Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10035) anyokfezsoj


anyokfezsoj
friss újonc

Szervusztok!
A problémám ugyanaz, mint a 8552 számú bejegyzésben, csak nem a gyermekem, hanem én löktem le az a WD My Passport Ultra 3 Tb töltésben lévő HDD-t.
- A Windows lemezkezelő betűjel nélküli meghajtónak látja, ismeretlen, nem inicializált jelzéssel látja el.
- A külső HDD inicializálása nem lehetséges, hiba oka: A kérés meghiúsult az eszköznél felmerült végzetes hardverhiba miatt.
- HDD Sentinel látja, illetve a gyári recovery programok scanelni is tudták, de eredményt nem hozott, nem találtak rajta fájlokat. (0 tartalom)
Windows 10 van a gépemen nekem is. Az eszközkezelőjében megjelenik a meghajtó ikonja, de a javítás funkciója nem vezet eredményre.
Vesszenek az adatok, ha nincs más megoldás,- de az eszközre szükségem lenne!
Tudtok valamilyen megoldást, vagy törődjek bele a fájdalmas veszteségbe?
Előre is köszönöm segítségeteket, amely lényegesen nagyobb tudáson alapulhat mint az enyém ebben a témában.
Várom válaszotokat!

(#10036) *Ropi* válasza anyokfezsoj (#10035) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem tudom mi van a hivatkozott hozzászólásban (linkelhetted volna), de ha nem adatmentés a cél, akkor engedd el, mert gazdasági totálkár. Nagyon kicsi az esélye, hogy csak a házban lévő SED modulról csúszott volna le a HDD, mivel össze vannak csavarozva. Ha külön kábeles, akkor megpróbálhatod egy másik kábellel, meg az USB csatlakozót óvatosan megmozgatva, hogy rendesen áll-e a helyén, de nagyon figyeld a hangját, hogy nem hallasz-e valami szokatlant, mert esésnél könnyen történik belső sérülés, ami az adattároló lemeztányérokat is érintheti - onnantól végképp felejtős, ha csak nem nagyon nyomós indokkal kell lementeni. Egy esésnél bármi is megtörténhet, és ami eleve így indul mint Nálad, az hatványozottan necces történet, szóval hacsak nincsenek rajta életfontosságú adatok, akkor én nem foglalkoznék vele a helyedben (esetleg valaki megveszi donornak, de esés után még az is kétséges, hogy annak jó).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10037) King Unique válasza anyokfezsoj (#10035) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor el kellene dönteni, hogy pontosan mi a cél.

Ha az adatmentés, akkor az a leírtak alapján otthon nem fog menni, ráadásul leesett a külső meghajtó és amiatt ki tudja még milyen sérülést szenvedett a benne lévő merevlemez. Ami a My Passport Ultra sorozat modelljeinél eleve integrált USB-s, vagyis alapesetben másik külső házban USB-n, vagy PC-be téve SATA-n sem lehet kipróbálni, + még a hardveres titkosítás is bezavarhat. Max. egy adatmentő cég tudna vele mit kezdeni, már ha számodra megérne annyit az adatok lementése.

Ha a további használat, akkor az a leírtak alapján nem fog menni, javítani meg ilyenkor csak emiatt már eleve nem érdemes és nem is szoktak egy ilyen eszközt. Ha még garanciális és nem cél az adatmentés, akkor adja magát a garanciális csere, illetve az RMA. Már ha még nem járt le a 3 éves gyártói garancia és nincsen az eszközön az esés miatt külsérelmi nyom, ahol az utóbbi eleve garanciális cserét kizáró tényező. Ha nem opció a garis csere, akkor marad a kuka, vagy esetleg adatmentéses helyen leadás donornak és veszel helyette egy új külső merevlemezt. Meg abból is lehetőleg valamilyen ütésálló modellt, amik kibírnak pár leejtést, ha fennáll annak veszélye, lásd pl. az ADATA, Silicon Power és a Transcend kínálatát.

[ Szerkesztve ]

(#10038) anyokfezsoj válasza King Unique (#10037) üzenetére


anyokfezsoj
friss újonc

Köszönöm a tanácsodat! Az adatok nem létfontosságúak - az eszközt azonban sajnálom. A reményt abban láttam a megmentésére, hogy a WD Drive Utilities, a gyártó teszt programja kiolvasta az eszköz sorozatszámát, termékazonosítóját, és a firmware változatát. Igaz, hogy sem a betűjelét, sem elnevezését, sem könyvtárszerkezetét nem mutatta meg. A tartalmát 0 bájtnak jelöli meg, az utiliti program egyetlen funkciója sem hajtható végre rajta.
A Windows reagálásáról írtam a hozzászólásomban. A csatlakozó cseréjére, mozgatására nem reagál. Ha rossz a kontakt honnan veszi az adatokat?
Olyan program nincs, amely az eszköz fizikai állapotát teszteli le? Még mielőtt elindulók vele a kuka felé, kipróbálnám...

(#10039) *Ropi* válasza anyokfezsoj (#10038) üzenetére


*Ropi*
félisten

"A Windows reagálásáról írtam a hozzászólásomban. A csatlakozó cseréjére, mozgatására nem reagál. Ha rossz a kontakt honnan veszi az adatokat?"

Az operációs rendszer egy USB csatolófelületű HDD esetén a külső rétegként érzékelhető USB felülettel tud kommunikálni és azt olvassa ki, amit az küld neki "bemutatkozásként" beégetett adatként, viszont az USB konverteren túl is van élet: a lemez belső kommunikációja sérült az MCU előtt vagy mögött, így beljebb már nem jut és ott megáll.

Az én tippem az, hogy a drive nem képes olvasni a lemeztányérok felületét (ez nagy százalékban hardveres hibát feltételez, ami csak tiszta térben történő megbontással javítható), és a szervizterülete is ott található, ami a működését biztosító információkat tartalmazza és ezek hiányában kvázi egy cselekvésképtelen agyhalott.

"Olyan program nincs, amely az eszköz fizikai állapotát teszteli le? Még mielőtt elindulók vele a kuka felé, kipróbálnám..."

De van, csak nem próbálható ki, mert nem hozzáférhető (elsődlegesen adatmentésre fejlesztett, speciális szoftver-, és hardverkörnyezet, mert abban lehet optimálisan tesztelni, szervizadatokat kiolvasni és a meghajtókat javítani).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10040) King Unique válasza anyokfezsoj (#10038) üzenetére


King Unique
titán

Otthon max. azt lehet megnézni, hogy felpörög-e a benne lévő HDD, működés közben nem-e ad valamilyen rendellenes hangot, diagnosztikai program (pl. HDS) mit mutat a meghajtó állapotára, stb. Ahol az előbbiek nem derültek ki egyértelműen a leírtakból.

Ha kontakthiba van és tartósan megszakad az adatkapcsolat, akkor nyilván sehonnan, mivel olyankor nincsen adatkapcsolat az eszköz és az OS között. Tehát ha felismeri a Windows és az egyes programok, akkor nyilván van adatkapcsolat. Ahol egy külső HDD-nél maga a külső ház, benne lévő USB-s átalakító is szolgáltathat információkat az OS felé, nem feltétlen kell a HDD-nek is csatlakoztatva lenni, sőt akár firmware-t is lehet így frissíteni.

Fizikailag szemrevételezni max. szétszerelés után lehetne a PCB-n az USB-csatlakozót és magát a külső házban lévő HDD-t (példa). De ezzel egyrészt a garancia is ugorhat, ami gondolom már lejárt, ha elvetetted a csere lehetőségét. Másrészt otthon kb. itt megáll a történet, mert nyilván nem érhető el olyan speciális berendezés a teszteléshez, mint adatmentő cégeknél (példa). Valamint ha meg kell bontani magát a HDD-t, akkor az szintén nem otthoni művelet, oda megint speciális eszközök, tiszta teres kamra, stb. kell.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.