Hirdetés
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Szólánc.
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Scale
őstag
Hali, ha savanykás a kávé olvastam vízhőfokot kellene állítani, ennek híján (gép nem támogat ilyet) akkor csak az a mód hogy másik kávébab típussal próbálkozzak?
Segafredo arabicaról van szó, ezelőtt segafredo crema-t használtam, azzal nem volt ilyen gond, sőt! -
törölt tag
Ha rövidebbre veszed, 1:3 arányban már inkább hasonlít eszpresszóra, az őrlemény finomságának növelésével kávésabb tud lenni, a testességen még a hőfok emelése is tud javítani, a nyomásfokozóhoz itt nincs egyszerű tuning, csak a rugó cseréjével lehetne, de szerintem azzal nincs baj, ha nem szökik a nyomás sehol.
-
-
Skizz
addikt
Delonghi Dinamica Plus főzőegységet lehet tuningolni, vállalja ezt itt valaki? Jobb espresso a cél, egyéb nem.
Garivesztéssel jár, ha igen?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #6987 üzenetére
Én is erre tippeltem, aztán robbantott ábrán rábukkantam a második szelepre ami a gép része. Biztosan hibalehetőség és igényli a zsírtalanítást, de hasznos. Ezt váltja ki, ha olcsó főzőegységre a rugós golyóra rakok még egy SBS-t is. Nem szabályozható, de ha sikerül beállítani a rugóerővel a nyomást, akkor nem is nagyon kell változtatni.
Minutonál volt olyan verzió, amivel egy kart felhúzva hosszú kávéhoz való alacsony nyomáson főzött, a sima Minutonál gyakorlatilag mindig így főz. Mondjuk már kihalt, mindegy is. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #6984 üzenetére
Már többször linkeltem ezt az SBS nyomásfokozót, ott a nyílnál szimplán csak szét lehet szedni, lehet gumimembránt cserélni.
Ha megnézed a robbantott rajzát pár szabályozható nyomásfokozós típusnál, látszik hogy van egy plusz szabályozható szelep, a főzőegységen pedig nem nagyon használnak SBS szelepet már a prémium kategóriában sem.
Tuningolni nagyon jól lehet az SBS szelep ráépítéssel, olcsóbb típusok is tudnak így testesebb kávét főzni. De GranBarista, Xelsis esetében szerintem csak az őrlemény mennyiségével játszanak.
-
csab001
tag
válasz
Dr. Szilikát #6984 üzenetére
Tehát végül is egy átfolyás szabályzót vezérel.
Ennek itt tényleg nem sok értelmét látom, de jó tudni.
Köszönöm szépen a segítséged! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csab001 #6981 üzenetére
Ilyen ritkábban van az automata gépeknél, talán erről van szó:
https://www.coffeeness.de/en/saeco-xelsis-review/
In the initial review, I was scratching my head over the “taste” function. After all, you adjust the coffee strength, drink volume and temperature via other settings. The same goes for the brew sequence. What’s more perplexing is that fiddling with “taste” produces no actual change in flavor.
A smart commenter solved the mystery for us. “Taste” regulates the water’s flow rate. Admittedly, I don’t see the point of that on a super automatic machine because coffee puck density determines how quickly the water passes through the coffee.
Egyes típusoknál a főzőegységen van egy állítható kimeneti fojtás, ami az áramlás sebességét befolyásolja, illetve habosít is, piros nyíllal jelöltem. Más gépeknél is van fojtás, de nem állítható, vagyis kívülről nem hozzáférhető, mint a képen látható fémcsap.
A vízpumpa ugyanis nem szabályozható (elvben lehetne triac szabályzó, de nem szokás), ezért az áramlást az őrlemény finomsága (lefojtó hatása) befolyásolja még, ezen kívül:
-
Atis14
csendes tag
Sziasztok
Elsősorban latte készítésre melyik gépet ajánlanátok 200 ezer Ft alatti kategóriában? -
csab001
tag
válasz
Dr. Szilikát #6980 üzenetére
Köszi, ezt jó tudni!
És az íz (testes, harmonikus, lágy) mit állít vajon? -
csab001
tag
Azt tudja valaki, hogy a különböző beállítások milyen paramétereket módosítanak a gépen (pl. Saeco Xelsis)?
Gondolok itt az aroma erősségre, testességre, intenzitásra... Mit állit a gép, mikor ezeket módosítjuk? -
ToBeY
nagyúr
Hello
Átlag mandula tejet lehet habosítani?
Úgy áll a helyzet mostanában,hogy egy átlag laktózmentes tej drágább mint egy növényi tej.
Így most vettem mandula és kókusz tejet hátha jó lesz.
Mivel laktóz érzékeny vagyok nem sok opció van sajnos. -
Osynho
addikt
válasz
#85578752 #6972 üzenetére
Ez mind szép és jó, de pont, hogy az adott kávéra beéllított őrlő, a 0,1g pontosságú őrlemény és esetleg az ehhez szükséges egyedi víz hőmérséklet beállítás a lényeg.
Valóban megkímél az aggodalmaktól az automata, ugyanakkor ezekbe egyáltalán nem látunk bele, nem tudjuk finomhangolni, így lesz egy átlag közepes minőségű ital. A karosnál (nyilván nyomásfokozós kar nélkül) pedig több odafigyelést és energiát kell beletenni, cserében elérhető jobb minőségű ital.
A nyomásfokozós kar hasonló, sokkal engedékenyebb, szinte bármilyen kávé lefőzhető vele (alár előre őrölt is), viszont igazán jó kávlt nehéz vele előállítani. -
törölt tag
Karosnál sokat segít a kényelmes használatban, ha nem nyomásfokozós a kosár és precíz a tamper. Ha nem nyomásfokozós a kosár, könnyű kiütni a zaccot a főzés után, ha pedig precíz a tamper, nem kerül kávépor a kosár oldalára, így nem kenődik a felsőszűrő szélére kávépor, egy öblítés is elég a tisztításhoz és a csatornásodás esélye is kisebb, mert nem tolja szét a felrakáskor összetömörödő felesleg a pogácsa szélét.
Automatánál semmi ilyesmit nem látunk így megkímél az aggodalmaktól, ráadásul jóval durvább az őrlemény, nyomásfokozós a "kosár", így mindig konstans a nyomás, még filterre őrölt kávéból is lehet vele "presszót" főzni. Hetente egyszer elég nagytakarítani, ami a szétszóródott kávépor kitakarítását jelenti. Philipsnél a kivehető főzőegység arra csábít hogy csapvízzel öblögessük, ez rossz ötlet ott ahol kemény a víz, lerakódik a vízkő és ez növeli a felületet, hamarabb megtapad a kávé. Eddig a legjobb eredményt szárazon ecsettel való letisztogatással értem el, a zsírtalanító tabletta időnkénti használata mellett. Delonghinál elvileg nem kell, de én ott is inkább egy kellően nagy edénybe kiengedett szűrt forró vízzel próbálkoznék a csapvíz helyett.
-
Osynho
addikt
Felmerült itt a karos gép és külön daráló vs automata kérdése. Azért azt érdemes figyelembe venni, hogy ezek az olcsó, egyszerű felépítésű, nyomásfokozó karral rendelkező gépek nem azonosak a komolyabb felépítésű tátrsaikkal. Ahogy egy elektromos mákdaráló se lesz kávéőrlő.
Tehát amikor valaki azt mondja, hogy karos géppel jobb minőséget lehet előállítani, mint automatával, akkor a második csoportra érti, ezért kár is az első kategóriát emlegetni. Nyilván itt jön képbe, hogy mi mennyibe kerül és mennyire kényelmes a használata.
-
Kiskutya
veterán
-
Nagya21
addikt
válasz
csab001 #6954 üzenetére
Hi!
2005 óta használunk benn a cégnél DeLonghi gépet, eddig 1* kellett o gyürüket cserélgetni a kazánnál, meg 1*kazán csere(45k), és 1* központi egység csere, (elkopott), + a központi egységben 2* o gyürü csere.
Sztem ez ennyi idő alatt nem sok.
Az otthoniban (ujszerü, nemhasznált hibás készülék 5k volt az alkatrész, 20k ért vettem a bolháson), 2* volt központi O gyürü cserélve.
Tavasszal eladtam vettem capuccinós DeLonghit.....
Üdv Nagya -
-
Dr. Szilikát
őstag
A Krups a bojler tetejébe őröl gyakorlatilag, már eközben átmelegszik az őrlemény, majd alulról a forró vizet közvetlenül kapja. Így nem sokat esik a hőmérséklet (más gépeknél többnyire csövön keresztül érkezik egy műanyag főzőegységbe).
Az őrleményt egy erős hidraulikus dugattyú préseli le, a vízpumpa erejével. A felső dugattyúban a fémszűrő alatt egy keménygumiból készült kis dugó található, melynek tűszerű résén préseli át a nyomás a kávét.
Így kellően nagy nyomás alatt történik az extrakció, a felszabaduló gázok pedig a szűk fojtáson áramolva habos kávét produkálnak.
Mindezekből már lehet sejteni, hogy a végtermék más jellegű, intenzívebbnek mondható, például a Saeco rendszeréhez képest (itt nem a hidraulikus Saeco-ra gondolok, ami ritkább és drágább). Lehet persze, hogy valakinek nem így jó a kávé, pláne erősen pörkölt babhoz nem is feltétlenül szükséges, de azzal is jó egyébként.
Szerelés szempontjából ki lehet tapasztalni, egy idő után már nem nagy kaland, de aki nem szívesen szerelget, annak nem ajánlott.
Noha utóbbi időben a tisztítólapos változatot használom, amelyik ívelt csúszdával szerelt az őrlemény részére. Ez talán könnyebben tisztán tartható (a tetőrész leszerelése nélkül is) nem szórja belül annyira az őrleményt, mint a keskeny csúszdával gyártott változat.
Krups babtartályból nekem szimpatikusabb, amelyik nem levehető, hanem lehajtható tetejű.
-
törölt tag
válasz
Mike088 #6949 üzenetére
Nem csak a daráló a fontos, a Krups amúgy jó kávét csinál amikor még új. A Philips/Saeco könnyen tisztítható, de nehezebb beállítani, mert nem mindegyik modellnek jó a nyomásfokozója, mintha ezzel játszanának, hogy az olcsóbbakban gyengébb nyomásfokozóval csak átszalad a kávén a víz. A DeLonghi korrekt kávét főz, biztosan van itt is trükközés, olcsóbbakban nincs annyi program, de alapjaiban nem rossz. Ha nem szempont a tejes ital, akkor a gőzcsöves olcsóbb. Igazából a Sencor rendszerű Tchibo automaták is szóba jöhetnének, de megbízhatóságukról nem sokat tudok mondani.
-
Azteeek
tag
Sziasztok
Kavegepet szeretnénk venni és 2 típus között gondolkodunk.
Az egyik delonghi a másik philips. Mindenképp automata habosítóval szeretnénk. Kérdés az, hogy a Philips megéri a többlet kiadást?
[PHILIPS EP3243/50]
[DE-LONGHI Ecam290.61.SB] -
csab001
tag
válasz
Nagya21 #6951 üzenetére
Köszönöm szépen, élnék a lehetőséggel, de sajna messze vagy és nem is járok arra...
Viszont egyre inkább azt érzem, hogy a DeLonghikat preferáljátok többen is!
Ezek szerint jó gépek és nem is túl szerviz igényesek?
A Jurákat amiatt vetettem el, mert állítólag sokat szaladgálnak velük szervizbe a tulajok... -
Nagya21
addikt
HAli!
Inkább más.......nemtudom így megfogalmazni, de kicsit másabb mint a DeLonghi.
De krupsot csak az ellenségemnek ajánlom.......(nézz meg egy videót, ugyvan összezsúfolva benne minden, rémálom a szerelése, a DeLonghi szerelőbarátibb., arról nem beszélve, hogy 960kv főztem le a kruppson 1 év alatt, eladtam a havernak, nála még üzemelt 3 hónapot oszt kampeca.......)
Üdv Nagya -
Új hozzászólás Aktív témák
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest