- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ivqkzy-: 2. gépem
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
Na most a Win3.11 setup azt mondja nekem, hogy "program too big to fit in memory". 4MB kevés neki? Vagy nem okés a himem.sys-em? Vagy mi egyéb konfig kell hozzá?
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #25197 üzenetére
na nem is unknow flash typpal, most veszem észre, HANEM LEFAGY, AMIKOR BEÍROM, hogy Awdflash-BE beh_xu.bin.....
-
válasz
Ganz-[HUN] #25197 üzenetére
/f kapcsoló nem segít?
-
Ganz-[HUN]
addikt
Üdv, valaki meg monddaná, hogy hogy fesseljem meg az F29C51002T-92PA típ. ic-met egy MSI deszkában, amire abit biost kellene írni. AWDFLASH kidob unknow flash type-pal... előre is kösz.
-
Ha 286-os akkor a config.sys-t így érdemes kezdeni;
dos=high
device=elérési út\himem.sys
files=30
stacks=9,256
ez a minimum, de gondolom lesz Win is rajta, akkor jöhet még;
Country=036,852,elérési út\country.sys
device=elérés út\ansi.sys
install=elérési út\ctmouse (ez csak 3kb-ot eszik az ms mouse kb 15-20-val szemben)Ha tud az alaplap hardveres Ems-t (pl pcchips neat, Headland HT12) akkor azt is érdemes beletenni, sok régebbi játék igényelheti, ill. hardveres umb drivert is lehet betölteni ha képes rá a chipset és akkor nem kell annyira szőrözni a memóriával.
Autoexec.bat-ba
Path elérési utak amiket bárhol el tudsz indítani (Dos, Windows, nc/vc/dc)
esetleges hangkártya beállítások, ill. driverek
tetszőleges végére az nc/vc/dnAlapnak nagyjából ennyi elég.
-
Exian
addikt
Nos fent van a Dos 6.22 a winyón, szépen bootol róla, minden szuper
Már a norton commander is fentvan, áhh, igen, itt már erősen előtörtek a nosztalgikus érzések
Bár nem idegen tőlem ez a látvány, nap mint nap dolgozok Linux alatt Midnight Commanderrel, ami eléggé nortonos, de azért itt a vas is rátesz a nosztaliga faktorra
Tudtok nekem adni egy jó kis autoexec.bat és config.sys mintát? Mert már ezeket is elfelejtettem, hogy milyen dolgokat érdemes-kell beléjük pakolni, hogy minél jobb legyen a rendszer. Köszi!
-
Már jeleztem a gyökérnek hogy kiderült hogy miért nem próbálható és miért nincs rá 1 nap gar.
Estig ígért választ hogy visszaveszi-e.
Mondjuk ha kondi baja lenne, az nem érdekelne, azokat kicserélem, de ha más az gáz.
Ezért is érdeklődöm annyira.
A matrica miatt belekukkantani sem igazán tudok egyelőre. -
-
-
pc-user
senior tag
válasz
Madara-san #25170 üzenetére
Igen, a 7.1 és a 8.0 standalone már buherált téma
-
-
Rive
veterán
válasz
Sanchez638 #25180 üzenetére
Nem nagyobb egy kicsit a 440V-os? Hogy akarnád berakni
-
snake1977
őstag
válasz
Sanchez638 #25180 üzenetére
Ki ne cseréld!!
A feszültség lehet magasabb kicsit, pl. 25v helyett jó a 40-50v-os is, de uF értéknek pontosan stimmelnie kell, különben akár el is durranhat az egész áramkör, vagy kiég, stb. !Szerk.: Keress rá a Lomex-re, náluk fillérekért lehet venni kondit a Lehel úton sőt [link].
-
Na belementem a bizniszbe, megvan a FuSie.
Tényleg járt szervizben, garmatricájuk rajta.
Nem rossz a monitor, de egy dolog miatt azért aggódom.
Üzemmódváltáskor erősen sípol.
Olyan kondisan.
Vagy tekercsesen.
Szereintetek mi lehet?
Mindig előadja üzemmódváltáskor, bekapcskor, aztán elhallgat, képpel jó.
Ha kihúzom a dvi-t, akkor tovább keresi hogy milyen frekit,felbontást kap, olyankor cifrázza is a sípolást.
Aztán rájön hogy no signal, ki is írja, és elhallgat.
Visszadugáskor lereagálja, amíg beáll, sípol, aztán amikor beadja a képet, semmi baja.
Szerintetek megint el fog durranni valami, és azért adták el mert korábban is így kezdődött?
Vagy ne törődjek vele? -
Sanchez638
addikt
Sziasztok, púpos egy kondi és szeretném cserélni, de az alap az 25v 220uF, én ha kicserélem egy 440v500uF-ra akkor lesz vele valami?
-
snake1977
őstag
válasz
bacsis #25173 üzenetére
Én az asus telepitőjét használom, ezzel midegyik olvasó mükszik, egykét lg cdrom/író egyébként szokott valamiért maceráskodni, ha ezzel installálod menni fog biztosan, annyi hogy legyen egy DOS könyvtárad amiben van mscdex.exe mást nem igényel, ha nem ismernéd a dos utasitásait csak szólj.
Asus driver [link]Exian: Igen, pont ez volt a lényege
-
Exian
addikt
Emberek, miket szívok én itt... most a változatosság kedvéért a rendes munkagépem adta be a kulcsot. Egy jó másfél órát szenvedtem vele, mire sikerült újra működésre bírnom.
Kezdte azzal, hogy meghalt a floppy meghajtó, nem akarta írni a lemezeket. Szétkaptam a gépet, kicseréltem, kapcsolom vissza, semmi! Vagyis bejön az IBM logo (jó kis IBM masina), de annyi, ott megállt... kiszedtem már mindent, procit is, winyókat lehúzkodtam, mindent amit lehetett. Semmi. Végül a memóriákat is kiszedegettem, majd vissza, erre elindult. Aztán nem lett jó az a floppy se, amit beleraktam cserének
Megint szétszed, megint összerak, megint cseszikindulni
Memória megmozgat, megint indul. Csupa kosz az egész gép, a memória slotokat kipucoltam, utána stabilnak tűnt.
Hát ezért ecsetelem én mindig a gép tisztaságának fontosságát!
Erre a saját gépem a kosztenger...
Na mindegy. A lényeg, hogy már butul a 286os
Csak túl sokat vártam tőle, boot kezdetén felvillant az FDD ledje, de egy darabig semmi, na mondom szuper, nem működik. Aztán kisvártatva megjelent a "Starting MS-DOS..." felirat és elindult VOLNA a DOS 6.22, de a CD-ROM betöltésnél megakadt, mivel nincs CD-ROM a gépben, de attól még tovább kellett volna mennie, nem? De nem ment... fogtam, csináltam egy szűz DOS 5.0-ás bootfloppyt, azzal elindul. Nem kell nekem CD-ROM egy 23 éves, 286os gépre
Még egy érdekesség-kérdés: az alaplapon egy Harris 286-25-ös proci van integrálva, de a gép bekapcsoláskor csak 20MHz-et mutat. Ennek mi lehet az oka?
A turbógombnak van értelme? Használjam? Eddig csak annyi különbséget vettem észre, hogy ha be van nyomva, akkor sokkal gyorsabban számolja (pittyegésekkel) a memóriaszámlálást
Ilyenkor magasabb az órajel, vagy hogy is volt ez? Minden más is gyorsabb lesz rajta, a pittyegésen túl is?
-
-
-
yodee_
őstag
Az a baj hogy nem ismeri fel sajnos... Nincs főgépem , csak notim és nem tudom a régi IDE vinyót rákötni. Eredeti win95 indítólemezt tudtok adni? Amiben van a menü az elején. Mert ezzel sajna nem ismeri fel. Milyen .sys kell hozzá?
-
válasz
yodee_ #25171 üzenetére
a standard IDE optikákat legyen akár egy új DVD író simán fel kell ismernie egy Win95 indítólemeznek, mindenféle trükk nélkül, hála az ATAPI szabványnak
De még a DOS6.22 is megesz minden IDE optikát....
DOS6.22 alatt egyedül a SCSI-s optikai meghajtókat kell telepíteni, de Win95-ös lemeznél már azokkal sincs gond -
yodee_
őstag
Szeretném a segítségetek kérni. Próbálkozom CD/DVD meghajtó beüzemelésével. Win95 indítólemezzel az ezeréves 4X-es CD olvasót már sikerült működésre bírnom, viszont az nem olvassa az írt lemezeket. Próbaként betettem egy LG DVD olvasót, de azt meg nem tudom MSCDEX-el telepíteni. Van Samsung DVDhez dosos .sys-em, de azzal nem működik. Mi lehet a gond?
-
válasz
Ganz-[HUN] #25168 üzenetére
heló, ezek a cuccok már akkor végezték a dolgukat amikor te még az apukáddal jártál egy nadrágban, szóval nekik te maximum csókolomot mondhatsz... nem kinevetni pket
-
-
Exian
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #25165 üzenetére
Azaz!
épp így zenél. De amúgy csak 213MB-s. Szóval winyóm van ebből a korszakból dögivel, hál' Istennek nagyrészt hibátlanok is. Bárcsak ISA VGA kártyám lenne fele ennyi
Bár most úgy tűnik, hogy több forrásból is kapok szépszámmal. Így talán lesz minden csak ISA slottal rendelkező gépbe kártya.
-
Exian
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #25160 üzenetére
-
snake1977
őstag
válasz
Ganz-[HUN] #25160 üzenetére
Milyen extrém körülmények kellenek neki? co proci, sok sok ram, vagy mi?
-
Exian
addikt
Most nézem, ez valami igencsak utolsó harcos 286os deszka lehet, nem? Legalábbis BIOS Date alapján 91-es. Vagy akkor még normál volt a 286os?
Nekünk azt hiszem akkoriban otthon egy XT-nk meg egy 286osunk volt, az igaz, de nem voltunk gazdagok, hogy a legújabb gépeink lettek volna.
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25156 üzenetére
Ha megjelent ez a szöveg, akkor az már azt jelenti, hogy nem a kisujjából szopta ki
Hanem a HDD-n lehet valami "komolyabb" oprendszer, aminek már hál' Istennek kevés a 286os
Egy 210MB-os Conner HDD került amúgy bele, ami picit túl nagy bele, igazából egy 80MB-osat szerettem volna, de az úgy tűnik, hogy valamiért nem megy a gépben, pedig a P1 bezzeg felismerte
A 286os az C errort ír rá, bááár az igaz, hogy a P1-gyel nem próbáltam, hogy működik e amúgy, csak felismerte és annyi, de a 286os meg ugye nem ír postnál értékeket, márkanevet.
-
Exian
addikt
-
pc-user
senior tag
válasz
Madara-san #25111 üzenetére
A 6.22 az utolsó független DOS.
7.1-től van FAT32 támogatás (Win 95).
A legutolsó a 8.0, Win ME komponensként. -
snake1977
őstag
válasz
zotyesz66 #25150 üzenetére
Láma vagyok hozzá teljesen, de egyenlőre pihen a projekt, mert most derült ki hogy nem jó a floppy meghajtó a laposban, csak morog a lemezeket meg nem olvassa, lehet rendesen meg sem pörgeti.
Van egy win98 a vinyón, de nem merek egynlőre kisérletezgetni, mivel azt sem tudom itt van e már "grub" vagy boot selector, illetve tudná e osztani a vinyót többfelé, mert egy partición van. -
zotyesz66
őstag
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25146 üzenetére
Ma már lejárt a munkaidőm, holnap folytatom a mókolást
Kezdem majd azzal, amit kaptam tanácsként, hogy kipróbálom a kártyát és a winyót, floppyt is másik (P1) gépben. Akkor rögtön kiderül, hogy ki a hunyó. Aztán lehet, hogy nemes egyszerűséggel IDE és/vagy FDD kábel hiba
Fene tudja, holnap túrok kábeleket is és próbálkozom...
Gondolom P1 gépen, ha letiltom az alaplapi vezérlőt, akkor a kártyát tudja ugyanúgy használni, tehát automatikusan megtalálja majd a winyót, ugye? Vagy ugyanúgy állítgatni kell manuálisan az értékeket? Én úgy emlékszem, amikor pár éve kellett ISA-s kártyát használnom egy gépben (mert megpukkant az alaplapi IDE vezérlő), hogy automatikusan felismerte a kártyával is, de nem esküszöm meg rá.
-
snake1977
őstag
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25143 üzenetére
Ezt még végigjátszom. Más teendő nincs? Mennie kéne bármilyen IDE vezérlőkártyának?
Amúgy a Wcomp és LZone értékeket mire kell állítai?
SZERK.: na valamit már csinál (áthelyezve másik slotba), a floppyt megtekeri, amikor bootolni kellene róla, de nem tud bootolni róla, de nem is ír ki semmit, kicsit felvillan a ledje, tekeri kicsit, azt' annyi. HDD-re továbbra is faliórát ír
-
Exian
addikt
Húha, küzdök ezzel a 286ossal
Megy szépen, de nem akarja a winyót "felismerni" meg a floppyval sem tud semmit kezdeni. Két különböző típusú ISA-s IDE vezérlővel próbáltam.
Kell valami extra dolgot tenni, hogy kezelje a kártyát? Vagy alapból kellene látnia? Basszus, nem emlékszem, hogy mi a teendő, amikor nem alaplapi integrált az IDE és floppy vezérlő
Szóval, kártyát beraktam, rádugtam a dolgokat, de semmi. BIOS-ban beállítottam a HDD értékeit, floppyt is 1.44-esre állítottam, de a postban a memóriaszámlálás után azt íjra, hogy "IDE controller failure, FDD controller failure".
Teendő? Vagy lehet, hogy mindkét vezérlőkártyám kuka...?!
-
snake1977
őstag
Ha elakadok akkor kipróbálom ezeket a programokat
Szerk.: Milyen linuxot ajánlotok p1-re? Aminek azért valamennyire épkézláb a gui-ja?
-
zoltanz
nagyúr
De jó a 7-Zip-ből meg kivették a Flat View funkciót, amivel egybenyithatók az alkönyvtárak. (és azután egyben ki lehet jelölni minden file-t pl) A 4.42-ben még benne volt...
-
Peter789
senior tag
bár munka hátán munka és nem nagyon van időm erőm vaterát / ebay-t bújni, de azért ma benéztem pár pösti bontóba és gazdagabb lettem pár érdekességgel:
- IBM 6x86MX PR300 (233MHz) bár rondán össze voltak hajtogatva a lábai, de szerencsére sikerült megmentenem. Kellene mellé egy szintén 233-as K6-os meg egy iMMX és akkor egymásnak feszülhetnének
- KA7 SlotA lap + 550-es procc - pár hete ugyanabból a boltból hoztam egy 600-as procit is, úgyhogy egyből helyet is cseréltek. A lap igazi nagyágyú, a SlotA csúcsa lehetett annó: SoftMenu III 1MHz-es FSB állítással és vcore piszkálási lehetőséggel, 4x AGP, UDMA/66 (a KA7-100-on lenne UDMA/100 egy HPT370 (?) csippel), 512MB-os modulokból akár 2GB is mehetne bele, stb...
Még egy 600-as Duron / TBird meg egy hasonló VIA C3 kellene és akkor lassan belevágnék a 6x100=600MHz összehasonlító tesztbe...
ezeken felül lett még egy CT6900 Savage4 Pro 32MB is, de mint itthon kiderült ez duplikálás a VGA gyűjteményemben - úgy rémlett hogy Pro-ból 16-osom van de nem - annyi baj legyen, ennyivel is magasabb a kupac
-
-
zotyesz66
őstag
Elvileg DOS-sal is meg lehet etetni nem rendesen felismert lemezt, van valami Anydrive nevű szoftver, ami segít ebben, én nem használtam eddig.
-
Exian
addikt
válasz
snake1977 #25131 üzenetére
Ne foglalkozz vele, hogy a BIOS mekkorának ismeri fel
Raktam én 20-40GB-os winyókat anno 486osokba is gond nélkül. A Linux speciel a BIOStól teljesen hót függetlenül rendesen felismerte a méretüket, hiába látta a BIOS 8 vagy akárhány GB-osnak. Az oprendszeren dől el nagyrészt.
-
Exian
addikt
válasz
bacsis #25130 üzenetére
Kösz a memóriával kapcsolatos infókat. Jók lesznek nekem ezek az 1MB-os modulok is
Elvégre igazán retrózni akarunk, nem a megabájtokkal dobálózni. Amiket beakarunk majd mutatni programokat, játékokat, untig elég lesz. Talán még sok is
Nah, most belevetem magam ebbe a kis aranyos 286os-12MHz-es csodába
Az a bajom csak, hogy nincs igazi békebeli, szokványos-szabványos fekvő házam hozzá, amik voltak annak idején ezekhez a gépekhez. Sajna csak olyat találtam legrégebbit, ami már álló, ránézésre olyan, mint egy ATX ház, de még AT, és azért még van rajta LED-es számkijelző meg Turbó gomb
De még sem annyira retrószagú, mint kéne
Hazudok, a szaga az brutális! Olyan helyről kaptam pár házat táppal, hogy valami eszméletlen dohos, koszos, cigarettafüstös szaguk van
De ez növeli a nosztalgikus faktort majd a kiállításon
-
snake1977
őstag
Uraim egy kérdés, van egy kis p1-es laposom, 133mhz-es már, ebbe tettem most egy 20gb-os vinycsit, de csak 8gb-osnak ismeri fel a bios, ez a bios csak ennyit kezel, vagy valamit én csinálok rosszul?
-
nem 8MB, hanem 16MB-osoka voltak/vannak... nekem is 8db
próbálgattam beröffenteni 386-os lapokban, de 64MB-nál azaz 4 modullal mindegyiknél megállt a tudomány
yodee_! Még a 133-as 5X86-ra is van sansz hogy elindul, max nem a hivatalos CPU órajelén hanem pl 80 vagy 100MHz-en -
válasz
Ganz-[HUN] #25127 üzenetére
Majd nyáron
-
válasz
Ganz-[HUN] #25125 üzenetére
Nekem elvileg van.
Pesten jársz? -
Ganz-[HUN]
addikt
Van valakinen feleslegben eredeti Intel SECC2 coolere? Adok helyette utángyártottat. Előre is kösz.
-
Exian
addikt
Megtudjátok mondani, hogy SIMM memóriából mekkorák voltak a legnagyobbak? Ilyenekből.
Találtam SZERENCSÉMRE 20 darabot is nagy hirtelen (8db egy 386os, 8db egy 486os alaplapban pihent, 4db meg csak úgy), de úgy tűnik, hogy mindegyik 1MB-os, nagyobbat nincs, vagy ezekből nem is volt nagyobb? Persze nem akarok én nemtudom milyen sok memóriát a 286os, 386os gépekbe, csak úgy kíváncsiságból kérdezem
A 286os lapba raktam 4MB-ot, szerintem/gondolom az a maga idejében soknak is számított
A 386osba is elég lesz szerintem 8MB, a 486ossal viszont gondban leszek, abba karcsú lesz a 8MB (mivel a 386os és a 486os lapon is 8 SIMM foglalat van). Mert van már ugyan a tárgyalt 486os gép, 32MB rammal, sőt, van már egy másik is, azzal nem volt nagy mutatvány az összerakással, az gyári desktop gép, de 486osból minimum 3-4db működő példányt akarok, hogy tudjunk hálózatban játékot tolni a gyerekeknek
-
-
yodee_
őstag
Üdv!
Találtam egy 486 DX4-et, 100 MHz-es. Ha az alaplap leírásában nem szerepel akkor nem is tudom működésre bírni benne?
Köszi
-
Exian
addikt
Igen ettől tartok én is. Annyira zsufis minden, hogy csak na. A kábelekkel meg is telt a ház belseje, gyakorlatilag épp a proci környékén nincs 1 négyzetcentinyi üres tér. És ez gond. Na majd átkábelezem máshogy és lehet, hogy ha a procira nem is, de a házra rakok valahová 1-2 kisebb ventit, egyet elöl, ami szív befele, egyet hátra, ami fúj kifele és akkor megvan a "kereszthuzat"
Nem baj, ha zajos lesz a ventik miatt, ez már nem routernek lesz hálószobába, mint anno nekem, hanem amúgy is full zajos környezetben lesz hajtva a kiállításon
-
Rive
veterán
...azt hiszem marad így, mert nem igazán van hely ebben az icikepicike házban még egy icikepicike ventilátornak sem a CPU-n...
Nem az a lényeg, hogy a CPU-n legyen venti, hanem, hogy a hűtőbordáján keresztül legyen valami stabil légáramlat.
Érdemes rászánni pár percet, mert pláne egy kicsi, kompakt házban nagy gondokat tud okozni.
-
Exian
addikt
Köszi, azt hiszem marad így, mert nem igazán van hely ebben az icikepicike házban még egy icikepicike ventilátornak sem a CPU-n
Ez ilyen ultraslim ház, mármint a maga korában annak számított. Álló ház, DE, olyan széles mindössze, mint az 1.44-es floppy meghajtó. Épp olyan széles. Az 5.25"-ös nagymeghajtó nem fekve, hanem állítva megy bele! Agyrém, de imádtam, anno éppen azért vettem ezt, mert routernek szántam (ezzel a lappal+cpu-val), és minél kisebbet akartam. Akkoriban még nem nagyon voltak Nano, PicoITX rendszerű dolgok, amik még kisebbek lennének
Ennél kisebb AT házat még nem láttam.
Na szóval kösz, amíg bírja, marad így.
MÁS: végre sikerült ISA kártyát szereznem, na, mondom rádugom a 286os lapra, amiről beszéltünk tegnap és legnagyobb örömömre pöccröffre indult!
Pedig bevallom, nem bíztam benne annyira, mert fogalmam sincs már, hogy honnan van a lap, meg eleve úgy emlékeztem, hogy esetleg hibásként kaptam. De nem, legalábbis beindul, de mivel még nincs rajta semmi meghajtó, így tovább nem jutottam vele. És az is dícséretes, hogy simán látja az 1MB-os SIMM moduljaimat
Ma ezt a gépet fogom összerakni, és akkor már 286, 486 széria kipipálva
Holnap jöhet a 386os
-
-
Igen az alapból eléggé melegszik, dx4-100-sokat már ventivel szerelgették, szóval az normális, hogy passzívan süt, de elvileg stabilnak kell maradnia, de ha zavar szerelhetsz rá egy 4 centis ventit, vagy mehet a dosidle az autoexec.bat végére és ha nem kell kakaó visszább veszi a fogyasztást.
Madara-san: a 7.1 az az OSR2-es Win95 saját bejáratú dosa, de persze használható stand-alone is, 100% kompatibilis a 6.22-vel, ahogy a PC-dos 7 is, de abban nincs FAT32. A Free-Dos tud pl még Fat32-őt, de annak a kompatibilitása nem az igazi a ms 6.22-vel. -
zotyesz66
őstag
válasz
Madara-san #25111 üzenetére
A DOS 7.1 nem a WinME alatt volt? Amennyire tudom, külön oprendszerként a 6.22 volt az utolsó.
-
zotyesz66
őstag
Szerintem arra mindenképpen kéne venti. Volt nekem régen egy HP Vectra 486 gépem eredetileg valami SX33 procival, aztán szereztem hozzá egy DX50-et (nem DX2) és nem volt hajlandó venti nélkül elindulni, addig nem engedett tovább a BIOS, amíg nem tettem rá valami propellert.
-
Madara-san
aktív tag
Üdv! DOS-ból, melyik verziót ajánljátok?
A legújabb, ha jól tudom az MS-DOS 7.1, ez már rendelkezik FAT32 támogatással? Jobb, mint az IBM PC-DOS 2000? Egy 386-os gépre szeretném feltenni, leginkább a FAT32 támogatásra lenne benne szükségem, illetve kipróbálni, hogy milyen volt az utolsó DOS. Régen én 6.22-t használtam rajta.
-
Exian
addikt
DX4-100MHz-es OverDrive proci mennyire bírja a meleget? A tegnap beüzemelt gépemben ilyen proci van és eszméletlenül forrósodik. Gyárilag ezen nincs ventilátor, csak egy kisebb borda. Rakjak rá ventit valahogy, vagy bírja a forróságot?
Érdekes, mert régen Linux-szal használtam ezt a procit és még csak langyos sem volt, hidegen ment, igaz, nem volt grafikus felület meg semmi extra terhelő alkalmazás. DE! Alapból Linux alatt is melegedett, aztán emlékszem, mindig felraktam valami ACPI kezelő csomagot és utána hideg volt. A Win95-höz is kellene valami, ami jobban szabályozza? Vagy hülyeséget beszélek?
-
-
Rive
veterán
OK, itt 'nagyfesz' alatt a szekunderen a 100+ voltokat értem
Csak 12V, 5V, esetenként 3.3V van. Ezekre nem kell túlbonyolítani a cuccot. Jellemzően a primer is tökegyszerű, ráadásul a PFC se gyakori TFT-ben (szerencsére).
Eeeegen, az inverter... Azt valóban lehet 'nagyfesznek' venni, de mégis: 12 -> 600V konverzió van, nem 400V -> 110V -> 25kV, ami már nagyon más tápegységet feltételez...
-
Exian
addikt
"TFT-ben táprészen nincs se nagyfesz"
Esetleg az inverter környékén, amennyiben egy panelon van a táppal, márpedig amiket eddig láttam, azokon 90%-ban egy panelon voltak. Jó, jó, csak kötekszem
Tudom, hogy az nem "olyan" nagyfesz (hiába akár 600V), mint a CRT-ben. Nincs benne akkora áram.
-
-
Rive
veterán
Define 'komolyabb'
TFT-ben táprészen nincs se nagyfesz, se nagy teljesítmény, mint a CRT-ben. Ha villám vagy víz nem éri, meg időnként rendbe vannak szedve a kondik, akkor (a táp) örök élet.
Ui.: ja, megfőzni se szabad. Legyen szellőzés a hátlap környékén, és a port is érdemes időnként kifújni belőle.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest