- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
XFX biossal kapcsolatos aggályok jogosak, de mint írtam régebben, megy vele és ment vele fél évet tutira hibátlanul.
Strix/DC2 felépítése ugyanaz, amiben specifikus lenne a ref-től az a vrm-de 390-290 viszonylatban ua a felépítés. Nyilván önmagában nem működőképes,mert a ram méret,chip density más, de ezen paraméterek korrigálásával ok.
A paraméterezett bios meg editorral megoldható. Azért a 390 biost is nézd meg, a csökkentett VRM freki jótékony hatással lehet a hőtermelésére, légnél meg minden kis nüansz számít, ha már nem sikerült túl acélosra a hűtéseNekem ha jól rémlik 7x az ASIC, így a tied ebben még jobb is lehet most, de ha rémlik, míg ti szívtatok a nagy fogyival,nekem egész emberi értékekkel elketyegett.
Ha garis,akkor persze a bütykölés macera, főleg, hogy backplate sem szedhető le a hűtő és a matricás csavar bontása nélkül, de a ventizés nem árt neki, amíg levegőn voltam, nekem is volt rajta.
A hűtő keret és a ventik viszont gari bukás nélkül leszedhetőek, így azzal azért futnék egy kört -
HSM
félisten
válasz
odorgg #39595 üzenetére
Köszi a tippet, próbáltam.... Talán még emlékszel, én voltam az, aki a közfelháborodás ellenére csak 900/1250Mhz-en használtam a Giga 290 WF3-am, mert úgy volt csak halk, -20mV fesszel.
És persze, akkor még ez elég is volt mindenre, amit játszottam vele.
Ez a mostani kártya is egész jól bírja, -20mV-al ez is jónak tűnik a gyári 1050/1350-es órajelein. Lehet, majd tesztelgetem még, hogy érdemes, 900/1100-on BF4-eztem vele, mikor barátnő aludt, ilyen 70 fokok és 1600rpm, néma csendes venti volt az eredmény.
(#39598) Ghoula: Igen, pont ez a bajom. Az XFX BIOS-al nincs bizalmam, mivel egy egész más felépítésű kártyáról való.
Strix is bár hasonlóan néz ki, mégis máshogy van megoldva, azt is kihagynám.
Szval én egy 390X DC2-ről származó BIOS-al lennék boldog, de még csak nyers 390X DC2 BIOS-t sem találtam neten.
Rákukkantok majd erre az XFX/DC2 hibridre, köszi a linket!De a szívem vágya egy eredetileg is ilyen karira paraméterezett BIOS lenne.
Egyébként egész szépen megy.
A hűtésben szinte semmi tartalék nincs Vsync nélkül OC-re, ahogy használom, de gyári értékeken meglepően szépen elviszi, tolerálható zajszinttel.
Amúgy a backplate kapott nálam egy ventit, meg majd adok neki mégegyet, az nagyon nem tetszik, hogy gyárilag beszorul oda a meleg, és szétfűt mindent a gépben ami a közelében van.
Az az érdekes, nekem volt előtte egy rövid ideig egy 290 OC DC2-m, és azon is ilyen 69% ASIC volt, a mostani 290X OC-m is 68%...Enélkül szertinem nem is nagyon bírna vele a hűtő. Amennyire így másfél év távlatából emlékszem, a 290 WF3-asom, ami 80% ASIC volt, az alulfeszelt 900Mhz-emen alig fogyasztott kevesebbet, mint ez az Asus 290-em 1000-en.
Bütykölni nem szeretném amúgy, még van rá másfél év garim, azt szeretném épségben tudni, szval addig marad a backplate átszellőztetése.
-
Ghoula
senior tag
Elvileg megy a sima XFX biosból moddolt verzió is, annak ellenére, hogy a voltageInfo tábla az ref-hez való. 2 féle biost találtam, ami DCII-höz való, az egyik a fentinek a DCII-es alap voltageinfo-val készült változata, illetve van egy olyan is, ami Asus 390 biosból származik
390XMod
"My mod bios based on asus strix 390xoc. Edit to work on 290/290x 4Gb, 3D clocks is 1000/1260, changed freqs and voltages, Stilt's Elpida BBBG timings for 1250&1375 straps, different fan profile, fSW set to 290kHz. After flash tools will detect Hynix, but it's not a problem."Ha jól rémlik, nálam most az XFX/DCII hibrid megy, de abban nem vagyok biztos, hogy ez az, amiben -6mV VRM offszet van, vagy ez ami még ráfeszel. Ezt bele kell kalkulálni, amikor fixálod a fesz értékekeket.
Egyetlen olyan anomáliát fedeztem fel eddig, ami szivatós, hogy driver nélkül a VDDCI fesz valami .08V, és persze ettől széthullik a kép.
2 megoldás van, remote desktop és úgy telepíted a drivert,
vagy driver telepítésnél visszaváltasz alap biosra, felteszed a drivert és úgy váltod 390-re.2 topik is megy oc.net-en, a modbios és az editálós, javaslom azért fusd át őket.
Én mondtam annó, hogy ha ésszel terheled ( pl vsync on), akkor nem rossz kártya, főleg ha újrapasztázod és mondjuk a backplate alá teszel pad-ot, hogy ne csak design elemként funkcionáljon.
Azt sem tartom kizártnak, hogy az oc verzióra jellemzően jobb chipek kerülhettek, mástnem utólagos leválogatással.
Meg lehet próbálni két normálisabb12es ventivel is,ha leveszed a burkolatot róla, de persze úgy az igazi,ha vizezed -
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39593 üzenetére
Köszi!
Nézegettem rávaló moddolt 390X BIOS-okat, de nem találtam szimpatikust.
Nem tudsz véletlen egy megbízható, kész BIOS-t, amit Asus 390X kártya BIOS-ából csináltak?
Valahol amúgy mókás, hogy bár sosem volt kedvencem ez a típus, mégis ilyenből sikerült megfelelőt találnom....
De mint írtam, szépen ellátja a feladatát. Főleg, hogy tettem rá hátulra ventiket, amik picit még besegítenek a PCB-t is hűvösen tartani.
-
HSM
félisten
Naszóval, gondoltam bedobok pár eredményt az újdonsült VGA-mról, ami egy Asus R9 290X DC2 OC.
Amit beállítottam rajta, az +50% power limit és egy egyedi ventiprofil, mint eddig minden VGA-mnál.
Eredmények:
3DMark FireStrike: [link]
3DMark TimeSpy: [link]
Valley:Valamint egy kör BF4 alatti hőfok-statisztikák, mindenféle kiegészítő hűtés alkalmazása nélkül:
A tuninghoz viszont nagyon csirke már ez a hűtés, azért ezt sikerült még kihozni belőle: [link].
Mivel a tuning nem volt tervben, így elégedett vagyok vele.
-
Cifu
félisten
válasz
dargelot #39587 üzenetére
Felrakod a HWInfo programot, és elindítod sensor-only módban, alul bepipálod, hogy logoljon (Logging Start). Ezek után indítsd el egy tesztprogramot, például a Valley-t. Aztán a logot megnézed, hogy mi lehet a gond...
Mi fordulhat elő:
-Túlmelegszik a kártyán valami (pl. VRM).
-Valamiért szenved a táp (nem tudom milyen kártyával próbáltad, de lehet, hogy annyival kevesebb teljesítményt vett fel, hogy azt még simán kiszolgálta, de az R9 290-es már sok neki), ha megoldható, nézd meg másik táppal (vagy másik gépben, amelyben elég izmos táp van).
-Ha driver hiba, akkor próbálj meg egy régebbi drivert feltelepíteni (pl.: Guru3D.com-ról) -
dargelot
senior tag
Sziasztok!
Remélem tudok segíteni, mert mostanában nagyon sokszor megviccel a videokártyám, mely egy ASUS R9 290.
A videokártya nincs húzva, minden alapbeállításon megy. Több játéknál egyszerűen újraindul a gép, s Heroes of the Storm játéknál lehetőség van visszacsatlakozni, ámde mindig újraindul a gép. Anno 1404 játéknál is újraindul. Először nem voltam biztos, hogy a videokártya produkálja ezeket a dolgokat, de miután kipróbáltam egy másik kártyával a játékokat, láttam hogy a hibák nem jelentkeztek. Túlmelegedés? 55-60% ventilátor működés mellett 60-65 Celsius fokig megy el, 100% ventilátor teljesítmény mellet maximum 52 fokig, s így is újraindul a gép. Nem tudom mi lehet még a gond, talán driver hiba, mert egy hete csinálja körülbelül ezt a hibát.
Minden tanácsot szívesen fogadok. Előre is köszönöm.Üdv, dargelot
-
Don't Panic
senior tag
vapor x
-
asaca
tag
Nekem van 1 giga 390 g1.Csak iszonyú forró meg hangos. Van itthon egy Antec kühler 920-am.Szerintetek ráoperáljam? El fog bírni vele? Szereztem alu lemezt vágok lefogatót.Meg venti is van a vrm hűtésére. Csak azok izélek hogy nem fogja bírni meghűteni és feleslegesen dolgoztam.
-
oliba
őstag
válasz
colossal89 #39570 üzenetére
Igen, kb a gyári szint lehet, vagy még annyi sem. Túlzásokba sem kell esni, de 5w/mk fölött már nem lesz gondod a gyári megoldásokkal. Phobya gap padot viszont ne vegyél, mert az brutál kemény.
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39562 üzenetére
Minél vékonyabbat!
Komolyra fordítva a szót: sajnos ha nincsen pontosan leírva akkor szét kell szedni és megmérni.
1-1,5 mm vastag szokott lenni általában. Ha referencia PCB akkor az EK full cover block-ok honlapján általában van leírás róla, de néhány speckó PCB-ről is akad.A gap pad-oknak a lényege az, hogy nem csak hőt vezetnek, hanem effektíve távolságot is áthidalnak, és teszik ezt úgy, hogy közben azért a lehető legtöbb hőt is átvigyék. Ez a különböző magasságú kis áramköri elemek hűtésénél lényeges, mivel azoknak nem mindig olyan egzakt a PCB-től számított magasságuk, mint a PGU chipnek, ezért nem is lehet őket pasztával hűteni, mert amikor az egyikre már rászorulna a borda, akkor a másiktól még tök messze van.
-
Gtaati
őstag
-
Raggie
őstag
válasz
Gtaati #39560 üzenetére
Hiába jó a hővezetése ha vastag! És a hővezetés ugye távolság függő elég erősen( W/mK).
A paszták felkenésük után kb századmilliméteres vékonyságúra vékonyodnak a GPU és a hűtő között.
A GAP-PAD meg kb fix vastagságú. Kicsit összenyomja a hűtőborda, de messze nem olyan vékonyra mint a pasztát.Egy fele olyan jó hővezetésű paszta is veri a kétszer jobb vezetésű gap-padot valós teljesítményben.
11 W/mK-s pad egyébként: LINK -
Gtaati
őstag
-
oliba
őstag
válasz
colossal89 #39552 üzenetére
Ne hasznalj, mert eleg szar. 11w\mk-s padnak meg emberi ara van, inkabb afele nezelodj
Laci.csabi: nem letezik olyan kartya, amin valogatott chipek vannak
-
qukesz
senior tag
Sziasztok!!!
Kapok kipróbálás gyanánt egy R290x Matrix Platinum-ot.
Esetleg van valakinek erről a kártyáról valami tapasztalata?
GPU és VRM hőfokok stb.
Köszönettel: Gabi -
BullKoxa
őstag
válasz
colossal89 #39552 üzenetére
Én anno 6 W/mK GAP-PAD / Thermal-pad /- használtam, ( a zöldet nézd ) . Még a 7950-hez használtam.
-
colossal89
tag
Használtatok e már ilyet gpu vrm hez? Thermal Conductivity: 3.2w/m-K GAP PAD Most akarom majd cserélni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Van 16.9.1 hotfix. Frissült benne a vulkanapi driver.
-
Cifu
félisten
válasz
lowzor #39536 üzenetére
Ugyanígy jártam a Radeon 7950-esemmel. Először az egyik ventije adta meg magát, aztán a másik.
Én fogtam, és leszedtem a hűtőbordáról a műanyag borítást, amibe a ventik be vannak építve. A hűtőbordára ráhefteltem két 12cm-es ventit, a tápkábelüket összekötöttem, és a régi ventik kábelének végéről levágott drótra forrasztottam. Tökéletesen működött, jóval csendesebb volt max. fordulaton is és valamivel alacsonyabb volt a hőmérséklet is.
Szerk.: Persze ha a ventivezérlő adta meg magát, az gáz... Mondjuk akkor is bekötheted a ventiket bárhová (alaplap, külön ventivezérlő, esetleg direktbe).
Amúgy az Ipon gariról vegyesek a véleményeim. Arra készülj fel, hogy legalább 30 napig nem lesz videókártyád... Én inkább heftelnék, ha a kártyával amúgy nincs gond...
-
lowzor
veterán
válasz
colossal89 #39537 üzenetére
Van gari szerencsére az iponba.
Driver reinstall természetesen volt, meg más drivert is próbáltam. Ha 80%-ra belőttem a fordulatot AB-ben, akkor elindult, de mikor visszavettem megint leállt. Akkor gari lesz.(#39540) GAbre:
Valszeg a ventivezérlő elektronika halt meg.
-
lowzor
veterán
Hali!
Van egy Sapphire R9 290X Tri-X-em és ma észrevettem rajta, hogy sem a GPU Z, sem a Hwinfo nem monitorozza a ventijeinek a fordulatszámát (korábban monitorozták természetesen), valamint a terhelés alatti hőmérséklete is magasabb, mint lennie kéne. Alánéztem és észrevettem, hogy nem forog a 2. ventije. Egyáltalán nem indul el, még terhelés hatására sem. Valakinek volt hasonló problémája?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
colossal89 #39534 üzenetére
Nem akarok maxig menni, ha nem muszáj, mert ha jól tudom, ugye 1,05V az ajánlott VDCCI fesz.
De akkor a ~20mV még belefér, köszi.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Aux fesz meddig "egészséges"? 15-20mV még belefér?
Pöccintettem neki, és úgy néz ki rendben van az 1700MHz, nincs BS.
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112 #39531 üzenetére
Helló!
Hát ha ez így van akkor az én tv-el is baj van. Nem tudom, passz. Az azért furcsa h több tv gyártó esetén is ez fennáll...
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112 #39529 üzenetére
Nem hiszem, hogy a tv-vel lenne gond, szerintem ez szoftvere, vagy a játék vagy a driver!
-
Gtaati
őstag
válasz
antihero0112 #39525 üzenetére
Helló!
Ezzel a problémával én is találkoztam. Lehet, hogy a tv frissítés adatai kamu, de én fraps-al is ellenőriztem. Belépek a játékba 30fps a tv vga fix 60hz-re van állítva. Szemmel láthatóan a játék nem is olyan folyamatos. Belemegyek a grafikai beállításokba változtatok felbontást vagy vsync-t visszalépek és megy minden szépen 60fps-el gond nélkül folyékonyan. A baj az h ezt minden játékindítás után el kell játszanom, de megoldást nem találtam még rá...
-
válasz
antihero0112 #39525 üzenetére
A TV-knél a Hz csak kamu adat. Minden ami legalább 100Hz, az képjavító technológiát jelent.
-
antihero0112
tag
válasz
hackeeeee #39524 üzenetére
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, sőt kettő is.
1. Van egy Samsung UE32J5500-as TV-m, ezt használom monitornak, elvileg 100Hz-et tud a TV, de csak 60Hz-et tud a géppel összekötve. Erre valami megoldás?
2.GTA V-özök mostanában, elég sokat, mióta kijött a Cunning Stunts-os update, van viszont egy elég zavaró dolog, ha belépek a játékba akkor csak 30Hz-re állítja magát, de a beállításokban 60Hz van megadva. Viszont ha vissza állítom 30-ra, és megint 60-ra, akkor megy 60FPS-el fixen. Újratelepítés is volt már, kártyacsere is volt közben, de nem oldotta meg egyik sem. Valaki találkozott ezzel a problémával?
Ui: nem válasznak szántam, bocsi.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Az új trixx-et próbálta már valaki?
-
válasz
Gtaati #39516 üzenetére
Személyes tapasztalatom nincs velük, van itt valaki a fórumon( nem jut eszembe, hogy ki
), vele beszélgettük, hogy végig próbált jópár ventit a bordán, pl.AC F12-t is, és messze a scythe ventik voltak a legjobbak. Halkan és jól hűtöttek...
sorry,de csak ennyit tudok segíteni, esetleg itt is kérdezhetsz a témával kapcsolatban. -
juve600
nagyúr
Sapphire R9 390 NITRO
2 óra BF1 BETA,BF4,SNIPER ELITE V2
max 65 fok,vrm max 71 fokazhem ez egész jó,hangja nincs,fps az van
-
juve600
nagyúr
válasz
darealkilla #39510 üzenetére
nekem ma jött meg a sapphire nitro,eddig nagyon jó,halk és hűvös
-
Madai95
tag
Sziasztok
R9 390 et tervezek venni, de nem tudok dönteni a gyártók közt most gigabyte van, soha többet gigabyte kártyát... Nézegettem asus-t msi-t sapphire-t , meiknek van jobb hűtője? -
juve600
nagyúr
üdv
Sapphire R9 390 NITRO merre tolja ki magából a meleg levegőt ???
CM HAF XB házban van és a felsö 200mm ventit befelefújóra vagy kifelefújóra állitsam ??
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i7-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- Logitech G513 Carbon Tactile DE (2) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest