Hirdetés
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Tökéletes töketlenség
- Asszociációs játék. :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambanő háza tája
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Gurulunk, WAZE?!
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz #85578752 #2099 üzenetére
Igen igen, a világért sem akartam azt sugallani hogy ezek a kávék rosszak (az azért merész lenne, figyelembe véve a tapasztalatomat, és azt, hogy hol vásároltam ), csak megerősítést szerettem volna, hogy jól gondolom e, hogy automata gépben a világos/közepes pörkölések nem annyira jók. A Colombian Supremoból is mindenképpen ki fogom próbálni a sőtétet.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
-
addikt
Közben nálam megoldódott a savanyúság kérdés: elegendő volt hozzá kibontani egy sötét pörkölésű brazilt (Kávékalmár). Amivel szívtam, az közepes Colombian Supremo volt és Tchibo Barista Caffé Crema (ennek nem tudtam kideríteni a pörkölési erősségét), mindkettő mint az ecet.... Hát ilyen az ha valaki tapasztalat nélkül vásárolgat. De tapasztalat meg csak így lesz, szóval nem bánom
A "tesztpakkban" van még mézes Colombian Honey és Ethiopia Sidamo Nura Korate, az egyik szintén közepes, a másik ráadásul világos. Ezeket még nem próbáltam, de ezek után tartok kicsit tőlük, lehet hogy nem automatába valók ezek a világos/közepes kávék? Vagy azért ez nem csak a pörkölésen múlik? A sötét Brasil Monte Cristo viszont zseniálisan jó most, már csak e miatt törzsvásárló leszek
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
1:3 arány az őrlemény/főzet arány, 7 grammból kb. 21 g kávét főzök és ehhez gőzölök 150 ml tejet. Gyenge kis tejeskávé a szokásos cappucinokhoz képest, de így nem nyomja el az aromákat a tömény kávéíz, harmonizál a tejjel. Szoktam 1 decivel is, úgy persze töményebb, ritkábban 80 ml tejjel Libbey cortados pohárba.
-
ToBeY
nagyúr
-
#85578752
törölt tag
válasz cipofuzo87 #2091 üzenetére
Szép színes kijelző.
-
cipofuzo87
tag
Philips új gépekről tud valaki valamit? Philips 5400 series, 12 féle ital
-
#85578752
törölt tag
Az arányok számítanak, a magasabb aroma is jó, de akkor hosszabbra kell hagyni, ez az 1:3 arány nekem bevált. Csak a 150ml-es lattéba nekem sok a 10 grammból főzött 30 ml, olyan 20ml körül jó. Akkor meg már legyen 21, és 7 grammból főzöm. Időt nem is nézek, úgyse tudom befolyásolni.
Ma pörköltem brazilt, állat lett automatában a 7/21 beállítással. Szerintem presszóként is. Enyhén nyers, mármint nagyon babos, mert nincs ideje pihenni egy hetet. -
pojakcs
senior tag
Sziasztok! Pár éve küzdök automata kávéfőzőkkel. Először egy használt Saeco , utána egy DeLonghi volt használatban, de valahogy egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Próbáltam minőségibb kávéval, olcsóbbal, de nem igazán lett az eredmény olyan, mint ha egy random benzinkútra betévedsz. Az utolsó lökést az adta, hogy a DeLonghi inkontinenciába kezdett szenvedni, inkább maga alá vizelt, mint hogy normális kávét adjon. A probléma megoldása egy használt ,de újszerű Jura S801 lett. Ez egy másik liga. Aki ismeri, tudja miről van szó. Egyszerűen nem is gondoltam, hogy ilyen lehetséges. Sokkal erősebb, aromásabb kávé a leggyengébb fokozaton , mint előtte. Fenomenális. Ajánlom mindenkinek!
Üdv: Csaba
-
-
addikt
válasz #85578752 #2082 üzenetére
@oszy: Nem veszem annak ne viccelj Amúgy olvastam, persze, ezért is ment el sok kávé.
@konzumpro: Köszi, akkor ezen a vonalon próbálkozok tovább. Közben lett egy ötletem amúgy, csak hogy kizárjam magamnak a hibás beállítási variációkat: fogam egy kapszulát, kivágtam, és beleöntöttem a philips őrleményadagoló részébe. Lőn csoda, kb. ugyanazt kaptam mint a kis kapszulás géppel, savanyúság a minimumom, és egy közepesen jó kávét (már az én mércém szerint). Úgyhogy biztosan a gép darálójával van gond(?). Hagyom akkor a legfinomabb beállításon, és adok neki időt. Közben játszok az általad írt dolgokkal is.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Keserűhöz hőfokot maxra, őrlést legfinomabbra, aromát legalacsonyabbra (~7g), a kávé hossza legyen legalább 40ml. De ez meg is dögleszti.
Keserűt cukorral, savanyút tejjel lehet kompenzálni, azért jó az alulextraktált főzet cappuccinonak. Másnak nem is használom pl. a Bellarom Biot, mert az meg pokolian savanyú tud lenni normál hőfokon, 1:3 aránnyal. A Bellarom Crema egész jó presszónak is, persze itt is a végletekig kell menni.
Ami segíthet még, a főzőegységen upgrade-elni a nyomásfokozót, SBS szeleppel. Nálam bevált.
Vannak olyan típusok ahol gyárilag van plusz nyomásfokozó, egy kar az orrmányon, lehajtva presszó, felhajtva kávé mód (EP4010). No meg a régi jó Talea meg Odea típusok.
Amúgy meg friss pörkölésű Honduras, Colombia vagy Brasil és meg van oldva a probléma, csak a döglött bolti kávékkal kell ennyit vacakolni. -
addikt
válasz #85578752 #2072 üzenetére
Hát, bárhogy próbálom, nem sikerül csökkenteni a brutális savanyú ízt. Kb. mintha citrompótlót tettem volna bele. Már egy negyed kiló kávét elcsesztem. Cserélgettem is őket, hátha a pörkölés ilyen, Tchibo Barista Caffé Crema volt a másik áldozat, de nem jött be, a tarkónverős savanyú íz után ebben más dolgok dominálnak ugyan (érezhetően rosszabb mint a Kávékalmárnál vett babok), de ugyanúgy rossz élmény a savas/savanyú íz miatt.
Már kínomban beüzemeltem újra a nespressot referenciának (maradt pár kapszulám), hátha én gondolom túl az egészet, de nem, annál egyértelműen nem volt ilyen dominancia, ott inkább keresni/figyelni kellett a savanyút, és lehetett is találni benne bőven, de közel sem ilyen mértékben. Ha mondjuk a Philipset 100%-nak veszem akkor, ez úgy 30-40 volt. A főzet színe a Philipsnél barnásabb (de nem világos azért), a crema szép, testes. Kicsivel talán hamarabb összeesik mint a nespresso, és nem annyira kemény, de amennyire én meg tudom ítélni, nincs vele gond.
A daráló, a vízhőfok, az aromabeállítás, és a vízmennyiség kapcsán is elmentem a falig pozitív/negatív irányban, illetve ezeket persze különféle kombinációkban kipróbáltam, de semmi hatás. Egyedül talán a 1-es aromabeállítással tudok elvenni a savanyúságból úgy 20%-ot, de még úgy is kellemetlen.
Vicces benne, hogy ha cappuccinonak vagy lattenek csinálom, akkor sokkal jobb eredményt ad mint a kapszulás, ennek örültem/örülök is nagyon. Gondolom ilyenkor a tejcukor kiüti a savanyút, de hát innék néha espressot is, szóval egyik szemem sír, a másik nevet. Tudom, hogy ezekkel a gépekkel sose lesz az igazi, de ez viszont (nekem, espressoként) ihatatlan.
Merre induljak, mit lenne érdemes kipróbálni? Az is nagy segítség lenne, ha esetleg le tudnátok írni, hogy hogyan tudnék biztosan elmenni a másik végletbe (keserű mint az állat), akkor talán onnét a visszafelé irányba tapogatózva meg tudnám találni a sweet spotot (már amennyire ezzel a géppel lehet).
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz bbsofficial #2075 üzenetére
Nagyon sehogy, de szerintem nem kell vízkőteleníteni két hónap után. Miért is kéne? Akár öt szűrőcsere után se kell.
#2076 oszy Éljen éljen! Ennek örömére legkisebbre vettem az őrlésfinomságot, az aromát meg 1-esre, mert akkor őröl 7 g-ot. A főzet 22 ml lett, ez most már így marad amíg el nem fogynak a maradékok.
Egy 150ml tejből gőzölt lattéhoz ez a jó adag, próbáltam 10g/30ml-t, nagyon erős lett, a fele meg kevés, szóval marad a ~7/21. Kár hogy nem lehet a hosszú kávét beállítani 10/30-ra, hülye szoftveres korlátok, utálom. -
bbsofficial
aktív tag
sziasztok,
kb. 2 hónapja cseréltem AquaClean szűrőt a Philips 2200 szériában, fél év után kérte. (Kb napi max. 2 kávé).
Volt szervízben is egy hónapja darálócsere miatt, ráírták a papírra, hogy "tisztítás". Vajon vízkőtlenítetttek is? Ha nem, hogy tudnám vízkőteleníteni úgy, hogy ne nullázzam le a szűrőfigyelmeztetőt?
köszönöm
-
#85578752
törölt tag
Gyors teszt: középállásban őrlés végén kivettem a főzőegységet, kereken 10g-ot őrölt bele közepes őrleményből.
10 g -> 26-30 ml
8,5 g -> 22-25 ml
7 g -> 18-21 ml között van esély elcsípni a megfelelő kioldódást. -
#85578752
törölt tag
Ú, szerencsés ember. Ilyen közel nem csak a jó forrásokhoz, de a gyakorlati tanácsokhoz is, mert gondolom ott azt is adnak
Igen, nehéz automatával elérni az optimális főzetet, mert nálam pl.gyárilag 40ml-re van beállítva a presszó hossza, a többi paramétert pedig akárhogy állítom, mindig alulkivonatolt lesz a végeredmény.
https://www.espressoschool.com.au/espresso-calculator/
A Philipsnél 7-10 g között van a kávé, még ha 12 g-ra is növelem, 6-os TDS-szel is csak gyenge kávét kapok, csökkenteni kell a mennyiséget 7 grammnál (~1-es aromabeállítás) 20 ml-re az ital hosszát, utána már csak a TDS a kérdés, hogyan érek el 7-es értéket.
10g-nál már 26-30 ml között jók vagyunk 7-es TDS-szel.
Ha finomítom az őrleményt, kevesebb fog a főzőegységbe hullani ugyanannyi idő alatt, tehát lehet hogy növelni kell az aromabeállítást, hogy meglegyen az adag, ráadásul a nyomásfokozó miatt nem szelepként működik a finomra őrölt kávé, hanem iszapként a csészébe folyik, keserűvé téve a főzetet.
Automatánál így aztán könnyedén lehet egyszerre alul- és túlkivonatolt főzetet készíteni.
A TDS-t növeli* az előáztatás, meg a lassabb lefolyás, amit egyrészt szűkítővel, másrészt a nyomásfokozó megnövelésével lehet elérni. (*durva leegyszerűsítés)
Van még a hőfok amivel lehet javítani vagy épp lerontani a végeredményt, az a tapasztalatom hogy max hőfokon kiüresedett, aromátlan a főzet, akkor már inkább legyen alulkivonatolt és legyen belőle cappuccino. (Közepes hőfokon üresen átfőzve jobb eredményeket érek el.)
Ezek a lehetőségek vannak tehát. Olaszos, robusztás kávéval elég lassú lehet a lefolyás ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.
Ami segíthet általánosságban a felfokozott nyomásfokozó, meg a rövidebb adagok, esetleg egy TDS-mérő...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Oké, közben úgy látom pont magam ellen dolgoztam, és finomabbra kellene daráltatni a géppel, hogy csökkenjen a savanyúság. Kereső használata + visszaolvasni luxus (tm)
Reggel újra nekifutok, mert ma már csak úgy tudnék kávét kóstolni mint a nagyok (kiköpöm)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Fúú nagy az öröm, a gép is nagyon jó, persze még állítgatom. Beüzemelés közben ment a mosogatóba vagy 8 adag, tartottam magam, belekóstolni sem akartam, féltem a csalódástól. A 9.-et ittam meg végül, jó savanyú volt. Állítottam kicsit a darálón, most az 5 fokozatból 4-esen van (az 1-es a legfinomabb), illetve az arombeállítás a menüben 1-esen (5-ös a legerősebb), így hozza egy erőteljesebb ízű (pl. Arpeggio) Nesp. kapszula zamatát az espresso, és már nem savanykás, és baromira bejön. Ettől függetlenül ez így normális hogy ennyire a végállás közelében van a két beállítás, és így is egy bazi markáns kávét ad? Esetleg nem ezzel a kávéval kellett volna kezdeni? (Kávékalmár - Colombian Supremo, közepes pörkölés).
De aminek a legjobban örülök: figyelembe vettem konzumpro kávé ajánlását, de rákerestem közben az ajánlóban levő pörkölőkre is. Nos, a Pacifcaffé és a Kávékalmár között lakok, az egyik 10 perc autóval, a másik úgy 25 A Kalmárnál jártam is ma, vettem ezt-azt, tesztelgetek, hogy alvás ma ebből hogy lesz, azt viszont nem tudom
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Én a magam részéről a Lidl-ben igen jó áron kapható Bellarom Bio és Crema típusokat szeretem használni automatában, tejes italokhoz, olaszos vonalon inkább a Pellini, Illy ami bevált.
Számomra legjobb egy hazai pörkölőtől egy adag friss colombian supremo vagy brazil, csak mire egy hetet pihenne negyed kiló, addigra elfogy. -
addikt
válasz #85578752 #2064 üzenetére
Köszi a plusz infókat, akkor ezek alapján a Philips Lattego 5330/10-ra esett a választás, meg is rendelem az imént, holnap remélem az ebéd utáni már ezzel fog készülni
Kávék kapcsán teljesen világtalan vagyok, 10+ éve kapszulázok ugye (csak Nespresso), előtte meg annyira soha nem érdekelt, otthon nem nagyon kávéztam, amúgy meg ittam amit elém tettek. Nespresso vonalon gyakorlatilag pár év után erre a három ízre redukálódott le a beszerzés, ebben a sorrendben: Arpeggio, Cosi, Ristretto. Ha valaki esetleg ugyanígy váltott, vagy képben van ezekkel az ízekkel/intenzitásokkal, és tudna ajánlani valamit, hogy merre induljak, mit lenne érdemes megkóstolnom, azt nagyon megköszönném
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Ez a Tchibo nem tudom mi lehet, valami Delonghi klón a főzőegysége, de még annál is egyszerűbb, nem ismerem fel. Elég jól főz ahogy látom, de csak abból ami bele van öntve, őröltből nem. És persze nincs tejes opció. De ha nem kell, tök jó lehet, a Jura kicsit drágábban méri ugyanezt.
-
#85578752
törölt tag
Lehet hogy buta fajta Lirika, aromaállítást nem látok rajta, csak a lefőzött hosszakat lehet állítani.
(Most találtam ezt, hogyan lehet vízkőteleníteni ha nincs menü gomb: https://www.youtube.com/watch?v=OHM9jiv930Y)
Én a 3510-nél csak a presszó gombot állítottam be ~22ml-re, a hosszút nem használom mert minimum 100ml-nek kell lennie, sajnos, pedig jó lenne egy 30ml-es adag is.
A LatteGo-nál nincsen cső, csak egy vájat a tejtartó oldalán, így végig ki lehet tisztítani. Mindaddig amíg a levegő bevezetés tiszta, habot is csinál.
Én már megszerettem a lattét, így szükségem van olyan gőzölt tejhabra, ami nem buborékos, hanem szépen önthető, folyékony marad, ezért ragaszkodom ehhez a gőzcsőhöz, ami a 3510-ben van.
Egyébként jó az 5000-es sorozat és biztosan jók az automatikus tejes italok, kényelmesebb, de nálam eltűnik a kávéból egy íz, ha habosított tejbe főzöm, a sorrend ami nekem bevált, egy presszó és rá a gőzölt tej, hogy a minta között megmaradjon a crema is.
Szóval ha az idegeidet is kímélnéd és nem szeretnél csalódni sem, akkor a LatteGo az optimális, cserébe tejes italokat kapsz egy gombnyomásra. Most nem ajánlom a Delonghit se, mert ott van cső meg tekerentyű, kis biszbasz amiből ki kell takarítani a tejet, ha nem szempont a lattéhoz a gőzölt tej akkor jó a Philips LatteGo vonal.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz #85578752 #2062 üzenetére
Köszi! Egyre szimpibb a Lirika... Viszont: van ez a 100eFt-s modell, amit fent említettem, és az összefoglalóban is szerepel. Ez az, amit sehol nem lehet megtalálni, de még csak manulat sem találok a neten (angol nyelvűt sem). A webshopokban az értékelések is dugig vannak azzal, hogy nincs hozzá magyar használati (ezt nem is értem hogy lehetséges, elvileg kötelező).
De ami a leggyanúsabb: ahhoz a Lirikához képest ami megtalálható a amazon-tól kezdve mindenhol, ezen kettővel kevesebb gomb van (az aroma és a menü hiányzik). Szóval vélhetően nem lehet rajta aromerősséget (kávémennyiség?) állítani, illetve ki tudja még hogy milyen funkciók hiányoznak. Egy értékelő írta pl., hogy kétféle mennyiséget tud csak, az egyik nagyon rövid, a másik meg túl hosszú (számára...), és ezt sehogy nem lehet felülbírálni/átprogramozni.
Szóval ezekkel együtt is ajánlott? Vagy inkább menjek rá a 3510-esre amilyen neked is van? A keretbe beleférne bőven, de akár az 5xxx-es lattego is. Azoknál tényleg olyan egyszerű a tejtartó tisztítása/hűtőben tartása ahogy a marketingfotókon szerepel? Egyszer volt egy drágább Nespresso gépem, beépített tejhabosítóval. Egy rémálom volt, ahogy a sok kis műanyag szarjába bement/berohadt a tej. E miatt kb. soha nem használtuk az első próbák után. Valami hasonló idegbajt mindenképpen szeretnék elkerülni, de ha az 5000-es Lattego-k nem ilyenek, akkor nagyon tudnám szeretni ezt a funkciót, szívesen kifizetném a felárat a 3510-hez vagy a Lirikához képest.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Kifutó modell. Az Xelsis meg a PicoBaristo az aktuális modellek. Még nem forgatták át Saecoba a LatteGo-t, de majd sejtésem szerint az lesz a következő Saeco sorozat újdonsága.
Nekem megfelel a Lirikával egyívású 3510, a manuális fém gőzőlőcsővel, pannarello nélkül tökéletes gőzölt tejet készítek, minimális karbantartásigénye van, csak le kell törölni egy nedves szivaccsal.
Én a Lirikát választanám, a megspórolt pénzen pörkölőt meg zöld kávét vennék, az a legnagyobb előrelépés - de nagyon jók automatával a bolti szemes kávék is, átlag kapszuláshoz képest, pl. a Bellarom Crema vagy Bio a Lidlből. -
addikt
10 év Nesspressozás után szeretnék én is belevágni az automata darálós gépek világába. Belefutottam én is a Saeco Lirikaba, ami itt a topicban is ajánlott gép, de furcsa módon az Alzában is fellelhető típusra (Saeco Lirika Black RI9840/01) kizárólag kelet európai webshopokban van találat (Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Románia, stb...). Még a philips.hu -n sincs fent. Ennek mi lehet az oka?
Illetve ami kapcsán még teljes zavarodottság van, az az, hogy alapvetően a Saeco PicoBaristo Deluxe SM5570/10 -től indultam, ami ugye egy háromszor annyiba kerülő gép. Ha a fancy menüt/kezelőgombokat, és a teljesen automatizált tejhabosítást kiveszem a képletből, és feltételezzük hogy egy csak egy jó minőségű espressot akarok csinálni napi négyszer, akkor járhat bármilyen előnnyel az SM5570 megvásárlása a Lirikaval szemben, vagy felesleges pénzkidobás lenne?
[ Szerkesztve ]
-
SzaLev
csendes tag
Szervusztok!
Először írok ide. Nem vagyunk ínyencek és nagy kávéfogyasztók elsősorban a kényelem miatt vásárolnánk automata kávéfőző gépet.hétközbe 1*2 hétvégén 3*2 kávét főzünk, kivétel amikor vendégeink vannak.
Erről a masináról van valakinek tapasztalata?
https://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/tchibo/esperto-caffe-366580-p446253555/#termek-leiras
A +20eFt-t megéri a az összefoglalóban ajánlott Lirika?
Köszönöm előre is a segítséget! -
#85578752
törölt tag
Szarvasiból melyik volt? Nekem ez szimpatikus: SZV-611
És akkor ezek szerint érdemes megtartani ha valaki erről akar továbblépni. Ahány gép, annyiféle főzet, el tudom hinni, hogy van amikor egy fekete esne jól. Persze tudom, hogy a presszó az igazi, meg a filter, meg a szifon, meg a french press, meg minden más, de ez is csak egy kávéfajta ami tud jobban és rosszabbul sikerülni. -
#85578752
törölt tag
Vannak olyan automaták amik alacsony nyomáson főzik át a kávét, ezt azzal érik el, hogy szakaszosan működtetik az ulka pumpát.. Ilyen pl. a Philips EP4010, Delonghi 29.510.
De a hőfok még legmagasabb fokozaton se éri el a gőznyomással működő Szarvasiét... Tehát nehezebb előcsalogatni a Tchibo kesernyés, gyantás ízeit. -
ToBeY
nagyúr
Én az erőteljes kávé ízt és illatott hiányolom,amit a szarvasi kávéfőző+omnia páros tudott.. Hiába próbtam eddig jó pár kávét, valahogy nem adja
-
egykori
őstag
válasz egykori #2026 üzenetére
Már néhány napja isszuk a Bravos Classic/Amaroy Baritalia espresso crema kávékeverékből készült kávét és tegnap megkérdeztem nejemet, hogy milyen az új íz. Azt felelte, hogy nem vett észre semmi különöset. Eddig a Lavazza Qualitá Oro/Caffe Vergnano Gran Aroma keveréket ittuk, ami egy kicsit más árkategóriát képvisel. Jómagam egy nagyon picit intenzívebb, kesernyésebb ízt éreztem az első nap, de már észre sem veszem. Végül is részünkről vállalható ez a két olcsó kávé így összekeverve. Külön-külön nem teszteltem ezeket, mostanában leszoktam erről, mivel mindig összekeverek két kávét, és ennek az összhatása számít.
-
ß3NC33
tag
Sziasztok!
Új kávégép vásárlásán gondolkozunk, mert már hányni tudnánk a kapszulásaktól..
Az automata kávégépek mellett tettük le a voksunk, és ma belefutottam EBBE, szerintetek ez még jó vétel lehet?
Ami nekünk fontos lenne, hogy jó kávét lehessen vele készíteni, és a manuális tejhabosító.
Előre is köszi a válaszokat! -
doe2
tag
Sziasztok!
Én most vettem egy úk krups darálós kávégépet (KRUPS EA81P070 ESSENTIAL)
Kibontás után a termék teljesen új ,sehol egy karc vagy esetleg zaccmaradék. Viszont a víztartályban és a tálcán találtam néhány vízcsepp foltot.
Meg a víztartály alatt lévő szelep vízes.Ez szerintetek miért lehet?
Talán a gyárban kipróbálják csak vízzel?
Azon gondolkozom ,hogy visszaküljem-e a gépet.Köszi!
-
csabulaxi
senior tag
salakoló lapátnyi latte
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
ToBeY
nagyúr
Hol tudnék venni ilyen csíkot amivel a víz keménységét lehet mérni?
Egyet adtak a géphez,de most majd cserélni kell az aquafiltert nem tudom mennyire állítsam a gépet? (közben cserélték vízcsöveket az utcában, és nálunk is a lakásban.) -
#85578752
törölt tag
válasz icsomos #2036 üzenetére
Plusz egy érv: a vízszűrő patronok élettartamuk vége felé már nem lágyítják annyira a vizet, elkezdhet vízkövesedni a gép. Az RO víz ezzel szemben konstans, ha szükséges, keserűsóval és szódabikarbónával be lehet állítani a keménységét, van egy rahedli barista víz recept itt, 5 literre számolva (akkoriban még desztvizet használtam):
[link] -
sepsi0
őstag
válasz icsomos #2036 üzenetére
Szia!
Nincs benne chip, nem érzékel semmit. Ha nem raksz bele és menüben is azt választod nincs szűrő, akkor hamarabb kér vízkőmentesítést.
Az RO vízszűrő karbantartása évente, ha betartod a csere periódust ami 6hó/kb 3k. De simán ki lehet tolni 9hó-ra. Azt mondanám RO 6k/év. 5 évente nagyobb a beruházás, mert venni kell RO membránt is, ami max 10k, persze most nem a LUX szűrőröl beszélek. Az RO közel vagy teljesen 0ás vizet csinál, a kancsók csak lágyítják a vizet.
Nekem RO van, már írtam itt melyik. Tökéletes nekem. Mióta megint használom nincs vízkő.
Vannak utángyártott szűrők is, pl Scanpart. De szokott lenni akciós is néha 6k/2db. Én többet gyári szűrőt nem használok. Kakának egy nagy pofon.
Ja és én nem használok visszasózó patront az ROban.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz icsomos #2036 üzenetére
Egy ideig próbáltam desztvízzel de az döglött víz. Amit nem innék meg, abból nem jó a kávé sem. Csapvízzel felhígítva kifejezetten ocsmány büdös poshadt vizet lehet kreálni.
Reverz ozmózis szűrővel már jobb a helyzet, de az kb. 50e befektetés és évente kb. 10-15e.
Brita kancsóval, tescos utángyártott (aqua optima) szűrővel most kb. 1500-ra jövök ki havonta, a kancsó 4000 körül volt.
Kb. ugyanannyira jön ki mindegyik megoldás, ahogy mester6 mondta a komoly kávés topikban: akinek majma van, kell hogy jusson banánra is. -
icsomos
újonc
Sziasztok!
Kávéföző vásárlás elött állunk. Philips SM5460/10 Saeco PicoBaristo gépet néztünk ki. Azt olvasom a használati utasításban, hogy a clean szürőt három havonta kell cserélni, ami darab áron kb. 7 ezer forint. "Cserélje ki az AquaClean szűrőt legalább 3 havonta, még akkor is, ha akészülék nem jelezte, hogy csere szükséges." Ez elég költséges karbantartás és miután csipp van benne, gondolom nem vehetek akármilyent. Ez valóban így van?
A másik kávéföző amit kinéztem a Jura D4. Ez nem tud csak kávét főzni. Ehhez is azt irják, hogy folyanatosan kell a vizkőoldó tabletta. Szerintetek melyiket éri megvenni? Mindkettő 200 ezer forint.
-
-
sniphoe
aktív tag
Ti melyiket vennétek és miért?
Philips EP2221/40 vagy Saeco RI9840/01 Lirika kávéfőző?
Köszi!If everything seems under control, you're just not going fast enough.
-
-
Gabesz87
veterán
Egy ostoba kérdés: amikor elöblítem a gép víztartályát, a szűrőt ki lehet venni addig, vagy akkor a gép úgy fogja érzékelni, hogy újat tettem be? Persze kikapcsolt gép mellett teszem mindezt.
-
-
tepenzed
őstag
válasz #85578752 #2025 üzenetére
Úgy néz ki megoldottam. A pannarello végében van egy kis műanyag kiálló rész. Azt egy tollal kinyomtam, jól átmostam és alatta sok kosz is volt. Nekünk már nem is állt ki a cső végéből, mikor visszaraktam most a tollal kinyomtam ameddig kényelmesen lehetett. Így szépen viszi a tejet 🙂
-
egykori
őstag
-
-
sepsi0
őstag
válasz capafog23 #2023 üzenetére
Szia!
Nekem 680 van. 3 évig tökéletesen működött, szerintem a szivattyú halt meg benne, működik csak a kavén nem bírja átpréselni a vizet.
Nagyon szerettük, finom kávét főzött. Valahol olvastam, hogy a 680 jobb, mert jobb benne a kazán.
Vettem hozzá De'Longhi örlőt azzal használtam.
Én 15k-ért vettem a Tescoban egy leárazáskor, annyit nagyon megért. 50-et is megérhet, de 70 körül a Philipsnél néha vehetsz kuponnal automata gépet is...[ Szerkesztve ]
-
capafog23
őstag
Off mert nem automata gép:
DeLonghi EC 685 Dedica ajánlott 45k-ért?
Már szemezgetek vele egy ideje most tartok ott hogy meg is venném.
50k alatt esetleg más? Full automatát meg használtat se szeretnék. -
tepenzed
őstag
Sziasztok!
tegnap még teljesen jó volt a tejhabosító, ma a videóban látható mutatványt adja elő. Kitakarítottam a gépet, sok sok forró vizet kifolyattam a tejhabosítón, de ugyanezt csinálja. A végét kis ecetbe is beáztattam. Mi lehet a baja? Gőz és forró víz jön rajta, de tejjel nem akar menni (többféle hideg tejjel megnéztem. Elvizkövesedett volna? Érdekes, mert tegnap tökéletes, a gépben pedig szűrő volt mindig is, külön vízkőtelenítésre még nem volt igénye. -
válasz egykori #2017 üzenetére
Bravos kave vedelmeben legyen szolva, egy ideje mar uldogelt a polcon, aposek se szeretik (kapjak minden evben az onkormanyzattol, vajon miert pont ezt). Kibontottuk, mert kivancsi voltam mennyi kulonbseget erzek egy random bolti omniaval szemben, en biztos hogy soha nem szeretnem a polcomon latni. A megbontott cucc azota is ott van bontva valahol, hacsak ki nem dobták. Karosban lett főzve, bar nem tudom ennek mennyit szamit. Nemreg ittam ezust omniat, illetve valami masik hasonlo kategorias kavet nyaralason, ami epp volt az apartmanban, karossal es filterrel, teljesen vallalhatoak voltak. Engem egyedul ez a Bravos rugott paros labbal mellkason eddig.
[ Szerkesztve ]
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
#85578752
törölt tag
válasz egykori #2017 üzenetére
Az Amaroy nálam vegyszer szagú volt. Mint amikor növényvédőszerrel permeteznek.
A Bravos jó kis égett, túlsült kenyérhéj ízekkel örvendeztet meg.Az a jó az automatában, hogy a nyomásfokozó miatt döglött kávéból is ihatót főz, de teljesen más műfaj mint a presszó. Más az ami beválik kotyogósba, más ami presszóba, más ami automatába. Ami bosszantó hogy ami presszónak bevált, café cremaként nem biztos hogy elég aromás.
De van ami fordítva működik, pl. a Tchibo Sicilian, karosban döglött a friss is, automatában tökéletes. -
egykori
őstag
Hát én nem "tök véletlen" vettem pár hete Bravos kávét. Egyrészt akciós volt, másrészt még ilyent nem ittam. Igaz, nem várok és nem is vártam eleve túl sokat, de csak nem lesz annyira rossz, hogy kidobjam. Mindenesetre biztató, a véleményed, bár maross fórumtárs pont az ellenkezőjét tapasztalta. Kb. 8-10 nap múlva bontom fel, kíváncsi leszek, hogy kivel egyezik majd meg a véleményem, tapasztalatom.
Mint ahogy mindig keverem a kávékat, most is ez lesz. A jelölt kávétárs szintén egy alsó (ár)kategóriás, Aldiban vásárolt Amaroy nevű, Baritalia espresso crema lesz. Az újaknál először egy-két kávét iszom tisztán, azután keverem, így mindig harmonikusabb ízt kapok. -
-
ToBeY
nagyúr
Tök véletlen vettem egy Bravos kávét mert éppen akciós volt és ki akartam próbálni,és bár nem vagyok egy kávé gourmet,de nekem az összes márkás agyonreklámozott kávé közül ez jött be a legjobban.
-
sepsi0
őstag
válasz Grande Ale #2001 üzenetére
Szia!
Én innen vettem.
Látom megelőztek...
Én személyesen vettem át a gyárban.[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
válasz egykori #2008 üzenetére
Vannak sínek, ahová keményebb lenne jó mint a gyári, vagy az Oxett a2 ami a leírásával ellentétben egészen lágy, folyós valami. Bár lehet hogy selejtet fogtam ki, mert ugyanolyan paraméterei vannak mint a Szilorett P-nek, pedig az egy jó kenőanyag, sűrűségét illetően.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Én ami a másik lapon van, azt választanám. Bár nem tudom melyiknek a legjobb a viszkozitása és csak emailben lehet rendelni, meg a szállítási költség is rohadt drága...
-
Toobee
veterán
válasz Grande Ale #2001 üzenetére
MOL FOOD GREASE 2-t keress. 360 gramm lesz annyi, mint egy 5 grammos Saeco.
-
Grande Ale
őstag
Honnan érdemes rendelni főzőegysêghez kenőanyagot? Elég drága ahol néztem...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ukrajnai háború
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Tökéletes töketlenség
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Futás, futópályák
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest