Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz GeryFlash #44401 üzenetére

    Az M1 és az M1P/M1X között gyakorlatilag 0 előrelépes történt a CPU vonatkozásában. Ez azért nem így látszik,.mert direkt MT teljesítményt mutogattak. De ahogy HSM is írta, két 5800U egymás mellé rakásával 30W-ből az AMD is kihozna dupla MT teljesítményt.

    Az M1 és az M1P/M1X viszonya nem mond semmit az arm és az x86 viszonyáról vagy az arm fejlődési üteméről. Ilyen következtetések levonásához meg kell várni az M2-t.

    Sokunk szerint az AMDnek is ilyen fasza apukat kéne gyártania integrált memóriával. De ugyanezen sokaság elsősorban azért szeretné ezt, hogy a képletből kihagyható legyen más balfácán profitéhes OEM/AIB szereplő és némileg olcsóbban hozzá lehessen jutni, mintha külön eszközök formájában kéne megvásárolni.

    Ennélfogva nagy eséllyel az AMD nem fog ilyen apukat készíteni, mert az OEM gyártóknak pont annyira fontos az összeszerelési szabadság, mint a DIY piacnak általában, csak ők nem a bővítés céljából igénylik, hanem azért, hogy lehessen ezen-azon spórolni.
    Ahhoz, hogy kihagyhatatlan ajánlat legyen, annyival nagyobb teljesítményt kellene nyújtania, viszont az AMD ebben a tekintetben a szoftverkörnyzetnek van kiszolgáltatva.

    Ezen talán idővel a CXL fog változtatni. Megszülethetnek azok a szoftverek, amik megfelelően működnek, és elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, amikor előnyösebb IGP-n futnia valaminek, mint diszkrét eszközön.

    Az Apple által nyújtott teljesítmény nem általánosan jellemző az armra. A gyári arm architektúrák legalább annyival le vannak maradva az Apple design mögött, mint az x86-os architektúrák. Ha ez csak azon múlna, hogy az arm jó, az x86 meg kivénhedt szar, akkor a gyári arm magok is olyan messziről integetnének az x86-Nak, mint az Apple. De jelenleg ez nincs így.

    Az Apple egy olyan helyzetet állított elő a saját CPU magjai és a minden más konkurens CPU között, mint anno az Intel Sandy Bridge és leszármazottai, valamint az AMD bulldozer architektúrája között fennállt.
    Az Intel alacsony frekvenciára és széles feldolgllozókkal elért magas IPC -re optimalizált, míg az AMD a magas frekvenciával és szűk feldolgozókkal operált.
    Az apple egy alacsony frekvenciával operáló nagyon széles designnal állt elő, ami ennélfogva pont annnyival hatékonyabb, mint anno az Intel volt a bulldozerhez képest.

    Ennek megvalósításához nyilvánvalóan hozzájárult az 5nm is. Az Intel töketlenkedésén látszik, mennyit számít, hogy bele tudsz-e tölteni 1.5-2x annyi tranzisztort, vagy küzdeni kell a fogyasztással v lapkamérettel a magasabb IPC érdekében.
    Amíg az Apple fejlettebb gyártástechnológiát használ, addig mindig lesz nála előny. Egyrészt az alacsonyabb fogyasztás. Másrészt a egy gyengébb gyártástechnológián nem is biztosan lehet ugyanazt az architekturális csodát megvalósítani. (Vö: Rocket lake vs Tiger lake)

    Én arra számítok, hogy a zen4 fog majd faragni a hátrányból. Alacsonyabb.fogyasztás, jelentős előrelépés IPC tekintetében.
    De a N4-en gyártott M2-höz képest majd majd megint jön, hogy az x86 mondjon le.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés