- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
5150head #22540 üzenetére
- Sokféle megoldás elképzelhető, akár potis is.
- De a nyomógombokhoz is írható olyan program, hogy ha a "FEL" gombot nyomogatod, akkor minden gombnyomás növel egy kicsit a sebességen, ha pedig a "LE" gombot, akkor minden gombnyomás csökkent egy kicsit a sebességen.
- Vagy használhatsz akár rotációs enkódert is a poti helyett. -
ekkold
Topikgazda
válasz
5150head #22536 üzenetére
A loop elején mindíg újra 10-re állítod a sebességet, helyette inkább:
Kell egy változó a sebességnek, és azt növeled vagy csökkented, és ha kell, akkor hívod a függvényt ami végrehajtja. pl:
void loop() {
static int16_t sp=10;
// Set the speed in steps per second:
stepper.setSpeed(sp);
// Step the motor with a constant speed as set by setSpeed():
stepper.runSpeed();
if(digitalRead(uppin) == LOW) {
sp =30
}
if(digitalRead(downpin) == LOW) {
sp = 1;
}
} -
válasz
5150head #22239 üzenetére
Ha jól értem, akkor az ESP32 az unot váltaná fel, csak korszerűbb kivitelben, viszont kell hozzá egy alap board.
Lehet venni ESP32-t magában is, de senki nem teszi, vannak UNO-hoz hasonló board-ok usb-vel, visszajelző ledekkel, headerrel stb, Janos250 kolléga is ilyen kész board-okat illeszt saját pcb-re, hogy ne kelljen huzalozni/jumper kábelt használni. Ilyen board többféle van, Lolin, Wemos, NodeMCU, XY developer board néven találod meg. Olyat vegyél, ami usb csatlakozót tartalmaz, ahhoz nem kell külön programozót is venni. Például ilyen esp32-s3 board-ot: [kép]. De találsz olyat is, amin van egy kis OLED kijelző, ami szintén hasznos lehet.Érdemes egyébként starter kitet venni, majd ahhoz még amit kell, vagy csak vadásszam össze ami jó lehet?
Attól függ, mit szeretnél. Ha szükséged van sok kiegészítőre, szenzorra stb mert nem tudod előre, mit szeretnél, akkor jó lehet, de olcsóbb, ha pl az Ali-n összekattintgatsz mindent külön, ami kell.
-
Janos250
őstag
válasz
5150head #22236 üzenetére
Amit linkeltél, az is jó. Az az egyszerűbb olcsóbb léptetőmotor vezérlő is jól használható. Gyakorlatilag egyformák ezek. Megvan, mit kell a tekercsekhez kötni, van irányt megadó bemenete, és "lépj egyet" bemenete. Van pár pinjük, amivel be tudod fixen, drótozni, hogy milyen legyen a microstep, ha akarod (microstep, amikor nem egész lépést tesz, hanem valahol közte megáll)
A többi szoftver kérdése. Meg kell csinálnod egy szabályt, algoritmust, hogy milyen időközönként léptessen. Olyankor ad egy "lépj egyet" jelet. Ennyi. Az ESP32 annyival jobb, mint az UNO, hogy korszerűbb, hosszabb távon is jó. Ami program az UNO-n megy, annak általában az összes többin (pl. ESP32-n is) kell mennie, hiszen az is Arduino.
ESP32-nek még előnye, hogy van benne WiFi, így később ha kedved szottyan, tehetsz rá WEB szervert, és telefonon keresztül állíthatod a paramétereket. -
JulianSinulf
őstag
válasz
5150head #22228 üzenetére
Szia!
Hogyan szeretnéd hajtani?
Számítógép nélkül vagy számítógéppel?Ha számítógéppel, akkor érdemes egy Mega-t választani, azon van több serial port.
Persze megoldható Uno-val is, de, akkor szoftveresen kell megcsinálni a serial portot, mert a hardverest a számítógéppel való kommunikációra használja. Úgy olvastam, hogy ez nem mindig jó.
Ha számítógép nélkül csinálod, akkor csak addig kell lehúzni a meghajtót, amíg felprogramozod az Uno-t.Én TMC2209 meghajtót használtam.
GitHub-on elérhető a library.
Sajnos nincs benne hogyan lehet adott lépésre vezérelni. Legalábbis én nem találtam meg. Így maradt az adott sebesség alatt megtett út beállítása és a működtetési idő változtatása a kívánt távolság eléréséhez. Elméletileg.
Egy lézervágó állítható magasságú asztalát csináltam meg vele.
Számítógépről állítható.Azért ezt a meghajtót választottam, mert erről tudom, hogy csendes.
Viszont lehet, hogy egy A4988-ban több a lehetőség programozás szempontjából. Érdemes utánanézni. Én nem tettem, csak tudtam 3D nyomtató tapasztalatból, hogy ez hangos meghajtó, míg a TMC2209 halk.Én csak vettem pár különböző arduino darabot ebay-en rákeresve. Hogy pontosan milyen klón, nem tudom. Működnek.
Van köztük Mega wifivel is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- The First Berserker: Khazan
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tesla topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- TUF F15 FX506HC 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Precision 7670 27% 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A1000 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest