- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Őskoczka
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibi-d
tag
válasz
Dißnäëß #23617 üzenetére
Szia!
Én is csináltam Arduino vezérelt erősítőt, de nálam a vezérlést a TFT kijelzőről lehet elvégezni. A bekapcsoási rutint úgy oldottam meg, hogy egy 230/5V adapter van készenléti üzemben, terhelés nélkül. Ha negnyomom a bekapcsoló gombot egy 5 másodperces időzítőn keresztül meghuzatok egy relét, ami ráadja az 5V-ot az arduinora és az erősítő trafóra a 230V-ot. Az arduino elvégzi az ellenőrzést, és ha minden OK, akkor árhidalja az időzítőt, és bekapcsilva marad az erősítő. Ha ki akarom kapcsolni, akkor a bekepcsoló gombot 2s-ig nyomva tartom, és az arduino elveszi az áthidaló jelet, és elejt a relé, megszakítva az erősítő és saját tápellátását is. -
tibi-d
tag
A probléma megoldódott. Kiderült, hogy az Eeprom library nem szereti a float konstansokat. Ha előszőr az értékeket beírom egy változóba, majd úgy hivatkozok rá írásnál, egyből veszi a lapot a DUE is. Csak azt nem értem, hogy a Megával mért volt jó úgy is.
-
-
tibi-d
tag
Az I2C buszon van még egy ADS1115 modul is, de ha csak a memória van a rendszerben, akkor is ugyanaz a helyzet.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Belefutottam egy problémába. Egy külső EEPROM-ba írnék adatokat egy DUE kártyával. A program le is fut, de a memóriát visszaolvasva csupa "0" olvasható. Ugyanez a kód egy Mega2560-nal tökéletesen működik. Gondoltam, hogy a memória nem működik 3.3V-on, ezért raktam egy szintillesztőt, de így is ugyanaz a jelenség. Ha a MEGa2560-nal megírom az EEPROM-ot, akkor a DUE ki tudja olvasni a helyes adatokat. Ha a DUE-val ráírok az EEPROM-ra újból "0"-kat kapok. Mi lehet a gond.
Köszönöm a tippeket. -
tibi-d
tag
Még egy tapasztalat, amiről nem találtam információt.
A TimetOne.h időzítő könyvtár kizár néhány I/O pontot a PWM használatából.
Pl. a Mega2560 11, 12-es lábait is lehet PWM-ként használni (leírás szerint). Ha a fenti időzítőt akarja valaki használni, akkor ezeken a lábakon nem működik a PWM. A TimerThree.h mellet viszont használható. -
tibi-d
tag
Egy tapasztalat, hogy más ne fusson bele.
Aki enkódert használ, és a Paul Stoffregen féle Encoder.h könyvtárat használja olyan programban, aminek a ciklusideje nagyobb 20ms-nál, akkor az enkóder hibás értéket adhat vissza. -
tibi-d
tag
Mi történik akkor, ha pl. egy UNO egyik bemenetére 5V kerül úgy, hogy nincs rajta tápfeszültség.
-
tibi-d
tag
Szeretnék 10-es alapú logaritmust számolni. Az Arduino referencia kézikönyvben nincs ilyen utasítás. Tudnátok javasolni valamilyen megoldást?
köszi -
tibi-d
tag
Megint bebizonyosodott, hogy a figyelmetlenség mekkora galibát is okozhat. Mindenkinek igaza volt, mindegyik verzió helyes, csak azért dobta vissza a fordító, mert duplikált változónév volt a rendszerben, amit nem vettem észre.
Köszi mindenkinek. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Hogy egy kis programozás is essen szóba.
Hogyan tudnék String tömböt létrehozni. (String myString[2] = {"string1", "string2"};) ezt nem fogadja el a fordító. Mi a helyes szintaktika? -
tibi-d
tag
Lassan körvonalazódik valami koncepció. Ébresztésre mágnes/reed, vagy fényforrás fotodióda kombó lehet megoldás. A nedvesség mérésre a net felkínál egy SMH-13-M egységet. Ennek van jóárasított verziója is. Szerintetek megfelelhet egy minimál koncepciós változathoz? Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
-
tibi-d
tag
De a mágnes, reed relé is jó megoldás lehet, és még opto kapu sem kell.
-
tibi-d
tag
Az én elképzelésem is hasonló elven működne. A rekesz elhaladását detektálná egy opto kapu. Amikor odaér a rekesz, a szállítószalag alá tett indukciós tekercs gerjesztést kapna, ami feszültséget indukálna a rekesz aljára szerelt másik tekercsben. Ez annyi energiát átadna a rekesz elektronikának, hogy az be tudna kapcsolni. Sajnos a rekesz nem áll meg az érzékelési pontnál. Ezért egy pl. 18650 akksit beraknék a dobozba. Amikor a mérés befejeződne, akkor egy soros protokollal modulált 866Mhz-es FM adóval kisugároznám az adatokat. Amikor végzett a proci megszakítaná saját tápját. Ez max 10-15 mp alatt lezajlana, a rekeszek kb. 30 másodpercenként követik egymást. Így az is biztosítható lenne, hogy csak egy rekesz legyen aktív. Ha a működés alatt feltételezek 200mA-t, akkor a 3 hónap alatt kb. 0.4Ah energia fogyna el. Ezt a leggyatrább akksi is elbírná. A mérőelektronika kiválasztása az igényelt pontosság, és büdzsé függvénye lenne. A procinak nem kéne nagyobb, mint egy AVR pro mini. De bármi más elképzelés is focizhat.
-
tibi-d
tag
válasz
Postas99 #21684 üzenetére
Tökéletesen összefoglaltad a feladat nehézségét. Egy külföldi céget rávenni, hogy számára piti problémával foglalkozzon, szinte lehetetlen elérni. A személyzettel konzultálva az tűnik a kézenfekvő metodikának, hogy mielőtt a rekeszek eljutnának a locsoló állomáshoz előtte kéne megmérni a föld nedvességét. Van olyan hely, ahol minden rekesz elhalad. Ezen a ponton fel lehetne ébreszteni az elektronikát, beolvasná a négy érzékelő jelét, és kisugározná az adatokat, majd kikapcsolná magát. Addigra a következő rekesz is odaérne az adott ponthoz, és az is ugyanezt ismételné. Így legrosszabb esetben is 3 óra alatt mind a 250 rekesz egyszer sorra kerülne. Kérdés az egyes hardver komponensek meghatározása, a felélesztés módja, az adatok továbbítása. A többi már csak ujjgyakorlat kérdése.
-
tibi-d
tag
válasz
JulianSinulf #21679 üzenetére
A talaj mérésére azért lenne szükség, mert a kamrát és a mérőrendszert telepítő cégek kész terméket adtak el, és nem komplett projektet. Így aki megvette fogalma sem volt arról ( állami cég), hogy erre is szükség lenne. Amikor kész lett, mondták, hogy nesztek itt van, használjátok. Menet közben derülnek ki a hiányosságok. Az adatok a növények locsolási programjának beállításához, menet közbeni (3 hónap) módosításához kellenek. Legrosszabb esetben a 3 hónap alatt egyetlen ember sem megy a rendszer közelébe. Az adatok távlekérdezéssel történnek. A napi akkucsere nem megoldható. A rekeszen lévő elektronikát lehet vízmentes dobozba szerelni. A növényeket mérő rendszer ipari titkot képez, én sem ismerhetem a részleteket. Ezt a problémát vetették fel, és egy megoldhatósági tervet kérnek tőlem. Ha túl bonyolult a megoldás, lehet hogy ejtik a témát. Jelenleg szúrópróba szerűen egy ember méregeti ezeket. Ez hosszútávon nem kifizetődő.
