- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Adonimus: 1,5 hónapja dohányzás nélkül. E-cigi a megoldás!
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
Aktív témák
-
Kephamos
addikt
Úgy döntöttem, hogy felfrissítem a masinát a 8.10-re. Hogy is kell ezt csinálni? Már nem emlékszem, hogy mit is kell átírni.
-
Thunder78
őstag
Sziasztok!
Egy Apache, PHP problémám lenne. Gondoltam, hogy otthon is belefolyok kicsit a honlapfejlesztésekbe (céges gépen Win alatt megy). Itthon Ubuntu 8.04-et használok, nagyjából alap, csak a szükséges programokkal. Itthon nincs is szükség többre.
A telepítés a synaptics-en keresztül zajlott, rendben le is ment az Apaceh/PHP/MySql trió. Ha beütöm a localhost-ot, jön is az "It works!" felirat
Aztán felmásoltam egy könyvtárba az új fejlesztésemet, ami semmi nagy extrát nem tartalmaz, csak session-öket használó php, illetve egy template eszközt (patTemplate).
Először az írta ki rá, hogy forbidden (403-as hiba).
Ezután adtam a saját felhasználómnak jogosultságot a //var/www mappára. Utána elindult, de valamilyen permission hibát jelez a php 0-dik sorában. Ez mi a fene lehet?
Este otthonról majd bemásolom a teljes hibaüzenetet. -
bizi990
senior tag
Vmelyik nap update-elni akart, de a lenti hibaüzenetet kaptam. Synaptic-ban is ez fogad, majd kilép. Tárolókat nem módosítottam és nem is telepítettem mostanában semmit.
Mi lehet a gond?A csomaginformációk inicializálása meghiúsult
A csomaginformációk inicializálása közben feloldhatatlan probléma lépett fel.
Jelentse ezt a hibát az „update-manager” csomaghoz és vegye be a következő üzenetet a hibajelentésbe:
'E:Problem parsing dependency Depends, E:Hiba történt btnx feldolgozásakor (NewVersion1), E:Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/repoubuntusoftware.info_dists_harty_all_binary-i386_Packages, E:A csomaglista vagy az állapot fájl nem dolgozható fel vagy nem olvasható.' -
Ziog
aktív tag
válasz
Major Major #9794 üzenetére
igazából pontosan azt akarom használni. A probléma annyi, hogy vnc-vel nem megy. Proxy mögül kellene csatlakozni és hát így kicsit macera.
-
Ziog
aktív tag
Már nem sikerült módosítanom. Egy logmein-hez [link] hasonló megoldást keresnék, nem tudom, hogy létezik-e illetve, hogy megvalósítható lenne-e?
-
Ziog
aktív tag
Nautilusban be lehet, valahogy üzemelni, hogy az egér vissza gombjával vissza lépjen. Böngészőben megy rendesen. Jó lenne, ha ott is működne.
-
ngabor2
nagyúr
most kellett újraindítanom a gépet a bt-s egerem miatt. ezelőtt ment gond nélkül, 3 adapterrel is. most ki akartam egy másikra cserélni (amivel szintén ment), erre nem lehet életre kelteni
kde alatt tényleg csak úgy lehet beállítani a bt-s egeret, hogy másik egérrel kattingatok? elég csúnya dolog lenne... valami parancssoros móka nincs erre?
-
qwertly
addikt
válasz
Major Major #9789 üzenetére
Szia itt hibáztam
sudo dpkg - -configure -a csak 1db - használta, így már megy minden köszönöm a segítséget.
-
qwertly
addikt
válasz
Major Major #9787 üzenetére
Ezt irja ki:
feri@feri-laptop:~$ sudo dpkg --configure -a
[sudo] password for feri:
Beállítás: java-common (0.30ubuntu2) ...Processing triggers for man-db ...
Processing triggers for doc-base ...
Processing 2 added doc-base file(s)...
Registering documents with scrollkeeper...
feri@feri-laptop:~$ -
qwertly
addikt
válasz
Major Major #9785 üzenetére
Szia próbáltam de csak pár parancsot találtam amit én nem tudok értelmezni
de felakartam tenni a dselect paranccsal egy felhasználóbb barát csomagkezelőt de nem ment fel.Akkor terminálból futtattam a sudo synatic és sudo apt-get install -f parancsot de ezek el sem mentem semmire.Az utóbbi parancsra kiirta az ismert űzenettett ,hogy kézzel korrigáljam a sérült dpkg.Hát én ennyit tudtam most tenni
.
-
qwertly
addikt
Sziasztok fel tetem a kísérleti a gépre az ubuntu 8.10 bétályát eddig nem is volt vele gondom azt leszámítva,hogy nagyon ocsmányul nézz ki
.De ma reggel feltettem a ubuntu-restricted-extras csomagot na ekor behalt az egész rendszer mert kiírta,hogy libavcode3 hibát észlelt és nem tudok mit kezdeni vele.Mert azóta synatic csomagkezelő és a frissítés kezelő is leáll.Mind a 2 evvel a hiba üzenet el, E:dpkg was interrupted.you must run 'dpkg -configure -a' to correct the problem.Köszönöm előre is a segítséget.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
Kephamos #9780 üzenetére
A masolasvedelem miatt van, ahogy a hibauzeneted mutatja:
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.Kell hozza csomag ami "feltori" / dekodolja a vedelmet hogy linux alatt is lejatszhatok legyenek.
libdvdread3 csomagot tedd fel, vagy az ubuntu-restricted-extras csomagot. Az utobbi tartalmaz meg egyebb codeceket, progikat is (rar, microsoft fontok, stb)
-
Kephamos
addikt
Műsoros dvd-ket valami oknál fogva nem akar lejátszni se a totem, se az mplayer, se az ogle.
Itt a VLC kimenete:belus@belus-laptop:~$ vlc
VLC media player 0.8.6e Janus
libdvdnav: Using dvdnav version 0.1.10 from http://dvd.sf.net
libdvdread: Encrypted DVD support unavailable.
libdvdnav: DVD Title: MONTY_PYTHON_THE_HOLY_GRAIL
libdvdnav: DVD Serial Number: 308D6907
libdvdnav: DVD Title (Alternative):
libdvdnav: Unable to find map file '/home/belus/.dvdnav/MONTY_PYTHON_THE_HOLY_GRAIL.map'
libdvdnav: DVD disk reports itself with Region mask 0x00e50000. Regions: 2 4 5
[00000283] main playlist: nothing to play -
n0_gAboR
őstag
C/C++ -ra tudok egy nagyon jo, es nagyon sokat tudo, megsem tultomott (mint pl Eclipse) IDE-t.
A neve: CodeBlocksRaadasul crossplatform, hasznalhatod Linux, Windows es Mac OS X alatt is.
-
Ziog
aktív tag
Oh hát ennyire egyszerű nem lehet. Kiment a fejemből, hogy egy linkelt mappában szeretném mindezt megtenni és hát innen a bibi.
Köszi a szerkesztőket is, a vim-mel már meggyűlt a bajom főleg a kilépéssel, de végül is csak szokás kérdése az egész. A Geany elég ígéretesnek néz ki.
Köszönöm az infókat!!! -
7
addikt
Akkor szerkesztőnek tényleg egy vim, vagy grafikus felületen mozogva egy geany ajánlatos.
Nem lehet, hogy jogosultsági gondjaid vannak? Nem ismerem a file-roller működését, de ha asztalra kihúzva megy vannak, akkor el tudom képzelni, hogy a file-ok az eredeti helyükön valamilyen módon védettek. Root-ként, vagy sudo-val is hibát jelez?
Ugyanez vonatkozik a utime-os dologra. -
Ziog
aktív tag
Köszönöm a tippket. Végülis leginkább C-ben való programozáshoz kellene. Néha perl vagy akár egy bash script megírásásra. C-ket terminálban szoktam fordítani, valahogy így nekem könnyebb. Gedit jó jó, de az automata sor behúzás hiányzik nekem belőle, no meg mondjuk a ciklusok jelölése is. Kb ezek lennének a "legfontosabb" igények.
Egy kicsit más dolog. Valamiért mostanában nem akar menni a kicsomagolás. Se file-rollerrel nem tudok kicsomagolni, se parancssorból. Mindig hibát jelez. Érdekes módon ha file-roller ablakból kihúzom a dolgokat mondjuk az asztalra az megy, de jó lenne parancssorból is ha menne a dolog.
Kicsit módosítok a dolgon ki tudja csomagolni, de minden file-nál hibát jelez:a következő függvény meghiúsult: utime: A művelet nem engedett
-
bme
tag
válasz
ngabor2 #9757 üzenetére
Ezt megcsináltam, de minden ment normálisan. Nem állt meg sehol.
De szerintem nekem nem is ez kell, mert nem bootoláskor fagy le, hanem amikor az újraindítás opciót választom, akkor ugye van ez a [URL:http://media.arstechnica.com/news.media/ubuntu_boot.png]kép[/URL], csak ilyenkor a narancssárga csík jobbról balra fogy el. Mikor elfogy a csík, ott akad meg.Major Major: azt is megcsináltam amit Te írtál, de miután beírom a jelszavam, akkor azt írja, hogy Login incorrect
Jah és még valami. Azt hol lehet beálltani, hogy Firfoxban a backspacet ha megnyomom, akkor visszamenjen az előző oldalra?
-
Süni
tag
Sziasztok!
Felraktam az Ubuntu 8.04 verzióját! Az lenne a gondom, hogy csak VESA modban hajlando menni a videokartyam.
Videokartyam: Integralt SIS Mirage 3+ SIS m672 chipsetes.
Toltottem le hozza 2D-s SIS drivert, de nem jo sehogy sem! Csak 800*600-at enged
Fedoraban viszont jo a felbontas meg minden, viszont azt nem szeretem.
Szerintetek nem lehetne olyat csinalni, hogy a Fedora VESA driverét bemasolnam ide ebbe az ubuntuba?
Esetleg mas megoldas?
Köszi előre is! -
-
scoorn
csendes tag
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy az Ubuntu egyáltalán nem hajlandó feltelepülni...
Bootolok lemezről aztán bejön az ubuntus képernyő, kiválasztom a telepítést bejön a töltőképernyő azután meg egyszer csak megjelenek egy szöveges képernyő (initframs) felirattal, ennyi... Fogalmam sincs, hogy miért nem jó..Pls segítsetek !
-
Ziog
aktív tag
Egy Notepad++ képességekkel rendelkező text editor keresnék. Nem tudom létezik-e ilyesmi?
Előre is köszönöm.
-
ngabor2
nagyúr
ha alap telepítés, akkor azt jelenti, hogy nem jön be a grub ablaka, hanem egyből splash képernyővel nyit. no, ez az a kettő, amit először szoktam kivenni, hogy kicsit informatívabb legyen.
gép bekapcs, mikor írja a grub, hogy press ESC, akkor nyomj neki egyet. a kurzor jó eséllyel az ubi során áll. itt e (mint edit), és a kernel kezdetű sorra ráállva újabb e, és a végéről kiszeded a quiet splash opciókat. enter, majd b (boot). ekkor már látod, hogy mit csinál, és mikor hal el a betöltés, vagy mi volt az utolsó dolog, amit meg tudott csinálni. no erre leszünk kíváncsiak.
-
bme
tag
Továbbra sem tudja senki, hogy miért fagy le az Ubuntu minden egyes újraindításkor?
-
Vladi
nagyúr
válasz
fekeandras #9753 üzenetére
Tedd fel a codeceket. Forrást lehet szerkeszteni kell hozzá. Leírás. Valamint a csomagkezelés.
-
Kephamos
addikt
válasz
PowerBuldog #9752 üzenetére
7.10-el próbáltam, igaz le kellett szedni hozzá egy csomagot. Kb. öt perc alatt megoldható volt a probléma. Egyéként sianisnak van egy ilyen jellegű írása a Logouton.
-
fekeandras
őstag
Namost kiderült az igazság.Végig én voltam láma.Már megy a dolog viszont akadozva játszik mindent.Valami audio kodek hiányzik hozzá.Azt honnan szedjek?Iilletve a videókat is akadozva játtsza le.Gondolom hasonló okból)
-
PowerBuldog
veterán
8.04-es Ubuntu támogatja 100%-ig az NTFS partíciók írás/olvasását?
-
n0_gAboR
őstag
válasz
fekeandras #9736 üzenetére
Probald ki a Novel alltal fejlesztett Bansheet, nekem ez jott be legjobban.
Aztan van kifejezetten webradio hallgatasra, bongeszesre, es rogzitesre kitalalt StreamTuner / StreamRipper (Ezt be lehet allitani hogy audacioussal jatsszon le).
-
Sianis
addikt
válasz
fekeandras #9749 üzenetére
Nehogy azt hidd...
Sianis
-
fekeandras
őstag
Kezd gyanús lenni az hogy csupán én bénázok valamit...
-
Kephamos
addikt
válasz
A riythmbox szerintem is tök jól működik. Csak megadod neki a linket és már le is játsza, ha duplán rákattintasz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
fekeandras #9742 üzenetére
Nálam mennek az online adások. Direkt linket és playlistet megadva is.
Viszont kicsit mintha "szenvedne" néhány csatorna betöltésével.
Próbálgasd még, szerintem fog menni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
fekeandras #9742 üzenetére
tudom, hogy nem vigasztal, de nálam ment... lehet, hogy valami még hiányzik belőle, csak azt nem tudom, hogy mi...
-
fekeandras
őstag
válasz
Major Major #9741 üzenetére
Nekem tök mindegy csak egyszerűen kezelhető legyen.És ha működik az sem árt.Az Adacious tuti lenne csak nálam nem működik.Nem talál semmi online csatornát.
Kéri a címet megadom de nem találja... -
Major Major
senior tag
válasz
fekeandras #9740 üzenetére
vagy, ha az amarokot szereted, de inkább gnome-os kéne, akkor exaile
-
ngabor2
nagyúr
válasz
az amarok-on kívül: audacious. majdnem úgy néz ki és működik, mint a winamp.
-
válasz
Beep Media Player volt korábban, nem tudom, hogy most van-e. Másik eszköz a Rhythmbox.
-
fekeandras
őstag
A ma végleg áttértem Xp-ről Ubuntu-ra.
Valaki tud nekem ajánlani egy olyan média/zene lejátszót amin úgy lehet online rádiót hallgatni mint a winamp-on? -
floatr
veterán
Valaki meg tudná nekem mondani h miért figyel a service-ek közt ott a hardyban az exim4?
Szerk: mert ha nem alapból van ott, akkor szándékosan biztos nem tettem volna be...
-
rtom
senior tag
válasz
Apollyon #9726 üzenetére
Azt, hogy admin jogosultság kéne neki, azaz sudo-val indítsd, aztán bepötyögöd a jelszavad, és már megy is.
A telepítés előtt szükséged lesz ezekre a csomagokra: build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++5 dkms linux-headers-$(uname -r)
A gyári driver esetében érdemes először deb csomagokat csinálni, pl. a
--buildpkg Ubuntu/hardy
paraméterrel (ha 8.04-es Ubuntud van). Aztán azokat már viszonylag könnyű
dpkg -i csomag
paranccsal telepíteni, vágül csak egy
aticonfig --initial
kell neki.
Ja, tiltani kell az Ubuntu saját fglrx driverét, úh.
sudo gedit /etc/default/linux-restricted-modules-common
, és a DISABLED_MODULES="fglrx" legyen benne.
-
felora:)
tag
sziasztok.
segítséget szeretnék kérni egy ilyenhez-e:
Adott egy gép. 3 hálózati kártya: eth0-> ez kapcsolódik a nethez. pppoeconf...
eth1->statikus ip, ez egy switchez csatlakozik és 5gépnek átjárót biztosít.
ath0->AP módba van. tudok is hozzá csatlakozni, de valamiért a net nem megy.most iptables-el van osztva a net, ami így néz ki:
#!/bin/bash
iptables -F
iptables -X
iptables -Z
iptables -t nat -F
iptables -t nat -X
iptables -t nat -Z
iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -j DROP
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADEez egy fájlban van a /etc/-ktban, amit minden bootnál elindít.
ha hozzáadom ezt a sort: "iptables -A INPUT -i ath0 -j ACCEPT"
akkor sem megy a net. dns címek biztos jók a wlan-os gépen.ifconfig:
ath0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:19:e0:6d:f2:79
inet addr:192.168.2.101 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::219:e0ff:fe6d:f279/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1220 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1116 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:55076 (53.7 KB) TX bytes:61718 (60.2 KB)iwconfig:
ath0 IEEE 802.11g ESSID:"homenet" Nickname:""
Mode:Master Frequency:2.412 GHz Access Point: 00:19:E0:6D:F2:79
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm Sensitivity=1/1
Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=45/70 Signal level=-48 dBm Noise level=-93 dBm
Rx invalid nwid:198 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0előre is köszi.
-
Apollyon
Korrektor
Erre én is kíváncsi vagyok hogy csináltál hangot, Youtube videóknál szól hang, de ha elindítok egy mp3 számot akkor lejátssza, de nincs hang néma az egész így meg nem lehet zenét hallgatni. (SB Audigy 4, 5.1-es hfalakkal)
Más:
Telepítés után feltettem az ati drivert (Radeon 9600XT-m van) viszont nem nagyon műxik mert "szaggat" a youtubeos videó (olyan mintha elcsúsznának a kockák), így leszedtem az ATI (AMD) oldaláról a LINUXos drivert, el is indítja meg minden de ezt írja ki: [link]
Ez mit jelent? -
ngabor2
nagyúr
no, kollégám eee900-ára fellapátoltam a 8.04.1 ubuntu-eee-t. óóóriási csalódás
a korábbi verzió "rendes" ubi volt, itt meg valami teljes képernyős xar, a wlant nem lehet kikapcsolni, mert magától rögtön visszakapcsolja... szóval nagyon ratyi lett. kár, hogy a 8.04-et már letöröltem, megmutatnám neki, hogy milyen a rendes linux.
a tapipadot legalább sikerült rendesen életre kelteni, és a gyorsbillentyűk is működnek.
-
Gambit
őstag
válasz
Major Major #9721 üzenetére
Okés, köszi! Akkor szerintem bevállalom én is.
-
-
bme
tag
válasz
Kephamos #9717 üzenetére
Nem találtam meg én sem, de sikerült működő megoldást találnom, úgyhogy most már szól szépen
Viszont van másik probléma :S
Ha újra akarom indítani a rendszert, akkor állandóan lefagy
Ez a probléma már a telepítés óta van (akkor fagyott le először, és azóta mindig. Csak restartkor)
Valakinek van valami ötlete? -
Hörpi
tag
sziasztok!
Ubuntu 8.04 -et szeretnék telepíteni egy asztali gépre de azon a ponton nem jut tovább, ahol a nyelvet kell kiválasztani (nem az elején, hanem már a grafikus környezetben amikor a kakas már a háttérben van...)!
Nem fagy le hol a hdd led villan fel hol a dvd olvasó ledje, tehát olyan mintha dolgozna, de kb. 2 óra hossza után sincs előrehaladás...
A gép:
Prescott P4 2.4 GHz
256MB DDR
ASRock alaplapvárom az ötleteket...
(új partícióra történő telepítésről van szó a cd-ről bootoltam...)
-
-
!wannabe
tag
Érdeklődnék, hogy linux-os magazin heti vagy havi lap létezik-e?
-
Gambit
őstag
Sziasztok!
Láma kérdés jön. A 64 bites Ubuntu 8.04-et megéri feltenni? Vagy inkább próbálkozzak a 32 bittel? Mert valahol azt olvastam, hogy a 64 bitessel sokkal több a szívás, és alig gyorsabb.
Intel 8500-as proci, 4 giga ram.
-
ttower
aktív tag
válasz
Kephamos #9696 üzenetére
http://logout.hu/tema/topik neve/keres.php?suser=user neve
itt:
http://logout.hu/tema/ubuntu_linux/keres.php?suser=Kephamos
Aktív témák
- Autós topik
- Renault, Dacia topik
- Banggood
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Óvodások homokozója
- Nintendo Switch 2
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Garancia! Steam Deck LCD 512GB + 256GB Ajándék Micro SD Kártya!
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Bezámítás! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest