Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2772) endre84


endre84
csendes tag

A lakásunkban 1-2 hetente lecsap a FI relé, ezt szeretném kinyomozni, hogy miért.
Laikus vagyok, szóval hozzányúlni nem fogok, majd villanyszerelőt is hívok. Előtte szeretném átgondolni a problémát és kicsit informálódni.

Tények:
- 2 éve felújításkor lettek teljesen áthúzva a vezetékek egy villanyszerelő által, új kismegszakítók, új FI relé beszerelve. Ezután rögtön kezdődtek a problémák.
- Villanyszerelő akkor azt mondta, hogy a klímákra lehet érzékeny a FI relé, miattuk csap le néha, nem tud vele mit csinálni.
- Azóta már kiderült, hogy biztos nem emiatt van. Teszteltem, és olyankor is lecsap a FI relé, amikor mindkét klíma ki van iktatva a saját kismegszakítójukkal.
- A FI relé lecsapás teljesen random időpontokban történik. Gyakran az éjszaka közepén, amikor alszunk, nem kapcsolgatunk semmit. (Max a hűtőről, vagy a fűtésről tudom elképzelni, hogy magától vált üzemmódot). Talán a téli és esős időszakokban gyakoribb a lecsapás.
- A kismegszakítók nem csapnak le. VISZONT, amikor vissza akarom kapcsolni a FI relét, csak úgy tudom megtenni, hogy előtte 1-2 kismegszakítót lenyomok, és csak a FI relé felnyomása után kapcsolom vissza a kismegszakítókat. Ha az összes kismegszakítót bekapcsolva hagyom, akkor a FI relé azonnal újra lecsap amikor megkísérlem visszakapcsolni.
- Még egy érdekesség, hogy a villanyszerelés után pár héttel a hűtő konnektorja lehalt. Ekkor kijött a villanyszerelő, és arra jutott hogy a hűtő kismegszakítója volt hibás. Ennek a cseréje után újra tudtuk használni a hűtőt, és talán a FI relé lecsapások is ritkábbak lettek (azelőtt mondjuk heti 2x csapott le).

Kép a FI reléről, kismegszakítókról: [link]

Kérdések:
1. Miért nem tudom visszanyomni a FI relét anélkül, hogy előtte egy-két kismegszakítót lenyomnék? (Tapasztalatom szerint tökmindegy hogy melyikeket.)
2. Lehetséges az, hogy a FI relé nem áramszivárgás miatt csap le, hanem pillanatnyi túlfogyasztás miatt? Tehát a FI-relé egyben olyan feladatot is ellát, mint a kismegszakító, az összes körre egyben? (Mondjuk az éjszakai lecsapások miatt fura lenne szerintem, hacsak nem hibás egy fogyasztó.)
3. Addig jutottam, hogy elkezdtem időszakosan lekapcsolni a kismegszakítókat egyenként, hátha tudom lokalizálni a problémát. A klíma1, klíma2, mosógép körének kiiktatása ideje alatt is lecsap a FI relé, tehát nem azok a probléma forrásai. Ez jó irány, érdemes ezen az úton továbbmenni?
4. Lehet esetleg egy hibás kismegszakító miatt az egész?
5. Tudtok mondani ötleteket, hogy mi lehet a probléma?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.