- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Szilikát #4299 üzenetére
Köszönöm a valaszod, próbálok utána nézni mi lehet a gond
-
Dr. Szilikát
őstag
Így külsőleg például árammérővel / fogyasztásmérővel lehetne detektálni a fűtést. 1450 W-ot ír a műszaki adatoknál, az nagyrészt a fűtőteljesítmény, egyebek ahhoz képest elenyésző. Noha ebből van gőzbojleres változat is, ha jól láttam, de ez most mellékes.
Saeco esetében egyik gomb a fűtést kapcsolja szervizmódban, de mindegy lényegében, mert normál módban eleve fűtéssel indít. Később kezd kikapcsolgatni, ahogy eléri a hőmérsékletet.
-
válasz
Dr. Szilikát #4297 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszod.
Saeco típusoknál tesztmódban a fűtés is kapcsolható, illetve hőfokot is jelezhet (típusfüggő).
Ezt nem tudom hogy lehet megnézni? Én annyit tettem a hátulján kikapcsoltam és bekapcsolás elött az előlapon nyomva tartottam a gőzölő mega dupla kávé gombot ezt olvastam. De így , ha megnyomok pár gombra reagál, viszont csak a darálóra és a vizet engedi az elején, továbbá még egy gombra a főzőegység csinál valamit. A tőbbire nem reagál, nem tudom hogy lehetne ellenörizni a hőfokot.?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #4296 üzenetére
Előbb kimaradt, gyakori megoldás ebben a kategóriában, áramtalanítás után bekapcsolva, a processzor reset lábát egyszerű késleltető áramkör lehúzza GND-re, azaz minden újraindítás reset is egyben.
Ettől független, hogy vannak tárolt beállítási adatok is (ma már jellemzően a processzoron belüli flash memóriában), azt nyilván csak a gyári beállítás opció teszi alapállásba.
-
Dr. Szilikát
őstag
Saeco típusoknál tesztmódban a fűtés is kapcsolható, illetve hőfokot is jelezhet (típusfüggő).
Ennek hiányában, ha nem érzel semmi meleget, legfeljebb a belsejében lehetne érzékelni a bojler fűtését, illetve szükség szerint mérni feszültséget stb.
Ilyen egyszerűbb mikrovezérlőknél nem jellemző a reset "gyógyító" hatása. Klasszikus példa még a videoszervizes korszakból, az ember hajlamos azt hinni bármire, hogy "processzorhiba", persze. Csak általában kiderül, hogy pont az igen ritkán lesz hibás.
-
Sziasztok ! Nem tudom jó helyre irok e? Lenne egy Delonghi magnifica S kávégép. Olyan gondom lenne vele, hogy bekapcsolaskor nem mossa át magát. Bekapcsol a főzőegység vagy valami helye áll,és utána kis ideig ég a hőmérőjel és átmossa magát, utána használatra kész. Most ha bekapcsolom a főzőegység helyre áll, és elkezd villogni a hőmérő és alul az a gomb ami jelzi ha tisztitani kell. Kb 5 percig villog, és megjelenik egy piros háromszög a jobb sarokban.Utána már csak kikapcsolni lehet. Van rajta teszt mód annyit megtaláltam a neten. A daraló jó, mossa magát, jó a szivattyú mindent kitakaritottam semmi hibát nem látok. Mintha valahogy resetelni kellene a gépet, talán a fűtéssel lehet baj hogy a hőmérő is villog? Azt nem tudom hol lehetne meg nézni.. Gondoltam hátha valaki tud nekem segíteni, elnézést ha nem ide illő, de hátha valaki találkozott hasonló hibával.Köszönöm
-
jambiyya
őstag
A sokadik próbálkozás után sem tudok világos pörkölésű arabica-ból olyan kávét csinálni (5000-es philips), ami ízlene. Sokaknak ízlik, de nekem nem, mert savanyú. Érzem benne az ízeket, van csoki, stb. de alapból nagyon savanyú.
Erősebb pörköléssel nincs gond, illetve a robusta tartalmúakkal sem, sőt!
Most már azt gondolom, hogy az a Mantaro Calma (igen, amit végül kiöntöttem) akár jó is lehet, csak nem ezzel a géppel.
Nálatok? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bpisti84 #4287 üzenetére
Saeco (Philips) konstrukciót ismerem közelebbről, ami technikailag / szerelésileg nekem talán jobban bejön, de úgy értve, hogy DeLonghi típusokat viszont csak videón láttam belülről:
-
Bpisti84
tag
válasz
Dr. Szilikát #4282 üzenetére
Köszi a választ!
Első automata gépem lenne és mint általában mindenki, én is hosszútávra tervezek vele.
Így lehet mégis egy olyat kellene néznem, amit néha azért át tudok tisztítani én is.
Az alábbi két típus közül melyik a jobb?
Delonghi ECAM 23.460
Philips EP2231/40 -
Voice24
őstag
válasz
#49155328 #4285 üzenetére
Köszi a tippet, amúgy próbáltad már az alzást?
Lehet, hogy kipróbálom, bár ennyiért van hazai pörkölés is (Pacificaffé és társai). Néha-néha megkóstolok egy-egy ilyet is, de automatánál nyilván nem jönnek ki annyira a kávék közötti különbségek, meg nem is vagyok egy nagy ínyenc a kávéknál. Persze itt is vannak finomak és kevésbé finomak (ízlések és pofonok), de én húztam magamnak egy képzeletbeli határt, 4 ezer forint felett csak ritkán veszek kávét. Ez az alzás is ugye szállítással együtt már 5 ezer. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bpisti84 #4279 üzenetére
Itt más a gép teteje, de ha hasonlóan leszerelhető, akkor azt látni, hogy az őrlő alsó fémrésze / kése nem kivehető, noha porszívóval valószínűleg kitakarítható igény szerint:
https://www.youtube.com/watch?v=3hqZKm4mH2k
Itt a másik videóban alaposabban szétszedik és az is látszik, hogy van benne egy műanyag csillagkerék, ami az őrleményt tereli kifelé, hajlamos idővel elkopni, netán fogát törni:
https://www.youtube.com/watch?v=ReKHkX_hPsI
Tehát itt az alkatrész beszerezhetőségének sem árt utánanézni, ezek szerint. A Saeco őrlőjében ilyen alkatrész nincs, illetve felülről levehető mindkét kés, több-kevesebb szerelés árán. Itt a régebbi verziók fémkéses, újabbak már kerámia őrlővel szereltek. Utóbbi lehet törékenyebb, de elvileg jobban kíméli a kávét, mivel a fémkés túlhevülése megégetheti az őrleményt, ami hátrányosan befolyásolhatja az aromát.
Tisztítás igénye érdekes kérdés, felmerülhet egyrészt olajos letapadások vagy kakaópor finomságú anyag lerakódása a résekben. Netán víz / vizesedés, fémkés korróziója (kerámiát utóbbi sem érinti).
Ha évekig nem szedik szét tisztításara, az sem kizáró éppen, hiszen sokan nem foglalkoznak vele, attól még megy a gép. Nekem megnyugtatóbb, ha időnként szétkapom, többé vagy kevésbé.
Amikor nagyon szétszedem, tudom ellenőrizni azt is, hogy az őrlemény nem jutott-e lejjebb olyan részekre, ahová való terjedését normális esetben egy filcgyűrű is elzárja. De láttam videón olyan elhanyagolt őrlőt, ahol mégis átjutott és károsodást is okozott.
Úgyhogy nehéz megmondani, nyilván nem várható el, hogy szétszerelje mindenki magának.
-
Voice24
őstag
Csak egy kis furcsaság a Lidl kávéinál: mostanában az 500 g-os kiszerelésben láttam és vettem a Bellarom Crema és Espresso kávéit, mégpedig - ha jól rémlik - 1249- vagy 1299-ft-os áron. Azaz, 1 kg a drágábbik esetben is 2600-ft. Erre most nézem a csütörtöktől kezdődő akciót, és a fent sorolt kávék 1 kg-os kiszerelései 3300-ft-os "akciós" áron lesznek kaphatók. Mi van?
-
Bpisti84
tag
Sziasztok!
Krups gépekről mit lehet tudni?
Mennyire ajánlott mondjuk egy Krups Evidence Plus ea8948?
Sokan arra panaszkodnak, hogy nem lehet kiszedni a darálórészt, ezért nem lehet rendesen kitisztítani.
Szükséges lehet ez egyébként? Nem lehet, hogy direkt ezért csinálták meg ilyenre? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Gabesz87 #4277 üzenetére
Levegőt kapott a vízpumpa, akkor szokott lenni rendellenes hangja. Elvileg nem tesz jót neki, mivel a víz biztosítja benne a gumigyűrűk kenését, illetve hűtését, de nyilván vannak elkerülhetetlen esetek és rövid időre nem olyan vészes.
Csak azért jeleztem, hogy lehetőleg sokáig nem célszerű úgy járatni.
-
Gabesz87
veterán
válasz
jambiyya #4276 üzenetére
Őrölt kávé módban üresen próbáltam természetesen, kávé pazarlás nélkül. Hát jó, akkor várok, ill. megpróbálom forró vízzel is. Pénteken vízkőtelenítettem egyébként, csak nem volt szűrőm, így az ma került bele, de gondolom a két folyamat elvégezhető más-más alkalommal. Hétvégén így szűrő nélkül használtuk.
OK, helyreáll hálistennek, mostmár minden OK.
-
Gabesz87
veterán
Egy kis segítséget kérnék. AquaClean szűrőt cserélnék a gépünkben (5000-es LatteGo), de valami most nem OK. A szűrőt felráztam, "kibugyborékoltattam" vízben, amikor már nem jött több buborék, betettem a gépbe, de nem jön víz, és furcsán is zúg, nem úgy, ahogy szokott, mint amikor vizet enged. Menüben aktiváltam is a szűrőt.
Bekapcsolás utáni öblítésnél sem jön víz, ill. főzésnél sem. Mit rontottam el, vagy mi a hiba? -
-
ToBeY
nagyúr
Annyira fel lett hypeolva ez a Montaro kávé,hogy most megláttam valahol 2k-ért és vettem egy zacskóval, majd kíváncsi leszek milyen.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #4268 üzenetére
Nyomtam szilikont kb mindenhova, a tartály fekete csatlakozójára kívül/belül és a gép fehér részére, kipróbáltam a víz kinyomását forró víz és kávé nélküli kávéval őrült üzemmódban, a víz jön rendesen és nem zavaros, de ami a legjobb, hogy lassan 12 órája csont száraz alul a tálca.
Érdemes akkor ezt a tömítést lecserélni vagy maradjak a szilikonozásnál?
Illetve utóbbinál milyen gyakran kellene rakni? -
tepenzed
őstag
válasz
Dr. Szilikát #4270 üzenetére
Köszi, nem hangzik jól, garis még a gép szerencsére.
Sajnos a lentieket csak édesanyám játszotta el mert én messze vagyok, de majd ha oda jutok rápillantok én is, hogy minden jól van-e bent, aztán hívom a szervízt és lehet vele futkározni Pestre -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tepenzed #4269 üzenetére
Ha nem fűt a bojler, mert szakadt a fűtőbetét vagy leoldott a hőbiztosíték, akkor nyilván hideg, csak ezt azért nem írtam, mert előzőleg forró vizet említettél.
Saeco bojleren lehet olyan hőkapcsoló (felső kép), ami lehűlve "magától" visszakapcsol, vagy amit vissza lehet / kell nyomni (szétszerelést igényel).
Lehet hőbiztosíték (alsó kép), ami egyszer kiolvad és utána cserélni kell. Vagy a fűtőkörben egyéb hiba is elképzelhető.
-
tepenzed
őstag
válasz
Dr. Szilikát #4266 üzenetére
Csak az a fura, hogy hideg vizet ad ki, holott ilyenkor is forró vizet szokott kinyomatni emlékeim szerint, ezek után nem is szokott levegős lenni. De most csak kifolyat egy kis hideg vizet, aztán villog tovább a start gomb.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha konkrétan ezt a típust nem is ismerem, de ott belül szokott lenni egy szimeringhez hasonló gumi, ami a vízzárást biztosítja.
Noha elvben az is elképzelhető lenne, hogy mondjuk itt jól zár, de utána, a gépen belül szivárog valahol, ez megint olyan dolog, hogy akkor le kell követni.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #4266 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
Víztartály kimeneténél egy gumitömítés gondoskodik erről, azt kell cserélni vagy minimum leápolni szilikonzsírral, alapos tisztítás után.
Pl. vízkőlerakódás is akadályozhatja a résmentes zárást, vagy idővel a gumi keményedése, tágulása, ilyesmi. Igyekszem is időnként vékonyan megkenni az Oxett A2 anyaggal, ami inkább olaj, mint zsír, a célnak nagyon jól megfelel.
#4264 tepenzed
Bár én is csak olvastam "szerelős fórumokon", az átfolyásmérő hibáját több esetben említették (Hall-elemes jeladó), de nyilván közelebbről kellene megvizsgálni, így semmi nem biztos.
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, philips ep2231/40 gép kikapcsolt állapotban szivárog.
Tegnap este 7 és ma reggel 8 között kikapcsolt állapotban a teli víztartály fele szivárgott az alsó tálcába, a piros jelző teljesen felemelkedett a mennyiségtől.
Ma reggel 9 és du fél 2 között a tartály negyede szivárgott ugyanúgy kikapcsolt állapotban.
Raktam poharakat a kávé kiömlő és a gőzölő alá, de azok üresek szóval nem onnan jön a víz.
A gép márciusban volt használva párszor, aztán dobozában pihent 5 hónapot, múlt héten beüzemelés előtt nagy karbantartás volt.
Mi lehet vajon a szivárgás oka? -
tepenzed
őstag
Sziasztok!
EP 2220
Ég a felkiáltójeles lámpa és villog a start gomb. Útmutató alapján meg egyébként is tipikus levegősődés szokott lenni ilyenkor. Indítom a start gombot, kinyom egy kis forró vizet, aztán gyanúsan hamar abba is hagyja. Tovább villog a start gomb. Kihúztam tálcát, vizet újratöltöttem, főzőegységet ki be raktam és továbbra is ugyanez. Ilyen még nem volt velem, mi lehet a probléma? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #4260 üzenetére
De az öblítővíz azon része a zacctartályba folyik, már ha az általam ismert Saeco rendszerű. Víz többi része a bemeneti pipacsövön keresztül visszafolyik a csepptálcába. Mivel visszatérő kérdés, most már lemértem a csepptálcába menő vizet, a tálca tömegének többszöri mérésével:
Öblítés: 26-27 gramm.
Főzés: 10-11 gramm.Főzéskor a zaccpogácsa elviszi a víz egy részét, illetve itt beállítástól függően mérhet valaki eltérő értékeket (szárazabb vagy nedvesebb pogácsa esetén).
Öblítés után a főzőteret kitöltő vizet a dugattyú fellöki és leöblíti vele a zaccpályát, majd a zacctartályban köt ki. A dugattyú alatti üregben maradó víz visszafolyik a csepptálcába. Viszont dugattyú lehet kétféle is:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3623-3623.html
Nekem a régebbi fajta fémszitás van, ami elvileg több vizet lök fel (nem bír olyan hirtelen visszafolyni, de ezt saját szememmel láttam is), mint az újabb nagylyukú esetében (amit mondjuk nem láttam).
-
DEGU83
tag
UPDATE!!!!!, végül a delonghi ügyfélszolgálat oldotta meg a problémát. Kaptam 20 adagra megfelelő vízkőoldó csomagot, az árát a delonghi állta és ők foglalkoznak a jövőben a szervizeléssel is. Hatalmas taps
a supportnak. Kedvesek voltak, elérhetőek és segítőkészek.+++ pontok a delonghinak.
-
pgemil
aktív tag
Tudtok segíteni?
Philips LatteGo 2230 szerintem sok vizet nyom a tálcába, így felesleges gyűjtőedényt tenni a kifolyó alá. (Előtte egy Delonghi esam 4000 magnifica volt, az semmit nem eresztett ide.) -
M3aN
senior tag
válasz
#49155328 #4249 üzenetére
Csak normális, pörkölőből származó (szerk: közvetlenül tőlük vásárolt) kávét iszok automatában is, legyen szó akár blendről akár single origin kávéről. Bolti vackot (
öreg és döglött szemetet, pfej)nem is teszek beleNem találkoztam még olyan véleménnyel, hogy bárkinek nem ízlene, sőt, inkább mindenki emlegeti hogy nálam milyen a kávé...
-
Greg Vinous
tag
Szuper tippeket adatok, köszönöm mindenkinek...
Fogok is tesztelni sokat, aztán majd beszámolok, hátha valakinek majd segít
Most egyelőre a Starbucks® Espresso Roast meglepően bejött nekünk.
Tejjel, cappuccino módban meglepően finom, de nekem kevés tejjel is ízlik.
Nagyon hasonlít ahhoz a capuccinohoz, amit Siena és környékén lehetett kapni, kedves kis helyi kávézókban. Nekünk az az etalon, pár hetet eltöltöttünk azon a környéken és ott szerettünk bele a jó kávéba -
htom127
aktív tag
válasz
Greg Vinous #4245 üzenetére
Esetleg [link] ilyesmi próbacsomag, ha nem is pont innen.
-
jambiyya
őstag
válasz
Greg Vinous #4245 üzenetére
Próbálj robusta tartalmút is. Egyrészt a crema hangsúlyosabb, másrészt az íze is bejöhet. Nálam egy 40% és egy 70% robusta volt a nyerő, mindkettő hazai pörkölőtől.
-
Dreamie
őstag
válasz
Greg Vinous #4243 üzenetére
[link] Szia!
Mi ezt isszuk már nagyon régóta, nagyon szeretjük. Nem olcsó, de nagyon finom kávé. -
Greg Vinous
tag
válasz
#49155328 #4244 üzenetére
Köszönöm a tippet, egyelőre még keresem az utat és a megfelelő kifejezéseket.
Erősebb pörkölésen jelenleg azt értem, hogy kipróbáltuk a Starbuck Espresso Roast kávét, ami sötét pörkölésű és úgy tűnik, hogy ez a vonal lesz nekünk a jó. Maga a Starbuck márka azért lett, mert volt belőle 250g-os a próbához.
Gazdag karamellás jegyek, nem savas. Ellenben crema-ja sincs, emiatt kérdeztem, hogy van ami ehhez hasonló irány, de crema is több képződik?Aztán ahogy olvasgatok és haladok a témában, egyre jobban fogom én is kommunikálni, hogy mit is szeretnék, de most még itt tartok
-
törölt tag
válasz
Greg Vinous #4243 üzenetére
Ha jársz a Metróban, vegyél Rioba Goldot. 80-20% A-R, automatába nekünk ez vált be.
1-2 hónapos gyártásúak mindig, árban is bb, 2600/kg.Erősebb pörkölésen mit értesz
https://www.kapucziner.hu/kaveporkoles-folyamata
Viszont ha már Kapucziner, akkor a Velencei Gondolások kávé is ajánlott nagyon.
-
Greg Vinous
tag
válasz
MegalodonS #4242 üzenetére
Igen, most már kezdem érteni az összefüggéseket és köszönöm az ajánlást.
Azért nehezebb megtalálni szemes kávénál a jó ízeket, mert ritka a 250g-os csomagolás, de még az 500g-os sem túl jellemző.
A Nespresso évek után, ez kissé fura nekem, hogyha veszek egy kávét és annak nem ízlik az aromája, akár annyira nem, hogy konkrétan nem szívesen iszom, akkor ott vagy majd nem 1 kg kávéval.De félreértés ne essék, nem vágyom vissza a kapszulás világba, nagyon élvezzük a szemes kávé vonalat a kis párommal, csak emiatt itt az elején nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki mit tud ajánlani erősebb pörkölésű, de jó kremás kávéhoz, aminek nincs savas jellege.
Ezt a két Lavazza-t amit linkeltél, pedig mindenképpen próbára fogjuk tenni
-
MegalodonS
őstag
válasz
Greg Vinous #4241 üzenetére
Igen,8/10 alatt ne vegyel Lavazza kavet(en legalabb is biztosan nem fogok venni mar)
En ugyan igy jartam, amiket lentebb linkeltem azokat viszont, erdemes lenne kiprobalnod
-
Greg Vinous
tag
Tudtok ajánlani olyan kávét, ami erős, sötét pörkölésű, nem savas, de mégis gazdag kremája van?
Philips automata gépbe tenném
Eddig amiket próbáltam:
- LAVAZZA ESPRESSO CLASSICO - gyenge pörkölésű, eléggé savas, kevés krema
- LAVAZZA QUALITÁ ORO - közepes pörkölésű, alig savas, kevés krema
- Starbucks® Espresso Roast - erős pörkölésű, egyáltalán nem savas, kevés krema -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #4239 üzenetére
igen, úgy értettem, csak félreírtam
-
Dr. Szilikát
őstag
Konkrétan a bekapcsolás pillanatában típusfüggő, lehet mágnesszelep kattanása is.
Amikor elindul a főzőegység tekerése, abban is hallatszik egy kis kattanás, de alaposabban megnézve kiderül, hogy direkt akasztanak rajta, mert így a mozgás közben megugró henger a benne lévő őrleményen ránt egyet, miáltal kicsit "helyrerázza", még a tömörítés előtt. Ez szépen látszik üzem közben is, mármint a nyitott gépen.
Őrlő zsírzása nonszensz, víz is kárt okozhat benne. Ha víz kerül bele, legjobb azonnal szétszedni darabokra, a fémkéses még korrodálhat is.
#4228 biker
Mármint a főzőegységet kerüli meg, bojler ezekben egy közös szokott lenni (van külön gőzbojleres típus is).
-
törölt tag
A dugattyú kattan ahogy távozik a főzőhengerből öblítéskor, az nem baj, azt jelzi hogy jó a tömítés. Amikor erősebb a nyomásfokozó, akkor kattan nagyot igazán, egész veszélyes hangja szokott lenni.
Igazán lehetne egy szelep ami főzés után kinyit, akkor nem kattanna, de lenne még egy hibalehetőség.
Az őrlőt sehogysenem kell zsírozni. -
törölt tag
-
biker
nagyúr
válasz
Voice24 #4230 üzenetére
majdnem. az mondjuk 10-es skálán 9-es meleg lesz
én beállítottam a standby-t 180 percre mert kb 1-1,5-2 óránként iszik valaki kávét, és minden nap 5x ki-be kapcsolt. De a standby alatt azt vettem észre, engedi lehűlni egy kicsit, és mikor nyomok egy káfét, van is egy kb 10-15mp késés, amíg újramelegíti magát, de nem eléggé lesz meleg, akkor kb 10-es skálán 6-7 a melegség, a második kávéé mindig 10/10 -
biker
nagyúr
én pl ezért örülök a 2200-asban az őrölt funkciónak, mert ha a gőz/melegvíz csapon engedem ki, az nem olyan jó, kikerüli a kazánt.
Azt szoktam hogy átállítom őröltre, és üresen nyomok egy startot, akkor a meleg víz átmegy a főzőegységen, és előmelegít mindent, így a kávé melegen nem a hideg rendszerrel találkozik. -
MonRo
tag
Sziasztok!
Segítsetek légyszi!
Két gép között vacillálok:
- Tchibo Esperto Latte vagy Café, ez javasoljátok az összefoglalóban. Arra panaszkodnak pár értékelésben, hogy hideg a kávé... Tényleg?
- Philips EP2220/10. Ez is szimpi. Több minden állítható. Vízszűrős.Melyik a jobb?
Vagy esetleg más? Ebben az árkategóriában. (100 ezer Ft.)
-
Greg Vinous
tag
válasz
MegalodonS #4222 üzenetére
Köszi a kávé tippeket, ki fogok próbálni más Lavazza-kat is.
Most elsőre ezzel teszteltük a gépet.
Kb 10 teszt lefőzés után kóstoltuk meg eszpressó és capuccino formában is.
Így első kóstolásra finom, selymes, de egyértelműen savas utóíze volt.
kb. 6-os-on van a darálója a 12 fokozatból és közepes aroma erősséggel főztük.Két kérdés merült fel bennem.
- darálón, vagy aroma erősségen hogyha állítok, az változtat a savas ízeken?
- vagy inkább ez a tipusú szemes bab ilyen savas ízű?Esetleg tudtok olyan kávét ajánlani, ami kevéssé savas hatású?
Abszolút kezdő vagyok a témában és fogok sokat utána olvasni, de ha valakinek van már ilyen tapasztalata, megköszönöm.
-
Greg Vinous
tag
válasz
Dr. Szilikát #4223 üzenetére
Nagyon jó kis tippek
, el is mentettem, ha majd aktuális lesz a szilikonozás, akkor előveszem.
Beállítottam magamnak naptári emlékeztetőt a karbantartásokra, szeretném hogy sokáig jó gép legyen, úgyhogy igyekszem majd gondozni megfelelően. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Greg Vinous #4217 üzenetére
Főként az őrlő problémája, néha én az automatánál is megtettem, hogy új bab kipróbálása előtt szétkaptam darabjaira és az utolsó szemcsét is eltüntettem belőle. Egyébként ugyanis elfekszenek benne olyan maradványok, aminek átcserélődése normál használattal nem olyan magától értetődő.
Többi rész nem olyan vészes, tisztítás, öblítés. A mechanika szilikonzsíros részei problémát nem okoznak, főzéssel nem érintkezik, illetve a főzés útjából kitisztul, egészségre ártalmatlan, semleges anyag.
Aki zuhanyozni szokta a főzőegységet, azt hideg vízzel ajánlatos, úgy jobban megmarad a zsírzás.
Amúgy nagyon jó kopásálló műanyagból gyártják, ami jól siklik önmagán, még kenés nélkül is. Noha ezt nem ajánlom, de tapasztalat.
Ami még szerintem javasolható a tömítések élettartamának növelésére, a főzőegység hüvelyének síkosítása, illetve a felülről behatoló nagy dugó nagy tömítését néha levenni és átkenni.
Nem akartam kertelni a megfogalmazással, inkább lényegre törtem.
-
MegalodonS
őstag
válasz
Greg Vinous #4212 üzenetére
En is Lavazza kavet hasznalok
Elsore a Lavazza Qualia Rossa kavet vettem, az erossege 5/10, nekem nem jött be
Masodikra a Lavazza Super Crema kavet vettem 8/10 es nagyon bejon
Vettem egy Lavazza Crema e Aroma 8/10, csomagot is, de az elobbi meg nem fogyott el, meg nem probaltam. Tudom ezek nem friss porkolesu kavek, de fenyevekkel jobb a kapszulastol!! En reggel 2x Ristrettot iszok, utana egy espressot mert annyira jok -
jambiyya
őstag
válasz
Hááát, ha szigorúan nézem, akkor nem is kávé, vagy valami divatmajomszarság inkább. Nem mondom, hogy nem lehet finom italt csinálni valahogy belőle, de ezt meghagynám a saját franchise partnereknek.
-
törölt tag
Leírnám hogy milyen tehetséges üzletember aki a selejt zöldből aromásítva pörkölt döglött kávéból még kapszulát is tud tölteni, de még a végén félreértené és beperelne becsületsértésért.
-
salapp
addikt
válasz
Riporternek is csapnivaló volt (magyarok, akik húsz dollárral kimentek egy szigetre és milliomosok lettek, "önerőből" és a többi kamu szar), ez a kávé mizéria is csak egy megárpaattilázott lufi. Ajándékba kaptam múlt évben egy tasakkal, valami "dohányos" Frei kávét. Nem mertem elmondani, mennyire fosch volt.
-
törölt tag
válasz
A virágok alá! Trágyának.
-
Greg Vinous
tag
De akkor mégis milyen gépekbe való egy Frei kave?
Azt értem hogy egyszer-egyszer nem gond, ha főzök belőle, de üzemszerűen mivel lehet főzni?
Karossal? -
jambiyya
őstag
válasz
Azért ha hébehóba egy 250g-os freit beleraksz, attól nem fog tönkremenni.
-
törölt tag
válasz
Szerintem elég egy szimpla átöblítés. A gyári állapot jó, majd ha elkoszolódik, akkor érdemes kicsit visszafogni, mert öt tubus se lenne elég hogy úgy tele legyen zsírozva mint a gyárban.
-
Greg Vinous
tag
Köszönöm a tippeket.
Alaposan vissza fogom olvasni ezt a fórumot is, hogy találjak tippeket, ki miféléket használ automata gépekbe.
Azért különösen hálás vagyok, hogy megemlítetted az ízesített Frei kávék automata gépbe nem annyira egészségesek, legalábbis a gépnek nem tesznek jót, mert pont azokon gondolkoztam, hogy veszek elsőre tesztnek.
Végül most 2 csomag, 250g-os Lavazza-t vettem.Azt biztosan tudom, hogy türelem kell az első pár naphoz, mire egyáltalán a gép és bejáratódik és mi is megtaláljuk a jó beállításokat.
Az pedig hetek játéka lesz, hogy különféle babokat próbálgassunk, bár ez számomra az izgalmas része, sok félét kiszemeltem már, amiket szeretnék tesztelni.Itt az első beüzemelés előtt alaposan elolvastam a kézikönyvet és lenne pár kérdésem.
- Első használat előtt a Philips egy alapos átöblítési rutint ír elő. Ez elegendő, vagy ti egyéb lépéseket is javasolnátok?
- Kivettem a főegységet és láttam, hogy alaposan be van kenve több helyen is szilikonzsírral. Gyárilag ahogy szétkenték, ez jó így, vagy szükséges kicsit letörölni, átmosni, lemosni ebből a gyári zsírból?Gép: Philips EP2235/40
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
válasz
Greg Vinous #4206 üzenetére
én javaslom sok-sok különféle kávé bab kipróbálását... Biztos megtalálod azt ami egy automatából hozza azt a minőséget amit a Nespresso tud (de tuti nem elsőre
)...
én a kevésbé savas és pörkölt kávékat szeretme a lidlben a Bellarom Arabica Crema jött be (ha pörköltebbet szereted akkor van belőle esspresso). Árban nagyon jó kb 3e Ft / KG az ára (félkilós kiszerelésben kapható).
Próbáltam pár drágább kávét is ennél de nem volt annyival jobb (vagy jobb-se) mint a fent említett... Esetleg ha van valakinek jó kávéra tippje szívesen kipróbálom...
Amit nagyon szerettünk párommal az a CafeFrei vanilliás kávé... de azt meg az automata gépek nem szeretik (ugye vanília trutyiba van áztatva a kávé ezért ragadós...)
-
törölt tag
Még arra gondoltam egy előtte-utána főzés is fontos lehet, persze úgy, hogy mondjuk előtte két bemelegítő főzés legyen, hogy friss legyen az őrlemény mindkét verzióval.
Az újabb sorozatnál már azért nincs gond a cremával, a Minutoknál kell ilyen trükközés.
Az őrlő lutri, van akinél biztosan kapásból jó a kalibrálás. -
törölt tag
válasz
Greg Vinous #4206 üzenetére
Jelentősen olcsóbb lesz, ami azt jelenti, hogy a 20e ft/kg-os kapszulás árhoz képest a már elég jónak mondható 8e/kg-os friss pörkölésből akár kétszer annyi kávét is felhasználhatsz, még akkor is olcsóbban jön ki egy sokkal jobb minőség.
-
Greg Vinous
tag
Sziasztok!
Sokat olvasgattam ezt a fórumot, ezúton is hálás vagyok a sok hasznos információért.
Nespresso kapszulás gépről szeretnénk váltani, automata eszpresszó vonalra.
Régóta vágytam rá, hogy kipróbálhassam a szemes kávé világot.
Alapvetően én nagyon szerettem a Nespresso ízeit, Ristretto és a Napoli volt a kedvencem.
De egyre többet olvasni az alumínium kapszulák környezeti terhéről, illetve hogy a kapszulákban azért nem csak kávé, hanem adalék is van, amitől olyan szép krema lesz a kávé tetején.
Az aroma élmény pedig nyilván elmarad egy komoly eszpresszó, karos gép ízétől.Párommal úgy döntöttünk, hogy beruházunk egy Philips EP2235/40 gépre.
Ez lesz az első automata gépünk, remélem hogy hozza majd az elvárt ízélményt.
Hogyha nem is egy olasz kávézóban főzött aromát, de legalább a Nespresso gépet ütni fogja.Indulok is a gépért, majd jövök a beszámolóval.
-
törölt tag
válasz
MegalodonS #4197 üzenetére
De, minden modding garanciavesztéssel jár.
-
Palesztin994
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #4179 üzenetére
Értem, köszi! Az a furcsa, hogy fél éve van még, és csak most kezdte.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
MegalodonS #4201 üzenetére
Most az Aldi laktózmentes tejét (1,5%) mert nekem eddig ebből volt a legjobb tejhab
Akkor még nem kávéztem és egy bácsi árulta ilyen "fém konténerből' a piacon.
Persze felforraltam mert elvileg ez olyan tej volt,ami a tehénből van egyenesen
(termelő)
De lehet, hogy a bácsi hőkezelte előtte, de erre inkább nem alapoztam...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest