Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
190e körül látom, idealo-n meg ~360 € vagyis 145e körül.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez a kávéőrlőkre igaz általánosságban:
https://www.freshcup.com/grinding-for-a-purpose/
Amikor tele van az őrlő, nem lehet összébb szorítani a felületeket, hiszen nem engedi az őrlemény. Legfeljebb tágítani lehet (durvábbra állítani). Amikor őrlés közben elfogy a bab és kiürül, akkor lehet esetleg szűkíteni rajta. De ezt lehet is érezni a beállítón, amikor ellenállást érzékelünk, nem szabad erőltetni. Noha az áttétel, illetve erőkar miatt kevésbé feltűnő, tehát az sem mindegy, mennyire finom kézzel / érzéssel próbálja valaki.
Ezért szokták a gyártók egyszerűen tiltani és akkor biztosabb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az a melegítő sok típusnál csak jelképes, a bojler melegét veszi át, nem komoly. Egyes típusoknál külön fűtött, ez a ritkább.
Víztisztító betéten a beállítás csak emlékeztető a dátumra. Az aktív szénben 3 hónap után már szaporodhatnak a baktériumok, noha ezüstadalék segíthet ezt kitolni pár hónappal. Tartalmaz még ioncserélő gyantát, melynek kimerülését nem csak az átfolyó víz mennyisége, hanem annak keménysége is befolyásolja.
De konkrétan ezt a gépet nem ismerem.
-
Nagya21
addikt
HAli!
Mint előttem irták.
A 290.61-en tejtartályon van jelölés, 1C, 1L, 2C, 2L. Annyi tejet használ hozzá, ameddig töltöd, illetve az ablakon keresztül a gép is ellenörzi a mennyiséget(de ez lehet csak a minimum mennyiségre vonatkozik).
A My Latte-t nemtom még nem próbáltam
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Beni2360
félisten
Nekem a Philips előbb daral, préselt majd nyomja ki a tejhabot és utána engedi rá a kávét. Ha kicsereled másik cseszere akkor oda megy a kávé. Annyi idő van, hogy cseréld.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
Nem off, hogy rengeteg hsz szól a kávérol, keress vissza. A kávé diszkont oldalan pontos leírások vannak az osszetetelrol. Én most 80/20%-s Lavanzza kremo kávét vettem.
Tejet meg 2,8%-t.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
törölt tag
Nagyon sokat számít a tej, de szubjektív, nekem pl a Mizo valahogy nem annyira jön be, a Spar UHT 3.5-es (Alföldi) elég jó, meg a Lidlben a 3.6-os Zselici se rossz. Piacról is próbáltam igazi tehéntejet, de az valahogy elnyelte a kávé ízeit, 4 körüli zsírtartalommal csak valami halvány kis füstösség jött át a kávéból.
-
Gaben92
őstag
Teljesen. Ugyanígy csinálom én is de ettől még mire megtelik a zacctartó a tálca félig van vízzel. Bent is mosogat a gép általában, lehet látni is, merre folyik le a víz. Nálam például (Jura ENA 8 Touch) nincs levezető cső, hanem a zacctartó oldalában van kialakítva a víznek a csatorna.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Gaben92
őstag
Nincs ebben semmi fura, ugyanúgy kell(ene) takarítani azt is minden gépen. Sőt, nem hogy takarítani, némelyik gépen még cserélni is kell. Nekem a Jurában ilyen van, itt a gumi hegye nyílik szét mikor áramlik be a levegő és ha nem takarítja az ember akkor szimplán a páralecsapódás, stb. miatt össze tud ragadni. Még a mosási instrukciókban is benne van, hogy mosás után kicsit össze kell nyomni, hogy ne maradjon benne víz, stb. Lásd a videót. Pár havonta kell cserélni ahogy a tejcsövet is. Szettben lehet kapni (cső + csatlakozók + venting tip).
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
A mai Saeco gépek már figyelik a motor fordulatszámát (Hall-szenzor + mágnes). Üresen nagyobb fordulatra pörög, a terhelés hiánya miatt, amit észrevesz és hibát jelez. Fordulat alapján számolja le az őrölni kívánt mennyiséget is, amit képes korrigálni is egy öntanuló folyamatban, amihez a főzőegység hajtómotorjának áramát figyeli.
Régi Saeco gépekben egy kis rekeszes rendszer van, amibe hányja az őrleményt. Rekesz megtelik, másik oldala elbillent egy mikrokapcsolót, erre leáll. A rekesz méretét lehet változtatni, ezzel a mennyiséget beszabályozni. Ha elfogy a bab, akkor pörög az őrlő, majd egy biztonsági időkorlát letelte után hibajelzéssel leáll.
Más gépek, mint a Krups például csak az őrlés időtartamát szabályozza, így a bab elfogyását nem érzékeli. Lefut az időzített őrlés, utána tömörít. Ezt viszont érzékeli egy mikrokapcsoló, hogy a dugattyú túlfutott egy határon. Ha valaki ezt néhányszor eljátssza, a processzor elkezdi nyújtani az őrlési időt, mert "azt hiszi", hogy túl kevés lett az anyag. Így szépen elkalibrálja magát és amikor a felhasználó tényleg rak bele babot, telenyomja teljesen a hengert, amire ráfut a dugattyú és szorulás, leállás, hibajelzés lesz belőle, amit esetleg csak szakember tud ismét helyrepofozni, kitakarítani, kalibrálni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Olyat nem vettem még, ezért nem ismerem. Rajzát néztem egyik típusnak, ami szimpla időzített őrlésre utal. Nem szakmám, csak TV-video szervizt is üzemeltettem régebben, ezért érdekelt a rokontéma. Jófogáson vettem egy rossz Krupsot is, darabjaira szedtem, összeraktam, kitapasztaltam.
Gondolkodtam még egy Jurán is, de nem akarok egyelőre halmozni ilyen gépeket, van egy Saeco is, plusz karos gép is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A savasság sajnos ilyen. Az energiatakarékos módban csak akkor fűt amikor kell, de ha nem javít akkor akár vissza is kapcsolhatod. Régebben volt akinek bevált, nem mindenható megoldás ez sem.
Alacsony aromán jó lehet, mert olyankor kevesebb kávéból inkább túlkivonatoltat főz, ami inkább keserű ízeket hoz elő, a savakat elmossa, de ettől ki is üresedhet ízeket illetően. -
Dr. Szilikát
őstag
Van olyan gép, ami energiatakarékos módban csökkent hőmérsékleten tartja a bojlert, már amíg nem áll le teljesen.
Ennek ellenkezője, amikor folyamatos 92 °C (körül) tart.
Míg a Krups például soha nem fűt, csak használat közben "pörköl oda". Meg a bekapcsolás után egyszer felfűt, utána leáll, ha nem csinálunk semmit. Itt nincs is választási lehetőség, noha a kijelző (elektronika) automatikus kikapcsolása beállítható, de az szinte mindegy, nem fogyaszt gyakorlatilag.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
Köszi! Akkor érdemes intenzitásban eggyel felfelé lépni a márkán belül. Lehet egyébként jó a 100% arabica is, ha azt szereted (nekem bejönnek az olaszos "blend" kávék), pl. az Aldi kilós kiszerelésű roast master szériáját szokszor egészen frissen árulják (abból még a világoskék csomagolású világos pörkölés is jól működik automatával, de sajnos pont azt ritkán lehet kapni).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szólánc.
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Ford topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Java programozás
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs