Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
RM330-as távvezérlőt érdemes venni Mini 3 mellé? Jelenleg az alap kontroller van hozzá, de néha egyszerűbb lenne csak benyúlni a táskába egy kijelzősért, a telefonos macera helyett. Viszont, valami rémlik, hogy volt valami gond ezekkel, hogy irreálisan kevés volt a jelerősség, vagy ilyesmi.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Tudod, hogy van ez. Ha bűntetni kell, arra van pénz (traffipax), ha költeni valamire, arra meg nincs (útburkolat). Én nem tudom, hány aeroscope van telepítve, de gondolom, azért van.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Egyébként az a durva, hogy az ember regisztrál, aztán a retek MDS miatt nem tud szabályosan repülni, mert nem tudja lejelenteni a repülést, és esetleg van aeroscope a környéken, simán megmondják, ki volt az. Ha meg megveszed, nem regisztrálod és repkedsz, jó eséllyel mire kiérne bárki a terepre hozzád, már rég nem vagy ott, és bottal üthetik a nyomodat. Ha egyáltalán eljutnak odáig, hogy szánjanak erre időt/energiát. Kiszabni a bírságot regelt azonosíytó miatt sokkal hamarabb "veszik a fáradtságot", szerintem legalábbis. Undorító a rendszer, hiába Sípolnak neki örömmel néhányan.
-
válasz
r3dsnake
üzenetére
Nem tudom, mit kapnak meg, vagy mit látnak, de ha a légtér.hu térképe alapján nem korlátozott a légtér, és nem is engedély köteles, akkor nem hinném, hogy gondod lenne egy 20-30 méteres repülésből. Mondjuk Szegeden azért elég erős a légi forgalom a kórházak meg eleve a reptér miatt, ott azért használj majd MDS-t mindenképp. Most az, hogy 20-30 méterre felrepülsz tajgán, ugyan nem szabályos, de technikailag nem hinném, hogy bárkinek gondot okoz. Ünnepek kapcsán szerinted hányan kapnak majd ilyen-olyan drónt, és hányan veszik majd a fáradtságot, hogy egyáltalán regisztrálják? Menj jó távol a várostól, és nem hiszem, hogy bajod lesz 1 repülésből. Ahol én lakom, ott is van kórház helipaddal, mindig nagyívben kerülöm, és jelentem a repüléseket még a mező felett is MDS-ben, régebben pedig még az ATC-t is hívtam eseti aktiváláshoz, pedig a pampa közepén szálltam fel. Épp ezért idegesít az MDS szarsága, mert hiába használná az ember, ha egyszerűen nem megy.
Hívd fel a repteret, és kérdezz rá, nem hinném, hogy leszedik a fejed, ott is emberek dolgoznak, és pontosan tudják, mi a helyzet.
-
válasz
r3dsnake
üzenetére
Tekintve, hogy az az ótvar hulladék egy jó ideje nem fut már rendesen, még újratelepítés és cache törlés mellett sem, nagyjából elméletinek tekinthető a kérdésed. Egyébként szerintem semmi, ha nem egy Szeged méretű város főterén, reptéren, vagy egy sztármajorság felett hajtod át, a kutyát nem fogja érdekelni. 5 vagy 6 éve drónozok alkalmanként, mindig követtem a szabályokat, de az MDS nagyjából lehetetlenné teszi. Állítólag iphone-on jól fut, de gyanakvó vagyok az ilyen állítások kapcsán, tekintve hogy android csúcsvason se hajlandó most menni, miközben mondjuk 3 éve simán ment az előző telefonomon is. Úgy veszem észre, hogy a 15-ös droiddal lehet valami baja.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Hát, ma is tanultam valamit...
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Már elb_sztam, mert este megrendeltem. Mindegy, max visszaküldöm, ha nem megy vele.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Na, én pont azt tettem!
De nem ugyanaz a kettő? A kommented alapján nem. Egyébként a Plus-os verzió 32 EUR amazonon, azt is nézegettem. Alkalmi felhasználó vagyok, igazából évi néhány gokart lesz a feladata, nem akartam túltolni. -
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Köszi az infókat, végül én is új gyári akku mellé tettem a voksom. Amazon.de-n most akciós az akku, és a Sandisk Extreme Pro is, úgyhogy lerendeltem egy szettet.
Az eladó feladta a többi részt, de mivel vízkáros volt a kamera, az akkut nem biztos, hogy merem használni, mert ott ázott be. Ez így nem volt a legjobb vásár, de most már mindegy. Valószínűleg éni s benéztem volna az eladó helyett.
-
Meg is válaszolom. A doboz alján ott a szériaszám felett egy excl.battery megjegyzés. Mondjuk úgy lenne korrekt, hogy nagyban ráírják a dobozra, azzal együtt persze, hogy semmilyen tartozék nincs a kamera mellett, kivéve a keretet. Első pillantásra a doboz pont olyan, mint egy retail termék, ez azért így elég meredek.
Kellene nekem egy akku gyorsan. Ez is olyan, mint a drónoknál, hogy csakagyári, vagy itt jó lehet minőségi utángyártott is? Patona vagy ilyesmi.
-
Urak, segítsetek. Vettem itt aprón egy OSMO ACTION 4 Standard-et, amit elvileg vízkár miatt cserélt Care-ben a DJI. Standard Combo van a dobozon, látszólag bontatlan volt, ennek ellenére az Accessories doboz tök üres volt, konkrétan akkumulátor sincs a dobozban. Ez normális, vagy ilyenkor mi van? Gemini szerint van ez így...

-
-
Megvan a Pocket 3. Akinek van ilyen kamerája, írja már meg, hogy neki is nyöszörög-e a markolat? A hátlap, és a memóriakártya feletti rész ropog, és olyan nagyon erősen meg sem kell nyomni hozzá.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Ma is tanultam valamit, köszi!
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Igen, nekem is állítható PolarPro van, de így a panorámák gyakorlatilag használhatatlanok, bárhova is állítom a szűrőt, ma direkt próbáltam. Sparkon meg olyan volt, ami nem volt állítható (szintén PolarPro gyártmány), az nem okozott ilyet. Fotózok fullframe géppel is, azon is használok CPL-t, szóval én értem, miért van a sávosodás, de itt a drón mozgása miatt nyilván lehetetlen utánaállítani, ezért kellene egy fix polarizáló szűrő, ami nem olyan hatékony, de ki lehetne vele védeni a jelenséget. Egyébként az a furcsa, hogy videó esetében nem jelentkezik ez, pedig egy circle, boomerang épp úgy elfordítja a naphoz képest a gépet.
Egyébként a Mini 3 fotós képessége nem egy nagy tűz, esküszöm, rosszabbnak érzem a Sparkénál, ami nem is tudom, hogyan lehetséges. A RAW is hulladék, a JPG motor majdnem jobban dolgozik, mint amit PS-sel utómunkában ki lehet hozni a nyersből. Lásd alábbi képek, full olajfestménynek tűnik főleg a fákat mutató fotó. Mindenkinél ilyen gyenge a minőség, vagy én várok sokat?

Ezen pedig jól látszik a CPL szűrő "áldásos" hatása...

-
Két kérdés: Mini 3-ra létezik sima PL szűrő CPL helyett? Vettem utóbbiból egy PolarPro-t, ami szimpla videónál vagy képeknél teljesen jó, de a panoráma fotóknál pocsék, mert átmenetesek a képek. A Spark mellé is volt egy PP szűrőm, de az csak PL volt, és nem jelentkezett ilyen gond.
Másik kérdésem, hogy az Ali-s akku töltőkkel megéri kockáztatni, vagy csak a gyári? Nem szeretem akkubból és töltőből se az aftermarket cuccokat, de a gyári töltő annyira satnya egyszerű cuccnak tűnik, hogy nincs kedvem érte adni 17-18 ezret. Az Ali-s 8 ezer forintos egy fokkal se tűnik rosszabbnak, de nem szeretném kockáztatni az akkukat, ha esetleg csal a látszat.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Hamarabb kellett volna...
-
válasz
buksikutya11
üzenetére
FMC-s Sparkok mennek 60-65 körül, az enyém például tényleg szép volt, és minden tartozékkal, táskával, 4 akkuval együtt tudtam eladni szabad szemmel látható összegért; gyakorlatilag a teljes pakkért PolarPro szűrőkkel, 2 szett Masters AirScrew propellerrel, minőségi és hasznos kiegészítőkkel együtt kaptam 90-et érte. Szerintem célozz meg vele egy 50-et, aztán pici alkuval próbáld meg 45-ért adni. Csinálj róla értelmes képeket, amelyeken látszik az állapota, közeli képeket a karokról, gimbalról, stb.
@pumuklis1: támaszd ki őket 1-1 bottal, úgy elég halk állítólag!
Master Airscrew Stealth sorozatát nézném meg, nem tudom, van-e Neo-ra. -
Emberek, mi van itt, ne legyünk már idióták...
-
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Köszönöm!
Mondjuk ez még nem Fly, hanem Go4, de hátha ebben az esetben is van lehetőség. -
Sziasztok! Úgy döntöttem, eladom a kis Spark-ot, mert évente kábé egyszer repülök vele, és a köztes időben csak fáj a szívem, hogy ott áll a szekrényben, és csak az akku karbantartás miatt veszem elő. A kérdésem az lenne, hogy a DJI accountomról hogyan lehet eltávolítani a gépet, hogy a következő tulajdonos majd a saját fiókjához rendelhesse? A fiókomot nem adnám a géppel együtt el, mert van más DJI eszközöm is, amivel használom. Köszi a segítséget!
-
válasz
total90
üzenetére
Jó, ha még talalász ilyet. Pocket 2 vásárlás előtt tucatnyi tesztet elolvastam, megnéztem. Z6II-nél szintén. Aztán valahogy mégis csak besz_ptam mindkettővel. Ezért bírtam jobban azt az időszakot, amikor még csak printben voltak tesztek. Ott is lyukra lehetett futni, de a tesztelők zöme nem mert játszani az egész lap hitelességével, plusz értelme se volt, mert szinte soha nem tarthattak meg semmit, bármit is írtak le.
-
válasz
total90
üzenetére
" Nem értem a hájpot és pláne, hogy a "tesztek" miért nem mutatnak rá a problémákra."
Mert nem tesztek, hanem fizetett hirdetések, tesztnek álcázva. Ezért mondom azt, hogy egy random youtuber szava a szememben már lóf_szt sem ér. DJI-tól sem áll ez messze, lásd Pocket 2, ahol elfelejtette az összes tesztelő megemlíteni, hogy teljes felbontásban nincs arckövetés. Mármint olyan, ami működik is. Sőt, a maximum részletesség / FPS kombó mellett talán be se lehet kapcsolni. De Nikon Z6II esetében se említették meg például, hogy ISO400 - ISO640 gyakorlatilag használhatatlan zajt eredményez, meg úgy összességében is, a tesztben látott "nyers" képeknél a kamera számottevően több zajjal dolgozik a valóságban, egyes szituációkban. Kizárt, hogy ezt nem vették észre, csak hát ugye kell a tesztelni való termék jövő hónapban is...
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
+1 a sandisk extreme-re, bármibe teszem, jó vele.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
Igen, de akkut tudsz utólag venni, beépített szenzort nem. És egyáltalán nem biztos, hogy neki minden kelleni fog az FMC-ből.
-
Nem ismerem a két típust saját kézből. Én a Minik kapcsán már egy akkuval is ellennék szerintem, viszont egy jó kontroller aranyat érhet. Akkumulátort meg vehetsz hozzá később is. Táska érték lehet ugyan, de szintén beszerezhető más forrásból, ahogyan a propeller is. Tudtommal a Mini 3-on több a szenzor, ami kezdő drónosként nagyon nem lényegtelen szempont. De várj itt tulajokat, hátha érdemben tudnak mondani valamit a gépekről.
-
Természetvédelmi zónában nem repülhetsz halandóként engedély nélkül, lakott területen kívül viszont nem kell eseti légtér. 120 fölé ne repülj, a mydronespace pedig mutatja, ha olyan területen vagy, ahol nem kellene repülni. A1/A3 kötelező, ha felelősségteljesen szeretnél repülni, de szerintem az A2-nek is érdemes nekifutni, a tananyag miatt.
-
"Maga a DJI alkalmazás naplózza, hogy hol szállt fel a drón? "
Igen, ráadásul a Mydronespace-ben is le kell adni a repülés kezdetét, nyilván ott is meglesz. Persze, ha azt elfelejted használni, az jó kérdés, hogy a DJI-től közvetlenül megkapnak-e bármit a helyi szervek kérésre.
Egyébként ajánlom az airdataview szolgáltatást összekötni a drónoddal, elég sok egyébként rejtett infót láthatsz a repülésedről utólag, tök jó megoldás szerintem, és az alapcsomag ingen van.
-
válasz
SeniorTilla
üzenetére
"Achtung!!! Az AVATA-t fentről kell megfogni!
"Meg lehat azt fogni alulról is. Egyszer.
-
Sosem tudhatod. Ott jön egy Airbus mélyrepülésben, Lőrinc a private jettel, vagy hasonló.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A munkások a lerohadt ajtajú transittal gond nélkül tolják minden reggel a közúton úgy, hogy gumipók fogja az egészet, de a 250 grammos kamerás tejfölösdobozra köthetsz biztosítást, meg papírozhatod a végletekig. De nincs baj, mert van aki szerint még ez is túl engedékeny, ugye. Amúgy a réten kábé pont repülhetsz, csak a második alkalom után k_rva unalmas lesz, hogy nincs semmi látnivaló a felvételeken.
-
Köszönöm a részletes választ! Sajnálatos, hogy egy eleve selfie drónként megalkotott cuccnál nem találtak valami megoldást arra, hogy azokat a felhasználókat, akik anno a pénzüket adták a cégnek, ne hagyjanak az árok szélén. Beszámítási program Mini-be, ha már technikailg / jogilag nem sikerült megoldani a kialakult helyzetet. De persze nincsenek illúzióim, nyilván igazad van, és a pénzügyi mérleg alapján hozzák a döntéseiket, nem a fairplay szerint.
Neked is, köszi Pulsar!
-
Schaf, Neked megy a kérdés, de nem kell bepöccenni!
Végignéztem a Légteres videótokat Bandee-val, de hátha van azóta változás, vagy esetleg bármi "remény". Ha jól értem, idén Sparkkal már openben nem lehet repülni lakott terület felett. Magyarán, ha én mégis ezzel a géppel szeretnék lakott terület felett repülni, akkor azt csak műveleti engedéllyel tehetem meg?Ez már nem Neked, csak úgy általánosságban. A DJI megnyalhatná a zacskóm, amiért ennyire elengedte ezt a típust. Minimális a súlytöbblete ahhoz, hogy beférjen a 250 gramm alá, spec propellerekkel, új tetővel (ami ugye cserélhető) szerintem simán le tudnák dolgozni azt a 8 grammot. Új firmware kellene a LED-ek megfelelő sorrendjéhez, meg szoftver, hogy ne lehessen 120 fölé menni. Kihagytam valamit? Maximum még annyi kellene, hogy az app feldobjon egy figyelmeztetést, hogy propvédő keret nélkül, a szükséges moddokkal lehet csak legálisan használni. Értem én, hogy nem biznisz, de ha kérnének ezért az upgrade-ért mondjuk 50 dollárt, lazán kifizetném. Talán még a százat is.
-
Ha ez is ugyanaz a selejt tervezés, mint a Pocket 2, akkor az AF probléma is a túlzott melegedés / gyenge hardver miatt van. Alapesetben se acélos az erő a normális trackinghez, de ahogy elkezd melegedni, a throttling miatt még lassabb lesz. Végeredményben az a megoldás, hogy nem használod 4K-ban, helyette 2.7K 30FPS, és viszlát.
Az ember azt gondolná, hogy ilyen pöcegödörbe csak egyszer sétál a gyártó, pedig nem.
-
Sipos úrék állítólag dolgoznak a külföldi szabályok közérthetővé tételén a FB csoport posztja szerint, nézz körül arrafelé, hátha van leírás a csizmásokhoz is.
-
Egyben válaszolok Neked és twine-nak is.
A Pocket 1 igen szempontból jó volt, annál a hektikus AF borzolta a kedélyeket. A 2-es verzióval sokkal több a gond. A melegedés is azért van, mert jó eséllyel túlhajtják a procit, és még ez se elég, mert 4K60 FPS esetében nem érhető el a beépített zajszűrés (amire amúgy meg baromira szükség lenne már egy beltéri felvétel esetében is), illetve az Active Track is annál darabosabban reagál, minél nagyobb a felbontás és a képkocka szám. A melegedés az brutális, 2. 7K / 30 FPS esetében is süt a cucc egy 20 perces felvétel után, de ha rajta van a gyári do-it-all handle is, akkor még ennyi se kell neki, hogy konkrétan kikapcsoljon.
Nekem nem tisztem fikázni a gyártót, a Sparkot szeretem, és ha lenne kedvem / pénzem váltani, megint DJI-t vennék. De több termékükkel szívok, mint ami bevált. OSMO 3 remegett, futást nem bírta, szintén tele volt vele a net, eladtam anno. Osmo 2 tök jó hardver, ebből van is itthon még (bár kétszer használtam, aztán jött a Pocket 2), de a saját szoftvere egy fos, és most jóindulatú voltam. Instabil, a képminőség ratyi. Utóbbi még a MIMO-ra is igaz, szerintem, pedig eltelt pár év, lett volna lehetőség optimalizálni.
Egyszóval, jó a DJI, de lassan úgy érzem, ideje lesz elengedni. Hiába gyártott anno jó cuccokat, az utóbbi években lutri a minőség (Air 2 repedő karok, például), ehhez viszonyítva pedig drága, nem kicsit.
-
Nem lenne meglepő, mert a Pocket 2 is melegszik, mint a Kék Osztriga Bár valentin napon. Valamit illene ezzel kezdeniük, nem is értem, mit trógerkednek a DJI mérnökei, más gyártóknál ilyen durva melegedés és throttling nincsen. Nyilván ők lesznek az akciókamerák Sony mobilrészlege.
-
Annyiban nincs igazad, hogy a szabályozást betartani a gyártó feladata, ha piacon akar maradni, lásd autóipar. Néhány éve már beszélték, mi lesz a követelmény. A Mini 2-őt már bőőőőven lehetett volna ennek szellemében készíteni, de nem tették. Feltételezem, nem véletlenül. A DJI is köp a felhasználóira, a meglévőkre biztosan. Majd megveszed a következőt, ami szabályos lesz (vagy nem, majd azzá teszik utólag, lásd Mavic 3). Persze a másik oldalt se kell félteni: tényszerűen nem tudom, de bizonyára sokszor változott a tervezet a végleges EU rendelethez képest. Ezt nyilván nem fogja követni egyik gyártó sem, mert soha az életben nem készülne el az adott évi termék. Szóval a gyártó és a törvényhozás se nézi a felhasználót, aki okán tulajdonképpen mindketten léteznek. Üdvözöllek a Modern Fogyasztói Társadalomban!

-
"én meg majd rágjam a körmöm ha fél év tanulás után majd meg merem venni az első drónom, és majd a 30 napra előre lefoglalt légteremben én szálljak le és harcoljak pistikével aki megvette a teszkós drónját és ugyanott akar repkedni, "
Nem kell, ugyanis jó eséllyel nem fogsz találkozni soha, senkivel. Másrészt ha van légtered, harcolnia maximum neki kell a yarddal, ha ezért a hívásodra kijönnek egyáltalán. De jó eséllyel nem lesz ilyen problémád, én legalábbis 3 éve repülöm a Sparkot, és eddig egyszer voltam azonos helyen és időben egy Mavic 2-es kollégával, de jelentős magasság és távolság elkülönítéssel mindketten jól megvoltunk. Ő dolgozott (esküvős vendégház a puszta közepén, gondolom, fotózott), én meg szimplán cikáztam a pampa felett. Nálam volt eseti (mert akkor még kellett oda is), hogy neki milyen engedélye volt, azt inkább nem firtattam...
Bosszantott? Valahol persze, de megoldottuk. Az furcsább volt, amikor kisrepülő húzott át másfél éve az esetimben, szerintem bőven 120 méter alatt. Akkor még nem volt MDS, nekem szintén volt esetim. Előtte aktiváltam, büdös szót nem szólt róla az ügyintéző, hogy bármi jöhetne arra. Mindegy, amikor meghallottam a berregést, már húztam is lefelé, de legnagyobb meglepetésemre nem sárkány volt, amire számítottam. Veszély itt se volt jelentős, mert ugye a Spark nem hogy VLOS-on kívül nem repül EU beállításokkal, hanem néha még a feléig se!
Szóval itt is sikerült lehozni, és még csak közel sem volt. Harmadik esetben nem láttam semmit, de a légtér aktiválásakor annyit kértek, hogy várjak 20 percet. Vártam, de nem jött arrafelé semmi.Szóval, nem kell ezt túlparázni. Legyél legális, más meg csinál, amit akar.
@Schaf
"De nyilván valami lesz ezzel a helyzettel, mert azért Európában elég sok van belőlük."
Nagyon érdekes, hogy mit művel ezzel a helyzettel majd a DJI. Ha tippelnem kellene, semmit. Akkor már több éves lesz a Mini 2 is. A Mini 3 és Pro esetében szerintem megoldják majd határidő előtt 1 nappal.
-
válasz
forceberg
üzenetére
Ebben egyetértünk, csak kicsit úgy érzem, hogy itt már annyira de annyira fullba toljuk a kretént az Erbászos példákkal meg a törvényi fingreszeléssel, hogy az egésznek semmi józan ésszel felfogható értelme nincs. Csomó, még egyszer, csomó emberke repked mind a mai napig mindenféle papír vagy képzés nélkül, lásd esküvői fotósok mavic 2 / phantom 4 szintű madarakat tolnak a templom előtt a násznép arcába. A2 vizsga, meg 1:1 szabály, mi? Ja, persze, jó vicc.
-
válasz
forceberg
üzenetére
Most komolyan, nem bántólag kérdem, de szerinted ezzel valaki fog szőrözni IRL?! Maximum akkor, ha valami gondot okozol, ahogy Schaf is írta. Ne próbáljuk már meg ezt az egészet úgy beadni, mintha valami precíziós csapásmérésre alkalmas global hawk-ot reptetnének az emberek a Mini esetében. Egy elektromos biciklivel bőven nagyobb kárt lehet okozni, pedig arra se jogsi, se regisztráció nem kell, és ott használod, ahol akarod.
A rendőr hat kilométer magasról fog sz@rni az egészre, ha nem hülye helyen repteted a vasadat, mondjuk embertömeg felett, mélyrepülésben. Majd biztos előrántja a patikamérleget, meg a nyolcvankettedik aznapi észosztás után emlékszik rá, hogy a mini mtom-ja nem felel meg valóságban a szabályzásnak vagy egyenesen nincs is neki, és egy örömittas "MEGVAGY GENGSZTER!" felkiáltással csattintja az arcodba a csekket... A lóf@szt, átlag rendőr fel se ismeri, hogy milyen gépet lát. Ha rajta van a szükséges azonosító, be vagy jelentkezve az appba és nem csinálsz baromságot épp, esetleg még egy A1/A3 - A2 vizsga igazolást is tudsz a helyszínen villantani, lakott területen meg egy esetit, kábé zéró esély van rá, hogy érdemben basztassanak. Pont, mint autóval, igazoltatásnál. Ugyanis vannak ennél fontosabb dolgaik is, szvsz, és még azzal se haladnak. Ha meg a szomszéd 18-as diáklány ablaka előtt lógsz a propelleres fényképeződdel, édesmindegy, milyen géped vagy papírod van, vagy mennyire szabályos épp a Mini-d tömege, instant a rudira fognak húzni, bármilyen indokkal.
Aki meg parás, mint én, az repüljön a sztyeppén, és a probléma megoldva.
-
válasz
TOMKTOM
üzenetére
Mondjuk az A2 vizsga meteo-fetisiszta részeit azért nyugodtan kurtíthatnák kicsit. Nyáron megcsináltam én is, de messze a legidegesítőbb része ez volt a felkészülési folyamatnak. Elsőfajú hidegfront, turbulencia, és társai... a zacskóm ki volt már az egésszel a végére. Oké, kell meteo is, de sem az aránya, sem a kérdések relevanciája nem megfelelő szerintem. Olyan légköri események, folyamatok ismerete is az anyag részét képezik, amelyekkel egyszerű drónpilóta az életben nem fog a repülése során találkozni. A tananyag többi részével semmi gondom nem akadt, mert hasznos és gyakorlati tudást adott, és simán levizsgáztam elsőre belőle. Persze lehetett volna online, mint ahogy lazán vizsgázol Microsoft anyagból is a világ másik végéről...
-
"Hát ... ha a nem az a kísérő szövege a képnek hogy ekkor, meg ekkor itt és itt készítetted, akkor talán."
Ha ennyire amatőr, akkor meg is érdemli a tanulópénzt.
"A DJI pedig loggolja a repüléseket, pláne ha valaki nem érti hovy lehet annak elejét venni."
Ez nyilvánvaló, az mondjuk nekem már kevésbé az, hogy ezt kérésre ki is adják itthonra. El kellene olvasnom az EULA-t a Go4-ben a jelek szerint. Kíváncsi leszek, merre mozdul a dolog nagyüzemben, mert amiket írtál, azért elszigetelt esetek, tulajdonképpen házhoz mentek a répáért. Én eddig is úgy repültem, hogy kétszer is átgondoltam mindent, ezután is így fogok. Azért valahol furcsa, hogy a DJI csak úgy kiadja az adatokat, bár gondolom terror veszélyre hivatkozva kérik ki, jó szokás szerint.
"...de ha megkérdezed tőle , hogy milyen közel repülhet ma du. egy Mavic 2-vel 15m magasan egy idegenhez, akkor a valaszról fogalma nincs... pedig néha még osztrák jogsija is van"
Na, ez jogos.
Bár ez a beszélgetés értelmes keretek közé terelődött, a hangnem akkor se jön be, amivel néha odaszólsz a népnek. Nem akarom újrakezdeni a reggeli kört, mások vagyunk és kész. A szakmaiságodat soha nem kérdőjeleztem meg se itt, se másutt.
-
"Egyrészt köteles vagy mérni , ha nincs adatod."
Hát, még mindig mondhatom azt, hogy nálam orrhon 249 gramm volt. Elvileg neki kéne bizonyítania, hogy nem így volt, ártatlanság vélelme, ugyebár.
"Ami a büntetéseket illeti ... számos eset volt, például Balaton átúszásnál , vagy akar vidéki varosokban is, de volt olyan barom aki Pakson vagy Ferihegyen repült... "
Oké, de ezek az emberek nem hogy normális fórumot, még a manualt se látták, ez nyilvánvaló. Ezeknek írhatsz bármit, lehet ingyenes FB event, akkor is megveszi a gépet és repül ott és akkor, amikor akar. Amúgy kíváncsi lennék, ezért mennyi bírságot szórtak ki.
"Ami pedig a hitelesítést illeti... bírósági szakértésem tapasztalata, hogy amikor valaki ilyesmivel próbálkozott tárgyaláson (hogy a műszer nem hiteles és a vicc hogy tudhatóan nem volt az) akkor a bíró megkérdezte akarja-e vádolni hamis tanúzással a rendőröket ... "
Szerencsére nem járok bíróságra, de azt azért csak megkérdeztem volna, hogy hol van a jegyzőkönyv a hitelesítésről? Véletlenül pont dolgoztam anno hitelesített mérlegekkel, nem egyszerű biznisz az sem, az utolsó karc is dokumentálva van.
"Szóval attól , hogy a hatóságok egyelőre nem adnak 300e-es csekkeket még igyekezni kéne megfelelni a rendeleteknek, mert messze nem annyira bonyolult. "
Ezt nem is vitattam. Én is eszerint cselekszem, mára törvény előtt esetivel reptettem a Sparkom (
) a mezőn is. Nekem nem hiányzik a jogi hercehurca."Mondjuk az is igaz, hogy még nem láttam két azonos súlyú Minit.. olyan minőségi a gyártás..."
Erre írtam, hogy ez a gyártó felelőssége (kellene, hogy legyen).
-
Egyetértek veled, ez szerintem is egy gyártói kiskapu, de ha jól rémlik, már a Mini 1 esetében is felmerült ez, és akkor is az volt a vélemény, hogy a 249 gramm csak amolyan névleges adat, amit ráadásul nem is sikerült mindig tartani a valóságban. A DJI felelőssége lenne, hogy a gépet teljesen felszerelt konfiggal mérje le akkor is, ha épp nincs minden a dobozban a drón mellé csomagolva. Ha nem hitelesített cuccokat használsz hozzá, az meg a felhasználó felelőssége. Probléma megoldva.
De mindez teljesen mindegy hazai viszonyok között, mert ember nem lesz, aki leméri az útszélén a gépet, egy arra alkalmas, hatóság által hitelesített mérleggel. Akkor sem, ha ki van nekik adva. Simán megkérdőjelezhető, hogy szállítás során nem rázódott el, nem sérült-e a mérőeszköz. Itt grammokról beszélünk, ennyi pontatlanság bármitől megeshet(ne). Vagy hallottál ilyesmiről? Mert arra se hoztál példát korábban, hogy valakit a hatóság pengeélre állított volna bármiért a két ismert eseten kívül, amikor idióta helyen repültek. Ami szóba jöhet: regisztrálva van? Van. Homologizált a felszerelés? Igen. Papíron nem lépi át a súlyhatárt? Nem. Akkor viszlát, nem vagyok köteles mérlegelni a gyári állapotban lévő, eredeti felszereléssel ellátott gépemet minden repülés előtt, tehát nem követek el jogsértést. Vagy ha van erre valami passzus, arra kíváncsi vagyok.
Mint láthatod, nem a szakmai véleményedet kérdőjeleztem meg eddig sem.
-
Jó ég... és egy ilyen komment után még még te beszélsz sértettségről, személyeskedésről, meg primadonnaságról. Itt sértettség meg frusztráltság maximum benned van, nekem semmi okom erre, csak nem tetszik a hangnemed, amit megütöttél itt (még akkor se, ha csak válasz volt). Úgy látszik, nem ismered a kulturált párbeszédet, ezért mindent "primadonnaságnak" vélsz, ami túlmutat a saját fölényeskedő stílusodon. De te még büszke is vagy rá. Gratulálok.
És tévedsz, egy szakmai fórumon sem mindegy a kommunikáció módja, mert nem parasztok vagyunk. De igazad van, ugorjunk, semmi értelme veled vitázni, úgyse veszed észre magad. Szép napot.
-
Még mindig nem érted, ahogyan a FB csoportokban se sikerült megértened: nem azzal van a baj, hogy leírod a véleményed. Azzal van a gond, amilyen stílusban tálalod azt. Ebből a szempontból irreleváns, hogy igazad van-e, hogy ki vagy, vagy mit értél el a szakmában. Ez egy segítő fórum, nem egy fika csoport, ahol a vérprofik röhöghetnek meg élcelődhetnek a kérdezőkön, esetleg falhoz állíthatnak bárkit, aki nem ér fel a vélt vagy valós magasságukba. Ha ezt a stílust tolod, ott a helyed, nem itt. Érdekes, hogy BanDeE tud értelmesen beszélni és kérdésekre válaszolni, pedig mintha Ő se ma kezdte volna, és kapja a debil kérdéseket rendesen. Türelemmel válaszol, és még csak terelgetni se akarja az embereket a saját képzése felé kényszeresen, ugye...
Nem emlékszem, hogy akár itt, akár a FB csoportokban kérte volna bárki tőled, vagy mástól, hogy a kezdőket ilyen ügybuzgalommal és véres szájjal kiossza, a téves válaszadóknak meg cinikusan beszólogasson. A hatóságot meg ne keverd már ide, mert csak lejáratod magad. Kinek és mit kellett megmagyarázni drónnal végzett tevékenység kapcsán az utóbbi 1 évben, civil drón pilótaként? Konkrét példát írj légy szíves. Olyanról is csak hallani lehetett, hogy igazoltattak a Vár körül, meg talán Szegeden a Dóm téren repkedőt meszelték el érdemi összegre, de semmi másról nem hallottam. Szerintem ők se "sírtak az ajtó előtt" erre a topikra mutogatva. Értem én, hogy a drón szakma felhígulásával a nagyöregeknek nem tetszik, hogy az addig csak szakmabeliek által repült technika sokszor tizenévesek kezébe kerül, akik nem fújják fejből az A1/A3 - A2 tananyaga mellett az összes konzumer drón specifikációját, de ettől még ez van. Nem tudom, honnan jött ez a stílus, de sajnálattal olvasom, mert bő tíz éve, még valamelyik PDA topikban mintha segítőkészebb lettél volna, legalábbis így rémlik. Az utolsó kommented hasznos volt, a többiért viszont kár volt.
Ami engem illet, nem vagyok profi a drónok területén, ezért se szólok a kérdéshez, szemben mondjuk más területtel, ahol pont én adom a tanácsokat, közel 20 éves szakmai múlttal a hátam mögött. Valahogy mégsem érzem úgy, hogy ösztönösen be kellene szólnom mindenkinek, aki rossz infót ad egy kérdésre. Mert úgy lehet érdemben edukálni és segíteni, ha tisztességes hangnemben kommunikálunk, és nem így. Persze ha csak a trollkodás és az önfényezés a lényeg, akkor hajrá. Részemről ennyi a téma, a többit majd a moderátor intézi, ha továbbiakban is ez lesz a stílus.
-
Hiányzott, mint lufiárusnak a nyílzápor ide is egy mindenkinek mindent megmondó ember. A moderátor szétcsaphatna már itt, ha már az arckönyvön mindenki eltűri ezt a kioktató, végletekig arrogáns hangnemet. Azzal nincs gond, hogy valaki nem ért egyet másokkal, de hogy mi a búbánatért kell mellé rögtön a feszkót is fokozni, azt soha nem értettem. Ha segíteni akarsz, tedd értelmes keretek között. Ha nem megy, lapozz tovább csendben, vagy viszlát. Senki nem akarja a mindennapi bullshit után még itt is mások kéretlen arcoskodását, meg személyeskedő oltogatását olvasni. Tiszta óvoda... De az a durva, hogy a stílusból igen nagy pontossággal meg lehet mondani, ki is van a nick mögött, és ez már önmagában probléma.
-
válasz
Pilisi01
üzenetére
Ja hát igen, én ilyen fiszf@sz propellereket nem rakok rá. Ha már szóba jött: mivel gyári DJI-t már nem lehet kapni, vettem Masterairscrew-t. Amellett, hogy nem lehet összehajtani, ezáltal kicsit kényelmetlenebb a használata, nem tudok rá rosszat mondani. Ja de, mocskos drága. Viszont valamelyest tényleg halkabb (csodát azért nem kell várni, de beltérben érződik műszer nélkül is), minden más tekintetben meg működik rendesen. Cibáltam sport módban is 4 akkun át, nem melegedettt jobban a motor vele érzetre, és az akku is kábé annyit bírt, mint szokott.
-
Hagyd akku nélkül néhány órát. Lehet hogy valami szoftveres probléma. Volt ilyen érdekes tapasztalatom Sparkkal, össze-vissza járt a motor, mire két nap alatt felkerült a szervizbe, rendbe jött magától. Kérdezték is Myactionnél, hogy mi a gond? Mondom az, hogy össze-vissza jár valamelyik motor. Még jó, hogy felvettem előtte, és ők írták, hogy küldjem be, különben hülyének néznek szerintem!
Újrahúzták a firmware-t, aztán visszakaptam, azóta is megy. -
Urak, A2 vizsgára van valami nyilvánosan elérhető, jól összeszedett oktató anyag, lehetőség szerint nem túl drágán? Amit találtam, a légtér.hu anyaga, de 48 ezer forintot sokallok a dologra, ennyiért Microsoft oktató anyagokat szoktak adni többtíz órában!

Illetve, DJIARsnál láttam még negyvenért, de kérdés, hogy ők mennyire up2date kérdésekkel operálnak, a légtér csapata azért elég közel ül a tűzhöz, ezt láttuk már.
-
Oké, reális gondolatmenet, csak én abból indulok ki, hogy FMC-ből nem biztos, hogy minden kell, konkrétan én plusz egy akksit vennék még az RC-s kiadás mellé, és kész is. A Sparkhoz nekem is négy akkum van, és szinte soha nem repülöm ki az összeset, tehát 1 nagy akku is elég lenne nekem a Mini 3 Próhoz.
-
Én meg pont RC nélkül nem venném meg. Tököm tele a b@szakodással, ami a telefonra kötéssel jár, mondom ezt úgy, hogy azért nagyjából megy nálam minden, és nem is véreztem el benne. De az az RC azzak a kijelzővel komoly érv a mini mellett, koherens egység vele, ami máris számtalan hiba lehetőséget kizár. Csak azzal venném meg, szerintem azzal van értelme igazán, szerintem. Az árát persze szerintem ilyen szabályozás mellett egyáltalán nem éri meg, de ez nem a gép hibája.
-
-
Nem tudom, még sha nem jött oda hozzám senki, hogy mit drónozok itt, de azért akarok a lehető legjobban legális lenni, hogy ne legyen ebből gond.
Szerintem ez a helyzet már nem változik, megvolt a nagy drón bumm, aki akart, már vett magának. Most szerintem már jóval kevesebb a belépő drónos, mint pld. tavaly, vagy előtte, inkább csak cserélik az emberek a felszerelést. Ez a szabályozás már sajnos ilyen marad, több, mint 1 éve van érvényben, a negatív visszajelzések ellenére sem tettek semmit az illetékesek a változtatási javaslatok kapcsán. Jelzem, engem nem érdekelne még az se, ha fizetni kell minden repülés előtt esetit, csak lenne értelmes és gyors megoldás rá. Jelképes 1.000 forint / engedély korrekt lenne, de hát nyilván, ez egy álomvilág, miközben rommá rohadt 1200-es zsigával vannak tele az utak, meg munkással teletömött, össze-vissza tört tranzittal hasítanak 120-szal közúton reggelente a népek.
@MaddeNNNN: egyébént ez az emberek fölötti rész nullázza le teljesen a drónos lehetőségeit, mert így például még egy tó felett se nagyon lehet repkedni, mert emberek ott is vannak, mégha külterületen van, akkor is. Egyébként érdekes, hogy az appban nem látszódik, hogy akkor ez most full free terület, vagy nem az. Nem ez lenne az értelme, úgy alapesetben?
-
Hát, ha elkapnak, azért szerintem nem mindegy, hogy tudsz a joghézagokra, betarthatatlan passzusokra hivatkozni, és az adott hiányosságtól eltekintve egyébként látszik, hogy próbálkoztál a szabályok betartásával. De ez csak az én véleményem, jogi passzus nincs az ilyen "határesetekre", maximum az eljáró szerv lesz elnézőbb, hasonlóan egy autós igazoltatáshoz.
-
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Igen, és a probléma az, hogy app ide, jogosítvány oda, ez továbbra sem egy életszerű szabályzás. Én például a kis Sparkommal a kezdetek óta igyekszem jogszerűen repülni, de most őszintén, miért csináljam meg az A2-őt az A1/A3 mellé, ha lakott területen belül akarok lőni egy képet a családról, akkor előtte 21 nappal kérvényezzem a repülést? Ennek semmi értelme így. A 3.000 forint az egy dolog, de az, hogy ez nem egy teszem azt, 15 percen belül lezajló eljárás, az nettó vicc ilyen szabályzás és technikai háttér mellett. Vagy nem jól tudom, lakott területen belül nem kell mindig eseti, csak ha mondjuk kórház körzetében zajlik a repülés?
-
válasz
MaddeNNNN
üzenetére
Köszönöm a részletes leírást! Nem az volt a mondás, hogy a májdrónszpéazből lehet majd ezeket azonnal igényelni, kártyával fizetni, stb.?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A lakott területen figyelmeztetésnwk meg mi értelme van így, ebben a formában? Mivel a törvény alapján ez n táblától tábláig van, szóval az lenne a normális, ha külterületen csak akkor jelezne, ha ott tényleg releváns a figyelmeztetés. Remélem, foglalt légtérben legalább reális figyelmeztetést ad.
Tudom, még 10 év, és meg is lesz. Tényleg kár ezzel foglalkozni, mert a kutya nem nézi. Vagy, van már reális ellenpélda erre? Tavaly volt nagyobb szabású ellenőrzés, ilyesmi? Én semmi hasonlóról nem hallottam. Most vett ismerősöm egy Mavic Pro 2-őt,repteti kábé mindenütt. Mondom neki, jogsi meg biztosítás, regisztráció legalább legyen, az eseti meg olyan, hogy vagy van, vagy nincs. Ááá minek, motorra sincs papírom... Lehet ezt így is.
-
Üdv a Klubban!
Srácok, lenne néhány kérdésem, amit nem értek a jogszabályok kapcsán. Másfél év után volt időm elővenni a Sparkot (meg ugye tavaly júliusra sikerült az év elején beadott regisztrációkkal végeznie a hivatalnak), és mivel megvan az A1/A3, a regisztráció üzemeltetőre és gépre is, gondoltam, szabályosan járok el. Kimentem a pusztába, hogy ellenőrizzem, a koppra merített akkuk (amik ugyan lasan tértek észhez töltésnél, de észhez tértek!) valóban biztonságosak-e, nincs-e cella hiba, hirtelen beeső feszültség miatti leállás, stb. Gondoltam, bejelentem már akkor a repüést, ahogy illik.
Indításnál mydronespaceapp nem akarta elkapni a fonalat. Itt jelezném, hogy GPS kapcsolat nélkül nem indul el, ami logikus, de élete végéig homokórázna, nem írná ki, hogy ezzel van baja. 10 perc anyázás után jöttem rá, hogy a legtöbb telefonban a BT / GPS modulokat valamiért együtt kezeli a rendszer, nekem pedig ki volt kapcsolva a BT. Bekapcsoltam, rögtön indult, előtte meg azt hittem, az EDGE hálózattal (korlátlan 5G mi, muhhhahhhaaa!!!) szenved. A lényeg: a pampa közepén is dobta a figyelmeztetést, hogy lakott területen esetivel lehet repülni. Ellenőriztem a helyszínt, jót látott. Próbaképp ráböktem a térképre máshova, ott is azt írta. A kérdésem, hogy ez mindig így van, vagy volt valami tanya a környéken, ami miatt lakott területnek minősíült a pampa is? Műút az volt természetesen.
Ha már szóba jött az eseti. Tételezzük fel, hogy szeretnék városon belül is repkedni, az tiszta sor, hogy A2 kell hozzá Sparknál. De ha ez megvan, a mydronespace alól lehet kérni már esetit valahogy, vagy még mindig az ősi papíros kinyomtatós, aláírós, szkennelős, emailre küldős, hatvannapigaseggünkvakarjuk módi vív? Aztán csevegni a légi irányítással telefonon?Legutóbb, amikor repültem, még így volt.
Megint más. Az A2-höz látom, kínál a légtér is oktatást, a vizsga tízszereséért. Megéri kifizetni, vagy van teszkósabb megoldás a felkészülésre?
Köszi előre is a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Peugeot, Citroën topik
- Fotók, videók mobillal
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3940, 100% Akksi
- Csere-Beszamitás! Playstation 5 Slim Disc Edition! Lemezes
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De nem ugyanaz a kettő? A kommented alapján nem. Egyébként a Plus-os verzió 32 EUR amazonon, azt is nézegettem. Alkalmi felhasználó vagyok, igazából évi néhány gokart lesz a feladata, nem akartam túltolni.

Mondjuk ez még nem Fly, hanem Go4, de hátha ebben az esetben is van lehetőség.
Azért abban az ársávban már nem ezt várná az ember. Még a fele akkorában sem.

) a mezőn is. Nekem nem hiányzik a jogi hercehurca.