Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Walter_White
senior tag
válasz Pro!Petya #60499 üzenetére
Miért nem csavarozod le menet közben a radit, elég hosszu a csövezés hogy tudd házon kivül a kezedben ide oda forgatni.. Nekem 3000RPM-el ment ugyan ez a pumpa mint neked, csak a ház amiben 2x360x60mm-es radi van + 1 VGA blokk + 2 CPU blokk, 2 táp, 2pc az 1-ben, igy nem nagyon tudom a házat mozgatni mert aztán kijön a sérvem is ... viszont a csövezést ugy oldottam meg hogy a radiátorokat is külön külön tudjam mozgatni igy a légtelenítés kb 10 perc volt.
-
Pro!Petya
addikt
Köszi srácok!
Mivel nem nagy/nehéz a ház meg viszonylag fixen vannak benne a dolgok ezért döntögettem amivel faxán ki is tudtam játszani a levegőt! Ilyenkor a tartályban csökkent is a vízszint.
Mondom hurrá!Viszont 1-2 percre rá visszaáll az eredeti állapotba a szint és billentésre megint jön ki a levegő a raditól ... ezt játszottam eddig
Olyan mintha valahol falsot szívna de a csatlakozók már annyira megvannak huzva hogy "vizet csavarok belőlük" /-nagyon ,na.
Ha csatlakozó/tömítés baj lenne akkor ott víznek is jönnie kéne nem?![ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
Problem solved!!!
Addig döntögettem a rendszert míg a levegőt kijátszottam a radiból aminek következtében a tartály félig leürült ott akkor insta kikapcs , feltöltés de persze nem fullra egy kicsit hagytam a tágulásnak és azóta hibátlan , semmi bubi semmi csobogás max fordulaton se!
Most a tartályban van egy félujjnyi hely tágulásnak ,az eredeti 3 helyett. Remélem elég lesz , így viszont most pöpec a cucc és nincs hangja.
Köszönöm a segítségeteket!
(Még esetleg a korábbi hőszenzoros kérdésemre tudtok valamit mondani? )
-
DigitXT
nagyúr
válasz Pro!Petya #60504 üzenetére
Na, ezt hívják légtelenítésnek. Baromi erős szivattyúkkal nem kell döntögetni sem.
Hőszenzort csak olyan helyre tekerj be, ahol elfér. Elég hosszúnak néz ki, valszeg
a szivattyű tetőbe nem fog férni, ráadásul fojtaná az áramlást is: tartályba célszerű.
Vagy esetleg T-elágazásba, ahogy én is használom, úgy nincs az áramlás útjában. -
Pro!Petya
addikt
válasz DigitXT #60505 üzenetére
Na igen, akkor ezek szerint kevés volt benne a kraft még 4000 feletti rpm-n is meg amire azt hittem feltöltött rendszer , mégsem az.
Csak azt nem értem hogy pár percig bírta tartani egyből forgatás után aztán szépen lassan visszalevegősödött volna magas áramlás/rpm mellett? Szemre pedig úgy festett hogy küldi ki a radiból a levegőt. Na mindegy, lényeg hogy megoldódott bár nem gondoltam hogy ennyit számít a + fél / 1 deci. Majd 950ml van most benne így épp hogy elég volt a literes kiszerelés.Sajnos T- elágazásom nincs. Ezekkel kell valahogy gazdálkodnom:
Vagy a radi hátulja esetleg a szivattyúház oldalán az IN3 csak ott meg tartok én is attól hogy nagyon bezavarna az áramlásba.
A gyorscsatira/ba van lehetőség T-elágazást berakni? -
szazbolha
addikt
Az internet "figyel".
.
Tegnap kérdezgettem itt a Bykski CPU blokkokról. Nem volt válasz, de hajnalban meg is vettem ebay-ről. Occó kínai, 3-4 hét szállítási idő (gyak .no gar).
Ma reggel beléptem a Merlin oldalára, hogy valami combosabb szivattyút nézzek a projektemhez és mi fogad????
Bykski Intel CPU-XPR-B-PA 2018 Symphony CPU blokk - Plexi [link]
És ez még nem minden a másik amit felajánl:
EK Water Blocks EK-Supremacy EVO
Na ezt meg épp most botolom az apróm.
.
Ez félelmetes....
Tegnap legalább 5x googliztam a fent vastagon szedett blokk nevére és magyar találat nem volt, nehogy Merlines, ahol rendelhető pár nap alatt. -
Pro!Petya
addikt
Rendben skacok köszi mégegyszer!
Akkor megy a radiba.Már csak egy utolsó mielőtt végképp kiégtek tőlem!
Mire is jó nekem a gyorscsatlakozó?
Másik meg az áramlás , olvastam sok más topikban hogy nem mindig jó a gyors mert nem veszi át a hőt a folyadék ilyenkor kellően vagy valami ilyesmi....
Most akkor mikor nekem kell a maximum hűtési teljesítmény bench/stress test/ egyéb dolgok miatt akkor nem érdemes kimaxolni a pumpát?(#60509) szazbolha
Nálam is ugyanez volt mikor szedtem össze a cuccokat! (pedig ahol tudtam az összes ilyen adathalász funkciót tiltottam mindenhol meg ezeket a névtelen statisztikai jelentéseket is.)[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
válasz Pro!Petya #60510 üzenetére
"nem mindig jó a gyors mert nem veszi át a hőt a folyadék ilyenkor kellően "
A fizika szerint egy adott felületről elszállítható hő mennyisége egyenes arányban áll a rajta áthaladó hűtőközeg tömegével, azaz annak sebességével.
A túl "gyors" víz problémát talán "mellékhatások" okozhatják, mint például a kavitáció, de erre vonatkozó tapasztalatokat vagy méréseket én még nem láttam (sok évet kihagytam), ráadásul ahány blokk felépítés, annyiféle határérték jöhet ki.Mivel a radik és blokkok ellenállása elég nagy, ezért durván saccolva az alkalmazott szivattyúk speckójában olvasható max. áramlási sebesség 20-50%-ával gazdálkodhatunk.
A max. áramlási sebesség arra vonatkozik, amikor egy nyitott csövön szintemelés és súrlódási veszteség nélkül nyomja ki a szivattyú a folyadékot (ilyen sosincs). Az emelési magasság érték vagy inkább a max. nyomás egy adott fajsúlyú folyadék esetén meg 0 áramlási sebességnél értendő. Pl. csövet felemeljük a szivattyú főlé, és ameddig fel tudja nyomni a vizet az lesz az emelési magasság.
Az ennek megfelelő nyomás 60-90%-val gazdálkodunk optimális esetben.
Ha vizet 2 méter magasra tud nyomni a szivattyu, akkor az kb 0,2 bar avagy 2,8 psiEzek az értékek a szivattyúk munkagörbéjéről olvashatók le, amit sajnos már nem nagyon közölnek, vagy nehéz megtalálni.
az olcsó kinai [link] (300l/h ** 2m) helyett ezt szereném megvenni
Magicool DCP450 - DC 12V Pumpa /MC-DCP450/ [link] (450l/h ** 3,9m)
Van erről a szivattyúról valakinek tapasztalata?
Hangos?
vagy miért ilyen olcsó -
holczy
aktív tag
válasz Pro!Petya #60510 üzenetére
#60260 as hsz-ben találsz egy linket az áramlásról (nyilván átfolyásmérő nélkül pixivel több ideig fog tartani a beállítás).
A pumpád fordulatát (gondolom az alaplapnak van valami ventiprofilos szoftvere) Cb alatt könnyen be tudod lőni, hogy mi legyen a max fordulata. Idle állapotot szintén be tudod lőni könnyen. Meg állítasz egy közép értéket. Ha ezek megvannak, miosba is belövöd ugyan ezeket az értékeket.
A gyorscsati olyan esetekre jó, ha gépházon kívül van mondjuk egy Mora radi, és nem akarod azt is magaddal vinni a gép kipucolásakor. -
szazbolha
addikt
válasz holczy #60512 üzenetére
Lehet hogy rosszul gondolom, de abban a táblázatban nem mért értékek vannak hanem excellel számított értékek. (ettől még hasznos és tanulságos)
Azért gondolom, hogy nem mért értékek, mert a táblázat alsó harmadában a dt 1°C alatti a változások meg század fokok, ami bizonyosan mérési hibahatáron belül van és ennek ellenére század pontossággal mutatja az egyenes arányt az áramlási sebességhez képest.
.
Egy valós rendszerben a talp dt-je nem lesz teljesen arányos az áramlási sebességgel, mert ez utóbbi hatással van a radi dt-jére is. És ha konstans a magban keletkezett hőenergia (mint a táblázatban) akkor értelemszerűen a maghőmérséklet is változni fog a csökkenő víz hőmérséklet miatt. Az IHS->Block->Víz->Levegő csak az egyik útja a hő leadásnak, mert egy nem elhanyagolható rész más irányba is távozik, így akár 5-10%-al is változhat mennyi megy el a blokkon keresztül. Ha a blokkon nem konstans az áthaladó hőenergia mértéke a visszaható jelenségek miatt, akkor annak dt-je nem lesz teljesen arányosan az áramlási sebességgel. Ahol még "mérhető" dt-ről beszélünk ennek a hatásnak jelentkeznie kéne.Sorry, ha érdektelen ugord át a fenti részt.
A lényeget leírták: a 120-220 l/h tényleg optimális, kb. ide esik a PC-s szivattyúk 50%-os áramlási sebessége. De sacc/kb az sem lenne baj ha 300-400 l/h felett lenne, csak felesleges küzdeni érte, mert még egy elméleti rendszerben is csak tized fokokat nyerünk vele. -
mozso
senior tag
Cáfolnám a tized fokokat. Gyakorlati mérésem van AMD Ryzen 3900X-el EKWB D5 10/16-os csövek, egy HWLabs Nemesis 280GTS plusz egy HWLabs Nemesis 280GTX egy ELWB Velocity blokk, plusz 2 quick release csati:
Cinebench R20 all core teszt: 1-1.5 fok difi van a pillanatnyi die hőmérsélet és a max hőmérséklet között, ha a pumpa 2600rpm vagy 4400rpm-el megy. -
mozso
senior tag
válasz DigitXT #60515 üzenetére
Hát lehet neked az áramlási sebesség a lényeg, de a többségnek a halk hűtés és az alacsonyabb CPU hőfok. Attól, hogy nem tudom hány liter/óra az áramlás a két esetben, attól még ékes bizonyíték, hogy jobb a magasabb áramlás, hiszen alacsonyabb lett a CPU hőmérséklet, minden mást változatlanul hagyva.
-
DigitXT
nagyúr
Persze, mert a magasabb szivattyú fordulatszám halkabb működést jelent...
Szóval azért a mérési hibahatáron mozgó 1-1.5 nyereségért megéri hangosabb
gépet üzemeltetni, legalábbis neked, ezt tudtuk meg, és egy önellentmondást...Kurva nehéz úgy cáfolni valamit, hogy magát az állítást sem érted: ezek erősen
nem lineáris dolgok, nyilván nálad is abban a tartományban mozog az áramlás,
hogy még mérhető a különbség, ám nagyobb áramlás esetén egyre kevésbé az.Nekem sikerült 3 fok különbséget mérnem anno... És nem, még annyiért se érte
meg a szivattyút nyektetni. Főleg kettőt: ez ilyen 60 vs. 160 lph-nál volt, aminél a
többség vizes rendszere röhögve többet tud, habos vízzel szívnak 200 lph fölött!Szerk: rosszul emlékeztem, kemény kettő fok volt a különbség, íme a link.
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
válasz DigitXT #60518 üzenetére
Tehát akkor áramlásmérés adatai nélkül neked is és nekem is csökkent a proci hőmérséklet magasabb pumpa fordulatszám mellett. :-)
Nekem szerencsére nincs hallható különbség ha a pumpa 2600 vagy 4400rpm-en megy. Akkor sem ha 10cm távolságról hallgatom (hogy ez mennyire válós élet szcenárió....)
Szóval ez számomra nem érv. Lehet másnak más pumpával hallható vagy az enyém túl új és majd hangosabb lesz, de most
-
-
ericdrawen74
senior tag
Alphacool 60 2x140mm vagy 45 3x120?
Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van… A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek. (Márai Sándor)
-
DigitXT
nagyúr
Igen, messze azon áramlási tartomány ALATT, mint amiről az állítás szólt,
tehát az eredményed nem cáfolat... Ennyike. Elhiszed, hogy 200 lph fölött
nem számít UGYANENNYIT? Ha nem "hiszed", keress mérési eredményt:
Mondanám, hogy tegyél be még egy szivattyút, azt is küldd meg 4400rpm
magasságába, aztán számolj be, hogy megvolt-e ismét az 1-1.5 nyereség.
(Hint: biztos, hogy nem lesz meg. Mivel maga az áramlás se nő lineárisan
az alkalmazott szivattyúteljesítménnyel, mivel maga a rendszer ellenállása
is exponenciálisan változik a mindenkori áramlással, s erre jön rá az, hogy
az áramlással se egyenes arányos a CPU blokkon elérhető dT nyereség...
Mint írtuk ezek erősen nem lineáris jellemzők: nincs egyenes arányosság.)Ui: a képet hasraütve kerestem, szerintem szemléletes. Egyrészt mutatja,
hogy nem lineáris a történet, másrészt, hogy milyen kicsi a különbség, és
harmadrészt felhívnám a figyelmet a skálára. GPM-ről beszélgetünk, azaz
gallon per percről, ami ha amerikai szabvány, akkor 227 lph, ha megvan az
egy egység. A grafikonon meg ugye 2 fölé mennek: ami már nem jellemző.
(Oldschool megközelítés, hogy 1 GPM legyen meg. Valójában meg ezek a
modern turbulens blokkok már nem igénylik ezt, bőven elég a fele is.) -
DigitXT
nagyúr
válasz ericdrawen74 #60521 üzenetére
Ha elfér, akkor a 60 vastag 2x140-es. Jobb teljesítményt tud, halkabb ventikkel.
-
szazbolha
addikt
Azt gondolom 1-1,5 foknyi különbséget egyszerű eszközökkel is ki lehet mérni. 0,02 fokot viszont nem, ahogy az a táblázatban van.
A te mérésed jó is lehet. Hiszen esetedben a 2600->4400 rpm módosulás akár 50-60%-nyi áramlás sebességet is indukálhat (ez sajnos nem volt mérve), de a lényeg az hogy az áramlás növekménnyel nem csak a blokk, hanem a radi "hőátadó" képessége is megnövekedhet, és annak a 1-1,5 fok javulásnak inkább a víz hőmérséklet csökkenés volt az oka, mint a blokk dT változása.
(kb ezt vázoltam előző hsz-emben is a)[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
(#60526) DigitXT : valószínúleg igazad van és alacsonyabb tartomány volt, talán 100-200 l/h között.
(#60519) mozso:
A lejjebb linkelt a képen az látszik, hogy a D5-nek nagyjából lineáris az RPM/GMP összefüggése, szóval az áramlás változásra vonatkozó becslés nem volt rossz, de én is úgy gondolom a pár elemből álló hűtési rendszereinket sem tudjuk leírni elég egzakt módon és ezért elfogadható az a mondás, hogy minden rendszer másként működik. (elég ha dinamikus ventivezérlésre gondolunk) . Az ökölszabályok meg a fizika azért működnek.Ha ezt azt ábrát elemeznénk akkor itt a 2600-4400 rpm, kb 70-180 l/h-nak felel meg D5 esetében, de nyilván a teljes rebndszer ellenállása més mint a tiéd, csak az RPM/GPM viszony miatt linkeltem,
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
válasz DigitXT #60522 üzenetére
Tehát akkor ismét az eredeti állítás:
"A lényeget leírták: a 120-220 l/h tényleg optimális, kb. ide esik a PC-s szivattyúk 50%-os áramlási sebessége. De sacc/kb az sem lenne baj ha 300-400 l/h felett lenne, csak felesleges küzdeni érte, mert még egy elméleti rendszerben is csak tized fokokat nyerünk vele."[kép]
Én azt látom - de lehet szemüveg kell akkor -, hogy 8 db normális blokk ugyanabban a teszt rendszerben:
- 120lph-nál átlagban 43.0 celsiust tud
- 170lph-nál átlagban 42.2 celsiust tud
- 220lph-nál átlagban 41.0 celsiust tud
- 300lph-nál átlagban 39.8 celsiust tud
- 350lph-nál átlagban 39.2 celsiust tud
- 400lph-nál átlagban 38.8 celsiust tud
Más tesztek is hasonlóak, néztem is őket, ez alapján:
- sem a 120-220 lph tartományban nem tized fokok a különbségek
- sem a 300-400 lph tartományban nem tized fokok a különbségek
- főleg nem tized fok a különbség a 120-220 és a 300-400 tartományok között
Köszönöm az ábrát, de szerintem mielőtt azt a hozzászólást megírtad volna, nem ártott volna rendesen elemezned, mert magadnak mondasz ellent, meg a saját magad mérési eredményének egy korábbi hozzászólásodban.
Azt meg nem tudom milyen zseniális képességed, hogy távolról megmondod nekem mennyivel van a mostani rendszerem az
"Igen, messze azon áramlási tartomány ALATT, mint amiről az állítás szólt, tehát az eredményed nem cáfolat... Ennyike"
Kérlek mond meg nekem akkor, hogy mennyi a mostani rendszerem lph-ja (mindent leírtam róla, ennyi infó elég kell neked legyen), mert akkor el tudom dönteni kell-e vennem második pumpát vagy sem.
Mert azt mondod, hogy az enyém messze 120-200lph alatt van. De mi alapján?
Ui: az összes 3900X vízhűtéses emberke idehaza és odakinti fórumokon általában magasabb proci hőfokokkal megy azonos tesztek alatt, azonos vagy összemérhető komponensekkel, mint én. De nyilván mind hülyék vagyunk.
Ui: senki sem mondta, főleg nem én, hogy lineáris az áramlási sebesség és a pumpa fordulatszám kapcsolata
Ui: "tegyél be még egy szivattyút, azt is küldd meg 4400rpm
magasságába, aztán számolj be, hogy megvolt-e ismét az 1-1.5 nyereség" - ezt tuti nem nekem akartad írni, mert ilyesmiről szó sem volt -
DigitXT
nagyúr
Csak egy gyors kérdés: 39.8 és 39.2 fok között szerinted mennyi a különbség,
ha nem tized fokok? Segítek: 6 tized fok. És ha ez így van (márpedig oktatólag
kiszámoltad nekem, tehát akkor biztos így van), ezért nem éri meg kaparni...Ez volt az eredeti állítás, amire te beírtad, hogy cáfolod, mert nálad 1-1.5 fok.
Én meg azt mondtam, hogy ez NEM cáfolat, mert köze nincs a rendszerednek
a 300-400 lph-s értékekhez. Szerinted van? Nekem is D5-öm van (többek közt),
szóval biztos vagyok benne, hogy messze ezen tartomány alatt vagy, de vegyél
egy áramlásmérőt, akkor neked is tiszta lesz a dolog, nem a levegőbe "cáfolsz".Ui: volt nekem 2 db D5-öm is, és egy olyan (nagyobbacska) rendszerem, amibe
azok EGYÜTT maxra tekerve tudták a 160 lph-t. És akkor mértem kemény 2 fok
javulást, amire azt mondom, hogy abszolút NEM éri meg a hangerő növekedést.
Persze tudom, nálad ugyanolyan hangja van a D5-nek 2200-on meg 4600-on, de
ha nem haragszol meg, ezt azért bemondásra nem hiszem el: másnál nincs így.Ki mondott ilyet, olvass mar vissza wazze!
Az egész hozzászólásodból ez dől, hogy cáfolat, meg mégis MENNYI nálad az
áramlás, ha szerintem messze 300-400 alatt... Járj utána, és jöhet a mea culpa.[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
Ok, ezzel nem tudok vitatkozni. Nyilván valamit rosszul gondoltam vagy írtam ez ügyben. De az szerintem az igaz, hogy a zárt térben áramoltatott folyadék sebessége nem egyenesen arányos az elszállított hő mennyiségével, vagy a nekünk fontos dT-vel (az ábrádból is látszik) Minél nagyobb az áramlási sebesség értéke annál kisebb lesz egységnyi sebesség változás által kiváltott hőmérséklet változás.
Mérni kell, vagy hasonlósági formulákat használni.Abban biztos vagyok, hogy 400 l/h feletti áramlási sebességet még 1 blokkos rendszerben sem egyszerű elérni. És a magam részéről továbbra is a 120-220 l/h tartományt tartom megcélzandónak, hacsaknem valami spéci megoldás miatt kell több.
[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
Értem, hogy te most - módosítva a taktikádon - azon rugózol, hogy az én állításom szerint a saját, bizonyos kompromisszumokkal született rendszerem (leírtam ezt is korábban - olvastad is) 300-400 lph magasságokban mozog, de:
- ezt senki sem mondta
- senki sem állította, feltételezte, vélte - főleg nem én, mert nem reális
Úgy érzem, mindent elkövetsz, hogy a szövegolvasás utáni félreértelmezésed ellenére mindenképpen te jöjjél ki győztesnek.CSAK Senki Sem versenyzik rajtad kívül.........
-
DigitXT
nagyúr
válasz szazbolha #60532 üzenetére
a magam részéről továbbra is a 120-220 l/h tartományt tartom megcélzandónak
+1, annyival kiegészítve, hogy az se baj, ha ennek a fele van, pár fok különbséged
lesz, ami simán elviselhető, sőt, adott esetben előnyt is lehet belőle kovácsolni.mozso: annyit kéne elismerned, hogy a mindenkori áramlásod ismerete nélkül egy
alapvetően áramlással összefüggő jelenséggel kapcsolatban tett állítást nem tudsz
cáfolni. És amit mértél, nem cáfolat. Ha ez megvan, gondolkodj rajta, hogy mennyi
lehet nálad az áramlás. De még jobbat tudok: vegyél egy áramlásmérőt és mérd le.[ Szerkesztve ]
-
ericdrawen74
senior tag
-
Joshi
titán
Most komoly hogy ilyen hülyeségen megy a vita? A legfontosabb hogy ne csobogjon a tartályba a víz, kb ennyit érdemes foglalkozni az áramlással. Nekem konkrétan éppen hogy csak áramlik a folyadékom, mert akkora és olyan nagy ellenállású a rendszerem. Simán két körösre kellene bontanom, mert a D5 fullon megy. És?
-
szazbolha
addikt
válasz DigitXT #60534 üzenetére
bakker.. ezek után veszek egy áramlásmérőt is.
Ha tegnap látom meg a Merlines kina blokkor, már a hétén méricskézhetnék, de most várom, hogy a kiskínaiaik hajóval megküldjék október végére...Hogy oldjam a feszkót és új célpontot mutassak egy direct die vizhűtést barkácsolok 9900K-hoz, de közben más "okosságok" is felmerültek bennem
1. Vettem egy TT AIO-t ML240L (20K)
2. Vettem egy épített víz szettet ebay-en. (10K)
Blokk (2,3K), Szivattyú (4,3K) 120/30 Radi (2,4K) Cső+víz (1K) = 10KAz volt az ötletem, hogy 1 vs 2 szettet összemérem és majd jót mulatok azon, hogy jobb a kínai vacak fele pénzért.
De közben rájöttem, hogy a fő projekthez spéci "befecskendezős" blokk kéne, ekkor jelentkeztem be ide.
3. 240-es radi, 4 különböző blokk, fittingek, csövek, stb... folyamatban egy erősebb szivattyú +1 blokk - elgurult a gyógyszer. -
mozso
senior tag
Szerintem nem hűlyeség a téma és nálunk sokkal több idővel és anyagi kerettel rendelkező emberek, teszt rendszerekben kimérték ennek fontosságát, vagy fogalmazzunk úgy - előnyét - vagy kicsi előnyét.
A tartályban csobogó víz témáját Te is és Holczy is említette: ez engem picit meglep, mert az első 2008-as custom loopom sem csobogott, a mostani sem, akármit csinálok vele. Holczy 2600rpm fölött csobog (úgy emlékszem ezt írta). Ennek nem akartok utána járni? -
Joshi
titán
Vizes körökben azt szokták mondani, hogy elég ha éppen csak áramlik a folyadék. Én ezzel teljes mértékben egyetértek (tapasztalat). Egy otthoni PC-és vízhűtéshez nem is kell több. Vagyis ha nagyobb az áramlás akkor sincs túl sok szerepe. A hőleadás és annak hatékonysága a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
-
Joshi
titán
válasz TESCO-Zsömle #60541 üzenetére
Nekem eddig csak D5 pumpám volt, azzal nincs gond ha hangról van szó. Viszont a legutóbbi DDC-vel szerelt konfignál se tapasztaltam ilyet, pedig nincs leszabályozva. A csobogást is csak itt olvastam és soha nem tapasztaltam, habár én mindig nagy és összetett rendszereket építettem ahol eleve kizárt hogy csoboghasson a víz.
[ Szerkesztve ]
-
mpierre
veterán
válasz szazbolha #60544 üzenetére
Ez a legolcsóbb, de semmit sem fog kijelezni, mert ilyen áramlás (a minimum 190 l/h kb sose fordul elő leszabályzott pumpával hajtott rendszerben), vagyis semmi értelme belefecölni. Ha mégis fontosnak érzed ezt az adatot, akkor az aquacomputer usb-se jöhet szóba. Mutat hőmérsékletet és átfolyást.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
DigitXT
nagyúr
válasz szazbolha #60538 üzenetére
Ha érdekel, nekem most 45 lph-val megy a rendszerem. 1 db D5, 2200 rpm...
36%-on megy, mert nekem így "néma", fölötte el lehet kezdeni hallani a hangját.
100%-on forog 4800-at és kifejezetten zavaróan búg: az áramlás felmegy 120-ra,
de nekem ez abszolút nem ér semmit. Sőt mint írtam, előnyt is lehet kovácsolni
az alacsony áramlásból, nálam viszonylag nagy a dT a hideg és meleg víz közt,
nem úgy, mint a többségnél (ahol 1-2 fokon belül van!), így, alacsony áramlásnál
van értelme, hogy a kör elején a HDD blokk kapja a hűvösebb vizet... Szeretném
hangsúlyozni, hogy alacsony áramlásnál, mert átlag rendszerben ennél több van.
(Persze messze nem 300-400 lph, mint azt egyesek tévesen gondolják, hehe.)Ja ha bekapcsolom a DDC-t, 160 lph-nál durván kezd csobogni a tartály: megéri?
Viccen kívül, ha légteleníteni kell, akkor megéri akár több szivattyút használni, de
normál üzemben nem igazán. Max. 2 körös rendszerben (másként optimalizálva).
Amúgy visszatérve normál üzemre: 47 lph lett, kicsit lehet, belevegősödött már a
rendszer, mivel egy ideje kevesebb víz van a tartályban, mint szokott. Ez ilyen.Illusztráció:
Szerk: ne tévesszen meg senkit, hogy a Water in-out nálam is 1-2 fokon belül van:
ez idle... ha megterhelem rendesen ilyen alacsony áramlásnál akár 10 fok is lehet.[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
-
szazbolha
addikt
Köszönöm a válaszokat áramlásmérőre.
Valóban felesleges lehet úgy általában. Sőt, ha valaki olcsó rendszert épít akkor lehet az áramlásmérő lesz az egyik legdrágább elem.
De a kísérletezési vagy beállítási szakaszban jó szolgálatot tehet.
Szeretek méricskélni, nézni az adatokat amelyek alátámasztják (vagy nem) az elméletet. Szinte irigykedve néztem az aquasuite képernyőt. Így integráltan kezelni a mérési adatokat nagyon jó lehet
De eszembe jutott róla, hogy dupla szivattyús rendszert is lehet csinálni ha kevés a kraft.Belenéztem pár cikkbe ahol dupla D5-öt tesztelnek és van ahol nem a 0,5-1 GPS hanem a 0,5-1,5 GPS tartományt tartják ideálisnak. Nyilván ott nem a zajtalanság az elsődleges cél, hanem az utolsó pár tized hőfokcsökkenés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest