- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
gaborino986 #7493 üzenetére
Az utolsó pillanatban berezonál az egész gép és el kezd folyni a csepegtető tálca alatt a víz.
Nem tudom, milyen rezonancia ez, a dugattyúszártömítés eresztésekor ilyet nem hallottam.
Amit én tapasztaltam, a hidraulikus munkahenger tömítésénél, amelyek idővel kikeményedésre hajlamosak. Elindul a dugattyú lefelé, majd a végállásnál a vízpumpának le kell fulladni, a processzor érzékeli, hogy megállt a vízáramlás, ekkor lekapcsolja a vízpumpát.
Ha viszont ereszt a munkahenger tömítése, nem áll meg a vízfolyás (vagy nem rögtön a végállás pillanatában), csak megváltozik a hang, de a vízpumpa tovább erőlködik, mert a processzor nem érzékeli az ütközést.
Ha esetleg ezt hallottad rezonanciaként, ez is lehet gond, csak ez meg azért ellentmondásos, mert ez nem csak egy öblítési fázisban jelentkezik, hanem bármikor. Olyan volt, hogy egyik főzésnél hallottam "tétovázni, másiknál nem, mert néha fogott a gumigyűrű, néha nem. Az innen származó víz is a gép aljánál folyik ki.
-
BullZeye
veterán
Köszi, ez valóban olcsóbb és DM több van mint philips márkabolt
Szilikonzsírból akkor maradjak a gyárinál? Őszintén még nem használtam és nem is néztem hova kell kennem ezeket.
-
gaborino986
tag
válasz
Dr. Szilikát #7494 üzenetére
Rendben, köszönöm, kicsit tartok a további szétszedéstőo, de lehet belevágok ha lesz egy két nyugodt órám🙂
Ugyanitt érdeklődnék, hogy van egy 25%os Philips kuponom, és szerintetek jó vétel lehet így az alábbi 2 közül az egyik?
Philips series 1200 EP1223/00
https://www.philips.hu/c-p/EP1223_00/series-1200-automata-eszpresszogepekVagy LatteGo változat
Philips series 3200 EP3241/50
https://www.philips.hu/c-p/EP3241_50/series-3200-automata-eszpresszogepekVagy hasonló tudással vannak olcsóbb és jobb gépek?
Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
gaborino986 #7493 üzenetére
Ezek csak bemutató képek igazság szerint, sokat nem árul el. Amit tudni lehet, hogy alsó szivárgás esetén mindenképpen ellenőrizni kell a dugattyúszár-tömítést, ami típushibája ezeknek:
https://www.youtube.com/watch?v=6TFTR5nrpGo
Itt a 24. perc után emeli ki csipesszel az ember.
-
gaborino986
tag
Sziasztok!
Újra itt, korábban írtam, hogy a Krups quatro force automata kávéfőzőm a tisztítási programba ragadt, mert lecsapja az áramot a második öblítési fázisban. Az utolsó pillanatban berezonál az egész gép és el kezd folyni a csepegtető tálca alatt a víz.
Most jutottam el oda, hogy szétszedtem a gépet, küldenêk pár képet szakértésre, mert fogalmam sincs mit keressek:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]Köszi a segítséget!
-
BullZeye
veterán
válasz
Dr. Szilikát #7490 üzenetére
Köszi, akkor kávénként tejhabbal kb lehet 60ml-el számolni kávénként, napi 2x2 kávéval 240ml.
60 liternél ez 250 nap körül jön ki, akkor rendelek 2-t.Amúgy ezeknek lejár a minősége, rendelhetek rögtön 3 évre elegendőt?
-
BullZeye
veterán
Rendelnék Philips lattego 5000 kávégép karbantartáshoz eszközöket, akinek van ilyen, mire lehet számítani, mennyi fogy pl a vízkőtelenítő folyadékból?
Azt olvasom, hogy majd egyszer kiírja a gép, hogy kell csinálni és akkor bele kell önteni a teljes 2,5 decit és intézi magától, de ez 4es keménységű szűrt víz esetén évente várhatóan mennyi kell? 2-3-4?Szilikonzsírból kb mennyi fogy?
Tisztító tablettából írja korrekten, hogy havonta 1 kell, így 2x6-os csomag elég 1 évre.
Köszi
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #7484 üzenetére
Valószínűleg a Saeco rendszeréhez hasonlóan, a processzor figyeli a motoráramot, ahhoz korrigálja az őrlési időt (Saeco esetében az őrlő fordulatát számolja), így igyekszik stabilizálni a pogácsa vastagságát.
Vagy az is lehet, a hajtóműnél van egy Hall-szenzoros érzékelő, ami a hajtótengely forgását figyeli és abból kalkulál, de ezt csak videón láttam, ezért nem ismerem annyira.
Igazság szerint a régebbi Krups széria nagyon jól működik fix őrlési időzítésekkel is, amit esetleg szervizmenüben lehet korrigálni, ha mégis akarná valaki. Újabb Krupsnál pedig van egy mikrokapcsoló, ami a dugattyú süllyedését figyeli, az alapján korrigál őrlési időt, automatikusan.
A motoráram figyelése néha félreviszi az ügyet, ha szorul a mechanika, a processzor "azt hiszi", hogy túl sokat őrölt és a következőnél már visszavesz.
Nyilván ezt azért találták ki, mert a fix időzítés vagy fordulatszámlálás elvileg nem garantál azonos pogácsavastagságot, azt befolyásolhatja az őrlés finomsága, minőség, ilyesmi.
Egyébként a kompresszor gázsűrítő, ez vibrációs vízpumpa:
-
Skizz
addikt
válasz
kchris78 #7484 üzenetére
Én OKS hőálló élelmiszeripari szilikonzsírt használok, jutyubon vannak how-to videók.
Nem tudok konkrét számadatokkal szolgálni. A gép érzékeli, hogy mekkora meló a főzőegységet mozgatni. Ha a 2db O-gyűrű szárad, keményedik, akkor betapad a főzőegység falába, a gép meg küzd. Ha havonta zsírzod, akkor nincs ebből para.
Igen, az ilyen sötétebb olaszos blendek általában robusztásak is. Minimum hővel mennék neki és jó lesz.
-
kchris78
veterán
A kávé elvileg nem tré, nem emlékszem a nevére de livornóból hoztuk valami helyi cucc
. Jobban pörkölt fajta, a recepten utána kell állitani. (szerencsére már nincs sok belőle és jöhet valami könnyebb fajta)
A nehezen mozog az objektiven mit jelent? Mérleggel szembe állitottam és azzal nyomtam be a főzőegységet, 1500gr-nál indult el és kb 2000gr-ig ment fel a végére az elvileg 15-20N erőt jelent, ez soknak számit?
-
Skizz
addikt
válasz
kchris78 #7481 üzenetére
Én fázisceruzával, vagy hegyes végű pengével szoktam kivenni a kupakot, mert azt be lehet ékelni a főzőegység közepén lévő bumbi meg a szelepsapka közé és akkor a szelepsapka kipattan könnyedén.
Jócskán meg lehet/kell hosszabbítani igen.
Teljesen jó amit tapasztalsz. Ha keserű, akkor túl sok a hő és/vagy a vízmennyiség (vagy tré a kávé és nem lehet többet kihozni belőle).
Ajánlom a főzőegység zsírzást (rendszeresen), mert minél nehezebben mozog, annál kevesebb kávét őröl a könnyebb tömörítésért, de ugyanannyi víz megy át rajta, így egyre inkább túlkivonatoltá válhat ugyanaz a recept. -
kchris78
veterán
na megcsináltam! picit macerás hogy be van ragadva (gondolom a vákum-hatás) oda a szelepkupak. Jól meghosszabbitottam a rugót. A hatás amit érzékelek hogy ami kijön főzet éjfekete teljes mértékben, nem megy át barnába a teteje... és testesebb is, jó keserű (ez mondjuk a kávé "bűne"), pedig most még extra-mild-ot csináltam... Ha elvonatkozatok mindentől és csak több anyagot von ki a babokból már nyereséges a dolog mert kevesebb bab fog fogyni
.
-
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7475 üzenetére
de gondoltam egy nyugalmi allapotu megnyujtott méretre mert nekem mint szerszámkeszitőnek a "tavolodjon egy kicsit" nem egeszen tampont.
Ha mondjuk %-ban lenne adat azt már tudnám hova tenni.
Az eredeti méret meg, azt olvastam, hogy vissza megy a nyújtás egy idő után. -
törölt tag
Apropó, létezik még OPV mod is! Ami automatánál azt jelenti, hogy csak hosszú kávé módban lenne érdemes főzni vele presszót, mert a víz negyede egyből a tálcába szivárogna ha elérné a 9 bar üzemi nyomást, és mérni az outputot, akkor leállítani ha megvan a főzet. Viszont ehhez nem tudná a lépést tartani a termoblokk, szerintem a nagyobb vízáramlás miatt kihűlne közben. Szóval ez lehet hogy nem kell, elvégre itt a nyomásfokozó határozza meg a nyomást, nem a felesleget eldobó OPV.
-
törölt tag
válasz
ricogsm #7470 üzenetére
Fáradó pumpánál már kevés a nyomás a golyó-rugó-sbs kombóval, belassul, csöpögve folyik le de nem kidolgozott az eredmény. Kopik a golyó a pumpában, ez az oka a dolognak. Aki nem tuningol, talán észre sem veszi.
Az élettartamon talán nem változtat, de érdemes megerősíteni a nyomás alatt lévő csövek csatlakozását, én dróttal rögzítettem a gyári bilincs helyett, de talán létezik oldható csavaros kötésű bilincs is, a szövettel erősített szilikon csövek pedig könnyen pótolhatóak. Az OPV úgyis nyit kb. 12 barnál.
-
Üdv! Esam 3000b-t tart itt valaki?
Ismeri valaki a jelenséget, hogy a főzőműben lévő szilikon megdagad és szorul, nem tudja kihúzni és mellé darálja a kv-t? Mi ennek a megoldása? Bármilyet veszek pár nap és szorul ha nem kenem meg néhány naponta. Mi okozza ezt? Vettem én már minden fajta Szilikont, mind ilyen szr.
Új a főzőmű is, a hozzá adott gumi elég sokáig jó volt, pár hétig. -
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7468 üzenetére
Ertem egyelőre golyó csere es esetleg rugó szét húzás az első lépés. NA de mennyire huzzam szét a regi 7 éves rugót vagy az új fél éves rugót. A videoban amit linkeltel eppen ez a rugo mérés megy nyujtast mar nem fogta be a mobil kepe. Nem latni a mérő szallagbol semmit.
Érteni meg sajna nem ertem ha mond is valamit.
-
Beni2360
félisten
válasz
#64905664 #7467 üzenetére
Ez most, hogy jön ide hogy egy kereskedő nem tart 90-s konyok csövet a boltjaban.
Ez a kavegepbolt.hu egy szakiranyu automata és egyebb kavegepek szervize ahhol arulnak alkatrészeket, kavekat es felújított kavefozoket garanciaval. Evente több 100 gepet javit, szervizel stb, az illető akivel beszeltem eppen egy gép szerelesén dolgozott a muhelyben. -
ricogsm
őstag
válasz
#85578752 #7468 üzenetére
Hogy veszed észre, hogy elfárad a pumpa?
nem vettem meg meg a SBS szelepet.Ez a móddolas befolyásolja e a gép élettartalmát?
más:
Állítottam az őrlemény erősségén normál őrlemény 9:25mp daralasi idő az erős 10:06 mp daralasi idő. A zacc szemmel láthatóan ugyanakkora.Perste pár mp eltérés lehet ahogy a daralasi hang jött úgy indítottam az órát. Philips 4343/70
-
törölt tag
válasz
#64905664 #7467 üzenetére
Nem csak az a baj, hogy akkor megveszik tőle az olajradiátort, vagy azt a kályha szettet ami két évet bír, hanem hogy egyre több hulladékot adnak el és gyártanak, pedig sokat még fel lehetne újítani vagy magasabb szintre hozni pár módosítással. Arról nem is beszélve, hogy pocsék kávét inni évekig, utólag eléggé kiábrándító. Majdnem annyira kibrándító, mint túlárazott gépből kicsikarni ugyanazt mint amit egy automata is tud, ha hozzásegítik pár extrával.
-
törölt tag
válasz
Beni2360 #7466 üzenetére
Az SBS egy tizes körül van, de amikor kezd fáradni az EX5-ös pumpa, már gyenge lesz hozzá, ilyenkor érdemes EX4-re cserélni.
Nálam most visszaállt a rend, őrlő a gyári kalbrált középállás mínusz kettőn, SBS, gyári rugó, üveggolyó és EX4 pumpa, plusz egy kapcsolható 330 ohmos ellenállás a hőérzékelőn. Max hőfokon tud még emelni, mert úgy érzékeli, mintha még alacsonyabb lenne a hőmérséklet. Gőzölésnél lekapcsolom, így egyből el is kezd gőzölni. Közepes pörkölésekhez jó a max hőfok, nincs fanyar utóíz 30 ml-nél. -
törölt tag
válasz
Beni2360 #7466 üzenetére
Sziasztok, a szomszédasszonyomnak is azt mondta a helyi vasboltos, hogy Jancsi kályhájához nincs könyökcső (füstcső) de ne is keressen sehol, már nem gyártják. A neten szétnéztem és tőlünk kb 50 km-re Törökszentmiklóson van a kályhacső gyár, minden méretben minden fajta (fekete valamint zománcozott stb) azaz könyök és különböző egyenes stb idomokat gyártanak. Pár nap múlva itt volt a megfelelő.
Hogy az ilyen vasboltos és társai hány embert csaphattak már be?!
-
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7424 üzenetére
Na ma mentem el vásárolni es a szerelő az Üllői úti boltban azt mondta, hogy az a sbs rosszabb mint az eredeti rugóval. Mondtam a rugó és a golyó marad. Olyat meg nem ajánl, meg nem is hallott ilyet. Aztan kisult, hogy nincs is keszleten. Igy csak 2-2 rugó meg üveg golyót vettem es tomiteseket.
-
kchris78
veterán
-
Skizz
addikt
válasz
kchris78 #7463 üzenetére
Hát de ez mire jó?
Itt annyi a különbség a kavegepbolt.hu-s rugóhoz képest, hogy adnak hozzá szelepet és sapkát is. De azok max. akkor kellenek, ha az eredeti elveszett, a rugó véleményem szerint ugyanaz, mint a gyári. Ezzel különbséget nem fogsz elérni, csak tartaléknak alkalmas.
-
vond
MODERÁTOR
Köszi az infót!
Kávéolaj eltávolító tablettát csak másik boltban találtam. Olyat venni fogok egy hónapon belül. Vízkőmentesítésre alkalmas bármelyik erre szolgáló szer (van itthon kétféle is), vagy valami extra kell bele?
Ha már elköltöttem 100+ ezret új kávéfőzőre, akkor nem fogom sajnálni a pénzt az időszakos karbantartásra sem.
-
kchris78
veterán
normál álláson nekem is ez feltűnő egy régebbi Saeco céges automatával szemben hogy a főzet alja igazán szép feketébe boruló barna, a teteje már átlátszóba megy.. ami nem normális szerintem.
Viszont: kisérletezés helyett nem egyszerűbb az alternativ rugót megvenni? Egy másik weboldalon találtam delonghi készletet amiben szelep volt meg rugó is... 3200 volt a teljes készlet. Annak még az is az előnye lehet hogy a rugó tartása stabil lehet nem esik vissza a normál hosszra.
-
Skizz
addikt
válasz
#85578752 #7454 üzenetére
Szemre/állagra is nagy a változás, hiába alacsonyabb a dózis. Sokkal sűrűbb, testesebb a kávé és lefolyás alatt végig megmarad a színe, míg gyári rugóval átzubogott és a főzet felénél már teljesen vizes volt, ahogy a végeredmény is.
Tehát az biztos, hogy jó úton haladok. Az viszont meglepő, hogy ilyen pici változtatással mennyivel jobb kávét lehet produkálni, mégsem törődik ezzel a gyártó (ahogy látom, nem csak a Delonghi). Értem én, hogy ahány kávé, annyi beállítás, meg ahány ház, annyi szokás, de azért a sztenderdet akkor is egészen máshol kellene belőni. -
törölt tag
Különben hogy adnák el a drágább modelleket? Ja hát kijelzővel...
Nekem érdekes a tapasztalatod, köszi hogy megosztottad.
Lehet hogy érdemes lenne TDS-t mérni hogy kiderüljön mikor mennyi a szárazanyag arány. Persze azt nem tudom hogy ez mennyire korrelál a kávé szubjektív ízével. -
Skizz
addikt
válasz
#85578752 #7452 üzenetére
Érdekes összefüggések.
Én pl. meg voltam győződve a rugónyújtáskor, hogy na akkor ugyanúgy max. kávédózis, kb. 1:4-1:5 arány és megtettem amit lehet.
Aztán eddigi leghosszabb rugóálláson durván alulkivonatolt lett az eredeti recept szerint az espresso. 3/5 erősségig kellett visszavegyem a dózist, hogy eltűnjenek az ízhibák (amiket btw magasabb vízhőfokkal lehetne korrigálni, de befejeztem a hisztériát ezzel kapcsolatban). Így viszont nagyon finomat csapolok és először nem értettem. Aztán leesett, hogy a lassabb átfolyás magasabb kivonatolást ad ugyan, viszont az átfolyás lehet, hogy nem lett annyival lassabb, mint amennyivel nagyobb felületet áztat a főzővíz a pogácsán a nagyobb ellenállás miatt.
Nem tudom a pontos mennyiségeket most (le kéne mérni), de még a főzőegység zsírzás előtt mértem és akkor az 5/5 espresso 11 grammal indult és olyan 45g folyt ki. Zsírzás óta többet őröl, de 3/5 erősségen nyilván 11g alatt marad, ugyanúgy 45-50 folyik ki, mégis sokkal magasabb a kivonatolás aránya.
Ez mind csak számomra érdekes, amin viszont nagyot nevettem ezt felfedezve, hogy nesze neked szuperautomata kávégép, ahol semmivel se kell törődni, csak bab be, kávé ki...
-
törölt tag
Pár napja a gyári főzőegységet használom nyújtott rugóval, Mövenpick kávéval, van egy keserű utóíz közép mínusz három ricni darálóállással de nem vállalhatatlan. Viszont kevésbé presszós. Hasonlít a Senseora. Nem rossz végülis, de nem érzem hogy kevesebb koffein lenne benne a gyorsabb átfolyás miatt. Néha érdemes visszaállni az eredeti állapotra, aztán lépésenként lehet tuningolni.
-
dethroner
veterán
válasz
dethroner #6607 üzenetére
A garancia idő alatt végzett fizetős javítás után pár hete újra nem szívott vizet a gép. Most már nem foglalkoztam a pécsi szervizzel, a Szerviz kft-nek küldtem vissza javításra. Az ügyfélszolgálatos akivel telefonon beszéltem, nagyon rosszallóan vélekedett a pécsiekre, amiért gari idő alatt pénzt kértek a vízkőmentesítésért.
Ők ezúttal ezeket a munkákat végezték el: pumpa csere, daráló őrölt kávé kifolyócső csere, szelepkifolyó csere, vízkőoldós vízrendszer átöblítés, tömítés csere, kp egység zsírzás. Természetesen ingyen volt. Nem ajánlom senkinek a pécsi kávégépszervizt.
Most jól működik, még minimális öblítés is van kifelé ki és bekapcsoláskor is. -
vond
MODERÁTOR
Sziasztok!
10+ éves Szarvasiról jönnék, egyrészt mert végleg megadta magát, másrészt a mostaniak már full gagyik, hardmadrészt mert egyszerűsíteni, gyorsítani szeretnénk a kávéfőzést.
Eredetileg egy újabb Szarvasit akartam venni, de tényleg mindenhol azt olvasni, hogy nagyon leadtak a minőségből. Úgyhogy gondoltam akkor már inkább valami picit komolyabb, de egyben egyszerűbb gépet nézek. Sokat nem szeretnék költeni rá, és nem is akarok/tudok minden főzés alkalmával 20 percet a gép előtt méricskélni, darálni, stb. Nem vagyok nagy gourmet, őrölt Karavánt iszok 15 éve.
A lényeg az lenne, hogy reggel egyszerűen, gyorsan lehessen nyomni egy, vagy inkább kettő napindító kávét. Aztán délelőtt/délután mégegyet, vagy esetleg valami extrábbat (capuccino, latte, stb.).
Bár van egy kapszulás Krups gépünk is, azzal szoktunk napi 1-2 ilyen nem espresso jellegű kávét csinálni.
Néztem az összefoglalót is. Most épp van egy 20%-os Philips kuponom. Így ez az 1200-as széria 104 ezer lenne, a 2200-as meg 120 a Philips webshopban. Érdemes a drágábbat venni, egyáltalán miben tud többet? Vagy ide bőven elég lesz az olcsóbb is? Esetleg van most valami ezeknél is jobb vétel? Netán elterelnétek teljesen más irányba?
Ne kíméljetek! Köszi!
-
Babetta-X
senior tag
A tschibo esperto gépekről mi a véleményetek általánosságban? Most akciós, és első ránézésre tök jól néz ki, és a mérete is barátságos.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #7444 üzenetére
Mivel az ioncserélő gyanta használódik, nem lehet végig azonos szintet biztosítani, kezdetben még lágyabb vizet ad.
A felső ábra csak marketing gondolom, a granulátum egységes keveréket alkothat, mint a Brita betétnél is. Elvileg lehetne finom hálóval elválasztani, de feltételezem, hogy nem erről van szó.
Az ábra nem részletezi, hogy ioncserélő van külön a nehézfémekre és külön a Ca / Mg ionokra. Utóbbi lehet változó mennyiségű a betétben, ettől függ a vízlágyítás mértéke.
Létezik állítható bypass megoldás is, valamelyik kávégép szűrőjénél.
Az áramlásszabályzó szelep a Laica fejlesztése, ami egyenletessé teszi az áramlást.
-
erzol
őstag
Nekem a csap alatt van egy wellnet víztisztító. Ezzel feltöltök egy BWT Vida magnézium - os kancsót, majd beleöntöm a saeco minutoba, amiben egy oscar vízlágyító párna van.
Ez így már lehet, hogy sok?
Vízkő semmi, a kávé finom... -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #7440 üzenetére
Lehet hogy olyan mint a bypass vízlágyítóknál, csak ez fix? Ezért gyorsabb az átfolyás is?
Bár azért az fura hogy új patronnál eléggé sós a víz íze, talán nátriumot és magnéziumot enged vissza, de hogy azt hogyan oldják meg, hogy ne szűrje ki ezeket? Lehet hogy bele van kalkulálva, hogy kiszűri egy részét. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kchris78 #7442 üzenetére
Az inkább csak egy indikátora a problémának, ilyenkor már cserélendő az egész betét, mert nem tudható, hogy az aktív szénben mi rejtőzik.
De amennyiben ez csak előfokozat egy RO-membrános készülékben, 1 évig nem kell foglalkozni vele, mert a membránon a baktériumok nem jutnak át, eltereli azokat a lefolyó felé.
-
kchris78
veterán
válasz
Dr. Szilikát #7441 üzenetére
és ezt elég ott tisztítani?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Mike088 #7430 üzenetére
Laica betétnél 1 hónap az ÁNTSZ által is előírt csere, mivel ezután a bakteriális biztonság nem garantálható.
De hidegen tárolva nem zárom ki, hogy tovább is jó lehet. Forralásos használat meg eleve fertőtlenít is.
Régebben használtam egy mosogató alá beépített víztisztítót, akkor még nem volt RO-membránom hozzá. Itt az aktív szenes betétre 6 hónapos csere volt előírva, de a nyári melegben már 4 hónap után azt vettem észre, hogy valami kaparja a torkom (gyakorlatilag bejelzett az immunrendszerem, gondolom).
Minden jel szerint baktériumok szaporodtak el, amikor szétszedtem, találtam is a betét gumitömítésén egy nyálkás lerakódást. Ezt kell figyelni, aki használ ilyet, a gumifelületen különösen szeretnek megtapadni a baktériumok:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #7431 üzenetére
RO-tisztítónál van a darált mészkövet tartalmazó utánsózó patron, a Ca / Mg természetes 2:1 arányát biztosítja.
Laica betétek, a magnéziumostól eltekintve nem sóznak vissza gondolom, hanem csak megtartják a meglévő vízkövet azáltal, hogy a Ca / Mg ioncserélő-gyantából többet vagy kevesebbet tartalmaznak.
Univerzálisnak ők azt nevezik, ami tartós ivásra, ugyanakkor kávé és tea célra egyaránt használható. Ez részlegesen lágyít. Következő kettő alig lágyít, míg a 4. a gépeket védve nagyon lágyít, viszont nem ajánlják tartós vízivásra.
Utolsónál még arra is hivatkozik a gyártó, hogy a kávé vagy tea íze szempontjából is a legkiválóbb. A profi kávésok ezzel bizonyára vitatkoznának, akik szerint a megfelelő extrakció részleges lágyítást kíván. Teához jó szerintem a vízkőmentes víz, szép tiszta lesz tőle, íz is jó. Elmarad a meszes zavarosság, amit csak a savanyítás old fel.
-
törölt tag
válasz
Mike088 #7438 üzenetére
Van viszont Wessperből olyan is, ami kávégépbe jó, de van aki panaszkodott, hogy nem folyik át, levegős marad, rossz a tömítése, szóval nem tudom.
Úgy látom a Británál (a .com-on), átálltak hengeres alakú filterekre, de itt még árulják a Maxtrát, azokkal még kompatibilis a Wessper. -
mazsi70
senior tag
Sziasztok !
Ez a rugó kell a főzőegységbe (ecam370.95) :
[link] -
törölt tag
válasz
Mike088 #7430 üzenetére
Nekem nem jött be a visszasózós kávégépbe, kicsapódott amit visszatáplál a kiszedett ásványi anyagok helyett (magnézium, kalcum?).
Wessperből vettem a legegyszerűbbet, ami Brita kancsóval kompatibilis, Laicába nem megy be mert alul van egy keresztirányú merevítő amitől nem fér be. Ki lehetne reszelni biztosan, de nem akartam. Merthogy inni meg az a lágy víz nem jó, amit a Wessper csinál, úgyhogy inni vettem mineral balance-os Laica szűrőket... -
Mike088
csendes tag
Most tervezek átállni vízszűrő kancsóra a delonghi szűrőbetét kiváltására. Kinéztem egy Laica szettet 6 szűrőbetéttel 15 pénzért, de szóba jöhet még a Hyundai aqua optima is. Nagyjából hasonló áron vannak a hozzá kapható szűrők az utóbbi valamivel olcsóbb. Szerintetek ki lehet tolni a szűrő csere időintervallumát 2 hónapra? Mert ezeknél szinte kivétel nélkül 1 hónap az ajánlás (szemben pl a delonghival), ami viszont borsosabb költséget eredményezne. Mondjuk jobban ki tudnám használni mert teához, vagy főzéshez is lehet vele vizet tisztítani.
-
Babetta-X
senior tag
Unokatesóméknál előkerült egy Saeco divina kávégép mikor elkezdtünk ezekről beszélgetni, szerintetek ilyesmit van esélye még eladni vagy kar hirdetni is? Pár éve pihen, most kipróbáltuk és igazándiból tök jó kávét csinál : )
-
törölt tag
válasz
Beni2360 #7427 üzenetére
Én is az arabicát, többet lehet inni belőle, kevesebb a koffein meg ízekben is összetettebb mint az átlag robusta keverékek, de azért van még az is, zöld robustából is egész jókat lehet pörkölni, nem túl sötétre. Nem is tudom, lehet-e venni pörkölve közepesre, világosra, pedig tényleg érdekes ízélmény egy single origin robusta. Nem érezni, hogy csak feleannyi kromoszómája van mint az arabicának...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
BullZeye #7425 üzenetére
Nincs értelme, ugyanazt csinálják. Attól eltekintve, hogy Brita betét van olyan is, ami teljesen* kiveszi a vízkövet (Ca / Mg ionokat), később már gyártottak olyat is, ami részlegesen.
Ivóvíz céljára utóbbi ajánlatosabb, ugyanakkor ilyet alkalmaznak a kávégépek gyártói is, mert a vérbeli ínyencek szerint ezzel jobb minőségű az extrakció. Illetve ennek kémiai alapja is van elvileg.
Vízkövesedés szempontjából meg nyilván jobb, ami teljesen lecseréli ezeket az ionokat. Általában H+ ionra cserélő gyantát alkalmaznak ivóvízcélra. (Az ioncserélő gyanták másik fajtája nátriumra cserél.)
*Ezeket alapvetően teafőzésre, kávéfőzésre gondolták korábban, azaz nem tartós ivóvízként.
-
BullZeye
veterán
Ha Brita kancsóból töltjük után a vizet minden esetben, akkor van értelme a Philips AquaClean CA6903/10 szűrőnek pluszban?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
gaborino986 #7418 üzenetére
Az őrlemény szétszóródott részét egy kar visszatörli a bojler melletti levezető csatornába, ahonnan a csepptálca kis rekeszébe hullik (szemből nézve jobbra), ez tervezett működés.
További őrlemény lehet a csepptálca vizében is, ami főzőtérből távozik, a visszafolyó vízzel együtt, az alsó szűrő melletti réseken, amikor főzés után a bojler ráfűt és a gőz segítségével visszanyomja maradványokat, egy kis dugattyús útváltó szelepen keresztül, amit meg a vízpumpa nyomása, illetve annak megszűnése működtet oda-vissza.
Valószínűleg tönkre lehetett már valamelyik tömítés, csak a lerakódás miatt tartotta magát, de a zsíroldó kezelés azt levitte, így már nem jó.
Nekem inkább, ami felemás, hogy amikor az alsó dugattyúszárnál ereszt, onnan egyszerűen lefolyik a víz a gép aljába, a bojler közepén át, nem érint semmit, ami átvezetést okozhatna. Hacsak nem a felszálló gőz megy rá a bojler 230 V kivezetéseire, de az meg forró ilyenkor, leszárad.
Vagy a dugattyúgyűrűk eresztenek, továbbá van egy tömítés a főzőtér felső peremén, ami nem engedi le a vizet a bojler oldalára, ahol az említett kivezetések is vannak. Tehát jó esetben, ha ereszt a dugattyúnál, a víz elfolyik felül a zaccfiók, illetve a csepptálca irányába is, a fent említett lehulló csatornán.
De ha mondjuk a zsíroldó levitte az addig még tömítő lerakódást, a víz lefolyhat a bojler oldalára, ahol átvezetést okozhat. Mindamellett az a tömítés nekem elég stabilnak tűnik, csak megtisztítom és visszarakom, nem kellett még cserélni.
Először van egy 10 perces tablettás szakasz, utána következik az alapos öblítés, hogy a vegyi anyagok kimenjenek. Az öblítésnél már nagyobb nyomás áll elő, míg előtte csak lassan adagol.
-
gaborino986
tag
válasz
Dr. Szilikát #7417 üzenetére
Pontosan a Fi relét verte le a gép. Még annyi infó, hogy egy ideje már kávéörleményt találunk a csepegtető tálcalegbelső fakkjában, a víz űrítésekor, de ez nem biztos, hogy összefügg a most bekövetkezett esettel.
Számomra az nem világos, hogy a tisztítás előtt probléma nélkül lefőzte a kávét. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
gaborino986 #7413 üzenetére
A régebbi fajta kijelzősre tudnék resetet, de félbeszakadt folyamatnál ott sem segít, meg egyébként is a folyást kell megszüntetni.
Feltételezem, az érintésvédelmi relét (FI-relé) nyomja le, ezt elnézik néha az emberek. Nem a túláramvédő automatát, akkor már régen rossz lenne, azt többet nem ismételne meg semmit, belsejében szétégnének dolgok.
De így a nedvesség miatt csak(?) átvezetés keletkezik valószínűleg a bojlertest felé, ami a védővezetőre van kötve, így lekapcsol az FI-relé. (Így írom, mert hivatalosan nem "a fí", hanem "az eff í" a kiejtés).
Folyás lehetséges az alsó dugattyúszár-tömítésénél, folyhat a hidraulikus munkahenger is, vagy a főződugattyú páros tömítése. Utóbbit a legegyszerűbb látni, a tisztítótető levétele után. Amikor elkezdi nyomni a vizet felfelé, a tömítés mellett. Lehet olyan is, hogy az ember ezt megtisztítja, a lerakódott üledék kikerül alóla és már nem tömít, mert már elhasználódott a gumi, jártam így.
Meg tudtam csinálni azt is, hogy a gépet az előlapja nélkül rakom össze, így működés közben is megfigyelhető. De ekkor gondoskodni kell a kávé kimeneti nyílás elvezetéséről is.
De ez nem feltétlenül szükséges, lehet rögtön célra törni és megvizsgálni a dugattyúszár-tömítést. Ha hibás, az látszik rajta.
-
Beni2360
félisten
válasz
gaborino986 #7415 üzenetére
Sajnos nem de az alsó kifolyas és a zarlat miatt gondoltam erre. De a geped adatai szerint keress rá a yt-n remelem találsz videot. Keress egy komplett tisztítást ott láthatóak minden tömítés es ha szetszedted akkor meg lesz a ludas. Mivel nalam is volt a Philipsnel ilyen alsó kifolyas egy gyűrű szakadás volt a ludas.
-
Beni2360
félisten
válasz
gaborino986 #7413 üzenetére
Talan egy kőr gyűrű tömítő gyűrű szakadt szét es amikor ott kelkene a viznek tovabb mennie kifolyik es zárlatot okoz. És ezért nem tudja befejezni a művelet sort. Ha megtalalod es csereled a tomitest vegig fog tudni menni művelet és akkor mar kilép.
-
gaborino986
tag
Sziasztok!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni az alábbi hibajelenséggel kapcsolatban, hátha találkozott valaki hasonlóval:
Van egy 4 éves Krups Quattro Force ea817010 ami eddig tökéletesen tette a dolgát, pár hónapja jelzett, hogy indítsak egy tisztító programot a megfelelő tablettával. Sajnos csak most jutottam oda, hogy megcsináljam, de lehet nem kellett volna, mert azóta a kávégép kávéfőzésre alkalmatlan, ugyanis benne ragadtam a tisztító programba, mivel az utolsó szakaszában konkrétan lecsapja az áramot a lakásba
Újraindítás után meg újból kezdi a tisztítási programot ,majd megismétlődik az áram lecsapása, a folyamat ugyanazon szakaszában, ami még érdekes, hogy ekkor alulról is folyik a víz a gépből.
A gép volt már korabban is tisztítva, és nem volt ilyen gond, de most fogalmam sincs mi lehet a probléma.
Nincs valami gomb kombinació egy Reset folyamatra, hogy bekapcsolás után kilépjen a tisztító programból?
Köszi a segítséget és bocsi, hogy ilyen hosszú lett.🙂 -
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Melyik a legkisebb darálós kávégép? Előny ha egyben nem a legdrágább
Jelenleg panelban lakunk, és kapszulás főzőnk van de a frissen darált azért ég és föld, csak az összes amit én találtam túl nagy lenne ide. Előre is köszi a tippeket.
-
törölt tag
válasz
Beni2360 #7405 üzenetére
Szia! Hát ilyen, csak itt bent kell hagyni a főzőegységben a rugót meg a kerámia pöcköt alatta. Esetleg kicserélni a kerámia pöcköt is üveggolyóra.
Xsmall-nál leginkább ez a fontos ha használtan veszed, vagy eladod: How to clean SAECO Xsmall Coffee Dispenser -
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7403 üzenetére
Sziasztok es bolfog karácsonyi ünnepeket kívánok. Kerdeznelek, hogy esetleg egy videó linket tudnál kuldeni egy saeco xsmall gepem sbs beepitesere? Fel éve pihen es januarban szét kapnam és kicsit 7 ev utan felujitanam. A baratomnak kellene. A linkelt áruház Lőrinci üzlete elérhető távolságban van. Sajnos nem találok a yt-n erre videot.
-
törölt tag
válasz
ricogsm #7402 üzenetére
Kellemes Ünnepeket!🎄
Elég lehet, a legoptimálisabb ha veszel mellé golyót is a kerámia pöcök helyett ami a gyári főzőegységben a rugó alatt van. Rugót nem kell venned, csak ha nyújtogatnád, de annak nem sok értelme van, mert SBS mellé nem kell nyújtani, elég a nyomás amit a gyári rugó az üveggolyóval és SBS-szel elő tud állítani.
-
wiggen123
senior tag
Philips. Hu 20% kupon. Dec 25ig. 1db
CK20D-7DZ2-94DL-XL1L
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Samsung Sony LG LiitoKala 18650 21700 25R 30Q 35E 40T VTC6 M50 M58T 50E Li-Ion akkucellák
- Mapei Keracolor fugázó anyag eladó több színben is (bontott)
- HomeAssistant és SolarAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- Li-Ion 18650 cellák, Samsung, LG, stb. Akku pakkok készítése!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron