Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10201) King Unique válasza koanla (#10200) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem ártana tudni, hogy pontosan mi miatt hiúsult meg a mentés, mert nem mindegy. De ha túl sokáig, akár napokig küszködött vele az adatmentő program, akkor vélhetően olvasási problémák lehettek és úgy eleve kérdéses az otthoni mentés újrapróbálása. Ha komolyabb gond van a HDD-vel, akkor az adatmentő cég, szakember a biztos és javasolt megoldás, ellenben az nem olcsó, el kell dönteni, hogy megérne-e annyit (5-6 számjegyű összeg) az adatok lementése, vagy sem. Ha igen, akkor adott a megoldás, ha nem, akkor max. az otthoni próbálkozás marad saját felelősségre.

A GetdataBack alapvetően Windowson történő használatot támogat, tehát annál a külön verzió nem operációs rendszerenként, hanem inkább a program külön FAT és külön NTFS fájlrendszerhez való változatára értendő. Illetve csak volt, mert már mindkettő "discontinued", az aktuális GetDataBack Pro (és a korábbi Simple) meg eleve többféle fájlrendszert támogat. Viszont ez fizetős program, a demó verzióval max. keresni és lemezképet készíteni lehet, a mentéshez már licenc, illetve megvásárlás szükséges. Vannak olyan adatmentő szoftverek is, amelyek free/demó módban engednek adatot menteni is, de ott is általában max. csak 1-2 GB-ot, lásd pl. az EaseUs Data Recovery esetét. Valamint ha full ingyenes kell Windowsra, akkor ott van pl. a Recuva, de az nem feltétlen olyan hatékony, mint az előbbi 2, nem véletlenül fizetősek azok.

[ Szerkesztve ]

(#10202) bacizone válasza King Unique (#10197) üzenetére


bacizone
csendes tag

Köszi az infót, megpróbálom.

(#10203) koanla válasza King Unique (#10201) üzenetére


koanla
aktív tag

Köszönöm még egyszer a segítséged, a GetDataback segítségével sikerült visszaállítani a dolgokat. (Az EaseUS is visszaállított valamennyit, de az első határ 500MB-nál van. Végül valamiért a GetDataback-et vettem meg. Ja, és a Recuva nem is látta a diszket, szóval az esetemben nem működött)

(#10204) gelbelex


gelbelex
őstag

Sziasztok, linuxban teljesen amator kerdeseim vannak (latszik ez a betuimen is :) ) :
Elozmeny:
Windows alatt megnyekkent egy belso vinyom, eltunt a particio. A Testdisk-ben "harddisk seems too small!", de quick serch utan is mar latszik a particio, igaz duplazva. File-mentest meg nem probaltam a testdisk-bol, gondoltam, inkabb egy image-en dolgozzon.

Ezert Knoppix-ot usb-rol bootolva, Guymager-rel keszitettem rola egy image-et egy masik belso vinyora (nem akartam kulso-usb hazba tenni, meg lassabb lenne) a Knoppix-ban letrehozott folderbe. Kikapcs.
Masnap Knoppix-boot, es keszitettem egy masik konyvtarat az elozo melle, es bele egy masolatot az image-rol. Kikapcs.
Utana Windows boot, sajnos nem latszik a ket imenti konyvtar es image.
Ujra Knoppix-boot, mar itt sem latszik a ket konyvtar/image, csak azok, amik meg a Windows-ban keszultek. Ugyanakkor KDiskFree-ben latszik, a ket image szepen foglalja a helyet a lemezen.

Kerdeseim:
- hogyan lenne elerheto a Knoppix-on a ket konyvtarat es image-et? Avagy bekavart a windows-inditas?
- hogyan lathatom ezeket a Windowsban?
- a testdisk-et Windows-on vagy a Knoppix-on erdemesebb futtatni az image-en?
- hogyan telepitsem a legfrissebb testdisk-et a Knoppix ala?

Elore is nagyon koszonom!

(#10205) King Unique válasza gelbelex (#10204) üzenetére


King Unique
titán

Az nem írtad milyen Windowsról van szó, de ha W8.1/10 és bekapcsolt Fast Startup mellett lett leállítva, majd utána piszkálva Linux alól a HDD, akkor az lehet a mappák eltűnésének/láthatatlanságának az oka (példa). Vagyis ez esetben a megoldás értelemszerűen az említett funkció kikapcsolása, vagy leállítás helyett újraindítás, vagy Shift + leállítás módszer, + szükség esetén a lemezkép újbóli másolása.

Eldöntöd melyik OS-en akarod futtatni, ahol nyilván kényelmesebb egy telepített Windowson dolgozni, mint egy pendrive-ról bootolt live rendszer alól. Az utóbbi akkor jön jól, ha nem bootol be a helyi lemezen lévő OS, vagy esetleg szektorhibás a HDD, amit egyik-másik live rendszer, illetve Linux jobban tolerálhat. Viszont ha már nem a HDD-t kell nyüstölni, hanem megvan a lemezkép és abból menteni, akkor az más, ott mehet az előbbi is.
A hogyan kell telepíteni Linuxra a TestDIsk programot megmondja a gúgli, lásd ezen leírást, ahol az Ubuntu/Debian módszer mehet, mivel a Knoppix Debian-alapú. + Le lehet tölteni olyan live rendszereket is, amikbe többek között a TesTDisk is integrálva van (példák). Amúgy a Linux specifikus kérdéseknek eleve vannak külön topikjai, azokat mélyebben fejtegetni ott javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#10206) gelbelex válasza King Unique (#10205) üzenetére


gelbelex
őstag

Köszönöm a választ!

[ Szerkesztve ]

(#10207) Bibby


Bibby
addikt

Üdv!

Van egy WD My Passport ultra, ami látszólag elhalálozott.
Gépre dugva áramot kap, a led villog, úgy hallatszik mintha elkezdene felpörögni, de aztán nem tud, és ezt eljátsza 3-4 alkalommal, majd elhallgat, a led pedig folyamatosan világít. A gépen természetesen nem látszik a meghajtó.
Ahogy látom ezt szétszedni sem érdemes, van még valami trükk amivel lehet próbálkozni?

Ελευθερια η θανατος

(#10208) liksoft válasza Bibby (#10207) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Otthoni megoldás nincs.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10209) Bibby válasza liksoft (#10208) üzenetére


Bibby
addikt

Értem, ettől tartottam. Azért köszönöm.
Több tízezres adatmentést nem ér meg...

Ελευθερια η θανατος

(#10210) chakany


chakany
tag

Sziasztok!

Anyukám gépébe vettem egy SSD-t és klónozni akartam a vinyóról a Win10-et, de nem ment. HDD Sentinelt telepítettem és kiderült, hogy teli van bad sectorral, továbbá 7%-os a kondíciója. Azóta hever a vinyó, vártam, hogy megjöjjön az új amire kimenthetek amit csak tudok. Mivel és hogyan álljak neki?
Egy Hitachi HDS721010DLE630 1TB-ról történne a mentés egy Seagate Skyhawk 2TB-ra.

Köszönöm!

(#10211) liksoft válasza chakany (#10210) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Én egy ilyen állapotú winyó esetében inkább egy új installt tennék fel, és a fontos adatokat másolnám át. De azokat már most menteném, hogy meg is legyenek.
Ugyanakkor a Hita IBM alapokra épül, és innentől kezdve a tápellátásra nagyon kényes! Ha a tápegység már nem tökéletes, akkor az új drive is meg fog halni, viszonylag hamar.
Mivel úgy tűnik, az adatok még olvashatóak (ha jól értelmeztem), a sima file másolás lesz a nyerő. Ha nagyon nem akarja, akkor a Get Data Back adatmentő program is segíthet.
Ami viszont nagyon fontos, hogy a CHKDSK programot NE engedd rajta futni! Ugyanis ha hibásan ír, akkor az adminisztrációt (könyvtár és file bejegyzések) totálisan képes hazavágni!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10212) chakany válasza liksoft (#10211) üzenetére


chakany
tag

Ajjajjjjj....
Mivel a win bedobta a chkdsk-t így akkor 3-szor is lefuttattam, de 50%-on túl nem ment, feladta. Remélem nem rontottam el mindent.
A win klónozást már elengedtünk, egy teljesen friss win 10-t telepítettem az ssd-re.
Szóval nézzek minőségibb tápot is? Egy 420 W-os M-Tech KOB AP4420XA van a gépben.

(#10213) Intelligencs

Lenne egy nem teljesen adatmentéses kérdésem, de azért ebben a topikban teszem fel, mert szerintem itt van a legtöbb merevlemezhez professzionális szinten értő ember. Vajon a merevlemez akkor is tönkremegy, ha csak passzívan van használva tárolásra? Van nekem ugyanis néhány WD green lemezem, amik maximum néhány napot/hetet mentek életükben, de már legalább 7-8 évesek. Eddig ugyanis filmeket tároltam rajtuk, és javarészt a polcon hevertek. Kondíciójuk jelenleg 100/100. Viszont most arra gondoltam, hogy ezeket betenném NAS-ba, és aktívan használnám őket. Kell-e attól félnem, hogy ezek már el vannak öregedve?

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#10214) liksoft válasza chakany (#10212) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A tápot nem tudom, kérdezz rá a megfelelő témában.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10215) liksoft válasza Intelligencs (#10213) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Igen, vannak benne öregedő részek. Csatlakozók oxidációja, a motor olaja, szimeringje, mágneses felület védelmét ellátó lakkréteg, stb.... Persze ez az öregedés az oxidáción kívül lassabb mint használat közben, de van.
Én használnám, de lenne mentésem. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10216) Intelligencs válasza liksoft (#10215) üzenetére

Köszönöm. Ez lenne maga a mentés. :D A fő NAS-ba vadonatúj WD Red-et vettem. De lehet akkor a mentésbe is veszek.

The Amiga, Born a Champion

(#10217) liksoft válasza Intelligencs (#10216) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ami fontos, az fizikailag is 3 különböző helyen, és nem lehet mindegyik egyszerre a rendszerben. Ennyi.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10218) Rruuer


Rruuer
senior tag

sziasztok. lenne egy telefon aminek a kijelzője az eltört és semmit nem mutat, de a telo bekapcsol vagyis működik. a képeket kellene leszedni róla, csak ha rádugom a gépre akkor ez az üzenet fogad

hogy tudnám elérni a képeket?

(#10219) Josi válasza Rruuer (#10218) üzenetére


Josi
aktív tag

Ha működik az éritőpanel, akkor szerezz kölcsönbe egy ugyanilyen telefont, és az alapján bökködd a kijelzőt.
Ha nem működik, akkor konzultálj telefonszervizesekkel.

''Ne ess pánikba, és mindig tudd, hol a törülköződ'' Ford Prefect után szabadon

(#10220) tserrof77 válasza chakany (#10212) üzenetére


tserrof77
senior tag

Annál a tápnál majdnem bármi jobb. Egy minőségi (FSP, Zalman, esetleg Chieftec) 450W bőven megteszi helyette.

Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)

(#10221) chakany válasza tserrof77 (#10220) üzenetére


chakany
tag

Köszönöm!
Azóta szereztem is egy Chieftec-et (nem iArena) 500 W 80 plusszost. :DD
Ezzel tuti el fog már ketyegni :))

(#10222) 0Burt1


0Burt1
friss újonc

Sziasztok! Tanácsot és megoldást keresek. külső vinyó ügyben. Adott lenne egy WD My Passport 2TB külső vinyó ami minden fizikai behatás és sűrű használat nélkül egyszer csak nem ismeri fel a gép. Rádugom a laptopra elkezd villogni a led, forog a vinyo nagy nehezen,többszöri próbálkozásra előjön a feloldás lehetősége, de ez sem mindig, beütöm a kódot és onnantól kezdve csak villog továbbra a led, pörög és semmi, nem látja a tartalmat . nem esett le és nagyon ritkán volt használva.Nekem az usb aljzat is gyanús , mintha kicsit ferdén állna, nem tudom.
Az lenne a kérdés hogy tudtok e ebben segíteni vagy kuka a dolog?!
Köszönettel a türelmeteket..

(#10223) King Unique válasza 0Burt1 (#10222) üzenetére


King Unique
titán

Az előzmények a másik topikból. A magam részéről továbbra is ugyanazt tudnám mondani, amit ott.

(#10224) liksoft válasza 0Burt1 (#10222) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szervusz!
Nem tűnik kukának, de két hiba befigyelhet. Az egyik, hogy egy fej nem működik rendesen. Ebben az esetben fejet kell cserélni. A másik, hogy a gyári adminisztrációs területen sok hibát jegyzett be, és hibajavítással szüttyög. Ez is előfordulhat hibás fejtől!
Ezek alapján tessék elgondolkodni, mennyit érnek meg az adatok (egyszer! olyan nincs, hogy ma 5ft, holnap 10ezer, később meg mindent megér!), és eszerint dönteni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10225) selenge


selenge
tag

Sziasztok, WD elements 2TB külső HDD egyik napróél a másikra összekulázta magát, gépre dugáskor pár kattanás és erőlködés, de a gép nem látja (több gép sem).
Az egyik lehetőség ha jól tudom, hogy a panel elektronikája fosott be - ebben az esetben ha találnék ugyanilyen panelt, akkor csere után kell e bármit még "konfigolni" - van ennek saját biosa?

Ha a lemez elektronikája, az a nagyobb szívás. Eléggé pótolhatatlan adatok vannak rajta, tudnátok e ajánlani valakit, aki nem a világ pénzét kéri el az adatmentésért?

[ Szerkesztve ]

SZIASZTOK, ÚJ VAGYOK ITT! HOGY VAGYTOK? - Nyomd meg a CapsLock-ot!! - HUUUUU, KÖSZI, MOST MÁR NEM KELL TARTANOM A SHIFTET!

(#10226) liksoft válasza selenge (#10225) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Nem a panel szokott tönkre menni. Az a legrtkább. Pláne, ha felpörög, és kattog, majd lepörög. Ilyenkor nem tud olvasni a felületről. Vagyis mechanikán belül kell dolgozni. És igen, a panelek egyediek.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10227) selenge válasza liksoft (#10226) üzenetére


selenge
tag

Ez akkor azt jelenti, hogy a panelcsere-teszt nem fog működni. Foglalkozik valaki ilyen típusú mentéssel?

Gondolom aquaban leszarják az adatot, max cserélik a vinyót...

SZIASZTOK, ÚJ VAGYOK ITT! HOGY VAGYTOK? - Nyomd meg a CapsLock-ot!! - HUUUUU, KÖSZI, MOST MÁR NEM KELL TARTANOM A SHIFTET!

(#10228) liksoft válasza selenge (#10227) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Ha mentésre kerül a drive, akkor a garancia ugrik. A mentés költsége is többszöröse a drive árának. A magyarázata egyszerű. A mentéskor "belehal" egy másik SZÉRIA AZONOS drive (több egymással nem csereszabatos alkatrésszel gyártották), és speciális eszközök, munkadíj, "állambácsi" költsége adódik össze.
(Az alkatrész ára ilyenkor magasabb a kereskedelemben egyszerűen beszerezhető "ugyanilyenhez" képest, hiszen nem elegendő, hogy azonos modell legyen, hanem még a csereszabatosság is fontos.)
Vagyis ha a garancia egyáltalán felmerülhet, akkor igencsak célszerű elgondolkodni, a mentésnek érdemes-e nekiugrani?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10229) selenge válasza liksoft (#10228) üzenetére


selenge
tag

Az elbaszott gondolat, hogy visszaadják az árát a szar hdd-nek (vagy adnak egy újat) és a tönkrementet megtarthatom mentési célzattal? Vagy ez ilyen 22-es csapdája -> vagy vagy, amiből az egyik kimentele kétesélyes?

SZIASZTOK, ÚJ VAGYOK ITT! HOGY VAGYTOK? - Nyomd meg a CapsLock-ot!! - HUUUUU, KÖSZI, MOST MÁR NEM KELL TARTANOM A SHIFTET!

(#10230) liksoft válasza selenge (#10229) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A garanciát a gyártó adja, hivatalosan a sértetlen biztonsági címkék megléte esetén. A kereskedő ezt a garanciát tudja a beszerzési láncon keresztül érvényesíteni úgy, hogy közben a vevőt már kártalanította. Vagyis "meghitelezi" a lassabban átfutó garanciát.

Hallottam már olyant, hogy a kereskedő "bevállalta", de ha a gyártó nem fogadja el, akkor "bebukta". Ezért ritka....

Le kell ülni, összeírni mi volt rajta, mit honnan lehet pótolni, és a veszteséget "forintosítani". Míg ez nincs meg, nem tudod eldönteni mi is legyen a következő lépés.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10231) selenge válasza liksoft (#10230) üzenetére


selenge
tag

sajnos pótolhatatlan, hangfelvételek és videok :(

SZIASZTOK, ÚJ VAGYOK ITT! HOGY VAGYTOK? - Nyomd meg a CapsLock-ot!! - HUUUUU, KÖSZI, MOST MÁR NEM KELL TARTANOM A SHIFTET!

(#10232) Maelephant válasza selenge (#10231) üzenetére


Maelephant
aktív tag

Szerintem ezzel meg is válaszoltad a kérdést! (Bocs, hogy beleszólok), ha fontos, emléknek minősülő, pótolhatatlan adatok, akkor hagyd a garanciát és mentsék, amit tudnak; ráadásul nem is SSD, így nagyobb esély lehet az adatmentésre.

(#10233) Rénszarvas24


Rénszarvas24
csendes tag

Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni, 2 napja véletlenül leformáztam a 2TB HDD-met amin minden eddigi életvitelünk rajta volt/van, egy nyamvadék 2gb-os memókarit akartam volna de a tv-ben üvöltő demóna elterelte a figyelmem és a monitorra vissza nézve már villám sebességel nyomtam a formázást csak épp rossz helyre kattintva!
Azóta nem bántottam a wincsit, vagy is nem használtam!
Egy MiniTool Partition Wizard Pro 9.1 Progit sikerült beszereznem, de a pontos működéséhez kéne egy segítség, ne hogy elrontsak valamit. Ez elvileg vissza tudná hozni a cuccaimat.

Köszönöm ha tud valaki segíteni.

Van zsákjában minden jó!!

(#10234) liksoft válasza Rénszarvas24 (#10233) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Milyen OS, milyen winyó? (Azért, van-e egyáltalán esélyed....)
Viszont egy nagyon fontos dolog! Helyreállítás szigorúan tilos, csak az adatok átmásolása FIZIKAILAG MÁSIK drive-ra!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10235) King Unique válasza Rénszarvas24 (#10233) üzenetére


King Unique
titán

Ha csak gyorsformázás történt, akkor igen, lehet esély a fájlok visszaszerzésére. Ha lassú formázás - ami Vista óta 0-kkal felülír - , akkor nem.

Adatot menteni a szokásos adatmentő programokkal szokás, javasolt, Windowson pl. ezekkel és nem particionáló programmal, ami max. törölt/formázott partíciót tud visszaállítani - lásd egy másik válaszban leírtakat - , külön szoftver a MiniTool Power Data Recovery. A MiniTool Partition Wizard meg amúgy a 12.1-es verziónál jár, a 9.1-es eleve régi.

[ Szerkesztve ]

(#10236) Rénszarvas24


Rénszarvas24
csendes tag

Hali igen közbe rájöttem hogy, a Mini... nem lesz jó....
Mai nap lefutott az EaseUS Data recovery progi, 5,5 óra volt a menet idő, megtalálta a moytóimat többet is mint kellet volna, sikeresen kiválogattam és rányomtam a (felépülés) ikonra vagy is le okéztam a dolgot, sajnos nincs másik 2TB HDD-m, így a mentési útvonalként egyértelműen a sajátját jelöltem meg.
Ez miért lehet baj?
Jelenleg dolgozik nem tudom, mi lesz belőle de ha helyre állÍtó progiról van szó csak nem lesz gond!?!

Van zsákjában minden jó!!

(#10237) King Unique válasza Rénszarvas24 (#10236) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk elég alap, hogy adatmentésnél nem a forrásmeghajtóra kellene rámenteni az adatmentő program által megtalált fájlokat és ezzel menet közben felülírva azokat, hanem eleve másik fizikai lemezre, amiről már többször volt szó itt. Példák: [link], [link]. Ha ügyesen ezt csináltad és 1:1-ben ez eredeti útvonalra rámentve, illetve még csak nem is külön partícióra, akkor de, lehet emiatt gond. :B

(#10238) Rénszarvas24


Rénszarvas24
csendes tag

Hát tettem amit tennem kellet, illetve amit a program felkínált, ha képek,videók vissza jönnek már az is elég... egyébként most dolgozik folyamatosan valószínűleg reggel lesz belőle :)
Egyébként mi szokott ilyenkor gond lenni, mire számíthatok?

Van zsákjában minden jó!!

(#10239) Rénszarvas24


Rénszarvas24
csendes tag

Most lett kész a mentési folyamat, kb. 12-14 óra lehetett
Mindent megtaláltam amit szerettem volna, minden mentés sikeres.
Viszont lettek ilyen furcsa számomra ismeretlen fájlok-ból rengeteg, gondolom ezeket gond nélkül törölhetem?! Lehet hogy ezek az elöző élete során keletkezett cuccok? Valószínűleg mivel a mentési folyamat elindítása előtt több mint, 4TB anyagot talált mondtam is magamban mi a jó fene ez :)
A lényeg hogy hála égnek sikerült, 5,5 óra keresés és 12-14 óra helyre állítás!!
Eljött az ideje a jó öreg lemezre mentem a képeim videóim sztori, a világ legmegbízhatóbb módszere nem de?!

Mit ajánlanátok, lemez írás terén hogy ne keljen sok lemezt kreálnom? Vegyek egy Bluray írót és lemezeket?

Van zsákjában minden jó!!

(#10240) liksoft válasza Rénszarvas24 (#10238) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Először összegyűjti az adatokat, azokból elkészíti a virtuális könyvtárrendszert. Utána elkezd másolni, hol a lemez elejéről, hol a végéről, majd megint elejéről, végéről, közepéről, elejéről, stb.... Közben meg elkezdi a lemez elejét az OS felülírni az adatokkal. Mivel a mentő program NEM tiltja le az OS számára a mentendő területet, így az folyamatosan ír. Ha a mentő program nem szekvenciálisan a lemez elejéről ment, hanem random módon, tuti, lesz olyan adat amit az OS már felül írt, de még nem lett lementve. De a mentő progi le fogja menteni, amivel esetleg megint még le nem mentettet ír felül.
Ja, a felülírások miatt NINCS visszalépés lehetősége. Ha reggelre lefutott, akkor maradt ami maradt, a többi MENTHETETLEN. Nem véletlenül írtam nagy betűkkel, fizikailag másikra ments. Ennyi............

Minden file TARTALOMRA is sikeres?
Ha igen, akkor helyreállítást csináltattál, ami ugyancsak életveszélyes, hiszen hiba esetén ugyanaz a felülírósdi keletkezik, mint fentebb leírtam.

Adatmentéskor azért alap, hogy máshova mentünk, mert ilyenkor a mentendő drive változatlan marad! Hibás mentés vagy rekonstrukció esetén az érintetlenség az egyetlen ami újabb, más módszerű mentéshez lehetőséget ad. Ha felülírtuk sikertelen mentéssel, akkor viszont ott a pont, és a sírás.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10241) Wolfskin


Wolfskin
őstag

Sziasztok, egy probléma adódott egy WD puprple 2TB lemezzel.

Viszonylag fiatal, az állapota ennek ellenére viszonylag gyorsan esett 100-ról 80%-ra, de azt tartotta stabilan.
Viszont tegnap a gépe újraindítva nem akart bootolni, a win10 ablak megállt és csak forgott körbe a pöttyös kör.
Egy ötlettől vezérelve lehúztam a HDD-t és simán indult a win.

• A bios felismeri, látja
• Ha bebootol a win, majd hot plug and play feldugom, a Total commander látja, hogy van az adott meghajtón valami, de a nevét már nem tudja kiolvasni.
• És minden lefagy, amivel rámegyek. Akár TC, a HDS vagy a lemezkezelő.
• A Hiren's boot dvd nem látja
• Amúgy felpörög, megy rendesen

Mechanikai vagy elektronikai hiba lehet? Lehet erről még adatot menteni? Vagy megnézni mi volt rajta? (átmeneti tárnak használtam, filmeket mentettem rá, amiket nem néztem még meg, meg szoftvereket, ilyesmit, de azért búcsúzóul vetnék rá egy pillantást, nincs e rajta valami fontos)

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10242) liksoft válasza Wolfskin (#10241) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Szia!

Csak tippelni lehet. A WD-k esetében inkább mechanikán belüli hiba a sűrűbb, és ebből adódó gyári adminisztráció sérülése is lehet. Ha ez, akkor nem otthoni kategória, és amennyiben "elengedhető" az adat, inkább a garanciát kéne érvényesíteni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10243) Wolfskin válasza liksoft (#10242) üzenetére


Wolfskin
őstag

Heló, köszi. Az a baj, hogy már nem tudom mi van rajta. Csak úgy emlékszem semmi fontos, remélem nem mentetem valamit ide ideiglenesen és itt felejtődött.

A mechanikai hiba ellen szól =szerintem) hogy rendesen felpörög, remeg, és a boot mg látja is és nevén nevezi. Csak a win nem látja már.

De a gép az utóbbi időben sokat rendetlenkedett, fagyogatott, összeomlott, gondolhattam volna rá. Azóta stabil. Hm :/

Semmiképp ne álljak neki? Már nem garanciális, használtam vettem, kevés indítás /üzemóra volt benne 100/100 állapot, ami kb 3 hét alatt esett 80-ra. Amit vele együtt vettem Gold, az pedig még garanciális, és bontatlan csomag volt, természetesen szintén 100/100, és ugyanennyi idő alatt 13%-ra esett a helath. Szerncsére az 2023-ig garis

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#10244) liksoft válasza Wolfskin (#10243) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Akkor simán lehet, hogy a tápegység rendetlenkedett. Ez sok hibás írást okoz, ami adminisztrációs hegyeket hoz létre. Ha a tápfesz beesett, akkor valóban nem számolok egyéb sérüléssel, de túlfeszültség tüskék esetén a mechanikán belül a fejszerelvényre integrált belső erősítő is sérülhetett. Ez bár elektronika, de csak mechanikai alkatrész cseréjével helyettesíthető (komplett fejszerelvény). Az, hogy közel normálisan megszólaltatható legyen, adatmentéses eszközöket kíván. Ha a könyvtárhoz sikerül eljutni, akkor már 95%-ban ugyanott van, hogy az adatok is másolhatóak vele együtt. Idáig eljutni a lényeg. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10245) Intelligencs

Egy kis érdekesség. Van nekem 6 db WD green-em, tele filmekkel. (A lemezeket kb. 10 éve vettem, egy év leforgása alatt, ahogy fogyott a hely. Mindegyik egyforma modell: WD20EARS. Akkoriban még azt hittem, hogy muszáj letöltenem az internetet.) Ezek a lemezek nem voltak használva, csak passzívan a polcon voltak (oldalukra állítva tároltam őket). Néha megnéztem róluk egy-egy filmet, de volt, amelyiket akár évekig be sem kapcsoltam, a legkevesebbet használt 23 napot ment, a legtöbbet kb. 200-at. Most mind a hatot bemigráltam a NAS-omra. Mind a hat diszk fizikailag 100/100-as. A hatból az egyikről teljesen eltűnt a partíció, de sikeresen visszaállítottam, és a filmeket le lehetett menteni. Egy másikon meg néhány film megsérült, látszatra ott van a fájl, de mégsem működik, nem is másolható. A maradék négyen hibátlanok voltak az adatok.

Szóval ennyit a polcon tárolt adatok biztonságáról. :) Rendszeres visszaellenőrzés nélkül semmiben sem lehetünk biztosak.

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#10246) Intelligencs

Lenne egy elméleti kérdésem az itteni szakikhoz. Adott egy 1.5TB-os WD green. Kondíciója 52% volt, hatszázvalahány pending szektorral. Már nem igazán lehetett rá másolni sem, annyira le volt lassulva. Már úgy voltam vele, hogy kidobom, de aztán gondoltam egyet, és nyomtam rá egy teljes formázást. Erre visszaállt 100%-ra a kondíciója. Létezik ilyen? Lehet, hogy megjavult és használható? Próbából rámásoltam néhány nagyobb filmet, és hasít, mint újkorában. Vagy ez csak látszólagos?

[ Szerkesztve ]

The Amiga, Born a Champion

(#10247) liksoft válasza Intelligencs (#10246) üzenetére


liksoft
Topikgazda

Azt lenne jó tudni, miért kezdett vizsgálni szektorokat. Hiszen ezt tehette melegedés, vagy hibás tápellátás miatt is. A lényeg, hogy a 600+ vizsgálat alatt lévő szektor esetén íráshibát vétett a drive. Ezt mindkét említett hiba miatt megtehette. Ha tápellátás és rendezve lett, használd egészséggel. Ha viszont melegedés, kérdés hány fokon történt? 50-55 fok felett még "belefér" (nem illene, de megtörténhet), alatta viszont egyértelműen a drive "öregszik". Ami még nagyon fontos, hogy a drive összes érintkezője tiszta legyen, és így ne keletkezhessen kontakthiba.

A felület teljes átírásával megszüntetted a vizsgálandó szektorokat, hiszen felül lettek írva, és ilyenkor a drive gyorsan vissza is olvassa, sikeres lett-e az írás? Ha igen, hagyja így, és kiveszi a vizsgálatból, hibából. Viszont ha ismételten nem tudja elolvasni, akkor a területet átallokálja (kizárja a későbbi használatból), és az adatot a tartalék területre írja. Ilyenkor a vizsgálat alól kiveszi, viszont megjelenik az átallokáltak alatt. [link]

Nálad a teljes felületet írható/olvashatónak minősített, így visszaállt 100%-ra.

Azért megnézném mi is volt a kiváltó ok, és attól függően használnám tovább.

Nagy kalappal!

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10248) Intelligencs válasza liksoft (#10247) üzenetére

Köszönöm a részletes választ, külön köszönöm a linket, hasznos olvasmány! Ez a meghajtó egy olyan rokon számítógépében volt, akihez csak 1-2 évente szoktam eljutni, az ő gépéből szereltem ki már hónapokkal ezelőtt, mert panaszkodott rá. (Kapott egy 500-as SSD-t helyette.) Szóval nem igazán tudom rekonstruálni, mi lehetett az oka. De akkor hadrendbe állítom, backup lemezként. :)

Ezek szerint akkor a teljes lemezfelület formázása egy jó teszt is, mert ami jó, az nem hasal el rajta, ami meg gyenge, de eddig árnyékban volt, akkor az napvilágra kerül. Ezentúl minden birtokomba kerülő merevlemeznél teljes formázással fogok indítani, mert őszintén szólva eddig mindig csak gyorsformázást nyomtam.

The Amiga, Born a Champion

(#10249) liksoft válasza Intelligencs (#10248) üzenetére


liksoft
Topikgazda

A Sentinel Pro tartalmazza a felülettesztet. Ott az írás és olvasás kiválasztásával hasonlót tudsz futtatni, de legalább látszódik az átviteli sebesség is. Én 2 menetben szekvenciális és random módon, random adatokkal szoktam megjáratni ilyen lemezt. :) Nézz körül a Sentinel oldalán, talán az egyik legjobban dokumentált program! ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#10250) Zamma


Zamma
őstag

Sziasztok! Sajnos nem tudom hogy keressek vissza egy kérdésben mert elég speckó és nincs semmilyen műszó amire kereshetnék...
Szóval: bootos pendrive-ról készítenék backupot, de csak ötöde a felhasznált terület. Melyik szoftver tudja csak ezt a felhasznált részt menteni, nem az ötször nagyobb teljes méretet? Gzippelve is túl nagy a méret... :(
Vagy van olyan hdd backup ami tudja ezt (is)?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.