgok elégé fel tudnak húzni.

(#1443) zolikaDB válasza Petie (#1441) üzenetére


zolikaDB
veterán

Petie: légyszi, mondd el nekem, h hogyan tudok kört marni spirálmarással a Hurcon! Mint HDH-n a körmarás, Q305. Mert az nem buli, h helikális süllyedéssel vetetek fogást, és mindegyiknél felugrik bizt magasságra.

(#1444) Petie válasza zolikaDB (#1443) üzenetére


Petie
veterán

hát őőő nincs most előttem, meg fáradt is vagyok.
de vhogy úgy kell hogy a főmondatban megadod a z-le pl 1-nek, igen plusz egy. aztán kell valahol találj egy csavarvonal cuccot, lehet hogy szegmensben már most így nemtom. ott megadod a z végét, meg egyéb infokat pl egy kör alatt mennyit süllyedjen ez fontos mert különben egy kör alatt csavarodik le ami nem egészséges sztem :D
amikor ez megvan akkor az aljára kell egy kör marás írnod, mert nem fog körbe menni alul. ahogy eléri a z végét akkor kijön a maró.
remélem meglesz :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1445) Petie válasza Petie (#1444) üzenetére


Petie
veterán

ja meg mintha oszthatónak kell lennie a teljes z út megtételnek és az emelkedésnek :D

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1446) nchelp


nchelp
tag

Istenem, az a Hurco mekkora gagyi... csak olvasva, amiket írtok.

nchelp

(#1447) Petie válasza nchelp (#1446) üzenetére


Petie
veterán

miért :F az lehet hogy gagyin fogalmazok, de nagyon jó a hurco :)
mondjuk ezt fanuc után mondom. más géphez vezérlőhöz még nem volt közöm sajnos. de mazakot nagyon szívesen tanulnék :U

ॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °

(#1448) nchelp válasza Petie (#1447) üzenetére


nchelp
tag

A Mazatrol-t is át lehet lőni elvileg ISO-ra, és úgy tudom, az egy az egyben Fanuc. De ha beleszaladsz akár egy 426-os Heidenhainba, vagy egy öreg Philipsbe, akkor a Hurco-t te is virtuális szemétnek fogod tartani. Nekem annyi elég, amit írtok, akár beállásról, "programozásról"... Tipikus jenki logikátlan logika. Az az automatikus "biztonsági" kiemelés is levegőhiány esetén... Hát, finoman fogalmazva: érdekes.

nchelp

(#1449) zolikaDB válasza nchelp (#1448) üzenetére


zolikaDB
veterán

nchelp: Hát ööö, na... Főnök néha fogja a fejét, hogy a csóró Hurco mit nem tud, az 530-as HDH meg mennyivel másabb, jobb. Tehát engem zavar, h ha akarok 10 furatra letörést körbe, akkor egy mondatban van a központozás, fúrás, meg a pozíciók. Ezután jön a minta eltolás pozícióra, ide írom az előző pozíciókat, mert ugye furatpozíciót, mint mondatelemet nem tudok másolni, csak konkrét mondatot, utána következik egy körmarás mondat X0 Y0 poz.-val, stb, utána minta vége mondat. Tehát nem az van, h Q203 fúrás, L X10 Y10 FMAX M99 akárhányszor, utána Q208 körmarás, és a pozíciókat átmásolom ide egy az egyben...
Én meg mást se hallok, csak azt, h a németeknél hogy szeretik, meg az nagyon jó. Hát nincs nekik elég más jó vezérlőjük?
Petie: köszönöm, kipróbálom!
Hurco marón le lehetne cserélni a vezérlőt HDH-ra?

[ Szerkesztve ]

(#1450) nchelp válasza zolikaDB (#1449) üzenetére


nchelp
tag

Most konkrétan a 208-asra nem emlékeztem, hogy pozícióra hívható, vagy a ciklusba kéri be mint 216-os ciklus, de ha azt is tudod pozícióra hívni, mint a fúrást, akkor azokat miért nem egy LBL-be rakod M30 után? Nem kell játszani a vágólappal sem, és nagy furatkép esetén rengeteg mondatszámot spórolsz... Arról nem is szólva, hogy a 415-ös előtti vezérlőkön még nincs vágólap, mert még DOS alapúak, tehát ott ez nem is működne.

Hogy a németek szeretik? A franc tudja. Be vagyok regisztrálva a Jobbörse-n, és több száz CNC-s állás van (sajnos a kereső egyszerre csak 200-at mutat, és nem többet), ennek talán 2! százaléka (és akkor optimista becslést adtam) keres Hurcora. Itt sem elterjedt. A MEGHATÁROZÓ többségen a HDH, Fanuc, Siemens, és Mazak osztozik, nagyjából ebben a sorrendben, rendszeresen találni még Philipset (öreg gépek nem feltétlenül rossz gépek, sőt! :D ). Az Ultimax eléggé fehér holló kategóriás versenyző...

Ahol esetleg szeretik, ott talán inkább az a magyarázat, hogy maga a gép mechanikailag jó, csak itt aztán valóban kevés az önálló programozási készséggel rendelkező szaki, és erre sajnos eléggé bizonyíték a Fanuc 31-es Manual Guide-ja. Amikor egy sima kiállásnak+M30-nak párbeszédes grafikus sablont definiálnak... Hurconál, úgy nézem, nem kell tudni programozni, hanem amolyan mozaikalapú, rakosgasd össze a sablonokat... És sajnos errefelé fejleszti a Fanuc a MG-ot is. Olyan kollégát találtam versenyben, hogy azt hittem sírva fakadok: a profiljában feltünteti, hogy rendelkezik szakmai gyakorlattal, majd a részletezésnél az elmúlt 10 évből felsorol kb 18 céget, ahol dolgozott, ebből 4 helyen volt "CNC-s", ahol is megszerzett 5! hónap gyakorlatot... Szakmai képességek leírása: gyorsétteremben zöldségtisztítás, Imbissnél szakács, stb...

Magyarul, vannak itt jó vezérlők, meg millió balek, aki nem ért hozzájuk. Hidd el, a profi magyar marósokat sokkal jobban díjazzák, mint az Ultimaxot :DD

A vezérlőcsere tekintetében megkérdezheted csg-t a portálon, de amíg garanciális a gép, addig szerintem feleslegesen feszegeted a dolgot...

[ Szerkesztve ]

nchelp

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.