Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10601) liksoft válasza teomog (#10600) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A legnagyobb munka benne, hogy egyáltalán az adatterületre rá lehessen látni. Utána már "csak" olvasni kell. Azért írtam így, mert ha képes normál tempót produkálni, akkor szinte mindegy mit kellene leszedni, érdemes inkább az egészet. Viszont ha dadog, sokszor kell ráolvasni, ott van szerepe a mentendők listájának. Kevesebb adattal való szenvedés, hamarabb ad eredményt. Van ahol fix áras, van ahol adatmennyiség is beleszámít.

Viszont egy hónap adata nem biztos, hogy megér egy hét pihit, és félhavi fizetésnek megfelelő mentési árat esetleg..... Kivétel ha server, és többen is használták.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10602) teomog válasza liksoft (#10601) üzenetére


teomog
csendes tag

Köszönöm a választ, akkor valószínűleg el lesz engedve a dolog. A nagy része megvan a dolgoknak így ez inkább kényelmetlen és plusz munkával jár. (Amúgy gyorsan telik az idő, úgy emlékeztem két hete mentettem, de már egy hónap eltelt közben, úgy hogy fel sem tűnt. :( .)

(#10603) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Csak gondoltam, hogy megírom a sikersztorit, amit jórészt nektek köszönhetek. Különösen King Unique :R korábbi írásainak a "RAW-osodás" témaköréről, a HDD hibás topikban.
Szokásos, USB bölcsőben tárolt vinyó, ami valamikori helytelen leválasztás miatt megborult. HDS-ben semmi fizikai hiba nem látszódott, két éves, keveset használt HDD, hangja okés. Diskmgmt-ben RAW, laptopra rákötéskor "A paraméter nem megfelelő" hibaüzenet.

A Recuva megfelelo beállítása az Actions menüben szerencsére visszahozta az adatokat, szigorúan egy új vinyóra átírva.

Szóval óriási köszönet a topik szakembereinek a sok tudás megosztásáért!

[ Szerkesztve ]

(#10604) D@reeo


D@reeo
aktív tag

Sziasztok,

Adott, egy PS3 HDD. Sikerült Windowsra dugni és initializálni, ergo a Windows tönkretette az MBR-t /GPT-t. Ezután csináltam egy rawcopyt.

Kellene egy kis segítség, hogy tudnám helyreállítani. Ugyan ezt a lemezt leformáztam PS3-ban és mentettem 1-16 Sectort. Ezeket visszaírva nem sikerült megoldani a problémát (ami szerintem abból áll, hogy GPT-s lett és nem csak az első x secort írta felül.
Ha csak az első sectort írom vissza, a PS3 kikapcsol azonnal bekapcsolás után. Ha az első 16-ot, akkor elindul, de hibás a lemez és formázza. Ennek ellenére a régi rendszer maradványai megtalálhatóak (régi accountok, a konzol neve a menüben). Természetesen a számomra szükséges adatok nincsenek meg eben az eseten (legalábbis nem láthatóak).

Tudna valaki segíteni, megállapítani WinHEX-szel, hogy meddig tart az MBR/GPT? Ha azt kitörölném és beilleszteném a formázás után lementett első (16) sectort, akkor látok esélyt, hogy tudom majd olvasni. Mert ha simán csak MBR-két initializálódott volna, akkor az első sector visszaállítása segített volna elméletileg)
A Gép cfw-s és és megvan az eid kulcs (ergo PC-n tudnám olvasni a titkosított rawcopyt, ha azt sikerülne helyrehozni)
Kérdés, hogy van aki komolyabban foglalkozik ilyesmivel?
Nem értek hozzá annyira, de nekem ebből úgy tűnik, hogy itt nem csak az első sectorban vannak kaka adatok.
[kép]

Hasonló topic: https://www.psx-place.com/threads/solved-ps3-hdd-accidentally-converted-to-gpt-disk.22983/

Köszi

(#10605) King Unique válasza D@reeo (#10604) üzenetére


King Unique
titán

"Sikerült Windowsra dugni és initializálni, ergo a Windows tönkretette az MBR-t /GPT-t."

Nem, ez user error volt, te magad tetted tönkre, magad kattintottál az inicializálás lehetősége illetve okéztad le + a PS3-ban újból a formázásra, az előbbit a Windows max. felajánlotta opcionálisan...

Egyébként nem teljesen világos, hogy most mi is a cél. Ez a topik adatmentéssel foglalkozik, pl. törölt / formázott / szektorhibás meghajtókról az adatok lementésével arra való célprogrammal, vagy saját felelősségre esetleg a törölt partíció direkt visszaállításával, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ellenben speciális eseteknél mint amilyen a PS3, célszerűbb lenne inkább annak a topikjában érdeklődni a lehetőségek felől, meg ha csak játékokról van szó és a cél újból rendszermeghajtóként használni a HDD-t.

(#10606) D@reeo válasza King Unique (#10605) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Szia,
A PS3 saját topicjában kevesebb adatmentéshez értő szakember van, mint itt.
Mi a cél? Tanulni + adatmentés =sikerélmény. Ami a topic célja is.

Hogy ez megvalósulhasson, szükséges lenne (szerintem)

(#10607) D@reeo válasza King Unique (#10605) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Sorry, valami nem okés, elhasal a motor a hszemtől. Kértem moderációt

Addig itt van pastebinben amit írtam: https://pastebin.com/Cq6kJTBJ

[ Szerkesztve ]

(#10608) liksoft válasza D@reeo (#10604) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha jól értem:
1. Áttetted Win. alá, és sikerült particionálni.
2. Készítettél egy másolatot az egész drive-ról.
Itt valami nem tiszta nekem!
3. Visszatetted PS3-ba első szektor másolása után, ami azonnal ki is kapcsolt.
4. 16 szektor másolása után elindult, de "rendet tett".

Ha a fentiek igazak, akkor feltételezem kimaradt, hogy egy másik drive elejét másoltad vissza ennek az elejére. Vagy ezt inicializáltad a PS3-ban, majd elmentetted az elejét, visszamásoltad az egészet a mentésből, és erre írtad az elejét vissza az utóbbi mentésből.

A másik gondolatom, hogy Win10 lehetett a rendszer. Gondolom ez már GPT-t írhat alapból (feltételezem), így valóban több szektort írt felül a drive-on. Szintén feltételezés, hogy a PS3 MBR-es lehet. Ebben az esetben az MBR utáni egyedi adattartalmú szektorokat (feltételezem, hogy PS3-ban ilyen lehet) felülírtad, és a legelső mentett másolatban sincsenek meg már. Azok nélkül, meg esélytelen a visszaállítás.

Ha igaz a második pont, akkor abból vissza kell állítani az inicializálás utáni első állapotot. Innen két út van.

1. Adatmentéses programokkal megpróbálni menteni a menthetőt.

2. Helyreállítani az elejét. Ehhez az első 16 szektor PS3-as mentésére szükség lesz, majd abban helyreállítani az eredeti azonosítókat. Ehhez viszont a PS3 első 16 szektorának tartalom szintű leírására szükség lesz.

Valamint van itt még egy utolsó probléma. Szó szerint utolsó, mert a GPT emlékem szerint a HDD legutolsó szektorát is használja biztonsági kópiaként. Vagyis a PS3 ha itt is tárolt adatokat, akkor bizony ezt is helyre kell állítani ha a második utat választod.

Sok a feltételezés, ami a PS3 ismeretének hiánya nálam, valamint a nem teljesen egyértelmű leírásodnak. Azt hiszem összeszedtem minden fontosat, így a továbbiakhoz sok sikert kívánok.

U.i.: Ha a PS3 egyedi azonosítóval dolgozik, akkor az minden formázáskor egyedi lehet. Ha igen, és a Win inicializálásakor felül lett írva, akkor annak helyreállításához szükséges adatokat az adatterületről kéne összevadászni. Amennyiben erre nincs esély (elméletileg is lehetetlen mert olyan az algoritmus), akkor marad csak az adatmentő programmal való mentés. Viszont ha adattartalmat is átkódolt, nem csak jogosultsághoz használja a kódot, akkor esélytelen.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10609) D@reeo válasza liksoft (#10608) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Szia

1. Áttetted Win. alá, és sikerült particionálni. Igen
2. Készítettél egy másolatot az egész drive-ról. Igen
Itt valami nem tiszta nekem!
3. Visszatetted PS3-ba első szektor másolása után, ami azonnal ki is kapcsolt.
Igen, mert nem MBR, hanem GPT lett sajna. MBR esetén nem lenne gond, minden szuper lenne már.
4. 16 szektor másolása után elindult, de "rendet tett".
Igen, szerintem csinált egy quick formatot. Tény, hogy néhány korábbi infó (konzol neve, a konzolon lévő profinevek) megmaradtak. Ezek láthatóak a PS3-on, illetve a spéci ps3 hdd olvasó progival is látszik, hogy ott a (valamiért csak 4 az 5-ből) profil könyvtára. Viszont az adatok sajna nincsenek érthető okokból. Nem vagyok 100%ig biztos benne, de ezek az adatokvagy a HDD-n tárolódnak, így rdekes, hogy ezek megmaradtak, vagy esetleg a NAND-ban.

Ha a fentiek igazak, akkor feltételezem kimaradt, hogy egy másik drive elejét másoltad vissza ennek az elejére. Vagy ezt inicializáltad a PS3-ban, majd elmentetted az elejét, visszamásoltad az egészet a mentésből, és erre írtad az elejét vissza az utóbbi mentésből.
Utóbbi. HDD elcsesz, mentés róla, hdd vissza a ps3-ba, format, többféle mentés, majd ezek beinjektálása az eredeti initializált mentése és próbálkozás a helyreállítással.

A másik gondolatom, hogy Win10 lehetett a rendszer. Gondolom ez már GPT-t írhat alapból (feltételezem), így valóban több szektort írt felül a drive-on.
Igen, Win 10, bemountoltam a diszket és a GPT az alapértelmezett a számítógép kezelésben (sajna :) )
Szintén feltételezés, hogy a PS3 MBR-es lehet. Tökéletes, igen
Ebben az esetben az MBR utáni egyedi adattartalmú szektorokat (feltételezem, hogy PS3-ban ilyen lehet) felülírtad, és a legelső mentett másolatban sincsenek meg már. Azok nélkül, meg esélytelen a visszaállítás. Így van, elméletileg igazad van. Még nem találtam egyértelműen leírva sehol, hogy GPT esetén 100% kuka. Itt az első hsz kb ugyan azt írja le ami nálam van, az utolsó, meg amit próbálok és egy kis reményt ad ez a mondat I remember a talk here in the forum where someone said he was able to fix it (i guess he was restoring more sectors, or just was lucky)

https://www.psx-place.com/threads/help-me-save-my-cousins-ps3-hdd-he-initialized-in-gpt.24244/#post-181211
Ha igaz a második pont, akkor abból vissza kell állítani az inicializálás utáni első állapotot. Innen két út van.
1. Adatmentéses programokkal megpróbálni menteni a menthetőt.
Az a baj, hogy a PS3 titkosítja az adatokat, így a klasszikus adatmentő szoftverek nem alkalmasak adatmantésre. Ezért próbálom valahogy helyrehozni a partició leíróját, mert akkor esély lenne PC-n turkálni az image-ben. pl. ezzel [link]
2. Helyreállítani az elejét. Ehhez az első 16 szektor PS3-as mentésére szükség lesz, majd abban helyreállítani az eredeti azonosítókat. Ehhez viszont a PS3 első 16 szektorának tartalom szintű leírására szükség lesz.
Mentés megvan: [format után első 16 sector]
PSDEV wikin elég profi leírások vannak , pl [link] [link]
Szakértelem egyelőre kevés megtalálni és megérteni a szükséges infót
Valamint van itt még egy utolsó probléma. Szó szerint utolsó, mert a GPT emlékem szerint a HDD legutolsó szektorát is használja biztonsági kópiaként. Vagyis a PS3 ha itt is tárolt adatokat, akkor bizony ezt is helyre kell állítani ha a második utat választod.
Tegyük fel, hogy tárolt adatot, ha nem is sikerül helyreállítani, az sem baj. Nem 100%-os visszaállítást akarok csinálni, az itt tárolt adat nem releváns (legalábbis feltételezem hogy nem pont ott tárolódik az általam kutatott adat :D )
Sok a feltételezés, ami a PS3 ismeretének hiánya nálam, valamint a nem teljesen egyértelmű leírásodnak. Azt hiszem összeszedtem minden fontosat, így a továbbiakhoz sok sikert kívánok.
Remélem, így már kicsit egyértelműbb. Nagyon szépen köszönöm, igen, sokat segítettél. Nem életbe vágó adatok vannak rajta (pl 1000BTC-s privát kulcs :D) , inkább csak a kihívás és fejlődés miatt érdekel a téma. Na meg persze az a fránya GTA V mentés miatt fáj a szívem egy kicsit.
U.i.: Ha a PS3 egyedi azonosítóval dolgozik, akkor az minden formázáskor egyedi lehet. Ha igen, és a Win inicializálásakor felül lett írva, akkor annak helyreállításához szükséges adatokat az adatterületről kéne összevadászni. Amennyiben erre nincs esély (elméletileg is lehetetlen mert olyan az algoritmus), akkor marad csak az adatmentő programmal való mentés. Viszont ha adattartalmat is átkódolt, nem csak jogosultsághoz használja a kódot, akkor esélytelen.
A kulcs a HW-hez van rendelve, az mindig azonos, így ezzel szerencsére nem lenne probléma

(#10610) tototos


tototos
őstag

Sziasztok!

Részlegesen kapcsolódik a kérdésem a topikhoz. Volt egy külső merevlemez ami sajnos megsérült és többszöri fejcsere után sem tudtak minden adatot visszaállítani. A rajta lévő adatok egy része rajta volt anno egy laptopon amire új windows telepítettünk. Tegnap Getdataback program segítségével megnéztem mit lehet visszaállítani a laptop hdd-ről. Egész szép eredményt mutat, a probléma hogy a képek nagy része hibás. Méretileg jónak néz ki de amikor meg akarom nyitni azt írja nem támogatott fájlformátum. Gondolom valamilyen ellenörző összeg nem jó. Milyen programmal lehetne megpróbálni visszaállítani a képeket?

Köszönöm

(#10611) liksoft válasza tototos (#10610) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha van a visszaállított képek között nem egy ami jól nyílik meg, akkor a többi hibás azért nem nyithat meg, mert a tartalma felül lett írva. Az egy dolog, hogy a neve és mellette a lemezen lévő elhelyezkedése megmaradt, de a formázás és telepítés során üresnek vette a rendszer a lemezt, így "bárhová" írhatott.
Ha viszont nincs egyetlen kép sem, az más eset, ott a partíció helye is megváltozhatott, ilyenkor lehet még esély.
Azért azt is jó lenne tudni mi volt régen a drive-on. (Feltételezésemet W7-W10 NTFS-re írtam).

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10612) Csabex


Csabex
őstag

Sziasztok,

Van ez a 320-as Seagate 2.5-ös hdd-m és gondoltam, hogy hasznát veszem, mert jól jönne a 320 Gb egy vágásos munka miatt. Csatlakoztattam egy külső USB-s eszköz segítségével, de inicializálásnál I/O errort dob valamiért... Próbáltam mindkét verziót, az MBR és a GPT esetében is ugyanaz a helyzet... Életre lehet ezt kelteni valahogyan? Köszönöm előre is a tippeket :R



"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10613) King Unique válasza Csabex (#10612) üzenetére


King Unique
titán

Ha felpörög rendesen a HDD, felismeri a Windows és a HDS - amit a muzeális 4.71-es verzióról nem ártana az aktuális 5.70-esre frissíteni, nem világos hol tanítják a régi programverziók használatát... - szerint 100%-os a kondíciója, akkor nyilván életre kelt állapotban van. :)
Itt a probléma első körben inkább az USB-s csatlakozásnál keresendő, ahol ha 2,5"-os HDD lévén nem USB 3.X porthoz van csatlakoztatva akkor lehet gond a tápellátás miatt, aztán hibaforrás lehet maga az USB-port és USB-kábel is és ezért érdemes másik porton és másik kábellel csatlakoztatva is kipróbálni, sőt maga a "külső USB-s eszköz" is lehet akár hibaforrás ha valami gagyi adapter / külső ház és ezért akár másikkal is érdemes kipróbálni vagy egy PC-be téve SATA-n csatlakoztatva, stb.
Az MBR / GPT kapcsán nemrég egy itteni témához kapcsolódóan a mostani screenshot is jól szemlélteti, hogy nyilván max. csak opcionálisan ajánlja fel a Windows 10 is az inicializálást és nem magától hajtja végre meg nem kötelező lefuttatni sem, valamint eleve lehet választani MBR és GPT séma közül egyaránt, ahol a GPT sem feltétlen alapértelmezett, szóval erről is ennyit. :))

[ Szerkesztve ]

(#10614) Csabex válasza King Unique (#10613) üzenetére


Csabex
őstag

Köszönöm a segítséget első sorban:R Igen, tudom, hogy muzeális, de nagyon ritkán használom és azért nem foglalkoztam vele, ez valahol az archívum mélyén volt :D Arra figyeltem, hogy a 2.0-ás porthoz csatlakoztassam, szóval nem USB 3.X gond lesz. A külső adapter az egy Delock ami szépen működik más merevlemezekkel, mert ezen kívül még volt vagy 3 db. amit kipróbáltam és azokat azonnal felismerte, nem volt gond. Szoktam adatmentésre is használni ha éppen szükséges és akkor is szépen teszi a dolgát. Az lesz, hogy a PC_hez csatlakoztatom, lehet valóban kevés a delej neki, mert ez 7200 rpm-es és szeret zabálni emiatt gondolom :)
Az MBR / GPT-t valóban nem hajtja végre magától és addig nem is ajánlja fel amíg nem lépek be a management résznél a lemezkezeléshez.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10615) liksoft válasza Csabex (#10614) üzenetére


liksoft
Topikgazda

King Unique azt írta, NE a 2.0 porthoz, hanem MINDENKÉPP 3.X porthoz csatlakoztasd!

Ennek tápellátási oka van!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10616) Csabex válasza liksoft (#10615) üzenetére


Csabex
őstag

Ja, tényleg... Félre olvastam, elnézést :) Próbáltam a 3-ban is, de akkor sem volt eredmény, illetve a második segéd táp USB-t is csatlakoztattam, de az sem segített. Ma du. kipróbálom a gépben majd és visszajelzek. köszönöm a segítséget :R

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10617) MPowerPH


MPowerPH
félisten

Sziasztok,

Felesegem ma sikeresen elintezte a routerre kotott HDD -t. A fellokese utan sajnos megszunt letezni. Kiszedtem a tokjabol, radugtam SATA -val a gepre, de nem megy. Initialization -t ker a DM -ben, viszont mar azt sem engedi, I/O device error -al megall. Egy WD Red 4TB -rol van szo. Az egyetlen problema, hogy rajta vannak olyan felvetelek, amik potolhatatlanok. :(

Mit tudok csinalni?

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#10618) liksoft válasza MPowerPH (#10617) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Otthon semmit. Mechanikailag sérült, tiszta térben nagy valószínűséggel alkatrész cseréjével menthető, HA menthető. 4TB esetén egy ilyen művelet BŐVEN nettó 100e felett indul! A végét nem merem megtippelni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10619) MPowerPH válasza liksoft (#10618) üzenetére


MPowerPH
félisten

Nem volt tele, 1,5TB anyag lehetett rajta, de maga a mentesre varo anyag 100GB korul van, a tobbi nem fontos. Kepek, videok...

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#10620) liksoft válasza MPowerPH (#10619) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Egy 4TB-os drive ami meghalt. Egy másik 4 TB-os drive aminek meg kell halnia, hogy erről az anyagok lejöjjenek. 4TB-os tárhellyel/technológiával kell megküzdeni a felületi sérülések mellett. Folyamatos felügyeletet kíván. Sőt, ha nagyon kell és menet közben a donor alkatrész meghal a sérülések miatt, de van esély a pótlásra, jön a következő donor. Általában 2-3 donor a felső plafon míg még megéri újat beletenni.

Nincs olcsóbb megoldás. (Illetve míg megy, másolat készítése máshová. Ezért szoktam mondani, fizikailag! 3 elkülönített kópia arról, amiért a tulaj a "kardjába dől". És egyszerre csak 2 lehet egy rendszerben. Ha akkor történik baj, a harmadik a FIÓKBAN MARAD míg ki nem derül a hiba forrása ami a másik két kópiát hazavágta. Ugyanis ha vírus vagy túlfesz, a harmadik addig van meg míg a fiókban van.)

Egy törött főtengelyes teherautónak hiába mondod, hogy csak 10 cementes zsákot kell 50km távolságra vinnie! Tök mindegy mennyit kell cipelnie, működőképes állapotba kell hozni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10621) MPowerPH válasza liksoft (#10620) üzenetére


MPowerPH
félisten

Gondolom a pontos becsleshez, na meg a HDD allapotfelmeresehez azert szukseges egy atfogo diagnosztika, ami alapjan megmondhato, hogy mi a problema.

Oszinte leszek, kicsit merges vagyok, oke, hogy a HDD tokja eldolt. Nem leesett, hanem a felallitott tok dolt el. WD Red -nek meg elvileg ezeket meg el kellene tudnia viselni. Elvileg...
Persze marha voltam, hogy nem volt ezekrol egy biztonsagi mentes egy fiokba rakott mini HDD -n.

Valszeg kifizetem az adatmentes koltseget is, ha kell viszek be 6db 4TB -s winyot a munkahelyemrol, de elotte utana jarok, mert nalam noinszensz kategoria, hogy ennyitol egy strapabironak hitt winyo feladja a harcot.

Don't Tread On Me

(#10622) Csabex válasza liksoft (#10615) üzenetére


Csabex
őstag

Azt is elfelejtettem írni, hogy a tápot nem az USB-n keresztül kapja, hanem van saját adaptere ennek az USB-SATA usb-s eszköznek.
Kipróbáltam a gépben és érdekes módon a Windows 10 fel sem ismeri, de bios-ba belépve látom a lemezt és normális működést is ír rá ráadásul. Kipróbálom majd egy Win7 vagy a jó öreg XP-s rendszeremen ami direkt ilyen célokra szolgál a kis mini laboromban :D
Kipróbáltam Diskpart-ban is, gondolván arra, hogy valami a GUI miatt van, de diskpartban is ugyanezt az I/O errort dobta amikor partíciót akartam létrehozni, viszont a clean parancs szépen lefutott, arra nem jött hiba.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10623) #12516608 válasza MPowerPH (#10621) üzenetére


#12516608
törölt tag

Szerintem ott nem csak a G behatás, de a hirtelen megszűnő/megrottyanó elektromos kontaktus is beleszart a ventillátorba. Lehet ez utóbbi az igazán bűnös.

(#10624) abdulka1


abdulka1
őstag

Sziasztok!
Dinamikus lemezről milyen módon lehet lementeni az adatokat?

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#10625) King Unique válasza abdulka1 (#10624) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem lehet közvetlenül hozzáférni a tartalmához a Windows fájlkezelőjében, akkor értelemszerűen olyan adatmentő programmal ami kezel dinamikus lemezt (példa).

(#10626) abdulka1 válasza King Unique (#10625) üzenetére


abdulka1
őstag

Köszönöm a gyors választ, kipróbálom!

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#10627) thomasvold


thomasvold
őstag

Sziasztok!

Van egy 8 éves WD RED 2 TB-os merevlemezem, ami hirtelen elhalálozott, kb. 2 nap alatt. Ma még nagy nehezen a fontos fotóimat le tudtam róla szedni, nagyon lassan de sikerült átmenteni.

Viszont a fontos, pótolhatatlan videókat már nem tudtam lementeni. Elkezdte másolni, fokozatosan belassult, a végén pedig már nem is másolta a TC csak állt egy helyben. A HD Sentinel reggel még 99%-ot mutatott a kondícióra, de jelenleg már fel sem ismeri a rendszer, meg sem jeleníti a meghajtót, nemhogy még másolni is tudjak róla.

Pár videofájl nagyon fontos róla, kb 25-30 GB-nyi, de már csak a sentinel látja a meghajtót, kondíció 21%. Van valami okosság amivel valahogyan ezeket a videókat le tudjam még menteni? :(

[ Szerkesztve ]

(#10628) liksoft válasza thomasvold (#10627) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Szakember.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10629) thomasvold válasza liksoft (#10628) üzenetére


thomasvold
őstag

Megint látja a rendszer, 5-6 MB/sec elindul a másolás és kivétel nélkül, mérettől függetlenül különböző videók mindegyike 35%-nál megáll a másolás és nem mozdul. Ez azért érdekes.

Egyébként a HD Sentinel-nél a Teljesítmény mit jelent? Az 100%-os. A kondíció viszont már rossz.

[ Szerkesztve ]

(#10630) liksoft válasza thomasvold (#10629) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A teljesítmény a csatlakozás és adatátvitel. Vagyis nem a HDD állapota. Azért áll meg, mert annyi hibát gyűjtött össze, hogy azok rendezésével foglalkozik. Vagyis saját magát szépítgeti a tükre előtt, és tojik arra, valaki más is szeretne hozzá szólni. Nem foglalkozik a külvilággal. Normál PC-n ez az állapot nem változtatható meg, ezért írtam a szakembert, akinek van ehhez eszköze. A szakember alatt adatmentésest értettem.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10631) thomasvold válasza liksoft (#10630) üzenetére


thomasvold
őstag

Érthető, köszönöm szépen.

(#10632) Wolfskin


Wolfskin
őstag

Sziasztok,
tegnap véletlen gyorsformázam a lemezkezelőben egy Vera Crypt konténerre formázott külső HDD-t.
Most NTFS van rajta, de üres. Vissza lehet állíztani a konténert?

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10633) liksoft válasza Wolfskin (#10632) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Több beállítástól is függhet. Ilyennek még nem ugrottam neki, de elképzelhető, hogy menthető. King Unique foglalta össze jól a lehetséges programokat. [link] Ami viszont nagyon fontos, hogy NINCS helyreállítás, hanem fizikailag is másik eszközre mentés (másolás) az adatmentő programmal!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10634) Wolfskin válasza liksoft (#10633) üzenetére


Wolfskin
őstag

Elolvasom, köszi.

De ez nem egy konténer volt (egy fájl), hanem egy konténerre formázott winchester. Ki fog az nyílni másik winchesteren is? :F

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10635) Doky586 válasza Wolfskin (#10634) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem a konténert kell másolni, hanem meg kell nyitni jelszóval (ahogy mindig is tetted) és utána ugyanúgy menteni (az adatokat) mintha közönséges hdd lett volna. De ha SMR hdd vagy SSD-ről van szó akkor szerintem menthetetlen. :U

[ Szerkesztve ]

(#10636) Wolfskin válasza Doky586 (#10635) üzenetére


Wolfskin
őstag

de hogy nyissam ki jelszóval, ha le lett (gyors)formázva ntfs-re? Nme konténer volt (egy fájl)?, hanem vera crypt alatt (konténerre) formatált winchester.

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10637) Doky586 válasza Wolfskin (#10636) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Akkor félreértettelek. Azt hittem a titkosított meghajtón belül formáztál..

(#10638) liksoft válasza Wolfskin (#10636) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Aha! Vagyis a komplett HDD lett Vera alatt inicializálva és használva. Az a formázás ami viszont történt, az NEM a Verán keresztül, hanem natív módon történt.

Ha a VeraCrypt valamilyen módon nem tudja megnyitni, akkor annak annyi. Reméltem, az legalább hozzáfér felület szinten, de a rajta kívüli formázás szerintem nagy valószínűséggel törölt létfontosságú adatot.

Ha valahogy sikerülne rávenni, hogy a felületet kezelje a titkosításán keresztül, akkor van esély. Különben annyi.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10639) Wolfskin válasza liksoft (#10638) üzenetére


Wolfskin
őstag

Így van. Ez egy Vera Alatt inicializált hdd volt. 4Tb. Nem is értem, a win hogyan tudott hozzáférni, hogy engedhette meg a formázást... :F

A gyorsformázás tulajdonképpen nem törölte az adatokat, csak a lemez hozzáférését módosította nem? A gyorsformázás nem töröl adatot.

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10640) Wolfskin válasza liksoft (#10638) üzenetére


Wolfskin
őstag

Annyit próbáltam, hogy megnéztem GetDataBack-e. de az csak NTFS-t tud a keresni. Van olyan progi, ami bármilyen fájlrendszer visszaállít?

Nem tudtok valami supportról, aki esetleg tud segíteni?

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10641) liksoft válasza Wolfskin (#10640) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha a Vera NEM tudja a HDD-t (nem logikai drive-ot) dekódolás szintjén kezelni (megnyitni), akkor KUKA, mert PONT EZ A VÉDELEM A LÉNYEGE! Más ne férhessen hozzá!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10642) King Unique válasza Wolfskin (#10632) üzenetére


King Unique
titán

VeraCrypt esetén van a titkosított fájltároló (konténerfájl) létrehozása, valamint a rendszerpartíció / adatpartíció teljes titkosítása (nem konténerezése), ahol itt az utóbbi történt ha jól értelmezzük.
Ha formázva vagy törölve lett a titkosított partíció, akkor azt utána nem lehet felcsatolni és feloldani a VeraCrypt programban, annak híján meg vsz az adatmentő program sem fog tudni mit kezdeni vele... Max. esetleg pl. a formázott / törölt partíció helyreállítása és utána a feloldása lehetne egy opció, de az is max. mentés, másolat készítése után - lemezképet a GetDataBack is tud kreálni - és csak saját felelősségre, pláne hogy a titkosítás és a visszaállítással járó (felül)írás miatt az se biztos hogy egyáltalán működne.

"Nem is értem, a win hogyan tudott hozzáférni, hogy engedhette meg a formázást"

Attól hogy a VeraCypt / egyéb program által titkosítva van a partíció, még megjelenik a lemezkezelőben és lehet formázni, törölni, max. hozzáférni a tartalmához nem lehet jelszó / egyéb hitelesítés híján, ebben nincsen semmi meglepő. Itt inkább a user error ami a probléma forrása volt, mármint nem kellett volna formázni ha fontos adatok vannak rajta. :B

"megnéztem GetDataBack-e. de az csak NTFS-t tud a keresni"

Ez nem éppen így van, mivel a GetDataBack Pro eleve több fájlrendszert - NTFS, FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, EXT, EXT2, EXT3, EXT4. HFS+, APFS - támogat... De még ha csak NTFS lenne is - az max. a muzeális és már rég nem támogatott GetDataBack for NTFS - , akkor sem gond, ha eleve NTFS fájlrendszerű a mentendő kötet.

"Nem tudtok valami supportról, aki esetleg tud segíteni?"

Van VeraCrypt support, náluk esetleg lehetne érdeklődni, hogy van-e valamilyen módszer a titkosított partíció helyreállítására, arról az adatok lementésére a jelszó ismeretében, ha formázva / törölve lett.

[ Szerkesztve ]

(#10643) Wolfskin válasza King Unique (#10642) üzenetére


Wolfskin
őstag

Így van,a vera crypt órákon át mojolt vele, mire a 4TB hdd-t megformázta saját formátumra, gondlom valamiféle kódolt egyéni "fáljrendszert" használva egy adatparticiót (tehát nem konténert, hanem formázott HDD-t) hozva létre. a win sosem tudta értelmezni, csak annyit látott, hogy nem formázott partició. És most gyorsformázással láthatóvá tette magának.

És igen, a getdateback pro csak valamilyen win alatt értelmezhető (támogatott) fájlrendszerben tud keresni, visszaállítani, számára értelmezhetetlen adathalmazt (RAW partició?, vagy minek látja ezt a win? ) azt nem. Olyan program nincs, ami nem értelmezni próbálja a látott adatokat, fájlrendszert, és úgy menteni, hanem egyszerűen az ntfs alatti adatokat olvassa ki? a kódolt, "értelmetlen" adathalmazt? akár egy másik ugyanilyen hdd-re átmentve?

gondolom abba van valami fejléc, amit a vera crypt már utána értelmezni tud.

(nem vagyok szakmabeli, lehet, nem a legjobb kifejezéseket használtam, de nem tudom pontosabban körülírni, mire gondolok)

A vera crypt supportot belinkelnéd újra? Nálam nem működik. Köszi!

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10644) King Unique válasza Wolfskin (#10643) üzenetére


King Unique
titán

Ha a formázásnál gyorsformázás helyett lassú formázás volt beállítva, akkor nem csoda ha órákig tartott.
Nem a Windows tette láthatóvá magának automatikusan, ha te magad hogy a formázásra kattintottál, ezért volt user error, mint már említve volt. :B Ahol nem meglepő ha a VC által titkosított kötet zárolt állapotban Windowson RAW-ként jelenik meg és formázni akarja, pont azért célszerű ilyenkor rejtettként beállítani, illetve hogy ne kapjon automatikusan meghajtóbetűjelet és akkor nincsen ez. Vagy másik opció a BitLocker használata, annál nincsen ilyen gond.

Az adatmentésnél nem a fájlrendszer - eleve FAT, NTFS, ReFS fájlrendszerekre tud formázni Windowson a VC - , hanem a VC titkosítása a gond, ha az utóbbi nincsen feloldva, akkor értelemszerűen nem tud hozzáférni az adatmentő program a titkosított kötet tartalmához. Meg ugye VeraCrypt ami kevésbé támogatott, ellenben pl. a BitLocker esetén van olyan adatmentő program, amivel akár törölt / formázott kötet esetén is megoldható utólag a mentés (példa).

Az előző válaszban már javítva lett a link, de akkor tessék, itt van újra.

[ Szerkesztve ]

(#10645) Doky586 válasza Wolfskin (#10643) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tehát a VC jól működött! Megvédte az adatokat - még magadtól is..!
Nincs más dolgod mint az asztalfiókból elővenni a mentést és visszamásolni rá.. :B

Illetve ha idegen gépbe kell bedugnod akkor célszerűbb a Bitlocker, mert azt a windows mindig felismeri. (jelszó nélkül is)

(#10646) Wolfskin válasza King Unique (#10644) üzenetére


Wolfskin
őstag

nem tudom már miért nem gyorsformázást választottam, már rég csináltam a kötetet.

Én nem arra gondolok, hogy a VC tartalmáét mentse le valami, hanem az egész kötetet visszaállítani. Gondolom a VC által kódolt kötet is 0 és 1 -ekből áll, ami még ott van a vinyón, Csak a win (és a wines adatmentők) számára értelmezhetetlen adathalmaz, nem ad ki semmilyen fájlrendszert, ezért klasszikusan nem is tudják menteni.).
Ha ezt valahogy újra láthatóvá lehetne tenni, vagy átmásolni egy másik ugyanilyen hdd-re... :F

Utána lehet, hogy mountolná a VC

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10647) liksoft válasza Wolfskin (#10646) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Tudtommal a VC a felület átkódolását végzi, így az OS-re marad az adatok file-rendszerbe rendezése. Mivel így a kódolás "szinte eszköz szintű", jogos, hogy a dekódoló rész kiiktatásával a rendszer üresnek látja (nincs VC alatt felcsatolva, és foglalt eszköznek bejegyezve), és formázni akarja. Igen, az elején inicializálja a felületet. Azt még nem vizsgáltam, hogy kódolt adatokkal-e, vagy csak felülírja, hogy garantáltan ne legyen rajta semmi, így egy előző esetleg megmaradt adat se legyen visszaállítható.
A dekódoláshoz gondolom nem elég a felhasználói kulcs, hanem annak másik felét a felületről olvashatja be valahonnan (nem biztos, de én így tenném). Ha ez igaz, és ez az adat mesérül vagy elvész, akkor már nyithatatlanná válik. De ez leellenőrizhető, hiszen tudtommal nyílt forráskódú. Így ha van ilyen kulcsrészlet, akkor az a forrás visszafejtésével megtalálható, ellenőrizhető, felül lett-e írva. Ha igen, akkor nincs további feladat, adat innen nem jön vissza.
A VC-nek abban az esetben ha be lett állítva az üres terület fantommá tétele, elég a bitmap táblázatot használnia, így nem kell a teljes NTFS-t kezelnie. Ugyanis ahol nincs adat, oda ő fantom adatot tud visszaadni.

Mivel a VC által kezelt területbe pont az NTFS részre "bele lett rondítva", (a VC partíció v. eszköz megnyitásáról még nem adtál információt) így lementés alatt nem is értem Te mire gondolsz. Ha a meglévő biztonsági másolatára, akkor kell egy másik ilyen winyó, és fizikai másolatot kell róla készíteni. Ha viszont a VC által kezelt dekódolt felület másolására gondolsz, akkor el kell szomorítsalak. A VC-t megkerülve ezt nem fogod tudni megtenni. Pont ez a lényege az egésznek, hogy védje az adatokat! Bármilyen törési kísérlet ellen. Egy formázás simán felfogható annak! A VC csak teszi a dolgát. Emellett a felhasználónak is tennie kell a dolgát, mert az ilyen adatok másik fizikai eszközön másik VC kötetben történő archiválása az Ő feladata. :B Pont amiatt, mert az ilyen konténernek a sérülékenysége magasabb mint egy szokásosé.

Utoljára írom le, itt kiszálltam. Vagy sikerül a VC-vel dekódolásra bírni az adatterületet és ebben az esetben lehet esélyed mentésre (helyreállításra NEM!), vagy elveszett az ott tárolt adat.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10648) Wolfskin válasza liksoft (#10647) üzenetére


Wolfskin
őstag

Amiben a segítséget kértem, az a kódolt atathalmaz helyreállítása. A VC is ahogy létrehoz egy konténert, vagy lekódol egy winchester 0 é1 adatokkal dolgozik ezek még ott vannak, csak a win átírta a particiós táblát, tehát a VC nem látja. Ezt szeretném helyreállítani, rekonstruálni, hogy újra lássa és meg tudja nyitni, vagy átmenteni, átmásolni egy másik hdd-re, hogy esetleg ott nyitható legyen. Én ezt értem mentés alatt.

Ezt a tartalmakat, adatokat kinyerni a kinyitása nélkül, nem is tudom, hogy honnan jött, nekem ilyen eszembe se jutott. :F

De köszi, minden segítség jól jön, egy kísérletet megér.

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10649) Doky586 válasza Wolfskin (#10648) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Úgy látom VC esetén nagyon "észnél kell lenni" ha teljes meghajtó titkosítást használsz. Részvétem.
Sőt, a VC már nem támogatja se a win7-et se a win8.x-at.. :DDD

(#10650) liksoft válasza Wolfskin (#10648) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Gyorsformázáskor nem csak a partíciós táblát módosítja a rendszer. 4TB esetén GPT, amihez nem csak egy szektor tartozik, hanem leíró táblázat is. Meg boot szektor, meg új MFT.
Mivel a VC az egér mozgatásával alakít ki a véletlenszám generátorán át egy egyedi kulcsot, azt nem fogod tudni reprodukálni. Ha csak egy kontroll értéket is felül írt a Win, neked annyi! A VC NEM hagyható ki a folyamatból!
A maximum amit esetleg el lehet követni, hogy egy MÁSIK ugyanilyen 4TB-os HDD-n megcsinálod ugyanezt a kódolást másik jelszóval, majd az első két szektort, meg a HDD legutolsóját átmásolod a mentendőre. Előtte persze azokat célszerű menteni, mert ha nem sikerül, akkor még a sérüléskori állapot sem lesz helyreállítható!
Amennyiben így a VC még mindig nem hajlandó megnyitni, akkor nem tudom hogyan tovább. Ugyanis ebben az esetben szerintem túl sok helyen lett felülírva. A másik jelszó azért kell, hogy a próba során kiderüljön, az új jelszót fogadja-e el a VC. Ha igen, és valóban elfogadja, akkor a régi azonosítói nagy valószínűséggel más nincsenek a lemezen, de ha a régi jelszót fogadja el, akkor lehet esély.

És számítástechnikában ma alapvetően 0 és 1 van mindenhol. Még itt beszélgetésünk során is, így erre én nem alapoznék. A 0 és 1 kezelése az ami meghatározza az egészet, és ez a VC!

Utolsó ötlet. Vidd a KÜRT-be, ott több szakember a "nagyobb merítés" miatt hátha meg tudja oldani.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.