Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #8884 üzenetére
Ez a tanács jelen esetben is helytálló?
Drivernél ez látszik: Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller
Driver version: 11.5.0.1207 | 7-9-2012http://logout.hu/bejegyzes/fire_soul_cd/windows_7_telepitesi_utmutato_ahci_edition.html
Itt írja Fire/SOUL/CD:
"Intel - Megfelelő sebességet képes produkálni, a piac jelenlegi legjobb vezérlője."
Aztán van még ez:
Driver és javaslat: Megfelelő verziójú Intel® Rapid Storage Technology driver-t automatikusan lehet telepíteni.
Intel® Rapid Storage Technology (W8 támogatás): iata_enu_11.7.0.1013.exe
iata_enu_11.6.0.1030.exe
[...]
(jelszó: fscd)Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #9016 üzenetére
Mutathattál volna valami durvább képletet, ez még az emberi teremtmény által is egész könnyen áttekinthető kategóriába tartozik.
A lapozófájlos kérdést azért tettem fel, mert annak a mérete mindig "attól függ"-érték. Nálam például nem lett volna elég, amikor 8 GB RAM-om volt. Függ a használt alkalmazásoktól, attól, hogy az OS mennyit akar és egyáltalán tud kilapozni, hogy akar-e valaki crash dumpot, ha igen, akkor milyet, stb.
Példa az "attól függ"-re, nálam, amikor 800 MB-nál kisebbre állítanám (12 GB RAM, jelenleg initial size: 800 MB, max. size: 3000 MB):
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #8889 üzenetére
"Természetesen olvastam az összefoglalót. Próbáltam kétféle Intel AHCI drivert. Mindkettőnél stabilabb és gyorsabb a Win sajátja (nálam). Az Inteles driverekkel két mérés között volt 40% eltérés. Érdekes módon a második mindig lassabb volt. Az alap AHCI driverrel még senkinek nem volt problémája."
laceeeboy esetében azért kérdeztem, hogy helytálló-e lecserélni az Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller 11.5.0.1207 | 7-9-2012 drivert, mert egyrészt írta Fire/SOUL/CD, amit idéztem, hogy "Intel - Megfelelő sebességet képes produkálni, a piac jelenlegi legjobb vezérlője", másrészt saját teszt alapján minden alkalommal az Intel éppen említett drivere jött ki győztesként, azonos körülmények között, miután épp most lecseréltem (lényegében ez downgrade egy korábbi verzióra) a Microsoftos "Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller" driverre (tehát az utóbbi vesztett vele szemben).Itt az én példám CrystalDiskMarkkal (3.0.3 x64) mérve, minden esetben a javasoltaknak megfelelő beállításokkal (5X1000 MB, All 0x00 (0 Fill)), Samsung 830 128 GB-os SSD-vel, Windows 7 SP1 x64:
ELŐTTE:
Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller Driver 11.5.0.1207:
UTÁNA:
Microsoft Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller driver (2006.06.21., 6.1.7601.18231):
Az értékek tekintetében az utóbbi, tehát a Microsoft alapdrivere rosszabb teljesítményt mutat (direkt 3-3 mérést készítettem).
SSDOK:
=======================================================
Amúgy ha már belementem, készítettem screenshotokat a drivercseréről, ahogy visszaállítom a Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller drivert, hátha másnak még jól jön:
1. Win+R, utána devmgmt.msc (Eszközkezelő)
2. jobb klikk a csomópontra, Update Driver Software (Illesztőprogram frissítése)
3. Browse my computer for driver software (Illesztőprogramok keresése a számítógépen)4. Let me pick from a list of device drivers on my computer (Választás a számítógépen található illesztőprogram-listából)
5. Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller (Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA-vezérlő) kiválasztása (az Intel Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller helyett), aztán Next (Tovább)
6. Értesítést kapunk a sikeres telepítésről, újra kell indítani a számítógépet. ("Your hardware settings have changed. You must restart your computer for these changes to take effect. Do you want to restart your computer now?")
7. Újraindítást követően telepíti az háttértárak drivereit:
Eszközkezelő ezután:
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Picturemaker #9022 üzenetére
"De hogy ez hogy jön a lapozófájl méretéhez??? "
Ugye megnézted, melyik hsz.-re válaszoltam?
Válasz: sehogy.A képeket csupán "esettanulmányként" linkeltem, hogy saját tapasztalat az, hogy a Microsoft saját drivere adott esetben rosszabb teljesítményt nyújthat, mint az Intelé. Persze nyilván attól függ, melyik Intel driverről van szó.
(#9021) Bodor :
nincs mitSk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ez most nagyjából annyira értelmes felvetés, mintha azt kérdeznéd, hogy volt már előnye a vírusirtónak, ami számodra hasznos volt? Vagy hasonlóan értelmes, hogy volt már előnye a tűzfalnak, ami számodra hasznos volt?
Gondolom akkor nemcsak az operációs rendszeredet, a különböző fent lévő szoftvereidet sem frissíted, hasonló mottó mentén. (Főleg a vírusirtó frissítését kapcsolod ki, nehogy ilyeneket műveljen a háttérben a szemét! Már ha van fent olyanod.) Hacsak el nem felejtetted véletlenül ott kikapcsolni a galád automatikus frissítést... (A böngészőt nehogy elfelejtsd. )Szerk.: OFF.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Pontosan értettem, hogy erről beszélsz. Éppen ezért ehhez csak gratulálni tudok... Komolyra fordítva ez inkább nevetséges, minthogy ezzel kérkedni kelljen. Bár nem vagyok rosszindulatú, így nem kívánom, hogy saját károdon tanuld meg, miért van jelentősége az operációs rendszer biztonsági és egyéb frissítéseinek. De ha a szoftvereid frissítését nem tiltod le, akkor talán végiggondolhatnád, hogy azt vajon miért nem teszed. Na ugye.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Mi az olyan nagyon hasznos benne, ha SSD-ről egyébként is gyorsan bootol a rendszer?"
Ezt a kérdést gondolom nem gondoltad komolyan. Mint írtad, felhasználófüggő, kinek mire van igénye, ez pontosan így van, így ne csak a saját igényeidből indulj ki, ami az, hogy mindig ki akarod kapcsolni a gépedet, és amúgy is asztali géped van.
Laptopom van, nem egyszer fordul elő, hogy rengeteg megnyitott alkalmazásom van, jól beállított munkakörnyezettel, és nem is áll szándékomban kikapcsolni a gépet, hanem pontosan ugyanonnan szeretném folytatni a munkát majd később, ahol abbahagytam, de közben el kell utaznom A-ból B-be (laptop a laptoptartós hátizsákban), ami közben nem szeretném áram alatt tartani a gépet. Szerintem ez elég jó magyarázat, hogy miért is tökéletes megoldás ilyenkor a hibernálás.
És ez csak egy eset a nagyon sokból.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Kékes525 #10316 üzenetére
Mik azok a hatalmas nagyságrendbeli különbségek? Úgy csinálsz, mintha általános hardverfelmérésre, hőmérséklet-mérésre és hasonlókra nem lenne tökéletes az ingyenes HWiNFO64 is. Persze az AIDA64 többet tud, ha már pénzbe kerül, milyen meglepő... Például meg lehet nézni vele a használt Windows, Office, ilyesmik termékkulcsát, meg hasonlókat. Mindenképp hasznos lehet utóbbi, de igazából nem is tudom, hogy jött az összehasonlítgatás, meg ez az "egyetlen előnye, hogy...", radi8tor1 megkérdezte, melyik program ez, én válaszoltam.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Impressa #10416 üzenetére
Akár a beépített Resource Monitor segítségével is figyelheted (Win+R, resmon) a Disk fülön, melyik folyamat ír sokat a háttértárra, vagy ami még jobb, Performance Monitorral (Win+R, perfmon) készíthetnél egy háttértár-folyamatokra vonatkozó riportot. Utóbbinál vagy saját riportot készítesz, és kiválasztod a szükséges információkat (User defined), vagy ami még egyszerűbb, a Data Collector Sets-ben, a System csomópontban lévő általános System Diagnostics "tesztet" futtatod egy darabig (lásd fölül a play-gombot, "Start the Data Collector Set"), majd egy idő múlva leállítod, és a Reports csomópontban a System > System Diagnostics-ban lévő legutóbbi bejegyzésre rákattintasz kétszer, és legörgetsz a "Disk" részhez, azt lenyitod (simán kattintással), majd lenyitod a benne lévő bejegyzéseket is, és ami a legérdekesebb innen, az a "Hot Files" > "Files Causing Most Disk IOs".
Mivel ez az írási mennyiség, amiről írsz, átlagos felhasználási szokások mellett teljesen abnormális, én is gyanakodnék valami vírus-/malware-/spyware-féleségre, érdemes lenne keresned ilye(neke)t egy általános vírusirtóval, meg pl. ezzel vagy mással, ami hatékony lehet.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Ice&Lime #10413 üzenetére
"Ha az indexelést letiltod ez abbamarad."
Azért fals infókat ne terjesszünk már. Teljesen abnormális az az írási mennyiség, amiről Impressa írt, SEMMI köze a normális működésű indexeléshez. Nálam is be van kapcsolva az indexelés (szokásos hülye paranoia, hogy kötelező kikapcsolni, hasonlóan a hibernáláshoz), és nincs ilyen jelenség.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #10556 üzenetére
"pmagic_2013_08_01.iso (újabb verzió is van, viszont ez az utolsó változat, ami még ingyenes)"
Erre pont 1-2 hónapja csodálkoztam rá, amikor szükségem volt a progira. Kicsit furcsa is nekem, hogy open source és ingyenes (!) Linux-disztribúcióra építve ők kialakítanak egy másikat, összegyűjtenek jó sok hasznos ingyenes (!) progit, összeállítják ezt egy működő egésszé, aztán pénzért eladják. Na de ha mindent ingyen kaptak, akkor ők miért adják el pénzért? Tudsz erről valamit? Van olyan progi rajta, ami nem ingyenes, valamiért liszenszt kell továbbfizetniük? Vagy ez egyszerűen a munkadíjuk, azért, hogy tökölnek vele, hogy összeállítsák? Csak mert utóbbi megint csak furcsa, ha már nekik nem kellett fizetniük mások hosszas munkájáért. Azt érteném, ha kérnének díjat érte, ha bárki számonkérne rajtuk supportot, de így csak "érdekesnek" találom.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #10566 üzenetére
Na most utánanéztem, és ezt a cikket találtam:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQzNTINagyon röviden a lényeg, hogy elvesztette az állását, és ebből kívánt megélni...
"I talk to Patrick Verner once in a while and for years Parted Magic has been something he did in his spare time. A little over a year ago, he lost his job and stated on the Parted Magic site that he would like to dedicate his full time to Parted Magic as a "job" if users could donate collectively at least $1,200 a month to the project for him to put food on the table and pay bills. A "salary" if you will.
Fast forward to July 2013, his wife has now lost her job. Donations to the project and goal of a monthly $1,200 were occasionally not being met. It was discouraging Patrick to the point that he wanted to stop the project because he couldn't get enough donations to live on for himself and his wife. Tens of thousands of people were downloading Parted Magic for free and, while not required, he *kindly* asked for even a dollar or anything people could spare to help him out. People were downloading it and not helping him out so he decided to make it a paywall so that he could encourage some revenue to come his way to now support his out-of-work wife and himself. It's perfectly fair of him to ask this considering his situation and his complete devotion to the parted magic project from a self-employment perspective. $4.99 is *not* going to break anyone's bank. He was going to ask for more but I actually told him $5 seemed like a fair donation/price. It seems he took my advice to heart.
[...]"Aztán utána lényegében azt fejti ki, hogy valami gond van azokkal, akik kicsit furcsának találják, hogy pénzt kér ezért.
Hát nem tudom, számomra meg az a furcsa, hogy egy ilyen szoftver-összeállításból kíván valaki megélni (mert nem talált jobb melót), ami számomra őszintén szólva összességében nem tűnik akkora durranásnak - ha particionálásra kell valami, akkor letöltöm a GParted Live CD-t, ha mentésre kell valami, akkor a CloneZillából ugyanezt, és így tovább... csak így nyilvánvalóan kényelmesebb volt, hogy minden egy helyen volt (van, mivel a régebbi verziókat elérjük). Az a sugallat jön le a cikkből, hogy mi márpedig lássuk be, hogy mennyire durva munka van egy ilyenben. Elhiszem, hogy sok idő megy el vele, hogy out-of-the-box minden gondmentesen futkorásszon, minden nagyjából naprakész legyen, de azért nem kell széjjelprogramozgatni az agyát, ami viszont sok másik open source projektre jellemző.
Járultam már hozzá PayPalos donate-tel open source projektekhez, miután kipróbáltam, és elégedett voltam vele (pl. a TestDisk adatmentésre életmentő tud lenni), de ez ilyenformán nekem kicsit visszatetsző, miután ő is ingyenes progikat válogat össze, de mi értsük meg, hogy neki ki kell fizetnie a számláit.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Gery1987 #10570 üzenetére
""Msachi" mappát sem"
Egészségedre. Nem csodálom, hogy nem találtál ilyen nevű bejegyzést, mivel ilyen nincs. Miért mániája mindenkinek összekeverni az AHCI mozaikszó betűit valami másik sorrendben? Google szokott segíteni ilyen problémákban. Szóval legfeljebb msahci.
Persze Windows-verziót sem írtál.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Gery1987 #10577 üzenetére
Na várjál már Nem erre kérdeztem, hogy hogyan próbálkoztál, hanem hogy regeditben turkálva mit, hogyan kerestél, és miért nem jött össze. Nem kell feltétlenül semmilyen drivereket ráerőszakolni a gépedre, felesleges! A beépített, Microsoftos vezérlő is jó (Microsoft Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller driver).
Kapcsolódó anyag:
http://logout.hu/bejegyzes/fire_soul_cd/windows_7_telepitesi_utmutato_ahci_edition.htmlA regeditben való turkálásra bőven lehet találni anyagot a topicban is:
http://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/keres.php?stext=msahciSzóval szerintem ne is keresgélj tovább tök feleslegesen drivereket, hanem egyszerűen a javasolt, registry-s módszert próbáld meg, olvasd el és értelmezd Fire/SOUL/CD cikkét, és kész.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Doky586 #10645 üzenetére
Attól függ, mire akarod használni a chkdsk eszközt. Adatmentésre NEM alkalmas, arra inkább adatgyilkos, idézve liksoft kollégát:
http://logout.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/keres.php?stext=chkdsk&suser=liksoft
http://prohardver.hu/tema/adatmentes_liksoft_hdd_kereso_menteshez/keres.php?stext=chkdsk&submit=&offset=50Van egyébként kapcsolódó téma itt is:
http://superuser.com/questions/209606/how-safe-is-it-to-run-chkdsk-on-an-ssdA fájlrendszer integritásával kapcsolatos dolgokat helyreteheti egy ÉP állapotú háttértáron, de szerintem ezzel kapcsolatban kérdezz meg inkább egy adatmentésben tényleg járatos szakembert (liksoft eléggé régóta nyomja a szakmában), mert itt lehet, hogy csak csupa butaságot írnánk, tapasztalatok hiányában. Ebbe igazán tényleg csak az lát bele, aki benne van az adatmentésben, más inkább felületes információk birtokában lehet (hacsak nem talált valami brutálisan jó és megbízható szakmai cikket a témában).
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz BlackSoft #10626 üzenetére
Pontosan ezek a kérdések jutottak eszembe nekem is a hsz.-ed láttán. Kritikus fontosságú adatoknál, éles üzemben, NEM "otthoni" környezetben, nagyon sokat írt SSD esetén csodálkozol és anyázol potenciális adatvesztések miatt, úgy, hogy az adataitok nincsenek duplikálva, folyamatosan mentve? Ez nem csak mások hibája, neked is jobban utána kellene/kellett volna járnod, de főleg óvatosabbnak lenned ilyen jellegű felhasználás esetén (bár az adatmentés otthoni környezetben is fontos), ez HDD esetén pontosan ugyanígy igaz, attól még, mert jóval tovább bírhatja. A másik topicban és itt is "a sok okoskára" hivatkozol, akik állítólag elhitették veled, hogy nem lehet semmi probléma SSD-nél, nem tudom, ki voltak ők - na de tényleg elhiszed a szimpla marketingdumákat, amik nincsenek szakmailag alátámasztva, csak egy termék eladására szolgálnak? Nem nagyon láttam, hogy tele lett volna vele minden szaksajtó, hogy SSD használata esetén ne lenne szükség mindenkori adatmentésre, és hogy mondjuk szerveres környezetben az SSD élettartama összemérhető lenne bárhogy is jelenleg a HDD-kkel...
Ami ettől még igaz, hogy elsősorban átlagfelhasználói, otthoni igényeknél szokták azt mondani, hogy nem kell már annyira durván túlparázni az SSD-vel kapcsolatos kérdést, mint amennyire félt tőle mindenki az elején, mert ha valaki hosszas tapasztalatok (és nem marketingszövegek) alapján valóban megbízhatónak tűnő háttértárat választ, akkor egész sokáig ellehet vele. De nem durván igénybe vett SSD-ről van szó ilyenkor, főleg nem egy amúgy is rossz darabról.Persze ettől még érthető, hogy már tartasz az SSD-ktől, de ha HDD-t használsz, akkor is vigyázz a fontos adataidra.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Pityu. #10663 üzenetére
"a hibernáció kikapcsolása is sokat jelent"
Bocs, de ne beszélj már hülyeségeket. Mégis mit jelentene? Helyspórolást, semmi mást. Hibernálni az ember egyrészt nem kétpercenként szokott, másrészt ha a hibernáció által kiírt adatmennyiség tényleg annyira releváns lenne az SSD élettartama szempontjából, akkor eléggé bajban lennénk.
Ezt a hibernációparát valaki egyszer bedobta a közösbe, aztán mindenki ráugrott, mint kutya a csontra, csak az a baj, hogy miután már ötezerszer el lett mondva, hogy hülyeségeket beszélnek, azóta sokan nem is eresztették el.A hibernációt csak abban az esetben lehet érdemes kikapcsolni, ha az ember soha nem is akarná használni.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz BlackSoft #10659 üzenetére
Annyira vicces, amikor valaki csak azért is megmondja a magáét, de közben szépen lejáratja magát, mert kiderül, hogy csak ő csinált hülyeséget, nem tájékozódott, nem volt elővigyázatos, de aztán másokat anyáz, és a saját hülyeségét megpróbálja másokra kenni.
Most komolyan, olvasd már vissza, amit írtál:
"Nagyon fontos lenne, olyannyira, hogy ha nincs más, akkor megy a kürtbe, akkor is ha milliós tételről lesz szó... Tehát jó lenne házilag valamit alkotni vele, ezek az adatok nem veszhetnek, amik rajta vannak"
És akkor rápakolod egy darab nyomorék SSD-re az összes ilyen szinten kritikusan fontos adatodat (annyira fontos, hogy ezek szerint pótolhatatlan), és még csak napi/heti szintű mentéseid sincsenek, most meg elküldesz mindenkit melegebb éghajlatra, akinek az SSD-k kitalálásához egyáltalán bármi köze volt, és még összeveted a HDD-vel is az élettartamát, amikor annak sincs túl sok értelme jelenleg. Szerintem inkább először olvass utána normálisan, mert veled van a baj, ha azt írod, hogy "Szépen megetettek itt páran az SSD előnyeivel, csak nem tájékoztattak a hátrányaival...."
Sorry, de muszáj volt leírnom, mert rohadt idegesítő, amikor valakinek a sz@r se elég büdös.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #10692 üzenetére
"Remek, akkor most telepítsd fel újra a rendszert, aztán a Samsung Magician-t meg fel sem kell tenni, nem hogy "mindent" bekapcsolni vele...(csal elxarni lehet a dolgokat vele...)"
Miért, mit lehet vele elszarni, és miért kellene már újratelepíteni a rendszert?Egyébként meg a belinkelt töredezettségmentesítős képpel nem kell foglalkozni, mivel az SSD-n sosem fog futni, ezt automatikusan beállítja, de ezt Te is vágod...
Az SSD-re nem is lehet engedélyezni, egyszerűen nem ad lehetőséget rá a beépített töredezettségmentesítő (Windows 7), és ez így is van jól.Szóval a Samsung Magiciannel mit szarsz el olyan nagyon?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz nemlehet #10695 üzenetére
"Részemről kikapcsoltam a hibernálást, mert asztalin sose használom. Amúgy is meg egész nap a gép, ha meg mégse SSD-vel kb 40 mp alatt feláll. "
Úgy látszik, az embereknek úgy érdemben nem sok fogalmuk van, mire lehet JÓ a hibernálás, így születnek az ilyen jellegű hozzászólások.
Aki fészbukozásra, hírek olvasgatására, filmezésre, meg max. pdf-nézegetésre használja a gépét, tehát semmi komolyabbra, annak nyilván nincs szüksége hibernálásra, mert bármikor tudja ezt a remek tevékenységét folytatni, kikapcsolja a gépét, aztán az indítás sem tart sokáig egy SSD birtokában. Csak érdemes lenne némi fantáziával más lehetőséget is elképzelni, mint a saját szűk kis világunk.
A hibernálás például arra való, hogy az aktuális munkafolyamatodat ne kelljen megszakítanod. A munkádhoz szükséges 10-féle programot megnyitottad, megfelelően beállítottad, ahogy kell, így azonnal tudod folytatni a munkádat, amikor akarod. Otthagyod a gépedet, és nem szeretnéd mondjuk bekapcsolva tartani. Vagy épp el kell utaznod jópár kilométert A-ból B-be, és addig sem szeretnéd akár altatva sem tartani a gépedet. Viszont amikor újból bekapcsolod a gépet, szeretnéd a korábban belőtt, előkészített környezetet egyből megkapni, és onnan folytatni a munkádat.
Mondjuk tanulási folyamatot ugyanígy el lehet képzelni ilyen esetre.
Meg még sok mindent mást is, ami indokolttá teszi a hibernálás használatát...Én mondjuk többnyire altatom a gépet, de a hibernálás is sokszor jól jön, nyilván főleg laptoppal (és én már nem használok asztalit, mert a laptop bizonyos szintig megfelelhet asztali gépnek (külső monitor, külső perifériák rácsatlakoztathatók), fordítva viszont nem igazán ).
(#10689) Pityu. :
"Akkor a samsung hülye mert bele rakta a hibernáció kikapcsolást a magician szoftverébe,amúgy meg engem nem érdekel,nekem nincs szükségem hibernálásra,és mindenki úgy gyilkolja az ssd jét ahogy csak akarja."
Igazából ez annyira értelmetlen hozzászólás, hogy nem nagyon érdemes rá reagálni sem, mégis megteszem: a hibernáció kikapcsolása lehetőség, nem kötelesség - és akkor mi van, ha felajánlja? Kit érdekel? Akkor válaszd ezt az opciót, ha tényleg nincs szükséged rá, akkor rákattinthatsz, hogy kapcsolja ki. Ha szükséged van rá, akkor ne kattints rá, hogy kapcsolja ki. Nem értem a problémádat, de mindegy is. A "gyilkolós" résszel meg csatlakoztál a szokásos idióta urban legendhez, aminek túl sok értelme és alapja nincsen, de sebaj.
Egyébként így van, ahogy mondod: mindenki azt csinál, amit akar.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #10745 üzenetére
Bocs, csak most láttam, hogy erre végül nem is válaszoltam, pedig akartam.
"Sk8erPeter #10710 - A Magician használata csak bizonyos esetekben lehet indokolt, de ez a funkciója felejtős. (Márpedig a user ész nélkül szeretnek itt "játszadozni", aztán van akinél helyre is teszi a dolgokat a Magician)"
Azért kérdeztem ezt az egészet, mert még amikor vettem a Samsung 830-at, meg amikor újraraktam a Windows-t, én is eljátszadoztam a Magiciannel, "ész nélkül", és akkor én még nem láttam hsz.-t azzal kapcsolatban, hogy problémát tud okozni az itt történő babrálás (bár lehet, hogy közben ment már bőven a fórumon az eszmecsere erről, csak akkor még nem követtem).#206:
"Amikor a képen "nyilazott" funkciót (különböző energia- és teljesítményvezérlési beállítás) módosítja a user, onnantól kampeca... Eddig még nem vizsgáltam, hogy hogyan lehetne kijavítani a Magician xarságát, de majd fogom. Sajnos amikor a user egyéni beállítást eszközöl(mint esetedben User definied(és nem mint az estemben, a képen, Not Configured)), onnantól beáll a meghajtó sebessége, mint az atom(bár azt sugallja a Magician, hogy "HDD-hez van optimalizálva a rendszer" és az nem jó... )."Az átlagfelhasználás során annyira durva sebességhibákat kellene észrevenni? Mert nekem még nem sikerült. Pedig amit írsz, az rám is vonatkozik, az alapján elvileg nekem is "kampeca", és érvényes a Magician "szarsága", és elvileg "beáll a meghajtó sebessége, mint az atom" (most vagy valamiért nálam nem volt érvényes, vagy igénytelen vagyok, vagy relatíve gyors a gépem amúgy, ami miatt nem veszem észre, vagy nem tudom, miért nem tapasztaltam ilyet), pár screenshot ezzel kapcsolatban, most megnéztem a sokat átkozott Magicianben:
Vagy most akkor benchmarkok előtt üldögélnék csupán fejjel?
Amikor ezeket az értékeket mértem, akkor már ugyanígy be volt állítva emlékeim szerint ilyen user defined értékekre. Ezek annyira nem rossz eredmények ahhoz képest, hogy elvileg be kéne állnia a sebességnek, mint az atom, nem?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #11126 üzenetére
"1. Leírtam mikor van értelme használni a Magician-t és mire"
Tudom, láttam, hogy csak két esetben, OS alól történő firmware-frissítésre, illetve akkor, ha olyan OS alól használod az SSD-t, amin nincs támogatva a TRIM.
Szóval felfogtam elsőre is, ha már idézgettem.
"2. Nem azt írtam, hogy mindenkinél, minden esetben elxarja a dolgokat, hanem hogy "...aztán van akinél helyre is teszi a dolgokat a Magician...""
Igen, ezt is láttam.
Az egész felvetésnek csak annyi volt a lényege, hogy szerettem volna megérteni, konkrétan mire gondolsz, hogyan cseszi el a sebességeket adott esetben, és mitől, konkrétan milyen szolgáltatások engedélyezésétől/letiltásától, mire gondolsz, amikor azt írod, hogy olyan, mintha HDD-hez optimalizálná, és ha tényleg így van, akkor annak mi értelme van, ha már kifejezetten egy SSD-hez készített elméletileg optimalizáló programot a Samsung (simán lehet, hogy nem a legjobb hozzáértéssel készítették el, mobilhoz is írnak rakás szart sem érő szoftvereket a Samsungnál, ilyen a Samsung Kies például). Meg amiatt is szerettem volna tovább beszélgetni az egészről, mert érdekelt, vajon nem egy korai Magician-verzióra volt-e igaz, amiket írsz, vagy még mindig érvényes - meg azért is, mert nálam is fent van, most már csak érdekességképpen is, amíg dumálunk róla.
Lehet, hogy félreérthetően írtam le, és kötekedésként jött ki (vagy cinikusan) az egész, ha igen, akkor sorry, nem ez volt a cél. Inkább a megértés szándéka, mert ez egyelőre az eddigiek alapján nekem csak egy homályos massza, hogy VALAMITŐL elronthat dolgokat, és az se biztos. Az informatikában BŐVEN van ilyen "attól függ"-eset (sőt, olyan is, hogy azonos környezetben lehetetlen reprodukálni egy hibát, mert van olyan apró, de mégis jelentős tényező, aminek létezéséről nem is tudunk, és ami befolyásolja az egészet), de itt azért viszonylag egyértelműnek látszik gyors átfutás alapján, hogy milyen szolgáltatásokat tilt le vagy épp engedélyez. Persze lehet, hogy ez is ilyen reprodukálhatatlan eset, és a háttérben mást is megváltoztat, mint ami látszik, és programkód ismerete nélkül ezt nem igazán lehetséges megállapítani, vagy csak nagyon komoly vizsgálódások eredménye lenne (bár registry-figyelésből is gondolom egy-két dolog kiderül, a Process Monitorral (amibe a korábbi RegMont bevonták) lehet figyelgetni, milyen registry-bejegyzéseket változtat meg)."3. Parancssorból le lehet tiltani azokat a szolgáltatásokat, amire nincs szükség, ehhez (sem) kell Magician. [link]"
Tiszta sor.
De a Windows Search letiltásának mi értelme van? Ezt sosem értettem. Igaz, van jobb alternatíva (én ezt ajánlom mindenkinek, aki gyorsan akar megtalálni fájlokat/könyvtárakat: Everything - http://www.voidtools.com/), de a Start menüben és adott esetben Windows Explorerben kereshetőség azért igen hasznos tud lenni, nem látom értelmét letiltani, még ha ezzel jobban pátyolgatom is az SSD-t."Te amúgy minek telepítetted fel?"
Ezt pont az előző hsz.-emben írtam le. Idézem: "Azért kérdeztem ezt az egészet, mert még amikor vettem a Samsung 830-at, meg amikor újraraktam a Windows-t, én is eljátszadoztam a Magiciannel, "ész nélkül", és akkor én még nem láttam hsz.-t azzal kapcsolatban, hogy problémát tud okozni az itt történő babrálás (bár lehet, hogy közben ment már bőven a fórumon az eszmecsere erről, csak akkor még nem követtem)."
Szóval igazából ennyi, kíváncsiságból telepítettem fel, meg akartam nézni, mit tud, és korábban nem láttam a híreszteléseket róla, hogy káros hatást is ki tud fejteni. Most már tudom."felesleges program van telepítve a gépedre, ami ráadásul időszakonként még felesleges karbantartást is végez"
Rendben, majd jön az uninstall. Írtad korábban, hogy ez a Force Garbage Collection szolgáltatás, ami TRIM hiánya esetén tartja karban az SSD-t. A Samsung nem úgy írta meg ezt, hogy ELŐBB csekkolná, engedélyezve van-e a TRIM, és csak utána végezne ilyen jellegű karbantartást (tehát amennyiben tényleg szükséges)? Ezzel kapcsolatban vizsgálódtál, és úgy jött a következtetés? Mostani verziókra is igaz még a dolog? (Ezeket is mind érdeklődésként kérdezgetem, nem kötekedésként, nehogy megint félreértsd. )Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Doky586 #11174 üzenetére
"a kép szerint minimum 16MB lapozófile kell."
Igen, minimum annyi kell, de amint mondjuk 16 MB-ra állítod, kapsz az arcodba egy figyelmeztetést. Ha gondolod, próbáld ki.--> A minimum valóban 16 MB:
--> Figyelmeztetés, ha 800 MB-nál kisebbre akarom állítani (12 GB RAM-om van egyébként):
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz xuldar #11264 üzenetére
"Lényegében átvertek, hamis adatot közöltek a termékről. Esetleg hivatkozz a fogyasztóvédelemre is."
Ha kikötik eleve, hogy nem vállalnak felelősséget az elírásokért (lásd #11267, Ba cy lus megelőzött ), akkor szerintem túl sokat nem lehet kezdeni ezzel, és előre megvédték magukat. Egyébként meg egy webshopnál tényleg bőven lehetnek elírások a termék felvitelekor, nem feltétlenül rosszindulatból vezetik félre az emberkéket.
Hogy más példát említsek, az ipont például én megbízható boltnak tartom az eddigi saját tapasztalataim alapján, de ott is vannak néha elírások, bejelentkezve lehet ezeket jelezni (vagy lehet, hogy anonim módon is, most hirtelen nem emlékszem pontosan), és amiket eddig jeleztem gyártói honlap alapján, azokat nagyon rövid időn belül javították (ami meg arra utal, hogy szimplán elcseszték az adatbevitelkor, van ilyen; egyébiránt meg korrekt, ha ilyen gyorsan javítják a hibákat, még ha a korábbi hibával valakit félre is vezethettek).Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz laca500 #11275 üzenetére
Tanulság: webshopoknak nem kell hinni, gyártói honlapon kell utánanézni az információknak, hogy pár fokkal biztosabb infód legyen (és még a gyártói honlapon is lehet elírás ).
(#11273) xuldar:
nem para, én sem néztem meg az oldalt, de ezt a kikötést, hogy nem vállalnak felelősséget az elírásokért, önvédelemből szinte minden óvatosabb webshop ki szokta rakni, hozzáteszem, jogosan (hiszen ha elcseszik véletlenül, kellemetlen lehetne a következmény az ő szempontjukból). Csak azért írom, mert nem biztos, hogy egyből rájuk kell küldeni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot vagy más hivatalos szervet.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Miért hajbókolsz minden egyes hsz.-ed elején? Valahogy teljesen eltereli a figyelmet az utána írtakról, kicsit zavaró (no offense).
Amúgy 4-szer írtad le egymás után, hogy "ACHII" (bár legalább következetesen), NINCS ilyen, csak AHCI van (Advanced Host Controller Interface).(#11285) Ba cy lus :
"Nekem az a gondom ezzel a tárhely növekedéssel SSD-knél, hogy nincs többre szükségem, mint 64 GB."
Pedig rajtad kívül elég sokan simán kinövik azt a 64 GB-ot, ami egyébként relatíve KEVÉS. Ha például valaki nemcsak böngészgetésre használja a gépét, hanem mondjuk dolgozik is rajta, akkor szükség lehet az SSD által elérhető gyorsításra (mint pl. nekem (laptopban)), és szerintem nem érdemes annyit spórolni, hogy ne vegyen minimum 120/128 GB-os SSD-t (ami egyébként esetemben egyáltalán nem a "bőven elég" kategória, sőt! Pedig van mellette egy 750 GB-os HDD tárhelynek).Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Akkor mondogasd sokszor egymás után, hogy A-HÁ-CÉ-ÍÍÍÍ, A-HÁ-CÉ-ÍÍÍÍ, A-HÁ-CÉ-ÍÍÍÍ, és akkor berögzül az AHCI.
Amúgy a "térdre borulós", megalázkodva hajlongós, Mekka felé imádkozós emoticon elhagyásával is értjük a dolgot. Na jó, amúgy ne vedd magadra, nem akarok szúrkálódni, csak zavart, és már nagyon sokszor feltűnt, hogy kicsit feleslegesen odarakod ezt az ikont, és sosem értettem, mit köszönsz meg, vagy miért tisztelegsz oly mélyen, és számomra csak elterelte a mondandód lényegéről a figyelmet. Sorry az OFF-olásért.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Milyen remek grafikon az, ahol az egyes színeknek való megfeleltetések nincsenek feltüntetve, hogy egyáltalán mi micsoda.
(#11329) monstre :
Úgy érted, konkrétan a prohardver.hu domain van tiltva melóhelyen, a mobilarena.hu nincs? Akkor átírva működnie kellene: [link].Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz #54715584 #11329 üzenetére
Ezt próbáld megnyitni, hátha ez megy melóhelyen is:
https://web.archive.org/web/20140421164140/http://prohardver.hu/tudastar/aszinkron_es_szinkron_nand.htmlSk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz margithid #11376 üzenetére
Legalább alapvetően fontos adatokról legyen mentésed valami másik háttértárolóra. Jobb, ha kétszer-háromszor foglal helyet a fontos adat különböző háttértárakon, mint egyszer se.
Ha egy az egyben át tudod klónozni az SSD tartalmát a másik SSD-re pl. Macrium Reflect Free-vel - lehetőleg pendrive-ról bootolós üzemmódban -, akkor igen, zavartalanul használhatod tovább az OS-t a másikról.
(Én annak idején HDD-ről klónoztam egy az egyben a rendszert SSD-re, ezután átállítottam BIOS-ban a bootprioritást az SSD-re, ergo onnantól kezdve az SSD-ről bootoltam a klónozott OS-t, így legalább össze tudtam hasonlítani, milyen brutális a különbség bootolás tekintetében és úgy általánosságban is önmagában csak az SSD-től, miközben semmi más hardver nem változott a gépben.)
Kapcsolódó olvasnivaló:
http://logout.hu/bejegyzes/fire_soul_cd/windows_7_koltoztetese_hdd-rol_ssd-re_klonozo_es_b.html[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz xuldar #11651 üzenetére
"Megmondom őszintén, sosem értettem ezt a "400MB legyen a swap" fétist."
Én sem, nincs értelme, mivel a lapozófájlt felhasználástól függően kell beállítani, semmiféle ökölszabály nincsen annak méretére. Min-max. értéket is ugyanakkorára fixálni meg aztán végképp hülyeség. Legalább tudjon már terpeszkedni, ha szükség van rá (lásd a mellékelt esetet)..."Akinek bazi sok memóriája van, annak egy x évenkénti SSD-csere sem okoz gondot."
Ennek viszont őszintén szólva túl sok értelme nincsen, a kettő között nincs összefüggés. Én például akkor vettem még RAM-ot, amikor a mostaninál jóval olcsóbban volt kapható, azóta van 12 GB RAM-om, de nincs annyi felesleges és elszórnivaló lóvém, hogy csak úgy cserélgessem az SSD-ket...
Ettől függetlenül viszont nincs ilyen minimális méretre letolva a lapozófájl, van olyan eset, hogy úgy használom, hogy szükség van rá.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz xuldar #11661 üzenetére
Persze, azzal egyetértek, hogy nem kell porcelánbabaként bánni folyton az SSD-vel.
Mondjuk az összes létező RAM méretével egyező lapozófájlt is hülyeség meghagyni - például 12 GB RAM-nál nem kicsit tűnik indokolatlannak 12 GB-nyi lapozófájlt hagyni. Egyrészt az esetek 99%-ában totálisan felesleges, mivel ekkorára nincs szükség, másrészt elég sok helyet foglal, és egy 128 GB-os SSD sem akkora kapacitású, hogy ne jönne jól az a megspórolt hely (amekkorára terpeszkedik a pagefile.sys).
Viszont az is téves, ha azt mondjuk valakinek, hogy "állítsd 400 MB-ra, jó lesz az neked" - mivel fogalmunk sincs, jó lesz-e az illetőnek (lásd fentebb).Sk8erPeter
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD Gold 18TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA GARANCIÁLIS
- Sata III vezérlő 2 , 4 , 6 port , Sata III + IDE vezérlőkártya, PCI-e riser kártya
- ORICO M2P2-C3-C NVME M.2 SSD Duplicator Klónozó olvasó állomás
- Adata Legend 710 1TB GARANCIÁS!
- HP ProLiant DL ML Gen8 Gen9 Gen10 SFF 2.5" SAS SATA HDD SSD Caddy tray keret tálca 651687-001
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest