Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    válasz Sk8erPeter #15281 üzenetére

    Pedig szerintem számtalan olyan eset lehet, hogy bizonyos platformokon különböző programok egyáltalán nem gyorsulnak számottevően, ha HDD helyett SSD-ről dolgoznak, mert például:

    - rendszeresen a CPU (esetleg a RAM sávszél) van ~100%-ra terhelve olyankor, mikor a háttértárról is csipeget

    - SATA 1 vagy 2 porton át amúgy sem tudnak sokkal magasabb szekvenciális sebességet elérni az SSD-k sem, mint egy 7200RMP-es HDD. Sőt, némely a kis kapacitású SATA3-as SSD-k akár lassabbak is ilyen téren, mikor nem tud tömöríteni a vezérlő. Ráadásul sok tömörítés nélkül is gyors SATA3-as SSD is elkezd lassulni, mikor folyamatosan, szünet nélkül csak írod és írod, nem hagyod levegőhöz jutni (pl. először huppan egyet, ha 50% fölé telíted, aztán még egyet ~75% felett, később akár még tovább, akár HDD szint alá, de legalább is abba a magasságba: először írási stratégiát vált a vezérlő, később elkezd kifogyni az üres NAND, aztán kénytelen a hasznos írásnak közbeszólva dolgozni a GC, még később esetleg kijönnek a GC bugok, hogy nem képes magát karbantartani szélsőséges körülmények közt)

    - ha nem TRIM-el az OS vagy SSD és kezdetleges/bugos az SSD vezérlő / GC algoritmus, akkora még akár a random írás is egy gyors HDD szintjére lassulhat (ha lassabb nem is lesz, de az eredetileg még jelentős előnyük jócskán megkophat).

    De egy teljesen véletlenszerű otthoni helyzetre gondolva: PC videójátékoknál is 50-50 az esélye, hogy tényleg számottevően gyorsabbak-e a pályabetöltések SSD-ről, mert ez jórészt szekvenciális jellegű olvasás is lehet, amiben a HDD sem lassú, de közben agresszíven terhelve lehet a CPU is (így hiába olvashatna ~150 helyett ~400 Mb/s-el is, nem lesz kétszer gyorsabb, mindkettőről ~80Mb/s-el olvas). Esetleg olyan megfontolásokból jó még, ha közben gyors internettel torrentezel is arról a HDD-ről, amiről egyébként a játék futna, ha nem az SSD-n lenne inkább, mert az rontaná a HDD esélyeit.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés