Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanzi89
addikt
Most vettem egy Intel 530 120GB-os SSD-t. Valahol olvastam, hogy milyen beállításokat kell eszközölni az SSD-ken Win7 rendszer esetén, de sehol se találom azt a Logout-os cikket. Amit eddig beállítottam:
- BIOS AHCI, SATA3-mas csatlakozón van, TRIM aktív
- Töredezettségmentesítés, hibernálás kikapcsolva
- Lapozófájl max 400MB, 4GB memóriám van
- Böngésző letöltések mappa áthelyezése D-reMit ajánlott még megcsinálni?
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
sanzi89
addikt
Napi 10GB-nyi írás milyen értéknek számít? Sok, kevés? A gép 24/7-ben megy, de nagyrészt csak fájl és DLNA szerver, amit HDD szolgál ki. Így sokallom a 10GB-ot.
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #15219 üzenetére
Nos, három mappa tűnt ki a sorból:
C:\Users\xy\AppData\Local\Google\Chrome
C:\Windows\SoftwareDistribution
C:\ProgramData\Microsoft\Microsoft AntimalwareAz írások több, mint felét ez a három mappa tette ki. Kicsit megreguláztam őket, pár nap múlva újra jelentkezek.
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Van egy nVIDIA nForce Pro 3600 chipszettel szerelt szerver alaplapom. A gond az, hogy nagyon úgy néz ki nem támogatja a TRIM-et. A rákötött két darab SATA-s Kingston HyperX 240GB-os SSD így TRIM nélkül fut. A kérdésem az volna, hogy ez mennyire nagy gond? Talán annyi háttérinfó, hogy a szerver 24/7-ben megy, de írás minimális az SSD-kre, csak a belőtt OS-ek futnak róla.
-
sanzi89
addikt
válasz Emperor_ #20995 üzenetére
Sajnos nem tudok, mert Server 2012 R2 alatt nem indul el az SSDOK, mondván nem támogatott. Kompatibilitási módban sem indul sajnos.
Amúgy meg az Nvidia által kiadott driver van fent. Sok helyen írták, hogy állítsam vissza a Windows-os drivert. Erre esetleg leírás, vagy segítség?[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Az azonnali alaplapos kérdések topikból irányítottak át ide, hogy hátha itt lesz ötletetek az alábbi problémára:
"Semmi ötletem nincs, hogy mit csináljak, így itt teszem fel a kérdésemet.
Van az alábbi konfig:
- Asrock Q1900-ITX legújabb 1.80 Bios
- Intel 530 120GB 2.5 SSD legújabb DC32 firmware
- Western Digital Red 1TB 2.5 HDDMindkét meghajtó az Intel chipszetben lévő SATA vezérlő SATA2-es portjaira vannak dugva, Windows 7 Enterprise x64 OS-sel fut lassan 1 éve teljesen hibátlanul. OS-t szerettem volna cserélni Windows 8.1 Enterprise x64 OS-re. Itt jönnek a problémák:
- A Windows 8.1 telepítő nem látta az Intel SATA2-es portra kötött Intel SSD-t. A másik Intel SATA2-es portra kötött WD Red HDD-t látta.
- Az Intel SSD-t berakva egy Acer E1-531-es notebookba ugyanaz a Windows 8.1-es telepítő már látja az Intel SSD-t.
- Az Acer E1-531-es gépből kivett Kingston HyperX Fury 120GB 2.5 SSD látja az Intel SATA2-es porta dugva ugyanaz a Windws 8.1 telepítő.
- Egy Seagate GB0250C8045 rádugva az Intel SATA2-es portra szintén nem látja ugyanaz a Windows 8.1 telepítő.
- Windows Server 2012R2 X64 telepítővel ugyanez a helyzet.
- Windows 7 Enterprise X64 telepítővel minden meghajtó, minden porton látszódik
- Ha nem az Intel SATA2-es portra, hanem a ASMedia ASM1061 SATA3-mas portokra van kötve bármi, akkor látja a Windows 8.1 telepítő.SATA kábeleket, tápkábeleket cserélgettem, USB-ről és DVD-ről indítva ugyanaz a hiba, több USB portban is próbáltam. AHCI módban jön elő a probléma, ha Compatible (IDE) mód van beállítva, akkor nem jelentkezik a probléma, de ugye ez nem megoldás. További érdekesség, hogy amikor elindítom a gépet a BIOS látja az Intel SSD-t, elindítva a Windows 8 telepítőt, a telepítő nem látja az SSD-t, sőt, ha a telepítőben újraindítom a gépet, akkor már a BIOS sem látja az SSD-t. Ha kikapcsolom, bekapcsolom látszódik BIOS-ban az SSD. Teljesen tanácstalan vagyok, van-e bárkinek bármilyen ötlete, hogy az Intel SATA2-es portokat is tudjam használni?"
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Kaptam egy "rossz" Kingston V300 128GB-os SSD-t. Hibaleírást nem mellékelt az előző tulaj, csak annyit, hogy rossz és ki akarta dobni. A következőket tettem vele:
- Telemásoltam az utolsó bit-ig fájlokkal, majd megpróbáltam visszaolvasni róla. Egy fájlt nem bírt visszaolvasni.
- Futtattam rajta egy h2wtest-et, ami talált az SSD vége fele egy 4KB-os szektort, amit nem lehetett visszaolvasni
- Checkdisk szerint hibátlan az egész SSD
- Hard Disk Sentinel írás-olvasás felület tesztje szerint hibátlan az egész SSD
- Csináltam rajta egy 100GB-os partíciót, az SSD végét nem particionáltam, ahol a h2wtest hibát jelzett. Most lefuttatva a 100GB-os partíción a h2wtest-et már nem talál hibát.
- Hard Disk Sentinel szerint 99%-os a kondícióKérdés, hogy akkor most már esetleg használható az SSD? Miként tudnám még tesztelni azon kívül, hogy éles oprendszert teszek rá?
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #22175 üzenetére
Nos, beüzemeltem, két darab Hyper-V virtuális gép üzemel róla 3 napja hibátlanul. Csináltam egy sebesség tesztet, az alábbi eredménnyel:
Kingston V300 128GB
Ugyanebben a gépben egy Kingston HyperX 240GB
Ezek az értékek nem karcsúak egy kicsit? Az alaplap egy MSI K9ND Speedster2, SSDOK képet is mellékelnék, de Windows Server 2012 R2 alatt nem fut a program. Érzetre egyébként még így is fényévekre van mindkét SSD a 2 HDD-s RAID0-tól. A 240-es SSD-n 6 virtuális gép fut, plusz maga a host, a 120-ason - ami gyakorlatban egy 100GB-os partíció - 2 VM fut.
-
sanzi89
addikt
Az mennyire normális, hogy egy Intel 530 120GB-os SSD 972GB írásnál 96%-on jár az elhasználódás? Ezek szerint 20TB írás esetén lemegy 0-ra? Csak én keveslem ezt az értéket? Főleg annak tudatában, hogy a Kingston Fury 120GB-os lemeze elvileg 354TB írást visel el.
-
sanzi89
addikt
válasz oravecz56 #23093 üzenetére
Biztos nem lett lenullázva, mióta megvettem egy kis "home" szerverben megy 24/7. De egyébként is, hogy a fenébe lehetne SMART adatot lenullázni? Onnan olvassa az írt adat mennyiséget.
u.i.: Ez biza nem lett lenullázva semmikor...
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz Flashcash #23097 üzenetére
Köszi szépen az infókat, de nem sokkal lettem okosabb... Kérdéseim:
1. Tudtok hivatalos Intel linket adni, hogy mennyi írást bír az 530-as SSD?
2. Tudtok hivatalos Intel linket adni, hogy mi történik akkor a garancia szempontjából, ha a Media Wearout Indicator 0-ra lemegy?
3. Más Intel 530 120GB tulajnak milyen értékeket produkál az SSD?Azért kérdezek, mert a szorgos Google kereséseimnek semmi eredménye, sehol sem közöl pontos adatot az Intel, ezek szerint nem véletlenül? Mert ez az 20TB így egy rakás ... SSDOK is ugyan ezt az értéket mutatja, tehát nem a Hard Disk Sentinel olvassa ki hibásan az adatokat, továbbá tudtommal a SMART adatokat nem lehet csak úgy "véletlenül" kitörölni/módosítani. Már korábban megbántam, hogy a Kingston SSD helyett ezt az Intel-t vettem, kompatibilitási gondjaim is voltak vele, drágább volt, és a SMART adatok szerint a Kingston írásának az 5%-át viseli el(?). De direkt a jobbat akartam venni, a sok garanciával, stb. aztán jön a pofára esés.
@oravecz56
Firmware-t én biztos nem frissítettem, így ha nem az éji manók voltak, akkor esetemben ez sem állja meg a helyét.[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz Flashcash #23106 üzenetére
Ezek szerint akkor kb 35.5TB (20*365*5=36.500GB) írásmennyiségre ad garanciát az Intel? Ez már egy érdekes adat, de még mindig nem tudom hova tenni az én SSD-m által produkált értékeket...
Intel SSD 530 SATA Specification
"Minimum Useful Life/Endurance Rating
Parameter: The SSD will have a minimum useful life based on a typical client workload assuming up to 20 GB of host writes per day.
Value: 5 years"Ha ezt tudom, tuti nem vettem volna meg...
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz hegegabi80 #23197 üzenetére
Én is szívtam hasonlóval, Windows telepítő nem látta az amúgy hibátlan SSD-t. Neten olvasgatva úgy tűnik nem egyedi probléma, de megoldás nincs. Inkompatibilitás, ennyi.
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #23096 üzenetére
Csak a történelmi tisztánlátás kedvéért pár infó. A 2014.11.12.-én vásárolt Intel 530 (INTEL SSDSC2BW120A4) 120GB-os SSD így néz ki a mai nap:
Szűk 4 és fél év alatt 3.54 TB írás, ez 77%-os kondíciót eredményezett. A gép 0/24-ben megy, és alapvetően home szerver feladatokat szolgál ki. Az SSD-ről csak az OS megy, minden más az 1TB-os HDD-n van.
-
sanzi89
addikt
Régen volt egy ingyenes program, amivel lehetett figyelni, hogy melyik folyamat pontosan mennyit ír és hova az SSD-n. Keresem, de nem találom. Esetleg tud valaki tippet adni, hogy mi lehetett az? Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Apple asztali gépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Windows 11
- Bluetooth hangszórók
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest