Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vandor01
senior tag
válasz
DIEGO15
üzenetére
ne mondj ilyent hol van meg a 2021 december?
fajan a tervezett szerint halad minden ugy ahogy egy jogallamban kell!
EU 10 evig vajudott a dron torvenyen
a nagyjainknak nem volt eleg 1-2 ev kitalalni mukodore csinalni a sajat kiegeszito szabalyozast a sok sok es hosszu ejszakabanyulo egyesztetesek a kepviseleti szervekkel.... ja nem azokkal hanem a csuti farao NER cimboraival es dacsa tulajdonosokkal utolso pillanatban dec 16-an meg a kijarastilalom elott 3 perccel 19.57kor vmi salataba csomagolva meg is szavaztak.... azota se mukodik! 2 hetente ujra kell inditani a regisztralast mer ujabb es ujabb kondiciok merulnek fel! es meg nincs vege! jelzem ez az egesz a gep sulyabol indul ki! de a gep regeleskor senki nem kivancsi a gepre!!?? pl a sulyara....
meg ugy egyebkent a gep semilyen specifikaciojara foleg ha az epitett!
vaz meret? propeller meret? motor meret?
ma 8collos LR holnapra atépitem mint egy legot es voala whoop lesz!NA ezek a profik! igy kell csinalni.... CSAK az INNOVACIO jegyeben!
de jobban es szakertobben kormanyuuznak mint az elozo szakertoi csapat!
ja nem..... megse.... vagy megis?

Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes Előadó: Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter Törvényjavaslat címe: A pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról
"Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban." -
-
LordAxwell
senior tag
válasz
Laleekiraly
üzenetére
De ez valami anomália? Ezt biztos meg lehet valahogy oldani?!
-
Olvasgattam jó pár tesztet és az Air 2 valamint a Mavic 2 Pro között gondolkozom. A Mini 2-őt kihúztam a listáról..
Megéri megvenni jelenleg a M2P-t úgy, hogy lehetséges, hogy idén beesik a 3 vagy inkább az Air 2 az ajánlott?
-
Laleekiraly
újonc
válasz
LordAxwell
üzenetére
Szia 😄
Mini 2-nél is így van, a DNG (RAW) képek sötétebbek mint a normál jpg. Néztem én is.. Próbáltam telefonon is, telefonon bekapcsoltam a RAW képek kéazítését, de a telefonnal készült RAW képek ugyan olyan világosak, mint a jpg. Lehet Dji-ék szeretik a sötétet 😄
-
LordAxwell
senior tag
Sziasztok!
Valakinek van magyarázata arra, hogy a mavic air 2 raw fotói lightroom-ban miért jóval sötétebbek mint ha csak simán megnyitnám a jpg képet képnézegetőben? mavic pro platinumnál ilyen nem volt, a raw fotó ugyan olyan világos volt mint a jpg.
Előre is köszi.
-
Predator2
addikt
Helló
Jól tudom, hogy a DJI Action cam kompatibilis a GoPro kiegészítőkkel?
Ha igen milyen akkumulátor töltőt ajánlotok? Mert ez a csak a kamerával töltés nekem nem jön be.THX
-
DIEGO15
őstag
válasz
barcaforca
üzenetére
E-mail-ben nem fogadják el. Posta, vagy e-papír.
-
manoska
tag
válasz
barcaforca
üzenetére
-
barcaforca
tag
Aki regisztrálta már a drónját az tudna egy linket adni,hogy hová kell beküldeni a kitöltött dokumentumokat?
A Légtér .hu oldalán nézem az új szabályokat.A dokumentumok rendben,ezek könnyen fellelhetők a link segítségével.
A beküldés rész:'Légijárművekkel kapcsolatos hatósági eljárások' viszont nem teljesen világos.Én ezt találom caa@itm.gov.hu. Ez jó cím? -
vandor01
senior tag
a reszletek itt vannak....
jo bogyi jo olvasast!https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/
nos eljutottunk oda hogy a levegoert is fizetni kell!
sajat telked es hazad csak a fu vegeig a tied 10-100-200cm-re mar az allame
es 9000ft-ert hasznalhatod alkalom/helyszin!
szoval ovatosan a funyirassal es fametszessel mert a funyiro tobb mint 120gramm van rajta propeller is es nagy teljesitmenyu elektromos motor is! a vegen kiderul hogy meg kamera is??? ugyhogy ha nincs regelve es egyebek? veletlen vmi fucsomo megdobja es elemelkedik 10-30cm-t?? johet a 100millas csekk!

itt a szep uj vilag koszontelek benne

-
Sziasztok!
Ismét elgondolkoztam egy drón beszerzésén. Egy Mavic Air-em volt pár hónapig csak eladtam idő hiánya miatt. Most kinéztem a Mavic 2 Pro-t, de az lenne a kérdésem, hogy van értelme azt beszereznem most vagy már jönni fog a 3 hamarosan?
Városban (BP) van vele gond esetleg, mint az Air-el volt (wifi miatt elvileg) ? -
vandor01
senior tag
szomoru..... egy jatekbol egy hobbybol uzott tevekenysegbol
odajutottunk ki mennyi adot hogy fizet vagy csal el...
raadasul egymast b....juk... ki a jobb adofizeto/csalo
es ez nem lesz jobb.... csak rosszabb.....
-
Statikus
senior tag
Valakinek ki kell fizetni a felmerülő költségeket és ki másnak, mint a megrendelőnek. Senki nem dolgozik azért, hogy elfáradjon, pénzért dolgozunk. És igen, rohadt sok. Minden rohadt sok. Nem is tudom ki hozta fel a burkolókat pár napja, hogy számla nélkül mennyiért dolgoznak. Én az építőiparból azt tudom mondani, hogy egy használható nem mester, de gyakorlott "segédmunkás" napi 20e alatt nem dolgozik. A szaki meg ennek többszöröse. 10 éve 5e volt a napidíja a segédmunkásnak. Nem volt annyira rég. Igaz akkoriban 350-400e/m2 körül mozogtak az új ingatlanárak. Most 1M és fölötte. Nagyon elvittem a témát, bocs.
Sokan vannak, akik irigyek a vállalkozókra, mert elszámolják, meg leírják. Fogalmuk nincs ez mit jelent.
Félreérthetően fogalmaztál, ezért írtam szájbarágósan. Nem derült ki, hogy tisztában vagy a dolgokkal, ezért is bocs.
Aki irigy a vállalkozókra, annak meg lehet próbálni, nem 1-2 évig valahogy talpon maradni, hanem 10-20-30 éven keresztül folyamatosan fejlődni, nyereségesen dolgozni, munkát adni embereknek, stb. -
Statikus
senior tag
Akkor nézzük.
Persze, ez igaz, le lehet vonni az áfát is.
Mindenkinek adott a lehetőség, hogy vállalkozzon és levonja az áfát.
Jaaa, hogy nem megy? Meg sok a fizetnivaló? Meg, ha nincs bevétel, akkor is kell fizetni? Meg jajjderohadt sok bevételt kell termelni ahhoz, hogy kijöjjön a végén az a nettó, amit megszokott az ember alkalmazottként?Nem értem ezt az esküvős történetet. Tételezzük fel egy vállalkozó drónos fotós vagyok. Megrendelik az esküvői fotózást 100 Ft-ért. Adok róla számlát, minden tiszta. Miért nem vonhatom le az esküvői fotózás költségeit? Akár a szakhat díjat, akár egy napelemes akkutöltőt, mert a nomád esküvőn nincs áram, akár a magánrepülő költségeit, amivel odarepülök a helyszínre. Miért nem számolhatom el?
-
bacus
őstag
válasz
Statikus
üzenetére
No nézzük akkor. Magánemberként adózott jövedelemből fizetve a 9000 Ft-t, nekem kb 3x annyit kell megkeressek, azaz 27000 Ft-t , amiből ezt ki tudom bérként fizetni (feltéve, hogy ez egy plusz a cégnél, tehát már nyereséget termel a cégem), amíg, ha ez egy elszámolható költség, akkor a 9000 ft egy bruttó ktg, aminek 7086 Ft a nettója, azaz összesen ennyit kell megtermeljek. (Persze ez csak akkor igaz, ha én vagyok a cég tulajdonosa)
Szóval én azt gondolom, hogy vállalkozás tulajdonosaként (egyben alkalmazottjaként is), nagyon nem mindegy, hogy amit vásárolok, az egyébként elszámolható e a cégem tevékenységébe. Egy esküvői fényképezés az emberek 99%-ának nem elszámolható, így sokkal drágább.
Persze a számok és arányok mindenkinél mások, vannak "kiva", meg mellékállás, meg tököm tudja milyen módozatok, nem ismerem őket, de egy biztos, a már leadózott (zsebben) lévő pénzből vásárolni mindig több munkába kerül, mint a vállalkozás még adózatlan jövedelméből.
-
Statikus
senior tag
Csak a tisztánlátás végett reagálnék erre, félreérthető a fogalmazás.
"Esküvő esetén nem elszámolható, nem céges megrendelő, így ez az ifjú párnak egy plusz"Azért mert valaki vállalkozó, költségelszámoló, nem jelenti azt, hogy az elszámolható költségek ingyen vannak, vagy ajándékba járnak a munkát végző cégeknek. Azt a pénzt ugyanúgy meg kell termelnie, kell bevétel, amiből ki tudja fizetni akár ezt a 9000Ft-ot, akár a 3 milliós szoftvert, bármit... Tehát mindenképpen 9000Ft-tal többet kell keresni ahhoz, hogy ugyanannyi maradjon.
A költségelszámolás az adóalapot csökkenti bizonyos mértékben. -
Ez teljesen fogalmatlan; az idézett pontnál én is elkezdtem írni, hogy jó barát, az tíz százalék plusz ám, amit ha bebuksz, nem lesz jó érzés, még akkor sem, ha csak az említett összegekkel számolunk, de aztán rájöttem, felesleges szájtépés lesz.
Aki meg jaszkarizni akar, az amúgy sem drónt vesz, hanem valami presztizs mobilt, vagy egy lefingott béjemvét vagy kombifócvágent... Az egész komment egy epic fail.
@ El Joe: erős +1.
-
twine
veterán
"Kifizeti a 100e Ft-os számlát így is úgy is az ügyfél? Ki? Na.. akkor min sírunk?"
Ffű pasztmek....
Az elején megfogadtam, hogy ebbe a "jogi megmondomba"
nem fogok egyik topicban sem hozzászólni...de ez azért már durva, hogy te tudod, pontosan mennyit lehet keresni az operatörkodessel....
Nagyon sokan tévedésben vannak hogy mennyit fizetnek ki az embernek kamerazasert, vagy egy két drónos felvételért

Elolvasnak a neten egy két honlapon talált arlistat, és azt gondolják aki drónnak dolgozik, az csilliardos, mert 100.000-ket fizetnek ki a légi felvételekert....
Valszeg van ennek a piacnak is ilyen rétege, de elárulom,,az nagyon vékony,,és valszeg elég közel kell lenni valamelyik kis bográcshoz,hogy ilyen mély merokanallal szedjenek neked...Ha szimplán a piacról élsz..ezt a "százezernélmegsemerzed" el is felejtheted....
És szerintem egyáltalán nem ildomos mások pénztárcájában "turkálni"...mert majd te tudod mennyit "keresünk"
Üdv.
Egy fórumtars, aki 16eve áll kamera mögött
(És elvből nem eskuvozik
) -
sunone
aktív tag
Sajnálatos dolog, hogy a drónszakmához is személyiségi jogi ismeretek kellenek - vagy mondjuk úgy, sajnálatos, hogy ebbe az irányba terelik a hazai szabályozás narratíváját.
Ezekben a kérdésekben semmi új nincs, hiszen eddig sem a fénykép készítésének az eszköze volt kérdés.Ennyi erővel várom térhasználati engedély bevezetését a fényképezőgépekre!
Full frame vázak esetén külön biztosítási kategória megállapítását!
3-nál több objektíves mobiltelefonokra tanfolyam és gyakorlati vizsga legyen!
folytassuk?
-
bacus
őstag
válasz
vandor01
üzenetére
"VISZONT!
ha JOGOSULATLAN nyilvanosagra hozzast kell BUNTETNI!"Ezzel is egyet értek, de én úgy látom, hogy alapjaiban kellene újra átvizsgálni a személyiséghez fűződő jogokat.
Ez egy nem normális világ.
- pl nem lehet kiírni a bűnöző nevét és nem láthatjuk az arcát !, mert szemétládának is vannak jogai. Persze vannak esetek mikor ez így nem állja meg a helyét, mert nem bizonyított, lehet tévedés is, de amikor ott a kezében a véresen csöpögő kés, 4 szemtanú van, akkor ez egy baromság!
- amit az utcán láthatok (vagy bárki), azt nem fényképezhetem le. Pl a cigány asszony a nagy szoknyájában leguggol és odaszarik a járdára, de erről nem készíthetek képet, pláne nem hozhatom nyilvánosságra..
- számtalan egyéb példa állhatna még itt..Hülye egy világ ez.., de talán majd egyszer változik ez is. Ez az egész ugyanis nem a "normális" embereket védi.
-
El Joe
tag
"...ha meg a fotózás miatt, na annak két válfaja létezik:
1. Profin, pénzért csinálom (és akkor ezt nekem úgyis megfizetik)
2. "Látod faszi? Van egy 300e-es cuccom, leszarom a világot és repkedek a városban, a te házadról is csinálok képet ha akarok" típusú emberek..."Annak tükrében, hogy vagy negyven éve fotózok, tudod mekkora orbitális baromságokat írsz?
"Mert az csak duma, hogy az országban az sok hobby fotós magának fotózza a városokat. Minek?? A HDD-re?"
Jahhh, mégsem, te az ügyeletes megmondó ember vagy, aki mindenhez(is) ért, pont mint akik ezt a xart megszavazták...
-
BEndre34
tag
+1 (szintén nem 1 és 2 csoport)
Magam, család, barátok részére készülnek kirándulásokon képek/videók és a HDD-ken pihennek, esetleg a jobbakat megosztják a saját FB vagy egyéb oldalukon, hogy itt meg itt voltunk. Erre a 30 nap és a 9e/alkalom igenis sok. Teszem persze ezt ésszel, körültekintéssel, az esetleg közelben tartózkodok megkérdezésével. Illetve ismerek másokat, akik magát a fotózásnak ezt a perspektíváját szeretik, de nem ebből élnek. És a pénz a légtérér, pont rólunk lesz lehúzva ha legálisan akarjuk csinálni (így viszont marad a "kényszerű"...).

-
bacus
őstag
Én nem dolgozom drónnal, aki dolgozik, annak a 9e ft egy a végárba beépítendő költség lesz, a végfelhasználó fizet, neki lesz drágább. Esküvő esetén nem elszámolható, nem céges megrendelő, így ez az ifjú párnak egy plusz. Ha az esküvőjük 3 helyszínen van, meg egy nap előtte amikor az egyéb fotók is készülnek, akkor plusz 50e forint. A baj itt sem a pénz, mert egy két napos fotózás árában ez elfér, de aki már volt hivatalos (fő, azaz pénzért fizetett) fotós esküvőn, az tudja, hogy nem így megy. Pl kitalálod, hol készüljenek a képek, majd odamész és még 3 pár várakozik ott..., viszont a fények már nem lesznek jók mire sorra kerülsz. Igen, csak a k. légtér engedélyed oda szól, nem pedig 500m odébb, ergo kifizetted, megkérted, stb, de mégsem tudod kihasználni.., átmész a másik helyre és ott illegálban reptetsz..
Én hobbista vagyok, a saját videóim színesítésére szeretnék felvételeket használni, nem öröm röptetés, kapu kerülgetés, stb, kifejezetten a kép és videó készítés a célom, elsősorban magamról, családomról, barátaimról illetve arról az eseményről amin részt veszünk.
Amit itt a nyakunkba raktak, az nem életszerű, nem tudok megfelelni a jogszabályoknak, ennek nem a pénz az oka - bár nem kevés a 9e forint mondjuk 2 perc videó anyagért - hanem az, hogy nem tudom előtte 30+ nappal !!, ha pedig nem tudom, akkor kérni sem tudok rá engedélyt, azaz nem lesz engedélyem, ami azt jelenti, hogy nem repülök, vagy repülök de illegálisan.
Remélem rávilágítottam, hogy sem az 1.-es, sem a 2. -es csoportba nem tartozom.
-
vandor01
senior tag
szerintem nincs igazad mert a nagyok megmondtak a tutit
es nekik csak igazuk lehet velunk szembe!!Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes Előadó: Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter Törvényjavaslat címe: A pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról
"Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban."
remelem erzed az ironiat???

a felvetel keszitesrol meg!
a mai vilagban aki el mozog a foldon azokrol folyamatosan keszulnek a kulonbozo felvetelek.... es IGEN mindenkinek (ballorol jobbrol kozembernek pistinek marinak etc) tudomasul kell vennie hogy roluk atojukrol az eletukrol a telkukrol a hazukrol barki barhogy barmikor akarva vagy akaratlanul felvetelt keszithet! pl a gugglis muhold a gugglis auto a jozsi a telefonjaval a paparazzi az utcarol vagy repulorol vagy urhajorol vagy a foldonkivilek UFOjarol es esetleg arrafele repul egy dron az is!
viselkedni kell ugy hogy ne adjon indokot hogy ezeket a felveteleket vki kenytelen nyilvanossagra hozni pl buncselekemenyt rogzitenek.. dacsakat vasarolnak es hasonlok!VISZONT!
ha JOGOSULATLAN nyilvanosagra hozzast kell BUNTETNI!
nem pedig a felvetel kesziteset ellehetetleniteni....
lehet probalkozni de aki akarja ugyis kesziti......
tudom nem egyszeru ez az egesz.....
pl miert ne lehetne megfigyelni?
ha az eletben soha senki nem latja? sose lesz ugy.....
ha meg latja annak indoka van! kiveve ha jogosulatlan
es kapja meg a bunteteset aki megerdemli? -
sunone
aktív tag
Pontosan nektek mennyivel is lett rosszabb a helyzet az új törvénnyel?

Ha egy rossz szabályozatlan helyzetet egy hasonlóan rossz módon "szabályozunk" le, az miben jelent fejlődést?
Itt a teljes szakma egy "drón kreszt" várt, ami élhető és biztonságos válaszokat ad. Helyette mit kaptunk, ugyanazt a légtérigénylős tiltást.
Mintha az autómobiloknál megmaradtunk volna a piros zászlós szabálynál, kresz helyett.Egyébként meg ne legyünk rövidlátóak, ez egy globális versenyelőny elvesztéséről szól. Ha ázsiai kisrácok lemehet a parkba kipróbálni egy python scriptet vagy arduino, raspberry pi cuccokat drónokon, akkor azok a kisrácok 20 év múlva jelentősen magasabb szinvonalú munkát fognak végezni, mint a mieink. Mondjuk ők Koreából leprogramozzák azt a gumi fröccsöntő gépet, amiből a magyar betanított munkás szedegeti ki az autógumikat.
-
Schaf
tag
Oké.. Fordítsuk meg.
Esküvői fotó, más megrendelés. A te munkadíjadba mekkora lesz a 9e Ft plusz költség? Kifizeti a 100e Ft-os számlát így is úgy is az ügyfél? Ki? Na.. akkor min sírunk?
Aki pedig csak "úgy reppennék egyet a Liszt Ferenc reptéren" felkiáltással drónozott eddig, az meg bekaphatja, mert elsősorban miattuk tartunk itt.
Ha jogkövető akarsz lenni, munka estén a 9e Ft eseti légtér akér naponta se gond. Tudom.. sok utána járás... igen. De valahhol el kelltt kezdeni rendet tenni.
Nekem, hobby pilótának sok a 9e, hogy a városban repkedjek ... de ha a repülés miatt csinálom, akkor megfelel majd a préri is, ha meg a fotózás miatt, na annak két válfaja létezik:
1. Profin, pénzért csinálom (és akkor ezt nekem úgyis megfizetik)
2. "Látod faszi? Van egy 300e-es cuccom, leszarom a világot és repkedek a városban, a te házadról is csinálok képet ha akarok" típusú emberek...
....no ez utóbbiakat pont nem sajnálom.
Mert az csak duma, hogy az országban az sok hobby fotós magának fotózza a városokat. Minek?? A HDD-re?

-
Schaf
tag
Csak kérdezem.... akik a "városban akarok fotózni" témában hőbölögnek.
Pontosan nektek mennyivel is lett rosszabb a helyzet az új törvénnyel?
-
El Joe
tag
Igazad van, de én nem dolgozok vele (volt tervben de...), színtiszta fotós kiegészítő hobbi. Azt nem tudom, hogy aki dolgozik vele, a költségeket hogy tudja a megrendelőre áthárítani, úgy, hogy win-win legyen, de ez más tészta. Félreértés ne essék, szeretek én a pusztában is repülni, de ott meg a fotós szempontokból érdekes helyek zöme tvt., ami szintén légtér köteles....
-
bacus
őstag
Nem jó a matek, hiszen 9 ropi egy adott helyen, de ha te dolgoznál 5 kerületben, minden nap máshol, az már heti 5x9 ropi., és nyilván lehet napi 5 helyen is fél óra drónozás, az napi 5x9, heti 3x akkor 15x9 ropi.
Viszont ha kideríted, hogy neked jó a pusztában is, oda nem kell se légtér engedély, se ig.szolg.díj.
Azaz van aki évi 0 Ft-tal is tud legálisan drónozni, csak épp valami kietlen területen, és lehet aki ezentúl sok sok ezer forintot fog díjként kifizetni.. és még így se biztos, hogy legális lesz

-
El Joe
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hetente? 52 hétből mondjuk vegyünk le 12őt, amit a xar idő/lustaság miatt nem repül a zemberfia. 40x9 az a matek mai állása szerint 360 gólya a banánra (ugye majom már van, Én). Van pénz lóvéra, de elvből nem fizetek ennyit, mert ez szerintem rablás! Ameddig lehet tartom az elveimet, repülök, ahogy eddig....
-
BEndre34
tag
A Groupama átdolgozta, és a 0-4kg között hobbi célra 15e lett az éves díj.

-
El Joe
tag
Isten lássa lelkemet, úgy gondoltam, hogy így 2 év után elkezdek legálban repülni. Vizsga megvan (természetesen osztrák), elkezdtem a regisztrációt, biztosításra árajánlatot kérni... Erre olvasom a mától hatályost... Eseti légtér legfeljebb 7 napra, illeték nincs, viszont 9.000 Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alkalmanként...
Na akkor marad az illegál és "Catch Me If You Can!"Elmennek ezek a .............................. édes jó ...........ba!!!
-
Statikus
senior tag
Nem mondom, hogy nincs igazad. Napi politikát, legalábbis nevesítve és személyeskedve én sem tartom idevalónak, de minden összefügg a politikával.
Ha az én telkemet videózzák le és vetítik neten, tévében engedélyem nélkül, hogy nekem van egy hintaágyam és egy trambulinom és vajon miből vettem, mert ez rohadt drága és az átlagember ezt 1 év alatt tudja összespórolni, minden bizonnyal én sem hagynám, mindenki a maga eszközeit használja...
Nem a folyamatos felvétel készítés közbeni átrepülés, vagy az ortofotó készítés zavar (google is elég sok mindent megmutat), hanem pont az, ami kirobbantotta ezt az egészet és abban is biztos vagyok - van sok erre utaló komment -, hogy az emberek nagy többségét zavarja, ha a kertje fölött, vagy az utcában zümmög, felvételt készít valaki drónnal. Tisztelt a kivételnek, a kultúrált, nem zavaró, személyiségi jogokat nem sértő módon repülni és felvételeket készíteni képes drónosoknak. Lehet, hogy ebben a csoportban ilyen a többség, de általában az emberek másképp gondolkodnak - őt ne korlátozza senki, neki ne mondja meg senki, hogy hogyan lehet... (ilyen van ebben a csoportban is).Tény, hogy nem lett könnyebb a drónozás, de majd kialakul a rend, minden változás nehéz, pozitív-negatív érzéseket, gondolatokat szül.
Aki húzogatja az oroszlán bajuszát az vagy legyen nagyon kemény tökű, vagy ne csodálkozzon, ha az oroszlán is meghúzza valamijét.

-
válasz
Statikus
üzenetére
Oké, korrekt a pontosítás. Ha viszont ennek megfelelően úgy tekintünk a drónozásra, hogy ez alapjában véve egy munka, amely családok megélhetését biztosítja, még felháborítóbb ez az öncélú, szándékos időhúzás, amit mindannyian láttunk az elmúlt nagyjából 1 évben. A végső cél meg az, amit mindannyian sejtünk már egy ideje, de a nyári berepülések nyomán egyértelművé is vált (aktuál politikában járatlanok kedvéért: egyáltalán ne lehessen NER birtokok felett repkedni, vagy ha igen, azonosítható legyen a drónos személye). Ha valaki még mindig kétkedve néz a dologra, javaslom megnézni, milyen ködösen van megfogalmazva a törvényben a lakott terület határa, például. Ha bárki érdeke úgy kívánja, minden olyan területre kell majd eseti, ahol van két viskó meg egy gyalogút... Azt meg vagy megkapod, vagy nem, ugye...
A sörös példára fordítva: ha majd a sörgyáras mondja meg, hogy mikor, mennyiért és mit ihatsz meg, vagy még inkább, ki ihat egyáltalán, akkor fájna igazán a központosított tulajdon. Piaci alapokon nyugvó cégek helyzetét kár felhozni, nekik ugyanis az az érdekük, hogy fogyassz, az már mindegy, hogy mit, ha a végén úgyis egy zsebbe megy minden. Itt pont ellenkezőleg, a, cél inkább a lehetőségek korlátozása, szóval nagyon nem ugyanaz a két szituáció.
Részemről vége ennek a szálnak itt és most, mert nem akarom további politikával szennyezni a közösséget. Teljesen felesleges, semmi ráhatásunk nincs már a témára...
-
Statikus
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Szerintem ez rossz megközelítés. Több üdítő és víz "gyár" van egy kézben, mégsem mondja senki, hogy a Coca Coláé minden.
De engem nem érdekel az sem, ha az övé lesz az összes sörgyár. Mi fog változni? Más a tulajdonos, más zsebébe megy a haszon. Felőlem megveheti az összes sörgyárat Kovács kettő János is a hortobágyi tanyavilág 216. faházának lakója is, ha jó a sör, akkor megveszem és megiszom, ha nem jó, akkor nem. Ha jó sört csinál, örülök neki, hogy jól él belőle. -
Statikus
senior tag
Csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem nem lehet kijelenteni, hogy a drónozás egy szórakozási forma.
Van akinek szórakozás, van akinek munka. Van akinek szórakozás, mert örömet okoz neki jobb esetben a repülés és a videók szerkesztése, rosszabb esetben mások kukkolása, míg valakinek nem okoz különösebb örömöt egy repülés és videók készítése, vagy a kukkolás, mert ez a munkája. 
És mindezt azért írtam, mert azt sem lehet kijelenteni, hogy a jogszabály azért készült, hogy korlátozza a "pógár" szórakozását, nem ez volt a célja, de ez egy mellékhatás.
Hála istennek sört még lehet kapni, ha azt korlátoznák lenne lázadás. -
válasz
ArthurShelby
üzenetére
LOL, nem én kevertem a drónozásba a poltikát. A politika keverte önmagát bele azzal, hogy megpróbált egy uniós direktívát úgy megforgatni (sikerrel), hogy ezzel korlátozzon egy szórakozási formát kizárólag azért, hogy a saját csókosait megvédje a nyilvános magyarázkodástól (na nem mintha amúgy érdekelné őket bármiféle társadalmi számonkérési kísérlet, mert hogy effektív számonkérésről már vagy 10 éve nem beszélhetünk a poltika szereplőivel szemben). Természetes, hogy ennek tükrében, ezt is figyelembe véve értékelek egy helyzetet. Mégis, szerinted mi alapján értékeljem a kialakult komédiát?! A szilveszteri virsli ízének semmi köze hozzá, a szűzlányok templomba járási szokásai ugyancsak irrelevánsak a témában, és valahogy az NFL döntővel sem tudok párhuzamot vonni, ezzel szemben a poltikai befolyás jól látható a témában (gondoljunk csak a vezényszóra agyatlanul szavazó gyökerekre, ha már aktuál politikai rálátás hiányában nem ismerősek Hadházy és a 444 repülései a csókosok bírtokai felett).
Egyébként meg Te vetted védelmedbe a jogalkotókat, ezzel kvázi kivívva a reakciónkat. Az, hogy nem vagy képben a napi poltikával, az nem érdekes és nem is baj, de akkor ne próbáld a senkiháziakat a szárnyaid alá venni, mert egyrészt érdemtelenek rá, másrészt nagyon is rászolgáltak a fikázásra, poltikai oldaltól és irányultságtól függetlenül. A szakmai teljesítményüket értékeltem, amikor azt írtam, hogy egy nagy büdös semmi az, amit letettek idén decemberig az asztalra, és amit igen, az is visszás és kétszínű (vagyis inkább egy lesz az, narancs). És nem, nem azért történt így, mert nem lett volna rá működő minta, amit le lehet másolni, vagy nem lett volna hazai érdek képviselet, akivel lehetett volna érdemben tárgyalni, hogy végül olyan szabályozás szülessen, ami mindkét oldalnak jó, még ha kompromisszummal is. Ez egy percig sem volt cél, látható az eredményből. Majd talán, egyszer, hátha...
Mindemellett, a lényeg továbbra is ez (sajnos):
"Ez az egész jó rég óta nem a biztonságos repülésről és drón használatról szól"
-
Fuhur
kezdő
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Arról, hogy nem akarod megérteni amit mondok nem tehetek.
Én ezt írtam: "Tehát, ha azt mondom, hogy magas lányok csoportja, akkor nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az 1,8 felettiek azok, az alattiak meg nem bár elég jól besorolhatók mondjuk az 1,5 alattiak a nem csoportba."
Tehát a feladat az, hogy létre kell hozni két csoportot:
1. Magas Lányok
2. Nem magas lányokÉs most be kell sorolni az 1,8-eas lányt az egyik csoportba. Magas vagy nem?
Én sehol se írtam azt, hogy a csoport kritériumhatára 1,8!
És, hogy visszatérjek az eredeti gondolathoz. A példa kapcsán a lányok helyére bármi mást is berakhatsz és a kérdést is felteheted úgy, hogy szabályos vagy nem! És ebből látszik, hogy ez pusztán igen/nem besorolással végtelen (ezt nem bizonyítottam, de így van) számú esetben nem eldönthető!!! Csak a teljesség kedvéért végtelen sok esetben pedig eldönthető!
Ha akarod megérted, ha nem azt se bánom.
-
ArthurShelby
addikt
Azt elismerem, hogy sokszor egy törvény nem egyértelmű, csak pont amit példát mondtál, az teljesen egyértelmű volt.
Mert ott meg tudom húzni a határt (még ha nem is igazságos), hogy az 1.8 felettiek a magas lányok. Hiába nem kerülnek be a magas lányok halmazába a valójában magas 179-es csajok, a szabály teljesen egyértelmű lesz (csak nem tökéletes).De szerintem a fő különbség az a többiek és Statikus között, hogy Statikus szerint egzakt/egyértelmű a törvány, míg a többiek szerint nem és rugalmasan lehet szürkezónázni (is itt jönnek a bíróságok, akik majd végül eldöntik kinek/melyik értelmezésnek volt igaza).
-
Fuhur
kezdő
válasz
ArthurShelby
üzenetére
"De te itt már a bíróságokról beszélsz, ami azután jön, hogy nem tartottad be a törvényt, törvényt szegtél és a büntetés mértéke a kérdés."
Nem teljesen, mert a törvényszegésnek csak a gyanúja merül fel. A bírósági tárgyalásnak kimenetei lehetnek, hogy elmarasztalnak és akkor jön a mennyire kérdés, vagy felmentenek mert kiderül, hogy mégsem szegtél törvényt. És persze ez sem egyértelmű döntés így aztán vannak fellebbviteli lehetőségek.
És itt épp arról beszélek, hogy az "igen" (törvényszegés) vagy a "nem" (törvényes) határa nem egyértelmű. Ha jobban tetszik: Fuzzy
De szerintem már túlragoztuk.
-
ArthurShelby
addikt
és @vandor01
Még egyszer megismétlem: közel sem gondolom jónak/ideálisnak a mostani helyzetet, és nem akarom (nem is tisztem) mentegetni bárkit.
De ti a politikán keresztül láttok mindent, teljesen be vagytok hergelve. Valószínűleg én nem követem olyan jól napról napra a politikát, mint ti (biztos jobban is tudjátok nálam), de ez egy szakmai topik akarna lenni, én próbálok pártatlan maradni, és én úgy gondolom a józan ész higgadtságával hozzászólni, full indulatmentesen. Szerintem pl teljesen fölösleges idekeverni lőrincet, vagy vityát, vagy bármelyik pártnak a színét.
Én úgy gondolom írtam egy higgadt hozzászólást, hogy gondolkodjunk kicsit a másik fejével is, és legyenek építő jellegű hozzászólások. Helyből kaptam 2 savazó (és személyeskedő), politikai tartalmú, koránt sem higgadt kommentet, amitől előre biztosan nem jutottunk. -
ArthurShelby
addikt
Ez igaz, hogy a szabályok nem fednek le mindent (pl nem volt benne a mikró használatijába, hogy ne tegyél bele macskát, most már benne van), és az is igaz, hogy a szabályok nem lehetnek tökéletesek (mert sohasem fognak eléggé illeszkedni), és ezért kell az emberi józan ész. Hiába nincs kiírva/leírva, hogy ne turkáld az orrod, elég sok okos ember van, aki betartja ezt az alapvető íratlan szabályt, mert van illem és emberi józan ész. Ma már mindenki elvárja, hogy le legyen írva, körül legyen bástyázva minden jogilag... (ez szerintem nem a jó irány a világban, de ez már más téma).
"Ha ez így lenne, akkor nem kellenének bíróságok. Ugyanis akár egy automata is eldönthetné, hogy amit tett valaki az épp "mennyit ér" a BTK alapján."
De te itt már a bíróságokról beszélsz, ami azután jön, hogy nem tartottad be a törvényt, törvényt szegtél és a büntetés mértéke a kérdés. És igen egy bíróságoknak órási mozgástere van, nagyon nem egzaktak, szubjektívek (nagyon sokan talán a filmek miatt csak úgy gondolják, hogy a bíróságoknak nincs mozgásterük, csak paragrafusokra kell hivatkozni és kész) -
vandor01
senior tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Persze, én is megveszem a ferrarit és csövesként élek, csak közel sem életszerű, mivel már az olajcserét sem tudnám fizetni.
Bator ember vagy ilyeneket kimersz jelenteni
2008 utan mikor kiderult hogy a kiraly mesztelen es az emberek ezrei vettek addig "ferkat" amin olajcseret sem tudtak fizetni.....
na a ferkat kepletesen ertettem,.... oda barmit be lehet helyettesiteni....es igen a dronos torvenyre vartunk vagy 10 evet??
az EU is kotlott rajta vagy 8 evet
majd a narancsos fiukaknak is a kormere egett a feladat
decemberben az uccso pillanatban tudtak csak megszavaznide tenyleg nem ertem te hol elsz?
-
twine
veterán
És a vicces képek topicban , épp ott a példa, hogy a nők magassága is változhat, attól függően mennyire vagy kedves
-
Fuhur
kezdő
válasz
ArthurShelby
üzenetére
"De pont ez a lényege a jogszabálynak, hogy meghúzza a vonalat, és azt mondja, hogy az 1.8feletti nők a magasak, az 1.79 még alacsony, és így a dolog fekete-fehér lesz."
Ha ez így lenne, akkor nem kellenének bíróságok. Ugyanis akár egy automata is eldönthetné, hogy amit tett valaki az épp "mennyit ér" a BTK alapján. De vannak! Éppen azért vannak, mert kell a döntéshez az Ember, aki képes mérlegelni és árnyaltan döntést hozni. Mert jogszabály ide, jogszabály oda, ahogy fentebb írtam, a Világon sehol se tudja a jogszabály a valós eseményeket kezelni csak közelíteni. Ezért a végső döntés mindig az emberé.
Most attól tekintsünk el, hogy ez a döntés mennyire jó vagy rossz, itt csak az elvről van szó. -
válasz
ArthurShelby
üzenetére
"szabályalkotóknak sincs könnyű dolga"
Mindjárt sírok, a szegények! Ott volt egy EU rendelet, amit változtatás nélkül be lehetett volna vezetni. Van magyar drónos egyesület, akiktől lehetett volna kérdezni, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelő legyen a törvény. Volt rá idő bőven, többször is halasztották a bevezetést. Mégis mi a mákos lóf@szt szerettek volna még segítségként kapni a tisztelt döntéshozók?!
Nem elég, hogy nem készültek el időre, még az eredmény is gyászos, de örüljünk, hogy majd egyszer, talán, esetleg csiszolnak rajta? Talán nem kellett volna az aktuál politikai igényeknek megfelelően rendelésre dolgozni, és akkor menne minden a maga útján, mint azt néhány szomszédos ország példája ékesen bizonyítja. De nem, mert mindenáron meg kell szívatni a firkászokat és az ellenzéki repkedőket, ha kell erővel, ha kell elkúrt szabályzással. Ez az egész jó rég óta nem a biztonságos repülésről és drón használatról szól, aki ezt nem látja, az vegye le a narancsos szemüveget egy pillanatra, hátha felsejlik a valóság.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
vandor01
üzenetére
"semmi koze a szabalykovetesnek ahhoz hogy ki mennyibol es hogyan dronozik!
mert lehet vki milliomos es szivesen jatszik egy 80grammos whooppal is es van aki meg megveszi az utolso fillerebol a legutolsi DJI termeket is"
Persze, én is megveszem a ferrarit és csövesként élek, csak közel sem életszerű, mivel már az olajcserét sem tudnám fizetni.Itt mindenki a hibát és a kiskaput keresi. Tényleg nem tökéletes a rendszer és még rengeteget kell rajta csiszolni, hogy jó legyen, de itt a hazai szabályozók anyázásán kívül nem túl sok építő kritikát olvastam. Ha az ember a másik oldalról nézi a dolgot, a szabályalkotóknak sincs könnyű dolga, és a drónszabályozásnak tényleg ideje volt.
-
vandor01
senior tag
válasz
Statikus
üzenetére
semmi koze a szabalykovetesnek ahhoz hogy ki mennyibol es hogyan dronozik!
mert lehet vki milliomos es szivesen jatszik egy 80grammos whooppal is es van aki meg megveszi az utolso fillerebol a legutolsi DJI termeket is.....en mashonnet kozelitenem meg a dolgot!
mennyire elhetoek es korrektek azok a szabalyok amibe bele akarnak kenyszeriteni!
ezt mindig szemelott kell tartani!
termeszetesen legyunk szabalykovetoek de ne legyunk birkak!csak egy jo pelda... itt van a dron jogsi!
- 1 ora alatt online osztrakoktol meg van...?? igen es elfogadjak EU ban
- vagy akinek a HAZAI kell es sok ideje felesleges piiize van? akkor
- hasznalja es fizessen a HU online tananyagert
- jelentkezzen be vizsgara
- menjen el es fizessen ertemajusra meg is lesz a jogsi.....
akinek az megeri? minden tiszteletem erte.....
es ez nem csak piiz kerdese mert hiaba van valaki kitomve mint a deli busz?
de magaval baszik ki feleslegesen....ezekutan minden szabalyozast meg kell kerdojelezni es ahol a hulyeseget nyomjak es ahol ki lehet kibujni? ott ki kell! ennyi...
idot faradsagot stresst es piiizt lehet vele sporolni!
az mellett hogy szabalykovetoek maradunk! -
Statikus
senior tag
Tudom, ezzel is csak sarkítottam. Mint mérnök, elég egzaktul meg tudom valamiről mondani, hogy az jó vagy rossz, ha valamit ki kell számolni, arra vannak előírások és az eredmény megmutatja, hogy jó vagy nem. Vagy mégsem?
Nem vagyok mindenben igen-nem, de az előírások betartása a cél, ha pedig mégsem sikerül, akkor vállalom a büntit - volt már rá nem egy példa, gyorshajtás, parkolás, stb. De nem az volt a hozzáállásom, hogy miért csak 30-cal, vagy 130-cal lehet menni, itt miért nem lehet megállni, más is megáll, én is megállok. Hagyjuk is a témát, én a jogszerűre törekszem, mások az ingyenre, vagy a legolcsóbbra. Lehet, ha én is így gondolkodnék, még többre vinném az életben, megspórolhatnék akár évi több tízezer forintot is... (igen, van akinek ez sok pénz, de ez egy drónos csoport, ahol egy rotorcsere sem olcsó, itt nem a minimálbérből élők drónozgatnak - ha mégis, akkor szeretnék tanácsot kérni, hogyan???) -
Fuhur
kezdő
válasz
Statikus
üzenetére
Értelek, csak az a baj, hogy a Világ nem írható le igenek és nemek sokaságával. A Világ úgy fest nem fekete/fehér. Bár nem ezért, és nem is bizonyító erejű de létrejött egy Fuzzy tudomány ami éppen arra hivatott, hogy egy "dolog" vagy állítás kiértékelése árnyalt lehessen. Erre a modellre ma már komoly megoldások épülnek. Csak, hogy kicsit ON is legyek: robotrepülők szabályzó rendszereibe is láttam már Fuzzy megoldásokat. És talán mutatja is, hogy a Fuzzy modellnek nem csak a matematikusok időtöltésében, hanem a körülöttünk lévő valóság pontosabb leírásában van szerepe.
Tehát, ha azt mondom, hogy magas lányok csoportja, akkor nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az 1,8 felettiek azok, az alattiak meg nem bár elég jól besorolhatók mondjuk az 1,5 alattiak a nem csoportba.
Így aztán a kicsit vagy nagyon jogsértés is a mindennapjaink velejárója. Hogy pontosan hol is a határ?.... Nos ezt a mai jogrend (sehol a Világon) jól kezelni nem tudja. -
-
Statikus
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Ha még olcsóbb lenne, de nem olcsóbb, csak az áfát engedi el, az egyéb felmerülő adókat, amik a nettót csökkentik tovább az simán feledésbe merül.
És ki az, aki annyi készpénzzel rendelkezik, hogy ki tudja fizetni a feketén dolgozó burkolót?
Nem az, aki bankszámlára kapja a fizuját és mindenhol bankkártyával fizet.Örülök, ha van, aki megért, mégis mindig támadásnak vagyok kitéve, ha elmondom a véleményemet - ami más, mint a nagy többségé.
-
válasz
Statikus
üzenetére
Igen, így vagy nyugodt, ez becsülendő is, de ezzel kisebbségben vagy bőven. Ez viszont tútmutat ezen a topikon, de amikor beállít a burkoló, felvázolja, hogy számla nélkül ennyivel olcsóbb, akkor mit választanál? Azt ne számold bele, ha pl. a vállalkozás terhére végeztetsz el munkát, vásárolsz otthonra ezt-azt, mert tulajdonképpen az is a szabályok kijátszása. A legtöbb embernek ebből van elege, a nem vállalkozói réteg ezért köpköd a KKV-ra.
Ez egy elvi kérdés. Fogpiszkáló vs. erdő esete.
Az itteni emberek, hidd el, megértik a te álláspontodat is.
-
Statikus
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Én fizetek adót, adok számlát a 10e Ft-ról is, fizetek biztosítást, fizetek mindent amit előírnak.
Nyugodtan alszom és nem sírok, hogy miért kerül a mérnökbiztosítás 100 ezerbe egy évben (pedig még soha még csak meg sem repedt semmi, amit terveztem...).Az pedig, hogy vannak szakmák, akik szürkék, vagy feketék, még nem jogosít fel arra, hogy te is úgy cselekedj, ahogy ők.
Ez nézőpont kérdése. Én köszönöm, de így érzem magam jól, ezzel vagyok több a csaló, ügyeskedő, megoldomokosban embereknél. Lehet a másik oldalhoz is tartozni én leszarom, de a véleményemet elmondom - ezt már írtam többször.

-
Statikus
senior tag
Az egész hozzászólásom abból indult ki, hogy milyen sokba kerül a biztosítás, a vizsga, nincs szabályozva semmi, hűdeszar az egész, nem fizetnek, mert nem arányos, mert drága, ússzuk meg osztrákiában ingyen. Most meg kiderül, hogy az évi 3-4 óra használatra a nagy többség simán beruház tíz-százezreket. Akkor hogy is van ez???
Lehet, hogy neked megéri az akksis kerékkulcs és valszeg oka volt, hogy vettél, de itt főként arról beszélünk, hogy hobbi szinten kurvadrága a drónozás és senki nem akarja megfizetni az előírt biztosítást.
Autónál, motornál is van lehetőséged a garázsban tárolni és évente csak egyszer elmenni vele egy találkozóra - sajnos akkor is ki kell fizetned az éves KGFB-t, arra az egy útra, arra a 3-4 órára, hogy mehess vele közúton.
-
válasz
Statikus
üzenetére
A lehúzásban nem mindenki partner. Pont.
Majd, ha a burkoló(itt állhatna most bármilyen szakma az országból) fizet rendesen járulékot, aki milliókat csal el. Az nem elég ám, hogy csak annyit bevall, amennyi épp jól esik, majd akkor térjünk vissza a drónosok esetén a pár 10e Ft-ra.
-
vandor01
senior tag
PONTOSAN....
ami nekunk van kb: max 1kg ig vagy az EU-s 900gramm.... csak gyerekjatekok
korlatozottan repulni tudo keveske foldfem es muanyagok halmaza
mint a lego szetszeded osszerakod....
dronja az USA hadsaeregnek van.... na az A drone!de mar konkurenciat kapunk!
ezert van a drone torvenyben kihangsulyozva "allami" -
duni84
aktív tag
válasz
Statikus
üzenetére
van akksik kerékkulcsom
évente kb 16-18 percet használom. emiatt pont nem érzem magam normálisnak. hogy ON legyen: van, hogy a drónt sem veszem elő hetekig/hónapokig, aztán eszembe jut, hogy valahova tök jól jönne és bumm: ott van a polcon. a dji goggles még ritkábban kerül elő, olyankor viszont simán csak jó móka
na meg nem unja magát halálra, aki épp velem van -
sunone
aktív tag
válasz
Statikus
üzenetére
"Évi 3-4 óra használat miatt normális ember semmilyen eszközt nem vásárol meg"
A tello-mat túlnyomó többségében szobában használom, python scripteket írok rá;
egész évben annyit van szabadlevegőn, míg egy könnyed kiránduláson készít néhány fotót a családról 3 percben, ha látok rá érdekes perspektívát.
Ez éves szinten max 30 perc "használat", mégsem hiszem, hogy nem lennék normális
-
Statikus
senior tag
válasz
Masterboy84
üzenetére
Évi 3-4 óra használat miatt normális ember semmilyen eszközt nem vásárol meg, legfeljebb bérel, vagy kölcsönkér, vagy megbíz valakit, hogy repüljön és kamerázzon neki, amit kell.
-
Masterboy84
tag
Az a rohadt nagy baj ezzel a magyarországi légteresdivel, hogy ha biztosítás szükséges az alkalmazás használatához és így a légtéren való bejelentkezéshez, akkor a legfontosabb dolog van a kormány által telibe sz@rva, mégpedig a biztonság. Az az egy értelme lenne az alkalmazásnak, hogy akinek kell, az tudjon róla hogy a használni kívánt légtérben éppen drónoznak (pl. mentő,- vagy rendőrségi helikopter), de a biztosítást szinte senki nem fogja kifizetni évi 3-4 óra repülésért.
-
Statikus
senior tag
válasz
vandor01
üzenetére
Erre a válaszom az, hogy bemész a számlavezető bankodhoz, elédbaxnak egy 28x átfaxolt és ferdén lefénymásolt nyomtatványt, hogy akkor töltsd ki.
Mintha nem tudnák az összes adatodat, nem lenne a gépben minden...
Biztos GDPR és egyéb baromságok miatt kell mindig mindent megadni, mert sokan azt hiszik, hogy ha nem mondja el az anyja nevét, akkor azt soha senki nem tudja meg és biztonságban van mindene.Teljesen nyilvános adatbázisokból, ha nem is mindenkiről, de a többségről bárki bármit össze tud szedni...
Bocs, elaszaladtam a témától.
-
BEndre34
tag
Bocsánat, tévedtem ....
Az Allianz is kínál biztosítást, de valamiért nem a lakossági, hanem az üzleti résznél szerepel csak. Viszont, nagy kár volt, hogy észrevettem, mert így véletlenül se egyértelmű semmi, ugyanis itt az alsó súlyhatár 0,25kg.

Most akkor mi van??
A törvény betartása mellet ha ott nézi csak meg valaki mondjuk az épített vagy Tello gépre, akkor jogosan repül(ne) biztosítás nélkül és ha számonkérik, elég megmutatni a biztosító weblapját? .... Persze, tudom, a való életben ez senkit nem fog érdekelni, mert egyszerű állampolgárként nekünk jobban kell ismernünk a törvényt/rendeletet/szabályozást, mint pl egy biztosítónak. Mi csak repülni akarunk, nem jogász képzsen részt venni.
(u.i.: A jogász dolog nem azoknak szól, akik itt segíteni akarnak, hanem anagy okosoknak, akik nem bírnak megugrani egy egységes dolgot, de a nem betartását szankcionálják)
-
cd334
tag
válasz
BEndre34
üzenetére
Idézet a Generali oldaláról:
"A 250 g maximális felszállási tömeget elérő vagy meghaladó pilóta nélküli légijármű üzembentartójának rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítással. A pilóta nélküli légijármű kötelező hatósági nyilvántartásba vételéhez, a Mydronespace applikáció használatához és eseti légtér igényléséhez meg kell adni a kötelező felelősségbiztosítás kötvényszámát." -
vandor01
senior tag
válasz
Statikus
üzenetére
jaja nekem neked nekunk egyszeru de NEKIK???
akik evekig ultek a dron torvenyen es jan 1 tol hasznalatos
de meg mindig van zavar az eroben igy februar kozepen?na most ha annyira megterveztek es automatikusan jonnek mennek az adatok akkor miert is kell a biztositasi szamot megadni az App ban?? milyen szamaink vagy doksik is lesznek hasznalatosak?
a szemelyi
a jogositvany
az uzembetarto
a registralt dron
a biztiCsak az innovacio jegyeben ezeket majd gepelgetjuk?
mikor eleg lenne mondjuk csak 1-et de azt se gepelni hanem QR kodot beolvasni esetleg melle a szemelyit? de mar ez is tobb a jobol!
mikor a regisztralaskor mar ezeket megadtuk a hatosagnak ott van naluk minden nos akkor az App hivja le az adatbazisbol.... ne de almodozzunk....ha mindet (4-5kod) begepeljuk vagy beolvassuk a repules elott.... de ettol meg ugyanugy visszaelhetnek a regisztralasunkkal ha csak 1-et vagy mind a 4 et/ 5-t kell repules elott hasznalni az Appan.... ertem ertem ezeket el lehet menteni a telcsiba vagy appba nem kell mindig manualisan......
azt latom csak folosleges adat duplikalas triplazas lesz mindenfele
csak az innovacio jegyeben
-
bacus
őstag
válasz
vandor01
üzenetére
Az a baj, hogy a következő mondat viszont ez: "A pilóta nélküli légijármű kötelező hatósági nyilvántartásba vételéhez, a Mydronespace applikáció használatához és eseti légtér igényléséhez meg kell adni a kötelező felelősségbiztosítás kötvényszámát."
Tehát biztosítás nélkül se nyilvántartásba vétel, se app használat.

-
vandor01
senior tag
válasz
goldister
üzenetére
nezem azt a tablazatot..... alakul mar!! Mos mar 4 csomag is van!

4kg ig szabadidos es/vagy uzleti celu
4kg-20kg szabadidos es/vagy uzleti celude tenyleg az elso pontban ott van hogy 250 gram feletti....
akkor lehet 250 alatt nem lesz semmi!? se bizti se reg se app?dront regisztralni csak ugy lehet ha van biztositasod... vagy legalabb is meg kell adni a biztositasi kotvenyszamot.... azt hogy ellenorzk-e hogy valos letezo kotveny??
de biztositasi arakat meg nem latok......
-
goldister
tag
Gondolkodom, hogy vegyek egy mini-t vagy egy mini2-t.
De még kivárok, hogy mi lesz a dróntörvénnyel.
Ha jól értem, kell egy jogsi. Megvan az osztrák, szóval ez pipa.
Be kell regisztrálnom magam és majd a drónomat is. Ha városban akarok, akkor kell eseti légtér engedély. Jól gondolom?
Másik a kötelezőfelelőség biztosítás... 250g alatt kell vagy nem? Valahol ezt, valahol azt olvasom. Itt például [link] azt írja, hogy nem.
Szerintetek?Másik kérdés, Amerikába akarok majd menni nyáron. Ha jól értem az FAA-t, akkor elég csak beregisztrálnom a drónt és ott is tudok majd reptetni, persze ahol nincs korlátozás. Ha van, akkor LAANC kellene. Valakinek van amerikai tapasztalata?
Útvonal: Boston (LAANC) - Niagara (LAANC) - New York (ott tudtommal nem lehet) - Orlando - Miami
Egyes helyeken mire kell figyelnem? -
törölt tag
Osztrák tanyavilágunk [link]. 4K változat még feldolgozás alatt. Sajnos hiába volt szép napos idő ma, a nagy szél miatt nem lehetett magasan repülni, még 30 méteren is sodródott.
-
El Joe
tag
Nem akarom szétoffolni az off hozzászólásokat, de a képmáshoz való jogot alapvetően a PTK szabályozta és szabályozza a mai napig. A GDPR nevesítette a személyes adat fogalmában a képmást. Ezért van az, hogy official, a kép elkészítése előtt kell hozzá hozzájárulást kellene kérned a delikvenstől (PTK). Azzal, hogy valakit lefényképezel még nem valósul meg adatkezelés és te sem leszel adatkezelő.
A kamerát pedig mindenhol (vagyonvédelem, térfigyelő, stb.) adatrögzítésre alkalmas eszköznek tekintik (függetlenül attól, hogy rögzít-e valamit, rögzítésre alkalmasnak minősíti /szintén bírósági döntés/). A kamerás drón már az eu-s szabályozás szerinti s más kategória súlytól függetlenül. Ez a száraz jog, szerintem ne untassuk vele a nagyérdeműt. -
sunone
aktív tag
A bírói gyakorlat szerint a kép kompozíciója a döntő: ha azon kifejezetten hangsúlyosan megjelennek felismerhető személyek (kb telibeportrézod), akkor gdpr,
ha a képen arányaiban más motívumok a hangsúlyosak (műemlék ház homlokzata, utcakép), akkor azt mehet.
Ez drón előtti időkből származó irányelv, nemhiába
"Személyis adat" - megfogalmazás szerepel az EU direktívában is. Személyes adat kezelés akkor valósul meg, ha konkrétan valakit felismerhetően direktbe fotózol.
Ellentétben a magyar szabályokkal, ahol "Adatrögzítő eszköz" miatt bukik ki minden kamerás drón a játék kategóriából. -
BEndre34
tag
Mivel sokan vagyunk bőven 4kg alatt
Groupama Biztosító: A 2021. február 2-án megjelent rendelet (A Kormány 39/2021. (II. 2.) Korm. rendelete) felelősségbiztosítást is érintő módosítására miatt, február 10-től az új jogszabályoknak megfelelően csökkenni fognak a limiteket és a biztosítási díjak is.
A maximális felszálló tömeg sávokhoz kötötten a következő kártérítési limitek lesznek érvényesek:
0,25 kg - 4 kg között -> 3 MFt káronként és 6 MFt biztosítási időszakonként
4 kg – 20 kg között -> 5 MFt káronként és 10 MFt biztosítási időszakonként
A többi biztosítóról sajnos még nincs információ, pedig jó lenne egy egészséges versenyszellem a biztosítók között. (vagy erről ne is álmodjak???) -
El Joe
tag
szunya1: igazad van, én egy elméleti (naiv) működő modellt vázoltam.
legelek: igen, a tengeren túlon minden más...
a technológiai kitettség jócskán túlmutat egy ország biztonságpolitikáján ill. nemzetbiztonsági kockázatain -
ArthurShelby
addikt
Alapvetően jó ötlet szerintem is ez a adat-személy védelem, amerikában ennél sokkal lazábbak a szabályok, és az szerintem nagyon nem jó. Egyes cégek mindent is tudnak rólad
(államban még azért jobban megbízok, mint a cégekben, mert az államba minimális beleszólási lehetőségem van választásokkor)Egyébként én úgy tudom, hogy a huawei-jel az 5g miatt volt probléma. A kínaiak már kész voltak az 5g-vel, az amerikaiak még nem, és nem akarták a saját hálózatukat átadni kínai kézbe (megjegyzem az egész magyar hálózat kínai eszközökből áll, ha ők úgy gondolják egy necces helyzetben lekapcsolják Mo-n az internetet, akkor az nekik kb 2 kattintás), és azért inkább az egész céget tiltották ki (kommunikáció így sokkal előnyösebb volt, nem mondhatták, hogy kínának van, nekünk még nincs 5g-nk)
-
El Joe
tag
Mint napi szinten ezzel és hasonló szarságokkal foglalkozónak az a szigorúan vett privát véleményem, hogy alapjaiban jó dolog ez az adat- és személyiség jogi védelem, de mivel - a többi jogszabályhoz képest - ez még friss dolog, annak ellenére, hogy a világon azért már van ennek előzménye, "Ezt túltoltuk Béláim!".
El kell telnie még 5 vagy 10 évnek, hogy minden a helyére kerüljön, letisztuljon és főleg az állam korlátozza saját magát, majd a tech cégeket, a társadalom pedig ne reguláknak és a hétköznapi élet ellehetetlenítésének érezze. -
vandor01
senior tag
vannak a torvenyek szabalyok direktivak iranyelvek ajanlasok etc
mind annyit er??... amennyit betartanak vagy betartattnak belolle!
lehet szepeket okosakat eloremutatokat kitalalni pl az uborkat gorbiteni
de attol az a rohadt szemet forradalmar rebelish uborka gorben nol!
ez a vilag van okoskodunk megcsufoljuk a termeszetet mert elhisszuk
magunkrol hogy mi aztan olyanok de olyanok vagyunk hogy az uborka
alig varja hogy egyenesen nojjon!
Lehetne sorolni az EU viszonylataban a peldak sokasagat de attol még???
ha a hulyek a krealt vilagukbol a sajat buborekukbol sose dugjak ki a fejuket?
sose lesznek az altaluk hozzott "szabalyok" valoban eloremuttoak es "innovativ"-ak
csak hulyeseg es szopatas mind nekik mind nekunk..... MINDENKINEK cummiiii! -
NvidiaRTX
őstag
Érdekes, hogy ilyen meg olyan képrögzítési EU-s védelmek vannak, de az nem baj ha a cégek használják a telók, laptopok, tabletek kameráit és mikrofonjait megfigyelésre / lehallgatásra.
A kis ember lassan ki sem léphet otthonról a nagy cégek meg azt tesznek amit szeretnének.
Vagy még sem? Huawei mizéria.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Esik a hóóó!!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
- 2026.01.02 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)