Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1014) Kernel válasza ISZOLE (#1012) üzenetére


Kernel
nagyúr

...a vakuk gyakorlatilag rövidre zárják az áramforrást...

Rövidzáron gyakorlatilag 0 Volt mérhető, 0 Voltról viszont nem működne semmi. A vaku tárolókondijának feltöltését végző DC/DC átalakító, természetéből adódóan, valóban nagy áramot vesz fel (és minél gyorsabb töltésre van tervezve, annál nagyobbat), de azért nem rövidzár.

A töltés a gyorstöltőknél soha nem egyenáram pont azért mert azt nehezen viselné...

-dU érzékelős töltőkben kapcsolóüzemű áramgenerátorrral oldják meg a töltést, mivel a feszültségváltozás pontos érzékeléshez stabil áram szükséges. Az áram nagyságának beállítása az impulzusok szélességének modulálásával történik. Az áramgenerátor kimenete lehet kondenzátorral simított, de kaphat az akku közvetlen impulzustöltést is, ez konstrukciófüggő. Az akku szempontjából majdnem mindegy, neki az impulzusok átlagértéke számít, csak ettől függ a töltés gyorsasága, a melegedés. Bár az impulzustöltést állítólag valamivel jobban "kedvelik" az akkuk, mint a sima DC töltőáramot, de azért az sem mindegy, milyen csúcsértékű impulzusokról beszélünk.

A kapcsolóüzemű megoldásnak tehát nagyrészt technikai okai vannak, elektronikai realizálás és energiatakarékosság játszik szerepet. Kapcsolóüzemű áramgenerátorral megvalósított töltésnél a szabályzás gyakorlatilag veszteségmentes, míg analóg DC szabályzásnál tetemes hő keletkezne a töltőben és menne kárba, ennek disszipálása sem lenne egyszerű feladat, komoly hűtőbordákat igényelne.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.