Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6249) kilozsul válasza Sir Pocok (#6246) üzenetére


kilozsul
aktív tag

Om Mani Padme Hum :R

JJanos: "Nekem nem tetszik."
Neked tetszik bármi is, ami nem a bibliába van írva? :U Tudod él még pár milliárd ember a világon aki nem úgy tekint a világra mint te. Nekik nagyon megmosolyogtató amire te hivatkozol, kb olyan mint ha én azt mondanám neked, hogy a nagy konzervdobozt kell imádni és minden más tévedés :) És hiába mondanál mást, csak a saját -semmivel sem bizonyítható- "igazamat" hajtogatnám, hogy akkor is nagy konzervdoboz... Ezért hívják hitnek és nem tudásnak.

Az első lépcső az lenne, hogy tartsuk be a racionális parancsolatokat. Ilyennel gyakorlatilag minden vallás rendelkezik és nagy vonalakban az a lényegük, hogy minden olyan ember akinek egészséges a lelke és a gondolkozása be tudja azt tartani vallástól függetlenül. Ilyenek a ne lopj, ne ölj, stb... Aztán a következő lépcső az lenne, hogy ki tudjuk mondani: "ez az én hitem, ebben és esszerint élek, de tisztelem a te hitedet is és nem tartom jobbnak/roszabbnak a sajátoménál".

De ugye mindjárt itt a probléma, amikor azt hallom, hogy aki nem fogadja el Jézust/Allahot/konzervdobozt urának az megy a levesbe és bármit tett a gyehennán fog égni élete végéig. Hát a fenéket. Nekem meg ne magyarázza senki, hogy (saját példánál maradva) egy buddhista aki senkinek nem ártott életében, erkölcsösen élt, azon dolgozott, hogy a bölcsességét csiszolgassa az megy a pokolba ha mégsem neki van igaza (nyilván nem hiszem, hogy így lenne ezért nem is zavar a dolog, csak kis logika). Ha ez így van akkor isten minden csak nem jóságos és nem szerető.

Ellenben én hiszek benne, hogy ha egy keresztény tényleg jó életet él (és a buddhistáknak volt igaza) akkor egy nagyon előnyös inkarnációban lesz része, hiszen a karmája nem terhelődött bűnök garmadájával.

Ezeknek a kirekesztő, gyűlölködő értelmezéseknek nagyrészt a sok "egyéni" bibliaértelmezés az oka szvsz. Nem tudom megítélni, hogy a katolikusok vagy a reformátusok értelmezik-e helyesen, de az egyértelmű, hogy ha ennyire betűnként kell mindent érteni akkor a pl a keresztény felekezetek összességének 99% terelődik a pokol felé, mert minden hitük ellenére nem úgy értették a 956. oldal huszonhetedik sorának hetedik szótagát.

Továbbá nem ártana mindenkinek olvasnia egy kis vallástörténetet, ahol elfogultságmentesen írnak a vallások keletkezésének körülményeiről, történetéről. Persze tudom, ezt szinte senki sem szereti, mert ha nem olvasom el a negatív dolgokat a saját vallásomról akkor azok ugye nem is léteznek ;)

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.