Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
- Gurulunk, WAZE?!
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Szirtimorc tippje alapján úgy döntöttem, hogy lekérdezem a memóriavezérlőtől, hogy szerinte mennyi ramot támogat.
Először is összeraktam ezt a kétramos csótányt.

A 3 db PCI foglalat, és az LPT foglalat nagyon szívemet melengedtető dolog, bár az IDE foglalat hiánya és a 2 db memóriafoglalat hiányérzetet kelt bennem.

DDR3-1400. Olyan biztosan nem létezik, de ne akadjunk fenn a részleteken. Random pentium G processzor van benne, szóra se érdemes. Remélhetőleg nincs limitálva a memóriavezérlője, bár ha úgy döntöm, hogy esetleg megépítem ezt a rendszert, akkor úgyis valami i7 lesz benne.
JACKPOT!
A memóriavezérlő bizony 2 memóriafoglalaton keresztül összesen 32GB ramot képes támogatni. Akkor már csak le kell vadászni hozzá 2 db 16 gigás ramot, aztán akár csúcs gép is lehet belőle.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Azt a Crucialt megtaláltam a francia Amazonon, de nem elérhető a 2×16-os kit. 4×16-os van 380€-ért, a másik kettő jó lehet valami másba. Mondjuk ha veszel még egy ilyen szettet, 6 mehet az 1366 mellé, 2 meg a H81-be.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerk.: a ddr4 most szerintem egészen mélyponton van, az első eresztések mind alaplap, mind processzor, mind memória terén elérhető áron vannak, Win 11 kompatibilisek jó eséllyel, a teljesítményük kifejezetten jó, ha az is kell. Úgy tűnik, jó pillanat lenne váltani.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azt felejtsd el, nincs 16GB-os DDR3 modul, esetleg szerverhez reg.ECC-s. Nincs olyan sűrű DDR3 IC, amiből 16 chipes modulokat lehetne építeni, valószínűleg a memória vezérlők sem tudnák lekezelni, de még a 32 chipest sem (amit nem is láttam még DDR3-ban). DDR2-ben van/volt dupla magas modul (4GB!), de csak az AMD kezelte le, nekem is van otthon. Persze aztán jöttek high density 16 chipes DDR2 modulok, de csak AMD-hez, és csak Kínából.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
A puding próbája az evés.
A nehalemek hivatalosan 4 GB-os modulokat támogatnak csak, de pl Mac pro 4.1/5.1--ek mennek akár 16 GB-osokkal is.
A specifikációban a 32 GB-ot szerintem csak átvették az Intel specifikációból, nem hinném, hogy tesztelték is volna az alaplapot 2×16 GB-tal.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A háromszorozás a szokásos barokkos túlzás. Ahhoz legalább egy DX4 kellett volna. A 486 nem skálázódott szépen a DX2 széria után. Akkoriban is több év volt a platformok között és csak a pénz miatt nem léptünk előre, nem azért mert keveselltük a 40%-ot.
40%-kal egy játszhatatlan program, például a doom játszhatóvá vált. 1-2 mérettel kisebb ablakban.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ennek mi köze van a szar 386DX alaplaphoz? Főként mert ez a 386DX-et szólja le, hogy az SLC is utoléri.
Az SLC gyengébb még a 386DX-nél is, hacsak nincs az utóbbival valami baj. Mint például az, hogy fake caches-es hulladék lapot vetünk össze az SLC-vel, mert akkor kb. egy szinten lesznek és mind a kettő messze-messze tanyázik bármelyik rendes 486-tól.
A 486DLC-nél azt írtam, hogy egy bő 486SX 25-öt tudhat. Megmértem és programtól függően 486SX25 és 33 között van. A régebbi progikban (Wolfenstein) a 33 felé húz, míg az újabb programokban (Doom) gyengébb és még a 25MHz-es SX is erősebb. Te azt vitattad, hogy egy 486DX2-re vagy akár egy 40MHz-es DX-re volt értelme váltani pár ezer forintért 95-ben amikor ezek ára leesett. A 40MHz-es DX vagy SX kb. 40%-kal gyorsabb, mint a 486DLC ami már bőven értelmes előrelépés. A DX2 meg már teljesen másik liga és 95 végén azok is már 5-6k körül mentek.
Fenyő: Az SLC 1-2 feladatban volt jó, de ahogy újabb terhelést kapott máris benyaklott, 6.5 fps-t ment doom-ban, míg a szuttyadék lapos 386DX 6,4-et. Rende 386DX már 7,8-at is megy. Ugyanabban a DLC már 8,7-et, míg a 486SX 25 / 33 / 40 : 10,9 / 14,2 / 17,0
Másik oldalról van amiben táltos üzemmódot aktivált az SLC. RAR például ilyen, ott a DLC és az SLC között alig volt különbség, szinte teljesen elfutott az 1k cache-ből és simán űberelte (3:36) a DX-et (4:56). Szóval felemás róla a véleményem, ha beletoltak volna 1 helyett 8k-t, akkor faszább lett volna.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem. Én arra reagáltam, hogy azt írtad, 2000-ben kimentél az ócska piacra és 5 ezer ft alatt vettél "egy 400as celeron procit alaplappal, hűtéssel, szerencsés esetben használható mennyiségű rammal együtt." Erre reflektáltam, hogy (igaz 466-os) még 2001-ben is inkább 50 ezer volt az nem 5 ezer. Plusz, hogy a fizetések nem emelkedtek ám olyan vadul.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ne viccelj már ... 2001 nyarán adtam el a 466-os Celeronomat, 50 ezerért :
VIA Tomato lap
Celeron 466MHZ
384MB RAM
Manli TNT2 M64 32MB
20GB Quantum LCT 20 20 HDD
valami CD olvasó
valami noname kis AT táp és egy olyan ház amelyiknek a két oldala és a teteje hiányzott... és akkor ez korrekt ár volt érte.
Ráadásul a vadul emelkedő fizetésekre sem emlékszem, a minimálbér a KSH szerint 22500ft-ról 25 ezerre nőtt. Tehát 2500ft. Mondjuk onnan 2001-re meg 40 ezerre, de ha jól emlékszem kísérte valami infláció is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
mégcsak nincs is a spájzba zárva, mert ...
Nekem a 366-os, de még a 466-os gépem is AT-s volt. Mikor leállt, akkor bejött egy fekete kép narancssárga felirattal, hogy mostmár kikapcsolhatom a gépet

-
-
válasz
Pikari
üzenetére
S370/462 magas hűtő ajánlott - felmegy SS7- re, pont jó. Örülök hogy hasznát veszed. A Voodoo2 expert felhasználónak, tanácsadónak szívesen küldtem
.
Madness kedvelők is előnyben(vagy csak pozitív hozzászólók), van néhány cucc, ami már kiosztva, csak még tesztelnem kell, hogy állásában nem hótt-e meg, és megy ingyen a delikvensekhez. -
válasz
Pikari
üzenetére
Az eredetileg vásárolt itthon van. Amit Neked küldtem az az óriás gyűjteményből van. For akosf - mivel anno engem ítélt a legelvetemültebb retrózónak, késő este hirtelen úgy döntött hogy nekem adja az egészet(mai áron kb 3milla), aztán éjszaka hirtelen kellett érte mennem.
Akosf törölte magát, már nincs a PH- n, pár évig volt jelen, de annyi neki elég volt, hogy egy bitang nagy CPU gyűjteményt hozzon össze. Majd megunta, és nekem adta ingyen...soha nem tudom sztem meghálálni ezt... -
Fenyő
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
K6-2+ és K6-3+ között azonos órajelen kb 10% difi van csak, a nagy különbség az l2 cahce nélküli k6-2-höz képest van, főleg 400 mhz fölött, mert onnantól már elég sz@rul skálázódik a cahce hiány okán.
Amelyik lapban megy a K6-2 vagyis tud lap kb 2.2v-ot, az szinte mindig tud 2.0v-ost (max undocumented beállítás, de elég könnyű extrapolálni ált, de persze nem árt rámérni előtte
), onnantól már csak bios kérdése, de anno ezt egy Jan Steunebrink nevű tag elég sok S5/S7/SS7 laphoz megírta, mondjuk S5-ös lapokhoz kell feszkonverter is, meg ha olcsón meg akarod úszni akkor némi kézügyesség a megépítéséhez. Pont a K6-X volt az egyetlen upgrade path S7-es lap tulajoknak MMX-ről, ha nem volt pénz platformot cserélni, de egy olcsó cxt magos K6-2-vel megvolt a 400(66)-450(75)-500(83) mhz 6x(2x-est átlapozva)-os szorzóval, és kicsit (igaz eléggé kompromisszumosan) még húzni lehetett a platformmal, K6-2+-ra is lehetett, de az már nem volt túl jellemző.
98-99-ben már nem nagyon volt 66-os Sd ram, igazából az elég rövid ideig volt csak a piacon, 98-ban az Acorp 5Ali61-et már 100-as rammal vettük, direkt a 350-es proci fsb-jéhez igazodva, ppga Celeronok korában még annyira sem volt már 66-os ram, Celeron alá inkább jó (leginkább BX, esetleg vmi tuningos ZX pl Abit ZM6) lap kellett, meg ha tutira akartál menni 300A, 400-asból tényleg csak a válogatott példány megy 600-on, elég kicsi a sansz rá, ráadásul ez a példány itt alapfeszen viszi zokszó nélkül.
K6-3+-ot meg akkor vettünk amikor olcsó (4K) volt
-
arn
félisten
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ez olyan gyorsan változott, hogy jó tisztázni, hogy mikor. 99 elején még elvoltak az MMX-szel a népek. 99 őszén-telén már a 300A-ra váltás ment a koleszben a többieknél amíg én videókártyát vadásztam. 2000 végén már P3-mom volt, igaz akkor már rendes fizuból. A többiek is 566-ot tuningoltak 850-re.
S7-be mindegy mit raksz, nem lesz az igazi, talán az L2 cache-es K6 verziókat. De azokat meg az áruk zárta ki, mert annyiért ősz elején már volt Celeron. 99 második harmadában a S7-et már szükség, nem budget megoldásnak tartom.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
a 300A olcsobb volt es a 100MHz-s RAM-s gyorsabban ment is
366-s is a 415MHz helyett az 550MHz-t is vitte a 100MHz-s modulokkal a BX-s lapokban
de nem igazan volt erdemes a 100MHz alatti modulokkal szarakodni ezekkel, mert igazan meg a 133MHz-s se volt erdemben sokkal dragabb nala128MB-nal volt brutto 3k a diffi
wow
egy teljes PC araban nezve fika ardiffi volt akkoris ennyi
-
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor a HW árak gyorsabban zuhantak, mint ahogy félretette az ember a pénzt. Fél év alatt kis túlzással a teljesítmény/ár duplázódott. Én akkor csurig húztam a 300A-t és használtam amíg bírtam.
Másik stratégia az volt, hogy a még eleget megvették a többiek, tuningolták amit bírt és már alig buktak rajta, majd pár hónap múlva váltottak eggyel újabbra. 8-ért MMX 166, 250-en járatva. Eladták 6-ért, így havi 1k-t sem buktak, de már tudtak venni egy Slot 1 300A Celeron-t amit más már cserélt és így tovább.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem annyira vettem észre 2000- ben a vadul emelkedő fizetéseket. Még 2003- ban is köpködtek utánam a melósok a fizum miatt, pedig ők sokkal nehezebb fizikai munkát végeztek, aztán a harmadát keresték kb.
2003 augusztusban meg megvette a céget egy újgazdag magyarszkij, aztán meg is szűnt a jó minőségellenőrzés, meg a MEAO osztály, és a státuszom is.
Segédmunkásnak nagy nehezen felvettek, minimálbérrel. 10 évig tartott mire felküzdöttem magam ismét megbecsült minőségellenőrnek. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
100MHz-s SDRAM nem volt ritkasag, hiszen mar 133MHz-s is van ezen a listan is
ez max evekkel korabban az elso VX meg TX chipsetes Pentium 1 alaplapoknal volt kerdes, mert ott meg volt 66MHz-s SDR-SDRAM is
de ha Cyrix CPU-d volt, amik eloszeretettel hasznaltak 75 meg 83MHz s FSB-t is, akkor eleve 100MHz-d bolt mar az melle akkoris
bar miertis adna el vki RAM nelkul csak az anyulapot meg a CPU-t?
ujkent az uj deszka + CPU melle meg nyilvan 133MHz-t erte meg megvenni nem sokkal tobbert akkoris, ha "csak" 100MHz-s gondoltad megrantani a Cerka CPU-t a 66MHz-rol, mert az 100MHz-nel jobb idozitesekkel tud futni a 133MHz-s modul -
válasz
Pikari
üzenetére
Ahogy a K6/2 mellé is 12k valamennyit kellene írni az ÁFA miatt. A sima k6-2-vel az volt a baj, hogy annyira budget volt, hogy akkor már inkább egy MMX-et húztunk rommá. Kéz alól nem került többe, mint a K6 és azt is jól lehetett húzni. A gyorsabb k6-ok helyett meg már lassabb Celeront is lehetett venni. Pont beesett a nem megérős lukba.
szerk: Tutin leírtad, hogy a K6-tal mi volt a baj. Pont amire kellett volna a kakaó nem volt jó

A havi nettó átlagfizu 45-50k körül volt, az éheztetés erős túlzás azért.
balintka: PC és retró?
Na jó, akkor szedhetem a sátorfám a djágaszágaimmal. Szólok is a csajoknak. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Köszi a próbát

No, akkor azt hiszem meg is oldódott, hogy miért emlékszem rá, úgy, hogy jól ment. Sandás, hogy 800×600-ban játszottam, az tuti, hogy 16 biten. A Az 575-ös K6/2+ olyan 400-433-as Celeronnak felelhet meg, attól a 366-os nem sokkal lassabb. Még ha 18-25FPS-em volt akkor is, az akkori fogalmam szerint jól futott. Pláne, hogy sandás, hogy minden minimumon lehetett, mert akkoriban nagy szokásom volt lehúzni a dolgokat. csak később jöttem rá ('99 legvégén) hogy annál a VGAnal a 16MB VRam miatt bátra fel lelhet nyomni az egekig a textúrákat pl, semmit sem lassít csak sokkal szebb lesz a játék.
Vagyis összeségébe véve, '99 végi megjelenéssel hozta azt, hogy a '99 közepi PC-ken már játszhatóan futott. Mindezt akkor, mikor az 1 év múlva érkező géped már bőven többet tudott.
#113820 arn : Az FPS kiírásra emlékszem, azt volt, hogy én is használtam.
-
vrob
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Aki 1999-ben K6-x csúcs processzorokra költötte a pénzét, meg is érdemelte, hogy fél évig csak arra keressen és ne egyen.
Ekkor CeleronA300/450-em volt, egy huszas körül vettem, pár hónap eltéréssel szintén 20 ezer körül lehetett egy normális grafikus kártya is (TNT, S3 Savage 3D), amin tökéletesen ment a Revolt. Egy kis plusz munkával, hétvégi melókkal simán ki lehetett gazdálkodni ezeket az upgradeket. A régi cuccokat meg pénzé lehetett tenni, ahogy most is.
Gyors játéknak számított a maga idejében, tök jól futott. Mondjuk én nem szerettem, nem láttam benne semmi játékélményt.
A MotoRacer az nagyon jó volt, játék szempontból is, de az két évvel korábbi. Azt én is 6x86 MX-en, játszottam. Próbáltam úgy is, hogy ment az MP3 lejátszás a háttérben - MMX varázslat - már kicsit szaggatott, de érdekes volt. -
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
K6-x-nél eléggé számít az op-é is, 98 alatt pl jóval lassabb mint 95-el, nincs nálam a benches fájl ahová az eredményeket írom, de ha emlékeim nem csalnak átlag 40 fps körül volt 800x600 16biten K6-3+ 400@600 TnT1 régi driverekkel Win 95 osr 2.1, TNT2-vel már inkább 50 körül (nem gogos verzió ofkorsz, csak az utolsó hivatalos patch van rajta)...
Dartshun: Nálam jól megy K6-3-al is, igaz Win 95 alatt tesztelek egyelőre még a régebbi drivereknél tartva, és benne van pl az UT is, az inkább rezeg K6-X alatt amikor sok akció/bot van, Quake2/3 3Dnow patchekkel viszont fekszik a K6-X, SW Racer pedig már egy P1 MMX Voodoo pároson is jól elvan.
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ahogy az előző postomban írtam ha valaki türelmes ez is bejöhet.
Egyébként arányaiban én is elég sok régi címmel játszok. Most pl a Mafia 3-al, ami összesen kér 4GB RAMot és 3GB VRamot full-full grafikán, meg kemény két szálat a CPU-ból. Az más dolog, hogy a játék mai szemmel így sem szép. De az RTX 3060 12GB-nak meg a mellé rakott 32GB RAMnak ez gyerekjáték.
Sőt, 1-2 címet kivéve csupa 2020 előtti játékkal játszok mostanában. De azért jó a tudat, hogy a legújabb játékoknál sem kell aggódnom a gépigény miatt, és a grafikát sem kell levennem.
Azért a GTX950-ben az volt a rossz, hogy a 2GB VRam miatt, sorra jöttek az olyan játékok amik már el sem indultak, vagy ha igen, akkor olyan minőségű grafikán mintha valami 2008-as játékkal játszottam volna. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Tizenhúsz évesen én is ugyanezt csináltam, hihetetlen összegeket ellocsolva is csak loholtam a technika után, néha volt egész up to date gépem, de általában csak néhány hónapig, majd ismét elszaladt mellette a fejlődés.
Igaz, akkor sokkal gyorsabb volt a fejlődés, és az adott hardver sokkal hamarabb avult el.Egy osztálytársa aki szintén ezt csinálta, akkor vett Pentium 1-est mikor nekem már 466-osom volt, és folyamatosan pár év lemaradásban tolta a srác. Igazából akkoriban ha nem zavbart, hogy 2-3-4 év lemaradással játszod a játékokat, és mire te elkezded már a kutya nem játszik vele, akkor kis pénzzel ez egy valid út volt, mert egy 3-4 éves gépet tized vagy huszad áron meglehetett venni mint az újkori ára volt. Ráadásul az olcsó alaktrészárak miatt ezeket feljavítani egy kategórián belüli komolyabb szintre is igen olcsó volt.
Nem egy ilyet láttam, az aprók között, mikor 300-400-as Celeronok 256-512MB RAMmal meg GeF2/3-al, 10-20-30-40GB-os HDDkkel sorakoztak eladásra, egy új gép árának a töredékéért. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Évi 30-50%-ot gyorsultak akkoriban a videókártyák. Egy évvel korábban, 2006 őszén a 8800gtx már gyorsabb volt, 2007 tavaszán a 8800 ultra még gyorsabb volt, 2007 nov jött ki a 8800gt, 2007 dec a 8800gts 512, ami szintén gyorsabb volt, decemberben a 3870x2, ami jóval gyorsabb volt, 2008 ápr a 9800gx2, ami jóval gyorsabb volt, 2008 jún hd4870, gtx280, ami sokkal gyorsabb volt.
A 8800gts egy vadhajtás volt, mert az nvidia elkényelmesedett, azt hitte nem lép az ATI, és annak csonkolt változata volt a 8800gt.
Nem volt rossz kártya, de sose volt csúcskategória.
Előtte majd egy évvel a 8800 ultra 20%-al gyorsabb volt, utána 6 hónappal a gtx280 porig alázta, de a 9800gx2 is 4 hónappal később.
Meg árban is a korszak legjobb ár/érték arányú kártyája volt, ebből ne általánosítsunk.
Nézd meg a tényleges csúcskártyák megjelenéskori árait: geforce 6800 ultra, 7800gtx, 7900gtx, 7950gx2, 8800gtx, 8800ultra, 9800gx2, gtx280, gtx295, gtx580, gtx580 -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
8800gt sose volt high end.
A 8800 ultra volt high end, utána a 9800gx2, majd a GTX 285
A 8800GT nyákjára ha ránézel, alapból látszik, hogy gyárilag is kissé hiányosra csinálták.
Igaz, hogy nvidia elkényelmesedett a 2006 őszi 8800gtx és 2007 tavaszi 8800 ultra után, de 2007 őszén semmi pluszt nem nyújtott a fentiekhez képest, majd jött a 8800gts, ami már teljes nyákos volt, utána 2008 áprilisban a 9800gx2, ami tényleg csúcskártya volt, utána 2-3 hónap múlva a szintén csúcs gtx280. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ez is egy módszer. Pont az árak völgyében a hulladékok szakadékában turkálsz. Olcsóbb, mint a modern vas és még nem megy fel az ára, mint a rendes retró cuccoknak.
Czo: Bingó, így kaptam meg a DLC-s alaplapot. 386SX lap árából kijött még 4MB RAM és indulhatott a vadászat. 5V-os Ti486DX2 80-at sikerült találni. Kis tuning után tehát így lett egy DX2 100MHz-en 8MB RAM-mal 95-ben. Ja igen és használt cuccok közül túrtam hozzá VLB-s kártyát ami 0WS-tel bírta az 50MHz-et.
envagyok: Diák kérdezte a véleményem laptopról. 500k. Jó konstrukció, de elmondtam azt az oldalt is ,hogy ez mennyire éri meg neki. Ha tanul is rajta és most úgy néz ki, hogy rákapott kicsit a programozásra, akkor szakirányba állíthatja. De ez szerintem a szülők dolga lenne, hogy beszéljenek a gyerekekkel a pénz elköltéséről, értékéről. Azt érzem nekem sikerült valami értelmes kompromisszumot nevelni a kölyökbe. Fiam például még mindig valami 2011 V4-es gépet hajt évek óta. Persze közben fel lett tápolva: RAM, CPU, SSD, videókártya. De csak apránként, trendektől lemaradva, ár-érték arányt mérlegelve. A fejlesztéseknek maximum 50+1%-át voltam hajlandó kifizetni, hogy neki is fájjon.
sidi: Köszi. Eredetileg benchmarknak indult, aztán nosztalgia lett belőle. A folytatás nem lesz ilyen hosszú.
arn: Annyival egészíteném ki, hogy 95 végére a Cx alapú 486 DX-ők ára 5000Ft köré esett. Annyival olcsóbb volt a DX4-nél és volt közöttük 5V-os is, hogy belépő szinten verhetetlenek voltak pár hónapig. Kb. a 386SX helyét vették át.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Nagyot változott a világ.
De azért új cuccokért most is tejelni kell.
RTX5080 600k
Core ultra 9 285k 270k
Z890 lap 200-300k
És mellé még ház táp ram , komolyabb vízhűtés ,4tb ssd 125k, simán rámegy 300-400k, meg egy jobb 30+ colos monitor is ennyi.
Majd 2 millió.
És van rá kereslet, mert gyártják. Itt a faluban is van aki a kis 12 éves vérpistike fiának megveszi, mellé félmillió egy tablet, legalább ugyanennyi egy jobb telefon.
És én is megvenném, ha úgy keresnék mint régen, hisz azért van a pénz, hogy elköltsük, legalábbis jobb helyeken. Osztrák diplomás is simán nettó 4-5000€-t megkeres. És a kaja, rezsi kb nálunk is ennyi, csak mi a töredékéből gazdálkodunk.
Ez van sajnos, lecsúszott az ország kb kína szintjére.
Nem a cuccok drágák, mi vagyunk csórók. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
"a northwood mag, főleg, hogy 2002 végén elérték a 3 ghz-et is, úgy meg már verik a thoroughbred és palomino magokat." --- Igen, a Palominot mindenképp, de a Thoroughbreadet is olyan 2300MHZ-ig. A Tbred B olyan kb 2400MHZ-en van pariban a 3GHZ-es NW-al ha jól emlékszem.
Szerintem az Athlon XP népszerűségéhez és kult cuccosságához az is hozzájárult, hogy anno sokkal több mindenkinek volt valamilyen olcsó Athlon XP-je, mint - talán vágyott ugyan de - drága teljes értékű P4 Northwoodja.
Ez kicsit olyan mint a Trabant meg Lada kultusz, hogy lehet, hogy anno mindenki pl Ferrari F40-re vágyott, de Trabant meg Lada volt, így annak van nosztalgia értéke számukra. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Én pont fordítva látom.
Igaz P4-ből tényleg vannak apróért sem senkinek se kellő cuccok, de van, aminek jó ára van:
Asus p4c800-e (de még az alap p4c800 dlx is)
Rdramos P4
Socket 423 P4
Pentium 4 procik 3.2GHz és felette
Lga 775 jobb p4 only lapok pl ABIT AA8 Fatal1ty (925x)
955 is ritka, de arra nincs kereslet.Athlon / Athlon XP-ből szerintem csak pár cuccnak van ára:
Kerámia 1000-1400
3200+
Jobb Nforce 2 lapok
A legrégebbi lapokDe kíváncsi vagyok, mire gondoltad még, hogy felment az ára.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Engem sem vonz, csak a Voodoozásra volt jó. A későbbi DualCore systemek, amiknek a tesztjeit már postoltam, sokkal jobbak korai, közepes és naptárazott retróra is.
Bár 1 db modern gép ma már mindegyiknél jobb, mert XT- től 2025- ig betakar mindent. A retró vasak már csak amolyan kövületek, sokat érnek, de a modern moddokkal a mai gép is teljesértékű retró. Mondjuk Voodoozásra nem jó, mármint lényegében működik benne a V2SLI, de csak alapon, tuningra kizárólag a profi P4 lapok jók.Találtam pár db NW procit, majd lepróbálom, de sztem a Prescott közelébe sem fognak érni.
SocketA : ott meg a Bartonnal kavartam, de az sokkal jobban melegszik(ellenvélemény jön majd, de arra már nem válaszolok, sok vita volt már róla) mint a Prescott, 2.4GHz a max, utána már nem indul, vagy kiolvad a socket. -
válasz
Pikari
üzenetére
A P4 ár tényleg érdekes, meg hogy senki nem keresi. Mondjuk 775- ben a NetBurst procik lehet kiábrándítottak mindenkit, aztán mikor a C2D fele órajelen 2x akkorát karcolt, fele Wattal, lehet ezek beleégtek a felhasználók retinájába
, az enyémbe pld már retróként igencsak, néztem mint a vettmalac - a C2D nem xarral dobálózik.
A 478 P4 a Voodoo teljesítmény teljes kisajtolására ideális, mivel a PCI freki nem rögzített, de ez már csak engem érdekel, megnyugodtam a totális világcsúccsal, ez már vízzel, nitrogénnel sem befogható, mivel az eredményt 99%- ban a kitrükközött PCI freki befolyásolja, a többi csak nagyon kis mértékben számít. -
válasz
Pikari
üzenetére
Az lehet, van egy Seagate ST-2383N SCSI HDD 5.25” annak már az ezredfordulón is nagyon csúnya csapágyhangja volt, de működik.
DarthSun: a nem hulladék ST-225 darabok ma már jó áron elmennek, nemrég adtam el egyet MFM kábellel együtt 15k-ért tesztelve, megkímélt állapotban. (kábel nélkül is 12k-t megér) Mivel már eladtam, remélem belinkelhetem: [link] - egyelőre nincs is több.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ezeket én Linux alatt meg sem próbálnám beállítani, mivel nem értek hozzá. Winre csere meg hát annyiba kerül, amit írtam, ott aztán mindent brutál precízen lehozok, természetes hiszen azon nevelkedtem DOS-Win11 intervallumban. Persze hiába van profi gyakorlat, egy adott gépre akkor is a részletes install(jó hát az alap egy gyors gépre, pld Zen2- re negyed óra alatt felmegy, de az még nem jelent semmit, kb lepkefing) eltart egy darabig, hogy utána a user bármire klikkel, mindegyik rendesen fusson neki. Ez komoly idő és pénz. Persze nyuggerként ráérek, de azért akkorse játsszon senki az időmmel ingyen, komoly összeg idegennek(bár alapból nem is szoktam vállalni, csak ha térdre borulva imádkoznak) - kivétel a legjobb haverom és a közvetlen rokon.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Persze, Te felpakolsz magadnak egy normálisat, de egy kezdő, avagy a 75 éves itteni utcában lakó nyugger ezt meg tudja-e lépni szted ? Há' az előző gépemen Win7 vót, az jó vót, de már a GMail is kiírta hogy a tobábbi üzenetek továbbítása nem biztonságos, kérjük frissítsen újabb oprendszerre - ok - a Win10 telepítése erre a gépre nem lehetséges.----
----aztán vettem ezt az új gépet, occsó vót, de nem látok semmit, nem tudom mi ez a Linux izé - ki tudnád javítani ? -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ez egyébként amit leírtál, a keleti gondolkodás mód. És ez pl nyugat Ausztriában abszolút rácsodálkozós mentalitás.
Érdekes, hogy itt Debrecen közvetlen környékén nem annyira jelemző ez (Békésben, és Szabolcsban már annál inkább, meg a kissebb elmaradott falvakban azért Hajú-Biharban is). De amúgy igen, 32768-adjára is megpatkolják a cuccot, meg tákolják a végtelenségig, de lecserélni azt neeeem lehet.Debrecen sem mindig járt jól ezzel az innovációval, pl emlékszem, hogy itt a '90-es évek végén a városi autóbuszok egyre inkább le lettek cserélve a régi klasszikus Ikaruskról. Aztán a Berkhof buszokból a legtovább szolgáló is 4 év után ment a roncstelepre. De jöttek újabb és újabb busz generációk, nehéz is lenne összszámolnom, hogy hanyadiknál tartunk (helyköziből is az elmúlt 25 év alatt kiment kb 4-5 generáció) és teljesen meglepett 2003-ban, hogy Veszprémben még gyakorlatilag 100%ban a régi Ikarusok uralták a látképet. Egyik sofőr elmondása szerint a régi IK-k kevesebb karbantartással mentek, könnyebbek voltak, és erősebb a motorjuk, így a dimbes-dombos tájon sokkal jobban mentek mint az újabb buszok.
"Az meg, hogy a pornhubot 480p helyett 1080p-ben is nézni lehet vele szaggatás nélkül, az esetek többségében nem tényező egy számítógép cseréjéhez" - igen, ez kissebb falvakban itt is abszolút jelen van.
Sőt, Zoltán barátomnál is, aki napira retrozik (róla is írtam a topicban) Q8400, 8GB RAM, HD8450, 1TB HDD (ezt is tőlem kapta ajándékba), gépével, és már nem fut a kedvenc játéka, ezzel dolgozik, de nem cseréli le, csak sír, hogy milyen rossz a helyzet. Aztán persze időről időre megállapodunk abban, hogy akkor csak cseréljük le a masinát, aztán mindig abba maradunk, hogy tulajdonképp jó ez neki.
Ugyanakkor ezek az emberek sörre, csokira, egyebekre simán elgórálják éves szinten egy új gép árát. -
válasz
Pikari
üzenetére
A USA elég messze van, jó hát parszekben minimális , de akkor is.
Majd ha itthon uralja az alma a gépek többségét, és a Windows lomjaimat már semmire nemtom használni, akkor kéne felülvizsgálatot tartanom - tippre párszáz éven belül ez nem fog befigyelni - én már nem érem meg, majd esetleg a leszármazottak nyilatkoznak - ha túlélik az atomháborút, vagy a teljes klímakatasztrófát.Errefelé az előretelepített Linuxtól is bekattannak. Megveszik, mert ócsóbb úgy a Tesco gazdaságos gép...aztán - figyu kiverte az agyamat, tenné rá egy rendes Wint ? - árazás fentebb - nemkő - jó, akkor vigyed innen, aztán csinálj vele amit akarsz.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Vrm-et meg lehet hűteni víz mellett is.
Eleve komolyabb lapokkal tervezem összerakni a konfigokat, ASUS Crosshair széria.@DarthSun
Úgy értettem, hogy egy jól felhúzott, mint krok esetében a 4.5ghz phenom II X6 felér egy alap órajeles i7-2600-al?
Az evidens, hogy 5GHz-re húzva leveri. -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Nem csak ram kell, hanem olyan hw is, ami vektorszamitasoknal hasznalhatoan gyors. Nyilvan nem sajat szervert akarok uzemeltetni sok valasszal de annak nincs ertelme, hogy ott a sok ram, de a proci olyan lassu hogy egy ora alatt kapok valaszt a modelltol. Kis modellek elfutnak a macbookomon is.
Valoszinuleg jobb tapasztalatot szerezni kisebb modelleken, aztan kikohogni a berlet dijat. Vagy egyszeruen csak a model refine strategiakra koncentralni. Jelenleg ez a jarhatobb ut, de en ugy erzem a jovo a kis hatekony modelleke lesz, nem a gigamodelleke, mert ez utobbi nem skalazhato, mar jelenleg is elertek egy olyan limitet hogy nehez gazdasagossa tenni.
Szoval inkabb az erdekelne, hogy van e vmilyen budgetmegoldas, vagy ez csak illuzio, a hasznalhatatlan gepek olcsok., amivel semmire se megyek.
-
Fenyő
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Stock hűtés szvsz inkább csak AM2-hőz vagy 2 magos AthlonII/PhenomII-höz elég, meg itt is a régebbi normál méretű jobb, mint az újabb félmagas, de PhenomII X3/X4 pláne X6 esetében és ha még tuning is lesz, akkor nem árt vmi hőcsöves, mondjuk abból legalább nem kell semmi extra, a többivel egyet értek, alap feszen vagy kicsivel felette érdemes csak járatni, az kevés plusz amit ki lehet csikarni a +fesz hatására, egyszerűen nem éri meg a + hőt, stresszt a vrmnek. AthlonII/PhenomII--ők értelmes feszen (alapfesz környékén) szerencsétől és steppingtől függően olyan 3,4-3,8 Ghz-ig szoktak menni a nagyon mákos példányokkal talán a 4 Ghz is elcsíphető.
AM2-es prociknál az újabb Brisbane magra érdemes menni, jóval hűvösebb, na arra tényleg elég a stock hűtő is, azok olyan 3 - 3,4 Ghz környékéig szoktak menni értelmes fesszel/hővel.
AM2+-ban, meg ahogy fentebb is írták nem sok + van általában (szóval ott még többet számíthat, ha L3 cache órajelnél meg a memória időzítés/órajelnél megtalálod a sweet spotot). -
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igazad van, felosztható így is.
Bonyolult ez az LGA775, nagyon sokféle CPU ment bele, bár most is így lenne ...
Ehelyett az Intel 2 évente kicserélteti velünk az alaplapot 
Anno azért vettem B560-as lapot, mert majd jó időt álló lesz, erre a 12th gennek már persze megint más foglalat lett. (mondjuk 11700-ig ígyis fel upgradelhetek, de na ... ) -
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Attól függ hogy nézzük, mert p4 prescott 5xx , prescott 2M 6xx, pentium d smithfield, pentium d presler, core2 duo conroe, quad kentsfield, yorkfield ahogy jöttek sorban a csúcs procik..
Ez 7, mind teljesen más maggal.
Persze lehet szűkíteni négyre, sőt kettőre (netburst/core2)Alsó házban cedar mill, wolfsdale, 6M yorki , stb.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A mernok azt fogja beloni, ami a speckoban van/kell, se tobbet, se kevesebbet. Gyari, azaz fujitsu-siemens tapot raksz bele, vagy sima piaci tapot? En Dell workstationnal jartam ugy, hogy a sima PC boltbol megvett tapegyseg nem tudta ugy azt a hot kiszivni a gephazbol, amit a Dell gyari tapja igen, mert ott a CPU hutes ugy volt belove, hogy kb nem indult be a hutes, amig a CPU el nem erte a specko szerinti max homersekletet, igy a CPU borda kornyeken konstans 75-80 fokos volt a levego, igy a tap, mindig ilyen melegot szivott be. A mezei PC tapot Dell tapra cserelve, megszuntek a melegedesi es zaj problemak. A brand gep egy egesznek van tervezve.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A server/workstation platformnal (mint pl. az LGA1366 is), minden komponens fogyasztasa nagyobb. Ha pl visszamesz par generaciot, ha nem desktop chipsetbe raktal 771-es Xeont, hanem fogtad az Intel Workstation/Server chipsetjeit, ott maga a chipset is 3-4x tobbet zabal, mint desltop alternativaja. Siman belfuthatsz konstans 10-15W-t elfuto memoriamodulokba is. De egy a lenyeg, a CPU speckoban szereplo TDP, az nem az elektromos aramfelvetelre vonatkozik, hanem a hutesi igenyre. Ha van 2 procid, ami ugyonazon csaladbol van, ugyonakkora a turbo orajeluk, de mas a base clockjuk, akkor a az alacsonyabb alaporajelu igy alacsonyabb TDP-s CPU-hoz gyengebb hutest fognak tervezni a brand gyartok, hiszen a specko szerint, nem kell ra jobb, igy a benchmarkokban is "gyengebben" fognak ezek teljesiteni, hiszen a specko szerinti hutes, hamarabb "elfogy" es a proci fel fog hagyni a turboval. Mig ha ebbol desktop gepet epitessz, ott sok alaplap igen szabadon kezeli a turbora vonatkozo ertekeket, igy ha tultolod a hutest es nagyobbat raksz a CPU-ra, mint kellene, akkor gyorsabb lehet a vegeredmeny. Volt is ebbol gond az elmult idoszakban, amikor a tul szabad alaplapok miatt doglodtek a CPU-k.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Há ' annyit azért nem zabálnak
, X99 TDP keret amúgyis korlátolt a CPU kiszolgáló cucc miatt(100W esetén pld max 140W kiugrások). A Zen2 meg már CPU- n belül intézi, nálam a keret 4.6GHz környékén tetőzik, lehet hogy menne a proci 5GHz- en is, de a felsőbb órajeleket már nem engedi a lap és a VRM sem. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem, illetve nemtom, mivel 1366 sosem volt. X99 kb reális TDP Win10/11 alatt. XP alatt mániákus villanyfogyasztás, de ott nem megy a kiegyensúlyozott modell, mindegy, normális hűtő megoldja.
A csodálkozásom : GTX1650 tápcsati és anélkül. Pld a fentebbi képmentéseimen is látszik hogy a GDDR6 verzión nem véletlen van 8pin tápcsati, még a retró teszt boost is benyalt össz 100W- ot.
Persze GDDR5/5X verzióban is árulták ezeket tápcsati nélkül
, ezeket kerültem, alaplap leégetés ON
-
válasz
Pikari
üzenetére
Az iMacra az Apple 16G maxot irt, de belerkava 4db 8 gigas SODIMM-et, ment a 32. Csak 2 fajta alaplappal hasznaltam ilyet, ezekbol van is otthon (DH67CL es DH77EB), mind a ketto Intel, azt irja ra az Intel, hogy 32 GB MAX es ez megy is benne. Azt mondod, voltak vendorok, akik ezt direkt elrontottak?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
ezekkel Sandy gepekkel az a baj, hogy a Haswell ma mar kb semmivel sem dragabb nala, ami azonos orajelen is gyorsabb 5-10%-l es a Haswell eleve nagyobb orajeles
de egy 4c8t 10gen i3 CPU se dragabb egy 3-4gen i7-nel se...sőt
i7-3770 i7-4770 15-16k a HA-n, mikozben i3-10100F meg 12k
a RAM kb ugyanannyi, alaplap ami olcsobb hozza max, de +5-10k-ert konkretan 6 (!!!) generaciot lehet ugrani
gamerkedni meg a 3-4gen i7 IGP-jevel sem kell, hacsak nem passziansz meg az aknakereso a cel -
gban
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
És az sem segít hogy a játékgyártók félrevezető minimum gépigényt adnak meg.
Far Cry 6 minimum gépigénye:
CPU: AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz or Intel Core i5-4460 3.2GHz
RAM: 8 GB
VIDEO CARD: AMD Radeon RX 460 4GB or Nvidia GeForce GTX 960 4GB
DEDICATED VIDEO RAM: 4 GBEhhez képest simán végigjátszotta a gyerek egy i5-2400 / 16GB / 750 Ti 2GB konfigon.
És a 8 giga ram alá van lőve, annyival botrányos volt, 16-tal sima ügy - nem gondolnám hogy az erősebb hardver kompenzálná a kevés ramot, azért írtak 8 gigát. -
válasz
Pikari
üzenetére
Nem volt rossz pedig. Eleg nagyot ugrott ott a teljesitmeny, amikor lecserelted az alig 1 eves, dual Xeonos servert (osszesen 4 csatorna, 533 vagy 667 MHz DDR2) az uj, foglalatonkent 3 csatornas, ott is 1066MHz-s DDR3 memorias gepre. Minimalis orajelcsokkentes mellett, nem eleg, hogy a teljesitmeny levitte a fejedet (mi 20-30% teljeistmeny novekedest mertunk egy x5470 - x5570 upgradenal), a hostingnal fizetett villanyszamlad is a negyedere esett vissza.
-
envagyok
veterán
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
az sem az ECS alaplapban volt "tunnerolhato" jol, hanem Abit-kban, a Vcore emeles miatt
ECS-ben a nevleges orajelekkel keccsoltem, mert azt tuti tudta, meg a f4sznak se hianyzott elkezdjen fagyni vmi akarmi uj sw alatt
650@866 illetve 700@933 azt siman tudta
mondjuk 1.5V-s Duron nekem az Abit-ban volt csak, ott meg igazabol mind1 volt mennyi a default Vcore, abban azt allitottam be, amit akartam
a Tbred-A az orulhettel ha az 1.7GHz-t tudta
tuti volt olyan Tbred-A CPU, mert volt olyanom sajat es ujan vettem
1700+ volt ami gyarilag 1466MHz-s volt
input: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 4GB I 320GB I 14" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- Samsung Galaxy S10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB FSP CMT510 Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Na jó, akkor szedhetem a sátorfám a djágaszágaimmal. Szólok is a csajoknak.

, ezeket kerültem, alaplap leégetés ON
DarthSun