Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz radi8tor #15248 üzenetére
Ebből a tanúság az, hogy ha valaki rengeteget akar írni egy SSD-re, az ne a drágább Pro-t, hanem az olcsóbb EVO-t vegye, mert ott kedvezőbben a garanciális feltételek ... nagyüzemi felhasználásra! Szupi!
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
nagyúr
-
Bodor
veterán
válasz FollowTheORI #15244 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy ki mire számít, ilyen ügyekben az a döntő ami le van írva.
(#15246) janos666: Annyira azért nem fura, mert üzleti felhasználásnál sokkal könnyebben , és többször előfordulhat, hogy nagy mennyiségű írást kap az SSD, ezért oda kellett egy limit.
(#15251) janos666: Igen, jobban megéri, de ezt már februárban írtam.(#15247) margithid : Hát egyáltalán nem sok. Ezért sem szoktam nagyon ajánlani őket, ha már 5 év akkor olyan típust, amire nincs írási limit a garanciális feltételek között.
-
janos666
nagyúr
válasz radi8tor #15252 üzenetére
Ez a Media Wearout Indicator nem Intel SSD-k SMART adatai közt szokott lenni? Nálam a 840 Pro Wear Leveling Count-ot mutat (ami decimális nyers értékben elvileg Program/Erase Cycle), de ez tudtommal az EVO-kon is megvan!? (A SandForce-nál pedig LifeCycle, LifeCurve, vagy hasonló rémlik erre, ami nem tudom pontosan mit ad ki nyers értéknek.)
Persze, jó látni. Gyakorlatilag viszont csak annyit nyerek vele, hogy törhetem a fejem miért ~1.5x a write amplification (WLC * capacity / host write), ha igaz, hogy WLC=PEC. Nem, mint ha nem férne bele a büdzsébe, csak érdekes. Az alaklmankénti tesztelgetés biztos felfelé húzta, de ez két év átlaga.
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
nagyúr
válasz margithid #15262 üzenetére
Párszáz terát elvileg simán bír... legalábbis ami teszteket láttam róla.
Mennyi idő alatt tetted rá a 100-at? Mert simán lehet 2-3x annyit is bírni fog hiba nélkül.
Nemtudom az EVO mennyivel jobb ebben de Anandtechen valami olyat számoltak hogy még napi 100GB írással is vagy 4 év lenne egy elméleti határ a 120GB-osra.Amugy mit csinálsz vele? Én 1 év alatt pakoltam a saját SSDmre 3 terát.
[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
margithid
veterán
válasz FollowTheORI #15264 üzenetére
Pár 100 tera? Az igen, akkor kicsúszok a garanciaidőből
Akkor az intel 520 még ennél is többet kell, hogy bírjon majd.
Amúgy 5 virtuális xp megy elég sok böngészővel, miegymással 7/24ben. -
_Sevi_
tag
válasz margithid #15266 üzenetére
Itt van egy teszt Intel 335 SSD-re.
Egész jó eredményeket hoznak ki az SSD-ékből. -
margithid
veterán
Egy érdekes dolgot figyeltem meg amúgy pár napja.
Valami folyamatosan vesz el helyet az ssd-mből, meg a Ramomból.
Ha újraindítom a gépet a Ram az oké lesz, de az ssd-re nem tudom mi ír rá, ok, ki van kapcsolva a lapozófile, de eddig hónapokig 16 GB volt a szabad helyem, most meg már csak 8... -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz margithid #15273 üzenetére
Én most is ezt a Windows-ba beépített lehetőséget tudnám javasolni:
http://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_13950-13950.html
Elvileg akár ezt is futtathatod több órán át, ha úgy tetszik, ezután megkaphatod, mi ír a legtöbbet a háttértárra. Amúgy a fentebb leírt módszert ennél specifikusabbá is lehet tenni, úgy, hogy tényleg csak kifejezetten az I/O tevékenységet monitorozod.Sk8erPeter
-
demmer123
őstag
Hogyan kell a google cache mappát ssd-ről áthelyezni winchestere?
Sehogysem sikerül amit a neten találtam miért?
-
janos666
nagyúr
válasz demmer123 #15276 üzenetére
Univerzális tipp: NTFS junction
Amúgy szubjektív véleményem szerint a második mondat első szavával megválaszoltad a kérdésed: sehogy ... nem kell, mármint nem kötelező, nem szükséges, hacsak nem vagy helyszűkében és foglal aránylag sokat ez a cache.
De ez egyébként nem SSD topic-ba való kérdés, hanem a szoftver-ébe, vagy ha nincs dedikált fórumtémája, akkor valami szoftveres főtéma alatt általános segítségnyújtó gyűjtőkatlanba.
-
janos666
nagyúr
válasz demmer123 #15278 üzenetére
Miért lenne gyorsabb?
Az egyáltalán nem biztos, hogy SSD-ről gyorsabb lesz bármi, de legalább is lehetséges, hogy így lesz, míg az szinte kizárt, hogy HDD-ről lesz gyorsabb SSD-hez képest (hacsak nem valami nagyon bibis, nagyon régi vagy hibás SSD, de jobb féle HDD).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz janos666 #15280 üzenetére
"Az egyáltalán nem biztos, hogy SSD-ről gyorsabb lesz bármi"
Mondjuk ez a mondatrész ebben a formában erősen kifogásolható. A memóriához képest nyilván nem lesz gyorsabb, de a legtöbb elterjedt adattárolóhoz képest - amennyiben pl. elérési időkről van szó - nyilván az lesz.Sk8erPeter
-
margithid
veterán
válasz Sk8erPeter #15275 üzenetére
Közben agyaltam kicsit, nem lehet, hogy azért telitődik folyamatosan az ssd-m, mert elhasználódnak a GB-ok?
Nem tudom ezt értelmesebben írni, de olvastam, hogy áthelyezi az ssd a hibás részekről a jó részekre a dolgokat.
Na most itt már előfordulhatnak hibás részek, elvégre 105 terát írtam rá.
Azt nem tudom akkor mi lesz ha teljesen elfogy az ssd-m, mert mikor klónoztam már csak 1 GB volt szabad... -
_Sevi_
tag
Az létezik hogy, a vírusirtó futtatása ami nem az SSD-én történt (bár az SSD-én van a program) generált nekem 30GB írást az SSD-én ??
Legalább is az SSDLife szerint ez történt. -
janos666
nagyúr
válasz Sk8erPeter #15281 üzenetére
Pedig szerintem számtalan olyan eset lehet, hogy bizonyos platformokon különböző programok egyáltalán nem gyorsulnak számottevően, ha HDD helyett SSD-ről dolgoznak, mert például:
- rendszeresen a CPU (esetleg a RAM sávszél) van ~100%-ra terhelve olyankor, mikor a háttértárról is csipeget
- SATA 1 vagy 2 porton át amúgy sem tudnak sokkal magasabb szekvenciális sebességet elérni az SSD-k sem, mint egy 7200RMP-es HDD. Sőt, némely a kis kapacitású SATA3-as SSD-k akár lassabbak is ilyen téren, mikor nem tud tömöríteni a vezérlő. Ráadásul sok tömörítés nélkül is gyors SATA3-as SSD is elkezd lassulni, mikor folyamatosan, szünet nélkül csak írod és írod, nem hagyod levegőhöz jutni (pl. először huppan egyet, ha 50% fölé telíted, aztán még egyet ~75% felett, később akár még tovább, akár HDD szint alá, de legalább is abba a magasságba: először írási stratégiát vált a vezérlő, később elkezd kifogyni az üres NAND, aztán kénytelen a hasznos írásnak közbeszólva dolgozni a GC, még később esetleg kijönnek a GC bugok, hogy nem képes magát karbantartani szélsőséges körülmények közt)
- ha nem TRIM-el az OS vagy SSD és kezdetleges/bugos az SSD vezérlő / GC algoritmus, akkora még akár a random írás is egy gyors HDD szintjére lassulhat (ha lassabb nem is lesz, de az eredetileg még jelentős előnyük jócskán megkophat).
De egy teljesen véletlenszerű otthoni helyzetre gondolva: PC videójátékoknál is 50-50 az esélye, hogy tényleg számottevően gyorsabbak-e a pályabetöltések SSD-ről, mert ez jórészt szekvenciális jellegű olvasás is lehet, amiben a HDD sem lassú, de közben agresszíven terhelve lehet a CPU is (így hiába olvashatna ~150 helyett ~400 Mb/s-el is, nem lesz kétszer gyorsabb, mindkettőről ~80Mb/s-el olvas). Esetleg olyan megfontolásokból jó még, ha közben gyors internettel torrentezel is arról a HDD-ről, amiről egyébként a játék futna, ha nem az SSD-n lenne inkább, mert az rontaná a HDD esélyeit.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz janos666 #15287 üzenetére
Az általad írt esetek természetesen helytállóak, ezek pont nem azok a helyzetek, amikor az SSD erőssége megnyilvánul, de én pont az általánosító részére reagáltam, hogy ti. nem jelenthető ki, hogy az SSD-ről gyorsabb lesz bármi - de azért az esetek túlnyomó többségében kijelenthető, hogy egy OS és az alkalmazások, meg egyes fájlok betöltési ideje például a HDD-hez képest jelentősen gyorsul, így az általános felhasználási élmény javul, és épp ezért összességében megéri váltani. Annak persze, hogy nincs értelme, hogy "váltsá' esesdére, merakkó gyorsabbak lesznek a játékok", mert az így nem lenne igaz. Szóval csak megközelítés kérdése, hogy mire jelentjük ki, hogy várható gyorsulás az SSD-től, és elég sok ilyen esetet is lehet említeni.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
janos666
nagyúr
válasz _Sevi_ #15290 üzenetére
Kiszámoltad már, hogy hány évre elég a NAND P/E cycle, ha minden nap ~30Gb-ot írsz rá, és hogy mit tervezel ezzel az SSD-vel az azt követő években, ha még működni fog?
Ettől függetlenül sohasem szerettem az AVG-t. Szerintem pont értelmetlen középút a szintén ingyenes (vagyis hát csomagban kényszerítve megvett) Windows Defender és a komolyabb fizetős megoldások közt.
[ Szerkesztve ]
-
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #15219 üzenetére
Nos, három mappa tűnt ki a sorból:
C:\Users\xy\AppData\Local\Google\Chrome
C:\Windows\SoftwareDistribution
C:\ProgramData\Microsoft\Microsoft AntimalwareAz írások több, mint felét ez a három mappa tette ki. Kicsit megreguláztam őket, pár nap múlva újra jelentkezek.
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
freestailo
őstag
Sziasztok! Ismét az alábbi problémával fordulok hozzátok, hátha valaki már találkozott ilyennel. A jelenség nem minden bekapcsolásnál jelentkezik, úgy vettem észre random a dolog. Arról van szó hogy az SSD (samsung 840 evo) teljesítménye néhány millisecundumra nagyon beesik, emiatt a gép megakad egy pillanatra. ha épp zenét játszom beremeg a zene egy fél másodpercre, a film megakad egy fél másodpercre stb. csináltam egy compression benchmarkot amin jól látszik a dolog. Amúgy w7 x64, 4 GbDDR2, és egy c2d p8700 van a laptopban. A beállítások mint alignálás...stb rendben vannak, SSDOK mindent rendben mutat (ha kell linkelem), legfrisebb samsung firmware van fennt. Egyedül az oprendszer újratelepítésével nem próbálkoztam még hogy elhárítsam a hibát.
Tehát a comopression benchmark (rapid mode on volt, de ha offra kapcsolom akkor is ilyen a helyzet)
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz freestailo #15298 üzenetére
Túlestél már a szériahibát javító firmware frissítésen és "újrakalibráláson"? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest