- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
Új hozzászólás Aktív témák
-
galocza
aktív tag
air 3s lett.
elsőre csöppet félénk volt, de másodjára, még első nap felvitte az öregúr a fák között ellavírozva, s megnézte, van-e elég széna a vadaknak.összefoglaló: sok népszerű témánál van.
megfordítva a kérdést: miért ne lenne?
ez alatt nem azt értem, hogy "elvárt", vagy hogy "kötelező".
de minden topikban van pár igazán hozzáértő, s ők válaszolják meg ugyanazokat a kérdéseket századjára.
és ilyenkor, amikor felmerül uaz a kérdés 101. alkalommal, el lehet küldeni a kérdezőt, h "olvasd mán' el a qrva összefoglalót"!mind1, nem az én ügyem, s volt 1-2 év, amikor én is okos voltam egy dologban, s én sem vállaltam fel.
szóval abszolúte nem szemrehányás lett volna. -
bacus
őstag
"lehetőség és nem jog?"
Igen, ez pontosan a probléma, hogy nincs jogom repülni, sőt még ott is csak lehetőség, ahol nem akarok repülni. A faxomért hiszik azt a "bennfentesek", hogy a drónnal "csak" játszani akar az emberek többsége.
Nézzél már meg pár utazós yt videót, hogy mire lehet még használni a drónt. Itt nem is kell feltétlen külföldben gondolkozni.
Egyébként van szelfi botom (3m), meg bringám is, igaz van benne egy 1200 ccm-es blokk is, csak, hogy ne kelljen erőlködni..
-
Köszönöm a részletes választ! Sajnálatos, hogy egy eleve selfie drónként megalkotott cuccnál nem találtak valami megoldást arra, hogy azokat a felhasználókat, akik anno a pénzüket adták a cégnek, ne hagyjanak az árok szélén. Beszámítási program Mini-be, ha már technikailg / jogilag nem sikerült megoldani a kialakult helyzetet. De persze nincsenek illúzióim, nyilván igazad van, és a pénzügyi mérleg alapján hozzák a döntéseiket, nem a fairplay szerint.
Neked is, köszi Pulsar!
-
Sztyepadzso
őstag
Nekem ugyan semmi...
Csak eddig nm kértem eseti légteret, amit pl a faluban pl elvileg kellene(mert lakott terület), de nem a pénz miatt, hanem mert valami 30 nappal előtte kell, meg talán csak egyet lehet egyszerre, nem is tudom. Aztán ha esik, így jártál.
Ha visszaolvasol, akkor én mindent lepapíroztam, amit kell, Magyarországon és Ausztriában is. Befizettem, amit be kell, ha meg Mo. drónozok, akkor meg bekerül a hivatalos appba(ahol aztán ad-hoc légteret(ha jól emlékszem, ez az)) annyit jelölsz, amennyit akarsz, akár egy óra múlva is. -
twine
veterán
Erre te tudod a választ,te jobban otthon vagy LH.-ban mint én.
Amit írtam hogy a DJI nem tilt csak rendkívül ritka esetekben, ez biztos.
Ez nem zárja ki azt ,hogy itthon bármilyen hatóság "megb@sztasson" a drónod miatt...Az viszont tényleg érdekel, hogy a LH-nak és a Rendőrségnek van közös adatbázisa , erre felkészített szoftvere ami lopott drón regisztrációja esetén megvillogtatja Gizike előtt a piros allert! feliratot?
Vagy a járőrnél aki kimegy ellenőrizni mert valaki bejelentést tett illegális dronozasrol , van egy használható adatbázis a lopott madarakrol?Vagy ,és erre biztosan tudod a választ , a mydronesapce össze lenne kötve a rendőrségi adatbázissal?
Szemtelennek tűnhet az írásom, de nem ez a cél...valóban érdekel, bár nehezen hiszem mindezt itthon ,Magyarországon
Tudom ,bármi lehetséges, és le is foglalhatják,aztán akkor ki is derülhet,de egyelőre még én azt gondolom ehhez "vadnyugat" van itthon.
Pedig hidd el, én lennék a legboldogabb, ha ennyire biztonságban lennének a madaraink.
Persze a tévedés jogát fenntartom , és tanulni mindig készen állok
A napokban pont találkoztam egy emberrel aki mesélt arról ,hogy itthon is milyen rendszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ki tudják rúgni alolam az irányítást miközben dronozom
ittam a szavait, nem gondoltam hogy ennyire felkészültek vagyunk helyenként
-
gulb
senior tag
Nekem is eleg az 50.. csak rakeresel es ahany oldal annyi felekeppen irja le mit lehet hogy stb..
Eun belul mi a szent szarert mas mindenhol?
Spanyol talan jovore lesz.. talan..abban azert segithetnel, hogy ha Eus reggem is van akkor nem kell kulon a gorogoknel is reggelni ugye? Mert az olaszoknal kellett...
-
gulb
senior tag
Vicc ez az egesz Eus rendelkezes... minden orszag eun belul is sajat szablyokat hoz;( eskuoszom total kaosz. Heten megyek Gorogokhoz.. hat az is micsoda csucs kulon szabalyozott hely.. Be kell jelenteni minden repulest de nem ha 50m maxra repulsz.. reggelni kell a dronet de Eus reg jo lehet ott is.. kaosz..
-
-
gulb
senior tag
Nah oda se megyek egyhamar...utalom oket mint a ... 13 eve voltam naluk elvontattak a kocsom parkolobol ( ertsd sorompos parkolobol...) mert magyar rendszam volt rajta a nemetet otthagytak elotte es utanna is. Szanalom az az ordzag is...szerbek se semmik..
Maroccova tavaly el se vittem a dronet ott se lehet repulni Egyiptomban se... Vicc ez az egesz komolyan. -
BaLee
addikt
És ha nekem van regisztrációm az AMCportal applikációjukban?
Most néztem, simán el tudom indítani a légtér igénylést egy nem tiltott zónába eső Horvátországi városra kattintva és meg is kapom. Az onnantól akkor legális engedély szerintem. Vagy?Van rezervációs szám, meg pdf engedély is letölthető ugyanúgy...
-
gulb
senior tag
Megvolt amit szerettem volna jot repultem keszult par kep meg video el is raktam a drone-t nem kisertem a sorsot.
Dflight kb minden ertelmezheto helyen tilosnak irja a repulest ezen a kornyeken szoval jobb a bekesseg.
( az a vicc, hogy nekem van mar annyi regisztracios id a drone-omon hogy csuhaj)
-
gulb
senior tag
Banyek holnap megyek eppen Olaszorszag Como to melle 1 hetre.. ezt az elbaszott katyvaszt ami ott is van
tehat van EU-s reggem / Eu-s vizsgam ( UK mar nem valid ugye
P) - de meg reggeljek az olasz dflight on is.. jo megvan az is de meg 6Eur hogy egy qrkodot kapjak minek?
Amit a dflight mutat mint repulesi zona tok mas mint az airmap es a DJI beepitett nozone
eszem megall mi megy ott is. - Ha elkapnak becsuknak vagy buntit majd be kell fizetni? - eszem agaba nincs ezen atragni magam komlyan vicc.
-
BaLee
addikt
Én azt hallottam, hogy a Mini 2 SE nem lesz alkalmas az Open A1 szerinti repülésre, mert a szériaszáma sem felel meg az előírásoknak, ill. gyárilag nincs korlátozva a max 120m repülési magasság, onnantól kezdve meg mint típus nem is kaphatja meg ezt még fw frissítéssel sem, mert ugye mi van ha valaki nem frissít...
-
BaLee
addikt
Ahh köszi az infót.
Mondjuk ilyenkor nem értem a nagy EU-ban miért nem lehet valami egységes törvényt hozni erre.
Horvátoknál pl. tök egyszerűen meg ingyenesen drónozhatsz legálisan a Minivel.Osztrákoknál, Szlovénoknál meg még pár országban kb. esélytelen.
Miért nem lehet EU-s biztosítást kötni? Miért nem lehet 1 hetes biztosítást kötni mondjuk amíg az adott országban tartózkodok?
-
bacus
őstag
De az MTOM hiányát nem kérhetik számon rajtam, mint végfelhasználón, hiszen nem a hatóság állípítja meg, nem én mondom meg, hanem a GYÁRTÓ adja meg.
Na most rá van írva egy darab szám, 249 g, hogy ez most mi azt nem mondja senki, lehetne éppen MTOM is, mert nem írja azt sem, hogy nem az.Valamelyik rendőr beleköt, hogy ez több mint 250g, le lehet mérni, az egy tény, meg ha utána vitatom a büntetést, akkor a HATÓSÁG kötelessége bizonyítani, azaz bekérni a DJI-tól, hogy több mint 250g az MTOM. Legalábbis így lenne normális. Erre a DJI majd ad választ, akkor, az első ilyen problémánál. Ott nem fog tudni nem válaszolni..
A drón regisztrációnál úgy tudom kérik a biztosítási kötvény számát, és kiadják ha beírod (legalábbis így tudom, mert drónom még nincs) hogy mini.
Ezek után, hogy kérhetnek rá biztosítást az utcán?! -
Aliendej
tag
Az Airbus-os témát ne feszegesd mert ahhoz látszik hogy nem értesz, a Minire pedig rá van írva. Ezt 100 rendőrből 110 el fogja fogadni, nem fogja megkérdőjelezni. Ha a száztizenegyedik mégis, akkor előkap a zsebéből egy mérleget és rá foga tenni (dehogy fogja) és nem fog 250-nél többet mutatni.
Köszönöm hogy tizedszer se válaszoltál a kérésre ami téged minősít, tehát akkor szerinted BOSZROKÁNY!
Értem. -
Aliendej
tag
"Ha viszont gond van akkor ezért is felelsz."
Milyen gond? Megmérik a gépem és 249g vagy kisebb lesz, akkor milyen gond lesz belőle? Ez a 250g+ csak a te fejedben létezik, a valóságban alatta van a mass/weight mit nem értesz ezen?Még mindig ugyanazt kérdezem sokadszor Tőled, áruld el nekünk szerinted mennyi a DJI Mavic Mini hivatalosan az utcai rendőr által is elismert és a gyártó által is hivatalosan közölt MTOM-ja?
-
Aliendej
tag
Ezzel megint bődületes butaságot mondtál, mert ugyan a BW ugyanannyi minden a320-ason, de a DOW minden gépen más és más, ebből kifolyólag az MTOW is. Fogalmad sincs az miből tevődik össze, viszont az tisztán látszódik, hogy a tényeket is képes vagy maghazudtolni ha a saját igazad kell megvédeni.
Még mindig ugyanazt kérdezem sokadszor, áruld el nekünk szerinted mennyi a DJI Mavic Mini hivatalosan az utcai rendőr által is elismert és a gyártó által is hivatalosan közölt MTOM-ja?
"Mint mondtam, nem fogja bevallani holott már rég tudja hogy nincs igaza, de ha kell akkor badarságokkal is, de meg fogja védeni az igazát, a rém egyszerű kérdések elől pedig kitér. Nem fogunk választ kapni a kérdésünkre, jön egy újabb dumával figyeld csak meg.""...A fénynél csak a közösségi hálókon terjedő hülyeség a gyorsabb...." - bagoly mondja verébnek
-
Aliendej
tag
Tehát ha megállít a 3,5 tonnás táblánál és az autóm a mérlegen csak 2 tonnát mutat, akkor is meg fog büntetni, mert ugyan a gyártó 3,499 tonnát ír, de egyszer valahol azt olvasta valahol, hogy akár 3,51 tonnával is terhelhető, tehát szabályt sértettem?
A múltkor az egyik járat MTOW-val szállt fel (nem mondom meg hova), de nyilván nem az a max, csak a gyártó annyit ad meg maximumnak. Olyan mint a lift: ha 1200kg-val terhelhető, akkor annyinál még nem fog még leszakadni, mert ennél jóval nagyobb a terhelhetősége, de ne kanyarodj ki a kérdés elől.
Még mindig ugyanazt kérdezem, áruld el nekünk szerinted mennyi a DJI Mavic Mini hivatalosan az utcai rendőr által is elismert és a gyártó által is hivatalosan közölt MTOM-jaaa?
-
A DJI-nak nem érdeke, hogy ne vegyél új gépet.
Kérdés: a gyártó által megadott adatokat a légi hatóságok műszakilag tesztelik is, vagy "vakon" elhiszik a gyártóknak, amit megad? Ha a DJI fogja és azt írja holnaptól, hogy a Mini1-2-3-nak 249,99g a MTOM, akkor azzal mit kezd a hatóság?
-
Aliendej
tag
Az Airbus MTOM-ját a gyártó (pontosabban a légitársaság) feltünteti, akkor a Mavic Mininek mennyi? Sokszor elmondtad már a kérdést, de szakértői válaszod még senki nem hallotta.
(olyan ez mint Columbo felesége, mindig beszél róla, de senki nem ismeri)Maradjunk az említett példádnál: egy reggeli járat - Luton - (HA-LSC) A320-as adatai. Kérdem én, ennyivel szállt fel?
Mint láthatod (már ha értenél hozzá) a TOW 63984kg, míg az MTOW 73 és fél tonna.Csak zárójelben és szigorúan költői kérdés, de ha megállít a rendőr, akkor azt nézi mennyi az autód maximális végsebessége, vagy hogy mennyivel mentél? (spoiler: nem)
Utójjára kérgyük: mennyi a DJI Mavic Mini hivatalosan az utcai rendőr által is elismert és a gyártó által is hivatalosan közölt MTOM-jaaa?
szerk.: oszt mindenki csudákozik hogy megint hüét csinátá magadbóóó
-
Már látom, miért veszik veled össze mindenki.
Mondod a saját dolgod, ami ok, de nem érted meg azt, amit a többiek írnak.
Innentől elkezded, ahogy most engem, a többieket hülyének nézni.Szóval:
A DJI megadja utólag, hogy MOTM=249,99g. Plusz egy FW update után max. AGL = 110m. Pont.
Te is, mindenki tudja, hogy többel is kényelmesen felszáll, ahogy az autó sem fog szétesni, ha nagyobb teherrel mész vele. Erre az egyik legjobb példa a 3,5t-nak gyártott N1 kategória, valójában sokkal többet mozgatni képes furgonok.
Azaz a tényleges max. terhelhetősége jóval nagyobb, mint a gyártó által megadott műszakilag megengedett legnagyobb össztömeg. -
updog
őstag
Elég régóta readonly vagyok itt, szeretnék jövő tavasztól aktívan drónózni, tanulok, olvasok. Ősszel voltam élő tanfolyamon, most csinálom az onlinet a vizsgához, felügyelet alatt reptettem több drónt is, fizikailag nem vagyok hülye hozzá, abszolút szabálykövetően szeretném csinálni, tökmindegy, a lényeg az, hogy ez az ábra pont fb-n is most jött velem szembe, és elnézést, értelmes embernek tartom magam de f*ngom nincs mit akar ez mondani.
Van a TOW/TOM ami két, különböző végű de egyszínű vonallal össze van kötve, ez benne van egy szürke dobozban, amelyik doboz amúgy semmi mást nem tartalmaz pluszban, és oda van írva hogy MTOW/MTOM, és még ez is benne van egy piros dobozban, ami amúgy semmi mást nem tartalmaz pluszban, és oda van írva hogy UA tényleges terhelhetősége. Aztán csoda hogy értetlenek az emberek?
szerk: amúgy minden mást amit írsz és mondani akarsz azt úgy gondolom értem, de pont ez az ábra szerintem borzasztó.
-
bacus
őstag
Nem értem. A gyártó adja meg, de a hatóságot nem érdekli? WTF?
Az autónál a műszakinál ki mondja meg a legnagyobb össztömeget, ha nem a gyártó? ott mégis ki mondja meg? Józsi bácsi a vizsgasoron?
Bocsi, de még mindig nem értem, mi lesz 2024-től? Az addig gyártott, minősítés nélküli mini-k nem repülhetnek? Vagy csak nehezített feltételek mellett? Ez merre tereli majd a mini tulajokat, hogy 400e ft beletegyenek egy új minibe, vagy hogy ne repüljenek, esetleg kezdjék el minősíttetni a miniket tömegével?
Nem vagyok drón tulaj, csak szeretnék lenni..., de nekem nem tiszta ez az egész. Számomra az jön le, hogy a hatóságnak is, meg a "régi öregeknek" is az az érdekük, hogy rajtuk kívül ne legyen itt drónozás. Persze láttuk mi lett a fotósokkal, mekkora szakma volt az, hogy kijártak esküvőkre és egy vagyonért lőttek 24 kockát egy eskövőről. Aztán jött a mobil korszak, meg már a tükrös gépek is bárkinek elérhetőek, így aztán a fotós szakmának jó szar lett..
-
-
TOMKTOM
tag
Miről beszélsz?
A Francia 800gr+ MTOM-os dolog Francia, nem része az eredeti EU-s törvénynek. Ahogyan a Svéd GDPR túltolás is Svéd sajátosság, nem része az EU-s dróntörvénynek, ráadásul mem is a annak része, hanem az adatvédelmi törvényé. Továbbá az Osztrák túristautas szigorítás is Osztrák találmány, nem az EU-s törvény része. És persze a magyar 30 nappal előre igénylős esetilégteres csoda sem az EU-s dróntörvény része.Minden ami jó a dróntörvényben és van is értelme, az az eredeti EU-s törvényből van. Minden, ami szivatós vagy nem kedvelt, az valami helyi módosítás. A magyarok ezt még meg is fejelték a kőkorszaki bürokráciával, illetve a képzés és vizsgák vitatható túlbonyolításával. (A magyar oktatás bonyolult, de legalább rendesen megtanít, cserébe utálja is mindenki, míg az Osztrák és az Ír a másik véglet mindenben.)
-
Két dolog:
A 30 napos engedélykérést kellene mondjuk 3 órára rövidíteni, mi tart addig elbírálni egy kérést?Az app kötelező használata, a jelenlegi kormánnyal szembeni bizalmatlanság miatt sokaknál kiveri a biztosítékot.
Azt egyébként felőlem maradhat a jelenlegi szabályozás.
A brit rendszer nekem tetszett tavasszal, mikor a skótoknál jártam.
Előzetes vizsga + 10 Ł / év áron beregeltem online azonnal a gépet. -
TOMKTOM
tag
Nem az eredeti témát vitted tovább. Akkor fussunk neki még egyszer:
Én írtam: "Ezzel totál egyetértek. a GDPR talán kissé túl van tolva..."
Erre te írtad: "Mondj egy EU szabályozást ami nincs.... :DD :DD"
Erre én írtam: "Pl. a dróntörvény az eredeti EU-s (azaz nem a magyar adaptált) verzióban."
Erre te megírtad #9269-et, amiben minden példánál, amit felhoztál valamilyen országspecifikus változtatást emeltél ki...Az eredeti EU-s dróntörvényt emlegettem. Kb. ahogyan az Írek átvették: a képzés és a regisztráció full online és azonnali. Amíg az új drón akksija feltölt, nulláról full legális lehetsz. semmin nem variáltak, a légtér ismeret meg egy 24 térképes oldalt tartalmazó, amúgy rendszeresen frissített pdf (egyébként 100%-ban megegyezik a DJI térképével). Az A2 egy laza nap és online, de a speciális kategória is csupán 3 nap... És ezután permetezhetsz is...
Iszonyat egyszerű, és pont ezért úgy is állnak hozzá az emberek, hogy: "Ok, ha csak ennyi, akkor simán figyelek rá és betartom.". És 1-2 kivételtől eltekintve, be is tartják!
A magyar dróntörvény egyáltalán nem azért annyira nehezen betartható/szerethető, mert az EU túltolta... Van az ellenkezőjére péda. -
bacus
őstag
"JELENLEG egyetlen eszköz sem teljesít az EU piacon. Azaz NINCS JÁTÉK! Se 250g-os, se 120g-os..."
Ez az én bajom is, hogy mindegy, hogy ténylegesen mi a játék, ha a jogalkotók úgy határozzák meg, hogy ne legyen az.
Pl. ennyi erővel majd kitalálhatnák, hogy kell a kerékpárokhoz is jogosítvány, lakott területen belül pedig kelljen úthasználati engedély, meg biztosítás is. Az alsó korhatárról se feledkezzünk meg, mert mi az, hogy csak úgy 14 év alatt felpattanhat egy járműre és elüthet vele bárkit. A 3 kerekű direkt hajtásos fék nélküli műanyagok kaphatnak könnyítést, de csak ha nincs rajtuk világítás, mert ha van, akkor ehhez már A1 kategóriás jogosítvány kell.
Nem megmagyarázni kell ezt a rakás szart*** ami van, hanem megváltoztatni úgy, hogy az embereknek jobb legyen. Pl a dji miniket a gyártó képességeinek, tömegének stb ismeretében egyértelműen játéknak gyártotta, nem is akart többet. De ha amúgy se lehet játék, hát kihozta a mini2, mini3 .. és még biztos lesz , ami minden olyan változtatást is megkapott ami a mini1-t még játéknak kategorizálta, de ezek meg már jóval túlmutatnak..(kamerafelbontás, hatótávolság, stb)
*** nem a magyar rész a szar, hanem nyilván már az EU rész is.
-
bacus
őstag
"Na most képzeld el, hogy az egy bites turista Bidapesten úgy dönt hogy szép napos idő van és felengedem a drónt... mondjuk csak minden negyedik... ezek közül minimum egy barom, akinek nem elég a 120m... és különben is ő csak 50m-re volt az utasszállítótól, SZERINTE nem zavarta... "
Tudod ezzel az a baj - szerintem - , hogy a normális 75%-t szopatjuk, ahelyett, hogy a 25% tényleg masszív idiótát kaszálnánk el kurvára..
"Szerinted mi lenne ?"
Szerintem semmi, az első 500 akinek elkoboznák a drónját, kapna 5000 EUR büntit elmondaná, hogy na ilyet nem lehet.
"mondjuk GRD+20m"
Ezekkel a fix számokkal azért nem jó, mert tényleg nincs különbség a 20m és a 20,1m között, csak épp az egyik szabályt sért. De ha a szabály úgy szól, hogy nem repülhet a legközelebbi tereptárgy magassága fölé, akkor a VLOS-ba nézett drónt könnyebben lehetne reptetni szabályosan. Mert én hiszem, hogy a többség szabályosan szeretne röptetni, de a hangsúly mégiscsak azon van, hogy szeretne röptetni!!Ez az ATOW meg MTOM közötti játszadozás, azért a fenti példa, hogy az egyébként 250g alatti drón majd felemel még ugyanannyit, az nem életszerű, maradni kéne a gyakorlatban leginkább előforduló eseteknél.
TOMKTOM: én vissza sírom azokat az időket, amikor még nem voltak ilyen idióta szabályozások, mentél a dedikált fényképezőgépeddel és turistaként saját célra mindent is lefényképezhettél. Minden más ettől eltérő dolgot nem lehet emberileg értelmezni, mert mindig lesz legalább 1 olyan akinek sérted a jogait vagy ezt mondja, mert olyan kedve van. Egyébként nem tudom, hogy mit nem szabad lefényképeznem, mondjuk a kifejezetten tiltott zónákon kívül, mint pl egy katonai objektum mellett, stb., mert az, hogy nem tehetem nyilvánossá, nem oszthatom meg, az oké, de ezt régen sem lehetett.
-
bacus
őstag
Nem azt mondtam, hogy előtte jó volt! De nem lett jó, az biztos. Egyébként tele van a yt motoros videókkal, ahol simán röptetik a drónt, általában külföldön, de azért akad itthoni felvétel is. Kizárt, hogy bármilyen légtér engedélyt kértek, külföldön talán nem is kell.
Ennek a legalizálásával nagy mértékben elégedett lenne a társadalom, véleményem szerint. Az életszerű, hogy kirándul a családdal, megtetszik egy kis város főtere, ott pedig a drón segítségével készít magukról képeket, videókat, esetleg a templom torony órájának közelebbről megnézi a láncát a kis 250g közeli drónjával.
-
"Hát ... ha a nem az a kísérő szövege a képnek hogy ekkor, meg ekkor itt és itt készítetted, akkor talán."
Ha ennyire amatőr, akkor meg is érdemli a tanulópénzt.
"A DJI pedig loggolja a repüléseket, pláne ha valaki nem érti hovy lehet annak elejét venni."
Ez nyilvánvaló, az mondjuk nekem már kevésbé az, hogy ezt kérésre ki is adják itthonra. El kellene olvasnom az EULA-t a Go4-ben a jelek szerint. Kíváncsi leszek, merre mozdul a dolog nagyüzemben, mert amiket írtál, azért elszigetelt esetek, tulajdonképpen házhoz mentek a répáért. Én eddig is úgy repültem, hogy kétszer is átgondoltam mindent, ezután is így fogok. Azért valahol furcsa, hogy a DJI csak úgy kiadja az adatokat, bár gondolom terror veszélyre hivatkozva kérik ki, jó szokás szerint.
"...de ha megkérdezed tőle , hogy milyen közel repülhet ma du. egy Mavic 2-vel 15m magasan egy idegenhez, akkor a valaszról fogalma nincs... pedig néha még osztrák jogsija is van"
Na, ez jogos.
Bár ez a beszélgetés értelmes keretek közé terelődött, a hangnem akkor se jön be, amivel néha odaszólsz a népnek. Nem akarom újrakezdeni a reggeli kört, mások vagyunk és kész. A szakmaiságodat soha nem kérdőjeleztem meg se itt, se másutt.
-
TOMKTOM
tag
...és akkor itt most gyönyörűen össze is van foglalva, hogy miért van ez a "Brühühű, olyan hangnemben írtál, ami az érzékeny lelkemnek nem tetszik!" vita:
#9240-ben Aliendej a sokadik(!) tényszerű(!) jól érthető(!) magyarázat(ami nem kioktatás!) után még mindig leírja, hogy "Szerinem..." és jönnek a marhaságok! És még meg is magyarázza!!!
Totál megértem, hogy Schaf néhány oda-vissza komment után miért ilyen stílusban ír mindenhol: Mert képtelenek vagytok elfogadni, hogy a véleményetek ("Szerintem") lehet akár hibás is!
Amúgy, ha ezt úgy olvassa az ember, hogy tudja ki is Schaf (pl.: Timer már összerakta a képet) és mit is tud pontosan (azaz a két vitatkozó oldal közül csak az egyiknek, egészen pontosan neki van igaza), rögtön meglepően visszafogottnak tűnik a stílusa... -
"Egyrészt köteles vagy mérni , ha nincs adatod."
Hát, még mindig mondhatom azt, hogy nálam orrhon 249 gramm volt. Elvileg neki kéne bizonyítania, hogy nem így volt, ártatlanság vélelme, ugyebár.
"Ami a büntetéseket illeti ... számos eset volt, például Balaton átúszásnál , vagy akar vidéki varosokban is, de volt olyan barom aki Pakson vagy Ferihegyen repült... "
Oké, de ezek az emberek nem hogy normális fórumot, még a manualt se látták, ez nyilvánvaló. Ezeknek írhatsz bármit, lehet ingyenes FB event, akkor is megveszi a gépet és repül ott és akkor, amikor akar. Amúgy kíváncsi lennék, ezért mennyi bírságot szórtak ki.
"Ami pedig a hitelesítést illeti... bírósági szakértésem tapasztalata, hogy amikor valaki ilyesmivel próbálkozott tárgyaláson (hogy a műszer nem hiteles és a vicc hogy tudhatóan nem volt az) akkor a bíró megkérdezte akarja-e vádolni hamis tanúzással a rendőröket ... "
Szerencsére nem járok bíróságra, de azt azért csak megkérdeztem volna, hogy hol van a jegyzőkönyv a hitelesítésről? Véletlenül pont dolgoztam anno hitelesített mérlegekkel, nem egyszerű biznisz az sem, az utolsó karc is dokumentálva van.
"Szóval attól , hogy a hatóságok egyelőre nem adnak 300e-es csekkeket még igyekezni kéne megfelelni a rendeleteknek, mert messze nem annyira bonyolult. "
Ezt nem is vitattam. Én is eszerint cselekszem, mára törvény előtt esetivel reptettem a Sparkom (
) a mezőn is. Nekem nem hiányzik a jogi hercehurca.
"Mondjuk az is igaz, hogy még nem láttam két azonos súlyú Minit.. olyan minőségi a gyártás..."
Erre írtam, hogy ez a gyártó felelőssége (kellene, hogy legyen).
-
Egyetértek veled, ez szerintem is egy gyártói kiskapu, de ha jól rémlik, már a Mini 1 esetében is felmerült ez, és akkor is az volt a vélemény, hogy a 249 gramm csak amolyan névleges adat, amit ráadásul nem is sikerült mindig tartani a valóságban. A DJI felelőssége lenne, hogy a gépet teljesen felszerelt konfiggal mérje le akkor is, ha épp nincs minden a dobozban a drón mellé csomagolva. Ha nem hitelesített cuccokat használsz hozzá, az meg a felhasználó felelőssége. Probléma megoldva.
De mindez teljesen mindegy hazai viszonyok között, mert ember nem lesz, aki leméri az útszélén a gépet, egy arra alkalmas, hatóság által hitelesített mérleggel. Akkor sem, ha ki van nekik adva. Simán megkérdőjelezhető, hogy szállítás során nem rázódott el, nem sérült-e a mérőeszköz. Itt grammokról beszélünk, ennyi pontatlanság bármitől megeshet(ne). Vagy hallottál ilyesmiről? Mert arra se hoztál példát korábban, hogy valakit a hatóság pengeélre állított volna bármiért a két ismert eseten kívül, amikor idióta helyen repültek. Ami szóba jöhet: regisztrálva van? Van. Homologizált a felszerelés? Igen. Papíron nem lépi át a súlyhatárt? Nem. Akkor viszlát, nem vagyok köteles mérlegelni a gyári állapotban lévő, eredeti felszereléssel ellátott gépemet minden repülés előtt, tehát nem követek el jogsértést. Vagy ha van erre valami passzus, arra kíváncsi vagyok.
Mint láthatod, nem a szakmai véleményedet kérdőjeleztem meg eddig sem.
-
Jó ég... és egy ilyen komment után még még te beszélsz sértettségről, személyeskedésről, meg primadonnaságról. Itt sértettség meg frusztráltság maximum benned van, nekem semmi okom erre, csak nem tetszik a hangnemed, amit megütöttél itt (még akkor se, ha csak válasz volt). Úgy látszik, nem ismered a kulturált párbeszédet, ezért mindent "primadonnaságnak" vélsz, ami túlmutat a saját fölényeskedő stílusodon. De te még büszke is vagy rá. Gratulálok.
És tévedsz, egy szakmai fórumon sem mindegy a kommunikáció módja, mert nem parasztok vagyunk. De igazad van, ugorjunk, semmi értelme veled vitázni, úgyse veszed észre magad. Szép napot.
-
Még mindig nem érted, ahogyan a FB csoportokban se sikerült megértened: nem azzal van a baj, hogy leírod a véleményed. Azzal van a gond, amilyen stílusban tálalod azt. Ebből a szempontból irreleváns, hogy igazad van-e, hogy ki vagy, vagy mit értél el a szakmában. Ez egy segítő fórum, nem egy fika csoport, ahol a vérprofik röhöghetnek meg élcelődhetnek a kérdezőkön, esetleg falhoz állíthatnak bárkit, aki nem ér fel a vélt vagy valós magasságukba. Ha ezt a stílust tolod, ott a helyed, nem itt. Érdekes, hogy BanDeE tud értelmesen beszélni és kérdésekre válaszolni, pedig mintha Ő se ma kezdte volna, és kapja a debil kérdéseket rendesen. Türelemmel válaszol, és még csak terelgetni se akarja az embereket a saját képzése felé kényszeresen, ugye...
Nem emlékszem, hogy akár itt, akár a FB csoportokban kérte volna bárki tőled, vagy mástól, hogy a kezdőket ilyen ügybuzgalommal és véres szájjal kiossza, a téves válaszadóknak meg cinikusan beszólogasson. A hatóságot meg ne keverd már ide, mert csak lejáratod magad. Kinek és mit kellett megmagyarázni drónnal végzett tevékenység kapcsán az utóbbi 1 évben, civil drón pilótaként? Konkrét példát írj légy szíves. Olyanról is csak hallani lehetett, hogy igazoltattak a Vár körül, meg talán Szegeden a Dóm téren repkedőt meszelték el érdemi összegre, de semmi másról nem hallottam. Szerintem ők se "sírtak az ajtó előtt" erre a topikra mutogatva. Értem én, hogy a drón szakma felhígulásával a nagyöregeknek nem tetszik, hogy az addig csak szakmabeliek által repült technika sokszor tizenévesek kezébe kerül, akik nem fújják fejből az A1/A3 - A2 tananyaga mellett az összes konzumer drón specifikációját, de ettől még ez van. Nem tudom, honnan jött ez a stílus, de sajnálattal olvasom, mert bő tíz éve, még valamelyik PDA topikban mintha segítőkészebb lettél volna, legalábbis így rémlik. Az utolsó kommented hasznos volt, a többiért viszont kár volt.
Ami engem illet, nem vagyok profi a drónok területén, ezért se szólok a kérdéshez, szemben mondjuk más területtel, ahol pont én adom a tanácsokat, közel 20 éves szakmai múlttal a hátam mögött. Valahogy mégsem érzem úgy, hogy ösztönösen be kellene szólnom mindenkinek, aki rossz infót ad egy kérdésre. Mert úgy lehet érdemben edukálni és segíteni, ha tisztességes hangnemben kommunikálunk, és nem így. Persze ha csak a trollkodás és az önfényezés a lényeg, akkor hajrá. Részemről ennyi a téma, a többit majd a moderátor intézi, ha továbbiakban is ez lesz a stílus.
-
Aliendej
tag
TOW távol sem "pillanatnyi" vagyis inkább az aktuális súlyt jelenti, az Actual Take-Off Weight már inkább. Ilyet viszont nem szoktak feltüntetni Európában a drónok esetében. Valóban csak a felét tanultad meg azt se helyesen ezáltal helytelenek a meghatározásaid. Itt ragadnám meg a lehetőséget, hogy az Amerikai Egyesült Államok még nem az EU tagja, hacsak nem EASA-t akartál írni és félregépelted.
-
Vyndree
őstag
Nem tudom kitől hallottad hogy a TOW és a MaxTOW ugyanaz, de gyorsan felejtsd el. Nagyon remélem hogy nem szakmabeli vagy, és soha nem fogsz loadsheet-et készíteni, mert se az értelmezéssel se a rövidítések jelentésével nem vagy tisztában. Nem fogok lesüllyedni a szintedre, ha gondolod privátban elmagyarázom ha lusta vagy elolvasni az ide vonatkozó határozatot, vagy az a probléma hogy nem beszélsz angolul. Ha komolyabban érdekel a téma szívesen behívlak egy repteres zárt csoportba, ott a kollégák ki fogják javítani a rosszul bemagolt tudásod. Itt nem akarom és nem is fogom tovább offolni a csoportot, és kérlek ne reklámozd tovább a felületes tudásod.
-
Schaf
tag
..és csak a kedvedért az eredeti 947-es (azóta többször módosított) rendelteből idézve:
‘maximum take-off mass’ (‘MTOM’) means the maximum Unmanned Aircraft mass, including payload and fuel, as defined by the manufacturer or the builder, at which the Unmanned Aircraft can be operated;
Na most akarod ennek a jelenlegi magyar hivatalos fordítását, vagy esetleg akarod a rendelet általam készített hamarosan megjelenő hivatalos frissítését olvasni, vagy megérted végre amit eddig leírtam? Hogy az autódnak sem a közúton mért épp aktuális súlya a mérvadó, hanem a megengedett legnagyobb össztömege?
Megjegyzem az EU, ellentétben az FAA-val valószínűleg nem véletlenül adott meg MTOM-ot. (Az FAA TOW értéket vesz figyelembe... ugye nem kell magyarázni mi az FAA? Elég nagy vagy már a Google használatához gondolom)
Egyébként a DJI simán megoldhatná ezt azzal, hogy szoftveresen tiltja az EU minikben a nagyobb aksi és a légcsavarvédő vagy bármilyen hasznos teher használatát és a technikai leírásban MTOM-ra javítaná az értéket.... de ezt valamiért a mai napig nem tette meg....
Mondjuk akkor hova adná el a légcsavarvédőt? Ha itt meg az USA-ban és Japánban sem használhatod? -
Aliendej
tag
Csak annyit akartam Neked, hogy orbitális hülyeségeket írsz és nem veszed figyelembe a hatályos jogszabályokat. Okoskodásnak veszed a 2019/947-et és a hazai jogszabályokat csak téged minősít, mert azt látjuk hogy fogalmad sincs arról mi az a TOW, MTOM vagy az ATOW. Azt se érted mi a mass és a wiegth közti különbség, de erről nem tehetsz mivel ezt te nem tanultad, csak akkor legalább ne reklámoznád. Olvasgasd egy kicsit a rendeleteket, nézz utána a fogalmaknak és vegyél vissza, mert így nagyon ostobának tűnsz. A legnagyobb baj pedig az, hogy aki meg információért jön ide, azokat félrevezeted.
-
Zoagel
csendes tag
A DJI hivatalos fórumán is volt egy szakértő, aki hozzád hasonlóan nagy butaságot állított, nem lepődnék meg ha Te lettél volna.
Egyedül maradt a bugyuta állításával és néhány moderátor is hozzászólt, elmagyarázta neki a dolgokat, ha nem te voltál akkor egy kis részlet az elméleted megcáfolására. Vicces mikor az okos hülyéskedik, de fordítva már nem annyira, mert sok idetévedő laikust félrevezetsz, ami árt ennek a hobbinak.
Parancsolj:Hello there MiniFlyer. The DJI Mini has a maximum takeoff weight of 249 g. In addition, DJI have designed power redundancy to recognize and be compatible with official DJI accessories ( such as propeller guard ). Thank you.
Dude, you got a reply from DJI moderator explicitly stating the mtom of mini is 249gr... What more you want? You're the only one believing in this ludicrous theory of yours mini gas higher than 250 mtom. Classified new mini drones will have the same mtom, as it does not make sense for DJI to move it to another class. You are comparing again inspire with mini -do you see the stupidity in that or you need a diagram. Again this is NOT A CARGO NOR PASSENGER DRONE
Why would i add weight to the mini??? the maximum weight to add is 1 gr of filter. and mini is anyway below 242 gr. so not near 249. this drone is not intended to lift objects or carry weight. while it can, it is not recommended and will hinder flight characteristics and anyway payload mode will be triggered and flight limits applied so you can't think of real flight then. as long as you fly it as is you are safe. And you cannot say that the mtom is higher, this is something manufacturer specifies. and i am inclined to rely more on what the dji bots say on the matter, at least for this. Also in any way it does not matter as mini is legacy at the moment so the weight is the only thing that matters! the mtom will matter when dji releases it with C classification, so when that happens we can discuss it again...
-
Aliendej
tag
A nyílt kategória fenti általános szabályain túl továbbiakat is észben kell tartani, ha valaki drónozásra adja a fejét, ugyanis a környezettől függően három alkategóriát (A1, A2 és A3) különböztethetünk meg, melyek meghatározzák, hogy az adott alkategóriában milyen eszköz és hogyan használható. Bizony ott is az MTOM van meghatározva, ahogy a netmezközi jogban is (EASA), szóval nézz utána mielőtt legközelebb okoskodni szeretnél.
https://iho.hu/hirek/dronozas-europaban-1-resz-muveleti-kategoriak-dron-osztalyok
https://www.easa.europa.eu/en/document-library/easy-access-rules/online-publications/easy-access-rules-unmanned-aircraft-systems?page=5 -
Vyndree
őstag
Látom sikerült megragadnod a lényeget. A bűvös 250g-ot természetesen akkor tudod átlépni a Minivel, ha a nagyobb akkut teszed bele (akkor az ATOW 297g lesz és C1 egy év múlva), vagy ráaggatsz még valamit, de most a normál gyári állapotokról volt szó.
Amúgy pedig [link] vagy [link]
Si tacuisses, philosophus mansisses...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- OLED TV topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali fotós kérdések órája
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Posta, csomagküldés
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest