Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10501) liksoft válasza elistvan (#10500) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha CSAK egy szektor az MBR vagy BOOT sérült, akkor lehet. Te ebben 1000 százalékig biztos vagy? Vagyis ezen kívül nincs más sérülés még a rendszerben? Mert akkor igen.

Minden más esetben marad a kimásolás, formázás, visszamásolás. Persze közben a biztonsági másolat elkészítése.

Valamint ha nincs rajta értékes (családi képek - pótolhatatlan adatok), akkor a "minden mindegy" elvet követve bármit lehet tenni vele.

(Én másolnék........ :B ;) )

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10502) elistvan válasza liksoft (#10501) üzenetére


elistvan
senior tag

Köszi a választ. Hogy tudom-ezt ellenőrizni?

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#10503) liksoft válasza elistvan (#10502) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sehogy. Én is csak az előkapott varázsgömbömben látnám. Ha lenne.....

Pont ezért alapszabály, hogy nem állítunk helyre, hanem másolunk. Amennyiben nincs tétje a dolognak, akkor lehet helyreállítást próbálni. De ilyenkor simán benne van, hogy ha nem sikerül, minden megy a "lecsóba". Vagyis csak akkor javasolt, ha egy vállrándítást ér meg maximum. Egyéb esetben marad a másolásos módszer.

500GB-os drive mentése során nem ritka mikor a munkakópiák 2-4TB tárterületet is felvesznek. Ez ilyen szakma.....

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10504) King Unique válasza elistvan (#10500) üzenetére


King Unique
titán

Ha ilyen lett, vagyis RAW az NTFS kötet, akkor lásd egy másik válaszban leírtakat. Azaz lehet olyan módszer a javításra amit keresel, de az eleve vagy / vagy kategória és kizárólag csak saját felelősségre alkalmazandó... A normális és elsődlegesen javasolt megoldás az, amit már leírtak itt, vagyis adatmentés arra aló programmal másik fizikai lemezre, majd utána az adatok visszamásolása a forráslemezre, stb. + Nem árt ellenőrizni a meghajtó állapotát (HDS), ami ha nagyon ramaty, akkor megfontolandó az otthoni próbálkozás helyett az adatmentő szakember, cég igénybevétele, lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat.
Az meg nemrég egy másik topikban is el lett magyarázva, hogy fontos adatokat tartalmazó USB-s meghajtót nem csatlakoztatunk azokról biztonsági mentés nélkül ilyen tévé és társai szutyok készülékekhez, mert ki tudja éppen hogyan gányolnak bele a fájlrendszerbe, partícióba (példa).

+ Legközelebb adatmentéses ügyben elég lesz célirányosan csak ebben a topikban kérdezni, nem kell ugyanazt a témát egyszerre egy másikban is járatni, bár ha most a másikból irányítottak át ide, az még úgy oké lehet és elmegy...

[ Szerkesztve ]

(#10505) elistvan válasza King Unique (#10504) üzenetére


elistvan
senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek.

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#10506) elistvan válasza King Unique (#10504) üzenetére


elistvan
senior tag

Olyan raw kötet lett amit linkeltél. A lemez kap betűjelet windows alatt, csak nem lehet rámenni. Végigfuttattam, rajta egy Getdataback-et ment vagy 5 ótán át közben a logba írta, hogy talált file, talált file de a 3. lépésnél amikor meg lehetne tekintenei a recovery tree-t full üres az egész. Egyébként 33 napos napos a vinyó és 100/100-as a sentinel szerint. Most mi a teendő? A munkatársnak elmondása szerint inkább az adatok a lényegesek mintsem a vinyó. Milyen programmal próbálkozzak?

[ Szerkesztve ]

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#10507) King Unique válasza elistvan (#10506) üzenetére


King Unique
titán

Itt először nem ártana tisztázni, hogy pontosan milyen GetDataBack programnál van ez, ugyanis volt már rá példa, hogy egyesek a már nem támogatott FAT / NTFS verziót használták és azt is keverték, vagy a régebbi Simple verziót, eredeti program helyett mókoltat (törtet), stb. Normál esetben jelenleg értelemszerűen az 5.55-ös GetDataBack Pro használata javasolt és az is level 4-es keresés mellett minden fájl megtalálásához, ami ugye fizetős adatmentő program, az ingyenes/demó verzió max. keresni és lemezképfájlt készíteni enged.
Windowsra más bevált adatmentő program fizetős formában pl. az EaseUS Data Recovery, ingyenesben meg pl. a Recuva és a TestDisk. + A Windows 10-nél adott parancssoros formában a szintén ingyenes Windows File Recovery is, bár az utóbbi RAW kötet esetén nem tudom mennyire használható.

[ Szerkesztve ]

(#10508) elistvan válasza King Unique (#10507) üzenetére


elistvan
senior tag

Köszönöm. Az Easus bejöott mindent megtalált. :R

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#10509) sum-blink


sum-blink
aktív tag

Sziasztok. Bekövetkezett, amitől tartottam: a külső usb-s rack-ben tartott 1TB-os vinyóm hosszú hibátlan működés után eleinte vacakolt... ráeresztettem a windows-t, hogy ellenőrizze. Majd mikor a kijavította a hibát már file-ok hiányoznak róla. :( Mi az első lépés, amit ilyenkor meg lehet próbálni? (A Kürtön kívül.) Köszönöm előre is!

(#10510) sum-blink válasza sum-blink (#10509) üzenetére


sum-blink
aktív tag

Feltettem a Recuva-t, de sajnos csak néhány file-t talál meg.

[ Szerkesztve ]

(#10511) King Unique válasza sum-blink (#10509) üzenetére


King Unique
titán

Adatmentésnél alapszabály, hogy csak olvasunk a mentendő lemezről és nem írunk rá semmit. Ellenben a CHKDSK pont az utóbbit csinálhatta, ahol ha szektorhibás volt a külső meghajtó, akkor pláne kártékony lehet az adatokra nézve a futtatása, lásd a topikgazda intelmét.
Nemcsak a k betűs létezik, vagy számos egyéb adatmentő cég is hazai szinten (példák), + itt a fórumon pl. náluk is érdeklődhetsz privátban.

(#10512) Doky586 válasza sum-blink (#10510) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

(#10513) sum-blink válasza King Unique (#10511) üzenetére


sum-blink
aktív tag

Köszi a választ. Sajnos ezt a szabályt nem tudtam. A windows erősködött, amikor kihúztam-bedugtam újra a vinyót. Olyasmit írt, ha nem futattom le a checkdisket, akkor adatokat veszthetek. Hát pont amiatt vesztettem. :((( Néztem már hazaiakat anno egy másik vinyóval. Eszméletlen árak vannak, na de nincs mit tenni. A röhej, hogy 3 mappa hiányzik, abból 1 fontos: az összes fotóm, ami nyilván pótolhatatlan netről. Muprhy elmegy az.... Tudom, felhő másolat kell mindenről. :(

Doky586, köszi, megnézem. Software Imperial Data Recovery Wizard nem találta meg a file-okat (fotóim), csak a mappát.

[ Szerkesztve ]

(#10514) sum-blink válasza Doky586 (#10512) üzenetére


sum-blink
aktív tag

Alig talált meg pár képet. :(

(#10515) Formaster


Formaster
addikt

Urak, adott egy kb 13 éve nem használt mp3 lejátszó, amit utoljára egy végső backupként használtam. A többi mentés elveszett, ez az utolsó reményem. Ahogy a mellékelt ábra mutatja, ezt már USB-n keresztül nem érdemes noszogatni. Egy szerszámos ládában hevert kb 10 évig. A rajta levő samsung chipről menthetőek az adatok? Vagy egy idő után a memória cellák már nem olvashatóak?

(#10516) ElektrikusDE válasza Formaster (#10515) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

IPA-s (izopropil-alkohol) takarítás után még van arra esély hogy működjön.

Persze mehetsz biztosabbra is, adatmentő céggel. (igen, lehet akár memória chipről is menteni)

Persze a 10 év csökkenti a sikeres adatmentés esélyét, de nem lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#10517) liksoft válasza Formaster (#10515) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ezt az eszközt így nem ismerem. Jó lenne, ha valahogy sikerülne feléleszteni USB-n keresztül, mert a pendrive-ok alapból titkosítással rendelkeztek. Mivel ez nem hagyományos, így jó kérdés ezen van-e egyáltalán? A flash chip kiolvasása nagy valószínűséggel megoldható, de a vezérlő hogyan tette rá az adatokat? Ha nincs máshonnan "törés" rá, akkor.......

A többi mentés hogyan veszett el? Nem lehet, hogy van még valahol nem működő drive-on 1-1 példány?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10518) Formaster válasza liksoft (#10517) üzenetére


Formaster
addikt

ElektrikusDE, liksoft köszi az infókat. Igazából ez a 2005 körül tomboló mp3 őrületből megmaradt filléres kínai lejátszó. Sajnos az idők során a többi mentés elveszett, ezt is annak hittem, de az ezer éves szerszámosból kikukucskált.

Mindenképpen a chip kiolvasást részesíteném előnyben, mert ezekben a kondikban nem bízom ami rajta van. Nem tudhatom, de nem hiszem, hogy titkosítva lenne. A hogyan írta fel az adatokat az más kérdés, mert ha speciálisan, akkor nem hiszem, hogy bármilyen elérhető infó lenne hozzá. Se márkája nem volt, se típusa, noname volt akkor is, mikor kapható volt. Ráadásul már a háza sincs meg.

(#10519) liksoft válasza Formaster (#10518) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Én óvatosan megtakarítanám, és ha nagyító alatt nem látok szakadást, megpróbálnám. Ugyanilyen kondi van nekem a DC30 digitalizálón, ahhoz meg csak W98 driver van eredetileg! Az sem mai darab.....

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10520) Formaster válasza liksoft (#10519) üzenetére


Formaster
addikt

Sajnos az adatok jelentősége túl nagy. Volt 3 mentés, ezzel a drive-al áthordozva anno. Mindegyik elveszett, megsemmisült. Derült égből villámcsapás, hogy ez meglett és biztosan rajta van, törölve nem volt. Az utolsó manővere ez a másolás volt. Mivel fontos az adat, így ma leadtam a Kürtnél. Nagyon remélem, hogy sikeres lesz a mentés, de nem mondtak sok bíztatót leadáskor.

(#10521) Jarod1 válasza Formaster (#10520) üzenetére


Jarod1
addikt

A pc abszolút nem ismeri fel? Ez még gondolom usb1 es

(#10522) Formaster válasza Jarod1 (#10521) üzenetére


Formaster
addikt

Nem akartam kísérletezni az adat fontossága miatt. :R

(#10523) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok!

Már rég lemondtam egy régi 2005-ös Samsung SP2504C vinyómról, mert azt hittem, kidobtam, de ma műhelytekarítás közben egy jó zárt helyen mehtaláltam tök jó állapotban, semmi korrózió, se kosz.
Annak idején valamilyen időszakos hibát produkált, egyszercsak nem látta a gép aztán megint ha jól emlészem, talán inkább az alaplappal lehetett baj vagy nem tudom.
Első kérdésem, hogy mennyire biztonságos a számítógépemre rádugni ezt a sok éve a műhelyben lévő vinyót? Kb 5-600 ezret megér a gépem, rosszabb most nem igazán van.
A második kérdésem, hogy milyen programmal érdemes végigpásztázni a merevlemezt maradék anyagok után kutatva ha mégiscsak sikerülne?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10524) liksoft válasza rasotamas (#10523) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Esetleg SATA kompatibilitási probléma felléphet, de ezen kívül nyugodtan próbálható. Az akkori FAT és NTFS rendszereket ismeri egy mai OS, így igazából nagyon keresgetni sem kell majd (nagy valószínűséggel).

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10525) rasotamas válasza liksoft (#10524) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszi! Nem csak kompatibilitás, hanem nem tehet-e kárt az alaplapomban ha olyan baja van?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10526) liksoft válasza rasotamas (#10525) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Nem. Kapacitív leválasztással megy a SATA adat. Vagyis adatvezetéken nincs galvanikus kapcsolat.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10527) Jarod1 válasza rasotamas (#10523) üzenetére


Jarod1
addikt

esetleg 1 sata usb dokkolóba megpróbálhatod..

(#10528) rasotamas


rasotamas
veterán

Rádugtam a gépre, ha be van dugva nem akar bootolni a gép az ssd-ről, ha nincs bedugva semmi gond.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10529) DarthSun válasza rasotamas (#10528) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Bootsorrendet ellenőrizted a BIOS- ban ? Új eszköznél változhat. Valamint ha M2 SSD van a gépben, némelyik SATA port nem használható, nálam pld az 5-6- ot tiltja, 1-4- ig nincs ütközés.

(#10530) rasotamas válasza DarthSun (#10529) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem látja a rendszer a régi vinyót, pedig felpörög :W
Ennek ellenére a bootolást megakadályozza.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10531) DarthSun válasza rasotamas (#10530) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Hát akkor, ha a fentebb írtak szerint minden ok, akkor a vinyóval van gond. Ha van olyan rokon-szomszéd-ismerős, próbáld ki másik gépben is. Vagy USB to SATA kábellel külsőként.

(#10532) liksoft válasza rasotamas (#10530) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Akkor működésképtelen. A sok állásban akár oxidáció vagy egyéb miatt. Esetleg a BIOS-ban be kéne manuálisan állítani a SATA2 módot, nagyobb detektálási időt hagyni neki, stb... Nem mai darab...

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10533) rasotamas válasza liksoft (#10532) üzenetére


rasotamas
veterán

Szerintem ugyan ez volt a baja mikor elraktam, de már nem emlékeztem.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10534) Csabex válasza rasotamas (#10533) üzenetére


Csabex
őstag

Én is kipróbálnám USB-SATA átalakítóval, mert úgy több az esély rá, hogy látni fogja és a lemezkezelőben is láthatod ha érzékelte vagy sem a rendszer. Nekem van és kölcsön adom ha Bp-i vagy :)

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10535) liksoft válasza rasotamas (#10533) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ebben az esetben szakember. Valószínűleg nem beállítási hibája lesz az alaplap felé. Már ha megéri a rajta tárolt adat.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10536) Csabex válasza liksoft (#10535) üzenetére


Csabex
őstag

A napokban kiderül. Ma reggel kölcsön adtam neki az USB-s cuccot :)

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#10537) Jarod1 válasza rasotamas (#10530) üzenetére


Jarod1
addikt

indíts egy particio managert pl aomei-t lehet RAW-os lett az egész winyó.

(#10538) rasotamas válasza Csabex (#10536) üzenetére


rasotamas
veterán

:R

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10539) rasotamas


rasotamas
veterán

Sajnos nem lát semmit :(
Pörög a drive, de semmi.
Illetve ha előbb az adatkábelt dugom rá és utána a tápot van, hogy fel sem pörög.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#10540) krisi047


krisi047
aktív tag

Sziasztok! Van egy HDD-m, amit sajnos leejtettem és kb. 3 métert zuhant, a hangok alapján ítélve az olvasófej sérülhetett meg. Nyilván ez már különleges szakértelmet igényel. Az én kérdésem az, hogy ha akár egy magánszemélyre, akár egy cégre rábízom a feladatot, van-e arra valamilyen eljárás/garancia, hogy a személyes adataim, de főleg a céges dokumentumok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe?

(#10541) liksoft válasza krisi047 (#10540) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Eleve a 3m-es esés garantálja. :D
Mindenkit köt a titoktartás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10542) Morris


Morris
veterán

Sziasztok!

Van egy már nem garis (2014.02 23.), pár éves WD RED 1Tb WD10EFRX hdd-m, ami a minap kapitulált.
Éppen egy játékcsomagot töltöttem le a netről (Ubisoft), amikor megállt a letöltés, homokórázott a total commander és annyi. Kapott egy resetet a gép és azóta nem hajlandó bootolni akkor ha a HDD be van kötve. A rendszer egy SSD-n van, aminél azt írja a HD sentinel, hogy "A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 342 alkalommal"

Párn napja a HD sentinel még 100/100-asnak látta a hdd-t.
Nem ejtettem le, nem érte semmilyen külső behatás.
A bios felismeri és látja.
A rendszerindításnál a detect storage-nál látja.
Aztán bejön a Windows logója körbefutnak pár másodpercig a kis pontok és jön a fekete képernyő.

Próbáltam pendrive-ról bootolni windows telepítőt, de ugyanaz a jelenség, mint fentebb. Ha lehúzom a sata kábelt, akkor viszont folytatódik a betöltés a pendrive-ról.

Próbáltam, akkor rákötni a gépre, amikor felállt a rendszer. A total commander-ben megjelenik a meghajtó betűjele, de amint rákattintok, homokórázik és a program nem válaszol hibával leáll.
Ugyanez történik akkor is, ha mondjuk a lemezkezelő van megnyitva, illetve bármi olyan program, ami használná a hdd-t.
Ezalatt lehet netezni is akár.
Amint lehúzom az adatkábelt, minden rendben, megy tovább a gép.

A gép indításakor, ha be vank kötve a merevlemez, akkor lassabban jut el a biosig illetve a ahhoz a képernyőhöz ahol listázza a csatlakoztatott merevelemezeket és kiírja a memóriát.
Korábban ha csak az SSD volt bekötve, észrevehetően gyorsabb volt a rendszer. Ez most is így van.
A HDD szinte csak adattárolásra volt használva. A torrent fájlok is ide jöttek. De az nagyon kevés volt. Havonta egy film kb.

Van rajta pár kép, amit ha meg lehet, akkor megmentenék. Egyébként nyilván nem létfontosságú, de azért örülnénk ha visszakapnánk.

Van ötletetek, hogy merre induljak el?

[ Szerkesztve ]

(#10543) liksoft válasza Morris (#10542) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Érintkezési hiba, egyik fej nem dolgozik, íróáramköri hiba, gyári adminisztrációs területe logikailag sérült, stb.... Szabadon választott.
Ez a bedetektál de nem dolgozik a totál halotthoz képest csak kicsit jobb állapot, és távolról be sem határolható a hiba, ahogy az előbb is felvázoltam párat. Annyit azért jó lenne tudni, képes-e olvasni a felületről, csak egyes területeket nem, vagy épp csak a bejelentkezésig jut el? Sajnos ebben nem tudok ötletet adni, mert amit használok a hiba felderítésére, az nem szabványos PC..... Hátha szervizesnek lesz ötlete mivel és hogyan lenne célszerű eldönteni van-e esély programmal mentésre, vagy szakember kellene.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10544) Morris válasza liksoft (#10543) üzenetére


Morris
veterán

Értem. Köszönöm szépen.
Tudsz eseteleg valakit aki, megmasszírozná kicsit, hátha... :)

(#10545) liksoft válasza Morris (#10544) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Az adatlapod alapján túl messze vagy az ismerőseimhez, így sajna nem.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10546) Morris válasza liksoft (#10545) üzenetére


Morris
veterán

Foxposttal vagy postán el tudom küldeni bárhova.

[ Szerkesztve ]

(#10547) liksoft válasza Morris (#10546) üzenetére


liksoft
Topikgazda

OK, vagyis eleve halálra ítéled. :DDD
Hibás HDD-t csak kézből-kézbe......

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10548) #12516608 válasza liksoft (#10547) üzenetére


#12516608
törölt tag

Pénzt is.
A banki átutalás az más. Ha megjön OK. Ha nem... az eszköz rendellenes műveletet hajtott végre. Állapota bizonytalan/letiltva/egyéb hiba. :D

(#10549) Morris válasza liksoft (#10547) üzenetére


Morris
veterán

Akkor nem tudom hogy oldjam meg :(

(#10550) liksoft válasza Morris (#10549) üzenetére


liksoft
Topikgazda

El kell döntened, az adatok mennyit érnek. Olyan nincs, hogy most 5e Ft csak, de holnap már 100e! Akkor az most is 100e! Ennek fényében válassz szervizest aki megpróbál software mentést csinálni, vagy adatmentéses céghez viszed. Van az úgy, hogy az "olcsó" után már a "drága" sem kivitelezhető. Ugyanis a más árkategória más eszközöket is jelent!
Ha a nagyságrendet eldöntötted, utána célszerű visszatérni a további útra.
Ja, a szállítást azért nem ajánlom, mert a gyári újak is időnként használhatatlanként érnek a címzetthez. Nem is kevés ilyent lehet itt olvasni. Ha meg a mentendő egyedüli példány sérül meg, akkor az halmozottan hátrányos helyzetű lesz, és többszöröse lesz a magasabb ár mint a kézben való egyedi szállításé. Ezért kézből - kézbe! ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.