- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 18:48 Téma összefoglaló
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
TESCO-Zsömle
titán
AMD-m van, de már a 12V-2x6 csatis, viszont ez ha minden PWR-korlátot kitolok se eszik 400W-ot. (megjelenés előtti tesztek alapján kéne neki, de hogy-hogy nem a retaile BIOS-ra már 25W-al alacsonyabb PWR_Limit van...
)
Viszont ITX build, minőségi aftermarket kábellel, amit direktbe ehhez a táphoz és kártyához gyúrtak. (Sajna 15 centiél rövidebb opció nem volt, így kicsit hasas a cucc, de legalább a csatik nem feszülnek.)
+ #88593 deathcrow42: Amit én nem értek -és itt most nyugodtam javítsatok ki ,ha tévedek- de ezeknek a gondoknak in-house teszteken elő kellett volna jönni. Hogy az nVidia nem lépte meg design okokból, lelkük rajta, de hogy a nagy gyártók, akik tepci méretű NYÁK-okra pakolják az 5090-et miért nem tudták egy huszárvágással megoldani a problémát és simán 2db csatit feltúrni a kártyára... Még úgy is kevesebb helyet foglal, mint 2x8pin csati és teoreikusan ott az 1200W, ha a tüskék fele behal, még akkor is ott vagy, ahol a szabány maximuma.
#88595 Pug: Egy ilyen sérülés -szvsz- simán lehet a szétszedés eredménye, ha a műanyag, ami strukturálisan a tüskét tartja kompromittálódott a hőtől. (Ugye milyen szépen mondtam, hogy elolvadt a g*cibe?
)
Senki nem véd senkit, csak ugye a corpo ítéli meg az esetedet, akik ellenérdekeltek neked segíteni. Te meg mehetsz a sóhivatalba. Nyilván van fél marék kívételes helyzetű ember, akikt úgy ér ilyen baleset, hogy hétvégén a kutatólaborban tényszerűen dokumentálva fel tudja ezt tárni pár nem hivatalos túlóra formájában, mert olyan helyen dolgozik, olyan ismerősei vannak, esetleg nagy nézettségű médiaplatformja van, ahol reflektorfénybe állíthatja a cég reklamáció-kezelését, de az árverés lényege, hogy a vevők 99%-a nem rendelkezik ilyen forrásokkal.
#88597 deathcrow42: Igen, ez a másik dolog, hogy ha a cél az, hogy te ne kapj kártérítést, akkor a kártya náluk van, azt csinálnak vele, amit akarnak, te meg hogy bizonyítod be, hogy nem te voltál? Csinálsz egy több órás megszakítás nélküli videót a már hibás kártyáról, amin látszik, hogy sosem volt szétszedve, minden rendben van, ott kamera előtt mint a hímestojás kiszeded a gépből, becsomagolod, és kamerával a kezedben feladod a postán? -
TESCO-Zsömle
titán
Hülye kérdés, de ugye tény, hogy fizikai sérülésre nem él a garancia, ha nem bizonyítható, hogy gyári hiba okozta. Mit csinálsz, ha a VGA gyártó a táp gyártóta mutogat és vice-verza? Ha a vizsgálatból kihozzák, hogy te dugtad be szarul / nem hagytál elég kábelt egyenesen / hagytad, hogy feszüljön és itt maradsz letolt gatyával, táppal együtt alhangon 1,5 milla kárral?
Nekem csak ez volt a parám az 5090-nel...
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Hibás az érvelésed abból a szempontból, hogy az épített vízhűtés úgy általában még inkább rétegtermék, mint a 2000€-s videókártya 3200€-s tuningváltozata.
Akiket ezek a termékek célozzák, azoknak nem az jár a fejében, hogy mennyiért fogják tudni eladni. Aki ilyen szempontok mentén mozog, ott szóba se jön még a 2000€-s zsuga sem... -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Ha rendesen ki lett pucolva, akkor nem lehet dzsuva. Az álltában nem képződik.
Ahogy Pug is írta, szét kell szedni, mert így nem tudod meglátni, hogy amit kosznak látsz, az a rézen van a lamellák közt, vagy "csak" a plexin. Utóbbit nem szokás megdörgölni takarításkor, mert relatíve könnyen karcosodik, mattul. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Régi, szép idők... 10m/1bar@~7600rpm.
Mikor a videókazettáról már letekerte az első 10 percet a magnó és elkezd felpörögni a turbó tekerés... Nem állítom, hogy minden alkatrész szerette, de nem maradt bubi a rendszerben.
#87697 boytee: Számomra úgy lenne logikus, ha az a 15dB az delta lenne az alapzajhoz képest. -
TESCO-Zsömle
titán
Ahogy Pug is írja, ehhez műszer és labor kell. Előbbi a hiteles méréshez, utóbbi meg a tartomány miatt, amit mérni szeretnél. Átlag alapzaj tipikusan 30db, rosszabb könyéken lehet 40 is. Ez azt jelenti, hogy ez alá nem tudsz műszerrel sem mérni... Ha mondjuk sarokcsiszolókat vagy porszívókat akarnál összehasonlítani, arra elég lenne csak a műszer is, mert azok számottevően hangosabbak az alapzajnál.
Aztán van még olyan, hogy milyen frekvencián szól a hang, mert frekvencia függvényében simán lehet az 5-10db-lel halkabb zaj kellemetlenebb.
Szóval hagyd a francba, mert semmi értelme, csak az idődet fecsérled.

-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Ami legalább annyira vezreti is a hőt?
Mondjuk igaz, ott van még az ezüst is, de az ilyen 5%-kal van csak a réz felett, míg a gyémánt az 5x-e a grafén meg erősen függ a rendezettségtől, de hosszában ~15x réz.
Vagy teljesen félreértettük, hogy mit is akarsz mondani ezzel:ne használjatok rezet vagy alut a vízhez
-
TESCO-Zsömle
titán
Vagy csak azt tudja, hogy az EK raktára tele van alkatrésszel, amiből küldenek is jó magyar Euróért.
#totya1980: Ha életre akarod kelteni, ehhez szvsz simán tudsz venni pótalkatrészt a gyártótól. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Minden Aquacomputer cucc, ami tud vízszintet mérni, nyomáskülönbség alapján teszi azt. Ehhez a rendszernek elkerülhetetlenül nyitottnak kell lennie, különben a táguló víz nyomása elcseszné a mérést.
A tartályod nyitott, a vízszintmérő a benne levő vízoszlop súlya adta nyomásból kalkulál neked vízszintet. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem feltétlenül. Legnagyobb MORA-val szerintem nem a mérettel lenne gond 3kW-nál, hanem a tömegárammal a G1/4 csati keresztmetszete miatt. És persze nem szeretnék abban a helységben tartózkodni, ahova ez a dög leadja azt a 3kW-ot, mert még légkondival is igen érdekes klímája lesz...
Ugye ha azt mondod, hogy fix 20°C-os a helység és a vizet belövöd egy nem túl konzervatív 50°C-ra, akkor ~1,5 litert kell megmozgatnod percenként, hogy a 3kW átmenjen fizikálisan. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Hol van a hőmérő?
Amúgy nyilván, reális, valóban így van, az áramlás lassításával nőnek a hőlépcsők, a radiátor és az összes blokk ki és bemeneti portja között nőni kezd a hőmérséklet-különbség, mert a víznek lesz ideje felmelegedni és lehülni. Ez nem azt jelenti, hogy a hűtésed jobb lesz. Ami valójában történik az az, hogy minél gyorsabban fordul meg a rendszerben a víz, annál közelebb kerül a rendszer az egyensúlyi állapotához. DigitXT példájával élve: Ha adott idő alatt egy körforgalomban egy kört mész 2 szatyor cuccal vagy két kört egy-egy szatyorral, attól még ugyanott vagy. Attól, hogy a víznek "nincs ideje" felmelegedni a hőt még átveszi.
Sőt, ugye az áramlás sebessége jótékonyan hat a hőátadásra, tehát azzal, hogy lefogod az áramlást, rontod a blokkjaid hatásfokát.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem pakolhatta befele, ha egyik radija a másikat fűtötte, akkor egymára pakoldák a hőt.
Ami megint nem feltétlenül jelent rosszat, csa kakkor ehhez a koncepcióhoz kell igazítani az egész rendszert és ennek megfelelő kompromisszumokat kell kötni.
Nekem a legutóbbi in-house hűtésem egy Define volt 2x420 radival, emelt hőlépcsővel, hogy kompenzáljam a tényt, hogy a második radi az első által felfűtött levegőt kapja. Áramlás szempontjából az első radi egy 420/30 X-flow, ami a tetőben volt és ~70°C-os víz ment bele, amit elég jól le tudott hűteni a 45-50°C-os levegővel is, amit kapott. Ezt követte az előlapban egy 420/60-as, ami a friss levegőt kapta és hűtötte vissza a vizet 40-45°C-ig terhelés alatt. Radik után tartály -> szivattyú -> SSD -> CPU+VRM -> GPU. Szépen hőmérséklettűrés és leadott hőmennyiség szerinti sorban. -
TESCO-Zsömle
titán
Rossz volt a koncepció/megoldás.
Ezzel nem azt mondom, hogy a több belő radi jobb, mint a külső, hanem hogy ha az ember megköti ezt a kompromisszumot, akkor utána a rendszer egészét ehhez kell igazítania, hogy tényleg legyen is értelme. Ennek hiányában csak akkor lesz számottevő javulás, ha eleve súlyosan alul volt méretezve a radiátor. -
TESCO-Zsömle
titán
Legközelebb szerelésnél be kellene iktatni egy hőmérőt valahova a radiátor és az első hőtermelő közé. Ha terhelés alatt 40°C alatt marad a víz, akkor radiátor ügyben rendben vagy. Proci oldalon a többiek már írták, hogy mi a gond oka és lehetséges megoldása.
A folyadék színe azért aggasztó kicsit, mert mikor egy rendszerben beindul a korrózió, az pont ugyanilyen színűre festi a vizet.
-
TESCO-Zsömle
titán
Ahogy írják is, ez egy fröcsöntött (injection mold) cucc, ráadásul (tetézendő a bajt) ragasztott is. Azok a nyomok a sorjátlanítás és/vagy a ragasztás utáni "egyengetés" eredményei. Az egyensúlyt (centírozás) pedig mindezek után a középen a csapágy körül levő 7 lyukba belepottyantott/ragasztott súlyokkal oldják meg.
#86931 abridabri: Akkor jól döntöttem, mert én is ezt az utat választottam.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Ja, nem erről van szó. Noctua mérnök mondta, hogy a (ventilátoron belüli) vezérléást úgy programozzák fel, hogy ha veszel random 2-8 ventit, akkor azok között mindig legyen ~10-50rpm különbség azonos % esetén is, hogy elkerüljék azokat a (harmonikus?) zajokat, amiket a teljes szinkronban forgó ventilátorok okoznak, ha a légáramlataik találkoznak vagy egy lemezre vannak rögzítve.
Ha elég idős vagy, akkor biztos emlékszel még 20-25 évve lezelőtt a "codegen" korszakban, mikor a házak még eléggé "meh" voltak, hogy esetenként mikor idle ment a gép, hallottál egy ilyen hullámzást, ahogy erősödve-halkulva "búgott" a ház. Na az az, amikor a ventilátorok közel szinkronba forognak és akkor erősödik a zaj, amikor épp elérik a szinkron-csúcsot és a rezgésük összeadódik, majd úgy halhul, ahogy a rezgések átváltanak aszinkronba és akkor egy kis ideig kioltják egymást.
És nyilván, mivel a vezérlés nem fordulatszám-alapú, bármilyen fordítótábla csa kaz adott ventire érvényes, részben az első bekezdés miatt is.
-
TESCO-Zsömle
titán
Én nem vagyok benne biztos, hogy ez akárhol is lehetséges. Még a PWM-vezérlés is csak a PWM-duty cycle-t tudja állítani %-ban. Hogy ahhoz a venti oldalán milyen RPM tartozik, azt a vezérlő nem tudhatja. Ráadásul egy ventinként -még azonos típus esetén is- el szokott tárni gyárilag, hogy elkerüljék a különféle rezonancia, harmonikus erősítés és egyéb ilyen jelenségeket, amiknek nem tudom a nevét, de hallottam már róluk
SteveTechJézus interjúiban.
Szóval nem. Nem tud a vezérlő és egy fél tucat fizikai jelenség miatt nem is szeretnéd, hogy az összes venti ugyanazon a fordulaton menjen. -
TESCO-Zsömle
titán
Akkor csak engem sz*patnak, mert márciusi rendeléskor 9-10 hetet írtak, most a support azt írta, remélik Q3-ba tudják küldeni...
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Látva, hogy a rendelt blokk státusza még mindig "9-10 hét" míg mondjuk az RTX 5090 blokkoknál ez szépen csökken a hét elején rákérdeztem, hogy mi a helyzet a márc. 8-án 9-10 hét várható szálítással rendelt blokkommal.
Nos, semmi biztosat nem tudnak mondani, de remélik, hogy Q3-ra lesz belőle valami...
A boltban azóta a várható szállítás 3-4 hónap...

sz: Aquatuning szerint augusztus 4...
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Volt már idehaza "véletlen" termoszifon. Egy igen egyedi (de gyári) blokk kellett hozzá meg egy szerelés, ami után elfelejtettem visszakötni a D5-öt.
3 hónapig ment a gép szivattyú nélkül, mire észrevettem.
-
TESCO-Zsömle
titán
Én inhibitor-t adagolnék a rendszerbe, ha vegyes cuccok vannak. Egy flakon 10-15k és 100 literre elég. Gépészetben az ember nem általkodik keverni alut, rezet, vasat akár vegyesen is, csa kaztán ne felejsünk el gondoskodni a galvanikus leválasztásról sem, mert az megint más dolog. Vízhűtésnél nyilván utóbbi nem gond, ha a csövezés nem fémes, nincs direkt kontakt eltérő anyagok közt.
Volt egy amolyan dream projektem egy rásegítéses de teljesen passízv rendszerről, csak működési elvéből adódóan meglehetősen nagy lett volna. Ott a vasat egy ~1m magas alumínium radiátorra rögzítettem volna procival lefelé, VGA-val fölfelé. Spéci blokkok, folyamatosan növekvő keresztmetszet, szakaszos visszakötések mini-szivattyúkkal, hogy segítsenek "gerjeszteni" a kört míg be nem indul a termoszifon. Vicc, de amúgy ne megyszerű fenntartani a gravitációs áramlást, mikor komplett HEDT gépek egyszen 10-20W-okkat IDLE... Hirtelen rátol az ember a kihült rendszerre 600-800W-ot aztán csak néz, hogy minden throttlingol.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
No, nézelődtem kicsit de elég lehangoló az összkép. A régi nagy gyártók fele vagy halott vagy fél lábbal a koporsóban, még amire emlékeztem, hogy milyen faxa cucc is volt, mind EOL már. Koolance, Innovatek, Swiftech, TFC, DangerDen... Egy részüket -gondolom- a válság ölte meg egy részüket meg a most térdre rogyott EK irdatlan térhódítása...
Anyway, az egyetlen gyártó, akiknél találtam számomra -talán- megfelelő megoldást az az Alphacool volt a szerverekbe szánt ES vonallal:
-Alphacool ES Reservoir 1U - DDC Version - Ez nem tudom mennyire "reservoir"...
-Alphacool ES Reservoir 2U - DDC Version - Ez már annál inkább, csak rossz irányba áll a nyomócsonk...
Árban sem vészesek, csak mindkettő szivattyúhoz van, vagyis bukó a csendesítő tető...
Szintén Alphacool EC vonalon találtam hidraulikus váltónak való elemet:
-Alphacool ES Distro Plate C1
Öröm az ürömben, hogy találtam bronz tetőt DDC-re az AquaComputer-nél:
-ULTITOP DDC MIRROR BLACK pump cover for DDC pumps, G1/4
Sajnos a Phobya megoldásához képet visszalépés, azon 2-2 be és kiömlő volt, megoldva ezzel az egy oldalról való bekötést...
Nézegetetm a DC-LT-t is, arra is van két nagyon pöpec ES megoldás:
-Alphacool Eisstation 40 DC-LT - Container
-Alphacool Eisstation 80 DC-LT - Container
De valahogy nekem kevésnek tűnik a 72l/h és 1m-es emelőmagasság, mindezt telejs fordulaton... Nem tudom mennyire lenne alkalmas egy ilyen kicsi, de kacifántos loop átöblítésére benne egy fojtott DD blokkal...
#86315 Pista0001: Nem hiszem, hogy széltében lesz 10cm-nél több helyem, illetve azért is gondolkodok DDC-ben, mert abból van itthon vagy 20db...
-
TESCO-Zsömle
titán
Modultra van itthon, de sajnos kiesett a képből a Thermal Grizzly Direct Die miatt. D5 teljességgel nem játékos, mert nincs olyan tető, ami szivattyúval ne lenne 8x8x8 centi. Fizikai képtelenség. Az egyik méretnek meg kell állnia 3 slot alatt, az meg kb 6cm és még ez is kérdéses, mert nem tudom a DD és M.2 blokkok mit engednek a csatlakozókkal. Most egy Formd T1-be fogok vizet pakolni, ahogy jönnek bele a cuccok. Elvileg 32cm VGA fér bele, az enyém blokkal együtt talán 22cm lesz, így marad mögötte ~10cm szivattyúnak meg tartálynak. DDC-re, ha lehet akkor megy a Phobya tető a csend végett. 60 deka sárgaréz lefogja a rezgést.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez lehetne talán egy lehetőség szivattyú nélkül, de akkor ugye bukó a Phobya tető...
FLT80 is úgy lehetne poén, ha le lehetne zárni a hátulját valamivel.
Van itthon elvileg valahol egy mezítlábas Swiftech Micro Res, de annyira ez se kicsi és a dizájn is archaikus...

#86304 RazoR: Ma/holnap végignézem az összes nagy gyártó oldalát, hátha találok valamit, amit még most is gyártanak...

#86307 mpierre: B@zz... Nézegettem a Bykski oldalát, emlékeztem, hogy van egy másik nagy kínai márka, vettem is tőlük cuccot, de az istenért nem jutott eszembe a nevük... Barrow... -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Mi a legkisebb különálló szögletes tartály, ami vehető? Ki gyártja?
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Anno kiszámoltuk, hogy mennyit lehet játszani egy X wattos géppel, ha 200 liter víz van rákötve hordóban.
Nem olyan sokat, mint hinné az ember...
#86245 gaben22: Nem kell nagyobb víztömeget megindítani, mint amennyit a gépen át akarsz húzni. A hordón belüli tömeget majd mozgatja a gravitáció és a hőmérsékletkülönbség... -
TESCO-Zsömle
titán
TLDR: Az ipari venti akkor is SMASH, amikor HULK.
Az előbb kipróbáltam a 2x360Monsta szendvicset az Arctic ipari ventikkel. Nem olyan csendes, mint vártam, de gyanítom ez részben az alaplapi vezérlő sara is. 3 ventit 50% alatt valamiért nem bír, elkezdenek így huhogni és instabil a fordulatszám, lehúztan egyet akkor megjavult. Az is köztejátszhat, hogy a gyár szerint megadott 600-as minimum helyett csak 1100 RPM-re tudtam belőni őket. Leget Cha_Fan headet-en nem PWM-mel vezérel a lap, hanem feszültséggel.
A Noctua ventiket meg nem bírtam felfogatni a radiátorra. Akárhogy igazgattam, akármilyen jól álltak a csavarok, valahogy akkor se kapta el a menetet... Ezeket szintén csak 50%-ra lehetett belőni, ami itt is kb 1100RPM, úgyhogy biztos a vezérlő a ludas.
Nem lettem okosabb azon túl, hogy a szendvicselés működik. Tervbe volt, hogy a "házban" zajnyelő szivacsba lesz ágyazva a stack, hogy ne kelljen hozzácsavarozni a lemezhez, illetve bizakodhatok még, hogy ha a víz miatt megnő a tömeg, akkor az is tompít majd a rezgésen, de a szimptóma ugyanaz, ami minden ilyen esetben: Az ipari ventilátor bem tud igazán csendes lenni, mert ha egy 4000RPM-es ventit lefogsz 1000RPM környékére, a motorok morogni kezdenek. Alternatíva meg nincs... Amit találtam 25-nél vastagabb ventik azok horror áron mennek és/vagy zárt a sarkuk, ami miatt teljességgel alkalmatlanok a szendvicselésre.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Nézd, én nem a vezérlés ellen vagyok, hanem az áll-osztályharc és pszeudo-sznobság ellen szólaltam fel. Ettől függetlenül az itt aktív tagok olyan radiátor állománnyal büszkélhedhetnek, ami mindenféle vezérlést teljesen fölöslegessé tesz.
Ma meg már főleg, mikor nincs olyan, hogy megfő valami, mert a legnagyobb hőtermelő egységek kb olyan hő- és energiamenedzsmenttel rendelkeznek, mintha a kocsidban 10.000 fokozatú, AI-vezérelt automata váltó lenne. Ha túlmelegszik a proci, visszaveszi a teljesítényt. Ha túlmelegszik a pumpa, leold a hővédelem, leáll a keringés, az alaplap meg lelövi a gépet, amiért nincs CPU vagy PUMP csatin fordulatszám.
Nem véletlen, hogy az Aquaero is döglődik, egyszerűen megszűnt a tényleges szükség ezekre a cuccokra, csak hobbi szintű szüttyögés van... -
TESCO-Zsömle
titán
Ez az okosvíz ilyen tv-shopos bullshit, vagy van hozzá sámán is, aki megkeresi aranyozott rézrúddal?
Baszki, ne már... Az épített víz lényege, (ma már*) hogy épített. Olyanra csinálod, amilyenre akarod. Az AIO-t meg nem.
* - Régen meg az volt, hogy ez van ami jobb a levegőnél. AIO meg eleinte nem volt, aztán jó ideig max egy komolyabb levegő szintjét hozta, míg a gyártók össze bem kapták magukat.
Olyan dolgokat ki lehet hozni, hogy az egyszeri ember füle ketté áll, csak akarni kell. A vezérlés meg egy teljesen külön halmaz, még ha van is közös keresztmetszet.
-
TESCO-Zsömle
titán
A lakkozásról volt szó...
Der8auer piros lakkot árul, ezen áttetsző van és még nem találtam 9000-es Ryzen delid-ről képet, amin ne lett volna rajta gyárilag az áttetsző...
A videón is az látszik, mikor kiveszi a sütőből és még rajta van a DIE-on a forraszanyag, a lakk már akkor rajta van. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Ez egy labor jellegű* mérési eredmény, 600-3000 rpm-ig, 10dT mellett. Ahogy írtam is, 15-20°C dT-hez megszorzod az érékeket 1,5-2-vel, a görbének pedig van egy 600-1000rpm része is.
* - Ez azt jelenti, hogy számolni lehet vele, ellentétben a "realisztikus" hány °C a processzor "tesztekkel". Utóbbiból találsz bőven, de sok sikert abból kiszámolni, hogy akkor egy
360as 60mm + 2* 240es 30mm + 120as 45mm
felállás mennyi hőt tud leadni csendben...@#86071 Pug: Megy ez visszafele is. Ha mondjuk a proci által írt 800W-ot szeretnéd leadni az írt 800-as fordulat mellett, akkor ~19°C dT lesz az eredmény. 30°C-os szobában ez 49°C-os vizet jelent, ami tökéletesen vállalható a 90°C-os üzemi hővel bíró CPUk és GPUk korában. Szvsz 50°C-ig még egy NVME-t is rá lehet akasztani, a gyári hűtések ennél bőven magasabb hőmérsékletet produkálnek és arra él a garancia.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem, ez lesz. Amit linkeltél, már nem kapható.
Miért érdekes? Azt írja, ha direct-die hűtést alkalmazol, akkor kivezeted a kupakot és az alatta levő hővezető réteget az egyenletből.
Ok, akkor azokat kiütöm. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
No, akkor újráznék a kérdésemmel: Liquid Metal, PhaseSheet PTM, KryoSheet vagy Carbonaut lenne jobb DIE és blokk közé?
Előre is köszi! -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Nekem ez nem opció, mert ha minden jól megy, akkor a ház max 7cm. Ebből levonsz 2-3 centit a blokkra, 1 centit a lap+procira, marad 3 centi. Abba max a 90 fokos fitting fog elférni.

-
TESCO-Zsömle
titán
ITX méretben macerás a gyorscsatik tömeges használata, de majd megnézem, hogy férnek a dolgok, ha itt lesznek az alkatrészek. Egyelőre még az új házat is vadászom...
-
TESCO-Zsömle
titán
Nekem a régi build-del egy nap simán volt kivenni és visszatenni az alaplapot. Pedig azt hinnéd, hogy egy Define XL milyen tágas... És az is... Amíg tele nem pakolod... Aztán hirtelen koreográfiája lesz...
Amit ha nem követsz, akkor a következő alkatrész nem fog beférni az előzőtől. Vagy a csövet nem tudod betenni... Vagy a hollandit/csavart meghúzni...
Ezen az ITX méretre váltás nem sokat segített.
-
TESCO-Zsömle
titán
Egyébként az egész LM újrakenés egy 10 perc szereléssel együtt.
Felteszem úgy, hogy már előtted van az alaplap a blokkal.
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem utólag skalpolt proci lesz, ha lesz.
#85971 tibcsi0407: Az annyira nem baráti. Ilyet akartam rádobni a procira, de ha pár havonta le kell tépni, azzal úgy tökön vagyok szúrva. Én pont azért szoktam vizezni, hogy utána nagyon sokáig ne kelljen hozzányúlni...
-
TESCO-Zsömle
titán
Hogy kell ezt csinálni, hogy elsőre jó legyen? Megéri megskalpolni a procit és ezt tenni alá? -
TESCO-Zsömle
titán
Hola!
Van itt valaki, aki gyakorlott liquid metal applikáló? -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Kétkörös rendszer lényege, hogy egyensúylba hozza a vízhőfokokat a hűtött komponensekkel. Ez főleg régen volt érdekes, mikor a HDD, NB, SB szeretett volna 40°C alatt maradni, a procinak 65°C volt a plafon míg a VGA bírta a 80-90°C-ot is. Ugye nem volt jótékony hatással a radiátor méretére, mikor az alacsony hőfoktűrésű alkatrészek miatt 40°C-os vízzel kellett hűteni a több száz vattot leadó GPU-t. Kiváltképp, ha nem volt egyedül...
A másik szempont a design. Kétkörös rendszerbe két eltérű színű folyadékot lehet tenni.
Egykörös rendsuer előnye, hogy mindig minden körülmények között az összes radiátor hűti az összes komponenst.
Én egyébként úgy hiszem, hogy mára már ezek a dolgok érvényüket vesztették. Az ilyen szintű modding kiment a divatből, ahogy a Paul Walker pestis is lecsengett... A CPU-k max üzemi hőfoka is szépen felkúszott 90°C környékére és az NB is bemászott a CPU-ba az SB egy jókora részével. Jött az NVME, amit még esetleg lehet hűteni, de igazából az is mindegy, HDD-k is kiestek, egy izomgépbe már nem teszel olyat a víz mellé...
Akkor csinálj kétköröst ,ha szeretnél bütykölni, bíbelődni vele. -
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
+ #85884 flashpointer: Legjob tudomásom szerint jelenleg az Alphacool ES BLH1A-k.
Helyi referencia: #84016 -
TESCO-Zsömle
titán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Corsair iCUE ELITE CPU Cooler LCD Display Upgrade Kit
- AKCIÓS!!!/GARIS!! Lian Li HydroShift !!!LCD!!! 360R RGB
- ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme
- AKCIÓS!!!/GARIS!! Lian Li HydroShift !!!LCD!!! 360R RGB Fehér
- AKCIÓ! Lian Li Galahad II 360ARGB white bontattlan vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- 0perces SAMSUNG DDR5 6400MHz vadiúj 2x16GB memória 1 év garancia (6400B)
- Sandisk Portable SSD 2TB!
- Asus BTF White GAMING PC! 7800X3D / RTX 5070 Ti / B850 / 32GB 6000MHz / 2TB NVMe / 850w Gold!
- Bontatlan Moleskine Smart Writing Set Ellipse digitális e papír füzet / 12 hó jótállás
- HP EliteBook x360 1040 G11 - 14" WUXGA Érintő - Ultra 7 155H - 16GB - 512GB - Win11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
)

Grózi