Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10802) liksoft válasza Kapakuku (#10801) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Sajnos azt a másolót nem ismerem, így csak általánosat tudok mondani.
Az átmeneti SSD-n nagy valószínűséggel nem lesz meg, mert a trim miatt az a múlté.

Vagyis maradt a laptop winyója. Azt én kivenném, és olyan gépen próbálnék meg adatmentést róla (vagyis csak olvasni), ahol az automount ki van kapcsolva. Ez azért fontos, hogy az OS ne matasson rajta mentés közben.

Nagy kalappal.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10804) liksoft válasza Kapakuku (#10803) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Az automount a Win-ben van. Legutóbbi ismeretem alapján sem a Linux, sem a Gperted nem adatmentő program. A Get Data Back viszont igen, és van sok másik még.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10806) liksoft válasza Kapakuku (#10805) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Felszabadítva nem lesz. Viszont történ egy kis problem. Mivel most gond van, én nem írnék helyedben a mentendőre, hanem készítenék biztonsági kópiát arról, amit menteni kell. Ha az adatok már biztonságban vannak, akkor lehet próbálkozni jogosultsággal vagy más bűvészkedéssel az eredetin. De ha nincs másolatod és még ebbe is belerondít egy próbálkozás, akkor nagyobb lesz a baj. Megéri?

Először mentenék.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10808) Mahinátor


Mahinátor
tag

Sziasztok!

Foglalkozik itt a PH-n valaki adatmentéssel?
Tudtok ajánlani valakit?

Előre is köszönöm!

(#10809) liksoft válasza Mahinátor (#10808) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Először azért jó lenne tudni, nagyjából mivel, és mi a gond.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10810) Mahinátor válasza liksoft (#10809) üzenetére


Mahinátor
tag

Szia!

Egy Seagate momentus 2,5" 7200rpm 750GB-os laptop hdd. Egy külső usb házban van egy ideje, de most nem indul, vagyis halk tompa ütemes kattogás van.
Windows-ba nem jelenik meg.

[ Szerkesztve ]

(#10811) liksoft válasza Mahinátor (#10810) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ez nem sok jót ígér.
Csak ajánlás, hogy 7200-as fordulatút USB házba nem célszerű tenni. Nagyobb az áramfelvétele, és a melegedése is emiatt.

Ami a kattogást okozhatja:
1. Simán meghalt a belső erősítője, így képtelen olvasni.
2. Anyagleválás miatt nem tud olvasni.
3. Letapadt, újraindult, és a deformálódott fejszerelvény felhúzta a felületet.
4. Hibás tápellátás mellett a gyári adatterület felülírás miatt servo hibás.

Letapadás történhet hibás tápellátásból, és ütéstől is (nem kell leejteni, elég ha táskában kap valamiért nagyot).

A 2., 3. és 4. esetben igen csekély a mentés esélye, közelít a 0-hoz.
1.-ben van esélye, de csak akkor, ha széria azonos alkatrészt is sikerül találni.

Vagyis valóban szakembert tudok ajánlani, de ahhoz, hogy megmondja el tudja-e vállalni, kéne a drive-ról fénykép. Tetejéről, aljáról is, méghozzá olyan, hogy minden olvasható legyen rajta. Amennyiben ugyanis nincs raktáron, a beszerzése időigényes lehet, ráadásul bizonytalan. Maga a mentés is várhatóan a tiszta tér használata miatt a drágább kategória.

Otthon ne nyisd ki, mert a legkisebb por is rátapad a felületre, ráadásul idővel bele is süllyed a felületet védő rétegbe.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10812) Mahinátor válasza liksoft (#10811) üzenetére


Mahinátor
tag

Anno mivel kikerült a laptopból, úgy hozta a sors, hogy külső winyoként lett használva, ezért került házba.
Leesni biztos nem esett le, jóideje csak szekrényben van néha előkerült, lett rá mentve (sajnos) ez-az.
Tudok fényképet küldeni, ha az kell.
Nem is gondoltam ilyesmire, hogy kinyitom/szétszedem .
Árban kb. mennyibe fájhat ez a történet?

Képek:

(#10813) liksoft válasza Mahinátor (#10812) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Raktáram átnéztem, nekem ehhez nincs.
Mindenki más áron dolgozik, de sejtésem szerint a nettó 100e alatt szó sem lehet róla senkinél. Valahol innen indul, és a teteje a többszöröse is lehet.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10814) ityam válasza ityam (#10747) üzenetére


ityam
senior tag

Sziasztok!

A válasz magamnak azért van mert hát innen indult és mert érdekes sztori.
Ismerősömék vettek(az én ajánlásomra)fejlesztésügyileg(öskövület am2 amd konfigok lecserélésére, mert hát lassú) 2 gépet tavaly év elején(hasznát i5/i5 4xxxx procis/ ös acer veriton PC), ami teljesen megegyzetett paraméterekben.
Amire válaszoltam idézet az történt az egyik géppel. Az ssd behalt és nem is tudtam róla semmi adatot kinyerni(de örültem neki hogy nem volt kritikus adat és elfogadták az adatvesztést) új sddre raktam windowst meg szükséges progamokat es ment tovább az élet.
Tegnap ismerős felhívott hogy küldött egy képet hogy a másik gép ezt írja:

Engem persze sokkolt a hívás, mert én tudtam hogy ezen a gépen csinálnak mindent. A számlázás(a masik gépen is számláztak, de ezen a gépen volt az adatbázis is azt használta a másik gép) ezen megy, meg a főprogramjuk, ami a fő tevékenységhez(ahol ismerős dolgzozik intézményvezetőként/mini vállalkozás az alapítvány/) kötődik is ezen van.
Én mondtam hogy annyit tudok csinálni hogy veszek új ssdt és arra felhúzok egy rendszert. Mondták hogy persze vegyek és menjek amint tudok.
Mielőtt elindultam hozzájuk(ssdt ezután terveztem venni nekik) megkérdeztem hogy próbáltátok újraindítani a gépet hátha csak pillanatnyi elmezavara van? Mondták hogy ma is újraindították, de nem indult a gép.
Meló után késő délután kiértem hozzájuk. addigra a tavaly lecserélt gépet visszadugták hogy azt használják. Mondom csak ránézek a beteg gépre hogy mi a szitu vele:
Bekapcsoltam, láttam hogy az ssdt felismeri(a másik /egy hónapja tönkrement/gépnél is látszott biosban egy boot eszköz) és kilptem biosból és elindult a windows.
Ennek meg is örültem. rögtön usbs átalakítós ssdre fellmásoltam a kritikus dolgokat, majd az újonan vett ssdre macrium reflectel leklónoztam az ssdt("on the fly" az usb átalakítóra dugott új ssd-re).
Gondoltam a klónozás után kipróbálom hogy biosban átrakom hogy ne a belső ssdról bootoljon hanem a másik frissen klónozott usb átalakítón lévő ssdről, de nem indult el a windows(elkezdett tölteni majd pitty és újraindult. 3 újraindulást vártam utána feladtam).
Egy életem egy halálom mondom én szétszedem a gépet. lecseréltem a(bizonytalanul hibásnak vélt) satas ssdt az usbs átalakítón lévő(klónozott) ssdre
Bekapcsolom a gépet. akarna betölteni windows és autómatikus helyreállítással indult. írta hogy vagy újraindítom a gépet ami megoldhatja a dolgot vagy speciális indítási beállításokra akarok menni. Rányomtam az újraindításra és a klónozott ssd bebootolt.
Öröm boldogság :)
Azóta sem tudom, miért nem bootolt az ssd tegnap és az állítások szerint ma sem. Ma én odamentem és rögtön biosba léptem hogy látja e az ssdt. Láttam hogy látja és változtatás nélkül kiléptem és bebootolt az ssdről a gép.
Elhihetitek hogy annyira megörültem hogy nem mertem még újraindítani sem a gépet. csak az usb átalakítón lévő ssdre mentettem(majd kicseréltem az átalakítón lévő ssdt az újonan vett ssdre) majd klónoztam és eredményre vezetett(fentebbi döccenőkkel).
Ebből nekem a tanulság. lehet hogy egy rossz ssd véletlenül ideiglenesen életre kellhet és ekkor menteni kell amit csak lehet(ebben benne van hogy a saját gépemen van egy hdd amit pár napja nem tudtam még file szinten sem olvasni de tegnap pont meglátta a felirendszert a gép és tudtam róla még le is másolni/ez a HDD korábban is rosszalkodott és jópár hónapja mindent le is mentettem róla másik hddre, de bedugva hagytam és torrentezni torrenteztem rá mert elfelejtettem/a 14 hddből. hogy melyik rosszalkodott/ hogy erre már nem kéne számítani/).
Aztán lehet csak én paráztam be és igazából semmi baj nincs ennél a gépnél az ssdvel. A másik azonos ssdvel rendelkező gépnél próbáltam mindent(józan paraszti ész szerint legalábbis) hogy életre kelljen, de semmit nem sikerült kimentenem belőle
Remélem más is lesz ilyen szerencsés és ezért osztottam meg a sztorit, hátha segít valakinek(talánlagosan esélytelennek tűnő helyzetben).

[ Szerkesztve ]

(#10815) liksoft válasza ityam (#10814) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Én is találkoztam már olyan SSD-vel, amelyiknek a feléledési ideje hosszú volt. Itt a BIOS-ba belépés pont elég lehetett. Ez olyankor van, amikor a bejelentkezési adatokat (név, kapacitás) normál időn belül visszaküldi, de a ráolvasás (szintén boot része) már nem. Ugyanis a felület nyilvántartásához tartozó flash adatokat csak nyögve tudja összeszedni.

Irgalmatlanul nagy mákotok volt! Nem sűrű az ilyen hiba!

Az viszont nagyon érdekelne, az SSD milyen SMART adatokat ad magáról? A Sentinel programmal ha sikerülne kiolvasni, és a fejlesztőnek szóló riportot elküldeni, az a fejlesztésben sokat segíthetne. Ott megjegyzést is vár az a menüpont, ahová a leírásod linkje elég. Máthé János (magyar) a fejlesztője, és minden ilyen riportot nagyon vár, ahol kritikus állapot elemezhető.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10816) ityam válasza liksoft (#10815) üzenetére


ityam
senior tag

Nem hoztam el az ssdt :( De még megvan nekik. Ha megyek feléjük elkérem és csinálok riporrtot.

(#10817) liksoft válasza ityam (#10816) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Egyébként abból akár lehet következtetni arra is, jelzett volna-e a Sentinel (gondolom nem volt telepítve)?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10818) ityam válasza liksoft (#10817) üzenetére


ityam
senior tag

nem volt :(

(#10819) liksoft válasza ityam (#10818) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Érdemes beállítani, napi státuszjelentéssel. Ugyanis ha naponta jön a jelzés, az nem b@szog@tás, hanem a jelzőrendszer tesztje. Ha nem jön a jelentés, vagy hibát jelez, mindkét esetben "futás van".....

Persze ez sem csodaszer, de ha 10 esetből 8-9 alkalommal előre tud szólni, az már nagy segítség. Valamint egy megfelelő szintű folyamatos és automatikus mentés kialakítása is célszerű. Lehet, a Sentinel Pro változata erre is jó. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10820) Clark_1


Clark_1
csendes tag

Sziasztok!
Két kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.

A sógornőm Acer laptopjában kb. két hónapja kicserélték a HDD-t SSD-re (Patriot 512gb)
Két partíció lett létrehozva, amiből a nagyobbik, adatmentésre használt rész fájlrendszere RAW lett. A másik partíció, a rendszeré működik, a windows 10 betölt.
Hogyan tudom az adatokat megmenteni a RAW partícióról? A Recuva nem is indul el rajta, a Wondershare Recoverit nem talált semmit (free verzió, alapbeállításokkal).
Ha formázom a partíciót NTFS-re, akkor tudok rajta visszaállítást futtatni?

A másik probléma a régi HDD-vel (WD Blue 500) van.
Azon sincsennek meg az adatok (külső meghajtóként csatlakoztatom egy másik géphez), de ott az Easeus Data Recovery Wizard megtalálta, ami hiányzik. Viszont a helyreállításnál csak az adatok (fotók) töredéke olvasható.
Ennek mi az oka?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv

[ Szerkesztve ]

(#10821) liksoft válasza Clark_1 (#10820) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

A legfontosabb!
Soha nem írunk a mentendő eszközre, így nem is formázzuk! Azzal ugyanis beletörlünk. Ráadásul a TRIM miatt az egész partíció összes adata visszahozhatatlanul törlődhet.

Mentés során meg NEM a mentendőre másolunk, hanem minden esetben fizikailag is másik eszközre. Helyre sem állítunk! Vagyis a mentés során MÁSOLÁS történik másik eszközre.

Megfelelő rendszergazdai jogosultságok mellett tisztességes adatmentő program rá tud nézni. A pontos hiba meg a leírásodból nem hámozható ki.

Általános adatmentő programok össze lettek szedve, érdemes visszaolvasni egy keveset. Biztos ráakadsz.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10822) DJango19


DJango19
csendes tag

Helló. Van 1. 500 gigás WD 2,5 HDD, amin 2 partíció van. A gond nem tudom törölni őket, hogy 1 legyen, sehogy se engedi, a HDD 100/100%-os megy jó. Azttán tegnap márt neki álltam, hogy rakok rá wint és akkor előtte formázom és törlöm az összes partíciót, erre az eredmény az, hogy nem tudtam, nem engedi + amit a win felrakásakor csinál pár 100 megás extra területet, na akár hányszor próbáltam annyiszor csinált ilyet. Hogyan tudom törölni az összes partíciót hogy 1 legyen, van valami program.. megoldás, programot töltöttem hozzá de már úgy kezdte vegyem meg a prógramot... kötet kitörlése, zsugorítása.... megy de nem tudom ki terjeszteni, mindig az 2 partíció marad és a méretük is. :F

(#10823) liksoft válasza DJango19 (#10822) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!
Ez nem adatmentéses kérdés. Viszont ahol még pluszban feltetted, oda való.
Kérlek folytasd ott, ezt itt off-ba teszem.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10824) AxBattler


AxBattler
félisten

Üdv!
Macrium-al klónozásnál az új SSD-n kell-e előzőleg új kötetet létrehozni, vagy kötet nélküli "natúr" meghajtóra másoljuk a forrásmeghajtó partícióit?
Köszi!

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#10825) King Unique válasza AxBattler (#10824) üzenetére


King Unique
titán

Ez ugyanaz, mint az előző eset, vagyis nem a topik témájához - adatmentés meghibásodott, törölt, formázott, stb. meghajtókról - kapcsolódó standard adatmentéses kérdés...

Egyébként nem, nem kell a célmeghajtóra semmi, majd a klónozás során létrehozza a Macrium Reflect program ugyanazt a partíciós sémát, partíciókat, fájlrendszereket, stb., amik a forrásmeghajtón vannak. + A téma topikjában is már többször el lett magyarázva, hogyan kellene Windowst klónozni (példa).

[ Szerkesztve ]

(#10826) AxBattler válasza King Unique (#10825) üzenetére


AxBattler
félisten

Köszi, meglett! :R
Illetve lenne még kérdésem, de akkor inkább a W10 topikba megyek.
Elnézést a rossz topikért, de nagyon sok a rokon témájú, ilyenkor linkelhetnétek, hogy hová menjen a júzer a kérdésével, mert még most sem vagyok 100%-ban biztos benne.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#10827) Geresics


Geresics
addikt

Srácok, egy kis segítségre volna szükségem! :O Talán a legjobb, ha leírom az egészet, és remélem tudtok segíteni! :R

Voltam egy motoros tréningen, amiről videót fogok csinálni. Ehhez vittem magammal egy DJI Osmo Action-t, egy DJI Osmo Pocket-et, és egy DJI Mavic Mini-t. Mindháromban a DJI-nál vásárolt 128GB MicroSD kártya van.
Mikor hazajöttem betettem a drón kártyáját az USB-s átalakítóba (Lexar, még itt valamelyik topikban javasolták), elindítottam a fájlok áthelyezését a HDD-re, és elmentem kaját adni a gyerekeknek. Mire visszaértem, csak 2 videó került át (az első és az utolsó), és kiírta a gép, hogy formázzam a kártyát!
:Y

Az olvasóból kivettem a kártyát, etettem a kamerába, és az is formázni akarta! Bevittem a céghez, a laptopban van SD-MicroSD átalakító, ott is formázni akarta! :W
Természetesen nem formáztam, hátha van még esély megmenteni a felvételeket!

A másik 2 kameránál már nem is használtam az olvasót, ott a biztonság kedvéért az eszközöket közvetlenül kötöttem össze a géppel, és úgy helyeztem át a felvételeket (hiba nélkül).
Viszont a minőségi videó elkészítéséhez nagyon kellenének a 4K drónfelvételek! (Azért így írom, mert a telefonom be-chache-elte (milyen buzi szó) a felvételeket 720p minőségben, de az még annak is csúnya, 2450 kb/s adatsűrűségű borzadály! :W

Van bármi megoldás arra, hogy visszaállítsam az elveszettnek tűnő felvételeket? :F

u.i.: A videóért pénzt nem kapok, a youtube csatornámon még a reklámok sincsenek engedélyezve, csak hobbiból csinálom, így ha lehet nem keresnék meg hivatalos adatvisszaállítós cégeket csilliárdokért! :R

Amit eddig próbáltam:
2 félle Mini Tool Power Recovery-t tudtam szerezni: 6.8-as és 10-es. Az új azonnal látja a fájlokat, de visszaállítani nem tudta beállítás (gondolom reg) miatt, és azt javasolta, hogy telepítsem újra. Próbálkoztam a 6.8-assal, de rohadt lassú, és körülményes, hogy van 4 féle opció, amiből választani kell, és mindegyiknél csinál egy 30 perces scan-t, de egyik sem vezetett eredményre...
A 10-es volna jó, de az király cucc, csak valamit elcseszhettem... :W
Feltettem a 11-et is, de ehhez nem stimmel a 10-eshez kapott serial, így itt nekem is meg kellene vennem...

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10828) liksoft válasza Geresics (#10827) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Ilyen opciók mellett esetleg: [link]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10829) King Unique válasza Geresics (#10827) üzenetére


King Unique
titán

Mármint RAW lett az SD-kártyán lévő kötet lehet akár az USB-s adapter hibája miatt, azért akarja formázni a Windows, amire a megoldás már többször le lett írva ebben és más topikokban is.
Számos ingyenes és fizetős adatmentő program van Windowsra és nyilván nem a MiniTool szoftvere az egyetlen, lásd nemrég egy másik válaszban. Igen, a fizetős adatmentő programokat normál esetben meg kellene vásárolni, ingyen max. 1-2 GB-ot enged menteni némelyik, az meg alap, hogy lehetőleg mindig a legújabb programverziót használjuk. :))

(#10830) Flintastic


Flintastic
újonc

Sziasztok!

Sony HD-B2-t keresek, méghozzá olyat, ami már nem működik. Egy barátomnak lenne egy, ami elromlott, és szüksége lenne donorra hozzá. Több infót nem tudok, nem tudom, pontosan mi baja lehet. Én csak a donor beszerzésével lettem megbízva. Árban biztosan megegyezünk.

Köszi, hogy elolvastad!

(#10831) liksoft válasza Flintastic (#10830) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Azért jó lenne tudni, melyik gyártó HDD-je van benne, és abból melyik széria. Mert egymással nem biztos, hogy csereszabatosak lesznek. Ennyire "vakon" kicsi az esélye, hogy elsőre sikerüljön donort találni. Pláne, ha olyan drive van benne amelyik saját magán belül még a gyári szám alapján is végez ellenőrzést. Ott inkább adatmentéses szakembert tudok javasolni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10832) Dzsee326


Dzsee326
tag

Sziasztok!
Mára elhalt a HDD-m. Sajnos nem volt fent hd sentinel, az utolsó pillanatban vettem észre hogy kuka (5%). A nagyja lényeges adatot sikerült menteni másik gépre, de a vége felé megállt valamikor éjszaka. Restart után már csak a betűjel látszik.
Semmi NASA fejlesztés meg atom fontos nem volt már rajta amit ne lehetne összeszedni,de pár képet azért még jó lett volna megmenteni, így az lenne a kérdés, hogy ha megjön az új HDD-m érdemes lehet-e adatmentő progit vegigfuttatni rajta?
Köszi

(#10833) liksoft válasza Dzsee326 (#10832) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Ha megpróbálod, veszítesz vele? :F

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10834) Dzsee326 válasza liksoft (#10833) üzenetére


Dzsee326
tag

Szia,
Időt, energiát legfőképpen, amúgy semmit. Azért kérdezek, mert nem értek hozzá. Sajnos az előző hsz-ből kimaradt, hogy 50-150k között ment a másolás, jól gyanítom egy mentő program sem fog gyorsabban tevékenykedni?
A másik, így visszagondolva 1-2 hete volt, hogy fel sem ismerte a win az adott HDD-t. Restart után jó volt, úgyhogy nem is néztem biosban/lemezkezelőben. Mára pedig mint írtam eltűnt a teljes könyvtár szerkezet sima restart után. Lehetséges hogy fizikailag adta fel a harcot? (Ezek után lehúztam, addig se kínozódjon amíg történik valami, így azt sem tudom felpörög-e) Viszont akkor adott a kérdés hogy egy sima program tud-e kezdeni vele bármit is?

(#10835) liksoft válasza Dzsee326 (#10834) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Sima program csak akkor, ha legalább a lemezkezelő látja, a kapacitása korrekt, és enged olvasni a felületéről. A sebesség már egy másik kérdés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10836) Ata88


Ata88
csendes tag

Sziasztok!
Ma reggel az alábbi problémám akadt. Az egyik WD Black 1TB winyom (még garanciális) ma reggel bootolásnál a gép hibát jelzet és lemezellenőrzést kért rá, átugrottam a hiba ellenőrzést és windowsba ránéztem HDS semmilyen adattal nem szolgált pusztán csak látja hogy ott van de sem a méretéről sem egyébről nem ad infót. A lemezkezelő szintén látja kicsivel több adatot mutat. A rajta tárolt adatokhoz hozzá férni nem tudok, hibát jelez.
Sajnos fontos adatokról van szó, és egy részéről még nincs biztonsági másolatom :Y
Mit tudok tenni amivel nem veszélyeztettem az adatokat? Hagyjam, hogy bootolásnál lefutassa a rendszer az ellenőrzést? Vagy inkább egyenesen adatmentőcéghez vigyem? (Fogalmam sincs ennek pl. milyen költségei vannak)
Nem zörög nem kattog, semmilyen külső behatás nem érte.

Köszönöm!

(#10837) liksoft válasza Ata88 (#10836) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Amennyiben íráshibát vét a drive (honnan tudnánk, hogy nem? - sehonnan), akkor a CHKDSK "adatgyilkos" lesz. A hibát írással orvosolja, ami újabb hiba, amit írással javít, stb.... Vagyis NE!

Adatmentéses cégeknél változó az ár, a nettó 50-60 ezertől a "csillagos égig". Nagymértékben függ a hibától is! Vagyis így előre árat mondani varázsgömb nélkül......

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10838) Ata88 válasza liksoft (#10837) üzenetére


Ata88
csendes tag

Szia!
Köszönöm a válaszodat.
Közben a HDS-ből a naplóból kivadásztam a rendelkezésre álló adatokat. Tegnap elkezdet csökkenni a lemez kondíciója.

(#10839) liksoft válasza Ata88 (#10838) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Elméletileg ennyitől még nem kéne meghalnia. De már találkoztam 100%-ról percek alatt meghaló winyóval. Amennyiben nagyon lassan dolgozik, akkor már inkább szakembert javasolnék. Ott valami a környezetben sem 100-as feltételezésem szerint. Mivel melegnek nem látom, a tápellátásra tippelnék. Persze ez csak tipp.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10840) Ata88 válasza liksoft (#10839) üzenetére


Ata88
csendes tag

A hőmérséklete azért alacsonyabb mint a többinek, mert reggel mikor bejött a hiba inkább lekötöttem, és most csak arra az időre dugtam vissza amíg lekértem az adatait. A többi winchester pedig reggel óta megy. Tápellátással eddig nem volt gond (tápegység bőven felül van méretezve), a 3 hdd ugyan erről a szálról kapja a tápellátást. Az ssd van egy másik szálon.

(#10841) liksoft válasza Ata88 (#10840) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A tápellátás a zajmentes, stabil feszültséget jelenti. Ha a csatlakozóknál a vezetékek toldva vannak (márpedig a tápban van forrasztva, utána a csatlakozókon belül csak sajtolva (1) a vezetékek, és nem egy szál legtöbbször hanem toldásokkal.....), akkor ott érintkezési hiba befigyelhet. Ugyanez igaz a tápvezetékre sajtolt merőleges csatlakozásnál (2), hiszen ott csak a szigetelést vágja át a csatlakozó fém része.

(1) 2 piros, 2 sárga, és 4 fekete kábel van sajtolva.
(2) A kábelre a szigetelést átvágó csatlakozót sajtolták.

Illusztrációk.

Vagyis a teljesítmény csak egy tényező. Kérdés a kora is, hiszen az elektrolit kondenzátorok kiszáradnak idővel, és a szűrésük megszűnik.

Azután ott van a hőmérséklet. Ha tartósan 50 fok felett futott, akkor az is okozhat gondot.

A mentésre visszatérve. Adatmentéses cég minden esetben másolatot készít, majd azon dolgozik. Otthon erre nincs minden esetben lehetőség. Viszont akkor sem szabad ráírni! Én még a betűjelet is elvenném tőle, az automount-ot kikapcsolnám, még véletlenül se kavarjon rajta. Egy jó adatmentő program a megfelelő jogosultságok mellett az eszközkezelőben megjelenő fizikai HDD-t tudja kezelni. Nem kell neki betűjel!
A fentiek megfontolásával, és azt figyelembe véve, hogy az állapot jobb nem lesz, neki lehet állni. De ahogy írom, van kockázata. Adatmentőnél is! Csak ott kisebb, hiszen sokkal több eszköz van a kezében. Az is igaz, meg kell fizetni.
Innentől gazdasági döntés alapvetően.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10842) gzolee666 válasza liksoft (#1) üzenetére


gzolee666
csendes tag

Szia liksoft!

Van egy ritkán és keveset használt WD My Book Essential 1 TB külső merevlemezem. Ezen csak fényképeket és videókat tárolok. Csak abban az esetben volt TV-re vagy számítógépre csatlakoztatva, ha éppen a rajta található képeket, videókat néztük. Eddig jól működött, de most minden előzmény nélkül az történt, hogy a TV és a számítógép sem látja a csatlakoztatott meghajtót. Korábban, egy esetlegesen kezdődő problémára utaló körülményt nem tapasztaltam. Egyedül a számítógép lemez kezelőjén keresztül látom, ahol ismeretlen eszközként (nem inicializált) tünteti fel és nem látszódik róla semmilyen adat. Itt fel is ajánlaná a gép az inicializálást, hogy az eszközt használni tudjam. A WD-t a számítógépről a "hardver biztonságos eltávolítása és az adathordozó kiadása" funkciót választva szintén látszódik az eszköz a nevével együtt. A biztonságos leválasztás funkció is kiválasztható.

A kérdésem, hogy ezen a merevlemezen tárolt családi fotók és videók menthetőek-e valamilyen módon, van-e rá valamilyen megoldás?

Válaszod előre is köszönöm.

(#10843) King Unique válasza gzolee666 (#10842) üzenetére


King Unique
titán

"a számítógép sem látja a csatlakoztatott meghajtót."
"Egyedül a számítógép lemez kezelőjén keresztül látom"

A két kijelentés eleve üti egymást, mivel akkor "nem látja" a számítógép illetve az azon futó Windows a külső merevlemezt, ha az semmilyen formában nem jelenik meg, azaz se az eszközkezelőben, se a lemezkezelőben.

Ha Windowson nem üres lemezként jelenik meg a lemezkezelőben a külső merevlemez és nem no media formában 0 bájt kapacitással parancssorban, akkor lehet esély otthon az adatmentésre arra való célprogrammal, meg ha a külső házban lévő HDD állapota (HDS) is megfelelő.
Ellenkező esetben viszont házilagos módszerekkel nyilván nem megoldható az adatmentés, meg a HDD kiszerelése az eredeti külső házból és PC-ben SATA-n történő kipróbálása sem opció, ha hardveres titkosítással rendelkező My Book modell, mivel akkor máshol nem lehet hozzáférni a HDD-n lévő titkosított fájlokhoz. Ez esetben mindenképpen adatmentő céget kellene felkeresni, már ha megérne annyit a rajta lévő adatok lementése.

[ Szerkesztve ]

(#10844) liksoft válasza gzolee666 (#10842) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Létezik, hogy nem mai darab? Több hiba is lehet. Egy fej nem működik. Hibás tápellátás és/vagy érintkezési gondok miatt sok hibát gyűjtött be, és a firmware csak és kizárólag ezzel foglalkozik. Elindult egy felületi anyagleválás. Leesett, fizikailag sérült (ritkán dicsekszik ezzel a család bármely tagja vagy takarító ha véletlenül....).

Az eddig tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel menthető, de ez más hibával indul mint a másik, itt inkább 100 a belépőszint.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10845) King Unique válasza liksoft (#10844) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván nem mai darab, lásd WD legacy products, ahol a My Book Essential sorozat az adatlapja szerint 2009-ben jelent meg, vagyis már ~ 13 éve. Meg annál hardveres titkosítás is van, általában valamilyen régebbi sorozatú WD Green HDD-vel szerelve, stb. Csoda hogy még működik, meg eddig kibírta.

(#10846) liksoft válasza King Unique (#10845) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Megpróbáltam udvariasan utalni észrevételedre. Mármint matuzsálemen tárolni a pótolhatatlant biztonság mentés nélkül....... :F

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10847) King Unique válasza liksoft (#10846) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom az itt leírtak kimaradtak, meg ameddig gond nélkül működik az adott meghajtó, addig sokan nem foglalkoznak az előbbivel.

(#10848) gzolee666 válasza King Unique (#10843) üzenetére


gzolee666
csendes tag

Köszönöm a választ.
Egyébként így látja a gép:

(#10849) gzolee666 válasza liksoft (#10844) üzenetére


gzolee666
csendes tag

Köszönöm a választ.

(#10850) gzolee666 válasza King Unique (#10847) üzenetére


gzolee666
csendes tag

Igen, sajnos kimaradt, mert nem vagyok kellően jártas a számítástechnikában, mint ahogy sok átlag user sem és nem gondoltam eddig ilyen mélységekben ennek fontosságára, valamint arra sem, hogy ilyen bekövetkezhet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.