Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#16990) kymco válasza D1Rect (#16989) üzenetére


kymco
veterán

Kevered a dolgokat. A tanú azt mondja el, amit átélt. Ha 10 méterrel arrébb állt, ha öt perccel korábban jött, már mást mond, mint a másik. Mert mást is látott, mást is hallott, illetve nem látta az előzményt, nem hallott bizonyos dolgokat. Ez nem szövegtorzulás, hanem a tanú hiteles beszámolója. Amit mond, az úgy történt, úgy élte meg. Ha több tanú ilyen, a lényegi dolgokban egyező beszámolóját veszed, akkor ezek inkább hitelesítik a történteket, mint cáfolják. Ott ahol több tanú még szóhasználatban is hasonlóképpen ugyanazt mondja, mindig gyanús, mert ez csak úgy lehetséges, ha összebeszéltek.

Az, hogy a szöveg hogyan változott az évezredek során jól példázza a kumráni lelet. A mai Bibliákban olvasható Ézsaiás tekercs szinte szó szerint egyezik a több ezer éve kumráni lelettel. De ez csak egy ilyen példa a tényleges szövegromlás mértékének érzékeltetésére.
Volt korábban egy vitánk, amiben azt állítottam, hogy a korabeli népek az írásbeliség hiánya miatt, jobb memóriával rendelkeztek, mert nem tudták másképpen elvinni az infót másoknak. Szó szerint tanulták meg, amit tovább kellett adniuk, és itt sem volt jellemző a szövegromlás. Erre jó példa lehet a földrajzilag szétszóródott újszövetségi iratok különböző fordításainak nagyfokú egyezése. Nagy valószínűséggel ezek a levelek nem minden helyre jutottak el írott formában, de nem találtak eddig olyan szövegvariánst, ami eltérne az eddigiektől.

A magam példájáról tudom, hogy amíg nem volt mobilom, fejből tudtam azt a kb 15-20 telefonszámot, ami lényeges volt a munkám, családom szempontjából. Most, hogy a a mobil telefonkönyvemet használom, még a saját számomban is bizonytalan vagyok időnként...

Ha van kényelem, akkor elcsökevényesedik az, amit kivált a kényelem...

A Bibliából meg kérlek idézd már az 1-7-40 napot....

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.