-
tibi-d
tag
Hogy mindenki tisztán lásson. A klíma kamrában többféle növény fejlődhet egyszerre. Nem a talaj vizsgálata a cél, hanem a növények fejlődése. A növényeket azért kell mozgatni, mert naponta mérik a fejlődésüket. Ehhez a klímakamra mellett egy másik szobában vannak a méregdrága műszerek, amiket nem lehet kitenni a klímakamra nedves, hőingadozásoknak kitett környezetének. Ezért, egy zsiliprendszeren áthaladva jutnak a növények a mérés helyére, majd vissza a kamrába. A talajnedvesség mérő a cserépbe szúrt szonda, és analóg jelet ad. Ezt a négy analóg jelet kell naponta egyszer megmérni. A rekesz kb. 30X40cm, és 4db kb. 10cm átmérőjű cserép fér bele. A közepén van egy kb 10X10cm üres terület, ahova elférhet a mérőegység. Az időpont pedig azért változhat, mert, ha a helység paramétereit megváltoztatják, időbe telhet az új egyensúlyi állapot elérése, és előfordulhat, hogy egyik nap reggel 6-kor, másnap 15-kor kéne mérni. A mérőszondák és a mérőegységek utaznának a rekesszel együtt. Amikor minden használatban lévő rekesz a szobában van, akkor lehet kiadni a mérésre a parancsot. Minden rekesz lemérné amit kell, és várná a központi egységnek a parancsát, hogy küldheted az adatokat. Amikor az utolsó egység is átadta a mérési eredményét, mehetnek hibernációba másnapig. A mérés, és adattovábbítás kb 15-20 sec. vehet igénybe. Ezért kérdeztem a korábbiakat.
Köszi az eddigieket is. -
tibi-d
tag
válasz
Postas99 #21661 üzenetére
Szia!
Sajnos a körülmények adottak. Minden növénynek saját cserépben saját földje van. Rekeszenként egy mérőegység a négy növény földjét külön méri, egy-egy szonda cserepenként, de egy adatcsomagban küldené a központi adattárolóba a négy értéket. A mérés időpontját a személyzet állítja be a központi egységen. A mérésre azért van szükség, mert a növényeket az öntözés módosításával tesztelik, hogy tűri a szárazságot, stb. A rendszert nem én találom ki, én csak a felmerült igényeket próbálnám megoldani a lehető legegyszerűbben, leghatékonyabban. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Lenne egy újabb feladat amiben segíthetnétek. Adott egy klímakamra. Kb 10X15m alapterületű. Ebben a kamrában Max 250 rekesz fér el. Minden rekeszben lehet 4db növény. Ez Maximum 1000 növényt jelenthet. Naponta egyszer minden kamrában lévő növény földjének a vezetőképességét meg kell mérni, 3 hónapon keresztül. A rekeszeket egy automata rendszer mozgatja, így a rekeszenkénti mérőegység önálló energiaellátással kell rendelkezzen, és a mérési adatokat vezeték nélküli kapcsolattal kell továbbítani egy, a helyiségen belül lévő központi adattárolóhoz.
A kérdések: Mi legyen az energiaforrás? A mérés időpontját a központi egység vezérli. Milyen metódus alapján ébredjenek fel a mérőegységek? Milyen kommunikációval adják át a mérési eredményeket? A kamra egy árnyékolt szoba, rádiójel se ki, se be nem megy át a falon. Egyedüli külső kommunikáció csak a központi egységen keresztül lehetséges. Természetesen ezt emberi beavatkozás nélkül kell végezni. Ha letelik a 3 hónap, a rekeszbe újabb növény, feltöltött akksi, és mehet minden tovább.
Vannak elképzeléseim, de nem akarom az ötleteket befolyásolni, hátha a legjobb megoldás veszik el. A mérőegység rekeszenként, ha lehetséges egy 100X100-as dobozba férjen el akksival együtt.
Köszi az ötleteket. -
tibi-d
tag
Én is abban gondolkodtam, hogy létrehozok egy 50 elemű tömböt, és minden változó a tömb indexével lesz azonosítva. A taszkok adott index tartományon belül garázdálkodnak az adatokkal. Amikor adatmódosítás iránti kérés érkezik, akkor az aktuális indexet betárolom, majd ha a keypad visszaadta az értéket, beírnám a tömbindex által meghatározott cellába. Ha a program oda ér, egyszerűen kiolvassa a cella adatát. A gondom az, hogy az adatok vegyesen integer, float típusúak. Az, hogy az adatbevitel alatt "áll" a főprogram nem annyira gáz, mert a program struktúrája olyan, mint egy mosógépnek. Előbb beállítod a paramétereket, utána elindítod a folyamatot, és nem kell, "nem szabad" már módosítani a paramétereken. Legfeljebb leállítható a folyamat.
-
tibi-d
tag
Attól függően, hogy hol tart a program, az almenüknek, funkcióknak adtam egy számot. Amikor a keypadon érvényes adat keletkezik, akkor megnézem, hogy a korábban eltárolt számhoz melyik változó tartozik, és átadom neki az új értéket. A program tovább fut. Ez rengeteg összehasonlítással jár, lassítja az amúgy sem acélos vasat. Ráadásul amíg a keypadon pötyögik az adatot, a főprogram áll.
-
tibi-d
tag
Szükségem lenne egy kis brainstorming-ra.
Egy Arduino programnak van kb 50db olyan változója, aminek az értékét program futás közben meg lehet, vagy kell változtatni. Erre egy virtuális keypad ad lehetőséget. Hogyan lehetne frappánsan megoldani, hogy a keypad annak a változónak adja át az értékét, amelyik éppen meghívta. -
tibi-d
tag
Belefutottam egy problémába.
myGLCD.print("String:", 40, 420);
myGLCD.print(String, 220, 420);
Az első utasítás kiírja a szöveget, de a második nem jeleníti meg a string típusú változó tartalmát. Van-e valamilyen trükk, hogy a változó tartalma is megjelenjen a kijelzőn. -
tibi-d
tag
Még egy láma kérdés. A string első karaktere a "0"-ás indexű?
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Meg tudná-e mondni hirtelen valaki, hogy az Arduino IDE-ben van-e olyan függvény, vagy library, ami megmondja, hogy egy string x-dik karaktere mi? Vagy kezdjek el kutakodni a neten. (Az Arduino referencia leírásban nem találtam meg) -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Kinek mi a véleménye az Mega2560 WIFI 8266 kombó kártyáról? -
tibi-d
tag
Próbált-e már valaki TFT LCD Mega Shield v2.2-t arduino UNO-val használni? Milyen átalakítást kéne végezni, hogy a kijelző és az érintőfelület is működjön? Vagy ez halott ötlet?
-
tibi-d
tag
Hozzám került egy 5 colos (800X480) ssd1963 vezérlővel és xpt2046-os touch csippel ellátott kijelző. A kijelző része tökéletesen működik, de az érintőfelület "rakoncátlankodik. Írtam egy kis programocskát, ami kijelzi, hogy ha megérintem a kijelzőt egy ponton, milyen x, y értékeket ad vissza. Ha nem érek hozzá, akkor (-1, -1) értéket ad. Ha hozzá érek valahol, akkor egy pillanatra beadja a "valós" koordinátákat, de utána kiakad (799, 479) értékre és elengedés után még sokáig tartja ezt az értéket. Majd egyszer csak visszaáll a (-1, -1) értékre. Szerintetek az xpt2046 ic cserével megoldódhat a probléma, mert egyébként a kijelzőnek nagyon szép képe van.
-
tibi-d
tag
Adott egy fűtőberendezés. A teljesítmény szabályozása PWM jellel történik. A teljesítmény fokozatnak van egy engedélyező bemenete is. Ha az engedély "H" akkor a PWM vezérli a teljesítményt. Ha "L" a PWM csinálhat akármit, a teljesítmény "0". Ezt egy Arduino vezérli. A probléma akkor keletkezhet, ha mondjuk az Arduino "lefagy", tönkre megy, és az engedélyező bemenet és a PWM jel is "H"-ban ragad. Ekkor a fűtőberendezés kontrollálatlanul elfűtheti magát, és akár tüzet is okozhat. Ennek a lehetőségét is el kéne kerülni. Arra gondoltam, hogy az engedélyező jelet nem közvetlenül az Arduino vezérelné, hanem egy védelmi áramkör közbeiktatásával, ami érzékelné, ha az Arduino lefagyna, vagy meghibásodna. Arra gondoltam, hogy az engedélyező jelet ciklusonként kapcsolgatnám ki-be, így kapnék egy szaggatott jelet. Ezt egy kondival leválasztva, egyenirányítva vezérelnék egy tranzisztor, vagy fetet és ez engedélyezné a teljesítmény fokozatot. Ha a jelváltozás megszűnik, az engedély egy idő múlva megszűnne, és leáll a fűtés. Az elképzelés életképességére lennék kiváncsi, vagy, ha van egyszerűbb megoldás, azt is szívesen fogadom.
-
tibi-d
tag
Belefutottam egy problémába. A szereplők: Arduino Due, 24C256 EEprom.
Utasítás 1:
myMem.put(1000, 60.0);
myMem.get(1000, x); //x értéke ez esetben 0Utasítás 2:
float y=60.0;
myMem.put(1000, y);
myMem.get(1000, x); //x értéke 60.0Mi lehet a probléma forrása?
-
tibi-d
tag
Szeretnék egy kis programozási technikát tanulni.
Megoldható-e egyszerűbben az a feladat, hogy egy bool változó 0-1 értékétől függően egy algoritmusban az összeadások helyett kivonások legyenek, anélkül, hogy az egészet kétszer le kéne gépelni.
Pl:
if( a ==0)
{
a+b=c;
a+c=d;
b+d=e;
}
if(a==1)
{
a-b=c;
a-c=d;
b-d=e;
}
A c,d,e változókat a program más része felhasználja.
Ez csak egy leegyszerűsítése a feladatnak. -
-
tibi-d
tag
Szerintetek melyik programrészlet végrehajtási ideje rövidebb:
1:
if(feltétel1 && feltétel2)
{
sor1;
sor2;
sor3;
}
if(feltétel1 && feltétel3)
{
sor1;
sor2;
sor4;
}2:
if(feltétel1)
{
sor1;
sor2;
if(feltétel2)sor3;
if(feltétel3)sor4;
} -
tibi-d
tag
Szeretném megérteni a noInterrupt, interrupt páros működését. Van egy feladat, ahol egy timerinterrupt másodpercenként lefuttat egy taskot. Viszont a programnak van olyan része, ami nem szereti, ha megszakítják. Az a kérdésem, hogy ha a noInterrupttal leállítom a megszakítást mondjuk az utolsó megszakítás után 0.6 másodperccel később, és engedélyezem 0.7-kor, akkor az időzítés hogy alakul? Folytatja 0.6-tól, esetleg 0.7-től, vagy kezdi előről az 1s-ot?
-
tibi-d
tag
Ha valaki elmagyarázná, miért nem helyes a következő sor:
null, nulla = 0;
Vagyis miért nem lehet több változónak ugyanazt az értéket adni egy sorba rendezve. A fordító hibajelzés nélkül lefordítja, csak nem hajtódik végre. -
tibi-d
tag
Még egy kérdés. Arduinonál hardveres watchdog megvalósítható-e. Gondolok arra, ha a szoftver futása lefagy, azt hardveresen detektálni, és ha kell lekapcsolni a berendezést.
-
tibi-d
tag
A 0-9 karakteren kívül csak a * és a # van. A csillag lett a . a # az előjel. Mivel megszűnt a beviteli lehetőség ezért kellett időhöz kötni.
void Numpad()
{
int I;
float F;
//Billentyű leütésre várás
key = keypad.getKey();
//Leütött billentyű kiértékelése
if (key)
{
KeyTimer = millis();
if (key == '#' && Inv == 1)
{
Inv = -1;
Flo = -1.0;
}
if (key >= '0' && key <= '9' || key == '.')
{
NumString += key;
}
}
if (NumString.length() > 0 && (millis() - KeyTimer) > 2000)
{
I = NumString.toInt();
NumInteger = I * Inv;
F = NumString.toFloat();
NumFloat = F * Flo;
NumString = "";
Inv = 1;
Flo = 1.0;
}
}
Lehet, hogy nem a legelegánsabb megoldás, de gyorsan kellett összedobni. Azok a változók, amik nincsenek itt definiálva, azok globálisak. -
tibi-d
tag
Ok. Ezen már túl vagyok. A probléma az, hogy jelenleg úgy működik az értékadás, hogy ha az utolsó billentyű lenyomása után eltelik 2 másodperc, megtörténik az értékadás. A program két billentyű lenyomása között is elvégez kismillió feladatot, időzítések, megszakítások tömkelegét. Eddig nem is volt gond. Ha azt akarom, hogy az egyik érték pozitív legyen, a következő negatív, akkor a mondjuk a # megnyomásakor nem negál, vagy épp "beragad" és a következő is negatív lesz. Ezért kérdeztem, hogy erre van-e egy bevált eljárás, ami ezt kiküszöböli. Abban biztos vagyok, hogy én rontottam el valamit, de nem jövök rá, hogy mit.
-
tibi-d
tag
Próbált-e már valaki 3X4 keypadon negatív int szánot bevinni egy változó értékébe. Ha nem, milyen technikát javasoltok. Ha kell, tudjak pozitív, ha kell negatív számot adni egy változónak.
-
tibi-d
tag
Tudnátok-e néhány linket mellékelni, hogy hol lelhető fel információ ESP32-re írható, tableten megjeleníthető grafikus felület szerkesztésével kapcsolatban, nem túl bonyolult leírás formájában. Ezt megfogalmazni sem volt egy piskóta feladat. Köszi
-
tibi-d
tag
válasz
Janos250 #19034 üzenetére
Hogy konkrétumokat is írjak. Egy berendezést vezérel az ESP32. A HMI kapcsolatot oldaná meg a tablet. Amíg a berendezés üzemel, addig az ESP és a tablet között a kapcsolatnak folyamatosan meg kéne lennie, hogy a tableten kiadott parancsot a készülék végre tudja hajtani. A berendezésen lévő folyamatról a tableten állapot megjelenítést kellene létrehozni. Az adat cserét legrosszabb esetben is másodpercenként meg kéne valósítani.
-
tibi-d
tag
Szerintetek egy ESP32 és egy tablet közötti adatcserét melyik verzió támogatja jobban. Ha az ESP32-n létrehozott weblapon állítom be az adatokat, vagy egy android programban állítom be és átküldöm wifi-n. Az ESP-nek is kell küldeni adatot a tablet felé.
Köszi a tanácsokat. -
tibi-d
tag
Az Atmega 2560 chip megszakítás kezelése érdekelne. Ha a megszakítás egy utasítás végrehajtás kellős közepén érkezik, akkor a proci abbahagy minden addigi számítást, és elkezdi a megszakítást végrehajtani, vagy a megkezdett utasítást még befejezi, és a következő előtt hajtja végre a megszakítást?
-
tibi-d
tag
Adott egy arduino nano, meg egy Mega2560. Mindegyikben van definiálva 2db 10 elemű integer tömb. Másodpercenként 10X szinkronizálni kéne a két kártyán a tömbökben az adatokat. Milyen kommunikációs csatornát ajánlotok erre. A két kártya között max 2 méter vezeték lesz. Köszi.
-
tibi-d
tag
válasz
Wolfram #18478 üzenetére
Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést. Egy olyan készülékhez kéne, amit, önállóan is kell tudni kezelni, mobil, tablet nélkül. Természetesen lesz mobilos lehetősége is.
Másik kérdés. Van-e olyan mobilos applikáció, amellyel az ESP32-ről érkező adatokat diagram formájában fel tudja rajzolni a telefon, tablet kijelzőjére (online). -
tibi-d
tag
ESP32-höz milyen kb. 5' kijelzőt javasoltok. (Ár-érték)
-
tibi-d
tag
Mivel nem vagyok profi programozó, előbb, utóbb összehozok valami kódot, de nem biztos, hogy a legegyszerűbb, legelegánsabb lesz. Valószínű 10X annyi energiámba kerülne mint a profiknak.
-
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Használt-e már valaki 3X4-es keypad-ot arra, hogy max 6 karakter bevitele után a # hatására egy integer változóba mentse a bevitt számokat.
Köszi a tippeket. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Korábban kértem segítséget a Teensy 3.2 vs. SD adapter problémakörben. A tapasztalatokat megosztom, hátha belefut vki hasonló esetbe. A problémát az okozta, hogy a Teensy túl gyors volt az SD kártyához képest. Ha a proci órajele 24Mhz-re le lett csökkentve, minden működött rendesen. Most azt fogom kipróbálni, hogy ha SDHC, vagy gyorsabb kártyát próbálok hozzá illeszteni, vissza növelhető-e az órajel. -
tibi-d
tag
Mitől lehet az, hogy egy arduino pro minivel tökéletesen működő SD kártya modul Teensy 3.2-vel nem működik. A bekötése az interneten fellelhető ajánlásnak megfelelő. Az 5/3.3V szintillesztés is meg van oldva (a biztonság kedvéért). Lehetséges-e, hogy az SD library nem kompatibilis a Teensy-vel?
-
tibi-d
tag
Még egy kérdés. Még nem kellet SD kártyára adatokat mentenem, a fájl neveket lehet-e programból indexelni, azért, hogy ne írja felül az utolsó az előzőt.
-
tibi-d
tag
válasz
Tankblock #17822 üzenetére
A felsorolt modulok egymásba illeszthetők. Az STM kilóg a sorból. A segítség abban kellett, hogy feleslegesen ne bonyolítsam túl a dolgot, és ha nem muszáj ne vegyek olyan kiegészítőt amire nem lenne szükség. Mivel a bekapcsolási folyamat lezajlik 5s belül, ezért elég lehet előtte 30 minta, utána 100 minta. Így, ha a programot kiegészítem pl. egy kijelzővel még akkor is maradhat elég memória. Köszi az ötleteket. Ha elakadok, jelentkezem. Az is érdekel, hogy a két berendezés milyen valószínűséggel indul egyszerre, és rántja meg a hálózatot. (Ennek kicsi az esélye, de nem nulla.)
-
tibi-d
tag
Ha egy 24C256-ba gyűjteném az adatokat, és 2X16kB után írnám felül, akkor a 100.000 írási ciklus jó pár év alatt telne le. De ha csak 10.000 ciklust engedek meg, akkor is fél év. Amire nekem kell, az max. 1-2 hónap.
Hogy pontosan elmondjam mire kell, az az, hogy a hálózaton van két felügyelet nélkül üzemelő kompresszor (hűtő, fagyasztó). A probléma, hogy látszólag indokolatlanul leold a betáp kismegszakító, és ha nem kapcsoljuk vissza időben leolvad a fagyasztó, és tönkre megy a tartalma. Azt szeretném kideríteni, hogy milyen üzemállapot idézi elő az oldást. (Hibás kismegszakító, két berendezés egyidejű indulása, stb.) Az analóg bemenetek a két fogyasztó áramfelvételét mérné. A digit bemenet pedig a hálózat kiesését figyelné. -
tibi-d
tag
válasz
Tankblock #17813 üzenetére
Az én fejemben egy olyan megoldás motoszkál, hogy egy nagyobb kapacitású EEPROM-ba írnám folyamatosan a mérési adatokat, és amikor bekövetkezik a trigger esemény, még leszámolnék 200 mintát, majd az utolsó 2X 300 adatot kiírnám SD kártyára az idő és trigger bélyeggel kiegészítve. A trigger események között valószínűleg elég idő telik el, hogy a fenti feladatot el lehessen végezni. Ha a két analóg bemeneten 200 mintán belül jönne az indítójel, akkor az első előtti 100, és a második jel utáni 200 jel lenne kiírva a kártyára. Újabb triggerre 1-2 percen belül nem kell számítani. Az analóg jel felbontása 8 bit.
-
tibi-d
tag
Lenne egy feladat, hátha megmozgatja a fantáziátokat. Két analóg bemenet jelét kéne tárolni, és ha bármelyik értéke meghalad egy beállított szintet, vagy egy digit jel hatására el kéne menteni a trigger esemény előtti 100 és utáni 200 mintát. A mintavétel 10/s lenne. Az adatokkal együtt le kéne tárolni az esemény dátumát, időpontját, tárolás okát (szint, digit). Ha a tárolás a digit jel hatására történne, a további rögzítésre már nem lenne szükség. Ez lenne az utolsó letárolt csomag. A folyamat 24/7 üzemmódban működne. Minden elképzelést, ötletet szívesen fogadok. Jelenleg a következő modulokkal rendelkezem: Arduino UNO, Data logger shield v1.0, ESP13 shield. Köszi.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Adott egy NodeMCU32s kocka. Szeretnék hozzá csatlakoztatni 3.2-es Nextion kijelzőt, 24C256-ot, 6db analóg bemenetet, 2db digit. kimenetet, és 4db PWM kimenetet.
Melyiket, melyik lábra célszerű kötni? Sok bemenet sokféle funkcióra is használható, de biztos van egy célszerű kiosztása is.
Tanácsokat előre is köszönöm. -
tibi-d
tag
válasz
razorbenke92 #16709 üzenetére
Köszönöm a tippeket. A kijelző azért kell, mert mobil használata nélkül is kell tudni vezérelni a készüléket, a wifi meg azért, hogy magára lehessen hagyni működés közben, de lehessen látni hol tart, mikor végzett, stb. Analóg a/d-re az ADS1115-re gondoltam. A digit szintillesztés nem probléma. A vasakra 40-50eFt a max keret ebbe IBT-2-es H-bridge is bele kell férjen.
-
tibi-d
tag
Az is érdekelne, hogy ki, milyen megjelenítőt használna.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Ötleteket kérnék egy feladat "vasának" összeállításához. A gépnek tudnia kell 4 analóg jel 12-16 bit feldolgozására, 2 PWM generálására , 4 digit jel meghajtására, 3.5-4.3 érintő képernyő kezelésére, WIFI kapcsolatra.
Köszi a tippeket. -
tibi-d
tag
válasz
razorbenke92 #16593 üzenetére
Az arduino egy hőmérséklet szabályzó része. A belső EEPROM szabályzási, beállítási, és program paramétereket tárol. Ezek optimalizálása hosszadalmas folyamat. Ha az arduino panelt kell cserélni, minden megy a kukába. Lehet mindent előröl kezdeni. Ezért, ha a rendszer optimálisan működik, az adatokat kéne kimenteni egy külső EEPROM-ra, ahonnét az új panelre vissza lehetne tölteni. A kiíró, és visszatöltő programrészt be lehet írni az arduino programjába is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged