Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10551) Doky586 válasza Morris (#10549) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tudtommal szerte az országban vannak profi adatmentő cégek. Keress rájuk. De kerüld a "PC-bontó & szervíz & adatmentés" típusú bevásárlóközpontban működő kis cégeket. :U

(#10552) Morris válasza liksoft (#10550) üzenetére


Morris
veterán

Tiszta sor. Be tudom határolni, hogy mennyit érnek nekem az adatok. Csak ugye azt nem, hogy ki mennyiért vállaja. Mert ahhoz először el kell vinni vagy küldeni.

Doky586: Tök jó, hogy szerte az országban vannak ilyen cégek, de ebben a rohadvány Békés megyében semmi sincs. Az lenne a legjobb ha helyben kiderülne, visszaszerezhető e az adatok egy része, és ehhez nem kéne beutaznom a fél országot.

(#10553) liksoft válasza Morris (#10552) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sőt, mivel ez egy elektromechanikus számítógép, így ha a mechanika okozott a gyári adatokban hibát mielőtt végképp meghalt, a mentés is több lépcsőssé válik. Először a mechanikát kell javítani, majd utána a gyári adatokat is. Ráadásul azok között van ami nem is pótolható, mert a lemezhez kötött, az meg egyedi. Vagyis a mentés során az elsődleges hibából lehet saccolni, de a végén derül ki mennyi munka is volt, és egy más után hány lépcső! Előre így vagy olyan összeget mond a mentő amibe minden belefér, vagy veszteségbe futhat önhibáján kívül.
De jó lenne egy olyan varázsgömb ami tudná a hibát, így pontos árat lehetne mondani.....
Ez olyan mint az autószerelés. Elviszi az ember lengéscsillapító cserére, és kiderül a kaszni szétrohadt, és már a küszöböket is cserélni kell. Persze ez utólag derül ki, és többszörösére nyomja a javítás költségét. Gondolom ismerős......

Pont ezért fordítom meg a dolgot, és kérek egy maximum összeget, de ezt csak azután, hogy a lehetséges hibákat, javítást, árakat elmondtam. Vagyis először én mondok várható árat, majd az Ügyfél adhat limitet. Így nem "zsákbamacska" senkinek sem. Menet közben meg el lehet dönteni, a kereten belül menthető-e?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10554) Morris válasza liksoft (#10553) üzenetére


Morris
veterán

Teljesen korrektül leírtad. Valóban így van és így a jó! Egyébként én azt mondom, hogy max 10gb adat az ami esetleg jó lenne ha visszakerülne. Ez nekem max kb 30k-t megér. De ez is olyan, hogy képek, emlékek. Azokból mindig lesz új. Ami fontos volt, azt meg úgysem felejti el az ember.
Szóval nincs benne semmilyen üzleti, meg pénzügyi dolog amiből bárkinek kára származhat.
Ergo nem egy gazdasági totálkár, ha minden megy a levesbe. sőt...

[ Szerkesztve ]

(#10555) Josi válasza Morris (#10544) üzenetére


Josi
aktív tag

Az eddigi tapasztalataim alapján adatmentős céges a probléma megoldása.
Próbálhatod usb-n is felcsatlakoztatni a gépre (én is meg szoktam próbálni) de ott majd akkor fog megállni a rendszer, ha megpróbálsz ráolvastatni a merevlemezre. Sajnos szinte 0 az esély, hogy eljuss addig, mig egy adatmentő szoftver elkezdhessen olvasni arról a lemezről.

''Ne ess pánikba, és mindig tudd, hol a törülköződ'' Ford Prefect után szabadon

(#10556) MT90


MT90
csendes tag

Üdv!

Ismerősömnek van egy elég régi Touro HGST hordozható winchestere. A múlt hétig működött rendesen, ahogy csatlakoztatta az otthoni laptopjához, de a hétvégén, amikor használni akarta, kiírta, hogy D:\ nem érhető el, hozzáférés megtagadva.

Munkahelyi PC-n megnézte, ott is ugyanez a gond. Megpróbálta a tévéjükön, de ott látszódik minden, ami kell (kép, film). Mi lehet a gond? Meg lehet valahogy nyitni? Mert vannak fontosak is vannak rajta.

Köszönöm!

(#10557) liksoft válasza MT90 (#10556) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Amennyiben a TV jól látja, feltételezhető, hogy valahol olyan adminisztrációs sérülése van, melyet a TV nem figyel, de a Win igen. Ilyen esetben ha fontos adat van az eszközön, TILOS írni rá, tehát lemezellenőrzést sem szabad indítani (chkdsk)!! Olyan programot kell használni, ami ki tudja másolni másik eszközre a fontos adatokat. Ez lehet akár adatmentéses program is, de van olyan particionáló is mely jó esetben segíthet. Esetleg: [link]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10558) MT90 válasza liksoft (#10557) üzenetére


MT90
csendes tag

Köszi, nemsokára megpróbálom!

(#10559) King Unique válasza MT90 (#10556) üzenetére


King Unique
titán

A "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet mezei jogosultsági, hozzáférési engedélyek probléma utal, ha NTFS-re van formázva a külső merevlemez és a tévén futó buta OS belepiszkált, amit Windowson a hozzáférési engedélyek megfelelő beállítása, saját tulajdonba vétel stb. megold.
Ha RAW lett a partíció, akkor viszont más a hibaüzenet és a lehetséges megoldások is.

(#10560) Morris válasza liksoft (#10550) üzenetére


Morris
veterán

Tettem egy próbát egy adatmentő emberkével és sikerült visszaszereznie az össz adat 90%-át (kb 600Gb)
A legfontosabbak megvannak, a többi opcionális. Minden mindegy alapon küldtem el (postán :DDD ) és a lényeget sikerült megmenteni.
A HDD kuka. Igazából nem is tudom miben reménykedtem. Hiszen 7 éves HDD. Gondolhattam volna, hogy előbb utóbb megadja magát.
Mindenesetre már megrendeltem az utód HDD-t és egy pendrive-ot is. Erre mentem a legfontosabb adatokat. Plusz OneDrive.
Köszönöm mindenkinek a segítséget. :R

(#10561) Edgar2621


Edgar2621
őstag

Sziasztok!

Egyik napról a másikra (sentinel szerint nem volt probléma, de nagyon régi, úgyhogy csak magamat okolhatom) megadta magát a HDD-nk, sajnos a szaki (GeryPC, ha ismeritek) azt mondta, hogy nem szoftveres a hiba, valamilyen fizikai, mechanikai sérülése van a vinyonak (fogalmam sincs mikor történhetett, mozgatva sem nagyon volt, nem ejtettük le, de ez már lényegtelen).
Kit javasoltok Budapesten és környékén akihez érdemes elvinni bevizsgáltatni és esetlegesen megmente(t)ni az adatokat? Több mint 10 éves a kicsike, 500 GB-s, egy Sony Vaio eredeti HDD-je, ha a kezemben lesz 1-2 nap múlva akkor tudok róla többet is mondani majd ha kellene (típus stb.)

Nagyjából mekkora összegbe kerülhet az adatmentés? 50 ezertől 150-ig (és Kürték ami 150+ :) ) láttam mindent, tudom, hogy sérülés, komplexitás és munkaidő kérdése, de kíváncsi lennék mi az átlag, mi a realitás, próbálom készíteni magamat és a családot.

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.

XO: Gollami26

(#10562) liksoft válasza Edgar2621 (#10561) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Az árat megközelítőleg jól belőtted. Ha kézben lesz, akkor érdemes tovább "boncolni". Kép kéne mindkét oldaláról. Olyan, mely éles és pontos. Vagyis minden olvasható.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10563) Edgar2621 válasza liksoft (#10562) üzenetére


Edgar2621
őstag

[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]

Próbáltam jó minőségű, éles képeket készíteni, köszönöm ha ránézel.
Hol keresselek a bevizsgálással kapcsolatban, privátban vagy máshol?

XO: Gollami26

(#10564) liksoft válasza Edgar2621 (#10563) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Egyebeket privátban.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10565) koko1238640


koko1238640
tag

Sziasztok!

Mivel nem nagyon van időm alaposabban utánanézni a dolgoknak így gondoltam itt kérek segítséget. Adott egy olyan szituáció hogy biztonságosan szeretném menteni az adataim, értsétek: RAID1-be szeretnék két külső HDD-t kötni valahogy, hogy biztonsági mentésként oda tudjam mentegetni a fájljaimat egy virtuális meghajtóra hogy tükrözve meglegyenek két ugyanolyan 1 TB-os HDD-n a dolgaim. Több problémám is felmerül, milyen winyókat érdemes egyáltalán venni erre a célra(ilyen 15k/db áron)? Illetve működőképes-e valahogy szoftveresen/hardveresen ez a külső HDD Raid1 dolog egyáltalán? Ha igen, milyen sebességekkel érdemes számolni?

A választ előre is köszönöm!

Üdv.: Kornél

(#10566) King Unique válasza koko1238640 (#10565) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad, hogy milyen OS-ről lenne szó, de ha Windows, akkor az abban lévő szoftveres RAID illetve tükrözés funkcióval biztos nem lehet ilyet csinálni, mivel USB-n nem támogatott a dinamikus lemezek kezelése, szoftveresen max. a tárolóhelyes megoldással menne, de az megint kicsit más.
Ha külső meghajtónál cél a RAID 1 megvalósítása, akkor eleve olyat érdemes venni ami azt hardveresen támogatja, 2,5"-os fizikai méretben pl. ilyet, vagy ha 3,5"-os HDD-khez kell 2-lemezes kivitelben akkor pl. ilyeneket.
Viszont az az itteni topik 1. hozzászólásában is világosan le van írva, hogy a fontos adatok az eredetin kívül minimum 2 példányban legyenek tárolva és azok is lehetőleg fizikailag egymástól elkülönítve, ahol 1 db USB-s RAID 1 külső ház pont nem ilyen, az fizikailag 1 tárolóeszköz ami ha esetleg tönkremegy illetve pl. túlfeszültséget kap stb., akkor rossz esetben lehet lőttek mindkét HDD-n az adatoknak.
Ha mindenképpen RAID 1 létrehozása a cél, akkor van külön RAID topik, azt a témát értelemszerűen ott kellene bővebben fejtegetni.

[ Szerkesztve ]

(#10567) koko1238640 válasza King Unique (#10566) üzenetére


koko1238640
tag

Köszönöm ezt a részletes választ! Igen, Windows a platform jelen esetben. Nyilván a NAS-okról tudok mint fogalom és hogy azzal lenne a legegyszerűbb megoldani a dolgot, de a legdrágább is emellett. Akkor utána kérdezek ennek az általad említett topikban is :D

(#10568) comfortzone


comfortzone
friss újonc

Sziasztok!

Új vagyok itt, kissé laikus és  a tetejébe még nő is, úgyhogy ne kövezzetek meg ha hülye vagyok hozzá, ezért remélem valaki tud segíteni    :DD :

Van egy Maxtor HX-M401TCB, 4 terrás külső merevlemezem, ami jó fél évet állt miután megkaptam (mert volt egy másik csak az betelt, ekkor vettem elő ezt), majd lett ráírva videó, film, képek, dokumentumok. Gyakran volt LG tvre kötve filmnézéshez, és időnként vissza a laptopra (Asus). Eddig jól működött a 3.0-ás porton is. 2 napja viszont hiába dugtuk be a tv-be alig akarta felismerni, akkor nagy nehezen behozta, de ott csak 1 mappa jelent meg mégpedig hogy drive, abban pedig egy másik lg, de az üres.  Kihúztuk, visszatettük a laptopba, ami pedig érzékeli hogy bedugtuk, kiadja a hangot elkezdi pörgetni hogy megnyissa új mappaként, világít a külsőn a kék led, viszont utána megjelenik az a felirat hogy G:/ nem érhető el, a fájl vagy a könyvtár sérült vagy nem olvasható. Eddig ahol biztonásogsan ki lehet adatni vele, meg a sajátgépnél is írta hogy Maxtor, most nem. Ha rámegyek a partícióra akkor azt írja, hogy 0 bájt. Jobb egérrel, tulajdonságoknál megpróbáltam hibajavítani de azt írja hogy nem lehet mivel a windows nem tudja megnyitni a lemezt.

Korábban a másik külső is csinált ilyet, de ott az volt  a jó, hogy bele lehetett menni csak kevesebb mappát jelenített meg. és azt vissza tudtam állítani.

De ennél semmi. Kábelt is átcseréltük, ugyanúgy nem működik. Kipróbáltuk 2.0-ás porton is ott se jó.

Mivel fontos adatok vannak rajta így mindenképp olyan megoldás kellene ahol az adatok menthetők. Köszönöm előre is mindenkinek. :R :R :R

(#10569) liksoft válasza comfortzone (#10568) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Hát......
Mivel mindkét drive hibázott élete során, nem tudom miért voltak rajta pótolhatatlan adatok?

Mindegy, a lényeg, hogy vissza lehessen szerezni.

Tartok tőle, hogy míg az első drive csak adatterületen sérült, addig a második már a gyári területében is. Vagyis speciális eszközök és adatmentéses szakember segítsége nélkül nem látok esélyt. Viszont egy ilyen 4TB-os drive mentése drága, szinte biztosan 100e fölött várható, de akár még a többszöröse is elképzelhető többszörös hiba esetén.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10570) Jarod1 válasza comfortzone (#10568) üzenetére


Jarod1
addikt

nem lett RAW formátum a meghajtó? partició manager mit ír rá? képet dobj róla.

(#10571) sanyi0627


sanyi0627
senior tag

Sziasztok.
Külső meghajtom raw lett sajnos. 2x2tb. Lenne a 2 vinyón kb 80gb adat amit le szeretnék menteni.
Milyen megoldásaim lehetnek?
Köszi
Üdv

http://logout.hu/bejegyzes/sanyi0627/uzleti_szabalyzat.html

(#10572) liksoft válasza sanyi0627 (#10571) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Számomra úgy tűnik, King Unique a HDD-s témában már eléggé kivesézte a lehetőségeidet. :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10573) sanyi0627 válasza liksoft (#10572) üzenetére


sanyi0627
senior tag

Igen közben elkezdtem.
Azért írtam ide is mert mondtak hogy adatmentés céljából ide írjak.
:R
Üdv
Sanyi

http://logout.hu/bejegyzes/sanyi0627/uzleti_szabalyzat.html

(#10574) HeadHunter98


HeadHunter98
tag

Sziasztok!

Lenne egy komoly problémám. Adott egy 3 TB-s vinyóm, ami egyik pillanatról a másikra RAW lett. Végül egy adatmentő szoftverrel sikerült visszaállítani a képeket (a többi nem annyira fontos), viszont nem mindegyik tökéletes. Amelyik hibás azokban szürke részek, csíkok vannak különböző arányokban (némelyik szinte azonosíthatatlan ránézésre). Van szoftver, vagy megoldás arra, hogy a képeket eredeti állapotukban láthassam újra? Szoftver, vagy szakmai ember aki esetleg ezzel foglalkozik? A válaszotokat előre is köszönöm.

U.I: Stellar Phoenix JPEG Repairt próbáltam, de csak a thumbnailt szerezte meg (ami nagyságrendekkel kisebb, mint az eredeti kép).

A változás bent kezdődik

(#10575) liksoft válasza HeadHunter98 (#10574) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Remélem nem írtál rá semmit, nem formáztad, csak olvastál róla. A másik, hogy tudni kéne melyik is volt ez a mentő program, és milyen beállításban futott?

A gyanúm az, hogy a képeket ömlesztve szedted le, így nem a könyvtárszerkezetet használta a program, hanem a jpg fejléc alapján dolgozott. Ilyenkor a töredezett file-ok sajnos sérültek lesznek.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10576) HeadHunter98 válasza liksoft (#10575) üzenetére


HeadHunter98
tag

Recuva-t használtam, de nem ma volt és sajnos már írtam/formáztam meg minden. A jó thumbnailből arra következtettem, hogy a képekkel minden rendben. Kiderült, hogy messze nem.

Ezek után már nincs esély, vagy igen?

A változás bent kezdődik

(#10577) liksoft válasza HeadHunter98 (#10576) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Akkor ennyi. A mentendőt SOHA nem írjuk felül, ráadásul nem arra másoljuk a mentést.

Ennek ennyi.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10578) szonti


szonti
aktív tag

Sziasztok!

Véletlenül letöröltem a vinyóról egy 7,5 giga méretű kódolt zip fájlt. Easeust futtattam rajta és meg is találta a fájlt, méretét is jól írta, azonban amikor azt mondom neki h állítsa vissza és beállítom a helyet 1 másodperc alatt lefut és mindössze 4 megás a visszaállított fájl. Mi lehet a baj?

(#10579) King Unique válasza szonti (#10578) üzenetére


King Unique
titán

Na és Quick Scan vagy Deep Scan történt, meg az Easeus Data Recovery - eleve fizetős a program, ingyen max. 2 GB-ot enged menteni - pontosan melyik verziójával és kiadásával, valamint pontosan (modellszám, link) milyen HDD-ről van szó? :F
Ahhoz hogy minden fájlt megfelelően megtaláljon a program, értelemszerűen Deep Scan szükséges. A törölt fájlt utólag helyreállítani meg CMR HDD-nél lehet, ellenben ha TRIM-et támogató SMR HDD (példa) és törlés után lefutott a TRIM, akkor az SSD-khez hasonlóan utána lőttek annak a fájlnak... De értelemszerűen akkor is, ha a fájltörlés után írás, azaz pl. másik fájl másolása történt a HDD-re.

[ Szerkesztve ]

(#10580) szonti válasza King Unique (#10579) üzenetére


szonti
aktív tag

SSD-ről akartam visszaállítani. A törlés után kb 10 perc telt el és utána kikapcsoltam a gépet, aztán a vinyót külső tartóba tettem és úgy futtattam le az Easeust. Abban bíztam, hogy hiába SSD mivel kiírja a fájl méretét meg mindent, hogy sikerül lementenie, akkor SSD esetén semmi esély a helyreállításra?

(#10581) King Unique válasza szonti (#10580) üzenetére


King Unique
titán

A "vinyóról" az normál esetben HDD-t jelent, nem SSD-t, meg ha SSD, akkor azt kellene, kellett volna írni, nem "vinyót"...
Ha SSD, akkor nem igazán, lásd a linkelt példát. :(

(#10582) szonti válasza King Unique (#10581) üzenetére


szonti
aktív tag

Hát ez nagyon nagy kár :( :( :(
Fellelkesített, hogy kiírta a fájl méretét, meg azt is ahol volt, azt hittem, h így nyert ügyem van

[ Szerkesztve ]

(#10583) dcsabesz


dcsabesz
tag

Sziasztok,
a napokban elszált egy HDD-m és az alábbi hibaüzenetet adta a Sentinel:
Meghibásodás várható - Attribútum: 5 Reallocated Sectors Count, Tartalék területre áthelyezett szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
A lemez felületén található 1605 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A lemez önteszt során talált 442 hibás szektort.
A lemez felpörgése során előfordultak problémák 1 alkalommal. Ezt okozhatja merevlemez probléma vagy nagy terhelés (gyenge tápegység).
A lemez felületén található 442 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
További információk: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_weak_sectors.php
521 hiba fordult elő adatátvitel során.
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, "kékhalál" esetén vagy ha fájlok/mappák nem érhetőek el, érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett.
További információk: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php
Azonnali merevlemez csere szükséges.

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
A teljesítmény az 100%, a kondíció viszont 0%-os a Sentinel szerint.

Szerintetek? Vessek rá keresztet vagy van még remény?
Természetesen vannak rajta olyan dolgok, amik fontosak lennének.

Köszönöm a válaszokat.

(#10584) dcsabesz válasza dcsabesz (#10583) üzenetére


dcsabesz
tag

Annyit még hozzátennék, hogy a File-okat látja. Próbáltam menteni, de Rendszergazdai jogosultságot kért, azt megadtam, aztán viszont kilépett a másolásból.

A vinyót kivettem és félreraktam.

(#10585) King Unique válasza dcsabesz (#10583) üzenetére


King Unique
titán

Ennyi szektorhibánál és 0%-os kondíciónál nem egyértelmű? :B
Az adatokat nyilván mielőbb le kellene menteni, meg amíg még lehet, ez nem kérdés. Ahol ha még hozzáférni a lemez tartalmához a fájlkezelőben és jól olvasható a tartalma akkor úgy Windows alatt vagy pl. egy HBCE PE rendszer alól pendrive-ról bootolva, ha nem akkor adatmentő programmal (példák), vagy ha már nagyon nehézkesen lehet olvasni a lemez felületétől a sok szektorhiba miatt akkor az ezen hozzászólásban említett programokkal és módszerrel próbálkozni vagy nem nyúzni tovább feleslegesen a HDD-t és inkább adatmentő cégre bízni a mentést ha megérnek annyit a rajta lévő adatok, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#10586) dcsabesz válasza King Unique (#10585) üzenetére


dcsabesz
tag

Köszönöm a választ.
Inkább nem kisérletznék vele.
Kb mit kóstálhat, ha szakember végzi?
A HDD 1Tb-s, de max az 1/3 amit jó lenne megmenteni.

(#10587) liksoft válasza dcsabesz (#10586) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Az alapvetően a hibától függ, de módosíthatja milyen drive-ról is van szó? Pontos modellszám kéne hozzá. De ha a tól-ig-ot nézzük, akkor nagy valószínűséggel 40-200 ezer.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10588) dcsabesz válasza liksoft (#10587) üzenetére


dcsabesz
tag

Egy Seagate Barracuda
Az a helyzet, hogy megpróbáltam a Unstoppable Copier programmal menteni.
El is kezdett jönni szépen, néha egy-egy file-nál megakadt, majd továbblépett.
Viszont néhány perc után a Windows leválasztotta a meghajtó.
Pedig úgy megörültem. :-)

(#10589) liksoft válasza dcsabesz (#10588) üzenetére


liksoft
Topikgazda

2009.10.06. gyártási dátumú, még parkoló pályás drive. Feltételezésem szerint elindult egy felületi anyagleválás. Szakembernek van olyan másoló programja mely extrém feltételekkel másol, és míg a fejek képesek olvasni 100e alatt megúszható, ha viszont fejet kell cserélni mert meghalt, az bizony 100e fölé fog futni!
Tessék végiggondolni, milyen adatok vannak rajta, és mit érnek? Ha igaz a megérzésem, akkor ez folyamatosan, exponenciálisan romló állapotot takarhat, így a nyúzását nem javasolnám.

A továbbiak meg mindenképpen attól függenek, az adatoknak mekkora az értéke? Ha kevés, lehet otthon sportolni. Ha viszont pótolhatatlanok, és értékük is megüti amit írtam, akkor további nyúzás nélkül szakember.

Olyan nincs, hogy ma 5Ft, holnap 10e, holnapután 100e, utána meg minden pénzt megér! Hiszen az első ember 5Ft szinten nyúl hozzá, a második 10e szinten, a harmadik 100e, míg a negyedik széttárja a kezét, hogy előtte már sikeresen rendezték a kérdést, és erről már nem lehet menteni.

Tessék számolni, adatokat máshonnan ellenőrizni (volt mikor nehéz sikeres mentés után a tulaj kihátrál, mert talált régebbi mentést és nem akar fizetni - ilyenkor sajnos jogi út szokott befigyelni)! Utána derül ki, merre célszerű lépni. Viszont addig a drive pihenjen, ne sérüljön tovább.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10590) dcsabesz válasza liksoft (#10589) üzenetére


dcsabesz
tag

Köszönöm,
megfontolom az elmondottakat.

(#10591) enzo89


enzo89
csendes tag

Szervusztok!

A napokban sajnos megadta magát a Seagate Barracuda 2TB (ST2000DM001)-es merevlemezem (gyártási időnek 2012/08-at látok), ami egy Synology NAS-ban volt. A DSM nem hozott semmilyen hibát, nem is figyelmeztetett. A winchestert a NAS nem látja, és indulás után kb. 3-at kattan a winchester majd elhallgat. A merevlemez sértetlen, nem volt leejtve, megbontva, nincs megégve, egyedüli merevlemez volt a NAS-ban így nem volt RAID sem. Emiatt gondolom belső/mechanikai lehet a hiba.
Utolsó emlékeim szerint kb 600GB üres hely volt rajta, és kb. 150GB (maximum) adatot mentetnék, nagyrészt fotókat.

Kb. milyen árban kezdjek el kalkulálni? :F

(#10592) liksoft válasza enzo89 (#10591) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Hát.... ez a drive "híres" a felületének a hibájáról. Ha az van itt is, akkor szinte biztosan nem menthető. Amennyiben a felület ép, a nettó 100-200e mint kiindulási alap.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10593) enzo89 válasza liksoft (#10592) üzenetére


enzo89
csendes tag

Köszönöm szépen a választ! Akkor ennek függvényében mérlegelek.

(#10594) Xanderas


Xanderas
csendes tag

Hali

Van egy 500gb-os HDD ami csak képeket (sok ezer db), dokumentumokat (xls. doc. stb) tartalmaz. Nos eddig az volt a neve, hogy Adat (D:) most nem tudom mi történt de az a neve, hogy "Helyi lemez (D:)" ezzel nem is lenne gondom de ha meg szeretném nyitni akkor arra kér, hogy használat előtt formázzam (persze nem formázom), szóval nem férek hozzá a rajta található dolgokhoz. Megnéztem file helyreállító programmal és az látja a file-okat és, hogy nincsenek törölve és épek és stb.
Kérdésem az lenne, hogy akkor mi történt a HDD-vel és orvosolható e anélkül, hogy az összes közel 460Gb adatot másolgassam egy új HDD-re?
Csak mert ezek az adatok eddig rendszerezve voltak és ha most át is másolom őket egyesével mire újra rendszerezem őket addigra bezöldülök.

Előre is köszönöm a segítséget.

(#10595) King Unique válasza Xanderas (#10594) üzenetére


King Unique
titán

Mármint RAW lett az NTFS partíció, amivel kapcsolatban lásd egy másik válaszban leírtakat, meg amiről itt is volt szó többször (példa).

(#10596) Xanderas


Xanderas
csendes tag

és valóban :)

Nagyon köszönöm egy félisten vagy :D

(#10597) AtHoS


AtHoS
nagyúr

Sziasztok!

Egy barátom keresett meg azzal, hogy nem látható windows alatt a gépében egy meghajtó. Sajnos kábelek ellenőrzése, lehúzása, visszadugása nem oldotta meg a gondot.
Ez lenne a problémás HDD

Nem volt még kézközelben a HDD, de elmondás alapján kattogás nem hallható, felpörgés-leállás-felpörgés-.... sem tapasztalható

Ami infót kaptam: "a haverom szétszedte, azt mondja, el volt mozdulva a fej, visszarakta, de semmi"

Ezzel így valaki/bárki hozzáértő tud kezdeni valamit vagy a szétszedés, fejpakolás megásta a sírját?
Ha elképzelhető, hogy lehet róla így is adatot menteni, akkor kérnék elérhetőséget, hogy barátom felé tudjam továbbítani, intézze az ügymenetet :R

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#10598) liksoft válasza AtHoS (#10597) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Minden felület kényes, ez alól a Toshiba (IBM) sem az. Azzal, hogy a fejeket "visszarakta", garantáltan sikerült sérülést okozni a felületen. A gond az, hogy ennek a drive-nak a feje "ragaszkodik" a felülethez, míg a fejeket tartó rugók meg "képlékenyek". Magyarán szakember fej visszarakása esetén is az esetek többségében a fejtartó rugó deformációja miatt annak cseréje elkerülhetetlen. Ha viszont ilyen deformált karral még ki is próbálta, akkor a fejtartó rugók megsérthették a felületet, valamint a szétszedés miatt bekerült por sem lehetett túl egészséges a számára.

[link] , [link]

Azt is jó lenne tudni, mért is tapadtak meg a fejek a felületen? Eldőlt egy külső házban? Leesett szerelés közben? Szállította a házat? Ügyesen takarítottak mellette? Ugyanis ennél a típusnál nem jellemző, hogy "csak úgy" letapadjon. Ehhez legtöbbször "segítség" kell. Szállítás, leejtés, fenyítés a legjellemzőbbek.

10%-nál többet nem adok neki, de a donor bele fog halni, és kérdéses a mentés minősége is. Lehet, hogy a fej a detektálás előtt már meghal, ilyenkor viszont totál esélytelen, de van egy halott alkatrész. Az viszont csak széria azonos másikból szedhető ki. Egy ilyen ára majd kétszerese a bolti árnál. (Megfelelő széria keresése - idő és szállítás pluszban.)

Egy ilyen drive mentését csak úgy fogja szerintem bárki is elvállalni, hogy van egy minimum díj, mely tartalmazza a donor árát meg 1-2 órai munkadíjat, és HA sikerül menteni, akkor ezen felül lesz plusz munkadíj. Előre szólok, nem lesz olcsó. (Gratulációm....)

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10599) #12516608 válasza liksoft (#10598) üzenetére


#12516608
törölt tag

Uramatyám!
"a haverom szétszedte, azt mondja, el volt mozdulva a fej, visszarakta, de semmi" :Y :W
Nem Trabant ez, hogy neki lehet esni vastag csavarhúzóval, pajszerral meg falbontó kalapáccsal, aztán valami csak lesz. :DDD

még 1991-ben volt néhány kiselejtezett, dögledező 40MB-os Seagate MFM vinyó az akkori munkahelyemen. Demonstrációs célzattal az egyiknek leszereltem a fedlapját és a kollégák előtt beindítottam. Ment mindaddig, amíg rá nem leheltem, mert a lecsapódó pára azonnal megfogta az író-olvasó fejet. Száradás után ismét el lehetett indítani.
Ugyanez a műsor dohányfüsttel már nem ment, mert a lecsapódó kátrányba beleragadtak a fejek, mint a patkány a PálmaTex-be. Na ezért nem szabad otthon és műkedvelőként HDD-t megbontani. Még a konyhából beszivárgó lecsószag is megöli a maiakat.

Annak már annyi, de te jó ember vagy, nem akartad egyből megölni a reményt. ;)

(#10600) teomog


teomog
csendes tag

SSD-vel kapcsolatban kérnék kis segítséget. Kingston 120GB SA400S37 típus. Win alatt nem ismeri fel, Biosban Satafirm-ként van. Elvileg firmware frissítési hiba miatt halt meg (legalábbis számtech boltban ezt mondták). Adatmentés szempontjából van lehetőség valamit lementeni róla? Céges dokumentumok, excel táblák, ÁNYK nyomtatványok vannak rajta, az elmúlt egy hónap dolgai kellenének, a többi szerencsére megvan (adatmentő cégnél ilyen alapon, tehát dátum szerint lehet szelektálni?). Előre is köszönöm a választ.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.