Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeryFlash
veterán
,,. De látni kell, hogy ehhez fel is rúgtak pár konvenciót, mint pl. a bővíthető szabványos ramok"
Ez nem is volt cél, pont amiatt hogz integrált valszeg sokkal gyorsabb a CPU-RAM elérése.
A költséges részről meg annyit, hogy az M1 Pro nem tudom mennyibe kerülhetett, de az M1 marha olcsó lehet, mert olcsóbban adták a velük szerelt MB Aireket és Mac miniket mint korábban Intellel. Az M1 Pro és Max előállítási költségére gondolom a nagy mennyiségű tranyóból következtetsz, de azt nem veszed figyelembe, hogy azon a lapkán nem csak egy CPU vagy csak egy IGP, hanem memoria, NPU...
"Nem csak azon múlik, de azon is nyernek kb. 20%-ot"
Szerintem annál egyébként többet.
Mindenesetre nincs előttem ahogy az AMD egy 5nm-es notebook procival és notebook dVGA-val hozna jövőre ennyi wattból ekkroa perfomancet. De még ha hozna is, világosan látszik hogy ARM-en mekkora az évenkénti fejlődés, míg a korosódó x86-nál mennyi... Ha 2022-ben még egálra is lehet menteni a perf/wattot, akkor is a tendencia az hogy konzumer szinten kezd megszűnni az x86 létjogosultsága.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Petykemano
veterán
válasz GeryFlash #44401 üzenetére
Az M1 és az M1P/M1X között gyakorlatilag 0 előrelépes történt a CPU vonatkozásában. Ez azért nem így látszik,.mert direkt MT teljesítményt mutogattak. De ahogy HSM is írta, két 5800U egymás mellé rakásával 30W-ből az AMD is kihozna dupla MT teljesítményt.
Az M1 és az M1P/M1X viszonya nem mond semmit az arm és az x86 viszonyáról vagy az arm fejlődési üteméről. Ilyen következtetések levonásához meg kell várni az M2-t.
Sokunk szerint az AMDnek is ilyen fasza apukat kéne gyártania integrált memóriával. De ugyanezen sokaság elsősorban azért szeretné ezt, hogy a képletből kihagyható legyen más balfácán profitéhes OEM/AIB szereplő és némileg olcsóbban hozzá lehessen jutni, mintha külön eszközök formájában kéne megvásárolni.
Ennélfogva nagy eséllyel az AMD nem fog ilyen apukat készíteni, mert az OEM gyártóknak pont annyira fontos az összeszerelési szabadság, mint a DIY piacnak általában, csak ők nem a bővítés céljából igénylik, hanem azért, hogy lehessen ezen-azon spórolni.
Ahhoz, hogy kihagyhatatlan ajánlat legyen, annyival nagyobb teljesítményt kellene nyújtania, viszont az AMD ebben a tekintetben a szoftverkörnyzetnek van kiszolgáltatva.Ezen talán idővel a CXL fog változtatni. Megszülethetnek azok a szoftverek, amik megfelelően működnek, és elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, amikor előnyösebb IGP-n futnia valaminek, mint diszkrét eszközön.
Az Apple által nyújtott teljesítmény nem általánosan jellemző az armra. A gyári arm architektúrák legalább annyival le vannak maradva az Apple design mögött, mint az x86-os architektúrák. Ha ez csak azon múlna, hogy az arm jó, az x86 meg kivénhedt szar, akkor a gyári arm magok is olyan messziről integetnének az x86-Nak, mint az Apple. De jelenleg ez nincs így.
Az Apple egy olyan helyzetet állított elő a saját CPU magjai és a minden más konkurens CPU között, mint anno az Intel Sandy Bridge és leszármazottai, valamint az AMD bulldozer architektúrája között fennállt.
Az Intel alacsony frekvenciára és széles feldolgllozókkal elért magas IPC -re optimalizált, míg az AMD a magas frekvenciával és szűk feldolgozókkal operált.
Az apple egy alacsony frekvenciával operáló nagyon széles designnal állt elő, ami ennélfogva pont annnyival hatékonyabb, mint anno az Intel volt a bulldozerhez képest.Ennek megvalósításához nyilvánvalóan hozzájárult az 5nm is. Az Intel töketlenkedésén látszik, mennyit számít, hogy bele tudsz-e tölteni 1.5-2x annyi tranzisztort, vagy küzdeni kell a fogyasztással v lapkamérettel a magasabb IPC érdekében.
Amíg az Apple fejlettebb gyártástechnológiát használ, addig mindig lesz nála előny. Egyrészt az alacsonyabb fogyasztás. Másrészt a egy gyengébb gyártástechnológián nem is biztosan lehet ugyanazt az architekturális csodát megvalósítani. (Vö: Rocket lake vs Tiger lake)Én arra számítok, hogy a zen4 fog majd faragni a hátrányból. Alacsonyabb.fogyasztás, jelentős előrelépés IPC tekintetében.
De a N4-en gyártott M2-höz képest majd majd megint jön, hogy az x86 mondjon le.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/wNRdiBGp8zYYvUxj5E4uuA.png [link]
Ezt az ábrát elmagyarázza nekem valaki?
Ezt ugye úgy kell érteni, hogy 5nm osztályú és 7nm osztályú lapkát kik gyártattak bármelyik bérgyártónál? (Tehát ez nem csak a TSMC ügyfeleit mutatja?)
Én erre tippelnék, mert bár nem kizárt, de valószínűtlen, hogy a Samsung a TSMC-nél gyártasson.Még úgy is elég érdekes.
- az Apple elvitte a 2021-es 5nm-es gyártás több mint felét.
- Az AMD is gyártatott 5nm-en valamit 2021-ben, de lényegesen kisebb volument. Vajon mit? Legutóbb az derült ki, hogya CDNA2 is 7nm.
- Az Nvidia is gyártatott valamit. Az nem egyértelmű, hogy az samsung 5, vagy TSMC N5? De valami készül.
(- A Qualcomm Samsung 5nm-en gyártatott)- Az Nvidiának vajon mi az a 21% a 7nm osztályban? Vajon oda lett besorolva a Samsung 8N is? Vagy az Nvidia csak kicsivel gyárt kevesebb 7nm-es GA100-as lapkát a TSMC-nél, mint az AMD teljes gyártása? Vagy 2021-ben már gőzerővel készülnek a 8N leváltására valamilyen 7nm-es gyártástechnológával?
- Bár Abu azt mondta, hogy az Xilinx felvásárlásával az AMD nagyobb szeletre tesz szert, valójában úgy tűnik, hogy a Xilinx élvonalbeli gyártástechnológiák használatában betöltött szerepe marginális.Az ábrából én azt olvasom ki, hogy 2022 első fele a 7nm.-es termékekről fog szólni. Nvidia, AMD, Intel által kínálva. Az Apple és a qualcomm pedig viszi az 5nm nagy részét.
Aztán ez majd csak akkor fog változni, ha az Apple átlép N4-re, a Qualcomm pedig a 4LPE-reTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Busterftw
veterán
válasz Petykemano #44403 üzenetére
Nvidia 7nm-en az A100 cuccokat gyártja.
De amúgy az "elején" a 7nm ábra ugyanígy nézett ki mint mint most az 5nm.Az Apple elvitte a felét, csak ugye ők lépnek mindig elsőként.
Majd ha lépnek 3-4nm-re, akkor az 5nm fog úgy kinézni mint most a 7nm -
HSM
félisten
válasz GeryFlash #44401 üzenetére
"Az M1 Pro és Max előállítási költségére gondolom a nagy mennyiségű tranyóból következtetsz"
Igen. Minél nagyobb a csip, annál nehezebb jó kihozatallal gyártani és annál kevesebb fér el egy waferen. Illetve egy csip tervezése is igencsak drága 5nm-en, ahogy nézem, csak a gyártástechnológiai oldal vagy félmilliárd dollár [link] . Ebben mindegy, hogy mekkora rész a CPU, GPU vagy NPU. Egyébként írtam, hogy nem tér el arányaiban jelentősen a Cezanne-től, ugyanis annak is csak egy kisebb részét teszi ki a CPU.#44402 Petykemano: A nagy kérdés szvsz az, melyik módszerből mit lehet kihozni. A Zen3 szvsz nagyon jó kompromisszumot talált, hogyan lehet egy adott tranzisztorszámból jól skálázható, könnyen és gazdaságosan gyártható módon sokmindent kihozni. Asztali, szerver és mobil terén is sikerült velük elég nagyot alkotni. Igazából az 5800U azért a sima M1 mellé is bőven odarakható, tranzisztorszám ügyileg is inkább az a reális ellenfél.
-
zsid
senior tag
Azért én kíváncsi lennék, hogy mit mutatnának a kommersz processzorok ( pl az 5800U vagy 5800H) ha azok is egybe lennének tokozva a memóriával, mint az új M1-ek.
Igaz az anand mérése szerint messze nem hozza az elméleti max sávszélességet, de azért az a 200-240GB/sec az odab@sz még a 8 csatornás IMCjű Threadripper Pronak is.Anno a GPUknál ment a vita a Vega korszakban hogy HBM jó vagy nem jó, itt meg majdnem ugyanazt lépte meg az Apple is. Lehetne a PC vonalon ennek jövője?
<tRucKdriFteR>
-
HSM
félisten
Azt egyébként hozzátenném, hogy szintén az Anandtech mérései alapján azért óriási csodát még a 8 csatorna sem tesz a legtöbb esetben, pedig 32/64 mag nem éppen kevés. [link]
Az AMD elég jól alacsonyan tudta tartani a magok sávszélesség igényét, itt nyilván jár a pont a gyorsítótár és egyéb ehhez közreműködő struktúráknak és megoldásoknak.A memóriával egybetokozás szerintem "hagyományos" APU-k esetén nem éppen ideális, hiszen azzal elveszik a memória utólagos bővítésének lehetősége. Persze, ha egy erősebb integrált GPU-t is meg kell hajtani, akkor nincs más lehetőség. Illetve, azt gondolom, fogyasztás szempontjából is előnyösebb lehet az integrált.
-
zsid
senior tag
Nem is kifejezettem "hagyományos" APUkra gondoltam, hanem inkább a laptopokban lévő APUkra. Azoknál szerintem annyira nem vészes a bővíthetőségi korlát, legalábbis amíg 1db 8GB-os modullal árulnak Zen3-as notikat, addig nem hinném hogy a 16/32/64GB-os nem bővíthető RAM problémát jelentene. Egy erősebb IGP esetén még értelme is lenne a több kiosztható VRAM-nak, egy 32GB-os modellből már több VRAM jutna az IGPnek, mint ami az új belépő szintű dGPU-k mellett van.
Fogalmam sincs mit lehetne ebből kihozni, azért kérdem hogy látja e valaki értelmét annak, hogy akár az Intel akár az AMD elinduljon ebbe az irányba, vagy a fejlesztehtőségi korlát és a jelentős költségvonzat miatt teljesen zsákutca lenne?
Ez a Threadripper teszt érdekes, valóban feltűnően ritkán van előnye a 8 csatornának a kettővel vagy 4-gyel szemben ahogy sok esetben a magszámnak sincs semmi előnye. Abból hogy egy 8magos i9 jobban teljesít egy 28 magos Xeonnál vagy egy 32/64magos Threadrippernél nekem az jön le, hogy ezek a tesztek nem teljesen alkalmasak ezeknek a rendszereknek a mérésére.
El tudnék képzelni olyan szituációkat, ahol mondjuk telepakolod a 128PCI-E csatornát mindenféle jóval, akár 2-4 renderkártyával meg SSD RAID-del és valami olyan melót csinálsz ahol kifutsz a tesztben használt 128GB RAMból és 256 vagy akár 512GB szükséges, vagy pusztán csak abból már profitálsz, hogy nem 1 SSDről dolgozol hanem RAIDről és olyan folyamatokkal dolgozol amik jól skálázódnak a magszám növekedésével, na akkor tuti elérhető olyan helyzet ahol toronymagasan verni a Xeon és a Threadripper az asztali mezőnyt - főleg ha azokat a RAMlimit már az elején kiüti. Amúgy teljesen korrekt teszt és nagyon jól megvizsgálták, hogy "azonos körülmények között" hogyan mennek a processzorok csak ezek nem azonos körülményekre tervezett technikák
[ Szerkesztve ]
<tRucKdriFteR>
-
HSM
félisten
Én azt gondolom, alapvetően szükség van a mainstream, szabványos ramokkal bővíthető APU-kra, mint pl. a Cezanne. A mobil piac nagy részének igényeit ilyenekkel több szempontból ideálisan, gazdaságosan le lehet fedni az egész olcsótól a drágáig. Ha megjelennek a gyorsabb mobil DDR5 modulok, akkor az integrált GPU-val is lehet majd egy szintet lépni felfelé.
Amúgy rendkívül szomorúnak tartom, hogy akár modern prémium négymagos laptopokat is lehetett kapni 8GB nem bővíthető rammal. Ha már egy slot akad, azzal már legalább 32GB-ig el lehet menni, ami sokmindenre elég. Szerintem főleg amikor drágábbak a ram árak, akkor igen hasznos, hogy lehet utólag is bővíteni, nem vagy a gyári mennyiséghez kötve.Intel/AMD szempontból én a megtérülésén látok potenciális gondokat egy ilyen túlméretes APU-nak. Alacsonyabb fejlesztési és gyártási költség, alacsonyabb kockázat, és magasabb kihozatal, ha van egy alap tudású APU, ami mellé ha kell, mehet a dedikált GPU, ami szintén több piaci szegmenst lefed. (Pl. 5800HS + RX 6600M) Persze, itt nem lesz nagy közös ram, és a fogyasztás sem lesz olyan jó, de a többségnek így is vonzóbb lehet munka/játék gépnek egy megfelelő árcédulával.
-
Petykemano
veterán
Történelmi pillanat
Graphics Cards Retail Sales Week 44
AMD: 1255 units sold, 58.78%, ASP: 777.84 (Euro)
Nvidia: 880, 41.22%, ASP: 708.09
AMD revenue: 976'195, 61.04%
NVIDIA: 623'123.15, 38.96%
Models on sale:
#AMD: 34
#Nvidia: 46
RT 🙏. A ton of work goes into these
#Radeon #NVIDIAGeForce
https://t.co/hZ6XHTXTKSEz persze csupán egyetlen kiskereskedelmi egység nem reprezentatív számai. Természetesen nem jelent semmit.
[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
HSM
félisten
válasz Petykemano #44410 üzenetére
Érdekes, és szerintem nagyon ide kívánkozik még amit utána írt:
"Dynamics changed a bit: People buy what I available. AMD (AiBs resp) got better supply in the channel. But: Radeons are almost not present in OEMs" [link]
Elsőre meglepődtem, mitől ennyire sikeres az RX 6600, így már érthetőbb.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Petykemano #44412 üzenetére
Ezt hiaba mondtad mert a helyzet a linkelt szamok miatt semmit nem valtozott. Annyi tortent hogy azon a heten a MIndfactory-nal valamilyen oknal fogva tobb AMD-s kartya volt raktaron. A teljes DE piaci helyzet meg mindig nagyon mas, ezek a raktaron levo modellek:
3090 8
3080Ti 21
3080 18
3070Ti 12
3070 18
3060Ti 21
3060 13
----------
111
6900XT 19
6800XT 7
6800 2
6700XT 13
6600XT 12
6600 7
----------
60Forras: [link]
Tehat az hogy volt a atipikus het a Mindfactory-nal az nem lesz semmilyen kihatassal az emlitett NV vs. AMD piaci reszesedesere.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Gyuri27
félisten
[link] ufónál kint a szopató árak
Amd - Radeon - Ryzen
-
Raymond
félisten
válasz Petykemano #44415 üzenetére
A szerkesztest nem olvastam mar csak az eredetit es azt amire valaszoltam.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
félisten
Még van egy kis érdekesség a Ryzenek és a Win 11 találkozásánál ha valaki CPU-t cserél menet közben és felteszi az új patchet.. HU szerint 20 % veszteség is lehet. [link]
Amúgy a Win 11 patch cserélgetés nélkül 5 % körül hoz a konyhára Ryzenekkel, érdemes feltenni.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Devid_81
félisten
Avagy inkabb erdemes elkerulni a win11-et ahogy van az AMD tulajoknak es igy nincs szivas.
Majd egy ev mulva visszaterunk erre a win11-re."Jo" lesz latni a Alder Lake teszteket es korulotte a sok elterest az AMD procik rovasara Win11 patchek es cserelt CPU-k szama miatt
...
-
zsintai1987
tag
válasz Petykemano #44415 üzenetére
Még jó hogy odaírtad, másképp megkaptad volna hogy "de ebbe nincs is benne a Japánban és Argentínában eladott összes darab"...
3700x, ASUS 570prime, 2X16GbCorsair 3200 cl16 , ház:CM 500P fehér, Seasonic Focus+ 550W 80+ GOLD, rx 5700xt nitro+
-
zsintai1987
tag
válasz Devid_81 #44418 üzenetére
Ember legyen a talpán aki karácsonyra gépet akar a gyereknek és elkezd teszteket nézni, win10 kontra 11, Intel VS amd, ngreedia VS amd. Akinek fogalma sem lesz mit néz csak látni fogja hogy ez a szám nagyobb vagy az a szám és ennyi...
3700x, ASUS 570prime, 2X16GbCorsair 3200 cl16 , ház:CM 500P fehér, Seasonic Focus+ 550W 80+ GOLD, rx 5700xt nitro+
-
félisten
válasz Devid_81 #44418 üzenetére
Az is egy megoldás, bár sok probléma nincs vele nálam.- mondjuk nekem a Win10 is többé kevésbé döccenő mentesen ment.
Aki frissített 11 re és Ryzenes, annak érdemes feltenni a patchet ,gyorsul tőle. A fenti dolog inkább érdekesség, kérdés mitől lehet, hogy ha egy 5800 X et kicserélsz 5950 re akkor az lelassul.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
atok666
őstag
válasz zsintai1987 #44420 üzenetére
Ez a ngreedia, ez meno? Csak mert akkor en is elkezdem hasznalni.
Atok
-
-
félisten
válasz Devid_81 #44425 üzenetére
Ha ez kiderül akkor azért eléggé kint lesz a lóláb. Microsoft-Intel kollaboráció
nagyon jó lenne majd hivatalos hozzáértő cikkeket olvasni erről, hogy valóban valami sunnyogás vagy pedig technikai probléma, mondjuk az ütemező vagy ilyesmi.[ Szerkesztve ]
-
keIdor
titán
-
HSM
félisten
válasz Devid_81 #44425 üzenetére
Ja, dupla fogyasztásból már majdnem olyan gyors az első leakek alapján mint a mostani Ryzenek.
Így a 250W-ra "elengedett" 125W csip, plusz "kis" akár 20% "segítség" az OS-től, és meg is van az új "bajnok". Azt se tudom, milyen smiley-t tegyek ide...Amúgy ettől függetlenül ár/értékben lehet majd pár erős versenyzőjük, mindenesetre várom a teszteket.
-
Sbig_x
junior tag
válasz Gyuri27 #44435 üzenetére
Az is rém szórakoztató volt, hogy az alder lake hír alatt a szokásos csapat a fogyasztáson nyekergett, de ez itt szenzációs! Az amd fanboy klub 3 fő tagja megbeszéli miért is jó a ph teszt szemben a nemzetközi sajtó kb 50 tesztjével....szenzációs, gyerekek, viszitek a pálmát!
Kicsit beleköpök a levesbe, de a nagy lelkesedésben föl ne soroljátok ahogy a ph mondvacsinált okokkal az amd-nek kedvező játékokat válogatott össze, mert ti gondolom elhiszitek hogy az úgy van jól. -
Gyuri27
félisten
válasz Sbig_x #44438 üzenetére
Fx idejében mást se hallottunk mint a fogyasztást. Azóta az intel csak 14+++++-t alkalmaz megtoldva némi krafttal mert különben a szokásos 3-5% + se lenne meg.
Ehhez nem kell a ph.
Az meg, hogy külföldi oldalakon lejt a pálya kék irányba már többször bebizonyosodott.
Ezt se a ph csinálta.
És még lehetne sorolni.
[link]
Ennyit az intelröl.[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
Sbig_x
junior tag
-
-
TTomax
félisten
Mind4!!!!!!44!!4!!44
Ezt egyszerűen nem tudtam kihagyni...elnézést...
[ Szerkesztve ]
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
huskydog17
addikt
Brutális gigateszt 130 VGA-val az elmúlt 12 évből 3 játékkal.
Akit a 2009 előtti DX7-DX9 korszak érdekel, annak is van itt 80 VGA.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
félisten
válasz huskydog17 #44446 üzenetére
az a z érdekes , hogy mindenhol azt olvasom hogy a Geforce lassul a Radeon gyorsul. Így teszt alapján a GTx 1060 ott van szépen az RX 580 nyakán az 1080-1070 meg a vega 56-64 elött -között.
nem semmi teszt amúgy[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
-
huskydog17
addikt
válasz Gyuri27 #44448 üzenetére
Persze, le is van írva, hogy miért, illetve logikus is, hiszen olyan játékok kellettek, amelyek még a leggyengébb VGA-n (értsd: Radeon HD 5450) is elindul és fut valahogy. Az 5450 még az 1 fps-ért is vért izzad, na most ha ennél frissebb játékokat raknak bele, akkor kb. egy tucat VGA-nál teljesen értékelhetetlen lenne a sebesség (értsd: 0 fps), annak pedig semmi értelme nem lenne. Ezen felül nem csak, hogy futniuk kell a leglassabb DX11-es VGA-kon is, de jól kell skálázódniuk is, ezért esett erre a három játékra a választás, ami szerintem teljesen korrekt, hiszen korukhoz képest népszerű és szép játékok voltak.
Skálázódás pedig még jobb is, mint néhány mai DX12-es címben.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen program, ami...?
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- Politika
- Gumi és felni topik
- Android szakmai topik
- Robotporszívók
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs