- Gurulunk, WAZE?!
- Asszociációs játék. :)
- i5 12400F - báránybőrbe bújt farkas
- Digi és a követeléskezelő házassága... (újra nincs netünk)
- leslieke farmerzsebe
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Durrogtass
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kurion
senior tag
válasz thomgrande #64995 üzenetére
Hát vettem én is egyet, bár kisdobos vagyok így első gépes felhasználóként azt tudom mondani, hülyegyerek módjára bele toltam egy jó nagy anyagba(20mm) hogy akkor nézzük hogy viszi, vitte vitte szépen de aztán a kés amit adtak hozzá elfáradt és megszorult, kicsit meg is ilyedtem hogy akkor ennyi volt a gepnek, de nem , pöc röff indult újra. Ami feltűnt a kések nehezen jönnek ki belőle hiába lazítod a rögzítő csavart.
És mint minden videóban elmondják a gyári kések nem jók, ezt a mai bohóckodásom is alátámasztotta.
"Csinálni jobb mint beszélni róla" - Magic Gladiator
-
Atomgeszi
nagyúr
Neten keresgélve, a neten található adatokra alapozva sikerült összeállítanom egy listát azonos vastagságú faanyagok között.
18 mm anyagok
MDF 14 kg / m2
OSB 10.88 kg
furnér 12.4 kg
bútorlap 11 kg
Natúr forgácslap 11.55 kgEz valid lehet? Tényleg az MDF a legnehezebb?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_3/
-
Haugland
aktív tag
válasz thomgrande #64995 üzenetére
Én is az elsó fecskék visszajelzéseire várok
-
thomgrande
tag
Elfogytak a felsőmarók vagy nagyon lehangoló a vélemény?
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Haugland
aktív tag
Akkor nincs kérdés, csütörtök 7:00kor irány a bejárat
-
Haugland
aktív tag
Sziasztok,
esetleg nincs valakinek már tapasztalata a LIDL-ben nemsokára kapható akkus felsőmaróval?
Csini kis gépnek tűnik... Vagy inkább spóroljon hozzá az ember és vegyen egy nevesebb gépet?https://www.lidl.hu/p/premium-akkus-multifunkcios-marogep/p10015234?pageId=10030909&tabCode=Current_Sales_Week
[ Szerkesztve ]
-
vycman
tag
Sziasztok!
Egy kerti faház felújításán dolgozom. Szalagcsiszoló, rezgő és kézi csiszolással itt tartok kb. [kép] A festékboltban Remmers vékonylazúrt és fedőlazúrt javasoltak.
Szeretnék szép végeredményt, ha már idáig eljutottam. Kérdésem, hogy a 3 az 1-ben Remmers HK mehetne már ilyen állapotban, egy sötétebb szín, vagy mindenhol tökéletesre kellene fáig lecsiszolnom? Kell alapozni? Köszönöm a segítséget!Szerk.: egyáltalán erre még lehet vékonylazúrt kenni, vagy azon részek miatt ahol már szürkés, kiszáradt a fa, nem is opció, hanem menjek fedőlazúrral?
[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
Ha valakit érdekel, van egy használt makita VC2511 ipari porszívóm eladó, igen jó állapotú motorral, 45-ért.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz st6969 #64984 üzenetére
Valami hasonló fúrófejet keress, akkor mehet a vas és a beton fúrása is. Van belőle vékonyabb is, szerencsére.
[ Szerkesztve ]
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
st6969
őstag
Mondta a cimborám is, hogy készüljek 1-2 tartalék fúróval, mert szét fog égni, szóval erre számítok Meg hogy melós lesz...
A sínes megoldást szerettem volna, de ahogy említettem, nincs a szekrényhez akasztó, így hiába veszek sínt, pénzkidobás lenne, mit fúrjak a szekrényre, amivel fel tudom akasztani? Ikeánál ilyet nem lehet külön kapni, ők arra pedig vigyáznak, hogy máshonnan véve ne legyen kompatibilis. Method szekrényekhez bezzeg adnak a sínhez való akasztót, de én nem azt az árkategóriát veszem most.
Így laikusként továbbra sem látok más megoldást, mint a hozzáadott L függesztőkkel felfúrni -
mdk01
addikt
válasz st6969 #64977 üzenetére
Mielőtt szétégeted a fúrót elmondom, hogy nem fogod tudni ütvefúrás nélkül kifúrni a betont hagyományos vídiás fúróval.
Az L alakú függesztővel pedig csak két irányba fogod tudni állítani a bútort.
A sínes megoldás működhet, ha fel lehet csavarozni az oldallapra az akasztót, de ehhez látni kellene az egész bútor kialakítását és az elemeket.
Egy lappal és léccel ki lehet a másik oldalon támasztani a falat, hogy 4cm-ig be tudjál fúrni, de ha nincs ott csempe akkor fúrd át és rakd fal kapupánt csavarral(ahol nem férsz hozzá ott meg sima tiplivel) a sínt(ha ez lesz). Azért jó a sín, mert azt sok helyen fel lehet rögzíteni így a betonvas sem probléma.
A sínes megoldással megoldódna a csempe vastagságból adódó probléma is. -
st6969
őstag
válasz kavalkád #64980 üzenetére
Sajnos, hátulról nem férek hozzá, így átmenő nem lehet, ott a strang van a wc felől.
De akkor beszerzek ilyen tipliket, mondjuk 8x50-eset (vagy inkább 10x60-as?), köszönöm#64981 Soká Köszi, de sajnos ilyen fúróim nincsenek. 2 furat esik ilyen helyre, emiatt nem is szeretnék ilyenbe beruházni.
Még egy kérdés konyhaszekrény telepítéssel kapcsolatban, ha még megférne itt : az alsó szekrényt, ahogy a falhoz (csempéhez) nyomom, húzzam ki vastagon szilóval? Még odatolás előtt a munkalap élét is kenjem be, vagy miután odatoltam, elég a munkalap és a csempe találkozásának a vonalát kihúzni? Rakok persze vízvetőt is, de az úgyse fekszik fel tökéletesen a falra (csempe fugáknál pl.), de szerintem a munkalap felől sem teljesen vízzáró.
Az alsó konyhabútor L alakú, vagy egy 180cm-es elem, és egy 120cm-es elem, mindkettő saját munkalappal szerelt, így élzárva van. Jól gondolom, hogy ezeket csak simán összetolom, amennyire szorosan csak lehet (csavarral össze is húzatom a bútorokat, ha tudom, bár a fal derékszögtől eltérése kérdés, hogy mennyire engedi). Van értelme itt is szilózni vagy munkalap toldó fém "T" elemet felcsavarozni? -
Soká
senior tag
A válasz részemről laikus, de nem lehetne, hogy gyémántos "csőfúróval" (nem tudom a rendes nevét) fúrod ki a lyukakat? Nagyon sűrűn kellene csöpögtetni bele a hűtővizet, de szerintem megérné.
És én biztosan átmenő menetes kötést választanék. Valahogy nyugodtabban aludnék...[ Szerkesztve ]
-
kavalkád
aktív tag
Én már próbáltam többféle megoldás annak a vékony folyosó felőli falnak a fúrására, hogy ne pattanjon le, de egyszerűen nem éri meg ezzel bajlódni. Ha kiüti a túloldalt hát üsse, az a 2-3 cm nem kevés, bőséggel elég felfogatni a bútort. Pár hónapja cseréltem én is konyhabútort, tapasztalatból mondom. A tipli a fontos, Fischer DuoPower-el tettem fel, 1-2 centivel hosszabbat mint a falvastagság, teljesen jól tartja. Nem kell kétségbe esni, hogy csak 2-3 cm a fal vastagság, a csavarra ható erők javarésze függőleges nyírás, aminek tök mindegy, hogy 1 vagy 10 cm hosszan van a falba, a kifelé húzás sokkal kisebb erő, és az ellen meg véd a tipli azzal, hogy a túloldalon szétnyílik/felgyűrődik. Minőségi tipli kell, ez a titka. Ha nagyon nem bízol ebben a megoldásban akkor pedig használj átmenő csavart anyával és nagy alátétekkel, de az szvsz overkill ide.
Nálam is rálóg a csempére, mondjuk én eleve úgy terveztem/gyártottam le, de ha van elég hely az IKEA-s bútornál a csavarok mellett akkor akár ki is vághatod belőle a felesleges részt. Ha nincs rá lehetőség akkor használhatsz ilyen bútorfüggesztőt (kevésbé esztétikus ha látszó helyre kerül) ez enged annyit elfelé a faltól ami neked kell. A másik verzió amit a ismerősnél is csináltam, hogy a bútorfüggesztők és a fal közé keményfából tettem egy -egy kockát ami olyan vastag mint a csempe eltartása a faltól és a tiplit/csavar azon keresztül rögzítettem. A fal és a bútor háta közti résbe meg vágatsz bútorlapból egy színazonos csíkot amit beapplikálsz oda (ha az vizuálisan indokolt).
-
sgery
őstag
Én is az elejét ütve fúrnám a maradék mehet simával. És előtte megnézném van-e ott vas, mert azt jó sokáig lehet ám fúrni
Ha biztosra akarsz menni, akkor fischer folyékony dűbellel teszed fel. Az ha megköt akkor a jóisten se szedki már kiAz a fali rögzítő pedig ami a képen van állítható - minél inkább egy vonalba kell felfúrni, de elég sokat tudsz állítani rajta ha nem lett tökéletes.
A pici darabja ugye a nagy L vasnak a barázdáiba kap bele és fog rá.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
st6969
őstag
Sziasztok,
most érek el oda 1-2 héten belül, hogy panellakásban felső konyhaszekrényt kell felfúrnom. A fal 4,5cm-es panel beton, amit, ha fúrókalapáccsal fúrok, lerobbantja a túloldalt, így a tipli jó, ha 2cm-t fogna, ami kevés.
Kaptam már olyan tippet (meg itt is olvastam), hogy 2cm-ig ütve fúrjak, onnantól meg csak simán. melós, de így elvileg nem robban le a túloldal (ott strang van, nem férek hozzá sehogy). Esetleg más tipp, vagy speciális tipli, amit használjak?Másik kérdés: 2db ilyen szekrényt kellene egymás mellé fúrni. Hogyan rakjam fel, hogy vonalban is legyen? Fontos, hogy rá kell engedni az alsó és felső szekrény közti csempe sorra, ami kb. 1cm+1cm a ragasztó, tehát ~2cm-t kiemelkedik. Olvasok mostanában itt ilyen "sín"-ről, ilyet találtam az Ikeában is, de szerintem ezt hiába veszem meg a szekrényhez, nem tudom ráakasztani, mert hogy a szerelés utasítás szerint ilyen füleket adnak a szekrényhez:
Gondolom, a Method sorozathoz való a sín, mert ott a felső szekrényekhez adnak hozzávaló akasztót, ha jól láttam.
Köszönöm -
sgery
őstag
válasz varsam #64975 üzenetére
Köszi!
Ha minden igaz ez az a festék és szín. Azért érdemes előtte kevertetni egy mintadarabot. Kültéren kell egy alapozó gombaölő is alá.
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
sgery
őstag
válasz ViktorSz #64971 üzenetére
Az csak egy egyszerű fiókrátét, nem külön fiók.
Egyébként blum vasalattal szoktam fiókot csinálni, egyszerűbb is, praktikusabb is (jóval drágább is), de ez legalább könnyen kivehető így és megvan a bájaEgyébként ez volt előtte a korábbi szekrény, csak sajnos már nem fér el az új ágytól.
Ez pedig a másik szekrény, itt blum vasalat van a belső rejtett fiókhoz is - meg hát ez azért 4cm tömör amerikai dió keretes, van is súlyaBoldizsár5
Én legutóbb a műhely galéria fenyő hajópadlót pácoltam, egy igazi györtelem volt. Iszonyatosan nehéz szépen egyeneletesen pácolni. Tölgynél talán jobb, mert az nem szippantja be a festéket úgy, mint a fenyő. De kell hozzá idegrendszer és kézügyesség, hogy szép legyen, arra érdemes felkészülni.
Ilyen borzasztó lett az első eredmény - és itt max épp hogy megálltam a hengerrel, rögtön beleégett.
Aztán átcsiszoltam és irtó precizitással, elejétől végéig fel nem engedve a hengert azonos nyomással csináltam újra, így már egész jó lett de így se tökéletes.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
ViktorSz
tag
válasz Boldizsár5 #64969 üzenetére
Az olcsó sz.r,sajnos nincs mit tenni,meg kell venni a csilliárdos parkettalakkot,ez van.
Fényesség szempontjából neked(minél kisebb,annál mattabb) az a lényeg,hogy kisebb legyen a "gloss-szám",de ezt feltűntetik ilyen neveken is,hogy:matt/selyemfényű/magasfényű . -
sgery
őstag
Ha valakinek érdekes lehet, legutóbbi pár napos szórakozásom végterméke.
Kellett egy új, kisebb éjjeliszekrény, erre esett a választás.
Ez volt az ötletalap, picit átmódosítottam itt ott és ez lett a végeredmény:FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Boldizsár5
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy régi tölgy szalagparketta amit felcsiszoltam és valószínűleg pácolnék, hogy egységesebb sötét színe legyen. Milyen lakkot ajánlanátok ami nem csilliárdos kategória, de bírná a strapát (előszoba, nappali)? Leginkább mattot keresek.
Előre is köszi. -
IT user
tag
Köszönöm a válaszokat és javaslatokat!
Én is hasonló pántra gondoltam.A rajz csak egy látványterv, kiemelve a kérdéshez kapcsolódó lényeget. A korpusz fecskefarok kötéssel lesz összeállítva, illetve lesznek benne polcok és fiókok.
Minden alkatrész 18-as tömörfa, az előlap és a hátlap gérben vágva lamellóval lesznek illesztve.
Az ajtó kialakítása pedig azért ilyen, mert a teljes korpuszt összeállítom és körfűrésszel lesznek az ajtók levágva, hogy biztosan megfelelőek legyenek a méretek. -
Viperator
őstag
Ha valakit érdekli: link
(ma kaptam emailben)"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Amadeus214
csendes tag
válasz IT user #64963 üzenetére
tudom, nem ezt kérdezted, de 2 szempont meggondolásra (már, ha ez egy végleges terv és nemcsak vázlat)
- az ajtók keretszerkezete kissé esetleges lett, hagyományosan a függőlegesek mennek teljes hosszban és közéjük kerülnek a vízszintes elemek (vagy gérben vannak illesztve, akkor nem látszik a bütü)
- a fillung , a lap is tömör fa? vagy valami lemez? Első esetben nem szerencsés körben teliberagasztani (nem is szép), mert a különböző irányaiban különböző mértékben mozgó tömör fa szétvetheti a szerkezetet. Második esetben pedig nem lesz szép a lemez látható széle.
Bocs, csak ötlet, ha már vizsgamunka... -
kavalkád
aktív tag
válasz IT user #64963 üzenetére
sima csuklópánt.
jó a zongorapánt is, bár vizsgaremekhez elég egyszerű, amit belinkeltem annak ki kell alakítani a helyét, az előny ha ilyet csinálsz, tekintve hogy maga a szekrény elkészítéséhaz (ha valóban olyan lesz mint a rajzon) minimális asztalos tudás sem kell.
legalább valami munkát igénylő fakötés lenne benne, mert pár levágott lap összeragasztása elég sovány vizsgára. nem kritika, jótanács. -
IT user
tag
Erre valakinek ötlet?
-
pali923
aktív tag
válasz Amadeus214 #64961 üzenetére
A csersav (tannin) nem mérgező, nagy bajban lennének a vörösbor kedvelők, ha az lenne
Hú, most jó nagy kövek potyogtak itt sokunknál! Meg a viszki- és konyak-hívőknél is! Pedig ott még jó erős alkohollal oldják is a csersavat a fából.
-
Amadeus214
csendes tag
válasz erhas01 #64955 üzenetére
sziasztok, a zindex hobbiasztalos fórumon szoktam néha hozzászólni, bocs, hogy itt is beleugatok:
a vágódeszkák (és a teljes élelmiszer-előkészítési folyamatok) élelmiszer alapanyag szerinti elkülönítése és szín- (vagy más) kódolása a vendéglátóiparban követelmény , otthon nem , illetve csak az ésszerűség határain belül javallott. Éttermekben ezért pl. különböző színű vágódeszkákat (bocs: vágólapokat) használnak hal, hús, zöldség, stb feldolgozáshoz.
Lehet fa vágódeszkát használni éttermi konyhában is, fertőtleníteni kell használat után, illetve a következő használatig besózni.
A csersav (tannin) nem mérgező, nagy bajban lennének a vörösbor kedvelők, ha az lenne -
ViktorSz
tag
Tölgyfát biztos nem használnék vágódeszkának,már csak azért sem,mert a gyalulása után ha fémhez ér az ember keze,akkor befeketedik a csersavnak köszönhetően.
Valamikor régen egyik volt munkahelyemen gyertyánból csináltunk 2db tőkét egy hentesnek,ő azt mondta,hogy ez a "hivatalos tőkefa". -
kavalkád
aktív tag
válasz pacman_123 #64953 üzenetére
a fem eszkoz nem valo teflonhoz, mert karcolhatja, a muanyag cuccok meg megolvadnak (a Tefal sajat eszkozei amit adtak az edenyhez) ezert gondolam gyartok fabol, de mar el is engedtem, egyszerubb, olcsobb ha majd veszek valahol egy falusi vasarban.
mindenkinek koszi azert. -
pacman_123
tag
válasz erhas01 #64955 üzenetére
Akkor nekünk annyi, mint sósnak ... 😆
Vaaagy ... ha még menthető a család, csinálok gyorsan külön vágódeszkát, és belelézerezem a sarkukba, hogy: "hús", "zöldség", "egyéb" (egyéb = pl parizer? vagy az már hús? Vagy ezen akkor csak gyümölcs mehet? mi az az egyéb? )
Ómájgád. Nem akarom tudni mit vétettem eddigHobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
erhas01
tag
A tölgyfát vágódeszkának az élelmiszerbiztonsági hivatal bevizsgálta a laboratóriumban - műanyag , vagy fa - . A csersav megfelelő gombaölő hatású, egy ajánlás van:
- hús
- zöldség
- egyéb
külön - külön vágódeszkát használjunk. -
York
tag
Bukkfa token vagtak legalabbis en igy tudom , multkor hulledeztunk is ezek aran.
De mostanaban mindenki mindent csinal, multkor fenyobol csinaltak vagodeszkat es bizonygatta a srac, hogy mennyire jo is erre...
En inkabb elfogadom azt ami ismeretet mar osszeszedtek a fakrol...
Multkor pont az egzotakrol beszeltunk, hogy bolog boldogtalan hasznalja vagodeszkakhoz, de egeszsegugyi hatasait nem ismerik, csak jol nez ki... -
pacman_123
tag
válasz kavalkád #64946 üzenetére
@York:
A tölgyfának is (vagy annak a csersava más mint a dióé? télleg nemtom) van csersav tartalma, de már 100 éve is dolgozott a hentes tölgyfa tőkén. Nem lehet hogy túl van ez lihegve? A zindexes fórumon is "örök" vitatéma ez.@kavalkád: én csak vágódeszka ügyben tudok nyilatkozni, az van tölgy-akác, bükk, tölgy-akác-juhar-valaminemesfa kombóból:
Amiről tudok, hogy napi használatban vágnak rajta felvágottat, zöldséget, húst, az a nagy tölgy-akác kombós bütüs deszka. Nincs sem a deszkára, sem a rajta vágott alapanyagok ízére panasz, az utóbbi 3.5 évben.
Vagy érdemes pl régi mesterségek után keresni, pl: teknővájók. Vannak videók, cikkek:
https://faipar.hu/hirek/fatermek/3049/teknovajok-kalanosok"nyárfából készült, elsősorban kenyérdagasztáshoz használt teknők, valamint nagyon egyszerű formájú fakanalak gyártásával. Ezek között találunk étkezéshez és ételkészítéshez használt kisebb, de lekvárfőzéshez használt tisztességes méretű kanalakat is. Az alapanyagot, a nyárfát a környéken vásárolják, vagy mezőgazdasági alkalmi munkával ellentételezik."
Ez amennyire tudom nem épp 1-2-20 éves népi tapasztalat, hanem évszázados.Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
-
sgery
őstag
válasz generatoros #64945 üzenetére
Igen, azt már nem láttam, hogy milyen felületről van szó.
Én csupán általánosságban írtam, nem erre specifikusan De a munkavédelem mindig az elsődleges, én még a pvc ragaszráshoz is maszkot hordokNálam vannak festett ajtótokok, ezeket nem én festettem de tudtommal itt is max 400-assal csizolt előre az asztalos - ezek fújva lettek feste ~ kocsi fényezés minőségben, csak matt felülettel.
kavalkád
Én csak vágódeszkához tudok ajánlani, azokat szinte mindig fekete és európai dióból szoktam csinálni.sbeela
Ott szerintem összeszerelési hiba történt akkor. Ha valaki úgy szereli össze, ahogy elő van írva és rögzíti, akkor ez nem történhetne meg. Pl. ikea nem javasolja az akkus csavarbehajtót a szereléshez okkal, mert túlkapatja/ferdén csavarja be stb..
Sőt, ikea javasolja hogy évente 1x a csavarokat húzzuk újra.
Olyan ez szerintem mint a bojler. Mindenki a gyártót szídja, hogy tönkremegy - pedig oda van írva, hogy évente 1x anódcsere kell különben baj lesz, csak mindenki szarik rá...Én mondjuk gyűlölöm az ikea egészét és amit képvisel a világban, de azt nem lehet elvitatni, hogy árban aránylag jó minőséget ad - és ha bármi hiba van szó nélkül azonnal cserélnek vagy adnak pénzt.
Én már rengeteg mindent reklamáltam és mindig célba értem. Pl. kerti asztal vetemedett, kerti szék is - mindkettőnél ~ árnak felét visszaadták és meg is tarthattam. Azóta is vígan használom mert amúgy csak esztétikai hiba.
Volt olyan gardrób még nagyon régen, ahol rossz helyen volt a furat - én persze összeszereltem mert megoldottam. Kijöttek, ránéztek, azt mondták elhiszik, adtak egy adag pénzt kárpótlásnak.
Szó nélkül visszavesznek bármit stb..
És mivel a mai korban egy bútor általában 5-15 évet kell megéljen, arra tökéletes az ikea minősége - hiszen az emberek már nem tudják és nem is akarják tudni milyen az a bútor, ami nemzedékeken megy át.FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
kavalkád
aktív tag
milyen fából érdemes/szoktak konyhai eszközöket készíteni (pl: fakanál)?
konkrét tapasztalat érdekelne, tippek nem annyira, köszi. -
generatoros
tag
valószínű elkerülte a figyelmed a bejegyzésem. mondom mégegyszer, kicsit besárgult ajtót fogunk újra festeni, ami kb autófényezés minőségben szolgált 27 évet. nos be is baszna, ha egy ilyen felületnek 120-as papírral esnék neki, ezért lesz vízesen csiszolva és semmi por nem keletkezik. a vizes csiszolás nagy előnye, hogy minimális a leválasztott réteg és szépen ki is fehéredik a felület, még alapozva sőt gittelve sem lesz mert teljesen jó állapotban van a felület és szigorúan kézzel dolgozunk a filungok és egyéb díszek miatt. nem először csinálok ilyet, ezért jól tudom mi lesz a végeredmény. az ólommtartalomról már kevesebb infóm van , de szerintem az csak az alapozófestékekben volt van, főleg a minium híres erről. a zománcfesték nem beszívódi, hanem elterül és minél finomabb a felület annál szebben terül el, ez a lényege a zománcozásnak nem véletlenül hívják a festők lakkozásnak.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Termin8 #64937 üzenetére
sgery már leírta a lényeget. Ha mondjuk Jysk-es bútor lenne, akkor lebeszélnélek róla, de az ikea pont abban jó, hogy még éppen kellően stabil.
Ezzel együtt, minél nagyobb egy bútor, annál több probléma jelentkezhet. Az összeszerelés során és később is. Azt jól gondoljátok át, hogy lesz-e elegendő hely az összeszereléshez. Észnél kell lenni az összeszerelés során, mert ha nem követed pontosan az utasításokat, akkor könnyű "megreccsenteni" a kötéseket. Ilyenkor jön az, hogy szar az ikea, pedig csak nem sikerült betartani az összeszerelési utasításokat.
És még valami: az IKEA-nál sem a a legolcsóbb bútort célszerű megvenni, mert az nem lesz túl tartós. Náluk ugyanabból a tárgyból általában van legolcsóbb, normál és úgymond "prémium" verzió is. -
tfe
tag
válasz kisharsany #64934 üzenetére
Ha minden nap elcsesz egy órát vele, akkor egy hét alatt az már majdnem egy teljes munkanap. A szabadidő piaci ára pedig a nullától a megfizethetetlenig tart, mindenkinek saját joga eldönteni, hogy mennyit ér neki.
A vége úgyis az, hogy majd ő eldönti, hogy mit akar és megér-e neki ennyit.
-
sbeela
csendes tag
Most javítottam egy ilyet. 2 éves, szét van hullva...
-
sgery
őstag
válasz Termin8 #64937 üzenetére
Egyrészt van garancia az ikeánál. Másrészt ha valamit jól tud az ikea, akkor azt, hogy grammra kiszámolja hogy pontosan mennyi az elég anyag ami összetartja
De abban igaza van az ismerősödnek, hogy egy dominós összeragasztás, egy vastagabb korpusz biztos jobb tartást adna - jóval drágábban.Ha berögzíted rendesen a falba a felső előírt 2 pontnál (ami kitelező, mert különben fel tud dőlni..) akkor nem lesz ingatag.
A polca biztos nem fog meghajladni és az ajtaja se fog elvetemedni.
Nekem már sok ikeás polcom volt - illetve van pár hasonló gardób elem - igaz nem ekkora, egyikkel sincs gond. Ez az új pattintós rögzítés is csak furának hat de működik.
Az ajtó vasalatok pedig blum-ok, amik jó minőségűek.Inkább az a szomorú, hogy ennyire olcsóak ezek az ikea gardróbok - egy asztalosnak esélye sincs ilyen kevés pénzből kihozni ugyanezt.
-
Termin8
tag
Üdv.
Gardróbszekrény vásárlás előtt állok, ki is néztem egyet [link] , de a "szakértő" ismerősöm szerint ez rossz, instabil, a polcai hamar elhajlanának illetve az ajtajai pár éven belül a saját súlyuk alatt elhajlanának/meggörbülnének. Persze nyilván nem 10 kilogrammnyi súly lenne a polcokra helyezve...
Mi a véleményetek a fentebb említett állításokról, rossz rémtörténetek vagy van alapja a dolognak? Óvakodjak az ilyen előre legyártott IKEA-s bútoroktól?
Bocs, ha hülye a kérdés, de laikusként nincs rálátásom ezekre a dolgokra. -
sgery
őstag
válasz generatoros #64935 üzenetére
Az biztos, hogy nem kövirózsa kionatból készül hanem vegyi anyagokból
Ha vizesen csiszolsz, hogy szívja el a porszívó a port?
A 600-800-as papír már polírozás szinte, én max 400-ig szoktam menni és az már babapopsi lesz - de rögtön se lehet azzal kezdeni, előtte mindenképp érdemes 80-120 körül kezdeni a sort.
Ráadásul 400-at is csak olajozáshoz használok, lazúrhoz pl. max 120 kellhet különben nem szívja fel és zománcnál se hiszem hogy a 800-as felületbe bele tudna tapadni, szívódni.Én régi festéket minden esetben durván csiszolok, porszívós elszívással és komolyabb maszkban. Ha nincs profi porszívód és csiszolód, akkor még sima fa csiszoláshoz is kellhet maszk, mert ezek a nagyon finom porok nem tesznek túl jót a tüdőnek.
-
-
tfe
tag
válasz kisharsany #64931 üzenetére
Egyrészt nem tudjuk, hogy mennyi gerendát kellene elvágni, másrészt a "töredék" árat tudja torzítani erősen az user órabére.
-
ViktorSz
tag
Én azért is szoktam kisebbre hagyni az ajtót,mert nem minden gépnél lehet csavarral fixálni az alsó felét és maga a gép ugyan stabil,de az ajtó mozoghat 1-2mm- t,pláne,ha csúszóajtó van rajta..
Ez a felső "homlokléces" ötlet viszont tetszik, legközelebb úgy csinálom én is. -
zoli03
őstag
Sziasztok!
500 mm-es golyós, teljes kihúzású fióksínből mi az, ami ár/érték arányban megéri? Műhelybe kell, nem konyhába, nem naponta lenne használva. Legalább 20 kg terhelhetőségű kell.
Köszi
-
prannk
őstag
Rendben. Kipróbálgatom amiket írtál. Köszi a segítséget
-
mdk01
addikt
válasz prannk #64917 üzenetére
Anno kirajzolgattam autocadbe aztán leszoktam róla.
Minél inkább fel van emelve a gép a lábával annál többet fordul az ajtó a lábazat iránáyba lenyitáskor.
900mm-es pultmagasságnál 2db 18mm-es bútorlpot lehet a gép fölé rakni, mint bútor összekötő és akkor ehhez van hozzáemeleve a gép. Ez tartja egyben a 600mm-es belméretet is. 120mm-es lábazatnál szoktuk így, mert a 150mm-es lábazat baromi ronda(szvsz). 150mm-es lábazathoz vannak egyébként kitalálva ezek a gépek.
A 120mm és 150mm-es láb közti méret különbség van a 36mm-rel kompenzálva.
Homlokról vezérelt gépeknél a kötők kapnak szemből egy homloklécet.Ajtó szélességnek jó az 596-597mm mert általában 600-601mm szokott a belméret lenni a beépítéskor és a 1,5-2mm oldalanként elég szokott lenni ha nem mozog a gép,márpedig nem igazán szokott, mert az oldalsó gumi is eléggé fixálja, meg amúgy sem mosógép ami centrizéskor elmászhat.
[ Módosította: koncsik ]
-
User_2
tag
válasz pali923 #64923 üzenetére
pedig jobban járna, ha találna valami nagyfogú, hosszú rókafűrészt,
de a mi országunkban, ez nem annyira elterjedt, (azaz nehéz beszerezni) így nincs sok választása.
nagyfogú keretes fűrész inkább suboptimális, mivel kicsi a fűrészlap magassága, nehézkesebb vele szép és pontos vágásfelületet fűrészelni, de ha éles nagyon haladós tud lenni.
kézi fűrésszel már rég végzett volna, ha nem a monitort kukkolja. -
User_2
tag
válasz generatoros #64918 üzenetére
ferhér festék csiszolásával vigyázz, ne legyen benne ólom,
saját érdekedben legyen rajtad minden bőrfelületet takaró fullbody anorák, mert izzadt bőrön keresztül is felszívódik
+ valami nagyon spéci aktívszűrős légzőmaszk.
minél finomabbra csiszolsz annál inkább.hidd el nem azért írom, mert méregzöld lennék.
-
pali923
aktív tag
válasz kisharsany #64920 üzenetére
Egy csomó gerenda elvágása a feladat az eredeti kérdés szerint. Nem tudom, ez pontosan mennyi, de én pl. nem szívesen állnék neki semmilyen kézi fűrésszel.
[ Szerkesztve ]
-
ViktorSz
tag
válasz prannk #64917 üzenetére
A mosogatógép beépítése eléggé szopó,még a rutinos szakiknak is,de én a rajz alapján azt mondanám,hogy 15cm-es lábazatnál tudnád lehajtani az ajtót ennél a típusnál sajnos.
Először is széles az 597-es méret,legyen maximum 595,hogy biztosan le tudd nyomni(amikor lenyitod)a két fix oldal közé(ami ugye 600 mm,tehát az 1,5/1,5mm borzasztó kevés és mindig súrlódni fog vmelyik széle az ajtónak).
Ilyenkor amúgy azt szoktam csinálni,hogy alul levágok az ajtóból 35-40mm-t,amit minimum 30°-os szögben megvágok-élzárok és azt fixálom ...na ezt nehéz leírni,valahogy így néz ki:
[kép]
Nem túl jó kép,enyhén szólva,de a lényeg remélem látszik. -
kisharsany
tag
Egyébként a gerenda vágáshoz egy egyszerű keretes fűrész? Fenyőt nem olyan nehéz fűrészelni, feljelölöd és figyelve a vonalakat levágod. Ha tökéletes felületet szeretnél akkor pedig egy jobb japán fűrész.
-
Ezekiell
veterán
válasz generatoros #64918 üzenetére
Meg van aki Festoolt vesz gerendadarabolásra is
De persze, van (sok szar)->jó->jobb->még jobb opció, majd kiválasztja hogy az árérzékenysége függvényében melyiket választja.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
generatoros
tag
válasz Ezekiell #64913 üzenetére
ha lud legyen kövér. különben ilyen melót láncfűrésszel sokan megcsinálják. mindíg van jó és még jobb tanács. most éépen a fiamat tanítom ajtót festeni. kicsit besárgult előszoba ajtóra egyik festő szerint csak a magasfényű zománcot kell felhordani, előtte 120-as papírral megcsiszolni. én meg azt mondom csiszoljuk meg vizesen 6-800-as papírral, mert az előző festést 25 éve én csináltam és olyan mintha autófényező csinálta volna. kár lenne 120-as papírral elrontani. ehhez hasonlít a 200 ezres gérvágó ötlete. van akinek jó a láncfűrészes megoldás van aki ennél sokkal igényesebb és nem gondolkodik jól van az úgy módjára.
-
prannk
őstag
Üdv. Mosogatógép frontját hogy szokták ellenőrizni hogy nem e fog beleérni a lábazati lécbe?
Mondjuk a lábazati léc visszább áll 4 centivel a fronttól és 100mm es láb van akkor az lecsúkodik úgy hogy nem ér bele a lábazatba?gorenje gv642d61 a mosogatógép
597x739 a front[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz tothgabor73 #64914 üzenetére
Jól értelmezem,hogy kihúzkodtad azokat a tűszegeket amik a beszegezőlécet tartották és ezután lefested?
-
pacman_123
tag
válasz AcidBurns #64905 üzenetére
Írtam egy k.hosszú posztot, még rajzot is csináltam hozzá, csak sok volt a meló napközben. De aztán megelőztek A lényege ugyanaz volt, amit időközben megírtak mások is: hagyd azt az öszvér Hyundait-t (a Makita is rettenetest csinált ilyenből, ez tapasztalat, a Hyundai se lehet sokkal jobb, sürgősen felejtsd el), a Metabo 305-ös tárcsájú gépe pont jó lesz neked. Igaz, nem 50k HUF az ára, de a megfelelő munkára a megfelelő szerszámot. Ha nem megy kölcsön-láncossal a 45 fok (mint amit látok pár ács-vb videón), akkor ez lesz a legjobb.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
tothgabor73
csendes tag
válasz erhas01 #64894 üzenetére
Köszönöm!
Ez a melléfúrok egy kis fúróval jó ötletnek tűnik, talán ez jár a legkisebb felületi károkozással. Sajnos, mire olvastam a hozzászólásodat, már készen voltam a kezdeti módszeremmel. Így sem vállalhatatlan, főleg, hogy csiszolni és festeni is fogom.
Köszönöm a tippeket mégegyszer! -
Ezekiell
veterán
válasz generatoros #64912 üzenetére
10x10es gerendák vagdosása nem finom asztalos meló - erre teljesen jó a linkelt KGS305M is, és az nagyon nincs 200ezer
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
T J
tag
válasz AcidBurns #64903 üzenetére
Az átvágható anyagvastagság az leginkább a fűrésztárcsa átmérőjétől függ. Amit linkeltél, az kicsi gép (210mm Ø). Az én bosch-om 254mm átmérővel hivatalosan talán 8 cm-t képes átvágni, de valóságban egy 10cm-es gerendában 97mm mély vágást csinál, ami a végén talán 95mm-re csökken. Vagyis ezek a gépek valamivel vastagabb anyag átvágására is képesek, mint a hivatalos adat.
Ha ez elég, akkor tekerj még kicsit a listában, és 63 ezertől kezdődnek a 254mm-es, kihúzható(!) gépek.
De ha tiszta vágást akarsz, mindenféle utólagos reszelgetés nélkül, akkor a 305mm Ø kategória kell neked, ami ~100 ezertől indul. Vágás-kapacitás pl a YATO-nál 45°-ban: 105 x 235 mm hivatalosan, ami a valóságban kicsivel több lehet.
Ezt a gépet konkrétan nem ismerem, szóval ne vedd ajánlásnak, csak tájékoztatásként írtam a paramétereit. Lehet hogy én nem pont ezt választanám, de ezt csak személyes megnézegetés és megfogdosás után dönteném el.[ Szerkesztve ]
-
sgery
őstag
válasz AcidBurns #64903 üzenetére
Ha olcsón kell gépi megoldás
Ács munkára tökéletes.Ha olcsón kell kézi megoldás
vagy hasonló - és sok erőVagy ez és egy jó fűrész. És sok erő..
-
zoli03
őstag
Miért nem veszel egy kézi körfűrészt? Az megvan fele annyiból. Ha csak évi 1-2x használod, lefogatsz egy vízmértéket, vagy építesz hozzá egy vezetőt, a YouTube teli van ötletekkel. De ha sokat gyakorolsz, még vezető nélkül is egyenesebben tudsz vele vágni, mint dekopírfűrésszel.
-
Viperator
őstag
válasz AcidBurns #64905 üzenetére
Ez nem az, ez oldalra van döntve. 45 fokos szögnél 55mm a vágási mélység, először levágod és utána megfordítod a gerendát. Ütköztetve legyen!
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
AcidBurns
csendes tag
Sziasztok!
Egy nagyon alap kérdésem lenne.. De egész nap ezt guglizom, és mégse találom a választ.
Egy csomó 10x10cmes gerendát kellene 45°os szögben vágnom.
Ehhez milyen típusú gép lenne az ideális?Ahogy néztem, a körfűrészek mindössze 3-4 cm mélységbe mennek be, ezért nem tűnnek jónak, az orrfűrészek meg elmozognak, nem lesz pontos a vágás.
Mi a jó megoldás? -
thomgrande
tag
Használatának vannak korlátai, csodára nem képes de sokat javít a vágáson. Jó fűrész és jó fűrészlap kell hozzá. Próbáld meg, nem nagy befektetés.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Gurulunk, WAZE?!
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Opel topik
- XPEnology
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest