Hirdetés
- Luck Dragon: Kenyér
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gerner1
Aktív témák
-
jercsi
tag
Az a helyzet hogy ami kell hozzá csomag azt feltettem le is vannak frissítve , de nem értem nekem nem jelenik meg a script ablak hogy konfiguljam a magomat

-
jercsi
tag
root@machine-3904c91:/usr/src/linux-source-2.6.24# make menuconfig
HOSTCC scripts/basic/fixdep
/usr/local/bin/ld: unrecognized option '--hash-style=both'
/usr/local/bin/ld: use the --help option for usage information
collect2: ld returned 1 exit status
make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 1
make: *** [scripts_basic] Error 2
root@machine-3904c91:/usr/src/linux-source-2.6.24#Ha valaki esetleg tudná hogy ez miért van
Kernelt szeretnék fordítani a gépemen , csak a menuconfig ra ezt dobja !
Én valamelyik csomag hiányosságára gondolok , de egy hozzá értő személynek is kell a véleménye
-
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
Úúú kösz, ennyi cd-m nincs, viszont valszeg felteszem a hdd-re majdan.
Kicsit ismerkedek a linux-al, hogy az alapvető cuccokat értsem, oszt majd meglássuk.
Amúgy win-buzi létemre kezdem nagyon megkedvelni.
.úgy látszik türelmetlen voltam anno a 7.2-es Suse-val.
.jó rég volt.. 
n0_gAboR: Nálam most ez látszik..gondolom nv install után fog itt látszani valami..

-
n0_gAboR
őstag
válasz
szacsee
üzenetére
Nem kell hackelni.
Bemész a System > Administration > Hardware Drivers-be, es kipipalod majd az NVIDIA melletti negyzetet, kell egy restart (eleg egy Ctrl+Alt+BkSpace is), es mar menni is fog.Wubi-s install-t probald meg, windows melle az a legegyszerubb. Infok:
[link]
[link]
[link]Utolso link 'Known Issues' reszebol:
A common reason is that Wubi does not support software raid (aka fakeraid), you have to install into a partition outside of the raid array. Pure hardware raids should be ok. -
valóságépítő
tag
-
dbius
veterán
válasz
szacsee
üzenetére
Ha LiveCd-vel akarod kipróbálni, hogy milyen a Compiz, akkor próbáld ki a Mandriva 2008 one live cd-jét. [link]
Azon eleve rajta van, induláskor kell kiválasztani, hogy akarsz-e 3d-t, ha igen, akkor pedig mit: compiz-t vagy metisse-t.
Sőt mi több, a beállításokat is tudod változtatni a compizban, csak miután változtatsz valamit, X restart kell neki, aztán utána már a változtatott beállítással megy tovább. (X restart: ctrl+alt+backspace)
Nekem nvidiás vga-val rendelkező gépeken simán ment így. Ati kártyákkal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, olyan gépen nem próbáltam.
#6291: ez sztem kezdetben kicsit macerás... van egy envy nevű csomag, ami képes mind az ati, mind az nv drivert felrakni. 8.04-ben envyng a neve. Ott csak egy kattintás, majd újraindítás, de én javasolnám inkább a fenti livecd-t inkább, veszteségmentes próbálkozáshoz tökéletes. Ezért sztem ne szedd szét a raid tömböt...
-
szacsee
nagyúr
Sry a modidő elszállt, így jó lenne, ha hdd-ről menne az ubi?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
szacsee
üzenetére
Live CD-re kicsit macerás lenne feltenni, ráadásul egy restart után eltűnne az egész (liveCD-n ramdisk-be van mountolva a home), hogy megmaradjon rendesen, ahhoz at kene hack-elni az ISO-t.
Ubuntura nem nagyon ajánlom letoltott nvidia driver hasznalatad, mert ahhoz is hegeszteni kell egy kicsit. Tedd fel WUBI-val windows "alá", onnan csak 1 kattintás lesz a driver beizzitasa.
-
marcarc11
csendes tag
Sziasztok!
Felraktam az Új Ubuntut és minen szép és jó még a Wlant is látja amit a régebbi verzió egyáltalán nem ,de hiába adom meg a WEP kodot sehogy nem akar felcsatlakozni rá. Szerintetek mi a lehet gáz? Routerben kéne kotorásznom??
Köszi előre is.

-
n0_gAboR
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
nekem?
-
dbius
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Ügyes

-
n0_gAboR
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Aztan ha semmi sem sikerul, akkor van meg egy tippem:
'xserver-xorg-video-radeonhd' csomagot teszteld be, ez az uj nyilt forraskodu ATI driver (ugye nemreg adtak ki a teljes specifikaciot a hardware-eikhez) amit a Novell fejleszt. Egyelore meg nincs 3D tamogatas, de ugy tudom mas minden megy. -
n0_gAboR
őstag
válasz
Viktor X
üzenetére
xserver-xorg-video-ati
xserver-xorg-video-radeonEzeket kellene feltenni parancssorbol. (tehat recovery modban inditani a rendszert - ilyenkor nem indul az X), majd:
'sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-radeon''dpkg-reconfigure xserver-xorg' parancs elindit egy konzolos-ablakos segedprogramot, amivel lepesrol lepesre be tudod loni az X-edet. Ezek utan talan megy nyilt forrasu driverrel. Utana meg lehet probalkozni meg1x az fglrx-el. Sajnos nem nagyon tudok ATI temaba segiteni, mert miota linuxozok (6 eve), azota mindig NVIDIA-m volt a driverek minosege miatt

-
Viktor X
tag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Nem. Nekem 7.10 volt amin minden ment egy kis trükközéssel. Frissítettem 8.04-re azóta semmi nem megy ami 3D. Aztán formázás után újjratelepítettem a 8.04-et hátha jó lesz, de ugyanúgy szar. Eleve vesa drivert rakfel nem ati-t, a korlátozott meghajtókba már nem is teszi bele az ati drivert, és ha manuálisan felrakom akkor is szar. Úgyhogy lehet összekapta magát az ati, de nem az én xpress x1150-esemre koncentrált az fix.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Viktor X
üzenetére
Ahogy neztem elozo HSZ-ekben, te meg 7.10-et hasznalsz, nem?
Abban meg a regi (es szar) ATI driverek vannak, azota osszekapta magat az ATI es kiadott 1-2 normalis drivert zsinorban, mert a regebbiek eleg tre minoseguek voltak.
Szoval ATI kartyaval NAGYON AJANLOTT a frissites Hardy-ra.Amit irtal hogy nem frissitette neked a kernelt, az valszeg azert van, mert vannak ilyen 'dummy package'-k amik mindig a legujabb verziora dependelnek az adott csomagbol. Kernel-nel is van par ilyen, ezek segitenek az update-ben.
Pl : 'linux-generic', 'linux-headers-generic', 'linux-image-generic', 'linux-restricted-modules-generic', stb...
Valoszinuleg vmi itt hibadzott neked (megpiszkaltad kezzel), ezert nem ment az update rendesen. -
Viktor X
tag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Így van ott lehetne, de az ATI ott már nekem nem szerepel a listán, csak a wifi driver, ha meg manuálisan felrakom és átállítom az xorg.conf-ban akkor csak annyit értem el, hogy felismeri, és hagyja bekapcsolni a vizuális effekteket, ami egy hófehér képernyőt eredményez. Amúgy a 3d sem megy, csak annyiban érzékelni hogy fennvan, hogy nincs fényerőállítás.
-
n0_gAboR
őstag
Nincs alapbol (most nezem friss installal).
Synaptic egy kurva regota letezo program (meg Debianbol) eleg kiforrott, adeptet meg Kubuntuhoz keszitettek az Ubisok, hogy legyen nekik is nativan kinezo apt forntendjuk. Regebbi verziokat teszteltem, de azok sokkal szarabbak voltak mint synaptic. -
dbius
veterán
válasz
n0_gAboR
üzenetére
hmm, ezt nem tudtam, én kubuntut használok. A kolléga viszont úgy tűnik ubuntut (Vagy kubuntura felrakta a gnome-t is) és neki is volt adept... Lehet hogy hardy-ban alapból fent van ubuntun is az adept ezek szerint?

#6270: a fusion-iconnal könnyebb az élet, főleg kezdetben...
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Neil Watts
üzenetére
'flashplugin-nonfree' az Adobe Flash, tobbi szart szedd le, nem kell.
Egyebkent ha eloszor jutsz el FF-al olyan oldalra ahol kellene flash plugin, felajanlja a telepitest. -
n0_gAboR
őstag
Felraktam enis ujbol, es nekem is elojott vmi hasonlo bug. A lenyeg hogy amikor visszaszamlal a linux bootloadere (grub) nyomsz egy ESC-et, majd egy 'e' betut, es a (hd1,0)-t atirod (hd0,0)-ra.
De ez csak ideiglenes megoldas, utana ezt fixalni kell a /boot/grub/menu.lst fileba.
Sztem ez azert jott nekem elo, mert el volt allitva hogy melyik winyorol bootoljon a gep (alabol a 2. winyo volt beallitva, nem az 1.)
-
dbius
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
nem kell, elfér 21"-on

a lelke már fel van telepítve ahogy látom.
Jelöld ki telepítésre az alábbi csomagokat a listából:
fusion-icon
emerald
szerk: valóban, jól mondja a kolléga, a compizconfig-settings-manager csomag sincs fent, eddig észre sem vettem, azt is fel kell raknod!miután kijelölted, alul az állapotsorban ellenőrizd, hogy nem jelölt ki csomagokat leszedésre. (jelenlegi képeden install 0, update 0, remove 0)
Ha semmi nem "jelölődött" ki remove-ra, akkor rakd fel ezt a két csomagot.
Ha ezzel kész vagy, és fent van a vga drivered is, és megy a 3d, akkor ezt követően elméletileg mennie kellene a compiznak. szerk: hogy megy-e a direct rendering úgy tudod ellenőrizni hogy kiadod az alábbi parancsot:
glxinfo |grep direct
Add ki az alábbi parancsot konzolból (bár bekerül a listába is, de most konzolból indítsd, hogy az esetleges hibaüzeneteket lássuk):
fusion-icon
Ha minden rendben van,akkor mennie kell innentől a compiznak, és a fusion-icon felkerül a futó taskok közé, kis kék bizbasz formával

Ha netán nem lenne ablakdekorációd, akkor a fusion-iconra jobb klikk, majd select window decorator-nál jelöld ki az emerald-ot.
Ha ezt követően sem lenne ablakdekorációd, akkor szintén jobb klikk a fusion ikonon, majd reload window manager.
Ha pedig minden rendben, akkor faragk ki a saját stílusod

-
szacsee
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Most live-ról tolom, én az adobe Flash player (install)-t telepítettem és megyen..
Nálad a Compizconfig-settings-manager nincs telepítve, az kell hozzá..
De majd jönnek a guruk és megerősítik, vagy cáfolják az állításom.
-
Neil Watts
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
a kép
P.S. kicsinyítsem a képet esetleg?

-
dbius
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
mint ahogy a compiz esetében is írtam, az adept managert indítsd el, majd kérj egy listát a flash szóra. tudsz tovább is szűrni, ha kiszeded a jelölést az egyes opcióknál (pl. telepített, stb...)
ebből a listából már sztem ki tudod szűrni, hogy mi lehetett az a csomag, ami nem kell neked.
-
Neil Watts
veterán
Szia!
Hülyének fogsz tarta SZVSZ (jogos), de nem tom a nevét...
<<=== LAME USER
Behatárolom:A telepítésnél van 3 fajta (FF3b5):
1. Adobe Flash player
2. Gnash SWF Player
3. Ez az én csomagom, aminek nem tudom a nevét....
Kérdés:
Milyen TV progik vannak Linux alá?

MOD01: sikrült!
(swfdec 0.6.0)
MOD02: a kép -
dbius
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
sudo apt-get remove <feltelepített csomag neve, amit le akarsz szedni>
-
dbius
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
indítsd el az adept managert - menüből kattintás, kérni fogja a root jelszót.
Szerk: Ha konzolból akarod indítani, akkor:
sudo adept_manager
Ezután fent klikk az adept menüre, majd tárolók kezelése.
A felugró ablakon az első fülön az összes legyen bejölve, majd close/bezárás. Ezt követően egy új ablak feldobása után újra fogja tölteni a csomaglistákat.
Ha ez kész van, akkor a szűrő listába írd be, hogy: compiz.
Erről az ablakról - compizra szűrt listáról - készíts egy screenshotot, majd linkeld be ide, hogy lássam milyen csomagokat lát, utána folytatjuk.
-
GD
őstag
nem gondoltam volna hogy az ATI ilyen szinten szívózik a driverekkel

-
Picco
addikt
nem tudok update-elni, ezt dobja ki

W: GPG error: http://ubuntu.beryl-project.org edgy Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 3FF0DB166A7476EA
W: You may want to run apt-get update to correct these problems -
Picco
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
nekem a 2900pro-t felismeri, igaz engedelyezni kellett a drivert mert asszem zarolta, de most mar minden jo

-
Neil Watts
veterán
Sziasztok!
Felraktam a 7.10et (éppen most frissítem 8.04re)
A kérdésem az lenne, hogy a zárolt meghajtó felismeri az Én kártyámat? Lesz vele
3Dm? (Fedora alatt az ATI CCC X1650nek minősíti) Ha nem akkor mit tegyek?
Második kérdésem: Menne a hibernálás vagy a suspend egy FS Scaleo P gépen? -
róland
veterán
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Nem. A "C"-re telepítettem, mert a Win meleltt volt 7 GB szabad hely, abból adtam 5 GB-ot az Ubuntunak.
-
dbius
veterán
-
Mr X
veterán
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Frissítettem az éjjel Ubuntu 8.04-re. A firefox3-mal van gondom. Netrádiót szeretnék hallgatni. Feltettem az Audacioust, beállítottam alapértelmezett proginak multimédiához, mp3-hot, és pls-hez. Ettől függetlenül Firefox3 nem ajánlja fel, mint lehetőséget. Ha megnyitnék egy netrádíó linket, akkor választhatok, hogy mentem a pls file-t, vagy megnyitom Totemmel. Sehol egy Audacious. Illetve van lehetőség más programot tallózni, de sehol sam találok Audacious-ra mutató részt.
Van valakinek erre megoldása? Google-t bújom reggel óta, de semmi...
-
róland
veterán
-
n0_gAboR
őstag
Van egy olyan csomag, hogy 'ntfs-config'. (es utana a parancs is ugyanez)
Ezzel grafikusan be tudod allitani a particiok mountolasat, nem kell kezzel az /etc/fstab-ot irkalni.
Nekem egyebkent GNOME automatikusan kilistazza a windowsos particiokat a 'Places' menuben, csak rakattintok, es mar be is mountolja. -
n0_gAboR
őstag
Gondolom Wubi-val telepitetted...az lehet hogy vmi ujfajta chipseted van, es nem ismeri fel a grub az IDE vezerlot. De nehez ennyibol megmondani.
Esetleg megprobalhatnal egy rendes installt is.Ha LiveCD-rol bebootolsz, es ott latszanak a windowsos particiok, akkor viszont tuti nem ez a gond.
-
Picco
addikt
8.04 LST rulz, vegre kis szenvedessel de mukodik minden amit szeretnek.
zene, video, videokari, cube stb.
lehet komolyabban is megismerkedek vegre a linux-al, vegre nem ment el a kedvem par nap alatt
mar csak az egyik particiomat kene bemountolnom, neztem egy csomo leirast de egyik sem volt szerencses...
1 vinyo 3. particio, logikai asszem, valaki tud segiteni?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Boven eleg lesz a rendszernek a 8GB.
Egy helyen szokott erezhetoen hizni a rendszer, ez a '/var/cache/apt/archives' konyvtar, ide minden letoltott csomag bekerul, hogyha torlod a geprol akkor is ittmarad, hogy ha legkozelebb kell akkor innen installalja, nem kell ujra letolteni. Ha ezt a cache-t torlod, akkor fel tudsz szabaditani nemi helyet.
Wubi az a Windows bootloaderet hasznalja, majd onnan ugrik a sajat loaderere, nem nyul az MBR-hez. Tehat ugy van megoldva hogy Windows bootmanager > Grub filebol.
-
Viktor X
tag
válasz
Viktor X
üzenetére
Frissítés során a 2.6.22 kernel maradt és nem cserélte le 2.6.24-re, ezek után felraktam neki a 2.6.24-et gondolva hogy biztos majd megoldódnak a problémák, de onnantól kezdve eltűnt a korlátozott meghajtók közül a VGA-m. Végképp besokalltam és format majd új telepítés, ekkor rendesen a 2.6.24 ment fel, de a korlátozott meghajtók között továbra sincs a VGA, Catalyst-el is próbálkoztam egyet utoljára de az továbbra sem megy. Asszem nekem tökéletes lesz a 7.10-es, abban legalább ment rendesen a 3D meg a vizuális effektek.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
valóságépítő
üzenetére
Ha eddig 8GB-os partíciót tartottam fent linuxnak, a home partíció méretét mekkorára célszerű választani? Tehát programtelepítésekkor, frissítésekkor az mennyire növekszik?
Jag:
Bár wubit sose próbáltam még, de szerintem az is az MBR-be írja be magát (pontosabban a grubot), boot.ini-hez nem nyúl (hogy onnan hogy lehet utána kiírtani, lásd korábbi hsz-ek, talán 1-ben is benne van). Amúgy ha csak kipróbálni kell, miért nem csak LiveCD-ről próbálod ki? -
Blue@X
senior tag
Hy,
igen mikor bekapcsolod a gépet, akkor választhatsz hogy windows-t vagy ubuntut akarsz-e használni...
Teljesen ugyanúgy megcsinálja mintha telepítve lenne rendesen, de közben belehet telepíteni egy meghajtó egyik mappájába, ahonna egy gombnyomásra lehet törölni, mintha programot telepítettél volna. -
thug
tag
Köszönöm szépen mindenkinek!
Akkor belekezdek egy hosszas archív olvasásba, guglizásba...

-
Blue@X
senior tag
Hy,
Lehetőség van futtatni Ubuntu alatt Windows-os alkalmazásokat.
A program neve Wine, elégp jó, sok ember szerint.
Elég sok windowsos játék megy vele, és egyre bővűl a támogatott windowsos alkalmazások köre.
Ha meg még nem akarod végleges rendszernek az Ubuntut, akkor ajánlom figyelmedbe a Wubi-t, ezzel tudod a windows alá installálni, nem kell neki külön partíció. -
valóságépítő
tag
akkor most belekezdek az 1001 éjszaka meséibe:
wine, cedega, a gamerek ezekkel nyomják, a wine honlapján figyelemmel tudod kísérni milyen cuccosok mennek linuxon. Na meg ott van a jó kis supertux és a quake open arena
de mielőtt a játékokon agyalsz, szerintem guglizz rá a hardvereidre, mennyire jók az ubival, hogyan kell a drivereket telepíteni, stb. No meg a topic első hozzászólását is érdemes elolvasni
Zolee_70:
esetleg érdemes mostantól a /home-ot külön particióra rakni, akkor elvileg nem kell 6 havonta újrarakni
-
Zolee_70
senior tag
Eddig baromira meg voltam elégedve az Ubuntuval, és teljesen lázba jöttem az új verzió elérhetőségétől.
A jól beállított rendszeremet nem akartam elrontani, gondoltam a frissítés jó lesz. Hát nem lett jó, a fájlrendszerrel van valami nyűgje. A /home nem elérhető, stb. Ennyit a frissítésről....Kezdhetem elölről az egészet (olyan windows filling-em van).
-
thug
tag
Sziasztok, mindenki!
Abszolút kezdő vagyok linux téren, ezért szeretném hozzáértők véleményét, tanácsát kikérni!
Adva van nekem egy xp-s gépem (2-magos intel cpu, asrock lapban, 2x1gb ram, ati hd2600pro 512mb vga etc...)
és erre a gépre szeretném ezt a bizonyos Ubuntu linuxot feltelepíteni!
Természetesen a már meglévő oprendszer mellé raknám, hogy azért legyen egy ismerős kiinduló pont (de ha a linux derekasan helytáll, akkor el is hagyom, gondolom nem kell magyarázni miért...)!
A kérdésem a következő lenne ubuntu-ról:
Látom minden fontos, hasznos alkalmazással meg van áldva amire egy felhasználónak szüksége lehet!
De, mondjuk ha nekem még egyéb dologra szükségem van ezalatt értem itt a játékokat, S.T.A.L.K.E.R, Fifa 08 és etc...
Gondolom ezek nem fognak linux alatt menni!
Hogyan telepíthetek egy ehhez hasonló játékot a gépre,
Tudok egyáltalán velük linux alatt játszani?Bocsi mindenkinek, biztos 1000-szer ki lett ez már tárgyalva, itt, esetleg más topityban, de sajna konkrétan, vagy nem taltam, vagy nem volt egyértelmű a magyarázat számomra...
Köszi előre is mindenkinek aki segít!
Üdv:
thug
-
GD
őstag
válasz
Szkeptikus
üzenetére
3K szint az inkább sata/ide port bővítő.. lehet hogy van benne raid, de ha fontos adatok, nem biztos hogy rábíznám.. home környezetbe az is jó éppen..
Aktív témák
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Automobilista 2
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- LEGO klub
- Luck Dragon: Kenyér
- Battlefield 6
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Lian Li Lancool 207 GIGABYTE 750W
- RTX 5090-es, 5080-as stb... GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4209, 94% Akksi
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(mivel plextor)..
Annyi cd-d csak van?
.úgy látszik türelmetlen voltam anno a 7.2-es Suse-val.
.jó rég volt.. 

)
<<=== LAME USER

Honnan szedhetem le? A fényerő hol tudom állítani?