- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- bambano: Bambanő háza tája
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
Aktív témák
-
n0_gAboR
őstag
Erre sztem nincs GUI-s program. Van egy evdev nevu driver, erre kell atallitani az egeret, ilyenkor az osszes gombot kezelni tudja az Xorg. (alapbol fognak menni a fuggoleges, vizszintes gorgok is), es a plusz gombokhoz is tudsz hozzarendelni funkciokat (van olyan program ami alapbol tamogatja)
En anno ennek segitsegevel izztottam be az enyem. (persze ez Gentoo-hoz van, ubuntu alatt nem kell semmit forditgatni meg ilyenek
)
-
Nkboy
senior tag
Hello!
A következő csomagokat tedd fel: xbindkeys, xvkbd
Hozz létre egy .xbindkeysrc nevű fájlt a /home/felhasználóneved könyvtárba. Nyisd meg a fájlt és ezt másold be:"/usr/bin/xvkbd -xsendevent -text "\[Control_L]\[c]""
b:6"/usr/bin/xvkbd -xsendevent -text "\[Control_L]\[v]""
b:7A b:6, b:7 elvileg a két oldalsó gomb (nekem is ilyen egerem van).
Terminálba futtasd le: xbindkeys
Az xbindkeys-nek minden induláskor le kell futnia, mert különben nem működik. -
Lenry
félisten
válasz
Neil Watts #7395 üzenetére
sajna mégsem jutottam előrébb... a Xorg.conf szerkesztésével csak beüzemeltem a gombokat, de át nem állítottam...
-
-
Lenry
félisten
tudtok ajánlani egy ehhez hasonló programot Ubuntu alá?
az egeremen ugyanis van két plusz gomb, amit windows alatt Ctrl+c illetve Ctrl+v kombináció helyettesítésére használok, viszont Linux alatt nem tudom hol beállítani őket (alapból előre-hátra funkciót látnak el)
megint előbb kérdeztem mint kerestem...
találtam leírást hogy hogyan írjam át...
azért ha tudtok ilyen programot linkeljétek nyugodtan -
zoltanz
nagyúr
Tényleg szép ez a Compiz és hatkonysága is tetszik, kicsit szabadabb kezet adhatnának az alakításba és betűtípusok választéka is lehetne szélesebb. Nem kritizálni akarom, de van hova még fejlődni.
-
Lenry
félisten
sikerült megoldani, rákerestem az általad említett cikkre, és egész egyszerű volt
(akinek nincs kedve rákeresni: a FF és a TB is egy profiles,iniben tárolja, hogy hol vannak a profilok saját beállításai, a mailek stb, ez a profiles.ini Linux alatt a home/.mozilla illetve home/.mozilla-thunderbird mappában van, XP alatt a Docs and Sett\<usernév>\App. Data\Mozilla illetve \Thunderbird mappában vannak, mindösszesen ebben a path átírásával módosíthatjuk, hogy hol keresse... én a Linuxét módosítottam, hogy a Windowsosat használja mostantól, illetve módosítani kell az IsRelative értékét 1-ről 0-ra... és kész is)
rtom: itt mit és mire állítsak?
n0_gAboR: ez nálam is így volt... mostmár helyesen írja, hogy 60 és 75Hz..
.a gáz hogy én 85 és 90et is szeretnék... sajna CRT-m van és ott a 75 még mindig nem a legjobb
-
n0_gAboR
őstag
NVIDIA-nal van egy szopatas, hogy egy sajat modszert hasznal a tobbkijelzos megjelenitesre, emiatt az Xorg rosszul detektalja a frissitesi frekvenciakat. (Nekem pl 75Hz helyett 50Hz-t irt, pedig a monitor 75-on ment)
xorg.conf Device Section-jat modositani kell a kovetkezo modon:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
Option "DynamicTwinView" "False"
EndSectionTehat ezt a sort kell hozzaadni:
Option "DynamicTwinView" "False"
Ezek utan megjelennek normalisan a frekvenciak.
A particiot amire WUBI-val tetted fel az Ubuntut a /host mappabol ered el.
-
GD
őstag
2 oprendszer közös Thunderbird tároló az teljesen járható, annyi hogy a beállításokban, amikor kész a fiók, rá kell mutatni melyik legyen a tárolómappa
mivel a win se nem olvas, se nem ír ext3-at, célszerű a közös partíciónak mondjuk ntfs-nek lenni
vagy felraksz egy ext3 segédprogramot win alá, és akkor mehet fordítva is
valamelyik linuxvilág számban meg olvastam egy közös profil módit, azaz nem csak a tároló mappák közösek, hanem a beállítások is.. a linuxvilág elég sok száma elérthető a neten is -
Windex
tag
Sziasztok!
Tegnap felraktam az Ubuntu 8.04et, beállítgattam amik nekem kellettek, de a tv kártyát sehogy sem sikerül működésre bírnom. Egy AverMedia Hybrid Volar HX-ről lenne szó. Felraktam a Tvtime-ot, de állandóan ezt írja.
Tvtime után gondoltam megpróbálom Wine alá felrakni az XP-s drivert, de az indításnál azt írja, hogy: "The skin files aren't correct, AverTv will be terminated.".
Nincs valami ötletetek, hogy mivel tudnám használni a tv kártyát? -
Lenry
félisten
válasz
n0_gAboR #7380 üzenetére
értem, találtam is leírásokat, csak gondoltam hátha meg lehet másképp is oldani...
másik gépemen ugyanez a helyzet, de ott csak a frissítéseket nem ismeri fel jól...
az itteni monitor is régi, júniusban lép életének 135. hónapjába, Dell D2128-TCO...
viszont EDID infót ad, mert egyrészt az nVIDIA driver "Acquire EDID..." gombjára koppintva generál egy edid.bin-t, másrészt, miután beírtam a DPMS olvasást aktiváló sort, következő indításra a Xorg.conf szépen megtelt a monitor helyes frissítési és felbontási értékeivel, épp csak annyi volt a baj, hogy sem a Detonatorban, sem az Ubuntu gyári felbontás váltójában nem jelentek meg...
most...
most végre 1280x1024@75Hzet sikerült kicsikarni belőle, de CRT-n ez még épp a határ... igazából 85 (sőt 90) Hz-et szeretnék beállítani, ami meg is jelenik a Xorg.confban csak kiválasztani nem lehet seholteljesen más tipusú kérdésem: Windowson belülről telepítettem az Ubuntu 8.04-et, a Windows partíciójára... sajnos ezt a partíciót nem tudom felmountolni, pedig a következő kérdésem miatt szükség volna rá. a másik gépen is ugyanígy van telepítve, de ott tudom mountolni, és látja is... itt nem
tehát következő kérdés, amennyiben a mountolás problémáját meg tudom oldani: az egyetemen ugyanazokat a fájlokat használja a Linuxról és a Windowsból indított Thunderbird és Firefox, így mindegy melyiket indítom, ugyanazokat a maileket, könyvjlezőket egyebeket kapom meg... hogyan tudnám ezt itthon is megoldani? (vagy ez inkább vmelyik Mozilla topikba menjen?)
húúú most látom a Compizos írásod!!! mivel lehet bekapcsolni a kockát? mert nálam aktiválva van, de nem tudom milyen bill.kombóval lehet előhozni (compiz amúgy jó, mert csomó effekt működik, de pont ez nem)
-
qwertly
addikt
Sziasztok cd futtatom az ubuntut és nem tudom felcsatolni az xp partíciókat lehet valamilyen parancs sorból felcsatolni?
-
n0_gAboR
őstag
Az lehet a baj, hogy miven regi a monitor, nem szolgaltat EDID (DPMS) informaciokat, tehat az oprendszer nem tudja levagni hogy miylen felbontasokat is kezel.
Ezert regi Xorg modra manualba meg kell adni az /etc/X11/xorg.conf-ban. Sok leiras van errol a neten a "regi idokbol"
-
n0_gAboR
őstag
Bepromozom ide is az uj iromanyomat, ami a Compiz-t hivatott reklamozni (hatha igy meg tobben kiprobaljak a Linuxot
)
Kivancsi vagyok tetszeni fog -e.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Neil Watts #7375 üzenetére
Nem tudom nezted e mar, de a VLC 0.9.0 (egyelore erosen fejlesztoi verzio) az uj QT4-es GUI-val nagyon allat lesz. Es elvileg lesz majd fullscreen controls is, mint a mac-es verzioban.
-
vamzi
senior tag
áááááááá ezaaz, megkaptam a canonicaltól az ubuntu telepitőlemezeket
Komolyan!Le a kalappal a canonical előtt
-
-
-
Lenry
félisten
hogy lehet felbontást állítani itt? az Istenért nem képes megérteni, hogy nem a 800x600 a legnagyobb felbontás amit a monitor tud... (1000 éves IBM, 1024x768 a legnagyobb amit tud)
felraktam az EnvyNGvel az nVIDIA drivert (FX5200-ra) de azt írja, hogy nem fut az nvidia X driver... -
ther
aktív tag
Üdv!
Kérdésem lenne, hogy ha Wubival telepítettem az Ubuntumat Windowson belülre, akkor valahogy el tudom-e érni azt a meghajtót, amire telepítettem? A másik partíciót gond nélkül látja, de ahova raktam, ott is vannak fileok, amiket jó lenne Ubuntuból elérni.
-
-
Levin01
őstag
Sziasztok!
Ubuntu Linux-hoz keresek egy olyan hang és video lejátszó programot, ami:
- tud MP3+cdg-t
- tud divX és mpeg-et lejátszani
- van benne EQ
- könnyedén kirakható másodlagos kijelzőre a képePl. Winamp-nak valami Linux-os megfelelője jó lenne.
-
n0_gAboR
őstag
Neked irtam multkor hogy felesleges varni. Tedd fel WUBI-val a sima Ubuntut, majd ha telepited az 'ubuntustudio-desktop' csomagot, feltesz mindent, atallit mindent (default beallitasok, artwork, minden), es lesz egy 100%-os Ubuntu Studio-d.
Most mar az Ubuntu Studio is a canonical-nal van hostolva, Ubuntu repokban lakik, nem kell semmi kulso dolog hozza.
-
kene84
aktív tag
Üdv
Én is sokat szenvedtem az SB Live 5.1-emmel és egy ubuntus fórumon olvastam a következőt:
Lényegében: Nyisd meg a /etc/pulse/daemon.conf-ot, vedd ki a pontosvesszőt a "default-sample-channels" elől, és a sor végén 2 helyett írj 6-ot.
Végül a Rendszer - Beállítások - Hang alatt állíts mindent PulseAudiora.Kipróbáltam, nekem így működik,lehet van másik megoldás is. Hajrá!
-
chaval
tag
Ha már szóbakerült a hangrendszer....Eddig akármennyi linuxon próbáltam sosem sikerült 5.1et kicsikarni belőle
pedig minden lehetőségnél 6ch-t és 5.1et választottam.... próbálgattam a hangdrivereket is de csak egyiken adott hangot. Próbáltam dvd filmel-zenével...programon belül is be volt állítva....de csak 2.0-ban ment :S
Sajnos konkrétabbat nemtudok írni, mert most nincs fent linuxom (várom hogy kijöjjön egy újabb Wubi, újabb Ubuntu Studioval)-fejből meg nem megy
Remélem valaki tud megoldást a problémámra, vagy találkozott hasonlóval.... köszönöm előre is
-
cqr
aktív tag
Sziasztok! Nemrégiben feltettem a Ubuntu 7.10-et, letöltöttem az automatikus frissítéseket, kipróbáltam 3d-s desktop effecteket, compiz stb.minden működött remek. Majd kb egy hét múlva megint megjelent néhány frissítés, hát miért ne alapon azokat is letöltöttem. Kb eddig működött "normálisan" a dolog mert a következő újraindítás után az anjuta, memgbolondult, a desktop + ablakok fehér részein fekete négyzetek "jelentek" meg, egy mappa tartalmát kb ki sem lehetett venni.. hát akkor már mivel úgy is meg akartam nézni, frissítettem 8.04-re ami megszüntette a négyzeteket, helyrehozta az anjuta-t de iszonytosan belassult.. Esetleg tudja valaki hogy ez miért lehet?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Eastman #7350 üzenetére
OSS: Open Sound System
ALSA: Advanced Linux Sound ArchitectureMindegyik hangert felelos rendszer, driverek, tool-ok, API, stb osszessege. ALSA linux only, mig az OSS az mas rendszereken is van pl BSD-n, es van nem nyilt forraskodu megfeleloje is.
A PulseAudio egy sound server windowsra es unix(szeru) rendszerekre. Tehat elvileg egy "felulet" a kernel/driverek fole. Viszonylag uj dolog. Tud par extra dolgot, mint pl programonkenti hangero allitas (mint Vista-nal), audio atiranyitasa halozaton, hang resampling, mixing menet kozben, illetve low latency mukodes. Majd a hozzaertok kiegeszitik.
Alapbol Ubuntun nem telepul hozza kezelofelulet, a regi alsa-hoz keszult gnome-os all rendelkezesre. Viszont a repokban ott van a pavucontrol csomag (PulseAudio Volume Control)
-
-
rtom
senior tag
Beryl lejárt lemez, Compiz fusion alapból engedélyezett a Hardy-ban. Tehát ha a video drivered jól műxik, a xorg.conf-ban Composite enabled, akkor Beállítások->Megjelenés menüben az effektek fülön beállítod, hogy extra, felteszed a compizconfig-settings-manager és fusion-icon csomagokat, utóbbit indítod és hajrá. Nekem is X1100 kártyám van...
-
Eastman
addikt
válasz
Eastman #7344 üzenetére
Köszi Vladi a segítséget a skinnel kapcsolatban! Frankó!
...most simán megy a lejátszó, de hogy mitől javult meg azt nem tudom. állítgattam a hangbeállításokat vakon, meg újraindítottam a gépet vagy háromszor.
Mondjuk ez az egész OSS, Alsa, Pulse sztori nekem nem tiszta. Van vagy 4-5 féle választék a gépemen, de miért? Ha valaki esetleg képben van a témával kapcsolatban, írjon legyen kedves egy pár sort vagy egy linket (magyarul).
-
blaces
tag
közben a Beryl-t is megprobáltam feltenni, de valamiért nem nyert.
http://lumatt.hu/ubuntu_linuxra_beryl_telepites_ati_kartya_eseteben.html - ez alapján csináltam és az utsó pontban: beryl-manager nem megy, azt írja ki hogy ilyen parancs nem létezik (terminálba írtam be)
Ati kártya engedélyezve ( a pipás
) Xpress 1100-asom van.
-
blaces
tag
jaja de a google alapján rákerestem hogy egy ilyen mit tartalmazhat, és létrehoztam egyet
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/host/ubuntu/disks/root.disk / ext3 loop,errors=remount-ro 0 1
/host/ubuntu/disks/boot /boot none bind 0 0
/host/ubuntu/disks/swap.disk none swap loop,sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0ez a tartalma, hol és mit kell modósítanom?
-
Vladi
nagyúr
-
vamzi
senior tag
csatold fel a kötetet
10 perc és nagyjából teljes körű leírást vonultatok fel.De így gyorsban ott a mount man-ja.
nah szóval:
terminálba: sudo fdisk -l ez megmutatja a gépedben lévő partíciókat.
ha kibogarásztad, hogy melyik is a kérdéses partíció akkor:
sudo mount /dev/hdxy /media ahol az xy a kérdéses partíciót jelöli ha jól emlékszem csak ennyi és kész is, bár nem tudom automatice miért nem mountolja -
blaces
tag
sziasztok ismét!
Wubi-s telepítést hajtottam létre a D: meghajtón Itt van az Ubi, amin adatok vannak (képek, film, stb) a C:-n csak a Vista és a hozzávalók. Hardy Heron, csak a C:-t látja és a D:-n lévő cuccost nem, hogyan tudnám láttatni a D:-n lévő adatokat is?
köcce előre -
Vladi
nagyúr
(#7313) blaces:
"négyzetben a pipa"
Öcsém. Ez már itt generáció váltás. Nekem a linuxos pályafutásom kb így kezdődött:"Sziasztok!
Valamiért nem tölt be az fglrx kernel modul. Csatoltam xorg logot. Öteletek? Valami forgatási gubanc lehet?"Na ha beállítottad, a pipa rendben, és az oké is megvolt [
] nyiss egy terminált, és:
sudo /etc/init.d/networks restart
aztán nézzük mit ír ki.
(#7317) n0_gAboR:
Milyen morci ma valaki.
Különben meg visszafelé olvasod a topikot? Leesett: egyes lett a japán zh-d.
(#7325) fjani:
Kockázni? Ja kockulni! Akkor terminált indít, sudo su -...
Különben sem töltesz le drivert. Előveszed a csomagkezelőt... -
Eastman
addikt
Hi All!
Az mér' van az, hogy felraktam az Audacious-t Hardy alá és a /home mappában nem találom a könyvtárát? Winamp skint tennék rá, ami állítólag nem is olyan nehéz mert beépül simán a régi Winampos meg XMMS skin is. ...de hát nincs meg a mappa!
MOD:
GD: ...ez a <csúvicsúvi> ez halálos!
-
vamzi
senior tag
válasz
luw2win #7331 üzenetére
jó sorban keresgélsz, csak kattints a sor elején arra a háromszögre, hogy kinyisd a listát.Teháth a sorok előtti 3szögekre kattogj:
Bemenet/kodekek majd egyéb kodekek és mivel nincs több háromszög ezért kattints arra, hogy feliratok és jobb oldalt a feliratszöveg kódolása vagy az iso-8859-2 vagy a cp1250
ennél szájbarágósabban tényleg nem tudunk segíteni -
-
GD
őstag
válasz
valóságépítő #7314 üzenetére
sem amit írnak fogd fel!
nekünk a szmájli nem kell!
ha sok a szmájli dobd el!
soselegyél emesen <csúvicsúvi> *esztétika gengszter!*=vad lemezpörgetés
ps: dejólennehatudnámazOFFfunkcióthasználni.. sorvégi entert nem szereti..
-
peterszky
őstag
Ada fordítónak (gnatmake) van valami problémája a Hardyval? Nekem most nem sikerült működésre bírnom reinstall, uninstall majd install után sem. Fatal error, system.ads-t nem találja és a rossz telepítésre hivatkozik.
-
blaces
tag
Én még full kezdő vagyok, de szerintem a Compizra gondolsz.
http://ubuntu.hu/dokumentacio/hardver/nvidia-es-ati-kartyak-3d-gyorsitasanak-engedelyezese-ubuntu-alatt <<<--- ez kell ahhoz hogy a compiz menjen, valahol ezt olvastam az oldalon fent.
http://phoenix_art.extra.hu/?q=node/20 <<<--- ez is elég jó, én így üzemeltem be az ati kártyát ( a zárt meghajót helyett lehet, hogy eszközillesztő van kiírva, vagy hardware valami)
-
fjani
tag
Sziasztok! Letöltöttem a hivatalos nvidia linux drivert a 8600 gt kártyámhoz.Hogyan tudom felrakni az Ubi 8.04-re? Ez mindenképpen kell hogy tudjak "kockázni"??
-
valóságépítő
tag
-
blaces
tag
válasz
n0_gAboR #7317 üzenetére
Honnan és milyen infot szedjek le?
Annyit tudok hogy a többi Ubi változatnál amikor ott volt a pipa az engedélyezésben (eszköz illesztőben) akkor, ment wifi, most meg hogy miért, nem tom.
Egyenlőre csak ennyit tudok a linuxhoz, most tanultam meg, hogyan kell felrakni őket és megtaláltam az igazitLaptop: Asus F5Rseries
Op: Ubuntu 8.04 -
n0_gAboR
őstag
válasz
delacct #7319 üzenetére
Tuti hogy van kulonbseg?
Regebben kulon repo-ja volt az Ubuntu Studio-nak, de most mar benne van minden az Ubuntu repokban, a Canonical hostolja a letoltheto ISO-kat, a WIKI-juk is az Ubuntu WIKI-n belul van.Ezen kivul van realtime kernel akinek az kell (Molnar Ingo honfitarsunk patch-eivel)
-
-
n0_gAboR
őstag
válasz
luw2win #7315 üzenetére
VLC szokta azt csinalni hogyha nem megfeleloen van beallitva a felirat karakter kodolasa, es erzekel egy nem megjelenitheto karaktert (pl magyar feliratokban az ekezetek), akkor nem jeleniti meg az adott sort, ha folyamatosan van ekezet, akkor ugye semmit.
A beallitasokban at kell allitani a karakter kodolast ISO8859-2 vagy CP1250-re.
Settings/Preferences: Input/Codecs > Other Codecs > Subtitles > Subtitles text encoding alatt lehet beallitani.
-
luw2win
őstag
Haj!
VLC-ben hogy tudok egy filmhez feliratot rendelni, mert nekem nem sikerült egy .srt formátumút beletenni, nem müködik a Feliratsáv sem irja h 1.szám ,2. szám ...stb, de nem jelenit meg semmit
Ezt ugy probáltam h belehuztam a flimba a feliratot, de semmi se történt
előre is köszi -
valóságépítő
tag
ém meg elkezdtem az ubuntu rastafa geekerz slágerén dolgozni:
ha túl sok a szmájli
nem fogod látni
a partner állapotát
a
part
ner
állapotát, ó ó ó... -
blaces
tag
sziasztok!
Sok Ubuntu verzió után, maradtam a Gnome felületnél ennél bírja tovább a laptop
Felraktam Wubi-val és azt vettem észre, hogy akár, hogy probálom az eszközkezelőben a wifi driverjét engedélyeztetni (négyzetben a pipa), sehogy sem rakja bele, mint régen, hanem folyamatos újraindítást kér, persze utána sincs benne a pipa, hogy engedélyezve lenne, és nincs wifin netem, ezt hogy lehetne megoldani?
-
-
chaval
tag
Sziasztok!
Nemtudjátok mikor lesz friss Wubi, Ubuntu Studioval?
a 4.07et leszedtem, felraktam, tetszett csak voltak benne sajnos bugok
De azért egy frissebb változatot szivesen kipróbélnék (csak sajna a frisebb változatban nincs Studio).
Illetőleg keresnék Linuxra egy Msn klienst ami támogatja az egyedi smileykat(küld-fogad),mutatja a partnerek bejelentkezését, mutat képeket, és hasznosítani tud webcamot? (esetleg még tud úgy is üzenni, ha valamelyik júzer rejtve ír)
Előre is köszönöm a segítséget!
-
vamzi
senior tag
válasz
valóságépítő #7296 üzenetére
guru azért nem, de azért köszi
a cikk még nincs kész. Sajnos reggel 8tól este 7ig dolgozok, ezért picit lassan készül, ami végül is nem hátrány, legalább az emesene is alaposan megtesztelődik(csak, hogy szép magyar szóval éljek
) nálam.Jah és gyűjtöm az összehasonlítási pontokat, csak hogy egészen alapos legyen.
Aktív témák
- HP 14 Elitebook 840 G10 FHD+ IPS i5-1335U 10mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- GeForce RTX 3060Ti (OEM HP)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch (minimálisan használt)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest