Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10101) looser


looser
addikt

Sziasztok!

12TB-os belső merevlemezeket vennénk. VEEAM-el mentünk, a teljes mentés mérete közel 10TB (nagy fájlok, kb. 20db, nincsenek kis fájlok). A mentés kikerül storage-ra, onnan LTO6-os szalagokra, csak szeretnénk egy plusz mentési vonalat. Mely lemez(eke)t ajánlanátok, amelynek megfelelően gyors az írási sebessége és esetleg milyen gyártmányú/típusú hdd bölcsőt vagy keretet?

Üdv :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10102) King Unique válasza looser (#10101) üzenetére


King Unique
titán

És azt amúgy miből gondoltad, hogy HDD-t stb. ebben a topikban fognak ajánlgatni, amikor van külön "Milyen merevlemezt vegyek?" topik is + a külső házas, dokkolós témának is saját? :F
Ezen topikba értelemszerűen az adatmentéssel kapcsolatos kérdések tartoznak pl. meghibásodott/törölt/formázott meghajtók, tárolóeszközök esetén.

(#10097) spyduck:
Dettó, lásd az előbb leírtakat.

(#10103) liksoft válasza looser (#10101) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Mentésre bejön 5db ZZZ típus, 20db AAA típus. Adatmentő ennyit lát.
Országba beérkezik 5db ZZZ, és 5000db AAA. Kereskedő ezt látja.
Adatmentő ajánlata: ZZZ.
Akkor most melyik is a jó ???? Szerintem a kereskedelmi vonalon kérdezz.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10104) looser válasza King Unique (#10102) üzenetére


looser
addikt

Abból gondoltam, hogy ez a topic címe: "HDD kereső mentéshez". Én hdd-t keresek mentéshez. Arra gondoltam - és ez válasz liksoft-nak is - hogy itt vannak tapasztalatok mentésre használt merevlemezekkel kapcsolatban. Megbízhatóság, meghibásodási arány, jellemző írási-olvasási adatok, milyen üzemre, milyen típusú adatokhoz ajánlják. A topicajánlót köszönöm, ott próbálkozom!

Üdv :R

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10105) *Ropi* válasza looser (#10104) üzenetére


*Ropi*
félisten

Hogy egyértelműbb legyen: a "HDD kereső mentéshez" bővebben "donor HDD kereső, adatmentéshez".

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10106) prepared válasza *Ropi* (#10100) üzenetére


prepared
csendes tag

Köszönöm a részlet gazdag választ így már sokkal tisztábban látom a pontos hiba okát és a hdd viselkedését. Az adatok mentésére pluszba vásároltam egy másik 2tb hdd ami szintén egy barracuda lett csak már a 256mb cachel és ha sikerül garanciáztatnom a hibásat akkor nas-ba dobnám őket, hogy inkább raidbe fussanak. Amúgy ezeket a WD és SG betegségeit meglehet valahogyan előzni vagy figyelemmel kisérni? Vagy erre egy HDD sentinel már kevés?

Az adataimért meg valószínűleg akkor nem fogok ennyire aggódni ;) . De ha még továbbra is életben tudom tartani lehet egy formázást ráeresztek.

(#10107) looser válasza *Ropi* (#10105) üzenetére


looser
addikt

Ó, köszi, ez így mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgokat :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#10108) *Ropi* válasza prepared (#10106) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Amúgy ezeket a WD és SG betegségeit meglehet valahogyan előzni vagy figyelemmel kisérni?"

Nem igazán, sajnos. Amikor már érezhetően elkezdenek lassulni az már a végüket jelenti, mert a motorháztető alatt már csak a rágógumi tartja össze őket: tele vannak rossz szektorokkal, csak a firmware egy ideig még ki tudja pótolni őket a tartalék területről.

"Vagy erre egy HDD sentinel már kevés?"

A HDS simán megcsinál olyat, hogy egyik nap még 100/100 a lemez, a következő nap meg már nem is látja BIOS szinten sem a gép.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10109) tserrof77


tserrof77
senior tag

Üdv, Uraim!

Egy ismerősömnek próbálnék segíteni adatmentés ügyén.

Adott Egy pár hónapos Toshiba 3TB-os PC P300-as 3,5" merevlemez, ami egy USB3-as külső házban szolgált. Kapott egy kisebb maflást egy kisebb eséskor, de egy ideig úgy tűnt, hogy gond nélkül megúszta. (Tudom, ITT kellett volna még AZONNAL lementeni a cuccokat róla :((( ) De sajnos nem így történt. Egy darabig szépen működött, majd jött Ropi kolléga által is leírt eszméletlen belassulás. Ekkor megpróbáltuk előbb letükrözni, majd mivel nem, sikerült, próbáltam mappánként, majd fájlonként menteni. De már ez sem megy, kezelhetetlenül belassult szegény. Van itt Péren egy idősebb szaki, aki már sok mentésben segített, de itt már ő sem tudott.

Kérdés, milyen lehetőségeink vannak (Kürt a legvégső eset) ugyanis sajnos rengeteg egyedi, nem pótolható anyag van rajta, ráadásul elég sok (kb 1,5TB-nyi)

A segítséget előre is köszönöm :R :R

András

Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)

(#10110) King Unique válasza tserrof77 (#10109) üzenetére


King Unique
titán

Ha használhatatlanul belassult, nem lehet olvasni a felületről, nem megy ezekkel a módszerekkel sem, + még ráadásul le lett ejtve a merevlemez, akkor egyértelmű, hogy otthoni módszerekkel nem fog menni és nem kellene piszkálni. Meg tulajdonképpen magad is már leírtad a választ, azaz ilyenkor el kell vinni adatmentő céghez, ha megérne annyit a rajta lévő adatok lementése, ahol nem kizárólag csak a K betűs lehet opció, hanem van számos egyéb, akár olcsóbb is.

(#10111) *Ropi* válasza tserrof77 (#10109) üzenetére


*Ropi*
félisten

Kikapcsolt állapotában esett, vagy pedig működés közben? Az első esetben még van esély rá, hogy nem sérült az adathordozó réteg, a másodikban viszont szinte biztosra vehető. Ha Általatok is említésre méltó pofont kapott - ezt azért írom, mert a felhasználók általában inkább elbagatellizálják a sérüléseket, ha tehát Ti alapból azt mondjátok, hogy kapott rendesen, akkor komolyan veszem, hogy tényleg kapott rendesen - akkor (amennyiben kizártátok az USB 3.0 ház hibáját) első körben meg kell bontani és a fejszerelvényeket, ill. az adathordozó tányérok felületét ellenőrizni a valószínűsíthető sérülések miatt, ill. megtisztítani őket és amennyiben szükséges, akkor fejblokkot is cserélni az olvashatóság biztosításához. Ebben az esetben valószínűleg nem szakadt le egyik fej sem (azt észrevettétek volna), hanem sanszosan ez a helyzet. Ha fordító vagy media cache hibás lett a meghajtó (amit az átmeneti íráskiesés okozott), azok általában firmware-ből javíthatók (bár, ha annyira rossz a fejek állapota, hogy újra teleszemetelik hibákkal, akkor ott sem lehet megúszni a fejcserét - ezt szervizlogja kiolvasásával lehetne igazolni vagy cáfolni, ahogy több más hibaokot is). A fordító (translator) alakítja át a HDD/SSD-n található fizikai szektorok / blokkok CHS információit logikai (LBA) információkká az operációs rendszer által látott lemeztérkép számára - ha ez sérül, akkor az oprendszer nem tudja mit hol keressen: az adatmentés egy fordító hibás meghajtóról olyan, mintha egy könyv összes betűjét Scrabble formájában kapnád meg egy zacskóban azzal, hogy olvasd ki a könyvet. A media cache pedig a HDD-k gyorsabb területén lévő adattároló terület (már amikor van, mert nem mindegyiken): először ide írja a rá másolt fájlokat, majd később innen pakolja át a hosszú távon tároló (cserébe lassabb) területekre. A magánvéleményem, hogy hiba volt egyáltalán elindítani egy ilyen, komolyabb esés után, mert ha nem vagytok ennyire szerencsések, akkor amikor esés után elindul, rosszabb esetben a befordult vagy leszakadt fej bekarcolhatja úgy a lemeztányért, hogy örökre menthetetlenné teszi).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10112) anorche1


anorche1
őstag

Sziasztok!

Seagate
WWN: 5000C50089E2DE8F
SN: W771B7VH
ST1000LM014
PN: 1EJ164-076
FW: LVD5
DATE: 15414 Site: WU
L P/N: 5h20h24607

Ez a 2.5" sshd egy lenovo gepben volt. Tulaj szerint a windows frissitette magat, majd egy folyamatnal megakadt, orak utan sem mozdult. Ekkor a gep bekapcsologombjat hosszan nyomva kikapcsolta a gepet. Utana lenovo bios logo utan nem jutott a gep.
Ekkor jelentem meg en. Probaltam biosba belepni, de nem reagalt a gombokra. Kivettem a hdd -t, utana mar be tudtam lepni.

Hozza kototottem az en gephez usb -s tokkal, nem porog fel benne.
Utana beleraktam a gepembe, de ott se porog fel, a bios sem latja.

Barmi otlet, javaslat? Hova tudna vinni az adatokat lementeni? A kurton kivul.
Elore is koszonom! :R

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#10113) tserrof77 válasza *Ropi* (#10111) üzenetére


tserrof77
senior tag

Kedves Ropi!

Mint írtam, sajnos működés közben pottyant le (kb 1 métert esett, de a külső ház usb3-as kábele fogta meg, ergo nem verődött oda a földhöz). Igen, én is hülye voltam, hogy az első sokk után, mikor az ismerős behozta, nem mentettük le azonnal az adatokat. Fejszakadást magam részéről kizárnám, de szét nem szedtük a merevlemezt. Csak most már az egyik korábbi hozzászólásodban is részletezett bődületes lassulást csinálja.

A hdd garanciája innentől mellékes. A kérdésem, közöttetek van-e, aki vállal ilyen fej/lemez átépítéses adatmentést, és nagyságrendileg milyen költséggel. A mentendő adatmennyiség kb 1,8-2TB.

A beteg:

Toshiba PC P300 3TB ARA AA34 / CF0 HDWD130
HDWD130UZSVA
HDKPC08ZKA01 S

köszönettel: András

Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)

(#10114) *Ropi* válasza tserrof77 (#10113) üzenetére


*Ropi*
félisten

Odáig, ok, hogy a kábel megfogta és a földhöz nem verődött oda, de menet közben lefelé, kilengés közben máshoz sem? Pl. az asztal oldala / lába, stb...Egyébként a kábel általi megrántás is akkora sokk a mozgó alkatrészeknek, ami már túl van azon a bizonyos határon.

Nekem momentán nincs hozzá donorom, de pl. a topik címében szereplő urat nyugodt szível tudom ajánlani (igaz, ő nem budapesti).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#10115) toza


toza
senior tag

udvozlet!!

segitseg !!

kozben masik donorrnal 1megas bios utan gyorsan bootolni kezd a gep, de windowst tolti 10 peercig es nem latja.

mit lehet meg it tenni??! hazilag? olvaso fej csererol lattam mar videot, se biztos elronatanm ...

mind ket donor windboundos chip -original meg samsung - hiaba ugyanaz a nyak szeriaszama.

koszonom

[ Szerkesztve ]

szegyen a futas,de faraszto...

(#10116) liksoft válasza toza (#10115) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Nem BIOS, és nem elektronika. A gyári adminisztrációs rendszere akadhatott ki, amit megspékel esetleges flash sérülés is.
Adatmentéses szakember. Pont.
Szerk:
Ja, azt azért mondd el, hogy mókoltad, mert jó kérdés így tud-e segíteni még! :B És az ár esetében is kicsit többre lehet számítani mint érintetlen esetben. :B
(Én nem vállalom.....)

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10117) jovás válasza toza (#10115) üzenetére


jovás
aktív tag

Szerintem nagyon rossz irányba indultál el, de majd a szakik megmondják a tutit.
Már meg is mondták. :)

[ Szerkesztve ]

(#10118) toza válasza liksoft (#10116) üzenetére


toza
senior tag

?

csak nyakot csereltem.. bios chip fizikai csere helyett - usbs olvasoval kiolvastam es rairtam a donor nyakra... ennyi tortent...

igazabol nem mokoltam semmit :D bios chip irva lett ide oda,de minden az eredeti alapotaba kerult vissza ...

elso donor vmiert meghalt- masodik teljesen jol mukodik tovabbra is.
az alap -problemas wincseszter tovabbra is 1-2 perc utan olvasodik be boot screen nel,aztan

lassu win boot - nem latszik...

de az erdekes azert hogy masodik donor nyaknal gyorsan rendesen bootol windoz logoig.. utanna meg nem tolt be csak 5-10 perc utan - de nem latja tovabbra sem.

hol van a szakember? mennyibe faj egy ilyesmi vissza allitas nagyabol kb?

koszonom...

[ Szerkesztve ]

szegyen a futas,de faraszto...

(#10119) toza válasza toza (#10118) üzenetére


toza
senior tag

jobb oldali - samsung chippel- az eredeti.

szamit e ez barmitbis ha a bios chip cserelve van?

koszonom.

szegyen a futas,de faraszto...

(#10120) liksoft válasza toza (#10119) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A BIOS az egy dolog. De egy hibrid rendszer esetén a felülethez tartozó adatok egy része a szokásos gyári adminisztrációs területen van, míg mások a flash-ben. Vagyis ha annak tartalmát nem raktad át a donor panelra, akkor kevert rendszer lett. Az, hogy ez mit eredményez, csak és kizárólag az eredeti hibától függ. Egyébként az USB olvasó számomra feltételezi, hogy ki kellett forrasztanod. Az meg, hogy esetleg más kapacitású volt a két BIOS chip, azt jelenti, más firmware volt bennük. Mivel a flash terület más firmware esetén más adatokat tartalmaz, innentől kezdve jó kérdés mit is tett az új rendszer a felületen tárolt gyári adatokkal. Lehet semmit, de akár unikális adatokat is felülírhatott.

Egy adatmentés során minden esetben a legnagyobb esélye annak van, aki kezdi. Gyakorlati tapasztalat, hogy a második versenyzőnek közel 70%-al több melóba kerül a sikeres mentés, de az elsőhöz képest 90-30% eséllyel ugrik neki.

Nagyon sok videó jó és pontos, míg mások felületesek, vagy egyenesen ártóak. Ezt nem csak az adatmentéshez mondom. Aki nincs benne napi gyakorlatban, nem biztos, hogy ki tudja választani, melyiket érdemes követni. Ráadásul, az a tapasztalat, hogy egy hibának mi lehet a kiváltó oka, nincs meg. Így ha közel hasonlóra bukkansz, ráugrassz, de közel sem biztos, az volt az igaz ok.

Motor nem pörög fel. Lehet panelen motorvezérlő, központi processzor, de SSHD esetén egyszerű flash adatsérülés is! Vagyis nem minden esetben az a hiba aminek látszódik! Ha rossz helyre nyúlsz, a további esélyek csökkennek.

Ennyi.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10121) Beba Snake válasza liksoft (#10120) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Úgy sejtem, hogy a kérdező hosszú, kitartó és "precíz" munkával csinált egy papírnehezéket. :N

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#10122) liksoft válasza Beba Snake (#10121) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Azt szokták mondani, innen szép nyerni. Vagyis kihívás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10123) Beba Snake válasza liksoft (#10122) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Nekem nőkkel volt több kihívásom. Nem akartam őket, egyiket sem, de hónapokba telt, mire le tudtam őket koptatni.
Bátor fiatalok meg szerelnek össze vissza házi barkáccsal. A 40 megás MFM Seagate-ken még meg lehetett tanulni, hogy mit lehet és mit nem. Pl. a nyitott HDD nem szerette a dohányfüstöt, mert a kátrányba azonnal beleragadtak a fejek. De néhány motorhibásat még megbontás nélkül is el lehetett indítani - kívülről az ember odább tudta léptetni a "motort".

Van még 1-2 rémtörténetem abból az időből, de kb. 1993 óta ezeket a dolgokat ráhagyom a szakikra. :R :R :R ;)

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#10124) anorche1 válasza anorche1 (#10112) üzenetére


anorche1
őstag

Erre senki semmit? :(

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#10125) toza válasza liksoft (#10120) üzenetére


toza
senior tag

am a teny hogy a masodik donor bios felul lett irva- majd vissza
es hibatlanul - ugyanugy mukodik mint elotte jelentheti,
hogy megsincs mashol is tarolva adat,csak a bios chip ben esetleg.

egyforma nyak- az feltetelezhetnenk hogy akkor ugyanugy mukodik original nal is.
tehat nincs adat tarolva mashol,csak bios ban. remelhetoleg...

nem "forrasztottam ki" mint a masik videoban,
csak raraktam a csipeszt mint itt is,es windoz alatt programoztam.

mindegy .

azert koszonom.

[ Szerkesztve ]

szegyen a futas,de faraszto...

(#10126) liksoft válasza toza (#10125) üzenetére


liksoft
Topikgazda

OK! Te tudod.

Én csak annyit, hogy Seagate esetén megközelítőleg 110, WD-nél több mint 400 modult olvas be és kezel a drive működése során. Ezek egyike SEM a BIOS-ban van, hanem a felületen.

A hibrid SSHD drive-ok firmware függően tárolnak ezekből párat a flash területen, és EZÉRT jelentkeznek is be gyorsabban mint a HDD-k. Ha megfigyeled, van amelyik szinte még el sem érte az üzemi fordulatot, de már ready állapotba ment. (Akkor ezt most hogyan is, ha a flash nem játszik be????)

Kiszálltam.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10127) Zahkrisos


Zahkrisos
újonc

Sziasztok

A tegnapi napon történt, hogy egy szokásos rendszer újraindítás (leállítás, majd visszakapcsolás) során a laptopom nem akart leállni.
Már teljesen elsötétült, de még mindig ment. Amikor meguntam a várakozást, leállítottam a power gombbal. Ezután viszont már nem indult el a rendszer.

Hosszas vacakolás után sikerült rájönnöm, hogy a HDD a ludas, anélkül az SSD-ről simán bootol a rendszer.
Viszont ha be van kötve a HDD, használhatatlan a rendszer. Feladatkezelő van, parancssor is van, de semmi egyéb.
Csökkentett módban meg tudom nyitni a fájlkezelőt, ott látom is a HDD-t, viszont ha megnyitnám lefagy a fájlkezelő.

Van valakinek valami ötlete, hogy hogyan tudnám lementeni az adatokat róla?

Illetve mi történhetett a HDD-vel? És miért használhatatlan a rendszer miatta, holott a Windows az SSD-n van?

Ma vettem egy külső olvasót hozzá, így is látható a meghajtó, de megnyitni nem lehet.

Köszönöm előre is.

(#10128) liksoft válasza Zahkrisos (#10127) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

A HDD-nek lehet íráshibája, felületsérülése, gyári adminisztrációs területi hibája, egyik fej (ha több fejes típus) nem dolgozik rendesen, vagy egyáltalán nem.
Pontosan milyen drive? Lemezkezelő mit mutat? (Saját gép / kezelés / Lemezkezelés) Képet kérnék róla.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10129) krealon válasza Zahkrisos (#10127) üzenetére


krealon
veterán

"Illetve mi történhetett a HDD-vel? És miért használhatatlan a rendszer miatta, holott a Windows az SSD-n van?"

A tudatlansag es a turelmetlenseg meghozta a gyumolcset.

"A tegnapi napon történt, hogy egy szokásos rendszer újraindítás (leállítás, majd visszakapcsolás) során a laptopom nem akart leállni.
Már teljesen elsötétült, de még mindig ment. Amikor meguntam a várakozást, leállítottam a power gombbal. Ezután viszont már nem indult el a rendszer."

A Windows 8-as kiadasa ota az ujrainditas nem egyenlo a leallitas - elinditas parossal.
A leallitas a kernelt hibernalja es a meghajtok inkonzisztens allapotban maradnak.
A kikapcsolassal ezt a kernel memoriat tetted tonkre, igy biztosan legalabb fajlrendszer serules tortent, rosszabb esetben a HDD adminisztracios resze is serult a lemezen.

Utobbi esetben csak a topikgzdahoz hasonlo tudasu szakemberek (liksoft, Ropi) kepesek adatmentest vegezni a meghajtorol.

Ha a HDD fizikailag mukodokepes (elindul, a nevleges kapacitast mutatja a lemezkezeloben), akkor atatmento szoftverrel megprobalhatsz adatot visszanyerni, de fontos, hogy ehhez mindenkeppen szukseges lesz egy masik HDD-re, amire a visszanyert adatokat irod.
Serult lemezre irni tilos, mert az azonnali adatvesztessel jar.

(#10130) Zahkrisos


Zahkrisos
újonc

Sajnos a lemezkezelő sem tölt be, ha csatlakoztatva van a drive.
Azonban az imént lecsatlakoztatásnál egy rövid időre mutatta, de sajnos fotózni nem tudtam.
Ott a méretet valószínűleg helyesen mutatta (~950GB), illetve azt írta olvashatatlan.

Ez pedig maga a HDD:

(#10131) liksoft válasza Zahkrisos (#10130) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ez egy SSHD. Vagy a gyári területén hibázott (nem lenne első eset), vagy felület/fej.

Egyik sem otthoni feladat, vidd adatmentéses céghez.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10132) Beba Snake válasza liksoft (#10131) üzenetére


Beba Snake
junior tag

Kezdenek sűrűsödni az SSHD laptopvinyó megdöglések.
Én valahogy sohasem szerettem ezeket az öszvér megoldásokat.

De sokaknak biztosan csak lényegtelen adataik vannak, mert mentésük... az nyánye.

Ezt az SSHD-t ha az enyém lenne megküldeném a fejsze fokával, oszt mehetne az elektronikai gajdeszba. :K

Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!

(#10133) Zahkrisos


Zahkrisos
újonc

Köszönöm szépen a segítséget.

Akkor nem próbálgatom, nehogy fokozódjon a baj.
Holnap viszem is adatmentésre.

Beba Snake ahogy mondani szokás, az ember a saját kárán tanul. Én innentől biztosan minden pótolhatatlan adatot több helyre le fogok menteni.
Illetve ehelyett már SSD lesz, ami szintén holnap érkezik.

(#10134) liksoft válasza Zahkrisos (#10133) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Erről könnyebb a mentés mint SSD-ről!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10135) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Üdvözlöm a Tisztelt Topiclakókat!

A probléma, amivel Hozzátok fordulok, szerencsére éppen nem az enyém, azért pontos részletekkel nem rendelkezem.

Egy barátom járt úgy, hogy egy USB-s HDD-re vett fel egy Samsung tévéről (látom, volt már samsungos téma a napokban), majd miután a HDD-t kihúzta (itt sincs leválasztási opció), a HDD teljes tartalma elérhetetlenné vált.

A könyvártszerkezet állítólag látszik, de a tartalmat már nem lehet megnyitni.

Barátom abszolút laikus, plusz eleve azt tanácsoltam neki, hogy ne csatlakoztassa a HDD-t semmihez.

A kérdés az, hogy lenne-e, illetve tudnátok-e ajánlani valakit, aki meg tudna próbálkozni a visszaállítással -- emberi áron. Egy 100e Ft-os árajánlatot már kapott, de ennyi pénze most egészen egyszerűen nincs neki. (karanténkárosult...)

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#10136) liksoft válasza MaCS_70 (#10135) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!

Az ár attól függ, mi a hiba. Sajnos létezik olyan, mikor egy 4 fejes HDD egyik feje nem működik, de a drive bedetektál, és még a könyvtárszerkezet egy része is látható. A látható adatok az ép 3 fejhez tartoznak. Ebben az esetben az ár korrekt is lehet. Ha viszont csak software adatmentés kell, az olcsóbb szokott lenni szinte mindenkinél.

Vagyis jó lenne tudni, miért mondtak ekkora árat.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10137) MaCS_70 válasza liksoft (#10136) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezt sajnos nem tudni, mert nem árulták el. (Nem meglepő módon.)

Itt már az is nagy előre lépés lenne, ha tudnánk olyan szakembert, aki nem ver át.

A személyes tapasztalataim sajnos nem túl kedvezőek ezen a téren. :(

Köszönettel: MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#10138) Djuree


Djuree
félisten

üdv!
adott egy laptop winyó. nem ssd. nem indul vele a laptop, kiszedtem és beraktam egy usb-s sata rackbe.
felismeri nagy nehezen, ha már egy felállt win-es gépre dugom rá, a gép nem indul el vele ha még indulás előtt rakom rá.
másolni nem igazán tudtam róla semmit, törölni tudtam egy darabig, utána már azt sem, végtelen ideig ment volna a másolás de pár óra után meguntam.
van rajta sok adat ami kéne. hogy tudnám leszedni?
valami nem windowsos megoldás esetleg?
vagy valaki nem tudna segíteni Miskolc környékén?

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#10139) liksoft válasza Djuree (#10138) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Különböző HDD-k másért szoktak belassulni. Így míg egy pontos modellt nem mondasz (vagy kép a drive két oldaláról még jobb), még ötlet sem lesz nagyon.
Ugyanakkor sajnos azt kell mondanom, ilyenkor már csak adatmentéssel foglalkozó cégek, szakemberek akik leginkább szóba jöhetnek. Miskolc környékén meg sajnos senkit nem ismerek.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10140) okay


okay
aktív tag

Hello!
Segítséget szeretnék kérni, Seagate ST3500413AS vinyóm a gép üzeme közben eltünt róla az adat, nem lett megütve, újraindítás után már csak a bios látta, HDD Regenerátor talált 30 bad sectort 500mb-ig de több mint 1 napig futott és leállítottam. Gondoltam csinálok rá partíciót az acronis-nak sikerült fél nap alatt, de újraindítás után az is eltünt. 5-10percíg töltenek be a bootcd-k is. Elvileg win és partíció kell a mentéshez? Sikerülhet még adatot lementeni erről? Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Nagyon jó Football Manager: http://www.powerplaymanager.com/r421088

(#10141) MaCS_70 válasza okay (#10140) üzenetére


MaCS_70
félisten

Eleve elég rosszul nézett ki a dolog, de onnan, hogy elkezdted particionálni, szerintem gyakorlatilag megpecsételted a sorsát.

Esetleg, esetleg, esetleg valami egészen elképesztően zseniális és szerencsés / egyházi adatmentő segíthet.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#10142) liksoft válasza okay (#10140) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!
Gondolom lassan a halálán van a HDD, annyi átallokált és vizsgálat alatt lévő szektora lehet. Sőt, az íróáramkör is hibázhat. Vagyis CSAK OLVASNI illik róla.
Az adatmentő programok a FIZIKAI HDD-t kezelik, nem a rajta lévő logikai partíciót. Vagyis az új partíció létrehozásával sikerült nagy valószínűséggel felülírni a régebbi adminisztrációt, vagy annak egy részét. Persze ha régebben 2 partíció volt, és a második kell, de most egyet tettél rá, akkor jó esélye lehet még annak. De ha 1 helyett 1-et hoztál létre, akkor kérdéses mit lehet kihozni belőle.
A Regenerátort is csak olyan drive-ra illik ráküldeni, ahol a drive a lényeges, az adatok nem!
A fentiek alapján szakember igénybevételét tudom a későbbiekre ajánlani. (Nem lehet mindenki otthon ebben a szakmában, így az, hogy kérdezel, nagyon jó. A gond, hogy csak most teszed ezt, mikor már sikerült rommá hajtani.) (Egy példa: Azzal az autóval amelyikből dől ki a kék füst, nem célszerű bevállalni egy európai körutazást. Még akkor sem, ha előtte megnéztük, bírja-e a Győr-Nyíregyháza távot oda vissza átlag 170km/órás tempó mellett....)
:B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10143) okay


okay
aktív tag

Hopp! :B
Ha van remény, 3 partíció volt és az utolsó 200gb szükséges. Le tudom így én menteni valahogy? :R

A regenerator azon az 500mb-on nem ment túl, sok dos-os program ne is látta, sok kifagyott, nem csinált semmit vele, sztem a teljes területre egyik se tudott rámászni, persze az adminisztrációs dolgok az ok biztos kaptak :F

[ Szerkesztve ]

Nagyon jó Football Manager: http://www.powerplaymanager.com/r421088

(#10144) liksoft válasza okay (#10143) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Először gondolkodj el rajta, mennyit ér amit mentenél. Olyan nincs, hogy ma én próbálom (5Ft), ha nem sikerül akkor viszem a szervizbe(20.000Ft), és ha ott sem sikerült, akkor bárhova (150.000+csillagos ég) csak meglegyen!
Akkor az a legelején is mindent megér!
Ha ezt tisztáztad Magadban, akkor érdemes eldönteni, a 3 alternatívából melyiket választod.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10145) oxide83


oxide83
aktív tag

Sziasztok!

Van egy bekrepált, kb 12 éves Samsung HD103SJ HDD-m ami a fiókban porosodott évek óta, rendszer HDD volt (windows 7 + egy másik partíció a dolgaimnak). Soha nem tudtam vele mit kezdeni, gondoltam beírok a topicba hátha valaki néhány tippel tud szolgálni, hogy letudjak menteni néhány adatot róla.

Behelyeztem ezt a HDD-t egy külső rack-be és a PC továbbra is felismeri a HDD-t bekapcsoláskor, ki is írta hogy az illesztőprogramot frissítette. Az eszközkezelőben is látható a vinyó de itt már a partíciókat nem tudom beolvastatni, lefagy.
A lemezkezelő is lefagy tőle, egyszerűen addig nem mutatja ki az elérhető HDD-ket és partíciókat el amíg a rack-ben lévő HDD bevan kapcsolva. Ha rákattintok a sajátgépen belül a partíciókra hosszas gondolkodás után azt írja nem érhetők el.
Ha a sajátgépben rákattintok a partícióra (jobb gomb tulajdonságok) csak gondolkozik, nem csinál semmit. A HARD DISK SENTINEL progit addig nem tudom megnyitni amíg a HDD bevan kapcsolva, ilyet még soha az életemben nem tapasztaltam :D.
Illetve egyéb adatmentő szoftverek (Easeus, GetDataBack Pro) is befagynak tőle. A HDD rendesen felpörög bekapcsoláskor, tehát nem hardveres a probléma.
Jah és ugyanez a helyzet ha a HDD-t simán rákötöm a PC-re külső rack nélkül, tehát a Rack sem lehet hibás.

Csak egyszerűen nem találok megoldást a partíció megnyitására, és az adatok lementésére.

Esetleg tudtok-e ajánlani valami csodaszoftvert vagy beállítást amivel eltudom érni a partíciókat arra a rövid időre amíg lementek róla pár giga adatot?

(#10146) liksoft válasza oxide83 (#10145) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Van egy szegény öreg autóm. Az AC pmpája megy, benya csorog, de nem indul a motorja. Kérem, áruljátok el, melyik ima hányszori elmondása után válik megest csodaparipává?

:B :B :B Elnézést, de túl magas volt a labda!
Szinte biztosan nem fogod tudni otthon lementeni. A leírtak alapján nagy valószínűséggel a parkoló pálya sérülése (kopás mely természetes) miatt az egyik fej már nem olvas. llyenkor a felület tovább romlik minden próbálkozásnál.

Keress szakembert, tiszta teres mentésre számítok.

Szerk:
Odaát a másik témában 4TB WD volt. Most melyikkel mi van?

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10147) oxide83 válasza liksoft (#10146) üzenetére


oxide83
aktív tag

Hehe, látom humorodnál vagy :).

Szakemberhez nem viszem, annyira azért nem fontos hogy megkopasszanak 50-100 ezer forinttal. Nem beszélve arról hogy ez a HDD teli volt privát képekkel, igen exekről készültekkel is :D. Így nyilván hülye lennék idegen kezébe adni aki utána úgyis kutakodik rajta, mind ezt csinálja. De itthon szívesen megcsináltam volna a mentést. A másik téma az másik vinyó szerintem érhető volt, az egyik 2TB a másik 4 TB :).

(#10148) liksoft válasza oxide83 (#10147) üzenetére


liksoft
Topikgazda

OK, értem is, meg nem is.

Egy adatmentő ha megteszi amit feltételezel, rolót húzhat irgalmatlan gyorsan, ráadásul akkora büntit húz magára, még a családja is beleroppan.

Igen, ellenőrzéshez pár kép megnézése elengedhetetlen, de ez abból áll, hogy épen megnyílik, vagy szétesett. Ennyi. Hidd el, olyan munka mint a nőgyógyászé. Oda is kell bizalom, de ő meg annyit lát, elege is van belőle. :DDD

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10149) oxide83 válasza liksoft (#10148) üzenetére


oxide83
aktív tag

Nekem az is elég, ha megnézegeti de nem szól róla senkinek, szerintem ez 100% hogy ilyen munkahelyen mindenki belenéz és kutakodik, az emberi kíváncsiság határtalan :).

Visszatérve az adatmentésre, végre találtam egy szoftvert ami felismeri, a MiniTool Partition Wizard szoftvert. Ehhez a progihoz sokat nem értek szóval lehet adtam a szarnak egy pofont :D. Talán a data recovery funkciójával próbálkozhatnék de ott behány mindent össze-vissza külön mappákba a folyamat során, szúrópróba szerűen megnéztem milyen adatokat állít helyre de amiket láttam nem is a rossz HDD tartalma hanem a PC-men lévő, műkodő HDD-ről jött adatok. Azért is fura mert a data recovery megkezdése előtt megkérdezi melyik területről akarok adatmentést és mindig a rossz HDD partícióját választom ki, nem a rendszer PC-ben lévő HDD-t.

Mennyire ismeritek ezt a szoftvert? Érdemes vele próbálkozni? Ha igen melyik funkcióját ajánljátok?

[ Szerkesztve ]

(#10150) Maelephant


Maelephant
aktív tag

Sziasztok,

Crucial MX500 2 TB, kb. 2.5 éves, mai startupkor nem látszott Winben, újraindítás, BIOS: Not detected, cserélgetés alaplapi SATA portokon, majd létező, működő egység (DVD) dugaszainak felhasználása double-check jelleggel: semmi. Not detected, egyáltalán nem látszik az eszköz, már a BIOS-ban sem.
Steam és társai library volt rajta, azért nem kár, egy lényegi mappa még, arról van mentés, csak nem teljesen friss (áprilisi).
Első kérdés: ugye megmakkant és kalap-kabát, illetve adatmentő cég, ha a mappából még szeretnék bármit?
Második kérdés: ha szeretnék a mappával bármit, milyen költségre kell készülnöm (új SSD vásárlása mellett, meh).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.